Каква е схемата за пръскане на лозя през 2020 г. Купешки и народни рецепти за борба с болести и насекоми

Схема за пръскане на лозя с бордолезов разтвор, с Шавит, със сода бикарбонат, с Байер, с йод, сяра и др. през 2020 година

Искаме или не без пръскане и то – по определена схема, лозята или ще дадат оскъден плод, или ще загинат. Това е земеделска култура, много податлива на гъбични заболявания и нападения от вредни насекоми. За да защитим растенията трябва редовно да ги пръскаме. Насажденията могат да се лекуват както с химични, така и с биологични средства. Лозята се пръскат няколко пъти през целия период на вегетация. Но ако не спазваме установените от практиката правила няма да получим желания резултат.

Пръскане на лозя: Защо през пролетта и как?

Пролетните практики спомагат да се предотврати заразяването с бактерии и гъбички. Другата цел е насажденията да се предпазят от насекоми-вредители. Пръскането в началото на пролетта, когато листата започват да се развиват, служи като добра профилактика. Ако пък лозата вече е заразена, тя трябва да се лекува интензивно още в ранния стадий на заболяването.

пръскане на лозята
Фазите на развитие са податливи на точно определени сериозни заболявания

Болести, от които страдат лозите

Най-големи вреди на лозята нанасят инфекциозните болести. За да се избере и приложи ефективно лечение, трябва да се познават условията на заразяването и признаците му.

Мана -какво представлява, колко е вредна

Маната е гъбично заболяване, пренесено в Южна Франция от Северна Америка през 1878 година. Видимите признаци на заразата са белезникави налепи по долната страна на листата; на горната повърхност петната са жълтеникави и лъскави. Постепенно растението започва да съхне, гроздовете загниват. Заразата е най-интензивна в топло и влажно лято.

Сиво гниене, друга коварна за растенията болест

Това също е гъбично заболяване; от него страдат най-вече зреещите гроздове. Плодът се покрива с мъхест кафяв налеп; кожицата на зърната се пука и сокът им изтича.

Други болести

Оидиум или брашнеста мана е болест, подобна на класическата мана. В този случай обаче налепът е сив и с неприятна миризма. Заразяване може да се наблюдава при температура на въздуха около 22-27 градуса. Листата, кората на лозата и гроздовете се пукат и съхнат; в поразените зони се развиват вторични инфекции.

Антракнозата

Тя по-рядко засяга лозята у нас, често поразява зеленчуковите култури. При нея по лозовите листа се образуват ъгловати петна с виолетова периферия. Във вътрешността на петната листът съхне и се разпада. Растението губи листната си маса и реколтата се проваля. Изсъхват също и младите стебла.

Петнистата некроза

Това е инфекция, опасна за младите растения. Болестта се разпространява от заразен посадъчен материал. Листата на такива растения пожълтяват преждевременно, младите стебла се развиват зле. Ако се разчовърка кората на болна лоза, под нея може да се види мъртва тъкан с черен цвят. При развитието на болестта лозата изсъхва.

Демир бозан билки за бъбреци

Бактериалният рак

Както и при хората той се лекува много трудно. Огнищата на поражение възникват в местата на неправилно зарязване или измръзване. Образуват се закръглени образувания, които приличат на тумори. Отначало са меки и бели, но постепенно стават плътни и се оцветяват в розово-кафяво.

Вредители също нанасят значителни поражения

Голям проблем за лозарството са живите вредители – различните акари, оси и гъсеници. Те могат да съсипят корените на растенията, листната маса и гроздовите зърна. Важна част в общата грижа за реколтата е профилактиката: задачата е да не се допуска подобна напаст, която да вреди системно на насажденията.

Оси

Осите могат да нанесат много сериозни поражения на зрелите гроздове. Заедно с охлювите те обичат високата плодна захарност и не пропускат подобни угощения – особено, ако узрялото грозде е от сорт с тънка ципа. Дълго време се е считало, че осите само довършват трапезата на птици, които са накълвали узрелите зърна. На практика заслугата си е само тяхна. При многобройни рояци оси от гроздето могат да останат само ципи и сухи чепки.

пръскане на лозята грозде, асма
Дъждовното лято провокира болести, които съсипват гроздовата реколта
Акари
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Лозята често са нападани от жълт лозов акар или от червен овощен акар. Тези редни насекоми зимуват под кората на лозите и през април-май активността им е видима с пораженията върху развиващите се лози. Вредителите могат да бъдат забелязани върху обратната страна на листата, в зоната около жилките. Заразените листа променят цвета си на петна – стават жълтеникаво-кафяви или червени и скоро след това изсъхват и окапват.

Широко разпространена е т.н. лозова краста, която се причинява от специфичен вид акари – Eriophyes vitis. Поразените лози са с увредени листа, които се деформират и нагъват, съхнат и покафеняват. При това заболяване растението не може да развие нови стебла, плодовете намаляват.

Схема за пръскане на лозя

Графикът за пръскане на лозята зависи от активността на вредителите до каква степен растенията са се развили. Специалистите препоръчват да се ориентираме не по точни дати, а по фазите на вегетация – те могат да са различни в различни райони, да зависят от спецификата на климатичните характеристики през конкретната година.

Оптимални срокове за пръскане

Ето през какви етапи преминава разпределението на задължителните и препоръчителните пръскания съобразно вегетацията на лозята:

  • След зарязването преди пролетното пробуждане и връзването на лозята;
  • При разпукването на листните пъпки и развитието на листа;
  • Преди цъфтежа и в разгара му;
  • При формирането на гроздовите зърна – те трябва да са порасли до големината на грахово зърно;
  • При узряване и преди прибирането на реколтата;
  • През есента, преди загърлянето на лозите и подготовката им за зимата.
Пръскане по време на цъфтеж

Има специалисти, които смятат, че пръскането по време на цъфтеж може да навреди на лозята. Счита се, че обработката причинява изресяване и затова е по-добре да се избягва. Този етап обаче обикновено съвпада с валежи при високи температури и с активиране на вредителите. Ако например се избегне обработка против мана или оидиум, опасността от поразяването на насажденията е много висока.

Така че ще е грешка да се изчака изцяло да завърши цъфтежът, който може да продължи и две седмици, и едва тогава да се пръска. През това време заразата е гарантирана. По-скоро трябва да се насочи вниманието към подходящите препарати, които могат да осигурят надеждна профилактика без да попречат на оплождането на цветовете.

Пръскане след резитба

От fermera.bg отбелязват, че до началото на март при нашия климат резитбата трябва да е приключила и е време да се направи първото пръскане. То е с профилактична цел и задачата му е да предотврати развитието на вредителите, които са зимували в различни части на лозите. Пръска се с бордолезов разтвор – 1.5%, или шампион – 0.3%.

Евелина Лютова

Има някои правила, чието спазване предпазва насажденията от рисковете на пролетните температурни промени. Избира се сух ден, облачно време с температури от порядъка на 4-5 градуса над нулата. Работи се сутрин след изсъхването на росата или вечер, след залез. Ако междувременно завали, пръскането се повтаря на следващия ден. Освен цялата лоза се напръсква и почвата около нея.

След дъжд или градушка

Сиво гниене и мана: това са основните опасности, които застрашават гроздовите насаждения и реколтата след дъждове и градушки. Необходима е компетентност, за да се прецени дали един поразен от стихиите масив се нуждае от възстановителна резитба – тя може да се наложи например през юни.

Задължителните пръскания срещу споменатите болести са четири, а при необходимост някои от тях се повтарят. Пръска се след цъфтеж, през юли – при формирането на чепки, до средата на август – тогава гроздовете започват да се прошарват, и в края на август, около 3 седмици преди гроздобера.

Схема за пръскане на лозя “Байер”

Схемата “Байер” на известния производител на медикаменти и продукти за растителна защита представлява научно прецизирана работна таблица за обработки на лозята от появата на първия зелен връх на листните пъпки – до фазата на зреенето на гроздето.

пръскане на лозята
Таблицата показва нагледно в коя фаза от вегетацията на лозата трябва да се пръска срещу определено заболяване или вредител

Проследяват се осем етапа в развитието на лозата, като за всеки от тях се дава най-подходящият препарат за третиране срещу мана, брашнеста мана и екскариоза, както и срещу лозова цикада.

Схемата спазва условието за редуване на продуктите и разумното им съчетаване срещу повече от едно заболяване в рамките на определени общи фази от вегетацията на растението. В схемата са включени продукти като сиванто прайм, верита, фалкон, байфидан, профайлър, фоликур и др. При набавянето на продуктите се дават и концентрациите на разтворите, най-подходящи за съответната фаза.

Как да пръскаме лозята правилно

Всяко пръскане на лозя трябва да е съобразено с етапа на развитие на растенията, както и със задачите на обработката и външните условия в момента. Различно се подхожда при профилактика и при лечебна процедура, когато лозата вече има симптоми на едно или друго заболяване. Припомняме също, че е много важно ангажираните с пръскането хора да носят подходящо защитно облекло, респиратор и очила – това не си струва да бъде подценявано, тъй като в повечето случаи се работи с разтвори с определена токсичност.

Още едно припомняне: пръска се в облачно време, сутрин след вдигането на росата или вечер след залез. Не се работи при ярко слънце или непосредствено след дъжд. Ако веднага след пръскането завали – обработката се повтаря на следващия ден. По-ефективно е редуването на фунгициди или инсектициди, тъй като по този начин се избягва резистентност на вредителите: така както съветва схемата на “Байер”.

Ридомил голд

Ридомил голд: Дозировка, заместител, карантинен срок на препарата за домати и др.

Ридомил голд  е фунгицид, който се използва широко при пролетните обработки на лозята. Активните му съставки са манкоцеб и мефеноксам; първата е контактен компонент, който предпазва листата. Втората е лечебна, проникваща в тъканта на растението и предпазваща го отвътре от мана. Половин час след пръскането с ридомил голд фунгицидът е усвоен и може да упражнява функциите си.

Разтворът с този препарат се приготвя в пропорции 25 г на 10 л вода. Оставя се да престои няколко часа и се пръска, като се спазват описаните по-горе правила. Процедурата се повтаря няколко пъти през пролетта, през 10-14 дни.

Шавит

Шавит е комбинация от две фунгицидни съставки: триадименол и фолпет. Използва се за защита и лечение от мана, брашнеста мана и сиво гниене на гроздовете. Триадименолът е системен компонент, който прониква в тъканта на растението и се разпределя във всичките му части. Фолпет предпазва от патогените на контактен принцип, т.е. създава ограничаващ филм върху повърхността на листата и стеблото. Пръсканията започват при развити леторасти с дължина 10-12 см или след цъфтеж; повтарят се през 10-14 дни. При данни за сиво гниене – до 20 дни преди пълното узряване на реколтата.  Пръскането става с разтвор 0.2%, като нормата е 200 г от препарата за декар.

Пръскане на лозя с бордолезов разтвор
Пръскане на лозя с бордолезов разтвор – това е класика!
Сода бикарбонат

При мана, брашнеста мана, антракноза може да се разчита и на народни средства като познатата сода бикарбонат. Обикновено разтворите със сода са с още добавки – йод, калиев пермангат, за комплексно въздействие срещу възможните патогени. Добавя се и течен сапун, с чиято помощ лечебната “мъгла” се задържа върху гладката повърхност на лозовите листа.

Пет супени лъжици сода бикарбонат се заливат с чаша вряла вода; разтворът се бърка до пълното разтваряне на содата. Добавят се 20 капки йод; сместа се изсипва в съд с 10 л вода и добре се разбърква. Пускат се 2-3 кристалчета калиев перманганат, до получаване на бледо розово оцветяване. Накрая се сипват и две супени лъжици течен сапун или същото количество настърган катранен сапун.

Бордолезов разтвор

Популярният бордолезов разтвор за пръскане на лозя трябва да е еднопроцентов. Приготвя се от килограм син камък на 100 л вода; добавя се 750 г негасена вар или двойно повече гасена, за постигане на pH в диапазона 7.5-8.5.

Веднага щом разтворът е готов, трябва да се пръска, тъй като след няколко часа се сгъстява и е негоден. Бордолезовият разтвор е доказано средство против гъбични зарази. Прилага се най-малко три пъти през активния сезон: в самото начало на пролетта, преди цъфтеж и непосредствено след него. Първото пръскане е с трипроцентов бордолезов разтвор;  следващите – с еднопроцентов.

Карбамид

Карбамидът е азотен тор, използван основно за подхранване на различни селскостопански култури. Като фунгицид в лозарството се използва заедно с меден сулфат. Продуктът е приложим двукратно – в началото на пролетта и през есента.

пръскане на лозя
Грижата за здравето на лозята трябва да е непрестанна

През март при температура около 5 градуса се пръска с разтвор със следните пропорции: на 10 л вода – 700 г карбамид и 70 г син камък. Тази операция предпазва от вредители и същевременно подхранва растенията.

Есенното пръскане е с разтвор от 35 г карбамид в 10 л вода. Лозето трябва да е почистено и след пръскането с карбамид лозите да се загърлят.

Син камък

Трипроцентовият разтвор на меден сулфат или син камък също е изпитано средство за предпазване от гъбични заболявяния и гнилостни процеси. Пръскането с такъв разтвор е препоръчвана пролетна практика, чрез която насажденията се изчистват от гъбични спори и вредни насекоми. Подходящ е за профилактика и лечение; при заразена листна маса след пръскане листната повърхност се покрива с тънка синя ципа, която не позволява на патогените да се развиват и те загиват. Разтворът се приготвя от 50 г син камък на 10 л вода.

Синият камък не прониква във вътрешността на лозите.

Сяра

Сярата също е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. Познатата у нас практика е обработката със сяра на прах – директно ръсене на насажденията през мрежеста тъкан. Това се прави при развита листна маса, най-напред когато младите стебла са с дължина 10-15 см; след това в края на април – преди цъфтежа, и още 2-3 пъти след това. Според някои специалисти обработването по този начин крие рискове, ако се прави при температури над 30 градуса.

  • Има вариант за използване на колоидна сяра: това е специален разтвор с термична обработка, при който се използва още гасена или негасена вар. 40 л вода се загряват бавно с 12 кг негасена вар; добавят се 24 кг сяра на прах и се бърка. Доливат се още 50-60 л вода и всичко това се вари около час. Общият обем трябва да стане 100 л. продуктът се оставя да изстине и да се утаи. След това се изгребва само избистрената течност и с нея се изпълняват описаните пръскания.
Калиев перманганат

Разтвори от калиев перманганат в лозарството се използват през есента. За профилактика се прави продукт от 10 л вода и 3-5 г кристали от калиев перманганат. Ако лозето е заразено с оидиум, за лечение се прилага по-концентриран разтвор, 8 г на 10 л. вода.

Пръскане срещу насекоми също е в списъка на приложенията за този продукт. достатъчно е на 300 мл вода да се сипят само един грам кристали.

Кабрио Топ

Кабрио Топ е широкоспектърен фунгицид, който помага срещу сиво гниене, обикновена и брашнеста мана. Върши работа още при черно гниене и антракноза. След напръскване продуктът навлиза в тъканта на растението; освен предпазна функция изпълнява и лечебна, тъй като блокира развитието на патогени при вече проявена зараза.

Йод

За сиво гниене цяр е пръскането с йоден разтвор: 20 капки йод на 5 л вода. Пръскат се листата и гроздовете.

Шампион

Шампион е добро решение при обработки на лозята срещу обикновена мана. Активната му съставка е меден хидроокис – 77% от съдържанието. От продукта се приготвя слаб разтвор с концентрация 0.15%. действа като контактен агент: попадайки върху лозовия лист, унищожава гъбичните спори.

Коприва

Копривата е един от натуралните продукти за борба с листни въшки по лозя и овощни култури. Освен високия ефект за предпазването на насажденията от вредители, копривата не създава предпоставки за нежелани химически въздействия или увреждане поради погрешно третиране.

Ето как се приготвя разтвор за пръскане на лозя от коприва:

  • Килограм и половина коприва – стебла, се накисва в 10 л студена вода за десет дни. Прецежда се и се използва, обикновено необходимост от подобна намеса има в края на май-юни. Същият резултат може да се постигне и с половин килограм сушена коприва на 10 л вода.
Дитан

Дитан е фунгицид с активна съставка манкоцеб. Контактен препарат, който създава предпазен филм върху третираните листа. Това предпазва растенията от проникването на патогенни спори. Пръска се профилактично срещу мана, като първата обработка е при пет и повече развити листа. Следващото пръскане е след 10 дни; допустими са обикновено 4 обработки.

Фунгициди

Фунгицидите са вещества, които потискат развитието на гъбичките. Гъбичките пък са причинители на множество заболявания по растенията – в частност по лозята. За да се спасят от реална гибел, насажденията често трябва да се обработват с този вид препарати. Препаратите са не един и два, както впрочем и заболяванията; верният избор не е лесна работа. Трябва да се отчита дали търсим продукт за профилактика или лечение, да съобразим пръскането с този продукт с външните условия и състоянието на насажденията и пр.

Има и друг въпрос: дали да заложим на органичен – или на неорганичен продукт. Органичните фунгициди не съдържат метални компоненти; лесно се съчетаван с други продукти и рискът да объркаме нещо не причинява фатални последици. При неорганичните всички тези характеристики са с обратен знак.

Инсектициди

Тази група препарати за растителна защита се използват като средство за борба с вредните насекоми. Третирането може да е на етап личинки, яйца, гъсеници. Тези вредители нанасят големи щети на растениевъдството: обикновено нападат листата, които са тяхната храна; най-малката беда е влошеното качество на реколтата, а в по-тежки случаи могат да станат причина и за загиването на насажденията. Насажденията се третират срещу лозов акар, гроздови молци, сливова щитоносна въшка и др. често използвани инсектициди в лозарството са вазтак, дека, децис, циклон, ранер, карате зеон и др.

Биопрепарати

Биопрепаратите се изготвят на основата на жив биоматериал: бактерии, вируси, насекоми. Помагат срещу болести и вредители; ефектът от въздействието им може да се очаква при температура на въздуха не по-ниска от 10 градуса, затова е най-добре да се използват преди или след цъфтежа. Такъв фунгицид например е фитоспоринът.

Биологичните инсектициди от рода на фитоверм – акарициден препарат – действат срещу точно определени инсекти патогени. Тази група се използва при активен цъфтеж или при образуването на завръз. В сравнение с химичните средства биопрепаратите са по-безопасни, но с по-слаба ефективност.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Други народни средства

Дървесна пепел, лучени люспи, чесън – тези средства са познати в народните практики за защита на лозята. Така например при маносани лози има полза от пръскане с чеснова настойка, която се приготвя така:

  • 50 г чесън се накисва в половин литър вода за три часа; прецежда се и се долива един литър вода. Пръскането се повтаря няколко пъти с интервали от по една седмица.

Пръскане на лозя през лятото

В началото на юли се прави пръскане срещу вредители – различен вид гъсеници и акари. През август гроздовите зърна са вече с размерите на грах; прави се профилактика и лечение на гъбични инфекции. Като добра профилактика се препоръчва пръскането със содов разтвор. Разтворът се приготвя от 10 л вода и по 50 г сода и сапун за пране. Прилагат се и обичайните пръскания с препарати от типа на бордолезов разтвор, фалкон.

Пръскане на лозя през есента

Някои лозари се отказват от есенно пръскане на лозя с пестициди, за да не навредят на реколтата. На след прибирането й пръскането вече е задължително – немалко вредители са особено активни именно през есента. Подходящ агент е железният сулфат, с чиято помощ растенията се предпазват от преждевременна загуба на листата. Пръска се и с варов разтвор, приготвен така:

  • Килограм негасена вар се залива с два литра вода. След това постепенно се добавя още вода при постоянно бъркане, така че общият обем да стане 10 л. есенното пръскане на лозя е грижа за състоянието на насажденията през следващата година.

Пръскане на домати срещу болести и вредители. Има изпитани домашни средства

Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Пръскане на домати със сода

Пръскане на домати със сода против листни въшки, брашнеста мана и др.

Пръскане със сода бикарбонат, как точно се прави? Сода против листни въшки. Сода против брашнеста …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *