Райска ябълка. 15+ ползи и опасности. Как се яде? Отглеждане

Райска ябълка: този необикновен плод основателно е наричан “храна на боговете”. Любителите на райската ябълка основателно подчертават, че този плод има божествен вкус.

Съдържание:

Смята се, че райската ябълка е национален плод на Япония – макар родината й всъщност да е Китай. Днес дървото райска ябълка се отглежда в Корея, Бирма, Индия, Пакистан, в Европа и Австралия, в южните щати на САЩ. С две думи – навсякъде, където климатът е топъл и сух. Студените зими и прекалено дългите засушавания не са добър вариант за такива насаждения.

Какво е райска ябълка и как се познава?

Райската ябълка е зеленодървовидно растение от семейство Абаносови. То може да живее до 500 години. Младите му листа имат салатен цвят, по-старите са тъмно зелени. Листата на растението в азиатските държави се използват за приготвянето на целебен чай; вършат работа и пресни, и сушени.

Райската ябълка има два вида цветове: женски и мъжки. Женските са кремави, единични; мъжките са розови, събрани в съцветия.

Обща характеристика

Обикновено дървото има само от единия вид цветове, но се срещат и сортове с двуполови. Зрелите плодове са от ярко оранжеви до червеникаво-кафяви, сочни и сладки. Недозрелите са тръпчиви, кисели. Зрелият плод в зависимост от сорта може да е от сантиметър и половина до девет сантиметра.

ползи, райска ябълка как се яде
Чудесната райска ябълка вирее в топлите географски пояси

Светът познава много видове райска ябълка. По външни и вкусови характеристики сортовете могат да се различават съществено, но базовите им полезни свойства са едни и същи. Среден по размери плод съдържа около 120 ккал; 20% от съдържанието му са въглехидратите.

Таблица за хранителна ценност и калории

Това чудесно лакомство може да осигури една пета част от дневната ни норма хранителни фибри; съдържанието на витамин С в плода без проблеми постига 110% от дневната потребност на човешкия организъм. Освен това райската ябълка съдържа полезни за човешкия организъм минерали и растителни компоненти като зеаксантин, лутеин, ликопин, танини. Именно танините придават на неузрелия плод тръпчив и дори нагарчащ вкус. Сред другите важни съставки на всяка цена трябва да споменем катехините, бетулиновата киселина – доказана съставка с противораково действие, както и каротиноиди.

Ето как можем да представим съдържанието на хранителните компоненти в 100 г плод:

Калорийност70 ккал
Протеини0.6 г
Мазнини0.2 г
Въглехидрати18.5 г
Фибри3.5 г
Витамин А, ретинол80 микрограма
Витамин С7.4 милиграма
Витамин Е, токоферол0.74 милиграма
Витамин К2.5 микрограма
Витамин В1, тиамин0.05 милиграма
Витамин В2, рибофлавин0.04 милиграма
Витамин В3/РР, ниацин0.3 милиграма
Витамин В6, пиридоксин0.1 милиграма
Витамин В9, фолиева киселина8 микрограма
Витамин В4, холин7.4 милиграма
Калций7 милиграма
Желязо0.16 милиграма
Магнезий9 милиграма
Фосфор16 милиграма
Калий160 милиграма
Натрий0.9 милиграма
Цинк0.13 милиграма
Мед0.11 милиграма
Селен

Манган

0.5 микрограма

0.3 милиграма

Прясна райска ябълка, сушена, замразена

Прясната райска ябълка съдържа около 66-70 ккал в 100 г плодна маса; въглехидратите са в диапазона 15-19 г, съдържа и малки количества протеини и мазнини.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Сушена, райската ябълка е значително по-калорична: в 100 г сушен плод има 274 ккал. Това е обяснимо – при сушенето се изпарява влагата. Сушеният плод не губи полезността си; препоръчва се при анемия, а освен това е пълен с антиоксиданти, които имат антиейдж ефект.

засаждане, райска ябълка дърво
Богатият състав на плода го прави отличен компонент на укрепващи диети

Може да се съхрани и в замразена форма. Както повечето плодове, райската ябълка съхранява хранителните си качества и в замразен вид; калорийността на 100 г маса е същата както в пресния плод, но вкусовите качества са значително по-скромни.

Химически състав, вкус

Райската ябълка е сладък плод; достатъчно е да се хапнат 2-3 плода дневно, за да се утоли гладът и същевременно да се зареди организмът с широк спектър полезни съставки. Същевременно диетолозите я препоръчват като средство, което насища тягата към сладко, без да претоварва тялото със захари. Райската ябълка е добър вариант за укрепваща диета.й, магнезий и каротин – съставки, които са с доказан антиканцерогенен ефект.

По тези си съставки райската ябълка може да се сравнява с такива плодове като обикновените ябълки, смокини, грозде. Важно е наличието на витамините А, С и Р, които поддържат еластичността на кръвоносните съдове. По съдържние на антиоксиданти райската ябълка е сравнима със зеления чай; да не забравяме и другите важни компоненти – растителни протеини, органични киселини, дъбилни вещества, калций, манган, желязо и натрий.

Роля в организма
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Полезните хранителни компоненти в състава на коментираната райска ябълка въздействат благотворно на целия организъм. Плодовете поддържат здравето на нервната система, кости, зъби, кожа, на очите. Освен това подкрепят продукцията на червените кръвни телца – еритроцитите; укрепват имунната система и регулират стойностите на кръвната захар. Съставките на плода предпазват клетъчните мембрани от увреждане, подобряват клетъчното хранене и забавят процесите на стареене.

Отново трябва да споменем важната подробност, че консумацията на райска ябълка може да бъде част от ефективна антиракова профилактика. Компонентите й подобряват метаболизма, укрепват опорно-двигателния апарат, подобряват когнитивните функции на мозъка. Подобряват храносмилането и ускоряват възстановяването след тежко боледуване или изтощение.

Как правилно се яде?

Плодовете на райската ябълка трябва да са добре узрели и омекнали: именно тогава те са най-вкусни. Освен това е редуцирано съдържанието на танини, които биха затруднили храносмилателните процеси и усвояването на полезните продуктови компоненти. Това трябва да знаят хората, които обичат райска ябълка, но имат здравословни проблеми от рода на хроничен запек, чревна атония или сраствания в коремната кухина в резултат на операции.

От консумация на плода трябва да се откажат хора с бъбречни заболявания и страдания на пикочния мехур в стадий на обостряне. Ябълката провокира чести позиви за уриниране, което би натоварило неоправдано отделителната система на потребителя. Освен това този плод се съчетава зле с мляко и млечни продукти – комбинацията задължително се избягва.

При диабет. Как и колко?

Райската ябълка не е плод за диабетици – това се разбира от характеристиката на компонентите й, сред които захарите са представени достойно. Все пак е възможно от плода да се похапва умерено и от време на време заради другите му полезни съставки. При гликемичен индекс 45 на райската ябълка с нея наистина трябва да се внимава.

За отслабване. Точната диета

Изучаването на райската ябълка потвърждава потребителското мнение, че тя може да е ценен помощник при диетите за редукция на теглото. Плодовете действително улесняват топенето на наднормени килограми. Изяждайки само един плод, ние се натоварваме с 60-70 ккал, но същевременно приемаме добро количество фибри и пектин – това ни създава усещане за ситост и притъпява глада. Ако искаме да ограничим количеството на приеманата храна, това ще ни е полезно; полезни са и съдържащите се в плодната маса витамини А, В, С и куп важни микроелементи.

 • Много често се препоръчва диета, в която райската ябълка заменя едно от храненията през деня. Отначало това е само закуската; след това – закуска и обяд, после цялото хранене е само от този плод. Веднага след това в едно от храненията се въвеждат други продукти и постепенно се възстановява разнообразното хранене отпреди диетата. Целият модул се организира в рамките на седмица и може да се прави веднъж месечно. Другите храни, които се консумират по време на “райската” диета, трябва да са с ниска масленост: риба, извара, варено месо. Диетата е подходяща за хора, които трудно издържат на ограничения в храненето.
райска ябълка размножаване, рецепти,
С райска ябълка в менюто се поддържа оптималното тегло

Райската ябълка е полезна и като храна за разтоварващите дни, които мнозина правят периодично. С нейна помощ от организма се изчистват излишни течности и токсини. В рамките на такъв разтоварващ ден съветът е да се изяжда по един плод всеки път, когато почувстваме глад – но общото количество за деня не бива да е повече от два килограма.

Евелина Лютова

Освен гарантираното отслабване, диетата с райска ябълка има и още един допълнителен ефект: идеално изчиства кожата, придава й еластичност и сияйност.

Ползи от ядене на райска ябълка

Трудно е да се изброят всички ползи от този вкусен и целебен плод. Той съдържа пектини, които действат благотворно на чревната микрофлорц съдържа и доста желязо, което е много важно за страдащите от анемия. Консумация на райска ябълка се препоръчва за бременните. При простуда и кашлица носи облекчение гаргарата със сок от райска ябълка – за целта смесваме сока на един плод със 100 г топла вода.

Райската ябълка има тонизиращо и общоукрепващо въздействие; повишава работоспособността, подобрява апетита, успокоява нервната система. Подхранва сърдечния мускул и укрепва сърдечно-съдовата система. И всичко това е благодарение на съдържащите се в плода монозахариди. За разлика от консумацията на рафинирана захар – при този сладък вариант стойностите на кръвната захар не достигат критични стойности. Нека да добавим и органичния йод, който благодарение на ябълката усвояваме – това е особено важно за щитовидната жлеза.

Витамини

Този плод е един от най-богатите на разнообразни витамини. В състава му влизат витамините С, А, Р, провитамин А, лимонова и ябълчена киселина. Благодарение на високото съдържание на провитамин А райската ябълка има особена ценност. Наличието на бета-каротин в зрелите плодове подпомага поддържането на кожата млада, прави я еластично-копринена. Освен това провитамин А е с отлично въздействие върху мъжките полови функции.

В плодовете има и висока концентрация на каротин, който в съчетание с витамин С ефективно подобрява зрението. Редовната консумация на райска ябълка гарантира баланс на витамините в организма, а това стимулира имунната система и предпазва от не една болест. Така например витамин А неслучайно е сочен като добра профилактика срещу рак, а С и Р редуцират крехкостта на кръвоносните съдове.

Науката е доказала също, че храните с бета-каротин имат предпазваща функция за пушачите – намаляват риска от белодробни заболявания. Райската ябълка е една от тези храни. За витамин С е излишно да повтаряме, че тонизира организма и подобрява работоспособността.

Йод

Райската ябълка съдържа йод – доста, но все пак не толкова, колкото морското зеле например. Недостигът му в организма може да причини множество тежки заболявания, включително до затормозяване на мисленето. Освен това йодът е един от компонентите, стабилизиращи имунната система. Организмът не може да го синтезира сам, затова райската ябълка може да бъде незаменим източник на този полезен елемент.

райска ябълка разсад, резитба
Полезни и вкусни са добре узрелите плодове

Струва си да отбележим също, че именно благодарение на високото съдържание на йод в този плод той влияе добре върху функциите на щитовидната жлеза.

Против холестерол

Лабораторните изследвания показват, че райската ябълка може да въздейства върху стойностите на холестерола в кръвта. В рамките на деветседмичен експеримент е потвърдено, че всекидневната консумация на плода редуцира не само лошия холестерол, но и други видове липиди. Обяснението на този ефект е в танините; припомняме, че те са повече в недоузрелите плодове.

Кардиолозите на свой ред коментират тези факти във връзка с профилактиката на кардиозаболяванията: райската ябълка е отличен вариант за това.

За щитовидна жлеза

Известно е, че недостигът на йод в организма се отразява негативно върху функционирането на щитовидната жлеза. Неутрализирането на този дефицит чрез редовна консумация на райска ябълка – тя е богата на елемента! – балансира жлезата, както и работата на ендокринната система в цялост. Такъв хранителен режим предпазва от хипотиреоза или отслабени функции на щитовидната жлеза.

При колит?

Както много други плодове, райската ябълка съдържа много фибри. Влакнините стимлират чревната перисталтика, подобряват секретирането на стомашни сокове и спасяват от запек или диария. Включването на плода в храненето предпазва от сериозни заболявания като колит, колоректален рак и други заболявания на дебелото черво. Все пак трябва да сме наясно, че острите състояния на колит изключват от менюто подобни храни.

Маска за лице

Плодната маса на райската ябълка е полезна за кожата, тъй като съдържа множество антиоксиданти – те подобряват клетъчното хранене и забавят процесите на стареене в съединителната тъкан. Ето как може да се направи плодова маска за лице от райска ябълка:

 • Размачкваме вътрешността на плода и я смесваме с мляко или сметана в съотношение 1:1. Нана сяме на измитото и подсушено лице за 15-20 минути, след което изплакваме с топла вода. Маската е подходяща за старееща и увехнала кожа. За траен ефект е необходим курс от 15-20 процедури.
 • Пасираме един плод и добавяме супена лъжица нишесте или овесено брашно. Полагаме маската върху лицето за 15 минути и измиваме с хладка вода. Действа освежаващо на всеки тип кожа.

Нещо любопитно: японски изледователи са открили ползата на плодната кожица за поддържането на кожата на лицето. Тази кожица съдържа много проантоцианиди – вещества, забавящи стареенето. Вече има предложения за маска срещу акне и разширени пори, която се приготвя от пасираната плодна кожица и суров яйчен жълтък.

За сърце

Кардиолозите препоръчват райската ябълка за пациенти, които са предразположени към опасни епизоди от рода на инсулти и инфаркти. Редовната консумация и в този случай е успешна профилактика, включително при всякакви сърдечни патологии.

Кръвоносна система

Плодът е полезен за продукцията на червени кръвни телца; той може да подобри кислородното хранене на тъкани и органи. Действа очистващо, предпазва съдовете от втвърдяване и натрупване на мастни плаки. Предпазва и от анемия, тъй като внася в организма добър процент желязо.

райска ябълка как се яде, сортове,
Освен пресен, плодът е полезен и замразен или изсушен
Централна нервна система

Две райски ябълки на ден постигат чудесен баланс в работата на централната нервна система. Оптимизират работоспособността, подобряват настроението. Това се дължи на добрия състав В-витамини, които са отговорни за кондицията на ЦНС и изработването на важните ендорфини.

Отделителна система

Калий и магнезий – това са двата елемента, които можем да си набавяме от райската ябълка. Важни са за доброто състояние на отделителната система; помагат срещу образуването на камъни в бъбреците, ускоряват извеждането на шлаки и токсини чрез урината, спасяват от отоци. При недостиг на магнезий организмът е подложен на риск от обезводняване, а освен това страда и сърдечно-съдовата система.

Против високо кръвно

Калият също присъства в “номенклатурата” на плода, при това в достойни дози. Добре е да си припомним, че този минерал има съдоразширяващо действие, а това означава възможност за понижаване на артериалното налягане. Т.е. райската ябълка е дар за хипертониците. Освен това плодовете съдържат немалко мед, а този елемент има специално значение за продукцията на червени кръвни клетки. Тази специфика всъщност е важна не само за хората с високо кръвно.

За зрение, за очи

Защо райската ябълка е препоръчвана за поддържане на доброто зрение? Естествено – защото е богата на витамин А, зеаксантин, лутеин, ликопин. Тези компоненти предотвратяват дегенерацията на жълтото петно и катарактата – патология, причиняваща слепота. Доказано е, че зеаксантинът и лутеинът имат силен оздравителен ефект при немалко офталмологични заболявания.

Устна кухина

Витамин С, който плодът съдържа, както и калцият, са важни за състоянието на зъбите и устната кухина в цялост. Райската ябълка е чудесна са профилактика срещу кървене на венците, стоматит, кариеси и други заболявания.

Против вируси

Противовирусният ефект на райската ябълка е свързан с танините, които блокират вирусите и предпазват организма от усложняване на инфекциите. Има теория, според която плодът е в състояние да унищожи патогенните чревни вируси. Говори се дори за това, че райската ябълка може да се счита за ефективно натурално противовирусно средство.

Противораково действие

Великолепният плод съдържа огромно количество противоракови компоненти. Те предпазват организма от свободните радикали, които са отпадни продукти на клетъчния метаболизъм. Свободните радикали причиняват мутации на здрави клетки, в резултат на което в увредената зона започва растеж на злокачествени тумори. Антиоксидантите в плода предпазват и блокират подобни процеси. Фенолните съединения, витамините А и С, които са в големи количества в райската ябълка, са изключително важни за ефективната защита от рак.

Имунитет

Този интересен оранжев плод е един от лидерите по съдържание на аскорбинова киселина. Само един плод съдържа дневната порция от витамин С, която задължително трябва да си осигуряваме. Както знаем, този витамин стимулира имунната система, активира продукцията на бели кръвни клетки – левкоцити, които за организма са преграда срещу патогенните микроби, вируси, токсини и гъбички, срещу чужди клетки и тела.

Храносмилане. При язва

Благодарение на фибрите в райската ябълка се нормализират функциите на храносмилателната система. Редовната консумация спасява от шлаки, токсини, чревни паразити. Пектинът убива болестотворните микроорганизми, а танинът противодейства на заселването на хеликобактер пилори. Влакнините оптимизират стомашната секреция и предпазват от гастрит и язва. Ако обаче един пациент вече е развил язва или страда от остър ерозивен гастрит, трябва да избягна тези плодове, особено недоузрелите.

Антиейдж

Тази храна на боговете е богата на маса полезни вещества, включително бета-каротин, лутеин, ликопин. Всички те дават приноса си на антиоксиданти, значи забавят процесите на стареене. Честата консумация на прясна райска ябълка забавя появата на бръчки, възрастови петна по кожата, Алцхаймер, хронична умора, отслабване на зрението и други неприятни симптоми.

Метаболизъм

Витамините от група В като пиридоксин, фолиева киселина и тиамин, са важна съставка на повечето ферментационни процеси в организма. Нормалните стойности на тези компоненти гарантират адекватно храносмилане; естествено – правилното храносмилане означава здрав метаболизъм.

райска ябълка за какво е полезна, отглеждане от семка
С райска ябълка се приготвят интересни блюда

Освен това В-витамините са важни за поддържане на мускулния тонус, за укрепване на имунната система и снабдяването на организма с необходимата енергия.

Вреди и опасности. Противопоказания

Алергия към райска ябълка се проявява извънредно рядко – това е добре, но има и неприятни подробности. Плодът съдържа много фибри; в недозрелите плодове част от фибрите са специфични и се събират в стомаха под формата на псевдо тумори. Тези образувания, които по принцип са присъщи на преживните животни, се наричат също безоарни камъни. Те затрудняват нормалното храносмилане, а в някои случаи дори могат да блокират храна в горната част на храносмилателния тракт.

От друга страна прекаляването с плода може да провокира метеоризъм. Затова хората, които имат склонност към подуване на корема,  трябва да са доста предпазливи към консумацията на райска ябълка. Същото се отнася и до хипотониците – плодът смъква кръвното налягане.

Припомняме, че ограничена консумация на плода е препоръчителна и за диабетиците, за хора с хронични заболявания на чревния тракт. Ако пък я хапнем на гладен стомах, може да предизвика диария. Недопустими са и комбинациите с мляко или студена вода. Препоръчително е също да се яде само вътрешната, мека част; да не се консумира от хора със затлъстяване и от деца под тригодишна възраст.

Противопоказана е в постоперативна фаза от лечението на коремни органи, както и при панкреатит.

Кога води до запек?

Плодът може да провокира запек, дори понякога е възможно да стане причина за чревна непроходимост. Така действат неузрелите плодове. Констипация се получава и при прекалена консумация на плодовете. Има и рискови групи, които принципно не бива да се интересуват от райската ябълка. Такива са потребителите, които страдат от хроничен запек; хора с вътрешни сраствания след коремни операции; потребители с чревна атония или временно нарушена чревна перисталтика.

За жени и деца

Плодовете се радват на женско внимание най-напред заради ползата им при диети за отслабване. Те не само неутрализират усещането за глад, но и зареждат организма с важни витамини и минерали. Други полезни ефекти са свързани с поддържането на кожата и антиейдж ефектите на райската ябълка.

Редовната консумация в неголеми количества е важна и за жени в климакс: всички неприятни симптоми, присъщи на тази възраст, се редуцират благодарение редовните постъпления на витамини от В-групата. Ябълката балансира продукцията на червени кръвни телца, предпазва от витаминен дефицит, облекчава състояния като предменструален синдром. Подпомага профилактиката срещу гинекологични заболявания.

При бременност и кърмене

При бременност много жени променят хранителния си режим, като търсят варианти за пълноценно  хранене с оглед новите потребности на организма. Райската ябълка е подходящ компонент заради съдържащия се в нея калций. Освен това умерената й консумация оптимизира храносмилането и подпомага бързото изхвърляне на шлаки и токсини. И още: предпазва от задържане на течности и образуване на отоци; попълва калиевия дефицит, профилактира анемия.

райска ябълка пръскане, отглеждане
Райска ябълка за бременни и кърмачки

При кърмене също трябва да се внимава с храната. Менюто на майката може както да подпомогне развитието на бебето – така и да навреди. Основният риск при похапването на райска ябълка е свързан с възможни алергични реакции у мъника. При всички случаи е добре кърмачката да се консултира с педиатър за безопасна консумация на плода: той може да се окаже полезен както за майчиния, така и за детския организъм.

Дава ли се на деца и как?

До навършване на тригодишна възраст децата не бива да консумират този плод. Мъниците все още нямат напълно развит стомашно-чревен тракт, така че ябълката може да стане причина за образуването на плътни непреработени маси и да предизвика чревна непроходимост.

След навършването на посочената възраст може да се пробва с малки дози от време на време. Нормална консумация се препоръчва една след навършване на десет години.

Как и къде расте?

Немалко хора проявяват интерес към въпроса – къде всъщност вирее райската ябълка? Вече споменахме, че растението се чувства отлично в топлите географски пояси. През есента листата му започват да падат, а плодовете остават по клоните да доузреят. Знае се, че тези плодове не бива да се употребяват преди първите есенни застудявания през октомври.

Всъщност растението е доста устойчиво; издържа на топлина и кратки засушавания, но също и до 20 градуса под нулата, поне при някои сортове. Единственото задължително условие за добро развитие на насажденията е органично богататата, неутрална почва. Насаждения от райска ябълка на широки терени има в Китай, Япония, Индонезия, северните щати на Индия, Черноморското крайбрежие на Кавказ, както и в Австралия и Филипините. Други места с плодовете има в Италия, Франция, Алжир, Виетнам.

Отглеждане на райска ябълка

Костилката на зрялата райска  ябълка е истинско изкушение: овощар-любител може да опита да получи растение, което при добър шанс може да се развие и да стане годно за засаждане. Обичайният подход е засаждане на облагородена фиданка на открито – развива се добре в полските райони у нас. Популярни са облагородените сортове върху подложка от дива/кавказка райска ябълка.

Райска ябълка от костилка

За отглеждането на райска ябълка от костилка действаме така:

Веднага след изяждането на плода костилките се измиват и подсушават върху домакинска хартия. Поставят се в саксийка с рохкава пръст на дълбочина два сантиметра; саксийката се покрива с фолио. Поставя се на топло; проверява се да не засъхва и периодично се проветрява. След около две седмици кълновете се появяват и тогава съдът се оставя открит, а саксийката се премества на светло място. При височина 15 см трябва да се разсадят.

райска ябълка засаждане, дърво,
Плодовете обикновено са готови през октомври

Райска ябълка от костилка може да се отглежда в домашни условия – подобно на цитрусите, в сандък. През пролетта растението се премества в по-голям съд; лятото е добро време за изнасянето му на двора или на тераса. Важно е да го поливаме редовно, без да прекаляваме. През зимата младата фиданка се прибира в помещение, което не е отоплено, но температурата в него не пада под минус 10 градуса. Отглеждано в домашни условия дървото може да даде плод на третата година.

Отглеждане на разсад

У нас райската ябълка има чудесни условия за развитие и е сред популярните варианти за засаждане на овошки. Счита се дори, че е едно от най-издръжливите овощни дървета от подходящите за субтропични условия. Много от големите разсадници в страната продават облагородени фиданки. Популярните сортове са Костата, Каки Типо, Каралия.

 Засаждане

Засаждането е през есента или напролет, когато имаме затихване на вегетацията; подготвят се предварително ямки с размери 50х50х50 см. В гнездото се добавя угнил оборски тор или изкуствен, по преценка на специалист и в зависимост от състава на почните. Разстоянието между фиданките и между редовете е поне 5 м. Следва поливане.

Торене

През първите години насажденията се подхранват с азотни торове, като дозите на декар се определят в зависимост от състоянието на дърветата и качествата на почвите. Периодично през 2-3 години се прави подхранване с калиеви и фосфорни компоненти.

Подрязване

За да се оформи корона, фиданката трябва да достигне височина от около метър и половина. Ежегодно се прави резитба за просветляване; премахват се клончетата, които са дали плод и се оставят млади с дължина около 20 см.

Вредители

Райската ябълка страда от гъбични заболявания; нападат я брашнеста мана и сиво гниене. За предпазване от такава опасност насажденията се пръскат в ранна пролет с медни фунгициди.

Как да изберем добрата райска ябълка? Цена

Плодовете на райската ябълка стават все по-популярни; през зимата могат да се намерят по специализираните щандове в големите магазини за хранителни стоки. Добре узрелите плодове са месести и при консумация доминира сладкият вкус. Ако са твърде меки – това означава започнал процес на гниене. Не бива да се купуват и прекалено твърди – те са недоузрели и освен че не са вкюсни, могат в определени случаи да навредят.

Ето съвети за правилно избиране на райска ябълка в магазина:

 • Плодовете с плоска основа, прилични на домати, обикновено са сладки. Продълговатите, прилични на големи жълъди са по-скоро тръпчиви.
 • Дребните плодове почти винаги са тръпчиви и невкусни.
 • Напуканите плодове са със загниване.
 • Добре узрелият плод трябва да е наситено оранжев или червеникав, плътен на пипане.
Интересни рецепти

Райската ябълка може да се комбинира с месо и риба; добавят я в салати и домашни печива. Ето как:

Патица с райска ябълка. Необходимите продукти са райска ябълка – около 300 г; патица, килограм и половина; две глави лук, 50 г краве масло, 100 мл бяло вино, супена лъжица зехтин, чаена лъжичка оцет, две кръгчета джинджифилов корен, две карамфилчета, половин чаена лъжичка кимион. Канела, червен пипер, сол на вкус.

Приготвяме маринада от лук, джинджифил, карамфил, ким, пипер, зехтин и вино. Поставяме в дълбок съд почистената и нарязана на порции птица и покриваме с маринадата. След час-два подреждаме месото в тавичка и запичаме на фурна до получаването на златиста коричка.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Същевременно загряваме в тиган маслото заедно с нарязаната ряйска ябълка, канелата и червения пипер. Запържваме за 2-3 минути и изваждаме късчетата райска ябълка, а добавяме остатъка от маринадата. Задушаваме докато течността се изпари наполовина. Тогава добавяме запеченото месо, райската ябълка и задушаваме всички съставки още пет минути на слаб огън.

Кралска закуска! Подреждаме в красива чиния слайсове пушена  и варени яйца, разрязани наполовина. Върху всяка половинка поставяме по няколко зърна червен хайвер. Приготвяме паста от меко топено сирене, настърган джинджифил и сол. Шприцоваме върху рибата, а отгоре украсяваме с резенчета райска ябълка.

Курабийки с райска ябълка. Необходимите продукти са брашно – две чаши, по една чаша накълцани орехи и захар, едно яйце, 100 г краве масло, две райски ябълки, един бакпулвер, индийско орехче. Яйцето се разбива със захарта и маслото до побеляване, добавяме почистените и пюрирани райски ябълки, брашното с бакпулвера. След хомогенизиране добавяме и орехите, индийското орехче и канелата. От сместа с помощта на шприц оформяме бисквитките върху хартия за печене. Вкарваме в предварително затоплена на 180 градуса фурна за 15 минути.

Любопитни факти

На нашата планета растат повече от две хиляди вида райски ябълки. Макар да говорим за райската ябълка като за овошка, плодовете й са по-скоро подобни на ягодите.

 • Американците откриват райската ябълка за себе си едва през XIX век. Интересното е, че в природата или засадено на открито дървото започва да ражда на шестата-седмата година, а отглежданото в домашни условия може да го направи още на третата.
райска ябълка ползи, отглеждане
Може и така!

В азиатските страни ябълката често се замесва в тестото за печива.

 • Възрастните дървета могат да достигнат на височина до 20 метра, а на възраст – до 500 години.

Японците използват плодовете на дивата ябълка за прогонване на насекоми.

 • Някои сортове могат да дават плодове, без да им е необходимо опрашване. Техните плодове са без семки.

От презрелите плодове се прави чудесен оцет.

 • Тръпчивият вкус на плода може да се омекоти, като го накиснем в солена вода за няколко минути.


Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия.

Как се слага найлон за оранжерия. Кой е най-здравия? Армиран от Практикер

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия. Кой е най-здравият? Армиран найлон от Практикер …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *