Владислав Панев: Плановата икономика в ЕС и обедняването (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

С депутата и лидер на Зелено движение Владислав Панев разговаряме за проклятието “Еврофондове”, за рисковете на Плана за възстановяване, пропастта между бедни и богати, скачането на цените и плановата икономика в ЕС.

Преди няколко дни депутат и председател на една от парламентарно представените партии, която най-вероятно ще влезе в бъдещето управление, написа нещо шокиращо. Или поне публиката смята така, ако съдим по десетките коментари под публикацията. Според някои от тях той постави под въпрос някои от зелените политики на ЕС, въпреки че самият Владислав Панев е лидер на партията Зелено движение.

Също така и намекна, че в Брюксел правят опит за развиването на планова икономика, като едно време в социалистическия лагер. Каза, че на това се дължи рязкото поскъпване на почти всичко (а най-интересното предстои!). Също така и наблюдаваме изчезването на средната класа, все повече се разтваря ножицата между бедни и богати. Планът за възстановяване, за който толкова много хора и партии мечтаят, може да се окаже едно проклятие за България:

В тази връзка го потърсих за видео интервю, да обясни всичките тези твърдения и да се аргументира. Той беше така добър да се съгласи, докато беше на посещение в Узбекистан. Ето нашия разговор:

ЕС = ЕССР?

– Във Фейсбук в своя пост казвате, че Евросъюзът се опитва да прави планова икономика. Много хора откриват прилика с едновремешния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) и наричат Евросъюза ЕССР или Европейски съюз на социалистическите републики. Според вас това обезпокоително ли е и има ли някакви основания те да говорят така?

Владислав Панев: Имат основания. Аз съм привърженик на Европейския съюз, защото той осигурява свободна търговия, свободно придвижване на хора, на стоки, на капитали – това, което е в основата на икономическия успех. Естествено от тук нататък този успех си зависи от нас. От нас зависи това, да изградим ефективна администрация, която да способства за развитието ни и за оттласкването ни от тази зона на “кризата на средните доходи”, както е известна по света. Това е зона, от която много малки държави успяват да минат напред, да станат развити икономики. Смятам, че ние определено, бидейки членове на Европейския съюз, имаме такива шансове.

Проклятието “Еврофондове”

Обезпокоителното обаче е в цялата тази концентрация на вземане на решения в Брюксел. Виждате какво се случва с еврофондовете. От 2007 година насам ние нямаме изградена имунна система те да се разпределят така, че да способстват за развитието на икономиката. Напротив, виждаме, че вече 14 години тези пари отиват основно в една шайка крадци, които са на власт. И всъщност тази власт бива укрепвана от еврофондовете в техните ръце.

Получава се така, че всъщност Брюксел помага на бандити не само в България, но и в цяла Източна Европа, да задържат властта максимално дълго време. Помним, че до 2007 година всъщност правителствата в Източна Европа се сменяха на всеки изборен цикъл. След което дойдоха едни хора, които вече 10-15 години стоят на власт, и това не е случайно.

Те биват подхранвани с милиарди корупционни евро всяка година от Европейския съюз. Защото няма ясни механизми как тези пари да не попадат в такива ръце. Те представляват доста проценти от брутния вътрешен продукт на всяка една държава (на България най-много, защото сме най-бедните).

Монополизиране на цели отрасли
“Демир

И тези пари всъщност способстват за монополизирането на цели отрасли от икономиките на държавите, включително и на България. Тези отрасли до 2007 година не са били монополизирани. Те способстват за изтласкването на нормалната конкуренция от пазара.

Отделно десетки хиляди хора се стимулират вместо да правят иновации и да предприемат някаква бизнес активност, да пишат европроекти. По този начин те биват слагани в едни рамки, така че те да не могат да помагат реално за повишаване на ефективността на българската икономика.

Проблемите са доста. Ролята на Източна и Централна Европа според мен е да вдига глас в тази посока, доколкото ние сме живели в планова икономика 45 години и знаем до какво доведе това. До нищо добро не доведе. Така че опитите на Брюксел да налага такъв вид планова икономика са обречени и са рискови за целия Европейски съюз.

Има ли имотен балон?

– Определено аз виждам нещо обезпокоително в това драстично поскъпване на всички страни. Доскоро се говореше за имотен и финансов балон, но изглежда, че някой там горе планово е решил да ни предпази от поевтиняване на имотите, като обезцени самите пари. По този начин реалната им цена един вид ще се запази. Вие очаквате ли все пак да се спука този балон и евентуално кога?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Владислав Панев: От години говоря за проинфлационната политика на Европейската централна банка, а и на Федералния резерв. Политиката на ниски, даже отрицателни лихви в Еврозоната няма как да не доведе до повишена инфлация и това се вижда в крайна сметка от тази година. Не само по цените на електроенергията, които се повишават, поради няколко причини от 1-2 месеца.

Защо скачат цените?

Цените на металите също скочиха в небето със стотици проценти нагоре, на дървесината, на какви ли не суровини. И това не е заради спекула, това е заради политиката на отрицателни лихви. Между другото имотният балон, за който не мога да кажа, че е балон, точно заради обезценяването на валутите, се случва по тази причина. Всъщност разтварянето на ножицата между бедни и богати (особено в Западна Европа, в България тя си е прекалено широка и без това) расте с огромни темпове. Хората вече не могат да си позволят да купят нормално жилище, защото средната класа изтънява. Едно такова жилище в метрополиите струва стотици хиляди евро и вноските са ужасяващи.

Това беше нормално при Виденов, но не и сега

Така че тази политика е доста проблематична за мен. Тя започна от 2008 година, от началото на тогавашната световна финансова криза, но като че ли Централните банки забравиха да повишават плавно лихвените проценти. Те можеха да овладеят инфлацията, която в един момент вече бушуваше. Те в един момент си помислиха, че едва ли не пишем нови учебници по финанси и инфлация няма да има во век и веков. Вижда се, че това не е така. Първо избушиха цените на активите, както казах, недвижими имоти, акции и така нататък, сега започнаха и суровините. Стотици проценти, това не е нормално! Това беше нормално за България на Жан Виденов, не сега.

vladislav-panev-01
Владислав Панев в Самарканд.

Планът за възстановяване

– Много от тези бандити, за които споменахте, се надяват на така наречения План за възстановяване. Ето, пак се говори за план и за планова икономика. Има ли опасност този план да се окаже проклятие, а не манна небесна в духа на всичко това, което казвате?

Владислав Панев: Абсолютно има такава реална опасност. Както се вижда, еврофондовете се оказаха до някаква степен проклятие. Не казвам, че е лошо, напротив, добре е да се строят магистрали и инфраструктура въобще, но има редица изкривявания на пазара по някои европейски програми (кохезионните фондове най-вече), където наистина проблемите са драматични. Така че защо това да не се повтори с Плана за възстановяване?

Как може да се използват парите

България наистина има нужда от тези пари, ако те бъдат употребени по правилен начин. Примерно ако отидат милиарди за енергопреносната система, така че мрежата да бъде укрепена, за да може да поема малки и средни производители на електроенергия. Също и ако се инвестират пари в БДЖ, в железопътната система, така че ние да можем да пренасяме товари, България да може да стане някакъв транзитен център. През нас могат да минават много товарни потоци и то по чист начин. Тогава има смисъл. Ако продължават да се наливат средства в предпочитане на едни бизнесмени пред други, за намаляване на конкуренцията в дадени сектори, тогава ще имаме сериозен проблем. Не е важното колко милиарда се инвестират през тези фондове, през тази планова икономика, както казвате, а как се инвестират.

Холандската болест на България

През 60-70-те години след откриването на природен газ в Северно море в Холандия започна време на икономически упадък, който сега икономистите наричат Холандската болест. Този упадък е определен от това, че когато само един сектор от икономиката се развива добре, всички останали страдат и като цяло икономиката не се представя на ниво. Даже се представя под нивото, което страната е имала преди откриването на тези залежи. Тази Холандска болест се свързва най-често с откриването на природни ресурси, но в България тя се свързва с еврофондовете. Еврофондовете допринасят за нашата Холандска болест и ние трябва да се излекуваме от нея, за да можем да просперираме като държава.

Стопяване на средната класа

– Много хора се надяват, че един вид ще се раздават пари на калпак или ще се хвърлят от хеликоптер. Вие виждате ли в това някаква опасност от изчезване примерно на средната класа? Каква заплаха може да представлява такова безразборно раздаване на пари?

Владислав Панев: То не е безразборно раздаване на пари, а раздаване на пари в джобовете на определени хора, малко на брой. Точно това води до изчезването на средната класа. От раздаването на пари се облагодетелстват малцина, а в крайна сметка всички страдат от повишаването на цените на стоки, на суровини и на активи. Точно заради това изтънява средната класа. Те сега хубаво си купуват жилища на високи цени, но пък с ниски лихви. Но когато лихвите започнат да растат, което неминуемо ще стане, инфлацията ще пробие тавана и тогава нещата ще станат наистина много сериозни.

Евелина Лютова
Възникване на радикални и смешни движения

И проблемът е, че тогава загубата на доверие в Европейския съюз ще нарасне на практика в целия съюз. Аз очаквам това да се случи, ако тази политика продължава по този начин. Това доверие вече започна да изтънява дори и сред хора, които по принцип са привърженици на европейската идея, благодарение на въвеждането на GDPR-а и там какви ли не още мерки, които например увеличиха чакането за банкови договори. Затова чакаме да си открием банкова сметка по 10 дни и по две седмици, ако сме свързани с политическа партия. Има и други абсурдни мерки. Доверието още ще намалее и при инфлация, при изтъняване на средната класа, ще възникват много по-сериозни и радикални движения. Включително и като например Алтернатива за Германия или пък нашите смешни патриоти.Владислав Панев 23 vladislav-panev-02

Поскъпването на въглеродните емисии

– Казвате, че повишаването на въглеродните емисии също може да допринесе за неконкурентността на Европейския съюз пред Индия и Китай. Как това ще се отрази и върху гражданите на ЕС?

Владислав Панев: Отново със загуба на доверие в ЕС и с поскъпване на сметките на гражданите. Значи първо, самата търговия с въглеродни емисии за мен е положително явление, стига да не се поддава на такива спекули както в момента. Цените на въглеродните емисии отидоха до над 60 евро за тон. А бяха 4 евро буквално преди 2 години. Това е 15 пъти поскъпване. Това прави европейската икономика неконкурентна. Вярно, говори се за въглеродни мита, тоест ако примерно Турция произвежда цимент или торове, те да се облагат, защото ползваната енергия е била от въглища и т.н., но това е по-малкият проблем.

Губим експортните пазари

По този начин ние можем да запазим европейския пазар, но какво става с експортните пазари? Как ще наложим мита на индийски компании, които изнасят за Бразилия например? В това число може да става дума за торове, стомана, неща, които европейски компании в момента произвеждат. Интересите на тези европейски компании ще пострадат. Загубата на международни пазари си е едно много сериозно явление, плюс отново обедняването на хората. Също е проблем и затварянето на заводи. Това също става по начин, по който въглеродните емисии не намаляват, защото тези заводи ще се преместят някъде другаде, извън Европейския съюз. Това ще доведе до обедняване на хората в ЕС и до загуба на доверие в енергийния преход. България определено не си е написала домашното по тема “Енергетика”.

Махане на субсидиите за производители на енергия

Ние трябваше още преди 10 години да либерализираме режима за инвестиции във ВЕИ-та. Но това не бива да става по начина, по който се изградиха 1000 мегавата фотоволтаици на високите цени през 2012 година. Това при нас се направи, за да се облажат свързани с властта политици и да продават 25 години на високи цени. А сега на пазарен принцип в момента се вижда, че през последните 2 години няма никаква нужда от субсидии и от преференциални цени на ВЕИ-тата. Затова и редица индустриални компании – “Аурубис” и други, строят мегавати, пускат в експлоатация мегавати фотоволтаици без субсидия, защото себестойността им там е примерно 7-8 стотинки на киловатчас. Пазарната цена в момента е 30 стотинки на киловатчас. С пъти над себестойността на фотоволтаиците със средна мощност от мегават-два.

Тази тенденция трябва да продължи и ние да я стимулираме, така че нашият енергиен преход наистина да се извърши по-гладко с по-малка тежест и върху индустриалните потребители, и върху домакинствата разбира се. От там нататък ние трябва да инвестираме в електропреносната система през Плана за възстановяване най-вече, но и през други европейски програми. Това вече е смислено, за да може тя да поеме, както казах, малки производители на енергия. Те обаче трябва да продават на конкурентни цени, без никакви субсидии. И според мен това може дългосрочно да изиграе положителна роля.

Да преодолеем турбуленциите

Въпросът е да преодолеем тези турбуленции сега от последните месеци, които могат и да се задълбочат, ако цените и на газа, и на въглеродните емисии продължат да са на такива нива или даже да поскъпват. А вече поскъпването им не е много по-различно от поскъпването на медта, на други метали, на дървесината, тоест с пъти, просто защото се печатат пари като за световно. От 2008 г. насам. И сега избушват нещата.

Кое е антиевропейско

– Вие не се ли безпокоите, че едни такива изказвания може да бъдат разтълкувани като антиевропейски и като противни на официалните зелени политики в Европа?

Владислав Панев: За мен антиевропейци са тези, които със своите политики в Брюксел стимулират недоверието в ЕС, стимулират неконкурентността на европейската икономика и раздават пари на калпак на правителства-мошеници, които ги крадат. Те насърчават антиевропейските настроения. Нашата цел е да предпазим Европейския съюз от възможно разпадане, защото европейската идея за мен е изцяло положителна: Свободното движение, пак да повторя, на хора, стоки и капитали, това е всъщност, което ни увеличава доходите.

Доходите в България са нараснали

Ако погледнем от 2007 година насам, доходите в България са нараснали доста повече от два пъти. Дори и да премахнем инфлацията, пак имаме двойно повишаване. Това е заради членството ни в Европейския съюз. Ако съпоставим България със страните, които не са членове на ЕС около нас, ще видим, че нашата икономика се развива по-добре. Макар и с много занижени темпове, именно заради тази клептокрация, която се е установила тук. И която бива подпомагана от Брюксел. Това не трябва да спираме да го казваме, защото то е огромен проблем.

Има ли опасност от “отлюспване”?

Владислав Панев vladislav-panev-03
Владислав Панев с партньорите от коалицията – Христо Иванов и Атанас Атанасов

– А вашите коалиционни партньори от “Демократична България” споделят ли подобни възгледи? Да не вземат сега да ви отлюспят заради антиевропейски изказвания?

Владислав Панев: Не, аз тезата за възможните вреди от европейските фондове я коментирам поне от пет години и според мен тя се споделя от все повече хора в “Демократична България”. Така че няма такава опасност, това не е нещо ново за мен, не го казвам за първи път, че да се притеснявам от каквото и да било. Важното е в крайна сметка България да става по-конкурентна държава, с по-високи доходи, с по-просперираща икономика. Това минава през изговарянето на истината.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Вътрешните избори

– И накрая искам да ви питам нещо, което няма общо с темата, но е актуално във връзка с наближаващите избори. Методи Лалов от доста време изтъква предимствата на вътрешните избори в коалицията. Каква е вашата позиция по тази тема?

Владислав Панев: В една коалиция от три партии разговорите за листи са много сложни. За мен вътрешните избори биха били положителни, ако имахме много повече време, за да ги подготвим. И ако можехме да привлечем повече известни лица, които могат да допринесат за страната, пък и за представянето на “Демократична България“, разбира се. Да се осъществят тези неща на този етап, две-три седмици преди внасянето на листите за поредното народно събрание, ми изглежда по-скоро като химера. Едни вътрешни избори са съпроводени със сериозна кампания.

Знаете как е в Щатите – кандидатите за президент една година предварително, преди започването на предварителните избори, правят кампания, дебати, по 10 дебата и така нататък. Иначе нашите избиратели как точно ще решат кой точно е по-подходящ от другите? Аз принципно съм фен на вътрешните избори, но в момента не виждам достатъчно време за това.

Интервю на Георги Календеров

За Ивелина Димитрова

Прочети още

stefan-yanev_600x400

Стефан Янев: Никой не може да ми казва какво да правя, Русия е наш приятел!

Стефан Янев няма да се подчинява на когото и да било! Военният министър Стефан Янев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *