Несъвместими храни и разделно хранене. Таблици при диета за отслабване

Какво се случва като смесим банани, диня, овесена каша, омлет, портокалов сок и сирене в нашия организъм? Здравословни и несъвместими храни. Таблица за разделно хранене.

Несъвместими храни и разделно хранене: тези неща се изследват от поколения. Над решенията и заключенията са се замисляли древни целители – те са и във фокуса на вниманието на съвременните изследователи. За да е здрав човешкият организъм, храносмилателната система трябва да работи правилно; а тя си има особености:

 • Храните се преработват с различна скорост;
 • За усвояването на всяка група продукти са необходими различни – свои – ферменти;
 • Жлъчните сокове за преработването на различните храни се отделят по различен начин;
 • Преработването на протеините изисква кисела среда, а на въглехидратите – алкална.

Ако ядем едновременно несъвместими продукти, организмът ще изхаби твърде много енергия за преработването им. Когато един вид храна е преработен и готов за всмукване и изхвърляне на отпадните компоненти – за друг още не е настъпило времето. И настъпват нарушения в работата на чревния тракт:

Краставици и домати

Ще повярвате ли, че това класическо за шопската салата съчетание е опасно?! Но е така: продуктите краставици и домати са несъвместими. Те просто се усвояват различно от организма. Докато в стомаха се отделя киселина за преработване на краставиците – доматите си чакат реда и започват да ферментират, хм.

По-долу ще намерите по-задълбочено разглеждане на основните принципи на разделното хранене, но нека преди това да изброим набързо и други несъвместими храни.

Плодове след ядене

Плодовете се преработват от организма ни много бързо. Затова не бива в никакъв случай да се задържат дълго в стомаха. Ако си хапнеш плодове след обилна вечеря – чакай проблеми, защото процесът на ферментация е неизбежен! Подуване на корема, газове и т.н.

несъвместими храни и разделно хранене
Как безопасно да ги съчетаем?

Лазаня или сандвич с горещо сирене

За преработването на протеините и нишестето са необходими различни киселинни проценти на стомашните сокове. Непреработените нишестени компоненти започват да ферментират, а после и да се разлагат.

Сирене и омлет с месо

Звучи разтърсващо…Не бива да се “композира” такова количество белтъчини в едно блюдо. Достатъчен е един концентриран белтък за един прием на храна.

Овесена каша с мляко и портокалов сок

Киселината в портокаловия сок разрушава фермента, който е отговорен за преработването на нишестето. Киселите плодове освен това могат да пресекат млякото и да го превърнат в неприятна пихтия.

Бобови и сирене

Такова съчетание със сигурност ви гарантира подут корем. Старайте се да избягвате комбинирането на такива продукти.

Пъпеш и месо

Пъпеш трябва да се яде отделно от всякакви други храни. Принципно правилно е разнообразие от плодове да се консумира отделно от протеини и нишесте.

Банани и мляко или извара

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Любителите на бананови коктейли трябва да са наясно, че съчетаването на плодовете с мляко не е добро за организма ни. За да се ускори храносмилането, в подобна комбинация се добавят кардамон или индийско орехче.

Кисело мляко и плодове

Съчетанието на всякакви млечни продукти с плодове забавя храносмилането; променя чревната флора и създава условия за синтезиране на токсини.

Съчетаеми и несъвместими храни

И така, вече знаем, че теорията на разделно хранене е подплатена от сериозни научни изследвания върху обработката и усвояването на различните храни в стомашно-чревния тракт. Да повторим: за преработването на храните от различен тип са необходими специфични ферменти. Когато се храним само с един вид продукти, ферментите действат ефективно – нищо не пречи на работата им.

Ако ядем смесена храна, това се променя. Например мазнините и протеините взаимно си пречат при опитите на организма да ги разгради и усвои. Мазнините потискат отделянето на стомашен сок, който е необходим за преработването на белтъчините. Нарушават се множество биохимични процеси, започва ферментация и дори гниене. Възниква интензивно газообразуване, стомашно разстройство и други смущения, средата в храносмилателния тракт става токсична.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Трябва ли винаги да ядем само една храна; кои храни можем да съчетаваме и кои не бива в никакъв случай да хапваме заедно?

разделно хранене таблица за комбиниране на храните
Лазаня: не става за разделно хранене!

Популярната система за разделно хранене на д-р Хърбърт Шелтън предлага като несъвместими няколко комбинации на храни от основните групи продукти. Препоръката е да се избягват следните смесвания:

 • Два вида протеини – заради различния им състав и потребността от различна концентрация на преработващите ферменти: месо и риба; месо и кашкавал; сирене и ядки. Несъвместими са също месо с млечни продукти.
 • Белтъчини и въглехидрати: забраната означава да не се ядат заедно месо, риба, сирена и ядки – с картофи, хляб и сладки плодове. Богатите протеини и наситените въглехидрати могат да се ядат поотделно с пауза от 2-3 часа помежду им.
 • Протеини и нишесте, например банички с месо или макарони с кайма;
 • Протеини с мазнини; това означава да се избягва съчетанието на месо, яйца, сирена и ядки с растителни мазнини;
 • Въглехидрати с мазнини; кой знае защо Шелтън е изключил от забраната само препечените филийки с масло?
 • Захар с нишесте: всякакви сладка и мармалади не трябва да се хапват с хляб, макарони и пр. заради високия риск от ферментация – подуване и интензивно газообразуване;
 • Киселина с протеин: месо и яйца не се комбинират с кисели плодове;

И още: нишесте с нишесте; киселина с въглехидрати. Специално внимание разделното хранене отрежда на динята и пъпеша. Те следва да се ядат винаги отделно от всякакви други храни – особено ако обичате пъпеш, защото преработването му не започва в стомаха, а директно в чревния тракт. Ако се поеме смесено с друга храна, той ще започне да се разлага и ще провокира чревно разстройство.

Най-добрите цени за реклама са в "Паралел 42", достигнете до 20 000 читатели на ден ТУК =====>

Но какво излиза, като че ли няма храни, които да можем да хапнем заедно и безопасно?!

Спокойно: ето няколко примера за идеално съчетаване на храни – съвместното им присъствие в едно блюдо дава възможност за най-доброто усвояване на целия им потенциал. Ето примери:

 • Ябълка и шоколад; зелен чай и лимон; кисело мляко със зеленчук – морков, целина, краставица; домати и зехтин; домати и черен дроб; овесена каша и прясно изцеден портокалов сок; лимон и магданоз; авокадо и спанак; месо и розмарин; свинско месо и брюкселско зеле.

Съвместими зеленчуци при разделно хранене

Зеленчуците са най-благоприятната храна при разделните диети, защото могат да се съчетават с много продукти. При това храносмилането се ускорява. Само не трябва да ги смесваме с плодове или с прясно мляко. Съвместимите със зеленчуци са храни от няколко групи:

разделно хранене отслабване таблица
Така позволено ли е? Вижте по-долу!
 • С други зеленчуци – зеле, чушки, краставица, ряпа;
 • С белтъчини – месо, извара, яйца, риба;
 • С мазнини – зехтин, олио, препоръчително нерафинирано;
 • С нишестени храни – хляб, макарони, тестени закуски, картофи.

Таблица за несъвместими продукти

Теорията на разделното хранене може да бъде показана практически и нагледно в таблица, с чиято помощ да се ориентираме по-лесно при съставянето на нашето здравословно меню. Вариантите в мрежата са множество и не е трудно да намерим свой. Всеки от нас хапва редовно определени продукти – а не всичко и постоянно от коментираното дотук. Вижте например варианта на “Паралел 42”. Таблицата отбелязва по хоризонтала и вертикала най-често консумираните храни; условните знаци са съответно + за съвместимост, – за несъвместимост и 0 за неутрална “връзка”, при която няма драстични последици за стомашно-чревния тракт.

Евелина Лютова
таблица разделно хранене
Ценната таблица разделно хранене за отслабване – несъвместими храни

С таблицата се работи на принципа на координатната система: избираме по вертикала предпочитаната храна, а по хоризонтала проверяваме с какво друго можем да я съчетаем най-успешно. Накрая да не забравяме  все пак, че не е зле и да ни е вкусно!

Без съмнение по-подробна и точна е таблицата по Шелтън, където отново имаме варианти за съчетаване на храни в един по-широк кръг. Включени са 17 продукта/групи продукти, които “играят” вертикално и хоризонтално под един и същи номер. Според условните обозначения знакът “Х” означава съвместимост, “П” – несъвместимост, “Н” – неутрално или без особени последици.

несъвместими храни разделно хранене
Със зелено – добре съвместими, с жълто – нормално съвместими и с червено – зле съвместими храни
 • Храните под номерата в списъка са както следва: 1 – Месо, риба, птици; 2 – Зърнени, бобови; 3 – Краве масло, каймак; 4 – Сметана; 5 – Растително масло; 6 – Захар, сладкарски изделия; 7 – Хляб, грис, картофи; 8 – Кисели плодове, домати; 9 – Сладки плодове, сушени плодове; 10 – Зелении, зеленчуци без нишесте; 11 – Нишестени зеленчуци; 12 – Мляко; 13 – Извара, киселомлечни продукти; 14 – Кашкавал, сирене; 15 – Яйца; 16 – Ядки; 17 – Пъпеш.

Вижте последния ред на таблицата: ето как се потвърждава, че пъпешът е несъвместим с нито един друг продукт от таблицата!

Несъвместими храни при отслабване

Прилагайки разделно хранене, можем не само да постигнем по-добро здраве, но и да смъкнем излишните килограми. Това реално се случва благодарение на правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Има диети, които практически отчитат несъвместимите храни при отслабване. Да видим кои са те:

 • Белтъчини – месо и яйца, с хлебни продукти;
 • Хляб – със захар, домати;
 • Риба, месо – със зърнени храни;
 • Сметана, краве масло – с протеини и ядки;
 • Зърнени каши – с домати и кисели плодове;
 • Тиква, тиквички, ягоди, ядки – със захар;
 • Комбинации от животински и растителни протеини.

Храни, несъвместими с мляко

Млечните продукти са специална тема като храна за възрастните потребители. Стареещият организъм не изработва достатъчно специални ферменти за тяхното преработване и това може да създаде проблеми. Но съчетава ли се млякото с други храни? Всъщност той е може да създаде “идеална връзка” с нищо друго. Затова се препоръчва млечните продукти да се хапват отделно от всичко друго. Иначе ще има усложнения – вижте какви:

 • Комбинация с пъпеш – слабителен ефект;
 • Комбинация със солено-кисели продукти като туршия от краставички или сельодка – болка, токсикоза;
 • Комбинация с газирано – бурни реакции в корема.

Храни, несъвместими с алкохол

Счита се, че алкохолът може да причини отравяне – но понякога този ефект идва от храните, които се консумират заедно със силните напитки. Има храни, които са несъвместими със спирта и “замезването” с тях си е опасно:

 • Гъбите: активно отделят отрова, която попада в кръвта и въздейства върху черния дроб;
 • Шоколадът: стимулира продукцията на жлъчен сок, а шоколадът затруднява  изтичането му; спиртът провокира спазъм на сфинктера, отвеждащ към дванадесетопръстника и се развива остър панкреатит;
 • Грейпфрутът: блокира чернодробните ферменти, разлагащи спирта – а това провокира силна токсикоза.

Необходимо е много внимателно да се търсят безопасните комбинации от храни и алкохол, за да не се получат нежелателни реакции като тези;

 • При комбинирането на алкохол с подсладени напитки – захарта в тях се преработва много бързо, а спиртът остава “неразглобен” и причинява отравяния;
 • Лютиви разядки като хрян, горчица, лют пипер забавят преработването на алкохола – това трови черния дроб и вреди на сърцето и кръвоносните съдове;
 • Пъпеш и алкохол – съчетайте ги и ще получите разстройство;

Пърженото месо изисква продължително преработване и усвояване; алкохолът, изпит при консумацията му, остава задълго в организма и също развива симптоматиката на отравяния.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Вижте и ТОВА:

Диета на Атанас Узунов: Какво се яде? Примерно меню, режим


Източници:

Най-добрите цени за реклама са в "Паралел 42", достигнете до 20 000 читатели на ден ТУК =====>

За Марта Савова

Прочети още

Здравословно отслабване

3 съвета за здравословно отслабване на спортистите

Хората се нуждаят от определено количество телесни мазнини, за да поддържат основните функции. По-високият процент …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *