Как да ползваме Ихтиол за кокоши трън, липом и гной

Предназначение на Ихтиол – маз, балсам, лепенки и др. За какво се използва и как? При кокоши трън. При липом. За изтегляне на гной. Разлика между Ихтиол, Ихтамол, Йодасепт, Ихтигал и Вишневски. Цена и откъде. Мнения

Ихтиол: за какво се използва?

Предназначение на ихтамол/ ихтиол:

 1. дерматологични заболявания като еризипел, гнойно възпаляване на потни жлези под мишниците, дерматити от различен тип, възпаляване на космен фоликул, пиодермия, фурункул/ цирей, розацея и др.;
 2. хемороиди;
 3. гинекологични патологии като колпити, аднексиди, вагинози, цервицити;
 4. като част от комплексна терапия на невралгии и артрити.

Ихтиол за кокоши трън

Тази брадавица не е козметичен дефект, а вирус. Трябва да се атакува възбудителя, а не външната проява. Необходим е мехлем, който да окаже локално въздействие на вируса и да предотврати разпространението му върху здрава кожа. Да потисне вирусната клетка и да я „приспи“. Тогава кокошият трън намалява размерите си или изчезва безследно. Едновременно се повишава местният имунитет.

Ихтиоловата маз представлява „бърза помощ“ за премахване на болката и дискомфорта. Едновременно обеззаразява, убива бактериите, премахва възпалението. Ихтиолът е безопасен спрямо кокошия трън и се ползва от всички, вкл. малки деца и бременни.

За отличен терапевтичен ефект е достатъчно дневно да се маже своеобразната папилома по 2-3 пъти. И да се покрива с пластир или марля. Кокошият трън постепенно ще оздравява и скоро на мястото ще се появи здрава тъкан.

Важно условие: работете с мити ръце! Лекарството прониква през лигавиците!

 1. Мястото се накисва, за да омекне.
 2. Омекналите „трънчета“ се изрязват;
 3. Кожата се намазва с ихтиол;
 4. „Запечатва се” с марля.
 5. Процедурата се повтаря пак и пак, докато не изчегъртате и корена.

ВАЖНО: Тази процедура е толкова ефикасна, колкото и изгарянето на кокошия трън с азот. Тоест, или – или. Рецептата за “лечение на кокоши трън с ихтиол” не е, така да се каже, научна. В нея се предполага, че сами ще си изрязвате парчета от кожата, което няма как да бъде безопасно, независимо дали мажете с ихтиол или не.

Твърде възможно е рязането и кълцането да не помогнат. Може и да стане работата, но може и да не стане. Помислете още веднъж – не е ли по-добре да отидете на лекар? Все пак горното е рецепта за сървайвъри и за Робинзон Крузо. Кое е по-страшно: Да отидете на лекар, или да си прецакате крака?

Ихтиол при гной

Ихтиолът изтегля гной от закрити рани. При този най-опасен тип увреждане на кожата нерядко възниква абсцес. При борбата с инфекцията се образува гной. Тя се натрупва под кожата и причинява възпаляване. Гнойта трябва да се изведе, но раната няма естествен изход. Тогава се използват ихтиолови продукти, които изтеглят гнойта от дълбочина.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Натуралният антисептик на основата на сяра изчиства и заздравява увредената област. Изтегля гнойта изпод кожата при всякакви рани и възпаления. Купира възпалението и размеква повърхностния слой на епидермиса.

 1. Нанесете плътен слой маз върху поразената област, не втривайте;
 2. Положете на раната стерилна или поне чиста марля, тъкан, салфетка;
 3. Фиксирайте с бинт;
 4. Сменете след 8-10 часа.

Лечение на липом с ихтиол

Липомът е безболезнено подкожно образувание, което причинява естетически дискомфорт. Упоритото мастно “топче”, ако не мине под ножа, и ако е мъничко, може да се поддаде на кафяво-катранения „чар“ на ихтиола. Правят се компреси или се намазва мястото и току-виж мастното топче се стопило!

При самолечение с ихтиол, направете първата процедура сутринта. Така ще имате време за реакция, ако се появи алергична реакция или страничен ефект.

 1. Подготвяме кожата, като внимателно я почистваме от омазняване и пот;
 2. Нанасяме мехлема главно върху липома и го изолираме с пластир. При няколко липома обвиваме с бинт;
 3. Потваряме след 12 часа.

Под влияние на ихтиола липомът постепенно ще се стопи и разсее. Маже се до окончателно изчезване на съдържанието. По време на лечението не се ползва козметика и др. локални лекарства, защото може да са несъвместими.

Лечение на пъпки

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ихтиол тотално чисти всякакви пъпки! Няма друга лекарствена мазилка с тотален ефект срещу пъпки по лицето и тялото от всякакъв вид – гнойни или не, акне или обриви. Ихтиолът е всепризнатият техен чистач.

Колкото по-рано му се доверим, толкова по-бърза и „гладка“ в буквалния смисъл ще е ползата от Ихтиола във вид на крем, маз или мехлем (според увредената кожа). Защото ихтиоловото чудо веднага ще блокира гнойта. После ще я изсмуче.

Под евентуално олющената кожа ще надникне нова, вече гладка и здрава. Извършим ли правилно и навреме препоръчаните ни от лекар процедури, ще избегнем пробиване и нараняване на кожата и гнойна зараза на кръвта.

Това с особена сила важи за натрапчивите и болезнени циреи, най-често срещаните кожни абсцеси. Пред антисептичното, противовъзпалителното и болкоуспокоителното въздействие на „стария“ ихтиол отстъпват всички препарати от по-нови поколения.

При циреите, след като намажем 1-2 пъти на ден с „балсама“, мястото задължително трябва да покрием с марля. Циреят „узрява“, гнойта изтича – обработката продължава, докато образувалата се раничка завехне и се покрие със свежа кожа.

Бързата регенерация на поразените тъкани отдавна е доказана при употребата на ихтиол.
Заличава следи от акне, черни и бели точки.

Използваме крем Ихтиол. Най-добре е с него вечер да намазваме за час-два поразената от акне кожа или местата с комедони. С марличка или с лепенки можем да пренощуваме.

Ако акнето е по-тежко и занемарено, третираме с маз, върху тампон, който прикрепяме с марля или превръзка. На сутринта промиваме с антибактериален разтвор (хлорхексидин, например).

Евелина Лютова

Ефектът е поразителен – няма гной, белезите са заличени.

Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата
Скорост на действие

При по-леките „изяви“ на проблемната кожа и чисто профилактично срещу разширени пори идеалниите варианти за приложението на лечебния ихтиол са два:

Лосион. Използваме го, за да успокоим кожата след маска или профилактично при прекалено мазна кожа и разширени пори. Влага се и при йонофорезата – така се засилва противовъзпалителното, антисептичното и обезболяващо действие на козметичната процедура.

Почистваме мястото, или цялото лице и шията, с напоен в лосиона тампон.

Антисеборейна маска. Съдържащите се в нея ихтамол и каолин се съюзяват срещу развитието на патогенни микроорганизми, срещу разграждането на мазнини и за дълбочинното почистване на порите.

10 минути оставяме да действа нанесената върху кожата на лицето и шията ни маска (внимаваме за очите и устните!). Изплакваме с хладка вода, след което можем да ползваме подходящ крем или лосион. Правим веднъж седмично.

Антиакне – 2-3 пъти в седмицата. Разбира се, след като сме сигурни, че не сме алергични към някоя от помощните съставки на маската, отбелязани в пациентската листовка.

Други случаи

Сигурно е въздействието на ихтиола като лекарствен продукт за дермално приложение върху кожата. Препаратът (във всичките му фармакологични форми), обаче, не винаги има 100-процентов успех. Няма да навреди. Но е възможно да помогне.

Препоръчва се, но с едно наум, при:

Гъбички. Проблемното място се третира всяка вечер в продължение поне на месец, а дори и два. Терапията с ихтиола, в качеството му на фунгицид, изисква постоянство и търпение.

Псориазис. Често ихтиолът видимо подобрява специфичната плака на псориазисния обрив. Няма да е вредно да се опита въздействието му и върху това заболяване с все още неясна етимология и проблемно лечение.

Естественият произход на веществото Ichthyol

Ихтиолът (Ichthyol) има естествен произход. Получен е при суха дестилация на битумни шисти (в тях са открити вкаменелости на риба – ихтио, на гръцки).

Често задаван въпрос: Каква е разликата между Ихтиол и ихтамол? Отговор: Ихтамол е основото действащо вещество на препарата Ихтиол. Но също така има и Ихтамол балсам и маз, за които ще споменем по-долу.

Повече от 130 години веществото ихтиол (ихтамол) се прилага в медицината, разбира се, не в чистия му вид, а във вид на мехлеми.

В клиничната практика ихтиолът навлиза в средата на 19 век, най-напред в Германия. Немският лекар Пол Уна е медицинският му кръстник (1880 г.) – приписва го за лечение на различни кожни проблеми, при ревматизъм и подагра.

По-късно за лечението на мигрена се е прилагал перорално 30-процентов спиртен разтвор на ихтиола. А под формата на свещички – за метрити, салпингити, простатити и др.

Лекарството Ichthyol днес

Като лекарствено средство в наше време ихтиолът се предлага във вид на крем, маз, балсам, свещички (супозитории), течност.Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата

В 1 грам маз, например, има 500 мг Ichthammol, съчетан с бял вазелин и безводен ланолин.

Най-силно повлиява повърхностни дълбоки болестни състояния на кожата.

Ихтиол: винаги ще го различим от всяка друга лечебна мазилка – червеникаво-катраненият му цвят и убийствената му миризма и вкус на асфалт се помнят вечно.

Но тези външни негативи на лекарствения препарат приемаме снизходително заради незаменимите му същностни ползи.

Ихтиолът има:

В „превод“ това означава, че ихтиолът успокоява

болката, сърбежът и лющенето

на кожата, свива съдовете, суши появилите се секрети и течности, ускорява възстановяването на поразената тъкан, еластичността й се възвръща.

Тези му свойства учените обясняват със съдържащите се в него 10-15% органично свързана сяра, 5-7% тотален амоняк и ароматни вещества.

Препаратът се понася много добре. Той е абсолютно безопасен като лекарствено средство при дермално приложение върху кожата, доказаха клиничните изследвания. В по-ново време терапията с ихтиол в гинекологията и урологията се оспорва.

Двупосочна индикация на мехлема

Употребата на лекарството Ихтиол дерматолозите препоръчват като мехлем в две направления:

При кожни заболявания – пъпки по лицето и тялото (включително и циреи), акне, екзема, червен вятър (еризипел), псориазис;

При кожни увреждания (лезии) – вследствие на изгаряния, химични и механични наранявания.

И при двата проблема ихтиоловият мехлем се прилага

само външно, за мазане

Нанасяме върху засегнатите участъци на тънки слоеве 2-3 пъти на ден. Може да покрием с марля.Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата

Ще спрем терапията, когато видим, че симптомите са изчезнали.

Добре е да знаем, че не се препоръчва смесването му с други мазила, а също, че „не се римува“ с разтвори на йодни соли, соли на тежки метали и алкалоиди.

Ихтиолови свещички

Свещичките (супозиториите) също имат кафяво-катранен цвят, неприятен мирис и са с форма на торпедо. Една свещичка ихтиол сдържа 200 мг от активното вещество ихтамол. Не че свещичките не могат да се ползват и от пациенти с дерматитите, но те се предписват най-вече при хемороиди.

Днес, за разлика от края на 19 и началото на 20 век, все по-рядко ректалните свещички Ихтиол се препоръчват при гинекологични и урологични проблеми. Най-често към тях се прибягва при хемороиди. Тогава се използват по 2-3 свещички в рамките на едно денонощие. Докато се постигне ефект.

Ихтиол маз и ихтамол балсам

Разликата между Ихтиол, Ихтамол маз и Ихтамол балсам е главно в името и в концентрацията. Активното вещество е едно и също, както е еднакво и действието на трите. Дали ще вземете 10%, 20%, 30% или 50% е тънка работа, която е от компетенцията на лекар. Дали да изберете течно вещество, гел, маз или балсам могат да ви обяснят и в аптеката. Грешката може да бъде фатална, ако раната, която ще третирате, е тежка или има усложнения. Но за малки ранички, които не са опасни, можете и сами да стигнете до подходящата форма на ихтамола.

Но има и конкретни случаи, в които Ихтамол маз е за предпочитане пред ихтиола. Например при набрал пръст в областта на нокътя.

Мнения за ихтамол балсам 20 %, вазелин 8% или мехлем 50%: погледнете разликата в концентрацията. По-слабите препарати са по-евтини. Те се нанасят и по-лесно. Но мехлемът е с най-висока ефикасност и е за предпочитане при гнойни образувания и увреждания в дълбочина.

Негативни ефекти от ихтамол

Слабо дразнене на кожата – тази нежелана реакция при употребата на ихтиола, не се среща често, но се отбелязва в пациентската листовка на продукта. Забележим ли зачервяване на кожата, сърбеж, парене, обрив – още след първото намазване, дори дразненето да е слабо, трябва да спрем.

Забранено е използването на ихтиол, когато кожните рани са дълбоки и инфектирани
Рядко, но все пак са отчетени алергични реакции към ихтиола. Затова, дерматолозите препоръчват предварително тестване на препарата.

Бременните и кърмещите жени задължително трябва да се обръщат към ихтиоловите услуги с повишено внимание. Най-добре – след лекарска препоръка.

Ихтиол. „Катраненият“ балсам за язви по кожата
Опаковки у нас

Заместители на ихтиол/ ихтамол

Ихтиолът, оказва се, е доста дружелюбен към най-различни други химически или натурални съставки. Разбира се, само ако те ще засилят неговите антисептични, противовъзпалителни, обезболяващи и регенериращи свойства.

И у нас са познати някои, популярните по света, комбинации на ихтиола: с цинк, алантоин, глицерол, прополис, екстракт от хвойна, камфор, катран, салицилова киселина, хидрокортизон, еритромицин.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Още информация и източници на английски: Помага ли ихтиолът при кокоши трън? * Мехлеми за премахване на липом. * Ихтиол за гной и гнойни пъпки.

Ихтиолът, освен всичко друго, оказва се, не е егоист. Допуска да бъде заменен. От подобни нему. От сходни мазила – стига да са в полза на наранената ни кожа, а покрай нея и самочувствие.

 • Най-популярният му „приятел“ е мехлемът Вишневски.
 • После се подрежда маслото от чаено дърво.
 • И още: Йодасепт, Урго ултра, Калиев перманганат, Мeтиленово синьо и др.

Йодасепт или ихтиол?

На пръв поглед показанията на двата мехлема са еднакви – за рани, при гной, при бактериално заразяване и прочее. Но силата на ихтиола е в извличането на гнойта, а силата на повидон йод – в дезинфекцията и унищожаването на бактериите. Затова по-често двете се съвместяват, за да допълнят ефекта си.

Ихтиол – цена

И полезен, и евтин! Прилича да е рекламен слоугън на ихтиола. Но не е. А е констатация, проверена в практиката и в аптеките. Силният ефект на препарата се подсилва от достъпната му, направо ниска цена.

 • 50-процентов 18-грамов унгвент Ихтиол е 4.60 – 5 лв., най-много.
 • Ихтиолов балсам (20 г, 20%) струва 3.40.
 • Малко по-малко е 8-процентовият ихтиолов вазелин.

Ако ще ни трябва мазилка за по-големи поразени кожни участъци, например, вследствие на изгаряне или премръзване, по-изгодно ще ни е да се снабдим със 100-грамова разфасовка ихтиол за около 16 лв.

Видеото е за лечение на пъпки с ихтиол:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

8 Мнения

 1. Мария Денева

  При възпаление и набрал нокът на големия пръст на крака: Топла вода, колкото можете да търпите, със сода и се кисне пръстчето(крака). След това ихтиол обилно, с найлонче отгоре, чорап и така до сутринта. То ще се обезболи и като разровите около нокътя, гнойта ще избие сама… От лекар ми е козано, защото редовно ми цепеха пръстта, за да ми извадят гной… Изпитано!

  • Валерия Трифонова

   Също идеално за случая е и следното: Ихтиол,компреси с оцет,с алое ,но да е обелено листото!

 2. Цвета Георгиева

  При хемороиди смесете ихтиол и лидокаин и мажете след баня със смрадлика и сода бикарбонат

 3. Анна Добрева

  За рана, която продължава да се чисти и не зараства, се слага най – обикновен ихтиол,но като гел.След като се изкъпеш,подсушаваш с чиста марля.След това слагаш ихтиол и слагаш марля и превързваш леко да не пада.До два дни ще хване кора.

 4. Десислава Панкова

  За забито трънче или треска в нокътя – зависи къде е заседнало дръвцето, но опитът с на печена игла и ихтиол става. Така си махнах тръните сама.

 5. Камен Чапкънов

  Ихтиолът лекува всякакви хемороиди, и вътрешни. Въздейства върху кръвта, която минава оттам, и върху самите вени, което са се отпуснали и разширили.

 6. Ралица Колева

  Едва ли знаете, че ихтиола е за анални фисури, уникален и безкомпромисен! Няма по-добро нещо от него, лично изпитано! Сърбенето намалява веднага, всякакъв дискомфорт преминава, възпалението и всичко се оправя, накрая фисурата заздравява. Ако имате този проблем, непременно опитайте, струва си 5-те лева!

 7. Абе хубав, хубав, ама как вони! Не мога да го изтърпя. И няколко часа след слагането пак вони и не се отмирисва. Вие как го понасяте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *