С каква храна се подкрепят волейболистите преди, по време и след състезания?

Макар и волейболът да няма интензитета на някои други видове спортове, той все пак си остава изключително натоварващ и тежък спорт.

Това означава, че играчите изразходват сериозно количество течности и енергия по време на тренировки и особено по време на официални мачове. Затова всеки професионален волейболист се нуждае от правилното гориво за да се представят на нужното ниво. Следователно днес ще се спрем върху храните, на които волейболистите обикновено се спират преди, по време и след състезание за да поддържат топ форма.

Хранене Преди Състезание

Приема на дадено ястие или малка закуска трябва да е поне от 2 до 4 часа преди началото на самия мач. Тук вече зависи колко рано през деня започва самия волейболен двубой, като някои волейболисти изпитват трудности да приемат твърди храни преди мача. В такъв случай те обикновено прибягват до някакъв заместител на храната, най-често източник на въглехидрати под течна форма – спортни напитки, сокове или подсладено мляко.

И все пак в зависимост от това по кое време от деня ще се играе мача и според личните предпочитание на играчите, има редица богати на въглехидрати ястия, които биха дали нужната енергия преди среща. Такива са например паста с доматен сос, ориз с парче плод, сандвич с месо, сирене или фъстъчено масло, както и суши. Всъщност, консумацията на суши е и много полезна, като сушито може да подобри метаболизма и циркулацията на кръвта.

Хранене По Време На Състезание

При мачове с по-кратка продължителност (по-малко от час), консумацията единствено на вода и спортни напитки богати на електролити биха били достатъчни. Но ако става дума за по-продължителни срещи, тогава спортни напитки богати на въглехидрати биха били по-удачни. Като алтернатива пък може да се консумират лесни за храносмилане плодове и протеинови вафли. Мисти Тренор, двукратна олимпийска медалистка по плажен волейбол, казва,че киселото мляко с мед и помага по време на тренировки и мачове, като я зарежда с енергия и сила, която е решаващ фактор за нейната победа.Това би трябвало да е достатъчно да помогне на всеки волейболист по време на мач в борба за победата, от която всеки може да извлече полза посредством съответните залози за волейбол.

Относно някои по-конкретни насоки свързани с храните, с които волейболистите могат да се подкрепят по време на мач, то има редица опции. Такива са например свежите плодове, барчета с мюсли и оризови кракери с допълнително фъстъчено масло или конфитюр. Всички тези храни доставят на организма нужното количество бързи въглехидрати, които да достигнат до мускулите максимално бързо и да презаредят енергийните запаси на организма. Това е от изключително значение особено при по-тежките и продължителни петсетови срещи.

Хранене След Състезание (Възстановяване)

Възстановяването след мач е от изключително значение. Тук фокуса трябва да е върху въглехидратите, които да възстановят запаса от гликоген в мускулите, белтъчини, които да поправят мускулите и консумацията на течности, които са били загубени с потта. При по-голяма честота на срещите пък е желателно възстановителното блюдо да се приема от 30 до 60 минути след самия мач. Естествено, месото обикновено присъства в храненето след състезание, макар всички да помним как преди години тогавашния наставник на нашите волейболни национали им забрани да консумират месо.

И все пак, някои примерни менюта с месо са пилешко със зеленчуково ризото, грилована сьомга в печени картофи и зеленчуци, както и пица с шунка, кашкавал и зеленчуци. Но ако все пак месото не е вариант по една или друга причина, волейболистите могат да започнат своето възстановяване с шоколадово или подсладено мляко, протеинови десерти или йогурт с плодове и ядки.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Атанас Узунов, диета

Атанас Узунов със смайваща диета, вижте я!

Кой e Атанас Узунов? Основни принципи при режим на нисковъглехидратната диета. Какво се яде? Примерно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *