Режим на Атанас Узунов: Списък с разрешени храни и точни правила

Диета Узунов: Разрешени храни, списък с позволени храни. Има ли пострадали от режима на Атанас Узунов? ♠ Модификация на НВ-ВМ ♠ Допустима закуска ♠ Как се определя порцията? ♠ Основни положения ♠ Какво се яде ♠ Забранено: въглехидрати

За по-бързо достигане до разрешените храни вижте таблицата на съдържанието два абзаца по-долу, ако смятате, че знаете общите положения, свърани с диетата “Узунов”.

Режимът на Атанас Узунов – книгата на едноименния българин за драстично и трайно отслабване, претърпя четвърто издание и от края на май 2019 г. е заредена в книжарската мрежа. Последователите на този специфичен начин за вталяване постоянно се увеличават, окуражени от прекрасните резултати на прилагащите го.

Атанас Узунов отслабва с нисковъглехидратен и високомазнинен (НВ-ВМ) режим, който е модифициран от него. В този смисъл българинът не е измислил начина на хранене, но е измислил схемата на провеждане на това хранене. Това го пишем по повод споровете авторски ли е или не режимът на Узунов.

Последователите на Узунов във фейсбук са създали група с досега присъединени 322 хиляди членове. Администраторите там не допускат фриволно коментиране и прилагане на режима. Ако ще се прави Узунов, нека е Узунов, а не негови модификации.

Всъщност именно Узунов прави модификация на нисковъглехидратното хранене или кетонните диети, които са доста стари. Но той ги променя дотолкова, че режимът му придобива индивидуален облик. А неговите последователи отбраняват този облик и не позволяват този стил на отслабване да се обезличи и загуби сред множеството други подобни режими.

Затова и в майчинския форум наричат фейсбук групата на Узунов не група, а секта, подчертавайки задължението всичко да се спазва едно към едно.

Впрочем много любители на LCHF хранене предпочитат да следват облекчен, либерален режим. Докато Узунов е в другата крайност. При него храненията са две и няма почти никакво място за прегрешения. Освен това много хора пият и чай “Фигурин” успоредно с режима за по-бързо достигане на резултатите с по-малко ограничения. Те отчитат два пъти по-бързо отслабване със съвсем малки лишения.

Режим на Атанас Узунов
Корица на групата във Фейсбук

Докато либералните ползватели на LCHF признават, че понякога включват картоф или царевица, че си позволяват малко захар в кафето или желатинови десерти, полезни за костите, като в същото време споделят, че от подобни прегрешения обемите не се възвръщат, то при Узунов това е недопустимо.

Едно от правилата в групата на отслабващите по Узунов гласи, че е забранено да се споделят прегрешения, нережимни храни и всякакви подобни коментари. На такива грехове не се гледа с толерантност. Нарушаването на това правило води до моментално изключване.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Нисковъглехидратното хранене LCHF често се сравнява с други нисковъглехидратни режими с прочута и доказана стойност като Дюкан, Аткинс и Кремълската.

Специалистите казват, че LCHF прилича на Аткинс, но е по-мека.

При Аткинс първата фаза е много жестока, защото трябва да се влезе в кетоза. При LCHF това не  е задължително. При нисковъглехидратното – високомазнинно хранене няма фази. Необходимо е просто да се премахнат въглехидратите, да се включат достатъчно протеини и животински мазнини.

В спортните нисковъглехидратни диети се включват много протеин, малко въглехидрат и за разлика от LCHF-храненето – много малко мазнини. Но не бива да се яде през цялото време така, защото тялото ще започне да черпи енергия от разграждането на белтъчини, включително своите собствени.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

За тези, които се боят от запушване на съдове и от холестерол

Режим на Атанас Узунов, диета узунов разрешени храни
Свикнали сме да ни предлагат този начин за органичаване на лошия холестерол, но Узунов е на друго мнение

Прекомерната употреба на наситени животински мазнини панически плаши хората с подчертан интерес към здравето. И не е чудно – нали отдавна ни убеждават, че животинските мазнини са причина за затлъстяване и за сърдечно-съдови патологии (запушване на съдовете).

Но това убеждение е погрешно. От 1984 до 2014 г. са проведени 50 изследвания върху 1 милион!!! души. Те показали, че употребата на наситени мазнини не води до запушване на съдовете, до инсулти и инфарктни, а причината е съвсем друга.

Нима животинските мазнини, яйчният жълтък и месото не съдържат лош холестерол, който запушва съдовете? Не! Холестерол се съдържа, но той не е „лош“. Той е необходим за живота. „Лош“ холестерол няма, това определение е некоректно.

Оказва се още, че холестеролът от храната крайно слабо влияе върху нивото на холестерола в чов. тяло.

Комитетът по оценка на технологиите в здравето на Швеция анализира 16 000 научни изследвания и излиза с извода, че се тлъстее не от мазнините, а от

Въглехидратите

Атанас Узунов ги премахва почти напълно. Той почти не допуска в менюто си плодове. Има и други отличия, поради което се казва, че става въпрос за модификация на високомазнинен-нисковъглехидратен режим на хранене.

По теорията на Узунов съдовите запушвания и метаболитните разстройства се случват поради мазнини, преработени и отложени в тялото, а не директно от тези, които се поглъщат с храната.

Този режим стъпва на общоприетите хранителни методики, но и градира над тях.

Евелина Лютова

Още в текста: ♠ Има ли междинни хранения? ♠ Водата по Узунов ♠ Адаптиране ♠ Режимна храна ♠ Нережимна храна ♠ Периодично гладуване ♠ Рибни дни ♠ Лунен фаст ♠ Видове режими

Същност на режима на Узунов

База на режима

Храненето по Атанас Узунов стъпва на два подхода към активиране на отслабването:

 • Първо, редукция на секрецията на инсулин;
 • Второ, провеждане на мащабна детоксикация на тялото.

Процесите в тялото са такива, че храненето повишава кръвната захар, а тя – секретирането на инсулин, който се образува, за да обезвреди захарта в кръвта. Хормонът не се усвоява изцяло, а части от него се отлагат в тялото като отпадък и като мазнина.

Режим на Атанас Узунов, списък храни, диета
Още едно разбито табу: плаките не се отлагат от мазнини в храната

Редукцията на инсулина се постига по един логичен начин – намаляване на приеманите въглехидрати и увеличаване на естествените мазнини. Тогава нивото на хормона спада естествено и може да започне отслабване.

Обратно, високият инсулин пречи на изгарянето на мазнините и се отлагат мастни слоеве под кожата и около органите.

Атанас Узунов изобретява как да се минимизира инсулинът:

две основни хранения без закуска

Идеята не е нова. Тя е отразена и в други режими, където времето до обяд се отделя за изчистване на тялото. Така се постига по-пълно детоксикиране. Според Узунов сутрешната пауза в храненето дава почивка на стомаха и време на организма да проведе изчистващите процеси докрай.

Разрешени храни: Закуска

Повечето нисковъглехидратни – високомазнинни режими позволяват закуска, докато Узунов отделя това време за изчистване. Но дори и той позволява известна стъпка встрани. Може да се закусва и да се отслабва, макар и по-бавно.

Закуската не е забранена за болните, които приемат лекарства на пълен стомах. В такива случаи може да се яде сутрин по правилата на нисковъглехидратните режими, основно яйца, някои млечни и зеленчуци.

Варианти за такива компромисни закуски даваме ТУК:

Меню за нисковъглехидратна диета на Атанас Узунов по дни. Рецепти

Създателят на режима е категоричен, че човешкото същество има нуждата от само две хранения на ден. 3, 4 или 5-кратните хранения, които се прокламират в последните десетилетия, са неестествени за човека и му вредят. Впрочем, тази информация се засича и с други идеолози на природното хранене, според които човекът се нуждае от в пъти по-малко храна, отколкото поглъща.

Как се определя порцията?

Според Узунов тя не се мери и не се изчисляват калории. Няма и посочени примерни количества. Трябва да се нахраним добре, без да оставаме леко гладни и без да сме преяли.

По-активните хора могат да си дозират порциите според момента на натоварване. При слаба активност е по-добре обедът и вечерята да са равни по обем.

Основни положения по Атанас Узунов

Какво се яде: Разрешени храни

Въглехидратите са редуцирани, мазнините са увеличени. Избират се полезни естествени мазнини, като те са в рамките на 30 до 60 %. При кето диетите задължително на максимума – 60%.

Месни разрешени са всякакви меса (по-добре мазни, но и сухите са одобрени), риби и морски храни.

Месото присъства в менюто сравнително ограничено. Въпреки че то е основна храна, не се консумира всеки ден. Отделят се за него два или три дни, най-много до 6 на брой хранения за седмицата. Останалите хранения се запълват с морска храна, вегетариански ястия и с периодично гладуване.

Месото и рибите се гарнират с много естествена мазнина и зеленчуци –  готвени или на салата. Млечните не са забранени, но не и ако са подсладени.

Постоянно получаваме мнения за режима и понякога молим хората да ни изпратят своя снимка, за да се знае, че отзивът е истински. Ето един такъв коментар тук, приде да продължим със забранените храни, междинните хранения, водата и конкретните режимни и нережимни храни.

Мнение: Свалих 7 кг. за месец с режима + чай
диета узунов разрешени храни, режим
Мариела Филипова от Монтана

Две години подред два месеца преди морето минавах на режима “Узуннов”, за да се приведа във форма. Чудесно ми действа, задължително съм 3-4 кг надолу без тренировки. Но в края на срока озверявам за сладко и го зарязвам. Последното лято – на 2022 г. реших да го комбинирам с пиене на чая Фигурин, защото си се знам колко съм сериозна и за да мога да си позволявам повече волности. Така си позволявах сладки неща – всеки ден до около 50-100 грама плодове, шоколад, бисквити, хляб или ориз, примерно мляко с ориз със захар, крем-карамел и т.н. Никакви тренировки. Само разходки по час и половина или два на ден. Резултатът беше 7 килограма за един месец. Чаят има мек и ненатрапващ се слабителен ефект и не пречи на разходките или на ходенето на работа. Диетата е добра, но е много строга. С Фигурин става поносима, а резултатите се удвояват.

Мариела Филипова от Монтана

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Забранено: въглехидрати

Всички източници на въглехидрати нямат място в този режим – хлябът и тестените, макаронените изделия, сладките плодове. Все пак въглехидратът не е абсолютно спрян, той се приема от зеленчуците и от малки прегрешения с плод.

Протеинът е доста внимателно дозиран – количеството му зависи от нуждата на конкретния човек.

Има ли междинни хранения?

Много режими, базирани на ниско к-во въглехидрати, предвиждат междинно похапване. Това е време за ядки, маслини, малко кисело-млечен продукт. В статията ни с менюта сме дали варианти за желаещите да спазват принципа, а не точно диетата на Узунов.

По Атанас Узунов обаче междинни хранения няма. Идеята е, че при добро основно хранене човек не огладнява междинно и няма нужда да си допълва. Последователите на режима са категорични, че не се изпитва глад. Обяснението е, че храната съдържа много мазнини, а те засищат добре.

Второ обяснение е, че мазнините провокират производството на повече хормон, който предава на мозъка информация, че тялото е сито. Така мозъкът не подава повече сигнали за глад.

Водата по Узунов

В този пункт авторът на режима не се различава от свои колеги, създатели на схеми в рамките на нисковъглехидратното хранене. Водата трябва да е много, не по-малко от 2.5 л, и все пак не повече от 3.5 л, за да не се претоварват бъбреците.

По-общ преглед и сравняване с други подобни режими правим ТУК:

Атанас Узунов със смайваща диета, вижте я!

Адаптиране по Атанас Узунов

Пред необходимостта от адаптиране се изправят всички, които за първи път изпробват хранене с малко въглехидрат и много мазнина. Обикновено това е шоков момент – толкова по-стресиращ, колкото по-далече от режима е било обичайното хранене. Тялото трябва да се откаже от много групи храни и най-вече от бързия източник на енергия – въглехидратите.

Узунов предлага това да стане на етапи:

 • Първи етап – незабавно спиране на брашната и тестата;
 • Втори етап – постепенна редукция на захарта докато се сведе до нула;
 • Трети етап – редукцията на плодовете и нишестените храни.

Спадът на въглехидратите задейства процес на изчистване от глюкозата. Докато това изчистване тече, се проявяват някои неприятни реакции като обриви и белези на интоксикация. На практика тялото за момент се пречиства, изваждайки от депата шлаки и отпадъци, и оздравява, чак когато ги изхвърли от себе си.

При трудно адаптиране се препоръчва леко увеличаване на обема на въглехидратите и водата, както включване на бульон от кости.

След първоначалното чистене тялото влиза в кетоза. То започва да се снабдява с енергия от мазнините, а не от въглехидрата, както е било досега.

Следователно адаптацията представлява пренастройване на тялото на нов принцип на работа – минаване от глюкоза към кетони като източник на енергия за хранене на клетките

Процесът на кетоза се поддържа, когато приемът на въглехидрати е под 20 г на ден в процес на вталяване и под 50 г на ден в процес на стабилизиране на теглото.

Режимна храна, позволена

Животински продукти
 • Месо – всички видове;
 • Дреболии – всички видове;
 • Риба и морска храна – всички видове;
 • Колбаси – бекон, шунка, пастет, колбас (само домашни);
 • Масла: от всички видове животни + растителни от кокос, какао, бадем;
 • Мазнини: животинска мас и лой;
 • Млечни – зрели сирена, кашкавал всички видове, моцарела и др. Кисело мляко, извара, сметана, топени сирена и др., всички пълномаслени;
 • Яйца.
  Режим на Атанас Узунов, разрешени храни
  Последователи на Узунов свалят по 30-40 и повече килограми
Растителни продукти
 • Маслини – всички видове;
 • Авокадо;
 • Зеленчуци – всички листни и негрудкови (като картоф, морков, фъстък). Тук влизат зеле, домат, марули, тиквички, чушки, боб, карфиол, гъби, спанак, лук, краставица, патладжан и др. Грахът е само за диабетици;
 • Семена – лен, мак, сусам;
 • Масла – зехтин, ленено, от кокос, сусам, тиквено семе, авокадо, какао и др., домашна майонеза;
 • Питиета – вода, чай, айрян, бронирано кафе.
Храни в ограничено количество

Това са режимни храни, ако са в малки дози, но при редовна консумация изкарват от кетоза. Затова те са разрешени, но не всеки ден

 • Тахан до 2 с.л. – от лешник, сусам, бадем;
 • Сурова ядка – до 30 г;
 • Дребнокостилков плод – малина, боровинка, къпина, ягода;
 • Режимен шоколад – 75% какао за стабилизиращите и 85% какао за свалящите, 3 квадратчета;
 • За пиене – вино, мляко от бадем и кокос
 • Кореноплодни, плодове и бобови са разрешени в малки количества, когато не отслабвате, а стабилизирате.

Как се приготвят правилно режимните храни ТУК:

Диетата на Атанас Узунов: Вижте режимите рецепти и менютата!

Нережимна храна, неразрешена

Защо последователите на Узунов категорично отхвърлят прегрешенията (поради което си печелят името „секта“)? Забраната идва оттам, че приемът на повече въглехидрати незабавно изважда тялото от състояние на кетоза и това се случва много бързо. Докато възстановяването отнема дни. Ето защо малко прегрешение води до сериозно разстройване на режима.

Признаци на излизане от кетоза – умора, сънливост и глад. Отслабването спира.

Нережимни храни са:

 • Готови колбаси, мляно месо, месни продукти като наденици и пастети (съдържат добавки);
 • Пресни млека, сухи сметани, сладоледи, обезмаслени продукти;
 • Бобови без зелен фасул и грах;
 • Кореноплодни – картоф, ряпа, морков, цвекло, лук, тиква, фъстък;
 • Готови сокове, купени фрешове;
 • Захари, мед, компоти, сушени плодове, кълнове, подсладители;
 • Тестени, хлебни, макаронени, нишестени, зърнени, брашна;
 • Зърнени храни, включително чиа, амарант, лимец. Последните са разрешени в други версии на режима;
 • Рафинирано олио, маргарин, растителна сметана, кремове на прах, готови сосове и супи, продукти за паниране, готови храни без ясно съдържание;
 • Напитки: бира, газирано, сокове, фреш, нектари, соено мляко.
Периодично гладуване

Това по Атанас Узунов се нарича фастингциклично спиране на храната с цел забързване на отслабването и по-дълбоко изчистване.

С моментите на глад се балансират моментите на прием на повече от нужните калории. Последователите на Узунов са категорични, че гладът подобрява имунитета, подмладява, действа оздравяващо и най-вече регулира метаболизма.

Гладуването трябва да е балансирано по дължина. Ако е прекалено, ще спре свалянето и ще се забави метаболизмът.

Узунов предлага начало на гладуването към края на първия месец. Отначало се прескача по едно хранене, периодите се удължават, докато се стигне до 24 часа без храна. Като цяло полезни са интервали от 16 до 36 часа. През това време се пият топли напитки и много вода. Калорични течности, включително бронираното кафе, не са допустими.

Оптимален брой на фастовете – два на седмица, през няколко дни. След гладуване следва ден с добро хранене.

Не удължавайте гладуването над 36 часа, за да не включите защитните механизми на тялото срещу периоди на лишения.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Последователите на Узунов от фейсбук препоръчват фастът да започва и да завършва с риба. Тази храна е богата на мазнини и добре засища. Тя пресича чувството на глад. Периодът се издържа по-лесно.

Рибни дни

Такива се препоръчват като първи ден след гладуването – консумиране на чиста риба без нищо друго към нея. Така се гарантира, че няма да се приеме нито грам въглехидрат.

Лунен фаст

Гладуването е най-полезно в първото денонощие от навлизането на луната в нова фаза. Чудесно е да се прави фаст при старта на новолуние, пълнолуние, както и на първа и последна четвърт.

Луната винаги облекчава вталяването, не случайно има базирани на лунните цикли отслабващи режими. Фазите на луната и подходящите храни, свързани с тях, даваме ТУК:

[НОВО!] Лунна диета 2023, януари. Календар, дати, техники за начинаещи

Видове режими

Режимът на Узунов дава идеологията на хранене, но той може да се прилага с различна степен на тежест. Според категоричността му се различават три вида:

 • Стриктен режим, при който се приемат до 20 г въглехидрати на ден;
 • Умерен – с 20 до 50 г;
 • Лек – с приема на 50 до 100 г на ден.

Изберете подходящата за вас степен, за да я спазвате, без да ви тежи. Изборът зависи и от съпътстващите заболявания, приеманите лекарства и общото състояние.

Видео за нисковъглехидратното хранене (със субтитри):

За Радост Ангелова

Прочети още

отношение на зъбите 02 и органите на тялото

Кой зъб на кой орган отговаря? Схема на зъби и органи. Схема за никнене на зъби при бебета

Как зъбите говорят за нашето здраве? Кога болният зъб означава болен орган? Кога кариесът е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *