Цветна бременност с нормална менструация. Симптоми и белези, тест и истории. Препоръки ‘2019

Цветна бременност? Симптоми – обичайните +. Открива ли се с тест? Какво означава? Бременност под прикритие – причини. Не е болест, а боли. Цветната – нормална и патологична.

Тъй като най-много ни питат за симптомите, нека най-напред да видим кои са те. После ще разгледаме каква е успеваемостта на тестовете за бременност и след това всичко останало, което би ви заинтересувало по темата.

Белези и симптоми на цветна бременност

Това „цветно“ износване на плода – от зачеването до раждането – протича по правилата на обичайната бременност. Нейните симптоми характеризират и цветната бременност.

Ето най-честите белези:

 • Най-сериозният симптом е промяната в обичайния месечен цикъл. За това ще говорим по-долу. Ако преди сте имали обилно и тягостно кървене, то сега е по-оскъдно, повече напомня за кафеникаво зацапване. Също така той идва и не навреме. Може да подрани или пък сериозно да закъснее. И да не продължи колкото продължава обикновено.
 • Сутрешно гадене. Един от най-характерните симптоми и безспорно най-гаден. Въпреки заслуженото си наименование, сутрешното гадене тормози много жени през целия ден. Освен това не само през първите три месеца. Често неразположението характеризира целия период. Възможна е дехидратация, затова – консултацията с лекар е наложителна, както и за подходящата балансирана диета. За да се предпази плодът.
 • Повишен апетит. И най-злоядите понякога стават стръвници. Тъпчат се неистово. Някои дами пък се пристрастяват към храни, които дотогава не са искали дори да погледнат. Опасна е подобна лакомия – и за плода, и за фигурата на майката. Тежката бременност не се измерва единствен с телесните килограми. Възможно е нарушение и на метаболизма. В същото време храни, които доскоро са ви били любими, ви стават противни.
 • Ареолите потъмняват. Промяната на цвета на кръга около зърната на гърдите (ареолите) също се дължи на засилените хормонални процеси. При някои жени розовото става тъмно кафяво още през първия месец след оплождането и остава така за цял живот. При други естественият цвят на ареолите се възвръща след раждането.
 • Чести позиви за уриниране. Две седмици след зачеването се учестява ритъмът на уринирането. Предизвиква го хормонът на бременността, с медицинското наименование човешки хормон гонадотропин (ЧХГ). Този хормон се отделя толкова по-интензивно, колкото повече расте плодът. Той пък притиска пикочния мехур.
 • Усещане за умора и сънливост. Докато тялото се приспособява към новата ситуация и хормоналната активност, бременната усеща липса на достатъчно енергия. Особено през първия триместър я наляга умора и сънливост. Впоследствие организмът се адаптира.
 • Променливо настроение. Кривата на настроението бележи пикове и спадове, неравни интервали, скокове. Това става втора природа на бъдещите майки, а всички около тях просто трябва да са великодушни. И в тези ситуации хормоните поемат отговорността.
 • Виене на свят. То е нормален симптом и при обикновената бременност, но се среща почти винаги и при цветната.

Отчита ли се цветна бременност от тест?

Причини за цветна бременност
Тестовете за бременност по принцип отчитат и цветната, ако са качествени.

Абсолютно да, отчита се, ако тестът е хубав. Има тестове, които не могат да отчетат и напреднала бременност, та какво да говорим за цветна? Нормалният тест отчита дали в урината ви се съдържа търсеният хормон гонадотропин, който е индикатор за бременност, включително и цветна. Той се проявява между седмица и 10 дни след момента на зачеването и е почти 100% сигурен критерий за наличието на бременност от всякакъв “вид”. Най-късно до 4 дни след това хормонът на бременността вече има достатъчно високи нива, за да бъде отчетен от тестовете.

А възможно ли е след направен тест за бременност с отрицателен резултат да имаме реална бременност? Разбира се! С тестовете нещата стоят малко като с държавната лотария. Или ще покаже вярно, или няма да покаже. Затова е добре да се направят няколко засечки, по възможност с различни тестове.

Конкретни истории с цветна бременност

Цветна бременност? Няма такова нещо, ще отсече гинекологът. И ще е прав – чисто терминологично. Но не и житейски. Понятието се е вкоренило, подобно на троскот, в бита. Едва ли има жена, която да не знае какво означава цветна бременност. Но има много жени, които са били бременни, а не са знаели за това, защото тя е била „цветно“ прикрита.

Из форумите се разказват какви ли не истории, свързани с цветна бременност. Общото между тях е елементът на изненадата. Ще бъде полезно, ако и вие споделите собствен опит по-долу в коментарите. Нюансите са много и те сериозно интересуват голямо количество хора. Заинтригувани са както потенциални майки, така и такива, които вече са преживели този феномен.

Цветна бременност без никакви белези
01 Цветна бременност истории
Историята на Вили.

Класическата история е за майка на име Вили с малко бебенце, която споделя как по нищо не е разбрала, когато е била бременна. Имала си е съвсем нормален цикъл и изведнъж е усетила, че нещо в корема ѝ мърда и рита. Не е забелязала нито по-различно менструално течение, нито по-кратко, нито нещо, което да я накара да се замисли. И няколко месеца по-късно става майка.

Цветна бременност и 3 месеца цикъл
02 Цветна бременност истории
Историята на Синеочка.

Друга майка с псевдонима Синеочка казва, че първия месец тотално го е проспала, защото не е имало абсолютно никакви признаци. Течението ѝ е било оскъдно, но то винаги си е било такова, че и кратко. Чак в края на втория месец у нея започват да се будят някакви подозрения, че може да има нещо. Появява се гадене, подпухване и болезненост на гърдите. Това я кара да си направи тест за всеки случай. Лекарят, при когото отива, ѝ казва, че е бременна в третия месец. На третия месец тя пак има цикъл. Тя не вярва, че може да минат пет месеца, преди бременната да се усети.

Бременност с цикъл до осмия месец
03 Цветна бременност истории
Историята на Азаф.

Дама с псевдонима Азаф споделя, че е имала цикъл през цялото време на бременността, която е продължила 8 месеца. Тоест тя е родила един месец по-рано от обикновеното. По-важната разлика, която е забелязала, е че менструалната кръв е била малко по-тъмна. Друго, което ѝ е направило впечатление, че продължителността на цикъла се е съкратила с два дни – от 6 на 4. Иначе началото е било винаги на точните дати. Според нея човек спокойно може да се обърка, ако не забележи всички други симптоми на развитата бременност.

Не е болест, а какво е?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Цветната бременност не е заболяване. Тя е състояние, в което е изпадала всяка 4-а жена, сочи статистиката. Въпреки че често се среща, цветната бременност предизвиква не само дискомфорт, но и безпокойство. Какво се случва? Какво ще се случи?

В повечето случаи цветната бременност не е опасна както за жената, така и за нейното бебе. Но бъдещата майка трябва да има едно наум. Защото това физиологично явление може да е сигнал и за сериозен проблем.

Има ли цветна бременност с нормална менструация?

Това е въпрос, който интересува милиарди жени по света не само сега, но и в цялата история на човечеството. Отговорът е ключов за понятието “цветна бременност” и той е: “Да, възможно е”. Може цикълът ви да продължи както винаги, дори до 5-6 дни и да е придружен със съвсем леки болки в кръста. И пак да сте бременна. Как става така ли? Четете надолу!

Защо има бременност под прикритие?

Явно са настъпили някакви хормонални смущения в женския организъм. Медицината е наясно какво става, следва да го знаят и жените. Бременност и менструален цикъл са две взаимно изключващи се явления. Настъпи ли оплождането, менструацията спира, за да се създаде подходяща за развитието на ембриона среда. При цветната бременност е налице някаква привидност. На бременност или на „червен цвят“? Следва въпросът: менструацията, каква е тя?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Истинската, обичайната, или леко променена, мнима? Внимание: кървенето е различно, то е по-скоро ръждиво-зацапващо (или розово) течение, по-оскъдно и по-краткотрайно. То е резултат на изхвърлянето на непотребна част от маточната лигавица, докато се оформя пълноценната плацента. Това кървене се нарича имплатационно. Такъв „цикъл“, въпреки че се появява във времето на истинския, „плаче“ за доктор. Когато констатациите на гинеколога са оцветени в „ръждиво“, те ще извадят бременността от прикритието й, Когато са в „черно” ще надвисне заплахата за:

 • извънматочна бременност,
 • спонтанен аборт,
 • живота на майката.
Изследвания при цветна бременност
Данните в този материал са получени от разговор с гинеколога д-р Даниела Стефанова

Патологичната цветност

Извънматочната бременност се смята за патология на цветната. Наименованието й точно характеризира опасния процес – оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина. Висока е смъртността сред забременелите извънматочно – 6 на сто в световен план. Когато кървенето, с типичното за цветната бременност окраска и интензивност, е придружено и със силни болки, веднага на лекар! Знакът е красноречив: извънматочност.

Кървене със съсиреци

Ако освен болките, кървенето е и със съсиреци, отново не става дума за цветна бременност. При нея, както е известно, кръвотечението е ръждиво или розово и е оскъдно. Има ли съсиреци при цветна или обичайна бременност, значи нещо става с плацентата. Възможен е спонтанен аборт.

Съсиреците може и да нямат нищо общо с бременност. Но пък да имат много общо с някакво заболяване – било гинекологично, било съдово.

Лекарят да каже!

Аборт и цветна бременност
Кървенето със съсиреци понякога е предизвестие за спонтанен аборт.

Неотложната консултация с гинеколога е задължителна, защото ще станат ясни още поне 3 неща:

 • Ако бременността е желана, жената трябва да се включи в радостен режим “Бъдеща майка“.
 • Ако „цветната“ изненадата е с отрицателен знак, е нужно бързо, но безопасно решение и действие.
 • Ако крие здравословен проблем, той час по-скоро ще бъде изваден на светло.

Нормалната цветна бременност

Е, добре, жената вече е установила (с тест и при лекар), че е бременна. Колко дълго ще трае тази фалшива менструация, пита се тя. Цветната окраска може да я съпровожда само през първите три месеца. Извън тази обичайна практика, при доста жени (около 4%) явлението съществува чак до самото раждане. Ето защо, често заблудата “нищо ми няма” лъсва едва тогава, когато плодът започне да рита в утробата, или дамата заприлича на бойлер.

Ох, боли!

Кървене е един от симптомите на цветна бременност
Цветната бременност, както и “обикновената”, също боли, казва гинекологът.

Бременността, пък било тя и цветна (а може би точно тя!) – оказва се – боли. Жената е здрава в това си състояние. Но често, произнася „Ох!“. За да не забравя, че носи в себе си друг живот, тук-там я понаболява. Някога едва-едва, друг път по-яко. Бъдещата майка знае, ако не знае „пътьом“ разбира, че промените и трансформациите на тялото й често вървят ръка за ръка с болката и с някои други недотам „нормални“ усещания.

Евелина Лютова
 • Напрежение в гърдите – те стават твърди, набъбнали, прекалено чувствителни. Млечните жлези се уголемяват. Покриват се с мрежа от ситни венички. Може да се усещат боцкания като си иглички, пробождания или по-силни болки. Постепенно с хормоналните промени гърдите на бременната жена се подготвят да станат гърди на кърмеща майка.
 • Болки в корема – най-често това усещане – нещо като придърпване – е свързано с яйчниците. Може да е резултат и на промените в матката. Трябва да се прави разлика между лека болка и силна (контракция). Вторият вид може да предизвика аборт.
 • Подут корем – дали това е реално или въображаемо усещане? Но доста жени в първите седмици на бременността се оплакват, че се чувстват подути. Не е характерен симптом, а и бързо отшумява. И детето знае, че коремът реално нараства в последните месеци на бременността.
 • Болки в кръста и в краката – по-силно се усещат с напредване на бременността. Спортистките не се оплакват, но физически нетренираните дами често се хващат за кръста и искат да събуят обувките си – особено, когато коремът започне да им тежи.

Може и без „ох“ и „ах“

Симптоми на цветна бременност
Цветната бременност не е болест, но последната дума е на гинеколога.

Възможно е една жена изобщо да не се оплаква, докато бременее – от първия до деветия месец. Не защото е мъжко момиче и стиска зъби. А защото не усеща нито един от типичните “болезнени” за бременността – цветна или не – симптоми. Възможно ли е? Без гадене и повръщане, без болки в корема и кръста, въпреки (или без) псевдо цикъл? Няма да повярва тази дама, която не го е изпитала. Това, оказва се, е нормално явление и за съвременния свят, за нашата 2019 г. (Защото в по-далечно време жените са раждали без усложнения на нивата, а някои дами и по време на вечеринки.)

Днес безпроблемната и неусетна бременност и раждането без усложнения са присъщи на дамите със забързано, динамично, наситено с разнообразни дела и кавалерска деловитост всекидневие. В него те сякаш нямат време да забележат бушуващите хормони в организма им, извършващите се промени в тялото им. Запазват кокетството, на което не е присъщо нервност. Дали е вредно така да износиш детето си? Не, твърдят специалистите, няма вреда нито за майката, нито за плода й. Е, препоръката за редовни консултации с гинеколога, винаги е в сила.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Супер едър план

Картината е „пейзажна“ – с детайлите, с подробностите. От общ план „обективът“ се изтегля и стоп. Едър план, супер едър план: цветната бременност! Тя

 • не е заболяване,
 • не е патология,
 • не се предава по наследство!

За Ивелина Димитрова

Прочети още

левкоцити в урината стойности

Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Левкоцити в урината: Повишени стойности на левкоцитите при здрави хора; възможни отклонения при деца и …

Едно мнение

 1. Николай Сидеров

  В клиничната картина трябва да се включат иняколко хронични и психични заболявания – СПУН (…. умствена недостатъчност), хроничен к..одръв с патологичен непукизъм, Специфичен Едипов комплекс към чуждите майки и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *