Померан: Цена и отглеждане, обяви + подаряване. Как да го изберем?

Как да изберем добър померан или мини шпиц, без да съжаляваме после. Цена, развъдници в България, подаряване, обяви. Отглеждане, хранене

Малкият герой от „Дамата с кученцето“ и „Титаник“. Как Померанският шпиц се превръща в Английска кралска особа. Визитката на мини „лисичето“. Внимание: гальовен, своенравен, активен, ревнив и… лае! Педя куче – лакът грижи: ветеринар, зъболекар, фризьор. Голяма душа в малко тяло – куче № 97. Да си купиш кутре от сой: от 1 до 10 000 лева

Кутре за децата? И не само…

ВАЖНО: Ако имате померан за подаряване или продажба или ако търсите померан, публикувайте обява по-долу при другите в коментарите ТУК!

Померанът сякаш е роден, за да си играе с деца – особено, когато те са 5-6-годишни. Любвеобилен, палав и енергичен, жизнерадостният померан с готовност приема ролята на ходеща и лаеща плюшена играчка. За детето забава, за кутрето възможност да се изяви като водач в лудориите и ревностен пазач на малкия си партньор. Тази миниатюрна разновидност на немския шпиц е истинско съкровище за дома – дава му друг импулс за нови емоции и нови грижи. Вкъщи всички му се радват. Но е рядка картинка, дори е извън пътя, да видиш померан на разходка с кавалер (Силвестър Сталоун е изключението, което потвърждава правилото).

Пухкавият мини красавец с лисича муцунка и вирната опашка е естествено украшение за нежната половина на човечеството. Той е като огърлица от истински перли, украсяваща изящна дамска шия. Не е случайно, че Анна Сергеева, героинята от Чеховия разказ „Дамата с кученцето“, се разхожда из Ялта с бял померан шпиц. Твърди се, че померан правел компания на Микеланджело четири години, докато изписвал тавана на Сикстинската капела. Един померан (и един пекинез) е оцелял след потъването на „Титаник“ – друг легендарен факт, свързван със зародилата се преди векове порода.

цена на померан 2019 г. в обявите

Малкото „лисиче“ от Померания

Някога, не чак толкова някога – само шест века назад –днешният померан – с размери и пухкавост на детска плюшена играчка, тежал 7 пъти повече. Има данни, че в Немска Померания, граничеща с Южна Прибалтика, археолози са открили останки от „торфени“ кучета. Смята се, че това са били далечни предци на померанския шпиц. Породата се свързва и с огромните впрегатни кучета, известни в Русия, Исландия и Лапландия: Сибирско хъски, Вълчи шпиц, Аляски маламут, Самоед.

Едновремешните померани също са били едри кучета. Те са охранявали стадата и градините на селяните, според първите писмени сведения за шпицовете, датирани през 17-то столетие. Вече в 18 век померанският шпиц е регистриран като порода в Англия, след като кучето попада в кралския двор. Последвалата интензивна селекция постига миниатюрните размери и сгъстената козина на познатия ни днес померан. Около дворцовия си „домашен“ любимец кралица Виктория създава Английския клуб на померанския шпиц. Кралският му имидж бързо покорява света. Не е помръкнал и в наши дни.

Визитната картичка на мини шпица

развъдници на померани

Лаещата миниатюрна пухкава играчка от Померания, по която въздишат деца и майки, кралици и пепеляшки, артисти и кой ли още не, не може да бъде объркана с който и да е било друг бау-бау четирикрак любимец. Защото померанският щпиц е разпознаваем и от птичи поглед. Има:

 • лисичоподобна, не много голяма глава,
 • къса, заострена в края си муцунка,
 • малки, триъгълни, вирнати ушички, които често не се виждат от пухкавата козина,
 • раздалечени черни бадемовидни очи, с остро зрение,
 • компактно тяло с дълбок гръден кош,
 • къси крайници, с малки лапи,
 • високо поставена, пухкава, извита върху гърба опашка.

Уникалният знак върху визитката на очарователната порода е лъскавата, дълга, гъста и стърчаща козина. Тази пищна „вълна“ е наметнала разкошен шал върху врата и гърдите на кучето, а задните крака „е облякла“ в пухкави „шалварки“.

Добре е да знаем още…

обяви подарявам померан

Физическата характеристика на помераните се е променяла през вековете. Тези кучета отдавна не теглят шейни. От 7-килограмови шпицове, престъпили Английския кралски двор, три века след Викторианската епоха помераните вече едва стигат 2-3 килограма. Обикновено женските са по-тежки от мъжките екземпляри. Телосложението им е доста своеобразно – с почти еднаква дължина и височина. 18-30-сантиметрови са по-възрастните кучета. С малка и права опашка се раждат малките. Станат ли на 3 месеца, тя се удължава и извива нагоре към гърба.

Помераните не са само бели на цвят, какъвто е описаният от Чехов шпиц на Дамата с кученцето. Познати са най-различни окраски. Най-разпространената е златисто-кафеникавата. Освен това, има померани с черна, шоколадова, кремава, рижава и кафява козина, а и като на самур или на вълк. Има и петнисти.

Своенравен компаньон

отглеждане на померан
“Демир

Дружелюбен е миниатюрният шпиц. С радост общува у дома и навън, със стопаните си и с напълно непознати. С хора и себеподобни. Обича компанията, гальовен е. Но е и своенравен. Настоява за внимание, харесва му да го милват и глезят. Лесно се превръща във весела играчка. Бързо се адаптират към обстановката, може спокойно да бъде оставен за известно време извън обичайния му дом, при съседите или приятелите, например. Става и за пазач, въпреки крехката му физика. Изпреварва звънеца на врата. Неговата „аларма“ в подобни случаи върши много добра работа. Но иначе може да се превърне в голям проблем.

Подаряване: Лаят като за последно

Ако подарявате померан, мястото на вашата обява е тук. Над 200 души всеки месец влизат в тази статия, за да търсят по ключова дума “померан за подаряване” и “подарявам мини шпиц“. Ако искате да дадете своето померанче в добри ръце, пишете ни или оставете коментар под публикацията. Така ще получите стотици кандидатури на желаещи да го осиновят. И ще можете да си избирате измежду тях.

Ако ли пък търсите померан за подаряване, също пишете в коментарите и оставете координати за връзка с вас. Така имате шанс, когато се появи нещо, хората да се свържат с вас директно!

Защо не можете да намерите обяви за подаряване на куче померан? Защото:

 • Бързо се разграбват и авторите на съобщенията веднага ги изтриват, за да не ги тормозят с много писма;
 • По същата причина те бързат да подарят децата на любимците си на някои свои приятели, така да се каже – с връзки. И изобщо не стигат до обявите.
 • В рубриките от рода на “Подарявам померан” в специализираните сайтове за обяви има много такива съобщения, в които обаче изрично е уточнено с главни букви, че “КУЧЕТО НЕ СЕ ПОДАРЯВА!” Тоест те разчитат на това, че ще бъдат прочетени от хиляди кандидати, които идват от Гугъл по ключова дума “померан за подаряване” и в последния момент сърцето им ще се сломи и от него ще се откъсне някой лев (цените вижте по-долу). Дали това е измама или просто хората не гледат в коя рубрика си поставят обявата, не се наемаме да коментираме.
Защо подаряват померани?
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Колкото обичат да се умилкват и да се гушкат, да ги носят и дундуркат, помераните още повече предпочитат да беснеят навън. Тези дребосъци са енергични и активни. „Нито ден без разходки“ е девизът на жизнения и супер енергичен миньон. И стопаните му трябва да са в добра физическа форма, за да могат да следват спортния дух на любознателния померан. Той не търпи дълго да е на каишка, нито пък да е сам (от час до три максимум). Не получи ли нужната му доза ласки и внимание, дребосъкът става раздразнителен, дори агресивен.

Пренебрегнат ли това, хората рискуват да се подложат на неспирен кучешки лай. И бездруго померанът по природа обича много да лае. Неистовият му лай, най-злото в доброто малко куче, може да вгорчи сладостната привързаност на стопаните му до такава степен, че те драговолно да го подарят на „любимия“ си неприятел. Ето защо, тази вродена склонност на померанския шпиц трябва да се обуздава и възпитава, докато кучето е пале. Гальовният и джавкащ палавник е податлив на дресировка – тя започва с най-прости команди на тримесечна възраст. Освен че е емоционален, той е и много интелигентен.

Отглеждане, грижи

С прическа и добре похапнал със здрави зъби.

пускайте обяви за породата померан

Красотата на лаещия чаровник – между малката му остра муцунка и гордо вирнатата опашка на водач – изисква специална и непрекъсната поддръжка.

Козината. Гъстата, пухкава и дълга козина на померанския шпиц се нуждае от изключително внимание и грижи. Докато сменя козината си (а тя линее два пъти годишно, тогава всичко вкъщи може да полепне с дългите и тънки косми на любимата ви “декорация”), малкото куче се разресва всеки ден с по-едър гребен. След това процедурата се разрежда – 2-3 пъти седмично, като постоянно се проверява подкосъмът за сплъстявания. Редовно трябва да се подстригват и местата около лапите. Добре е – при възможност – чаровникът да „посещава“ професионален фризьор.

Той ще определи най-подходящата за лесна поддръжка прическа. Вманиачени дами задължително водят на “грууминг” (комбинирани процедури за добър външен вид) любимата си “играчка”. Мъникът може да се зацапва от бурните разходки сред природата, след което следва внимателно почистване на сухо. Къпането с подходящ шампоан се прави веднъж в месеца. Преди банята козината се разчесва добре, за да не се сплете при мокренето. Обилното измиване на препарата ще предпази „пухкавата топка“ от алергии. Ушите се почистват внимателно с тампон. Очите – също. Ноктите се подрязват периодично.

Евелина Лютова

Зъбите. Здрави зъби – здрав домашен любимец. И при померана е приложима максимата, валидна за човека, за връзката между здравето на зъбите и здравето на неговото тяло. Специалната грижа изисква и специална паста и четка за зъби – купуват се от ветеринарната аптека. Предотвратяването на парадонтозата, ще заздрави малките със захапка на ножица зъбки на померана.

Хранене на померана

померан или мини шпиц?

Храната. Малките кучета имат малки стомаси и бърз метаболизъм. Това означава бърз разход на калории, а пък померанът е и много активен. Тогава – той трябва да се храни по-често и по-помалко. Препоръчително е на дребосъка да се дават специални сухи храни, богати на белтъчини – както месни, така и растителни. Изискват се и витаминни добавки. Любимецът няма място на трапезата, редом със стопаните си. Неговата паничка трябва да е малка и плитка (заради малката му муцунка), да стои на определено място, а до нея винаги да има и купичка с вода. Отвреме навреме глезльото може да се поощрява с малки парченца месо, плодове и зеленчуци.

Колкото и да се умилква или да лае, на своенравния чаровник не бива да дават сладкости, колбаси, тлъсти и печени, пушени и солени меса, тестени. И в никакъв случай прясно мляко на пораснали любимци!

„Болести” здрав носят… 16 години

любопитни факти за кучето померан

И при най-здравословното хранене, и при най-добрата грижа за зъбите на померанския мъник, той трудно може да избяга от преследващата го наследственост.

Помераните са предразположени към:

 • Сърдечни и кожни проблеми.
 • Луксация на капачетата на коленните стави.
 • Пъпна херния
 • Очни инфекции
 • Стеснение на трахеята – предизвиква кашляне.
 • Преждевременно опадане на зъбите.
 • Окапване на козината.

Симпатичните четириноги калпазани тревожат собствениците си с чести настинки. При стриктно спазване на съветите на ветеринаря, хората вече имат едно наум и след първата паника, впоследствие се справят по-лесно с неразположенията на немирника. Много дами купуват специални за студ и дъжд якенца за задължителните всекидневни разходки на игривковците си.

Епилепсията е сред най-сериозните заболявания, които могат да сполетят помераните. Тлеещите й симптомите могат да се проявяват внезапно около 2-годишната възраст на мъника. Умният твърдоглавец може да започне да припада след дълга раздяла със стопаните си, след сериозна уплаха, или при неподходящо и недостатъчно хранене.

Изключителните грижи и изобилната любов гарантират на померана от 12 до 16 години живот – живот, като на принц от приказките или като на звезда от американски сериал.

Душа на голямо куче в тяло на малко

Померанът е най-малката разновидност на Немския шпиц, според Международната федерация по кинология. Популярна е с названието Английски шпиц. С 97-и номер на стандарта. Причислява се към групата на декоративните и на кучетата компаньони. Изключително дружелюбната към хората и повечето членове на клуб „Четири лапи“ пъргава топка „валма“ има крайна непоносимост към котките. Това поведение на померана подчертава лидерските му качества и патологичната му ревнивост. Подобно куче има известната докторка Неделя Щонова.

Цена и как да изберем померан

Свръхпопулярност – високи цени!

хранене на породата померан

Тези чаровници са изключително търсени. Померанът е в топ 15 на най-популярните породи в САЩ. Пак там, през 1911-а, само 11 години след официалното признаване на породата, се е състояла първата киноложка изложба на декоративните любимци.

От тях се интересуват не само изкусни селекционери и страстни участници в специализираните изложения. Децата и техните майки, топ моделите и актьорите ги търсят повече за любима играчка или моден аксесоар.

За отделните категории почитатели на померана има и различни цени. Доста широк е диапазонът „от – до“. В интернет обявите се срещат подозрителни в двете им крайности предложения: от 1 до 10 хиляди лева.

Цена без доказано родословие

Домашен любимец (без доказано родословие) у нас може да се купи сравнително евтино: от 150 до 2550 лева. Всяка друга претенция вдига цената. Средно цената варира около 500 лева, но стотици предложения са и над тази сума в зависимост от качествата на кучето и претенциите на продавача.

Цена за кучета шампиони

Най-скъпи са потомците на кучета шампиони. За тях в Русия наддаването стига до 100 000 рубли. У нас офертите са по-скромни. Всеки трябва да знае, че питомец със свидетелство за родословно дърво, няма как да е евтин. Различно струват мъжките и женските померани. Известно е, че в едно котило на малката шпиц суперзвезда има само от 1 до 3 кученца. Ниският прираст на знаменитата порода с № 97 качва мизата.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Откъде да го купим + обяви

Във видеото по-долу има разказ за развъдниците на померани в България през 2019 година. Вижте и обявите под тази публикация, където можете да публикувате съвършено безплатно и своята оферта. Най-добрите развъдници според нас са “Ок, бос”, “Мъничета” и “Мелъди Пом”. Техните координати ще откриете също под публикацията. Ако и вие имате обява или развъдник за продажба на померани, не пропускайте да ни я пратите чрез формата за коментари!

Вижте и ТОВА наше продължение по темата:

Мини шпиц. Как да си изберем любимец от тази порода

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Кога и как се пръскат доматите с йод? Добавка на мляко (веро). Поливане и подхранване. Доматите стават едри, не се напукват

♠ Полза от пръскане с йод за доматите ♠ Признаци на недостиг на йод ♠ …

22 коментара

 1. Иван Атанасов

  Специалният развъдник за померани в Топ 3 на най-добрите развъдници у нас – “Melody Pom” продава померани на най-изгодни цени през цялата година: Тел. 0899 111 280 за повече информация

  • Мирослав

   Търся пумеран без значение мъжки или женски за подарък изненада 0889330886 – мирослав

 2. Василена

  Един от най-сериозните развъдници на померани в Бургас – тел.: 0878 706 225 за продажба на померанчета. Развъдникът се казва “Мъничета”. Конкурентни цени и грижи за животинките!

 3. Марин Ангелов

  “Ок, бос” е името на един от сериозните и стабилни развъдници за породата померан в София. Телефонът, на който можете да звъните, е: 0888 81 70 34

  • Търся си някой да ми подарява малко кученце померан
   Ако някой да ми подерява малко кученце померан
   Да ми се обади на мене оставам си телефон ми е 0894972679.

 4. Търся, някой да подарява померан за момченцето ми!

 5. Елеонора

  Търся померан за подарък на момиченце за 18.09

 6. Светла Александрова

  Търся мини померан или мини пинчер за подарък на внучето си

 7. Пенка Иванова Иванова

  Харесвам и обичам примерн, ако има за подаряване, ще бъда много щастлива да се грижа за него.

 8. Кристина

  Търся померанче. Няма значение за кога. Просто който маже да даде с радост бих го приела.

 9. Кирилка

  Моля , ако някой има възможност да ми подари едно померанче ще съм му безкрайно благодарна. Имам две внучета близнаци на 5г. и много искат такова кученце ,но нямам такава възможност, сега съм решила да им направя от прежда. Безкрайно ще съм ви благодарна.

 10. Йоана Влад

  Здравейте, търся малко померанче за подарък на сетра ми

 11. Нора Атанасова

  Моята малка принцеса на 7 год. си пожела от дядо Коледа само едно мъъъъничко померанче,или може парички , а мама и тате да го купят, това е написала в писмо на училище.Направо ми се къса сърцето, вече и легло му е измайсторила от кашон и една от нейните възглавнички

 12. Радостин Йорданов

  Здравейте ! Търся хубаво малко померанче за подарък на малката ми сестричка… разполагам с малък бюджет от около 150 лв. Моля ако някой има нещо в предвид да ме потърси по всяко време – 0896137270

 13. Силвия Миланова

  Здравейте. Търся малко померанче, което да подаря на Дечко. Пожела си това за Коледа и разполагам само със 100лв, тъй като съм самотен родител. Надявам се да сбъдна желанието на детето си.

 14. Габриела

  Търся померан

 15. Моля ,ако някой има възможност да ми подари едно мини померанче ще съм му безкрайно благодарен .Наскоро ми почина кученцето ,което обичах много и искам да намаля болката и скръбта ,като си взема друго кученце.

 16. Искам ако има женско пумеранче ако има някой който подарява нямам възможнист да си го закупя защото съм с две деца но да се грижа за него мога много ги харесвам тези прекрасни мъничета влюбена съм в тях прекеасни създания ако има някой който посарява женско Благодаря оредварително.

  • Здравейте турся си пумеран до 400 лева нямам повече живея от минимална заплата с цяла къща и семвйство мисля пе е приемлива цена незнам защо всеки се цупи на 400 лева и то в тази глобална криза просто искам да бе е мешилка разбира се за тези пари не желая листа с рофословие просто да изглежда добре за цвят нямам претенци ни за пол по добре мъжки ако има някой да звънне или да пише на емаила ми hristovaanna386@gmail.com

 17. Ако някой има мъжки померан за подаряване моля да се свърже с мен. Ще се радвам да се грижа за него 0895390709

 18. Здравейте моето (померанче )момиченце почина преди известно време на 14г. а бих искал да осиноея но не разполагам със средства благодаря предварително

 19. Александрина

  Аз имам интерес към тези кученца,но нямам възможност в момента да си закупя,затова ще се радвам ако някой си подарява померанчето да се свърже с мен на телефон:0882070609

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *