Атанас Узунов със смайваща диета, вижте я!

Кой e Атанас Узунов? Основни принципи при режим на нисковъглехидратната диета. Какво се яде? Примерно меню (работещо). Рецепти. Разлики с кетонната диета. Засилване на ефекта с чай Фигурин.

Съдържание:

Още в текста: ♠ Минуси на нашумялата високомазнинна диета ♠ Предимства на нисковъглехидратната диета ♠ Упражнения по Атанас Узунов ♠ Мнения за диетата на Узунов ♠ Становището на диетолога ♠ Атанас Узунов през февруари 2020 г.

Отслабване със сланина, масло и мас – да, всичко това е възможно с диетата на Атанас Узунов. Така се фиксира вниманието, но не отразява философията на хранене, с която той сваля кръгло 70 кг. Мас – не! Сланина – не! Но пък за сметка на това естествените мазнини са добре дошли. В по-големи количества! Тази диета на Атанас Узунов не е магическа, но има вълшебна съставка:

Без движение, без спорт

Липсата на изискване за трениране, дори за леко тичане, прави режима супер известен, а самия Атанас – нов гуру в храненето.

Кой е Атанас Узунов и какво постига?

Допреди няколко години той е просто един пълен човек, страдащ от своите килограми. Мъчи го „букет от болести“ – драматично кръвно, преддиабетно и прединфарктно състояние, болки в краката, варикоза, болки в кръста, изискващи инжекции през ден.

Диетата на Атанас Узунов, отслабване
Той изглежда така, когато решава да рестартира всичко (доста дебел).

Това е състоянието на 37-годишен мъж. Неговите 140 кила безмерно му тежат. И денем, и нощем. От някакъв момент Атанас не може и да спи.

Пробвал съм какво ли не, разказва той пред камерите, защото иска да опише безизходицата, в която изпадат хиляди хора като него, жертви на застоял живот и неправилно хранене.

Както всички хора търсех, пробвах, продължава Узунов и изброява: нискомаслени млека, тичане, бяло сухо месо – всеки ден с месеци, черни пълнозърнести хлябове. Свалям два до три килограма и дотам.

Междувременно списъкът на болестите се увеличава, хапчетата – също.

Професионалният химик се захваща да чете и да търси. Ориентира се към светилата в храненето, хора, постигнали огромни успехи, доказани по света. Той иска да извлече работеща схема. След много четене стига до нея.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

През първата година сваля трисейтина килограма, през втората – останалите до 70 кг.

Смъкнах, когато махнах рафинираната захар и всичко, що е хляб и тесто.

Нима със сланина се отслабва, недоумяват незапознатите с режима му. Всъщност Узунов залага само на естествени, непреработени или минимално преработени мазнини – зехтин, маслини, масло, сурови ядки. Никакво пържене.

Режимът му работи. Килограмите се стопяват при обилно хранене и никакво спортуване. 80% от загадката е в храненето. То трябва да е богато на

естествени мазнини

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Историята на Атанас Узунов е популярна в социалните мрежи. Той събира все повече последователи в своята фейсбук група. Мнозина свидетелстват за сериозни резултати – сваляне на десетки килограми за нула време.

Какво представлява прочутата диета на Атанас Узунов?

Диетата на Атанас Узунов, отслабване
Резултатът: Това е вталеният Атанас Узунов.

Основният принцип е

правилно хранене без активно спортуване

Хората изтичаха хиляди километри, а затлъстяването стана като епидемия, коментира Узунов и подава още един сериозен довод: за 30 години заболеваемостта от втория тип диабет е скочила 700 пъти. Днес от тази уж старческа болест боледуват дори и бебета.

Спортуването не е противопоказано, но не решава проблема. Решението е само в храненето.

Първа стъпка: край на захарта

Захарните храни са пристрастяващи. Затова в началото, веднага щом ги прекратява, той изпитва и глад, и тежко главоболие.

И все пак човекът, който желае да получи заложените му от природата естествени очертания на тялото си, трябва да забрави, че съществуват сладости.

Евелина Лютова

Забранени храни №1

Захар, сладки изделия, подсладители, плодове, защото съдържат плодова захар.

Ако приемете диетата на Атанас Узунов, ще забравите за сладкия вкус. Всъщност той допуска приема на плод – но само като изключение и в малки количества. Плодовете също се водят забранена храна и не влизат в менюто официално.

Забранени храни №2

Зърнени, хляб, тестени изделия, пълнозърнести изделия, бобови, ориз, макаронени изделия, елда, просо, царевица, овесени ядки.

По изключение се позволяват известни с високата си стойност продукти като киноа и амарант, но те също като плодовете се похапват в режим на изключение и не участват в менюто.

Узунов дава пример: две филии пълнозърнест хляб се равняват на 6 пълни лъжици захар – не като калории, а като резултат от превръщането им организма. Само след час и половина кръвната захар е до небесата.

Моето мнение е, че зърнените не влияят добре на организма – нито на теглото, нито на здравето, посочва авторът на диетата. Той дава за пример Тим Ноукс, който пише книга и учи спортистите на правилно хранене. След като се разболява от диабет, Ноукс си къса книгата и се извинява на читателите си, че ги е насочвал към въглехидратите и зърнените храни.Диетата на Атанас Узунов, отслабване

Защо без въглехидрати?

Резултатът от въглехидратното хранене е пред очите ни – повсеместно затлъстяване и много болести. Днес специалистите казват, че храни с гликемичен индекс под 50 единици са добри. Не е вярно, оспорва Атанас. Според него е безопасна консумацията само на храни с по-малък от 10 единици гликемичен индекс.

Всичко над ГлИ 10 единици изстрелва кръвната захар в небесата. По-бавно, но категорично, обяснява авторът на режима.

Разказ №1: 8 кг. надолу и спрях начален диабет

Неделя Ангелова, Плевен
Неделя Ангелова, Плевен

Имах начална фаза на диабет и наднормено тегло в резултат на проблеми с щитовидната жлеза. Още отдавна ми бяха открили инсулинова резистентност и на нея се дължаха и по-късните усложнения. Заради захарната болест се принудих да спазвам диетата на Атанас Узунов, защото тя е с абсолютно минимална консумация на захар и е доста добра за здравето като цяло. От интернет прочетох, че пиенето на “Фигурин” удвоява за нула време резултатите от диетата.

Но не бях прочела това, че той е идеален и при проблеми с кръвната захар, и за здравето на щитовидната жлеза. Пих го три месеца плътно, по три пъти на ден. Имах подобрение в средата на втория месец. В средата на третия бях с осем килограма надолу и чисто хубави показатели за хормоните и за захарта. Нямам никакво съмнение, че това се дължи на Фигурина.

Неделя Ангелова, Плевен

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Втора стъпка: високомазнинно хранене

Приоритет се дава на

качествените непреработени мазнини

Сред тях най-почитано е кокосовото масло, което Атанас Узунов превръща в главен източник на енергия сутрин, след събуждането. Първото истинско хранене е на обяд, а дотогава енергията се черпи от една голяма лъжица натурално масло от кокос. Забележително!

Разрешени храни №1

Естествени мазнини – краве масло, маслини, зехтин, сурови ядки, кокосово масло.

Единствената закуска е

кокосовото масло

Защо да не закусваме? Метаболизмът се задвижва не чрез хранене, обяснява Узунов. Когато човек гладува, метаболизмът му се ускорява с 20%.

Узунов предлага периодично гладуване – да се вечеря и след това да се яде на следващия ден на обед. Два до три пъти в седмицата гладуването да се увеличава до 24 часа или колкото човекът издържи.

Това е един рестарт, почивка на целия организъм от прекаленото хранене, пояснява Узунов. Според него съветите да се яде по 5-6 пъти на ден са вредни и тялото не успява да си почине, докато постоянно мели.

Диетата на Атанас Узунов, отслабване
Закуската по Ат. Узунов

Кокосовото масло дава енергия и е полезно за целия организъм. Когато се изпие с кафе, то действа като енергийна бомба. Зарежда достатъчно добре дори и професионалните спортисти!

Разрешени храни №2

Протеини – месо, риба, яйца, млечни.

Прекрасен обяд е свинската пържола. Например вратна, да е по-мазна. Рибата – също. Тя пък е чудесна идея за вечеря. Денят може да завършва и с други протеинови храни.

Чай за добър метаболизъм Фигурин

Много хора, пробвали диетата на Атанас Узунов, свидетелстват, че резултатите идват много по-бързо, ако придружат режима с пиене на чай “Фигурин”. Това е специална напитка, която ускорява метаболизма и спомага бързото изхвърляне на натрупаните тлъстини. Ако билковата смес се пие нормално, както е по предписание, свалянето на килограмите се умножава по две, казват хората от първо лице.

Ние се свързахме с някои от тях из групите, посветени на диетата и ги помолихме да ни предоставят своите разкази, заедно с техни портретни снимки, за да имат читателите информация от първо лице. Тях ще ви ги дадем по-долу в текста.

Постоянно допълнение: зеленчуци

Суровите салати са задължително допълнение към обяда и вечерята. Те са единствените въглехидрати, които присъстват в диетата на Узунов.

Той препоръчва да се подправят обилно със студено пресован зехтин. Не е излишно да сложим по 2-3, дори 4 лъжици зехтин на порция.

Наистина зехтинът е калоричен, но калориите от него са полезни, за разлика от калориите в олиото.

Впрочем, слънчогледовото олио е забранен продукт. То се вписва в групата на храните с високо съдържание на мазнина, но не е достатъчно качествено.

Преди да минем към примерното меню, нека дадем един от разказите на хората, приложили с успех диетата на Атанас Узунов:

Разказ №2: Свалих 18 кг. за 3 месеца с диетата + чай!

Научих за диетата на Атанас Узунов от интернет, когато се интересувах от всякакви варианти на така наречената нисковъглехидратна диета (НВ-ВМД) или още “високомазнинна”. Тя стана много популярна през последните 10-ина години. Не съм успявала да приложа успешно НВ-ВМД, защото тя иска голямо блъскане във фитнеса. Също по тази причина и ме привлече режимът на Узунов, защото той не изисква никакъв спорт.

Илияна Методиева, Фигурин, Атанас Узунов
Илияна Методиева

За месец някъде от началото на спазването на този режим успях да махна цели 4 кг. от теглото си. Бях доволна, защото ми предстоеше ходене на море на Крит, но имах да свалям още 12 кила. Междувременно прочетох и за чая “Фигурин” и си казах “дали няма ефектът да се удвои от цялата работа”. Взех да го пия, както пише на кутията, по 3 пъти на ден, като сутринта си правех чая за целия ден и си го пиех, когато ми е удобно.

Ефектът беше изумителен! Втория месец свалих малко под 8 килограма, а третия още 6. После отслабването изведнъж спря, защото бях изцяло в норма. Пиех чая, но не отслабвах повече. Той те кара да отслабваш само толкова, от колкото имаш нужда, не повече. Затова го и спрях. Бях готова за морето!

Илияна Методиева, Плевен

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

А сега да минем към самото:

Примерно меню

Закуска: черно кафе, 1 ч.л. кокосово масло;

Обяд: варианти, всички са придружени със салата

 • вратна пържола;
 • омлет 80 г., варено говеждо;
 • варено пилешко, 1 яйце;
 • печена риба;
 • запечено филе;
 • борш или телешко варено;
 • салата от морски дарове.

Вечеря: варианти, препоръчително съчетани със салата

 • сирене;
 • яйца – по панагюрски, омлет, варени;
 • протеинов коктейл;
 • рибена чорба;
 • пилешка супа.

Добавки: маслини, сурови ядки, семена

Още по темата за менюто в диетата на Атанас Узунов ТУК:

Атанас Узунов: Ниско въглехидратна диета – примерно меню по ястия и по дни

Рецепти

Свински вратни пържоли на скара

 • 4 бр. пържоли
 • 2-5 с.л. зехтин
 • 2 с.л. оцет
 • 30 мл червено вино
 • чер пипер и зелени подправки

Диетата на Атанас Узунов, отслабване

Измийте пържолите и ги подсушете. От останалите продукти пригответе маринатата и накиснете месото в нея. След 2.5 часа престой са готови за печене. Подмажете със зехтин и пригответе при умерена температура.

Рибени филета във фолио

 • 4 бр. филета от мазна риба
 • 1 гл. лук
 • магданоз, копър, 1 лимон
 • 5-6 с.л. зехтин

Лукът се нарязва и смесва с подправките. Със сместа се покриват филетата, разположени върху фолио. Посоляват се и се поправят със сока от лимона. Загръщат се във фолиото и се поставят на скарата. След 8-9 минути се обръщат и допичат.

Още рецепти ТУК:

Диетата на Атанас Узунов: Вижте режимите и менютата!

Каква е диетата на Атанас Узунов?

Храненето на софиянеца представлява т.нар. нисковъглехидратно високомазнинно хранене. Наричат го още кетонно хранене или кетонна диета.

Същност на кетонните диети

Всички кетонни диети лягат върху един и същ принцип:

 • минимум въглехидрати,
 • максимум мазнини
 • + достатъчно протеини

Съотношението в най-добрия си вид е следното:

 • 10 % въглехидрати, преимуществено получени от зеленчуци;
 • 50-60% мазнини, основно непреработени;
 • 30-40% протеини от животински и по-малко от растителен произход.

Такова съотношение на хранителните вещества предизвиква в човешкото тяло процеса кетоза.

Какво представлява той?

При минимално постъпление на въглехидрати мазнините се преработват в мастни киселини. Мастните киселини стават алтернатива на глюкозата, която е необходима на мозъка в  качеството ѝ на източник на енергия.

Отказът от сложни въглехидрати създава за организма стрес, който води до изработването на кетони или ацетон. Кетоните намаляват чувството за глад, а организмът започва активно да използва подкожните мастни отлагания като извор на енергия.

Защо без спорт?

Кетоновите диети не просто не изискват спортуване. То дори е противопоказано. По време на описаното хранене е забранено тялото да се подлага на физически натоварвания.

Всеки преход трябва да е плавен – плавно да се влезе и евентуално плавно да се излезе. Макар че Узунов препоръчва своя стил на хранене не като диета, а като режим.

По време на кетоновото хранене трябва да се изпива голямо количество вода, като обемът ѝ за денонощие достига до 3 л.

Още за режима ТУК:

Режим на Атанас Узунов: Списък с разрешени храни и точни правила

Разлики между кетонната диета и тази на Узунов

Кетонните диети предвиждат постепенно редуциране на въглехидратите, докато те стигнат до 10% от целия обем храна, изядена за деня.

Диетата на Атанас Узунов, отслабване
Структура на храненето според: 1) Атанас Узунов 2) Кетонните диети

Препоръчва се дробно хранене – по 5 до 7 пъти на ден, на 3-4 часа. Порциите трябва да са малки, без междинни закуски.

При Атанас Узунов храненията са на практика две – обяд и вечеря. Порциите при него са близки до нормалните, но не прекалено големи. Междинки също не са предвидени.

Още за кето диетата ТУК:

Кето диета ‘2021. Мнения, точни резултати. Вреди и странични ефекти

В момента спазвате ли диета? (анкета)

Сега спазвате ли някаква диета?
Гласувай!

Предимства на нисковъглехидратната диета

 • Подобен режим е супер полезен за хора, които трябва да премахнат голямо количество подкожна мазнина.
 • Успешна е за спортисти-бодибилдери, които създават релефно тяло.
 • Препоръчва се на болни от рак и епилепсия.

Резултатът обикновено се изразява в загубата на до 3 кг на седмица.

Минуси на нашумялата високомазнинна диета

Кетодиетите са сред най-противоречивите, защото имат доста недостатъци:

 • При активиране на кетонните процеси в устата се създава привкус на ацетон;
 • Кожата също започва да „ухае“ на ацетон;
 • Диети от този тип се считат за небалансирани и причиняват недостиг на много микроелементи и витамини;
 • В състояние на кетоза рязко спадат работоспособността и активността;
 • Страничен ефект е перманентният запек, който се получава поради недостига на сурова целулоза;
 • Такава диета не е безопасна за всички поради наличието на противопоказания.

От специалистите: Като цяло кето-диетите са слабо изучени и не се препоръчва самостоятелното ѝ прилагане без наблюдение.

Рискове и странични ефектиДиетата на Атанас Узунов, отслабване

 • Загуба на костна маса
 • Повишаване на холестерола
 • Камъни в бъбреците
 • Ниско ниво на захар в кръвта
 • Опадане на коса.

Упражнения по Атанас Узунов

Атанас Узунов не препоръчва активно занимание със спорт, а само практикуването на две упражнения за няколко минутки на ден.

Когато човек е с много килограми, няма физическата възможност да прави нещо. Пък и не е нужно да се натоварва, обяснява Узунов. Той предупреждава, че пълните хора трябва стриктно да си пазят кръста, защото има голям риск от травми.

Упражнение №1: Клекове

 • Заставаме с леко разтворени крака. Ръцете се изпъват напред и с тяхна помощ се запазва равновесие, докато се изпълнява клякане.
 • Ето нещо леко, което тонизира за началото на деня.

Упражнение №2: Коремни преси.

Изпълняват се по стандартния начин. Дори да си с много килограми, те са достъпни и с нисък риск. Изпълняват се по малко и без изсилване – с постепенно увеличаване на бройката.

Мнения за диетата на Узунов

Атанас има много последователи във фейсбук, които демонстрират резултати. Групата му наброява почти 300 хил. членове. Лайковете са към 20 хил.

Някои свидетелстват за свалени кила, други – и за излекуването на сериозни болести като диабет, драстично кръвно и т.н.

Разказ №3: Лъгали са ни за Зрънчото и мюслито!

Обичам го този режим! Толкова много ядене поглъщам, че на моменти се мразя, а слабея и задържам. Всичко е така естествено, че направо не вярвам на очите си! Самият ефект се забелязва още на първия ден. Започваш да чувстваш една дяволска лекота в цялото тяло. Излишното започва да се изхвърля. В корема, където преди са ти тежали затлъстелите органи, започва да ти става по-леко. Нищо вече не те притиска отвътре и не ти пречи да се наведеш.

Радка Пенева, Фигурин, 02, Атанас Узунов
Радка Пенева

Килограмите се топят буквално със седмици. Разбираш, че са те заблуждавали жестоко, твърдейки, че “Зрънчото” и мюслитата са полезни за здравето. С тях си се тъпчела и си пълнеела. Докато яденето на месо и приемът на мазнини е нещо човешко и естествено за тялото, което веднага се отразява идеално и на килата.

Много добре обаче ми подейства съчетанието на Узунов с пиене на чай “Фигурин”. Така ефектът от цялото упражнение стана по две, по-точно два пъти по-бързо. Само който не е пробвал, само той може да философства и да се прави на интересен, че въглехидратите били безценни, а от мазнините се пълнеело. Точно обратното е: От въглехидратите се пълнее, а мазнините са безценни!

Радка Пенева, Хасково

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Ето още някои мнения:
 • Емил К.: Удивителен режим. При 121 кг досега минус 10 кг, талията – минус 8 см, край на лекарствата за кръвно.
 • Утро№77: Свалям драстично, по много и бързо. Не се гладува. Постепенно се регулират гладът за сладости, кръвната захар, кръвното и други неща.
 • Марина П: Влязох в групата на Александра, която за 9 месеца е махнала 42 кг и много болести, и в тази на Узунов, при който също отслабва и лекува. Тези хора променят живота ми.
 • Илияна Р.: Намерих моя режим и действам напред!
 • Змията: Ако си любител на месото, рибката и яйцата, това е твоят режим.

Мнение от диетолог

Известният Ипократис Пападимитракос:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Това не е магическа диета, а е труд – възприемане на начин на хранене и следване на правила.

Диетата на Атанас Узунов, отслабване
Атанас и Пападимитракос в Нова ТВ

Поканен в телевизионно студио, за да даде мнението си за диетата на Атанас Узунов, Пападимитракос обяснява следното:

Това са кетонови диети, които се експериментират в болници и университети на Запад с цел да се овладее инсулиновата резистентност и диабет втори тип.

Тези диети изключват въглехидратите, които и без това са неподходящи за диабет. Храненето се базира на естествени мазнини и белтъчини. Обяд с риба и зеленчуци е прекрасен, защото дава и протеини, и полезни мазнини.

Важното е да не даваме послание, че това са магически диети.

И второ, аз съм на мнение, че в храненето трябва да присъстват хубави въглехидрати, от които тялото има нужда – зеленчуци и плодове.

Пападимитракос се съгласява, че белтъчният тип хранене е най-подходящ за съвременния свят, в който двигателната активност е на минимум. Превесът на протеини в менюто е естествена тенденция, но не трябва да се прекалява с пълното изключване на въглехидратите.

Това, което прави Атанас Узунов, би могло да бъде храненето на един модерен човек, който има малко време за движение и е под стрес. Стресът също вдига инсулина.

В храненето има правила и те казват следното: човек има нужда от 0.8 до 1 г. мазнини.

Прочутата книга на Атанас Узунов през 2020 г.

От издателството потвърдиха, че е възможна допечатка на отлично продаваната книга на Атанас Узунов “Режимът”. Тя струва 24 лева без доставката и съдържа описание на самата диета, както и биографията на автора.

Има отделена една част за това, как да си опазим здравето, докато спазваме режима и да останем във форма. Разгледана е психологията на диетуващия, който се чуди как да изкръшка, и са дадени насоки как може да се преодолее несериозността и мърлячеството. Също са извадени на показ някои от любимите режимни рецепти на самия Узунов, който понякога си приготвя храната по тях. Разказани са и няколко истории на успеха на други хора, които са спазвали диетата.

Можете да си я купите от сайта на издателството “Форлайф” тук: https://www.forlife.bg/produkt/rejimut-atanas-uzunov – има още бройки.

От хоби правилното хранене става новото амплоа на Атанас Узунов. Успях да променя живота си и искам да помагам на хората, посочва той. И продължава да го прави.

Пробвали ли сте това хранене?
Имате ли мнение за него?
Бихте ли споделили в коментарите?

Вижте и ТОВА:

[НОВО!] Лунна диета 2021, януари. Календар, дати, техники за начинаещи

За Радост Ангелова

Прочети още

волейбол храна, спортисти

С каква храна се подкрепят волейболистите преди, по време и след състезания?

Макар и волейболът да няма интензитета на някои други видове спортове, той все пак си …

43 Мнения

 1. Ивелина Димитрова

  Изпитан режим, препоръчвам с две ръце. Аз го спазвам (на 90 %) – изпитано работи при всички! Спазвам го вече близо 4 месеца ,с голям успех , доста съм попрочел, така че ако някой има нужда от съвет нека пита. Не се колебайте …хем не гладуваш хем влизаш във форма…Препоръчвам го от опит!!!

  • Марио Стоянов

   Атанас Узунов е модифицирал спрямо своя организъм известния много отдавна кетогенен режим (кето хранене). Потърсете из нета, информация има много.

  • Виктор

   Режима е на д-р Аткинс ако трябва да бъдем честни! Кетогенното хранене има варианти, но никой от тях не принадлежи на Узунов, има много информация на английски.

   • Доктор Mercola е автор на кетогенната диета!

    • Ивелина Димитрова

     Много хора могат да бъдат наречени автори на кетогенната, нисковъглехидратната или пък на високомазнинната диета. Смисълът е доста подобен и който не е тествал такава диета, той не е измислял модификации. В случая въпросният режим у нас е известен като “Диетата на Атанас Узунов” не в смисъла, че той я е открил, а че той е успял да свали 70 килограма с нея. По същия начин всички сме чували за диетата на Ваня Червенкова, която е бизнесдама, не е диетолог. Но въпреки това режимът покрай нея се прочува у нас и с това име се налага в съзнанието на аудиторията.

   • Газираните напитки забранени ли са?

    • Ивелина Димитрова

     Не са забранени, ако се вместите в общото количество въглехидрати за деня да са около 50 грама. Това число включва хляб, захарни изделия, ориз, бобови, житни истории, шоколади и така нататък. Аз лично ако трябва да избирам между шоколад и газирани, ще избера шоколад и ще се лиша от газираните.

  • Здравейте може ли примерно меню

  • Здравейте в супата какво не трябва да слагаме в пилешката примерно?

   • Ивелина Димитрова

    Най-вече избягвайте фидето и картофите, както и всякакви макарони, ако слагате. Но ако се вместват в дозата въглехидрат, която сте си позволили, тогава е ок. В такъв случай сигурно ще се лишите от шоколада и десертчето. Така че избирате сами. Тук има примерна рецепта за нисковъглехидратна супа: https://www.lowcarbmaven.com/low-carb-chicken-soup/ – на английски е, но лесно можете да си я преведете с Google Translate, ако езикът е проблем за вас. Бързо ще придобиете представа какво може и какво не може. Успех!

  • Здравейте! На 63 г. съм и имам висок холестерол, който регулирам с лекарства. Имам склонност към образуване на камъни в бъбреците и съм със затлъстяване.При тази ситуация мога ли да използвам режима на хранене на Атанас Узунов?

   • Ивелина Димитрова

    Диетата е ок при камъни в бъбреците и затлъстяване и за над 63 г. Но за холестерола по-добре се консултирайте с лекар. Там ситуацията е по-деликатна.

  • Петър Радифов

   Как стои въпросът с газираните напики без захар,безалкохолна бира ?

   • Ивелина Димитрова

    Вижте колко са въглехидратите в тях и ги бройте за сметка на някои други въглехидрати, например за сметка на шоколади, хляб, ориз, картофи. До 50 г. въглехидрат е ок. Вече на колко се равняват не се наемаме да проверяваме в момента. Ако пиете сода, не би трябвало да е проблем. Направете си справката сам.

    Но безалкохолната бира има 5.20 г. въглехидрати на всеки 100 г. Това значи, че можете да изпиете малко по-малко от 2 бири на ден (общо под 1 литър), ако не приемате въглехидрати под никаква друга форма. Това в случай че искате да се вместите в 50-те грама въглехидрати общо. Тази информация сме я взели от първия резултат в Гугъл и може да не е вярна.

  • Може ли за обяд зелева салата и кисело мляко с лен

 2. Светлана Славска

  Посъветвайте ме нещо, как и какво да хапвам. Ставам в 10-11 ч , пия само мляко с кафе, имам чувството че храната ми от снощи е останала не преработена в гърлото .закусвам към 12-1 ч и тръгвам на работа. Там почти нямам време за хапване и в движение хапна пица или кроасан или някакъв сандвич колкото да имам сили и енергия да изкарам до 12-1 ч и да се прибера

  • Радослав Илиев Димитров

   Здравейте, според мен с такъв режим закуската може да я пропускате или нека това да бъде чая, кафето, млякото преди обяд. Може преди работа в 13h да си хапнете нещо за обяд (примерно салата с месо, омлет със сирене и кашкавал, пилешко със салата, изобщо храни богати на мазнини, но с нисък процент въглехидрати. Те ще Ви държат сити до късен следобед, когато може да изядете на крак една шепа ядки (сурови за предпочитане) или някой плод, а вечерята ако имате възможност да си я приготвите от сутринта или предния ден в една кутия и да вечеряте на работа ще Ви бъде по-лесно (яйца, кайма, маслини, зеленчуци, гъби, месо, кашкавал, овче сирене, пълномаслено мляко, риба). По принцип тестените храни не само, че не дават енергия а ще Ви карат да чуствате глад 2 часа след като сте ги изяли, а за вредите в организма да не говорим. Пийте и повечко вода, дори и насила, ще видите, че ще се чуствате по-добре и килограмите ще започнат да се свалят.

 3. Проблема е се натоварвам и ф4зическш

 4. Мита Севова

  Спазвам диетата от 20.05 19г. до днес о7.06.19г. съм свалила само 1 кг. спазвам я уж стриктно, но не мога да изпия 2 литра вода само 1 и то трудно. това пречи ли за по бърз ефект незнам. И друго обяд и вечер в салатата слагам по 1 домат. Той плод ли е или не. Съдържа ли много въглехидрати! Може би при всеки е различно немога да повярвам че за 1 седмица при някой 3 кг. надолу и все пак ще продължавам.

 5. Синдрома ЕЖК

  45% от статията е пълна гл*пост , моите уважения за труда.

 6. Магдалена

  Диетата дали е подходяща за кърмачки?
  Имам доста кила за сваляне, но кърмя бебе на 5 месеца.
  Знам, че не трябва да се спазват диети по време на кърмене, но ако пробвам тази, като не изключвам съвсем плодовете например, дали ще има ефект?

 7. От 10 дни съм на режима и съм 3кг. на долу от 63 на 60кг.Притеснява ме факта,че всяка година спазвам коледни и новогодишни пости там е забранено всичко от животински продукти въпросът е дали ще си стоя дебела или ще си спазя постите?Другият ми въпрос -чета,че може супа,но супа без фиде ми е непонятно някакви предложения?

  • Ивелина Димитрова

   Скоро на този сайт ще публикуваме отделен материал с рецепти по режима, буквално до няколко дни. Дотогава ползвайте линка по-горе и транслейтвайте от английски.

 8. Margarita od Kumanovo

  Prekrasno…ke se priklucam I jas na ovoj nacin na ishrana,a po odreden vremenski period ke Vi se obratam povtorno da gi spodelam moite iskustva so Vas…pozz od Kumanovo Margarita

  • Ивелина Димитрова

   Какво стана, Маргарита? Имате ли вече резултати? Как е в Куманово?

 9. Бойка Петрова

  Абе хора, ама вие действително сега ли чувате за този начин на хранене! Ама какъв Атанас Узунов ви гони, ама той е прочел, приложил и сега ви зашеметява! Ама кой не знае, че без хляб и сладко се слабее! Целият свят говори за кето диетата, в Англия е пълно с хапчета, които уж подсилват ефекта от спазването на този тип хранене! А пък той решил да прави бизнес с това! Книга попреписал, колаген ви предлага, черен шоколад с 6гр. въглехидрати! Който иска такъв шоколад, да ми се обади, без пари ще му донеса от Англия! Нека не правим бизнес със страданието на хората, нека не преписваме чичко Гугъл! Какъв е Атанас Узунов, че ще ходи по телевизиите да ми обяснява как се отслабва! Срамота! И народа му ръкопляска! А той пък се пъчи! Щом започна да продава продукти, ясна е работата!

 10. Т. Григорова

  Здравейте! На този режим съм от 28 март. До момента съм се разделила с 10 кг.Не го спазвам точно, закусвам защото вземах лекарства.Но вече нямам нужда от тях.Кръвното и захарта ми са в норма.Горещо препоръчвам на хора с проблеми- затлъстяване, диабет,хипертония.Изпариха се!

 11. Алкохола забранен ли е

  • Ивелина Димитрова

   Алкохолът е един от най-сериозните въглехидрати, редом с хляба, ориза и сладките неща. Но някои алкохоли са по-зле от други. Например водката, джинът, уискито и ромът (ако не е сладък) са за предпочитане пред виното, ракията, бирата и т.н. И все пак трябва да се има предвид, че алкохолът забавя изгарянето на мазнините и може да доведе до увеличаване на теглото. Така че ако си го позволявате, то не е по-добре да пиете повече от 50 милилитра на ден и това да е за сметка на въглехидрати, които обикновено приемате в рамките на режима, плюс да правите повече физически упражнения, да имате физически натоварвания, за да компенсирате по някакъв начин споменатото по-горе забавяне. Но естествено, ако можете да го спрете съвсем, е най-добре! Така че не е забранен, но ще трябва да се лишите от нещо друго.

   • Моля ви, не влизайте в конфликт с мен – аз не употребявам месо и почти никак млечни. Не съм веган и никога не съм се наричала така, не полудявам по разни групи и не съм висша. Има около 10-12 излишни кг и въпреки много опити почти не се променям. Как мога да си помогна с този начин на хранене в моя случай и всъщност мога ли? Пожелавам успех на всички, които полагат усилия да доведат тялото си в добро състояние! На 58 г съм, 170 см, 72 кг

 12. Zdraveite! Dietolog s vishe obrazovanie ot Angliq . Predi da zapochnete tazi bezmislena i opasna dieta, koqto se otricha ot vsichki zdravni organizacii po sveta zashtoto moje da dovede to seriozni zdravoslovni problemi, zashto ne probvate edinstvenata dieta koqto moje da dovede do nqkakvi dalgosrochni podobreniq na vasheto teglo i zdrave, a imenno PRAVILNO HRANENE i adekvatna FIZICHESKA ACTIVNOST do jivot!!!

 13. Нели Сотирова

  До Todor:
  Господине, ако наистина сте диетолог с висше образование, то моля Ви пишете грамотно и на кирилица. Явно не сте чел достатъчно внимателно изписаното по-горе, както явно не сте прочел и официалните становища на цитираните от Вас “всички здравни организации”, относно кето-режимното хранене.

 14. Валентина Лукова

  Може ли да се пие кафе 2 в 1

  • Ивелина Димитрова

   Може разбира се. Стига общото количество въглехидрати да не стане повече от обикновеното. Тоест ако обикновено вечер взимате блокче шоколад и добавите кафе две в едно, тогава е добре да намалите шоколада.

 15. Вили Енчева

  Здравейте!!!! Казвам се Вили Енчева на 56 години и тежа 86кг. Въпрос…..алергична съм към всички млечни храни…….С какво мога да ги заменя???? Благодаря ви!

  • Ивелина Димитрова

   Можете да замените млечните продукти с растителни, например вместо мляко, използвайте растително „мляко“ от соя, овес, ориз, ядки (бадем, кокос) и др., Вместо сирене, използвайте тофу.

 16. Веселин Димитров

  Здравейте на 48г.съм тежат над 130кг страдам от ишиас, високо кръвно и завишена захар шофьор съм на камион и малко трудно ми е да спазя режима на хранене сами разбирате работата ми в такава,,,чета коментарите ,положителни и отрицателни и съм на две мнения ,работата е сериозна ако не предприема някакви мерки,,,аз наистина търся помощ ,много неща съм пробвал и ме е страх да не би да е поредния шарлатанин моля дайте някакви идеи….Благодаря!!!!

  • Ивелина Димитрова

   Тя реално диетата не е точно на Атанас Узунов, а е световно наложилата се нисковъглехидратна диета. Така че ако не вярвате на него, потърсете по НВ ВМХ и ще се изумите колко добре действа на всички.

  • Цветанка

   Може ли да се прави диетата от 15 годишни

   • Ивелина Димитрова

    Може. Едно време 15-годишните да не би да са я карали само на кока кола и снакс 🙂

 17. Ще си докарате куп проблеми с тая идиотска диета. КУП ПРОБЛЕМИ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *