Как да ползваме Ихтиол за кокоши трън, липом и гной

Предназначение на Ихтиол – маз, балсам, лепенки и др. За какво се използва и как? При кокоши трън. При липом. За изтегляне на гной. Разлика между Ихтиол, Ихтамол, Йодасепт, Ихтигал и Вишневски. Цена и откъде. Мнения

Ихтиол: за какво се използва?

Предназначение на ихтамол/ ихтиол:

 1. дерматологични заболявания като еризипел, гнойно възпаляване на потни жлези под мишниците, дерматити от различен тип, възпаляване на космен фоликул, пиодермия, фурункул/ цирей, розацея и др.;
 2. хемороиди;
 3. гинекологични патологии като колпити, аднексиди, вагинози, цервицити;
 4. като част от комплексна терапия на невралгии и артрити.

Ихтиол за кокоши трън

Тази брадавица не е козметичен дефект, а вирус. Трябва да се атакува възбудителя, а не външната проява. Необходим е мехлем, който да окаже локално въздействие на вируса и да предотврати разпространението му върху здрава кожа. Да потисне вирусната клетка и да я „приспи“. Тогава кокошият трън намалява размерите си или изчезва безследно. Едновременно се повишава местният имунитет.

Ихтиоловата маз представлява „бърза помощ“ за премахване на болката и дискомфорта. Едновременно обеззаразява, убива бактериите, премахва възпалението. Ихтиолът е безопасен спрямо кокошия трън и се ползва от всички, вкл. малки деца и бременни.

За отличен терапевтичен ефект е достатъчно дневно да се маже своеобразната папилома по 2-3 пъти. И да се покрива с пластир или марля. Кокошият трън постепенно ще оздравява и скоро на мястото ще се появи здрава тъкан.

Важно условие: работете с мити ръце! Лекарството прониква през лигавиците!

 1. Мястото се накисва, за да омекне.
 2. Омекналите „трънчета“ се изрязват;
 3. Кожата се намазва с ихтиол;
 4. „Запечатва се” с марля.
 5. Процедурата се повтаря пак и пак, докато не изчегъртате и корена.

ВАЖНО: Тази процедура е толкова ефикасна, колкото и изгарянето на кокошия трън с азот. Тоест, или – или. Рецептата за “лечение на кокоши трън с ихтиол” не е, така да се каже, научна. В нея се предполага, че сами ще си изрязвате парчета от кожата, което няма как да бъде безопасно, независимо дали мажете с ихтиол или не.

Твърде възможно е рязането и кълцането да не помогнат. Може и да стане работата, но може и да не стане. Помислете още веднъж – не е ли по-добре да отидете на лекар? Все пак горното е рецепта за сървайвъри и за Робинзон Крузо. Кое е по-страшно: Да отидете на лекар, или да си прецакате крака?

Ихтиол при гной

Ихтиолът изтегля гной от закрити рани. При този най-опасен тип увреждане на кожата нерядко възниква абсцес. При борбата с инфекцията се образува гной. Тя се натрупва под кожата и причинява възпаляване. Гнойта трябва да се изведе, но раната няма естествен изход. Тогава се използват ихтиолови продукти, които изтеглят гнойта от дълбочина.

“Фигурин

Натуралният антисептик на основата на сяра изчиства и заздравява увредената област. Изтегля гнойта изпод кожата при всякакви рани и възпаления. Купира възпалението и размеква повърхностния слой на епидермиса.

 1. Нанесете плътен слой маз върху поразената област, не втривайте;
 2. Положете на раната стерилна или поне чиста марля, тъкан, салфетка;
 3. Фиксирайте с бинт;
 4. Сменете след 8-10 часа.

Лечение на липом с ихтиол

Липомът е безболезнено подкожно образувание, което причинява естетически дискомфорт. Упоритото мастно “топче”, ако не мине под ножа, и ако е мъничко, може да се поддаде на кафяво-катранения „чар“ на ихтиола. Правят се компреси или се намазва мястото и току-виж мастното топче се стопило!

При самолечение с ихтиол, направете първата процедура сутринта. Така ще имате време за реакция, ако се появи алергична реакция или страничен ефект.

 1. Подготвяме кожата, като внимателно я почистваме от омазняване и пот;
 2. Нанасяме мехлема главно върху липома и го изолираме с пластир. При няколко липома обвиваме с бинт;
 3. Потваряме след 12 часа.

Под влияние на ихтиола липомът постепенно ще се стопи и разсее. Маже се до окончателно изчезване на съдържанието. По време на лечението не се ползва козметика и др. локални лекарства, защото може да са несъвместими.

Лечение на пъпки

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ихтиол тотално чисти всякакви пъпки! Няма друга лекарствена мазилка с тотален ефект срещу пъпки по лицето и тялото от всякакъв вид – гнойни или не, акне или обриви. Ихтиолът е всепризнатият техен чистач.

Колкото по-рано му се доверим, толкова по-бърза и „гладка“ в буквалния смисъл ще е ползата от Ихтиола във вид на крем, маз или мехлем (според увредената кожа). Защото ихтиоловото чудо веднага ще блокира гнойта. После ще я изсмуче.

Под евентуално олющената кожа ще надникне нова, вече гладка и здрава. Извършим ли правилно и навреме препоръчаните ни от лекар процедури, ще избегнем пробиване и нараняване на кожата и гнойна зараза на кръвта.

Това с особена сила важи за натрапчивите и болезнени циреи, най-често срещаните кожни абсцеси. Пред антисептичното, противовъзпалителното и болкоуспокоителното въздействие на „стария“ ихтиол отстъпват всички препарати от по-нови поколения.

При циреите, след като намажем 1-2 пъти на ден с „балсама“, мястото задължително трябва да покрием с марля. Циреят „узрява“, гнойта изтича – обработката продължава, докато образувалата се раничка завехне и се покрие със свежа кожа.

Бързата регенерация на поразените тъкани отдавна е доказана при употребата на ихтиол.
Заличава следи от акне, черни и бели точки.

Използваме крем Ихтиол. Най-добре е с него вечер да намазваме за час-два поразената от акне кожа или местата с комедони. С марличка или с лепенки можем да пренощуваме.

Ако акнето е по-тежко и занемарено, третираме с маз, върху тампон, който прикрепяме с марля или превръзка. На сутринта промиваме с антибактериален разтвор (хлорхексидин, например).

Евелина Лютова

Ефектът е поразителен – няма гной, белезите са заличени.

Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата
Скорост на действие

При по-леките „изяви“ на проблемната кожа и чисто профилактично срещу разширени пори идеалниите варианти за приложението на лечебния ихтиол са два:

Лосион. Използваме го, за да успокоим кожата след маска или профилактично при прекалено мазна кожа и разширени пори. Влага се и при йонофорезата – така се засилва противовъзпалителното, антисептичното и обезболяващо действие на козметичната процедура.

Почистваме мястото, или цялото лице и шията, с напоен в лосиона тампон.

Антисеборейна маска. Съдържащите се в нея ихтамол и каолин се съюзяват срещу развитието на патогенни микроорганизми, срещу разграждането на мазнини и за дълбочинното почистване на порите.

10 минути оставяме да действа нанесената върху кожата на лицето и шията ни маска (внимаваме за очите и устните!). Изплакваме с хладка вода, след което можем да ползваме подходящ крем или лосион. Правим веднъж седмично.

Антиакне – 2-3 пъти в седмицата. Разбира се, след като сме сигурни, че не сме алергични към някоя от помощните съставки на маската, отбелязани в пациентската листовка.

Други случаи

Сигурно е въздействието на ихтиола като лекарствен продукт за дермално приложение върху кожата. Препаратът (във всичките му фармакологични форми), обаче, не винаги има 100-процентов успех. Няма да навреди. Но е възможно да помогне.

Препоръчва се, но с едно наум, при:

Гъбички. Проблемното място се третира всяка вечер в продължение поне на месец, а дори и два. Терапията с ихтиола, в качеството му на фунгицид, изисква постоянство и търпение.

Псориазис. Често ихтиолът видимо подобрява специфичната плака на псориазисния обрив. Няма да е вредно да се опита въздействието му и върху това заболяване с все още неясна етимология и проблемно лечение.

Естественият произход на веществото Ichthyol

Ихтиолът (Ichthyol) има естествен произход. Получен е при суха дестилация на битумни шисти (в тях са открити вкаменелости на риба – ихтио, на гръцки).

Често задаван въпрос: Каква е разликата между Ихтиол и ихтамол? Отговор: Ихтамол е основото действащо вещество на препарата Ихтиол. Но също така има и Ихтамол балсам и маз, за които ще споменем по-долу.

Повече от 130 години веществото ихтиол (ихтамол) се прилага в медицината, разбира се, не в чистия му вид, а във вид на мехлеми.

В клиничната практика ихтиолът навлиза в средата на 19 век, най-напред в Германия. Немският лекар Пол Уна е медицинският му кръстник (1880 г.) – приписва го за лечение на различни кожни проблеми, при ревматизъм и подагра.

По-късно за лечението на мигрена се е прилагал перорално 30-процентов спиртен разтвор на ихтиола. А под формата на свещички – за метрити, салпингити, простатити и др.

Лекарството Ichthyol днес

Като лекарствено средство в наше време ихтиолът се предлага във вид на крем, маз, балсам, свещички (супозитории), течност.Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата

В 1 грам маз, например, има 500 мг Ichthammol, съчетан с бял вазелин и безводен ланолин.

Най-силно повлиява повърхностни дълбоки болестни състояния на кожата.

Ихтиол: винаги ще го различим от всяка друга лечебна мазилка – червеникаво-катраненият му цвят и убийствената му миризма и вкус на асфалт се помнят вечно.

Но тези външни негативи на лекарствения препарат приемаме снизходително заради незаменимите му същностни ползи.

Ихтиолът има:

В „превод“ това означава, че ихтиолът успокоява

болката, сърбежът и лющенето

на кожата, свива съдовете, суши появилите се секрети и течности, ускорява възстановяването на поразената тъкан, еластичността й се възвръща.

Тези му свойства учените обясняват със съдържащите се в него 10-15% органично свързана сяра, 5-7% тотален амоняк и ароматни вещества.

Препаратът се понася много добре. Той е абсолютно безопасен като лекарствено средство при дермално приложение върху кожата, доказаха клиничните изследвания. В по-ново време терапията с ихтиол в гинекологията и урологията се оспорва.

Двупосочна индикация на мехлема

Употребата на лекарството Ихтиол дерматолозите препоръчват като мехлем в две направления:

При кожни заболявания – пъпки по лицето и тялото (включително и циреи), акне, екзема, червен вятър (еризипел), псориазис;

При кожни увреждания (лезии) – вследствие на изгаряния, химични и механични наранявания.

И при двата проблема ихтиоловият мехлем се прилага

само външно, за мазане

Нанасяме върху засегнатите участъци на тънки слоеве 2-3 пъти на ден. Може да покрием с марля.Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата

Ще спрем терапията, когато видим, че симптомите са изчезнали.

Добре е да знаем, че не се препоръчва смесването му с други мазила, а също, че „не се римува“ с разтвори на йодни соли, соли на тежки метали и алкалоиди.

Ихтиолови свещички

Свещичките (супозиториите) също имат кафяво-катранен цвят, неприятен мирис и са с форма на торпедо. Една свещичка ихтиол сдържа 200 мг от активното вещество ихтамол. Не че свещичките не могат да се ползват и от пациенти с дерматитите, но те се предписват най-вече при хемороиди.

Днес, за разлика от края на 19 и началото на 20 век, все по-рядко ректалните свещички Ихтиол се препоръчват при гинекологични и урологични проблеми. Най-често към тях се прибягва при хемороиди. Тогава се използват по 2-3 свещички в рамките на едно денонощие. Докато се постигне ефект.

Ихтиол маз и ихтамол балсам

Разликата между Ихтиол, Ихтамол маз и Ихтамол балсам е главно в името и в концентрацията. Активното вещество е едно и също, както е еднакво и действието на трите. Дали ще вземете 10%, 20%, 30% или 50% е тънка работа, която е от компетенцията на лекар. Дали да изберете течно вещество, гел, маз или балсам могат да ви обяснят и в аптеката. Грешката може да бъде фатална, ако раната, която ще третирате, е тежка или има усложнения. Но за малки ранички, които не са опасни, можете и сами да стигнете до подходящата форма на ихтамола.

Но има и конкретни случаи, в които Ихтамол маз е за предпочитане пред ихтиола. Например при набрал пръст в областта на нокътя.

Мнения за ихтамол балсам 20 %, вазелин 8% или мехлем 50%: погледнете разликата в концентрацията. По-слабите препарати са по-евтини. Те се нанасят и по-лесно. Но мехлемът е с най-висока ефикасност и е за предпочитане при гнойни образувания и увреждания в дълбочина.

Негативни ефекти от ихтамол

Слабо дразнене на кожата – тази нежелана реакция при употребата на ихтиола, не се среща често, но се отбелязва в пациентската листовка на продукта. Забележим ли зачервяване на кожата, сърбеж, парене, обрив – още след първото намазване, дори дразненето да е слабо, трябва да спрем.

Забранено е използването на ихтиол, когато кожните рани са дълбоки и инфектирани
Рядко, но все пак са отчетени алергични реакции към ихтиола. Затова, дерматолозите препоръчват предварително тестване на препарата.

Бременните и кърмещите жени задължително трябва да се обръщат към ихтиоловите услуги с повишено внимание. Най-добре – след лекарска препоръка.

Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата
Опаковки у нас

Заместители на ихтиол/ ихтамол

Ихтиолът, оказва се, е доста дружелюбен към най-различни други химически или натурални съставки. Разбира се, само ако те ще засилят неговите антисептични, противовъзпалителни, обезболяващи и регенериращи свойства.

И у нас са познати някои, популярните по света, комбинации на ихтиола: с цинк, алантоин, глицерол, прополис, екстракт от хвойна, камфор, катран, салицилова киселина, хидрокортизон, еритромицин.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Още информация и източници на английски: Помага ли ихтиолът при кокоши трън? * Мехлеми за премахване на липом. * Ихтиол за гной и гнойни пъпки.

Ихтиолът, освен всичко друго, оказва се, не е егоист. Допуска да бъде заменен. От подобни нему. От сходни мазила – стига да са в полза на наранената ни кожа, а покрай нея и самочувствие.

 • Най-популярният му „приятел“ е мехлемът Вишневски.
 • После се подрежда маслото от чаено дърво.
 • И още: Йодасепт, Урго ултра, Калиев перманганат, Мeтиленово синьо и др.

Йодасепт или ихтиол?

На пръв поглед показанията на двата мехлема са еднакви – за рани, при гной, при бактериално заразяване и прочее. Но силата на ихтиола е в извличането на гнойта, а силата на повидон йод – в дезинфекцията и унищожаването на бактериите. Затова по-често двете се съвместяват, за да допълнят ефекта си.

Ихтиол – цена

И полезен, и евтин! Прилича да е рекламен слоугън на ихтиола. Но не е. А е констатация, проверена в практиката и в аптеките. Силният ефект на препарата се подсилва от достъпната му, направо ниска цена.

 • 50-процентов 18-грамов унгвент Ихтиол е 4.60 – 5 лв., най-много.
 • Ихтиолов балсам (20 г, 20%) струва 3.40.
 • Малко по-малко е 8-процентовият ихтиолов вазелин.

Ако ще ни трябва мазилка за по-големи поразени кожни участъци, например, вследствие на изгаряне или премръзване, по-изгодно ще ни е да се снабдим със 100-грамова разфасовка ихтиол за около 16 лв.

Видеото е за лечение на пъпки с ихтиол:

За Радост Ангелова

Прочети още

vermox-zentel-dekaris-01

Как действа Вермокс? Заместители: Лепарацид, Ивермектин и другите

Какво е действието на лекарството против паразити Вермокс? Заместители от рода на Ивермектин, Лепарацид и …

8 коментара

 1. Мария Денева

  При възпаление и набрал нокът на големия пръст на крака: Топла вода, колкото можете да търпите, със сода и се кисне пръстчето(крака). След това ихтиол обилно, с найлонче отгоре, чорап и така до сутринта. То ще се обезболи и като разровите около нокътя, гнойта ще избие сама… От лекар ми е козано, защото редовно ми цепеха пръстта, за да ми извадят гной… Изпитано!

  • Валерия Трифонова

   Също идеално за случая е и следното: Ихтиол,компреси с оцет,с алое ,но да е обелено листото!

 2. Цвета Георгиева

  При хемороиди смесете ихтиол и лидокаин и мажете след баня със смрадлика и сода бикарбонат

 3. Анна Добрева

  За рана, която продължава да се чисти и не зараства, се слага най – обикновен ихтиол,но като гел.След като се изкъпеш,подсушаваш с чиста марля.След това слагаш ихтиол и слагаш марля и превързваш леко да не пада.До два дни ще хване кора.

 4. Десислава Панкова

  За забито трънче или треска в нокътя – зависи къде е заседнало дръвцето, но опитът с на печена игла и ихтиол става. Така си махнах тръните сама.

 5. Камен Чапкънов

  Ихтиолът лекува всякакви хемороиди, и вътрешни. Въздейства върху кръвта, която минава оттам, и върху самите вени, което са се отпуснали и разширили.

 6. Ралица Колева

  Едва ли знаете, че ихтиола е за анални фисури, уникален и безкомпромисен! Няма по-добро нещо от него, лично изпитано! Сърбенето намалява веднага, всякакъв дискомфорт преминава, възпалението и всичко се оправя, накрая фисурата заздравява. Ако имате този проблем, непременно опитайте, струва си 5-те лева!

 7. Абе хубав, хубав, ама как вони! Не мога да го изтърпя. И няколко часа след слагането пак вони и не се отмирисва. Вие как го понасяте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *