Разделно хранене. Таблица с несъвместими храни за отслабване

Как се прави отслабване с разделно хранене. Лесна таблица с несъвместими храни по д-р Х. М. Шелтън. Схема. Храни без въглехидрати. Храни без глутен.

Човешкият организъм е здрав, когато храносмилателната система работи правилно. А тя е създадена с определени особености, които не позволяват храните да се смесват безразборно. При някои съчетания се получава перфектно смилане и усвояване, а при други – застояване, ферментация и гниене.

Някои от особеностите на храносмилането ни:

 • Храните се преработват с различна скорост;
 • Храните се смилат с помощта на различни ензими, които са индивидуални за отделните видове;
 • Жлъчните сокове за преработването на различните храни се отделят по различен начин;
 • Преработването на протеините изисква кисела среда, а на въглехидратите – алкална.

Ако ядем едновременно несъвместими продукти, организмът ще изхаби твърде много енергия за преработването им. Когато един вид храна е преработен и готов за всмукване и изхвърляне на отпадните компоненти – за друг още не е настъпило времето. И настъпват нарушения в работата на чревния тракт.„

Знаейки всичко това, можем да сме здрави и като бонус – да добием перфектното тегло.

Как се прави отслабване с разделно хранене

несъвместими храни и разделно хранене
Как безопасно да ги съчетаем?

С разделно хранене се отслабва бързо и по много. Това ще потвърди всеки, който е опитал. Въобще нямаше да се нуждаем от отслабване, ако се хранехме на този принцип. Не като диета, като стил на живот. Разделният принцип е в синхрон с физиологичните процеси в тялото. Усвояването на храната се случва леко и без усложнения. Всичко е перфектно.

Да, но не! Храната за днешния човек не е само задоволяване на енергийни нужди. Тя е култура, общуване, източник на удоволствие. Съществуват съчетания, които са не само традиционни, а направо изконни. Пиле с картофи. Свинско с ориз.

Вкусът се възпитава от раждането, а за жалост правилното съчетание на храните е новопоявило се знание. Ето защо то се използва като диета: ще се огранича, докато отслабна, а после ще си ям, както съм свикнал.

Разделното хранене на Шелтън

В 1927 г. Хърбърт Шелтън извежда правилното съчетаване на храните до научна система за хранене. Той стъпва на опита на няколко учени, експериментирали преди него. Неговите открития обясняват много неща.

Ето, днес знаем, че се отслабва с белтъчна храна. Обаче едновременното приемане на няколко белтъчни храни не само че не отслабва, а напротив. Този тип храни се смилат за различно време, което води до разстроен стомах и др. неприятни последствия.

Друго: ако комбинираме белтъчините с мазни храни, няма да дочакаме отслабване. Богатите на липиди продукти направо блокират изработката на жлъчен сок. Несмляната храна се задържа в червата, започва да ферментира и ето ти газове.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Трето: плътната белтъчна храна никога не върви с кисели храни като домати и лимони. Към киселия жлъчен сок се добавя още киселина, която носи единствено проблеми.

Нататък: същото ще кажем и за съчетаването на въглехидрати и кисели храни, защото киселината спира изработването на ензима птеалин. А този ензим отговаря за разграждането на сложните и простите въглехидрати.

Ако искаме да сме слаби, не трябва да ядем и различни видове въглехидрати, защото на тялото не му достига нито време, нито ресурс, за да преработи този огромен поток от нишестени и въглехидратни храни.

Объркахте ли се? Не сте виновни. Ние просто сме свикнали с пилето с картофи. Кухнята ни е пълна с ястия, които събират в една чиния възможно най-несъвместимите продукти. Като започнем от шопската салата.

Несъвместими храни при отслабване
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Прилагайки разделно хранене, можем не само да постигнем по-добро здраве, но и да смъкнем излишните килограми. Това реално се случва благодарение на правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Има диети, които практически отчитат несъвместимите храни при отслабване. Да видим кои са тe.

Несъвместими комбинации, които пречат на отслабването:

 • Белтъчини (месо и яйца) + с хлебни продукти;
 • Хляб + захар, хляб + домати;
 • Риба, месо + зърнени храни;
 • Сметана, краве масло + протеини и ядки;
 • Зърнени каши + домати и кисели плодове;
 • Тиква, тиквички, ягоди, ядки + захар;
 • Комбинации от животински и растителни протеини.

Мнение: Моите храни без въглехидрати и без глутен

Василиса, храни без въглехидрати, без глутен
Василиса Енева от Пловдив

Отслабнах с 14 кг и си върнах фигурата от гимназията с ядене, без глад. Използвах елементи от разделното хранене и спрях абсолютно всичко с въглехидрати и глутен. Отказах се от тестените, сухара и хляба, от спагетите и дори от овесените ядки. Просто изчистих всичко, което има значима доза въглехидрат. По този начин премахнах и глутена, защото глутенът е там, където има и много въглехидрати. За 2 месеца постигнах най-доброто си тегло отпреди 10 години, а тялото ми стана дори още по-добро. Сега съм в най-идеалната си форма, евър!

По-трудният момент беше да запазя постигнатото, но без жестоката диета. Обичам тортелини, лазаня, баница, торта, геврек… Спасителното нещо за мен е  чай Фигурин. Той е за отслабване и аз видях колко добре се справя. С Фигурин противостоя на забежките в храненето и затвърдих резултатите си. След загубата на 14 кг тялото ми неистово се мъчеше да си върне мазнините. Фигурин не го позволи. Даже свали още 2 кг, които бяха немислими. С билките запазих идеалната си форма.

Василиса Енева от Пловдив

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Еретични съчетания
Краставици и домати

Ще повярвате ли, че това класическо за шопската салата съчетание е опасно?! Но е така: продуктите краставици и домати са несъвместими. Те просто се усвояват различно от организма. Докато в стомаха се отделя киселина за преработване на краставиците – доматите си чакат реда и започват да ферментират, хм.

Евелина Лютова

По-долу ще намерите по-задълбочено разглеждане на основните принципи на разделното хранене, но нека преди това да изброим набързо и други несъвместими храни.

Плодове след ядене

Плодовете се преработват от организма ни много бързо. Затова не бива в никакъв случай да се задържат дълго в стомаха. Ако си хапнеш плодове след обилна вечеря – чакай проблеми, защото процесът на ферментация е неизбежен! Подуване на корема, газове и т.н.

Лазаня и сандвич с горещо сирене
разделно хранене таблица за комбиниране на храните
Лазаня: не става за разделно хранене!

За преработването на протеините и нишестето са необходими различни киселинни проценти на стомашните сокове. Непреработените нишестени компоненти започват да ферментират, а после и да се разлагат.

Сирене и омлет с месо

Звучи разтърсващо…Не бива да се “композира” такова количество белтъчини в едно блюдо. Достатъчен е един концентриран белтък за един прием на храна.

Овесена каша с мляко и портокалов сок

Киселината в портокаловия сок разрушава фермента, който е отговорен за преработването на нишестето. Киселите плодове освен това могат да пресекат млякото и да го превърнат в неприятна пихтия.

Бобови и сирене

Такова съчетание със сигурност ви гарантира подут корем. Старайте се да избягвате комбинирането на такива продукти.

Пъпеш и месо

Пъпеш трябва да се яде отделно от всякакви други храни. Принципно правилно е разнообразие от плодове да се консумира отделно от протеини и нишесте.

Банани и мляко / извара

Любителите на бананови коктейли трябва да са наясно, че съчетаването на плодовете с мляко не е добро за организма ни. За да се ускори храносмилането, в подобна комбинация се добавят кардамон или индийско орехче.

Кисело мляко и плодове

Съчетанието на всякакви млечни продукти с плодове забавя храносмилането; променя чревната флора и създава условия за синтезиране на токсини.

Мнение: Как отслабвам с избягване на несъвместими храни

Румяна, избягване на несъвместими храни
Румяна Ганчева от Габрово

Абсолютен привърженик на разделното хранене съм. Когато имам нужда да сваля нещо, веднага минавам на този принцип. Искаше ми се все така да се храня, но не успявам да удържа фронта. Твърде много обичам някои неща, които иначе са забранени. Да призная, разделното е за аскети, направо за отшелници. Трудно ми е на събирания, на празници. Тогава открих Фигурин и нещата станаха по-поносими. Избягвам несъвместимите храни и пия чай Фигурин, който е за отслабване. Така вече всичко се получава точно. Билките ми позволиха да не съм крайна и да я карам по-леко и меко. Психически е по-добре за мен, защото не мога постоянно да съм отшелничка.

Искам да ви споделя, че Фигурин ми действа много добре. Регулира ме на хормонално ниво, подобри косата и кожата ми блесна. Сега съм с 9 кг надолу и продължавам да свалям. Избягвам несъвместимите храни – това работи!, и се подкрепям с билките. Пия втора кутия и съм 10 точки!

Румяна Ганчева от Габрово

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Съчетаеми и несъвместими храни

И така, вече знаем, че теорията на разделно хранене е подплатена от сериозни научни изследвания върху обработката и усвояването на различните храни в стомашно-чревния тракт. Да повторим: за преработването на храните от различен тип са необходими специфични ферменти. Когато се храним само с един вид продукти, ферментите действат ефективно – нищо не пречи на работата им.

Ако ядем смесена храна, това се променя. Например мазнините и протеините взаимно си пречат при опитите на организма да ги разгради и усвои. Мазнините потискат отделянето на стомашен сок, който е необходим за преработването на белтъчините. Нарушават се множество биохимични процеси, започва ферментация и дори гниене. Възниква интензивно газообразуване, стомашно разстройство и други смущения, средата в храносмилателния тракт става токсична.

Трябва ли винаги да ядем само една храна; кои храни можем да съчетаваме и кои не бива в никакъв случай да хапваме заедно?

Популярната система за разделно хранене на д-р Хърбърт Шелтън предлага като несъвместими няколко комбинации на храни от основните групи продукти. Препоръката е да се избягват следните смесвания:

 • Два вида протеини – заради различния им състав и потребността от различна концентрация на преработващите ферменти: месо и риба; месо и кашкавал; сирене и ядки. Несъвместими са също месо с млечни продукти.
 • Белтъчини и въглехидрати: забраната означава да не се ядат заедно месо, риба, сирена и ядки – с картофи, хляб и сладки плодове. Богатите протеини и наситените въглехидрати могат да се ядат поотделно с пауза от 2-3 часа помежду им.
 • Протеини и нишесте, например банички с месо или макарони с кайма;
 • Протеини с мазнини; това означава да се избягва съчетанието на месо, яйца, сирена и ядки с растителни мазнини;
 • Въглехидрати с мазнини; кой знае защо Шелтън е изключил от забраната само препечените филийки с масло?
 • Захар с нишесте: всякакви сладка и мармалади не трябва да се хапват с хляб, макарони и пр. заради високия риск от ферментация – подуване и интензивно газообразуване;
 • Киселина с протеин: месо и яйца не се комбинират с кисели плодове;

И още: нишесте с нишесте; киселина с въглехидрати. Специално внимание разделното хранене отрежда на динята и пъпеша. Те следва да се ядат винаги отделно от всякакви други храни – особено ако обичате пъпеш, защото преработването му не започва в стомаха, а директно в чревния тракт. Ако се поеме смесено с друга храна, той ще започне да се разлага и ще провокира чревно разстройство.

Но какво излиза, като че ли няма храни, които да можем да хапнем заедно и безопасно?!

Спокойно: ето няколко примера за идеално съчетаване на храни – съвместното им присъствие в едно блюдо дава възможност за най-доброто усвояване на целия им потенциал. Ето примери:

 • Ябълка и шоколад; зелен чай и лимон; кисело мляко със зеленчук – морков, целина, краставица; домати и зехтин; домати и черен дроб; овесена каша и прясно изцеден портокалов сок; лимон и магданоз; авокадо и спанак; месо и розмарин; свинско месо и брюкселско зеле.
Съвместими зеленчуци при разделно хранене

Зеленчуците са най-благоприятната храна при разделните диети, защото могат да се съчетават с много продукти. При това храносмилането се ускорява. Само не трябва да ги смесваме с плодове или с прясно мляко. Съвместимите със зеленчуци са храни от няколко групи:

 • С други зеленчуци – зеле, чушки, краставица, ряпа;
 • С белтъчини – месо, извара, яйца, риба;
 • С мазнини – зехтин, олио, препоръчително нерафинирано;
 • С нишестени храни – хляб, макарони, тестени закуски, картофи.
Таблица за несъвместими продукти
разделно хранене отслабване таблица
Така позволено ли е? Вижте по-долу!

Теорията на разделното хранене може да бъде показана практически и нагледно в таблица, с чиято помощ да се ориентираме по-лесно при съставянето на нашето здравословно меню. Вариантите в мрежата са множество и не е трудно да намерим свой. Всеки от нас хапва редовно определени продукти – а не всичко и постоянно от коментираното дотук. Вижте например варианта на “Паралел 42”. Таблицата отбелязва по хоризонтала и вертикала най-често консумираните храни; условните знаци са съответно + за съвместимост, – за несъвместимост и 0 за неутрална “връзка”, при която няма драстични последици за стомашно-чревния тракт.

таблица разделно хранене
Ценната таблица разделно хранене за отслабване – несъвместими храни

С таблицата се работи на принципа на координатната система: избираме по вертикала предпочитаната храна, а по хоризонтала проверяваме с какво друго можем да я съчетаем най-успешно. Накрая да не забравяме  все пак, че не е зле и да ни е вкусно!

Без съмнение по-подробна и точна е таблицата по Шелтън, където отново имаме варианти за съчетаване на храни в един по-широк кръг. Включени са 17 продукта/групи продукти, които “играят” вертикално и хоризонтално под един и същи номер. Според условните обозначения знакът “Х” означава съвместимост, “П” – несъвместимост, “Н” – неутрално или без особени последици.

несъвместими храни разделно хранене
Със зелено – добре съвместими, с жълто – нормално съвместими и с червено – зле съвместими храни
 • Храните под номерата в списъка са както следва: 1 – Месо, риба, птици; 2 – Зърнени, бобови; 3 – Краве масло, каймак; 4 – Сметана; 5 – Растително масло; 6 – Захар, сладкарски изделия; 7 – Хляб, грис, картофи; 8 – Кисели плодове, домати; 9 – Сладки плодове, сушени плодове; 10 – Зелении, зеленчуци без нишесте; 11 – Нишестени зеленчуци; 12 – Мляко; 13 – Извара, киселомлечни продукти; 14 – Кашкавал, сирене; 15 – Яйца; 16 – Ядки; 17 – Пъпеш.

Вижте последния ред на таблицата: ето как се потвърждава, че пъпешът е несъвместим с нито един друг продукт от таблицата!

Мнение: Имам формула за разделно хранене

Боян, формула за разделно хранене
Боян Василев от Плевен
Сам си изработих система, която ме поддържа във форма. Четох две книги за разделното хранене и ги съчетах по собствен начин. Моят принцип е да ям прости неща. Яденето ми е съставено от 2 вида храни, от съвместимите. За пример – 1 вид зеленчук вместо салата, печено месо вместо готвено, варено яйце вместо омлети с добавки. Искам да кажа, че простите ястия се смилат по-лесно и това веднага се вижда. Не съм свалил много килограми – само 6 кг, но свалих 2 номера дрехи и трябваше да купя доста нови. По-стегнат и атлетичен съм.

Заедно с разделното хранене пия и билки, те са за пречистване и регулиране на системите. Много са полезни. Ползвам сборният продукт Фигурин. Преди това купувах други чайове, но този най ми пасна. Много съм жизнен и чувствам прилив на сили. Чистенето се регулира, идеално точен съм. Апетитът ми се ограничи, пак го отдавам на билките. Продължавам да свалям плавно, което вече на 1000% е тяхна заслуга. Накратко живея природосъобразно, с умерено хранене и билки за вътрешно възстановяване. Всичко е супер!

Боян Василев от Плевен

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Храни, несъвместими с мляко

Млечните продукти са специална тема като храна за възрастните потребители. Стареещият организъм не изработва достатъчно специални ферменти за тяхното преработване и това може да създаде проблеми. Но съчетава ли се млякото с други храни? Всъщност той е може да създаде “идеална връзка” с нищо друго. Затова се препоръчва млечните продукти да се хапват отделно от всичко друго. Иначе ще има усложнения – вижте какви:

 • Комбинация с пъпеш – слабителен ефект;
 • Комбинация със солено-кисели продукти като туршия от краставички или сельодка – болка, токсикоза;
 • Комбинация с газирано – бурни реакции в корема.
Храни, несъвместими с алкохол

Счита се, че алкохолът може да причини отравяне – но понякога този ефект идва от храните, които се консумират заедно със силните напитки. Има храни, които са несъвместими със спирта и “замезването” с тях си е опасно:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • Гъбите: активно отделят отрова, която попада в кръвта и въздейства върху черния дроб;
 • Шоколадът: стимулира продукцията на жлъчен сок, а шоколадът затруднява  изтичането му; спиртът провокира спазъм на сфинктера, отвеждащ към дванадесетопръстника и се развива остър панкреатит;
 • Грейпфрутът: блокира чернодробните ферменти, разлагащи спирта – а това провокира силна токсикоза.

Необходимо е много внимателно да се търсят безопасните комбинации от храни и алкохол, за да не се получат нежелателни реакции като тези;

 • При комбинирането на алкохол с подсладени напитки – захарта в тях се преработва много бързо, а спиртът остава “неразглобен” и причинява отравяния;
 • Лютиви разядки като хрян, горчица, лют пипер забавят преработването на алкохола – това трови черния дроб и вреди на сърцето и кръвоносните съдове;
 • Пъпеш и алкохол – съчетайте ги и ще получите разстройство;

Пърженото месо изисква продължително преработване и усвояване; алкохолът, изпит при консумацията му, остава задълго в организма и също развива симптоматиката на отравяния.

Храни без въглехидрати
 • Зеленчуци – тиквички (7 г въглехидрат), цветно зеле, цвекло;
 • Плодове – кайсии (8 г в 2 плода), ягоди, червен грейпфрут;
 • Месо и риба – сом (0 г), пилешко филе, пуйка, телешко;
 • Млечни – кр. масло, извара, козе мляко, сирене грюер;
 • Растителни протеини – тофу, тиквено семе.исле цинк.
Храни без глутен

Глутен е компонент на зърнените храни. Има способност да задържа въглеродния двуокис, който се образува от дрождите. Мнозина днес са развили непоносимост и той пречи на добрата фигура. Доста храни съдържат глутен – хляб, тестени, макарони, колбаси, готови сладкиши, полуфабрикати, йогурти, сладолед, промишлени супи и бульони, пържени картофи, рибени и месни консерви, соеви продукти, сосове като майонеза и кетчуп.

Вижте и ТОВА:

Диета на Атанас Узунов: Какво се яде? Примерно меню, режим


Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Атанас Узунов, диета

Атанас Узунов със смайваща диета, вижте я!

Кой e Атанас Узунов? Основни принципи при режим на нисковъглехидратната диета. Какво се яде? Примерно …

3 Мнения

 1. Искрен Гавазов

  Значи правил съм по оригинала, без забележка! Стягане, сила, издръжливост, всичко! Препоръчвам!

 2. Алекс Шопова

  Фигурин е много качествен, най-полезните билки. Излекува ме от доста неща и ми регулира стомаха. Само отслабване не става, пък да сме със 100 болести. Иначе отслабването с него е задължително, става си неусетно.

 3. Как да се откажа от скара с пърженки къртофки, това ми кажете! Знам, че е вредно, но как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *