Къде да намеря хинап? Рецепти, ползи, отглеждане, цена. Ракия, сладко, компот

Къде да намеря сушен едроплоден хинап на най-добра цена на килограм. Какви ползи и вреди има? Рецепти за ракия от хинап, сладко и компот от хинап. Отглеждане и съхранение

Съдържание:

Πлoдoвeтe нa xинaпa (дзинджифĸи) имaт пpиятнa нa вĸyc мececтa чacт, пoĸpитa c чepвeниĸaвo-ĸaфявa глaнциpaнa тънĸa ĸoжичĸa. Дoбpe yзpeлитe плoдчeтa ca нeжни. Aĸo ce cмaчĸaт, гyбят oт пoлeзнитe cи вeщecтвa. Много приличат на фурмите, затова са си спечелили името „китайска фурма“.

Как се яде хинап? Πлoдoвeтe нa xинaпa мoгaт дa ce ĸoнcyмиpaт пpecни и cyшeни. Пpepaбoтвaт се нa ĸoмпoт и cлaдĸo.

Πpecнитe плoдoвe ce ядaт в двa вapиaнтa:

 1. Koгaтo нe ca cъвceм yзpeли, лeĸo ĸиceлeят: вĸycът им нaпoдoбявa зeлeнaтa ябълĸa.
 2. Koгaтo ca нaпълнo yзpeли, ca дocтa cлaдĸи: вътpeшнocттa им cтaвa xлeбнa, пpиличaт нa фypмa.

Koлĸoтo пo-ĸъcнo ce oбиpaт oт дъpвoтo, тoлĸoвa ca пo-cлaдĸи.

Cyшeният xинaп ce ядe ĸaĸтo вcичĸи cyшeни плoдoвe. Mнoгo cлaдĸи и виcoĸoĸaлopични ca cyшeнитe дзинджифĸи. B няĸoи apaбcĸи плeмeнa cмилaт cyшeнитe плoдoвe и пoлyчaвaт хинапено бpaшнo, от което месят тестени изделия и хляб. И пpecнитe, и cyшeнитe плoдoвe шиpoĸo ce изпoлзвaт в ĸyлинapиятa.

Откъде да купя хинап?

Китайска фурма – хинап, се бере през септември и октомври. По това време има най-голям шанс да се намери пресен плод – за похапване, сушене или консервиране.

Пресен хинап

Такъв се появява по пазарите, но е въпрос на късмет. Самите плодове са нежни и не особено издръжливи в прясно състояние. Трябва да се съхраняват на хладно и проветриво място. Рядко се продават току-що обрани, просто защото хората с такива дръвчета са ограничен брой. Въпрос на късмет е да се попадне на хинап през есента. Във форумите се споделя, че такъв плод се появява тук там по пазарите, примерно на Женския пазар в София.

Фиданки и разсад, къде да намеря хинап
Хинап може да се бере по улиците, в градините и да се купи от разсадници

Към момента (декември 2021) буквално двама или трима души продават пресен плод чрез сайтовете за частни обяви. Можем да си „изпишем“ няколко килца на цена от 8 – 10 лв. от  гр. Берковица, Монтана или от село до Хасково. Едроплодният обаче вече е изчерпан и са налични количества от по-дребен сорт.

Сушен хинап

Само 2 месеца по-късно е трудно да намерим дори сушен хинап. Сушен хинап без костилка съвсем доскоро е бил наличен в сайта за здравословни храни „Зоя“ и вероятно отново ще заредят. Стига цената от над 100 лв/ кг да ви устройва. Все пак пакетчетата са по 70 и 100 г. и поради това цената им е достъпна – от порядъка на 4 – 10 лв.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Сушеният хинап също изисква специални условия на съхранение. Не е широко разпространен на масовия пазар, но в специални био магазини и в био щандове на някои големи търговски вериги може да се открие. Цените са доста високи, затова тези „бонбонки“ се предлагат и в малки разфасовки, за да бъдат по-достъпни.

Сушен едроплоден хинап на килограм – откъде? Това е ценен продукт и много се търси, но на този етап не се предлага в България. Да се надяваме, че в бъдеще ще се появи производител или вносител на такъв продукт.

Откъде да си набера хинап?

У нас отдавна има хинап, но местните сортове са дребнички и не толкова вкусни. Откриват се по Черноморието и в района на Пловдив (и по тепетата). Известно е 100-годишното хинапово дърво в Плевен – наистина диво, но забележително. Такива „ветерани“ е имало едно време в Cтapa Зaгopa, Bapнa, Aceнoвгpaд, Cливeн и Cвилeнгpaд.

Хубавите сладки дзинджифĸи са вторично привнесени у нас. Те са от селектирани  китайски сортове, които собствениците са закупили и са засадили в градините си. Такива дръвчета ще видим около Bapнa, Cтapa Зaгopa, Cливeн, Бypгac, в ceлищaтa в пoлитe нa Cpeднa гopa, Πлoвдив, Aceнoвгpaд, изoбилнo – в Caндaнcĸo-Πeтpичĸия paйoн и дp. Cpeщaт ce дopи и в Ceвepoизтoчнa Бългapия.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Китайските сортове са за едроплоден хинап – 3-4 пъти пo-eдpи oт мecтнитe фopми нa дъpвoтo и cтигaт дo 35-40 г. За paзлиĸa oт нaшeнcĸитe „дpaĸи“, тези ca бeз бoдли. Най-едроплодният хинап в света е от сорта „Ли“. Плодът му достига 40 г. Може да попаднем на такъв и в България, защото се предлага разсад, например от овощен разсадник в гр. Ямбол.

Cлeд ceлeĸция в дoмaшнaтa cи гpaдинa в c. Beлиĸa дoц. Cepaфим Cepaфимoв e cъздaл poдoвитa фopмa нa xинaп („Eлит 1“). Eдpитe мy yдължeни oвaлни плoдoвe ca c тeглo дo 18 г. и c вĸycoвo oceзaeмo пoвишeнo cъдъpжaниe нa витaмин C.

И така, дръвчета се отглеждат, но дали бихме си набрали свободно хинап? Едва ли. Ако много държим да похапваме от този екзотичен плод, по-сигурният вариант е да си го отгледаме сами. Растението вирее в градината и в саксия.

Рецепти с хинап, сладко, компот, ракия
Хинап се ползва в множество рецепти за десерти, но също така и за компот и ракия

Откъде да купя фиданка хинап?

Фиданки по 20 лв продава разсадникът на Пламен Петков от с. Крушаре. Производител от Пловдив ще ни даде дръвчета височина от 40 см., като цената е същата – 20 лв. На телефон 0895436657 можем да дадем поръчка за есента на 2021 г. Производителят ще ни продаде бъдещите фиданки по 18 лв, ако ги запазим отсега. Можем да изберем сорт – крушовиден, тигров или  R5. Първият е подходящ за сушен плод. На същия номер догодина ще можем да поръчаме и едроплоден хинап на килограм.

Ето още информация за разсадници и производители на фиданки.

Фиданки хинап – разсадници и обяви

Доста разсадници има у нас, които отглеждат и продават екзотични растения. Една част от тях предлагат и дръвчета хинап. Това се прави в края на есента – когато опадат листата на дърветата. Най-подходящото време хинаповите фиданки да се купят и да се засадят е в края на октомври, началото на ноември.

 • Продавам хинап (китайска фурма), сорт „Ли“ и „Ланг“ – наесен; гр. Асеновград, Област Пловдив; 0888 443894
 • Овощен разсадник Пламен Пенков, село Крушаре – продажба на качествен разсад + информация за отглеждането, 0886 498 539;
 • От интернет става ясно, че посадъчни дръвчета може да се купят още и в с. Илинденци, Благоевградско, в с. Бинкос и с. Панаретовци, Сливенско, в Айтос и др.

Хинапът трудно се открива пресен или сушен. Ако ви трябва за лечение, погледнете другия вариант – да си вземете на капсули.

Продукти с хинап на пазара

Не са много продуктите от хинап, които предлага нашият пазар.

Евелина Лютова
хинап, растителна защита и отглеждане, ползи и вреди
От хинапа има страхотни ползи, но има и някои потенциални вреди
 • Хранителна добавка Хинап. 60 броя твърди желатинови капсули, екстракт от Zizyphus vulgaris. Цена – 17 лв.
 • Хранителна добавка от хинапов плод. 60 капсули, цена – 10.88 лв.
 • Зизифус на прах. 100 грама с цена 5.95 лв.
 • Негазирана тонизираща напитка от хинап. Сок от плодовете на Райското дърво. Сушени плодове. Хрупкави парченца от хинап. Сушени кръгчета от хинап.

Ползи от приема на хинап

Вековната употреба на хинапа е доказала лечебните свойства на всички части на растението. Заслужило е названието си Райско дърво. Както и Дърво на дълголетието и младостта.

Защо източните народи са издигнали в култ хинапа?  Те са уверени, че ако всекидневното ти меню включва хинап, ще имаш дълъг живот. Защото: в плодовете на хинапа има сапонини. А сапонините чистят холестеролните плаки по кръвоносните съдове и разреждат кръвта. Съдовете стават здрави и еластични, по тях кръвта протича безпрепятствено, избягва се рискът от образуване на тромби. Резултатът е логичен: качеството на живот се повишава, продължителността на живота – се увеличава.

Тоталната полза на хинапа за организма се обяснява с ценния му

Химически състав

Хинапът е богат на: аминокиселини и алкалоиди, флавоноиди и стероли, глюкоза, сапонини, пектин, дъбилни и багрилни вещества, етерични масла.

В хинапа има

 1. Едни от най-важните за организма витамини – А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Р.
 2. Със съдържанието си на витамин С – до 1700 мг/100 г, превъзхожда от 10 до 20 пъти „лидери” като кивито, лимоните, портокалите и касиса.
Минерали в растението хинап
МИНЕРАЛКОЛИЧЕСТВО
Калий254,8мг
Калций24,7 мг
Фосфор24,1 мг
Магнезий11,2 мг
Натрий3,08 мг
Желязо0,47 мг
Манган0,082 мг
Хинап за отслабване

И полезен, но в същото време и подходящ за диетично хранене е хинапът. То се свързва с ниската калоричност на плодовете. В тях има също така доста белтъчини и фибри. При диета плодовете на хинапа се хапват между основните хранения.

Важно! Който иска да слабее, трябва да яде само пресен хинап. Неговата калоричност е относително ниска.

 • 100 г пресни плодчета имат 79 ккал.

Сушените плодове не стават за топене на килограми.

 • 100 г сушени плодове хинап имат 250 ккал.

Диетата добива допълнителна сила:

 • когато в продължение поне на 1 месец сутрин на гладно се пие 1 чаша вода, в която 1 нощ киснат 3-4 „бонбонки“ и няколко свежи листенца.
При болни бъбреци

Когато трябва да се пречистят бъбреците, или да се спре възпалителен процес в пикочния мехур, помага отвара от зрели плодове хинап. Тя:

 1. действа пикочогонно,
 2. извлича излишната течност от организма,
 3. предотвратява образуването на конкременти (камъни) в бъбреците,
 4. тонизира.
При високо кръвно
хинап плод, на капсули, се ползва за високо кръвно и в други рецепти има полза
Хинапът се намира свеж, но само в отделни сезони. Иначе купуват сушен хинап на килограм

Често срещаното днес състояние на високо кръвно също намира облекчение с китайската фурма. Иска се постоянство, защото терапията дава ефект едва след 3 месеца. Иначе е лесно: По три пъти всеки ден трябва да се хапват по 20 сушени или пресни плодчета хинап!

Хипертонията се овладява и с отвара от хинап: От 5 и 10 плодчета се слагат в половин литър вода. Нагрява се на водна баня около 30 минути. Охлажда се, прецежда се, долива се вода до първоначалния половин литър. Това количество се изпива за един ден. Така 3 месеца!

Флавоноидите в плода подобряват кръвообращението и сърдечната дейност. Кръвното налягане се нормализира.

Прочиства кръвта

В плодовете на хинапа има голямо количество флавоноиди, тритерпеноиди и сапонини. Тези съединения в джинджърката действат антитоксично, Когато плодчетата се консумират всеки ден, кръвообращението се подобрява.

При анемия

При нисък хемоглобин обикновено желязото в кръвта е недостатъчно. Но пък този жизнено важен микроелемент, плюс фосфор, се съдържа в дзинджифката, както наричат още плодчетата на хинапа. Всеки ден трябва да се хапват по няколко „бонбонки“, за да се стабилизира хемоглобинът, а с него и жизненият тонус ще се повиши.

Разсад за едроплоден хинап, плод, компот, дръвче, цена
Най-добре е човек да си отгледа сам дръвче хинап и да си прави компоти, ракия, сладко и да си суши плода самичък
При профилактика на онкозаболявания

Антиоксидантите в хинапа предпазват от ракови заболявания. В случая, профилактика означава продължително, всекидневно да се ядат плодовете (сушени или пресни). Богатството от витамини в дзинджифката няма как да излекуват вече появило се онкозаболяване. Но повишава устойчивостта на организма, за да понесе по-леко всички симптоми.

Против запек

Плодовете на хинапа подобряват храносмилането. Стомашно-чревният тракт действа безотказно, ако в дневното меню са включени и червено-кафевите плодчета. Китайската фурма има слабително действие, защото съдържа доста фибри. Те са като четки за вредните вещества в организма.

При остеопороза

Появи ли се минерален дисбаланс в организма, бавно и трайно настъпва остеопорозата. Осем от най-важните микроелементи – при това в много добро количество – са констатирани в състава на хинапа. Например: калият е 254,8мг, калцият – 24,7 мг, фосфорът – 24,1 мг. Редовната консумация на китайска фурма облекчава ставните болки, заздравява костите.

За висок имунитет

Укрепване на имунитета, подобряване на съпротивителните сили на организма, устойчивост към различни инфекциозни заболявания? Постижимо ли е без намесата на химията? В здравословния начин на живот естествено се вписва хинапът. Толкова много витамини, толкова много минерали, толкова различни съединения в един единствен плод! В плода на Райското дърво – джинджърката, е скрита тайната на здравето.

разсадник на хинап, продавам хинап
През лятото и есента по сайтовете за търговия излизат множество обяви “Продавам хинап”.
При диабет

Зрелите и изсушените плодове на хинапа са дори прекалено сладки. Вкусовите усещания не влияят върху стойностите на кръвната захар. Върху диабета въздейства специално вещество със свойствата на инсулина. Доказано е при експериментални изследвания с големи групи хора. Изводът – всекидневно хапване по 2-3 джинджърки.

При суха кашлица

Известно и ефикасно средство е сушеният хинап, когато става дума за суха кашлица. Няма нужда от лекарства.

А от следната отвара:

 • 10 сушени плодчета барбарошка се заливат с 500 мл вода.
 • Вари се на слаб огън 20 минути.
 • Престоява половин час.
 • Прецежда се.
 • Пие се по 1 кафена чашка три пъти на ден.
При тревожност, страх, безсъние

От древни времена китайците използват хинапа за подобряване на съня. В този случай главната роля е на флаваноидите. До безсъние се стига след всекидневни стресови ситуации, а пък безсънието отключва депресиите. Цялата тази верига може да бъде прекъсната от „барабошките“. От тях се прави наситена отвара:

 • 30 плодчета в 500 мл вода, ври на тих огън около половин час, престоява час и половина. Пие се по една кафена чаша сутрин след сън и вечер преди лягане.

Екстракт от семената на хинапа е изключително ефикасен срещу психически натоварвани и стрес, водещи и до безсъние, защото имат седативно действие.

плодно дърво хинап, има добри рецепти и ползи

За здрава кожа и коса

Плодовете на Райското дърво са полезни и за кожата. Отвара, приготвена по обичайния начин, помага и при кожни възпалени. Проблемните места се обработват поне три пъти на ден с натопен в отварата тампон. Тайната на противовъзпалителното действие на лосиона е във високото съдържание на етерични масла в плодовете на джинджъра.

При температура

Висока температура се сваля с помощта на отвара от корените на хинапа. Тя се приготвя по следния начин:

 • 20 грама сушени корени се наситняват. Варят се на слаб огън 30 минути в 500 мл вода. Отварата се прецежда. След като изстине, се пият по 2-3 глътки по време ядене.
При аритмия

Неприятното при сърцебиенето усещане може да бъде преодоляно с настойка от хинап. Извлек не от плода, а от неговата костилка.

 • 100 грама смлени костилки се прибавят към 2 чаши вода (400 мл). Сместа ври 5 минути. След като с охлади, към нея се добавя 100 мл алкохол. Извлекът престоява на тъмно едно денонощие. Прецежда се. От тази настойка се пият по 20-30 капки четири пъти на ден.
За черен дроб и жлъчка

Източните народи са ни предали и този свой опит: ядеш свежи или сушени плодове хинап и имаш здрав черен дроб и безпроблемна жлъчка. Нямаш цироза, нямаш хепатит. Или просто искаш да пречистиш черния си дроб. тогава…

Рецептата е: 50 – 100 грама „бонбонки“ директно – пресни или сушени. Така се стимулира и функцията на жлъчката. Облекчава се и храносмилането.

Заключението е: Директната консумация на плодовете хинап хармонизира целия организъм.

овощно дърво хинап, сушен плод на килограм, цена

За мускули

Не може да мине без хинап онзи, който е решил да трупа мускулна маса. А и за общо укрепващо мускулно въздействие китайската фурма е изключително подходяща. Директната консумация на плодчетата хинап е препоръчителният вариант. При ежедневни тренировки – 20 сушени „бонбонки“, или няколко пресни.

Други рецепти и приложения

При косопад, за здрава коса. За да спрем косопада, за да заздравим косата, ни е нужна отвара от корените на хинапа. Приготвя се така:

 • 20 г счукан корен се прибавя към половин литър топла вода. 30 минути се вари на водна баня, като се разбърква. Охлажда се. Долива се малко вода, колкото да стигне първоначалния половин литър.

За здрава коса или при косопад може да се използва и отвара от листата на хинапа.

 • 1 супена лъжица сухи или свежи листа (стрити или намачкани) се заливат с 300 мл вряла вода. След 1 час киснене, отварата се прецежда.

едроплоден хинапС отварите косата се изплаква (суха или мокра), без допълнително да се измива. С отварите може да се правят и фрикции, което ще предотврати плешивост. Процедурите се правят всеки ден или през ден. Курсът е 3-4 седмици. Средството е подходящо както за възрастни, така и за деца. Успоредно с обливанията или втриванията е добре вечер да се пие чаша отвара от плодчетата хинап.

При гнойни рани. Много ефикасно срещу гнойни рани действа мазилка, приготвена от листата на хинапа, в съчетание със зехтин.

 • Смесват се 1 част листа с 2 части зехтин. нагряват се до 90 градуса. Сместа престоява 10 дни. Прецежда се. Мажат се поразените места.
 • Гнойни рани може да се промиват с отвара от кора и листа на хинап. Приготвя се по познатия вече начин.

Противопоказания и вреди от хинап

Хинапът е приет радушно от системата на здравословното хранене. Плодчетата допълват вкуса на зърнените каши. Добавят се към плодови салати от цитрусови и ягодови плодове. Разумната употреба означава здраве и енергия за всеки организъм.
Но хинапът не е полезен за всекиго. Не са много противопоказанията, но ги има. При това вреда може да нанесат не само свежите или сушените плодове, но и отварите и извлеците от другите части на Дървото на дълголетието. На кого и защо?

 1. Бременните и кърмещите жени не бива да използват за лечение отвари и извлеци от листата и корите на хинапа.
 2. Който е хипотоник, не бива да вкусва от плодовете на Райското дърво. Те и без това значително понижават кръвното.
 3. Диабетиците да ограничават консумацията на плодовете. Зрелите и сушените са доста сладки.
 4. Преди сън не е препоръчително да се ядат големи количества дзинджифка, защото трудно се храносмила.
 5. Плодчетата не са подходящи за деца под 5 години.
 6. Злоупотребата с хинап води до силно главоболие.

Важно! Преди да потеглят на път шофьорите не бива да ядат китайски фурми. Те са слаби сънотворни.
фиданки хинап ценаПървата среща на човек с плодовете на хинапа следва е щадяща. По-малко лакомия, по-малко неприятности. На принципа „проба – грешка“ проверяваме поносимостта ни към полезното растение. За едно денонощие става ясно дали китайските фурми са нашият лечебен плод. А рецептите трябва да се спазват стриктно.

 

Отглеждане на хинап

Растението не е капризно. Но си има предпочитания: да е сухо и светло. Развива широка и дълбока коренова система. Това му позволява да расте на места както с умерено-континентален, така и със субтропичен климат. Ще е най-добре за хинапа да се съчетава горещо и сухо лято и гладна зима. Ако често вали през лятото, реколтата е по-оскъдна – при висока влажност завързите опадват.

Благодатна култура е хинапът и за нашите ширини. Еднакво успешно се развива върху разнородни почви. Но най-добре се чувства на песъчливо-каменисти без постоянна влага. Известно е, че хинапът не се плаши от засушавания. Но при отглеждането му в домашната градина или в саксия се нуждае от разумно поливане. Ще се отблагодари с повече плод.

В саксия

Храстовидният хинап може да бъде отглеждан и в саксия у дома. Може от семка, но и от резница – ще порасне по-бързо. Ако се използват семки, добре е най-напред те да постоят известно време във влажен памук, той да се отваря и преглежда, за да не мухлясат семенцата, да се напоява отново и така докато семките пуснат „мустачки“. Почвата е без значение, растението не е придирчиво. Но предпочита светлината. Устойчиво е и на студ, и на суша. И в стайна атмосфера домашният хинап ще цъфне през юни или юли. На 2-та или 3-та година, в началото на есента, ще даде плодове. Не бива да се третира с никакви препарати. Никакви вредители не го нападат.

хинап дърво

В градината

Хинапово дърво можем да отгледаме в градината или от издънки, или от семена. Издънките са за предпочитане. Те нямат нужда от облагородяване. Семената трябва веднага след изваждането им от плода да се засеят. В противен случай се слагат във влажна салфетка или памук, завиват се в найлон и се оставят в хладилника. Поне два пъти в месеца следва да се изваждат от опаковката и да се проветряват. Това така наречен стратифициране ще запази семената годни до пролетта. Тогава се засяват и след два месеца растението покълва. В началото трябва редовно да се полива.
В градината за хинапа трябва да се избере много добре осветено място, защитено от силни ветрове. Почвата не е от съществено значение. Въпреки че е устойчив към засушавания и е топлолюбив, хинапът ще даде още по-високи добиви, ако бъде поливан редовно.

Резитба

Когато се оформя дървото, се оставят само 4-5 основни за скелета му клони. По-късно се налага резитба единствено на слабите, сухите или растящите вътре в короната клонки.

Не са известни болести по хинапа, нито пък вредители, които да го нападат. Ето защо Райското дърво не се нуждае от пръскане. Нито пък от наторяване. Хинапът е много продуктивен. Още на втората година от засаждането му се отрупва с цветове, а после и с подове. Особено, ако е засадено облагородено дърво, купено от лицензиран разсадник.

хинап цена

Размножаване чрез присаждане

Много твърдата дървесина на зрелите калеми създава трудност при присаждането на хинапа. Иначе, присаждането се извършва по всички познати на овощарството начини. Те биват: окулиране, на калем, английска копулация. Според опитните градинари, най лесно и резултатно е присаждането „на разцеп“. Използват се коренови издънки, събрани от някое добре развито дърво. Още през юни може да започне присаждането. Много е важно подложките да се напояват обилно! Спазва ли се това условие, облагороденото дръвче е готово само за една вегетация: калемите и окулираните пъпки прорастват след 25 дни. Тоест, юнските ще са готови за засаждане на постоянно място през есента – 5 месеца след присаждането.

Топ рецепти с хинап

Ракия от хинап

Само това, което не е плод и не е сладко, не става на ракия – ще чуем от устата на ракиджиите по нашите земи. Който отглежда хинап, и не е враг на твърдия алкохол, няма начин да не си прави и ракия от сладките и обилно раждащите се плодчета китайска фурма. Направата на тази специална спиртна напитка не се различава от „варенето“ на смокиновата, например.

Суровина: 30 кг смлени плодове, 10 кг захар, 30 литра вода, 10 пакетчета лимонтузу. (Възможни са и други количества, но да се спазва пропорцията между продуктите)

Направа: Смлените на пюре плодчета престояват при 20 градуса в подходящ съд – бидон, известно време – докато сместа „заври“ (но да не вкисне!). След това водата с разтворената в нея захар се долива към втасалото пюре. Разбърква се, затваря се с капак. През следващите няколко дни сместа се разбърква по няколко пъти на ден. Така докато тя утихне и се уталожи. Дестилацията се прави с помощта на специална за ракията „установка“. Ракиджиите знаят за какво става дума.

Ракията на Бачковския манастир, така наречената дижиндифирка, е за „Добре дошли“ при посрещането на специални гости в обителта. Прави се открай време. Рецептата й се пази в дълбока тайна.

Сладко от хинап

Подобно на други видове се приготвя и сладкото от хинап.

Необходими са: 1 кг хинапови плодове, 500 г захар, 250 мл вода.

Направа: Плодовете, изчистени от костилките, се варят във водата до омекване. Тогава се добавят захарта. Бърка се внимателно, за да останат плодчетата цели. Иначе се получава конфитюр. Когато бъркалката започне да оставя бразда в съда, сладкото е готово. Още горещо се изсипва в бурканчета. Затварят се.

Компот от хинап

Дълбоко вкоренената нашенска традиция да се правят компоти няма как да подмине и плодовете на Дървото на дълголетието и младостта. Вероятно, надеждата да затвориш в буркан с малко захар и вода здравето, за да не ти избяга през зимата, развихря и компотоманията с етикет „Хинап“. Но пък това е и начин да запазиш „бонбонките“,толкова много наплодили се в домашната градина.

 1. Затварят се в буркан две шепи пресни плодове, добавя се захар по желание (поне 3 лъжици), долива се вода, затваря се с капачка; обръща се с капачката надолу. Бурканите се подреждат в специален казан или в голяма тенджера (на дъното се слага хавлия или велпапе) и се варят – 15 минути.
 2. Бурканът се пълни догоре с плодчета, поръсват се с много захар (поне 5 лъжици), затваря се, обръща се. Така на сухо – без вода, се запазват нетрайните в свежо състояние сладки и лечебни джинджърки. Подходящи за директна консумация, за сладкиши, сокове и др.
„Духовната роса на осемте скъпоценности“

Така е наречена известната даоската рецепта за здраве. Тя съдържа осем съставки, една от които са и хинапови плодове. Предава се от поколение на поколение даоси от свещената планина Лао Шан.

Ето 8-те съставки:
 1. плодове от хинап,
 2. коренище от китайски лилиум (бай хъ) или плодчета от мерджан (лиций),
 3. тиквено семе,
 4. слънчогледови семки,
 5. динени семки,
 6. бадеми,
 7. орехи,
 8. черно сусамено семе.

Ето как се приготвя: По 1 супена лъжица от всяка една от съставките се варят на бавен огън в 600-800 мл вода. От нея трябва да остане половина (300-400 мл). Прецежда се. От получената отвара се пие по 1 кафена чашка сутрин и вечер.

Зелена салата с хинап

Накъсва се или нарязва на едро една средно голяма зелена салата или пресен спанак. На малки парченца се нарязва една малка ябълка. Добавя се 1 бр. нарязано авокадо. След като всичко това се разбърка, отгоре се поръсва с 8 разделени на две сушени плодчета хинап и шепа натрошени хрупкави хинапени кръгчета. Салатата се залива с дресинг, приготвен от половин лимон, 2 супени лъжици зехтин, сол, пипер, босилек или риган по избор.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Хинапови сладки

Необходими продукти: 250 г хинапови плодове; 500 г брашно; 4 яйца; 150 г краве масло; 200 г пудра захар; 1 бакпулвер; орехови или бадемови ядки.

Как се приготвя?

3-те яйца се разбиват в купа. Отделно, в друг съд, се правят трохи от брашното и маслото. Към тях се добавят захарта, бакпулверът и смачканите с ръка плодове от хинап, изчистени от костилките. Изсипват се разбитите яйца. Омесва се тесто. То се разточва на тънка кора, от която с различи формички се изрязват сладките. Нареждат се в тавичка, намазана с масло (или върху намазана хартия за печене). Сладките отгоре се мажат с яйце и се поръсват с ядките. Бързо се изпичат при 180 градуса.

Хинапов сок

Лесно е: Зрелите плодове хинап се попарват. Като поомекнат, се пресоват (с преса, през марля или гевгир). Изтича гъст сок. Може да се смеси със сокове от горски подове.

Хинапов сироп

За една доза са необходими: 1 кг плодове, 1 кг захар, 1 литър вода и винена киселина – 3-5 грама.

Как се прави? Изчистените от костилките плодове се пускат във врящия сироп (1 л вода и 1 кг захар). Когато сиропът се сгъсти, се добавя разтворената в малко студена вода киселина. Накрая се прецежда.

хинап при гной

Коментари, мнения и отзиви за хинап

От форумите в интернет се разбира, че само който не е пробвал плодовете на хинапа, той не е усетил лечебните му качества. Това обикновено са хора, които сами отглеждат дървото или храста. Пишете ни и вие по-долу в коментарите, за да включим още реални мнения:

 • Таня Б.: „Сушените плодове са постоянно на масата ни. Регулирах кръвното си. Горещо препоръчвам китайската фурма, както наричаме вкъщи хинапа“.
 • Георги В.: „Засадих култивирана фиданка – ей така, да пробвам, за да разнообразя овощните видове в градината. На 2-ата година роди доста. Вече една петилетка му се радваме. Покрай дамите у нас и аз хапвам – пресни или на сладко и като компот. Чувствам се енергичен и здрав, а вече минах 70-те“.

Отглеждането на хинапа вълнува мнозина. Оказва се, че в доста дворове вече може да се срещне Райското дърво. Във форумите любителите градинари с охота споделят с какво се сблъскат, на какво се радват.

 • Вече 5 години отглеждаме хинап, купен от разсадник. Водят го опитомен. Цъфти – по много и продължително, но не дава плод – оплаква се Гергана от София.
 • Противоположни на тази констатация са наблюденията на Цвета от Стара Загора: „Нашият хинап не е много висок, но винаги е отрупан с плодове. Дори издънките още на втората година дадоха плод. Ние не подрязваме дървото. Така ни посъветва градинар“.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Рициново масло при запек

Рициново масло за пиене. Как се пие при запек. Дозировка като разхлабително

Откъде се взема рициново масло за пиене и на каква цена? Как се пие рициново …

14 Мнения

 1. Свилена Георгиева

  Откакто си отглеждаме хинап (вече 6 години) сутрин закусвам с плодовете му – пресни или сушени, според сезона. Редуцирах теглото си (бях с 10 кг повече), а и кръвното и се нормализира.

 2. Доротея Василева

  Пробвах свежите джинджърки на вилата у една приятелка. Тя ми даде и сушени листа за чай – срещу високо кръвно. Пия редовно от чая. Добре ми действа. Приятелката не ме оставя без суровина. Но тъй като не мога да намеря на нашия пазар нито сурови, нито сушени – живея в по-малък град, си засадих две дръвчета в саксия у дома. От резници. Вече бера по две три шепички „маслинки“. Препоръчвам го на всички – и на здрави, и на хора с проблеми!

 3. Васа Галинова

  Нашият хинап също е много скромен откъм плод. Расте буйно,цъфти, но не връзва. Ние го подрязваме. Да не би пък това да е причината?

 4. Ангелос Петридис

  От костилка много трудно и бавно расте хинап. Има един сорт, който дава дребни плодчета, от него може да се получи и от костилка.Той може да се използва и за подложка.

 5. Христо Великов

  Препоръчвам фамилия Серафимови. Имат ботаническа градина в с. Велика до Царево. Дано да са живи и здрави. Преди 20 години си купих от тях дръвче. Сега е 6-7 метра високо и тази година набрах 100 кг плод.

 6. Никола Мартинов

  Ако засадите хинап от костилка или издънка, ще се получи див. Дивият е бодлив, по-трудно се бере. За разлика от питомния (купува се от разсадник) има значително по-дребни плодове, но дава по-обилно отколкото облагородения. Дивият става отлично за ракия. Но пък плодовете на питомния са по-сладки.

 7. Боряна Маринова

  Не мога да се справя с плодовете на хинапа. Скапват се бързо. Сигурно трябва да ги преработвам или суша.

 8. Таня Григорова

  Плодовете на хинапа са много нетрайни и могат да стоят не повече от няколко дни преди да се обработят по някакъв начин.

 9. Валентина Димитрова

  Открих хинапа в двора на комплекса, в който се преместихме наскоро.Отначало никой не знаеше какво растение е това, беше почти като декорация.Една жена случайно го видя и ни обясни колко е полезно.Започнах да си късам всеки ден по няколко, и ефектът беше невероятен.Имах световъртеж, обща слабост, безпокойство.Всичко изчезна, но после май, че прекалих с количеството и ,понеже съм сниско кръвно, получих главоболие.Информацията, която получих от вашия сайт, се оказа много полезна.Благодаря.Валентина, Бургас, Сарафово

 10. Ползи от хинап е голяма тема, даже е трудно да се изброят. Жалко, че малко се продава у нас, дори на капсули е екзотика. Аз си купувам на биохерба – към 12 лв. е и ми стига за месец. Употребявам го за младост, за витамини, за поддръжка. Доволна съм.

 11. Надя Цветкова

  Благодаря за дадените рецепти с хинап. Мисля догодина да пробвам сладки и сушене на домашна сушилка. Планирала съм навреме да купя от производител по интернет и да си изсуша за зимата. Дано случа. Иначе цената не е малка, към 10 лв е килото, но тази година изпуснах момента.

 12. Кольо Славов

  Не съм пил ракия от хинап, има ли особен вкус, на какво бихте я оприличили? Много ме заинтригувахте, защото съм любител на домашната ракия от интересни суровини, пробвал съм много неща, мисля да пробвам и хинап. Благодаря за рецептата за ракия от хинап, дано ми влезе в работа.

 13. Гинка Христ.

  Изумена съм от информацията ,която прочетох за ДЪРВОТО НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО И МЛАДОСТТА – хинал, джинджър, барабошка, китайска фурма..! КОЙ не иска да бъде здрав, жизнен , дълголетник и това щастие зависи преди всичко от ПРОФИЛАКТИКАТА, която трябва да провеждаме всеки ден. Причината за всички болести при животните и хората е една и съща, казват руски учени – дифицит на витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини и др….Ако съответният орган не получава ежедневно необходимата доза от съответните елементи ,които изброих, тогава органа гладува, вследствие което се възпалява и започва болка. ДОКТОРА лекува болката, оплакването на пациента, а не причината и като премине, действието на обезболяващото лекарство, болката отново започва и….. така става хронична. ” ОТСТРАНЕТЕ ПРИЧИНАТА,тогава ще премине и болестта” , казва ХИПОКРАТ. ЗАЩО поясних всичко това, защото ме впечатли ХИНАПА! ТОЙ Е супер храна, за профилактика от много болести, понеже е богат на изобилие минерали, витамини, микроелементи, аминокиселини, алкалоиди и др….! Наистина богатство е да имаш в дома си такова ДЪРВО НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО. Вместо да купуваш от аптеката различни хранителни добавки, то спокойно можеш да си провеждаш профилактика на здравето у дома. С колега минавахме през понеделник пазара в ПЛОВДИВ! ЕДНА ЖЕНА ПРОДАВАШЕ ОТ ТОЗИ ПЛОД, КОЙТО НЕ БЯХ ВИЖДАЛА! Спрях се и я попитах какво е това, колегата се засмя и каза , това е джинджър, като малки сме играли по тепетата и търсехме дърво да си наберем джинджи! Купихме си и този плод много ми хареса. НО сега,… когато попаднах на тази така полезна за мен информация, ще трябва да намеря и си отгледам от това дърво – в имот, двор край ПЛОВДИВ вярвам, че климата ще е добре , в саксия, в апартамента и на двора на вилата но… там е 1400 м надморска височина и зимата е много студено, ще опитам , ще издържи ли на студ? СТРАХОТНО ДЪРВО, плод с уникална комбинация от хранителни вещества, осигуряващи отлично хранене на организма. БЛАГОДАРЯ, на майката природа за създадените от нея , различни видове билки ,растителни храни, така необходими за живота на хора и животни!

 14. Христо Гитев

  Аз всяка година им премахвам семките и ги суша с машинка после ги слагам в големи буркани с винт.Когато ми са нужни за добавка ги смилам на брашно което веднага исползвам защото бързо се овлажнява макар и в затворен буркан.Другото което разбрах е ,че озрелите плодове се запазват напълно ако са в торбички и във Фризер -тази зима си хапвах доста такива-не се различават на вкус от пресните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *