Хинап. Лековитото дълговечно дърво. Рецепти за здраве

♦ Хинапът със заслужен ореол от далечни времена до днес ♦ Дървото на здравето – къде расте у нас ♦ Как се отглежда – сортове ♦ В градината и в саксия ♦ Как се ядат плодовете

Съдържание:

Още в текста: ♦ Каква е ползата от Райското дърво ♦ Богатството на хинапа – от корените до листата ♦ За какво се използват отделните части на хинапа ♦Хинап за отслабване ♦ Топ рецепти – какво да си приготвим от хинап ♦ Хинапът на пазара ♦ Разсадници за хинап

Какво е хинап?

Хинапът си е хинап, както и да го наричат у нас и по света. Хинапът – вечното дърво за вечни времена. Хинапът е провъзгласен за райско дърво. С този комплимент се кичи близо 5000 години, заради лечебните му качества. За мюсюлманите е Дърво на живота, за китайците – Дърво на вечната младост. Хинапът е едно от петте високоефктивни лечебни растения, тъй като са лековити всички части на това дълговечно дърво: корени, кора, листа и плодове.

Територията на днешен Ливан, както и централен Китай и северна Индия, се смятат за прародина на хинапа. Подивели видове на растението се срещат в Азия, Австралия, Африка, Америка, по бреговете на Средиземно море. Там, а и по-конкретно в Китай, Япония, Иран, Русия продължава да се отглежда и в наши дни. Както и у нас. При това не от вчера.

В различните райони на България хинапът е популярен още като финап, джинджър, дзинджифка, барбарошка, бонбонка. В Ахтопол, например, му казват зизифя – нещо средно между латинското и гръцкото му название. В бита хинапът е най-известен като китайска фурма, заради приликата на плода му с фурмата.

Дървото хинап

Фиданки и разсад на хинапХинапът (Zizyphus vulgaris) е от семейство Зърнастецови. Развива се като дърво или храст. Дърветата достигат от 5 до 10 метра. Имат ажурна и широко разклонена корона; дебела, тъмна (почти черна или сива) гладка кора, която постепенно се напуква. Плододаващите клонки, в цвят бордо, наесен опадват, а напролет отново се развиват; при някои видове хинап те са покрити с бодли. Листата на хинапа са плътни, гладки, не много големи: до 7 см дълги и 1-2 см широки.

В началото на лятото дървото се покрива със зелено-жълти звездовидни цветчета; цъфтежът продължава 2-3 месеца. Постепенно на тяхно място се появяват неголеми яйцевидни плодчета. Кожата им е гладка, съдържанието – месесто. Най-напред са жълто-зелени, по-късно придобиват ярък кафеникав цвят, с червен отблясък. Плодовете на различните видове хинап се различават по големина, цвят и вкус. Варират от 2 до 5 см, биват кръгли, продълговати, крушовидни. Някои се характеризират с малки точици.

Къде се бере хинап в България

В далечни времена хинапът е бил разпространен по нашите земи заедно с бодливата драка. Достигналите до днес от дълбока древност растения са със сравнително дребни плодове. От тях има следи главно по Черноморието. Растат и по пловдивските тепета. Едно диво, най-малко 100-годишно, хинапово дърво има все още в Плевен, съобщават ботаниците. Подобни ветерани някога са се срещали и в Стара Загора, Варна, Асеновград, Сливен и Свиленград.

Смята се, че познатият у нас днес дървесен вид е вторично привнесен. Най-голям брой хинапови дървета днес има във Варна, Стара Загора, Сливен, Бургас, в селищата в полите на Средна гора, Пловдив, Асеновград, изобилно – в Санданско-Петричкия район и др. Срещат се дори и в Североизточна България.

Днес у нас се размножават главно китайски сортове хинап. Техните плодове са 3-4 пъти по-едри от местните форми на дървото – стигат до 35-40 г. Китайските сортове, за разлика от нашенските „драки“, са без бодли, а ако имат, впоследствие опадват. Развъжда се – но инцидентно – и най-едроплодният в света сорт хинап – „Ли“, чиито плодове са около 40 г.
След селекция в домашната си градина в с. Велика доц. Серафим Серафимов е създал родовита форма на хинап („Елит 1“). Едрите му удължени овални плодове са с тегло до 18 г. и с вкусово осезаемо повишено съдържание на витамин С.

Как се яде?


Плодовете на хинапа имат приятна на вкус месеста част, покрита с червеникаво-кафява гланцирана тънка кожичка. Добре узрелите плодчета са нежни. Ако се смачкат, губят част от полезните си вещества.
Плодовете на хинапа могат да се консумират пресни и сушени. При желание се преработват – на компот или сладко.

Демир бозан билки за бъбреци

Пресните плодове могат да се ядат в два варианта:

 • Когато не са съвсем узрели, леко киселеят: вкусът им наподобява зелената ябълка.
 • Когато са напълно узрели, са доста сладки: вътрешността им става хлебна, приличат на фурма.

Сушеният хинап се яде както всички сушени плодове. Много сладки и висококалорични са сушените дзинджифки. В някои арабски племена смилат сушените плодове и получават „брашно“, от което правят „хляб“.
И пресните, и сушените плодове широко се използват в кулинарията.

Важно! Колкото по-късно се обират от дървото плодовете на хинапа, толкова те са по-сладки.

Внимание! По-добре не опитвайте вкуса на листата на хинапа. Те имат слабо анестизиращо действие. Ако сдъвчете листо на хинап, някои вкусови рецептори ще бъдат блокирани и за кратко няма да усещате соленото и сладкото.

Ползи от приема на хинап. Рецепти

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Рецепти с хинап, сладкоВековната употреба на хинапа е доказала лечебните свойства на всички части на растението. Заслужило е названието си Райско дърво. Както и Дърво на дълголетието и младостта.

Защо източните народи са издигнали в култ хинапа?

Те са уверени, че ако всекидневното ти меню включва хинап, ще имаш дълъг живот. Защото: в плодовете на хинапа има сапонини. А сапонините чистят холестеролните плаки по кръвоносните съдове и разреждат кръвта. Съдовете стават здрави и еластични, по тях кръвта протича безпрепятствено, избягва се рискът от образуване на тромби. Резултатът е логичен: качеството на живот се повишава, продължителността на живота – се увеличава.

Тоталната полза на хинапа за организма се обяснява с ценния му

Химически състав.

Хинапът е богат на:

 • аминокиселини и алкалоиди,
 • флавоноиди и стероли,
 • глюкоза,
 • сапонини,
 • пектин,
 • дъбилни и багрилни вещества,
 • етерични масла.

В хинапа има

 1. Едни от най-важните за организма витамини – А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Р.
 2. Със съдържанието си на витамин С – до 1700 мг/100 г, превъзхожда от 10 до 20 пъти „лидери” като кивито, лимоните, портокалите и касиса.
Изобилие от минерали
Минерали в растението хинап
МИНЕРАЛКОЛИЧЕСТВО
Калий254,8мг
Калций24,7 мг
Фосфор24,1 мг
Магнезий11,2 мг
Натрий3,08 мг
Желязо0,47 мг
Манган0,082 мг
Хинап за отслабване

хинап, растителна защита и отглежданеИ полезен, но в същото време и подходящ за диетично хранене е хинапът. То се свързва с ниската калоричност на плодовете. В тях има също така доста белтъчини и фибри. При диета плодовете на хинапа се хапват между основните хранения.

Важно! Който иска да слабее, трябва да яде само пресен хинап. Неговата калоричност е относително ниска.

Евелина Лютова
 • 100 г пресни плодчета имат 79 ккал.

Сушените плодове не стават за топене на килограми.

 • 100 г сушени плодове хинап имат 250 ккал.

Диетата добива допълнителна сила:

 • когато в продължение поне на 1 месец сутрин на гладно се пие 1 чаша вода, в която 1 нощ киснат 3-4 „бонбонки“ и няколко свежи листенца.
При болни бъбреци

Когато трябва да се пречистят бъбреците, или да се спре възпалителен процес в пикочния мехур, помага отвара от зрели плодове хинап. Тя:

 1. действа пикочогонно,
 2. извлича излишната течност от организма,
 3. предотвратява образуването на конкременти (камъни) в бъбреците,
 4. тонизира.
При високо кръвно

хинап плод на капсулиЧесто срещаното днес състояние на високо кръвно също намира облекчение с китайската фурма. Иска се постоянство, защото терапията дава ефект едва след 3 месеца. Иначе е лесно: По три пъти всеки ден трябва да се хапват по 20 сушени или пресни плодчета хинап!

Хипертонията се овладява и с отвара от хинап: От 5 и 10 плодчета се слагат в половин литър вода. Нагрява се на водна баня около 30 минути. Охлажда се, прецежда се, долива се вода до първоначалния половин литър. Това количество се изпива за един ден. Така 3 месеца!

Флавоноидите в плода подобряват кръвообращението и сърдечната дейност. Кръвното налягане се нормализира.

Прочиства кръвта

В плодовете на хинапа има голямо количество флавоноиди, тритерпеноиди и сапонини. Тези съединения в джинджърката действат антитоксично, Когато плодчетата се консумират всеки ден, кръвообращението се подобрява.

При анемия

Разсад за едроплоден хинап, плодПри нисък хемоглобин обикновено желязото в кръвта е недостатъчно. Но пък този жизнено важен микроелемент, плюс фосфор, се съдържа в дзинджифката, както наричат още плодчетата на хинапа. Всеки ден трябва да се хапват по няколко „бонбонки“, за да се стабилизира хемоглобинът, а с него и жизненият тонус ще се повиши.

При профилактика на онкозаболявания

Антиоксидантите в хинапа предпазват от ракови заболявания. В случая, профилактика означава продължително, всекидневно да се ядат плодовете (сушени или пресни). Богатството от витамини в дзинджифката няма как да излекуват вече появило се онкозаболяване. Но повишава устойчивостта на организма, за да понесе по-леко всички симптоми.

Против запек

Плодовете на хинапа подобряват храносмилането. Стомашно-чревният тракт действа безотказно, ако в дневното меню са включени и червено-кафевите плодчета. Китайската фурма има слабително действие, защото съдържа доста фибри. Те са като четки за вредните вещества в организма.

При остеопороза

Появи ли се минерален дисбаланс в организма, бавно и трайно настъпва остеопорозата. Осем от най-важните микроелементи – при това в много добро количество – са констатирани в състава на хинапа. Например: калият е 254,8мг, калцият – 24,7 мг, фосфорът – 24,1 мг. Редовната консумация на китайска фурма облекчава ставните болки, заздравява костите.

За висок имунитет

разсадник на хинапУкрепване на имунитета, подобряване на съпротивителните сили на организма, устойчивост към различни инфекциозни заболявания? Постижимо ли е без намесата на химията? В здравословния начин на живот естествено се вписва хинапът. Толкова много витамини, толкова много минерали, толкова различни съединения в един единствен плод! В плода на Райското дърво – джинджърката, е скрита тайната на здравето.

При диабет

Зрелите и изсушените плодове на хинапа са дори прекалено сладки. Вкусовите усещания не влияят върху стойностите на кръвната захар. Върху диабета въздейства специално вещество със свойствата на инсулина. Доказано е при експериментални изследвания с големи групи хора. Изводът – всекидневно хапване по 2-3 джинджърки.

При суха кашлица

Известно и ефикасно средство е сушеният хинап, когато става дума за суха кашлица. Няма нужда от лекарства.

А от следната отвара:

 • 10 сушени плодчета барбарошка се заливат с 500 мл вода.
 • Вари се на слаб огън 20 минути.
 • Престоява половин час.
 • Прецежда се.
 • Пие се по 1 кафена чашка три пъти на ден.
При тревожност, страх, безсъние

плодно дърво хинапОт древни времена китайците използват хинапа за подобряване на съня. В този случай главната роля е на флаваноидите. До безсъние се стига след всекидневни стресови ситуации, а пък безсънието отключва депресиите. Цялата тази верига може да бъде прекъсната от „барабошките“. От тях се прави наситена отвара:

 • 30 плодчета в 500 мл вода, ври на тих огън около половин час, престоява час и половина. Пие се по една кафена чаша сутрин след сън и вечер преди лягане.

Екстракт от семената на хинапа е изключително ефикасен срещу психически натоварвани и стрес, водещи и до безсъние, защото имат седативно действие.

За здрава кожа и коса

Плодовете на Райското дърво са полезни и за кожата. Отвара, приготвена по обичайния начин, помага и при кожни възпалени. Проблемните места се обработват поне три пъти на ден с натопен в отварата тампон. Тайната на противовъзпалителното действие на лосиона е във високото съдържание на етерични масла в плодовете на джинджъра.

При температура

Висока температура се сваля с помощта на отвара от корените на хинапа. Тя се приготвя по следния начин:

 • 20 грама сушени корени се наситняват. Варят се на слаб огън 30 минути в 500 мл вода. Отварата се прецежда. След като изстине, се пият по 2-3 глътки по време ядене.
При аритмия

Неприятното при сърцебиенето усещане може да бъде преодоляно с настойка от хинап. Извлек не от плода, а от неговата костилка.

 • 100 грама смлени костилки се прибавят към 2 чаши вода (400 мл). Сместа ври 5 минути. След като с охлади, към нея се добавя 100 мл алкохол. Извлекът престоява на тъмно едно денонощие. Прецежда се. От тази настойка се пият по 20-30 капки четири пъти на ден.
За черен дроб и жлъчка

овощно дърво хинапИзточните народи са ни предали и този свой опит: ядеш свежи или сушени плодове хинап и имаш здрав черен дроб и безпроблемна жлъчка. Нямаш цироза, нямаш хепатит. Или просто искаш да пречистиш черния си дроб. тогава…

Рецептата е: 50 – 100 грама „бонбонки“ директно – пресни или сушени. Така се стимулира и функцията на жлъчката. Облекчава се и храносмилането.

Заключението е: Директната консумация на плодовете хинап хармонизира целия организъм.

За мускули

Не може да мине без хинап онзи, който е решил да трупа мускулна маса. А и за общо укрепващо мускулно въздействие китайската фурма е изключително подходяща. Директната консумация на плодчетата хинап е препоръчителният вариант. При ежедневни тренировки – 20 сушени „бонбонки“, или няколко пресни.

Други рецепти и приложения

При косопад, за здрава коса. За да спрем косопада, за да заздравим косата, ни е нужна отвара от корените на хинапа. Приготвя се така:

 • 20 г счукан корен се прибавя към половин литър топла вода. 30 минути се вари на водна баня, като се разбърква. Охлажда се. Долива се малко вода, колкото да стигне първоначалния половин литър.

За здрава коса или при косопад може да се използва и отвара от листата на хинапа.

 • 1 супена лъжица сухи или свежи листа (стрити или намачкани) се заливат с 300 мл вряла вода. След 1 час киснене, отварата се прецежда.

едроплоден хинапС отварите косата се изплаква (суха или мокра), без допълнително да се измива. С отварите може да се правят и фрикции, което ще предотврати плешивост. Процедурите се правят всеки ден или през ден. Курсът е 3-4 седмици. Средството е подходящо както за възрастни, така и за деца. Успоредно с обливанията или втриванията е добре вечер да се пие чаша отвара от плодчетата хинап.

При гнойни рани. Много ефикасно срещу гнойни рани действа мазилка, приготвена от листата на хинапа, в съчетание със зехтин.

 • Смесват се 1 част листа с 2 части зехтин. нагряват се до 90 градуса. Сместа престоява 10 дни. Прецежда се. Мажат се поразените места.
 • Гнойни рани може да се промиват с отвара от кора и листа на хинап. Приготвя се по познатия вече начин.

Противопоказания и вреди

Хинапът е приет радушно от системата на здравословното хранене. Плодчетата допълват вкуса на зърнените каши. Добавят се към плодови салати от цитрусови и ягодови плодове. Разумната употреба означава здраве и енергия за всеки организъм.
Но хинапът не е полезен за всекиго. Не са много противопоказанията, но ги има. При това вреда може да нанесат не само свежите или сушените плодове, но и отварите и извлеците от другите части на Дървото на дълголетието. На кого и защо?

 1. Бременните и кърмещите жени не бива да използват за лечение отвари и извлеци от листата и корите на хинапа.
 2. Който е хипотоник, не бива да вкусва от плодовете на Райското дърво. Те и без това значително понижават кръвното.
 3. Диабетиците да ограничават консумацията на плодовете. Зрелите и сушените са доста сладки.
 4. Преди сън не е препоръчително да се ядат големи количества дзинджифка, защото трудно се храносмила.
 5. Плодчетата не са подходящи за деца под 5 години.
 6. Злоупотребата с хинап води до силно главоболие.

Важно! Преди да потеглят на път шофьорите не бива да ядат китайски фурми. Те са слаби сънотворни.
фиданки хинап ценаПървата среща на човек с плодовете на хинапа следва е щадяща. По-малко лакомия, по-малко неприятности. На принципа „проба – грешка“ проверяваме поносимостта ни към полезното растение. За едно денонощие става ясно дали китайските фурми са нашият лечебен плод. А рецептите трябва да се спазват стриктно.

Употреба на различните части на хинапа

Цвят. Хинапът цъфти в началото на лятото. Цветчетата са звездовидни, зелено-жълти на цвят. Цъфтежът продължава 2-3 месеца. Изключително медоносни са цветовете на хинапа. В края на лятото, когато другите растения вече са прецъфтели, продължително цъфтящият хинап е благодатна паша за пчелите.

Плодове. Плодовете на хинапа зреят постепенно от септември до края на октомври. От 60 до 120 килограма от тези дарове на есента може да бъдат събрани за един сезон от едно зряло дърво! Плодчетата биват кръгли, яйцевидни, продълговати. Различни са по големина: от 2 до 5 см – според сорта. От светло жълти, дори зеленикави, те – зреейки – стават кафеникави с отблясък на бордо. Отвън са гладки, отвътре – месести.

Именно заради лечебните качества най-вече на плодовете му, хинаповото дърво е известно като райско и дърво на дълголетието. Добре е свежи или сушени плодове да са част от всекидневното меню. Могат да се консумират консервирани и преработени, без да губят полезните си вещества.

 1. Имат общо укрепващо и тонизиращо въздействие върху целия организъм.
 2. Повишават имунитета, подобряват обмяната, заздравяват сърдечно-съдовата система.
 3. Благоприятно влияят върху нервната система – намаляват тревожността, регулират съня.
 4. Използват се в кулинарията и козметиката.

Костилки. Малките семенца на хинапа освен за засаждане при домашни условия се използват и като лечебно средство. Семенцата леко нагарчат.

 • Семките действат седативно. Отварата (заливка с 300 мл гореща вода на 1 супена лъжици семена) снема напрежението, успокоява. При безсъние, виене на свят също е полезна отварата или настойката от семенцата на хинапа.
 • Отварата от костилките помага за заздравяване на рани и за болки в корема.
 • Изсушени семки могат да се поръсват върху салати или смлени да се добавят в някои сосове. Внимателно с количеството!

Корени. Силно развитата коренова система на дървото хинап осигурява дълговечния му, често достигащ и до 100 години, живот. И корените – пресни или сушени, имат лечебни свойства.

 • Отвари от корените на Райското дърво се използват за укрепване на слаба или капеща коса. Преборва и пърхота. С отвара от корени на хинап е добре да се втриват корените на косата и на децата.

Листа. Те са гладки, с продълговата, яйцевидна форма, с къси дръжки.

 • Отварата от листата на хинапа помага за нормализиране на кръвното и на сърдечния пулс. Тя се използва и при заболяване на бронхите, като отхрачващо средство. Спира възпалението на лигавиците.

Приготвя се така: С 300 мл гореща вода с заливат 2 супени лъжици наситнени листа. Настойката се завива за 1 час с нещо вълнено, за да е на топло. Прецежда се. Пият се по 3 супени лъжици 3 пъти на ден.

 • Едно сдъвкано листо променя за няколко часа действието на вкусовите рецептори. Така сладкото вече не е толкова привлекателно.

Кора. Стволът на хинапа е покрит с черна или сивкава кора. Кората на клоните са вишнев оттенък. Кората на младите дървета е гладка. При много възрастните по нея се появяват грапавини. Отличителен белег за хинапа е твърдата дървесина на кората му. Това му донася допълнителното име „желязно дърво“.

хинап цена на килограмОт кората на хинапа се приготвя лечебна отвара. Спасителна при диарии. Ето как:

 • 10 грама наситнени кори се заливат с 250 мл гореща вода. Ври на водна баня 45 минути. Прецежда се. От отварата се приемат по 2 супени лъжици половин час преди хранене.
 • С този разтвор може да се промиват и очи.

Отглеждане на хинап


Растението не е капризно. Но си има предпочитания: да е сухо и светло. Развива широка и дълбока коренова система. Това му позволява да расте на места както с умерено-континентален, така и със субтропичен климат. Ще е най-добре за хинапа да се съчетава горещо и сухо лято и гладна зима. Ако често вали през лятото, реколтата е по-оскъдна – при висока влажност завързите опадват. Благодатна култура е хинапът и за нашите ширини. Еднакво успешно се развива върху разнородни почви. Но най-добре се чувства на песъчливо-каменисти без постоянна влага. Известно е, че хинапът не се плаши от засушавания. Но при отглеждането му в домашната градина или в саксия се нуждае от разумно поливане. Ще се отблагодари с повече плод.

В саксия

хинап дървоХрастовидният хинап може да бъде отглеждан и в саксия у дома. Може от семка, но и от резница – ще порасне по-бързо. Ако се използват семки, добре е най-напред те да постоят известно време във влажен памук, той да се отваря и преглежда, за да не мухлясат семенцата, да се напоява отново и така докато семките пуснат „мустачки“. Почвата е без значение, растението не е придирчиво. Но предпочита светлината. Устойчиво е и на студ, и на суша. И в стайна атмосфера домашният хинап ще цъфне през юни или юли. На 2-та или 3-та година, в началото на есента, ще даде плодове. Не бива да се третира с никакви препарати. Никакви вредители не го нападат.

В градината

Хинапово дърво можем да отгледаме в градината или от издънки, или от семена. Издънките са за предпочитане. Те нямат нужда от облагородяване. Семената трябва веднага след изваждането им от плода да се засеят. В противен случай се слагат във влажна салфетка или памук, завиват се в найлон и се оставят в хладилника. Поне два пъти в месеца следва да се изваждат от опаковката и да се проветряват. Това така наречен стратифициране ще запази семената годни до пролетта. Тогава се засяват и след два месеца растението покълва. В началото трябва редовно да се полива.
В градината за хинапа трябва да се избере много добре осветено място, защитено от силни ветрове. Почвата не е от съществено значение. Въпреки че е устойчив към засушавания и е топлолюбив, хинапът ще даде още по-високи добиви, ако бъде поливан редовно.

Резитба

хинап ценаКогато се оформя дървото, се оставят само 4-5 основни за скелета му клони. По-късно се налага резитба единствено на слабите, сухите или растящите вътре в короната клонки.
Не са известни болести по хинапа, нито пък вредители, които да го нападат. Ето защо Райското дърво не се нуждае от пръскане. Нито пък от наторяване. Хинапът е много продуктивен. Още на втората година от засаждането му се отрупва с цветове, а после и с подове. Особено, ако е засадено облагородено дърво, купено от лицензиран разсадник.

Размножаване чрез присаждане

Много твърдата дървесина на зрелите калеми създава трудност при присаждането на хинапа. Иначе, присаждането се извършва по всички познати на овощарството начини. Те биват: окулиране, на калем, английска копулация. Според опитните градинари, най лесно и резултатно е присаждането „на разцеп“. Използват се коренови издънки, събрани от някое добре развито дърво. Още през юни може да започне присаждането. Много е важно подложките да се напояват обилно! Спазва ли се това условие, облагороденото дръвче е готово само за една вегетация: калемите и окулираните пъпки прорастват след 25 дни. Тоест, юнските ще са готови за засаждане на постоянно място през есента – 5 месеца след присаждането.

Топ рецепти+

„Духовната роса на осемте скъпоценности“

хинап за жлъчкаТака е наречена известната даоската рецепта за здраве. Тя съдържа осем съставки, една от които са и хинапови плодове. Предава се от поколение на поколение даоси от свещената планина Лао Шан.

Ето 8-те съставки:
 1. плодове от хинап,
 2. коренище от китайски лилиум (бай хъ) или плодчета от мерджан (лиций),
 3. тиквено семе,
 4. слънчогледови семки,
 5. динени семки,
 6. бадеми,
 7. орехи,
 8. черно сусамено семе.

Ето как се приготвя: По 1 супена лъжица от всяка една от съставките се варят на бавен огън в 600-800 мл вода. От нея трябва да остане половина (300-400 мл). Прецежда се. От получената отвара се пие по 1 кафена чашка сутрин и вечер.

Зелена салата с хинап

Накъсва се или нарязва на едро една средно голяма зелена салата или пресен спанак. На малки парченца се нарязва една малка ябълка. Добавя се 1 бр. нарязано авокадо. След като всичко това се разбърка, отгоре се поръсва с 8 разделени на две сушени плодчета хинап и шепа натрошени хрупкави хинапени кръгчета. Салатата се залива с дресинг, приготвен от половин лимон, 2 супени лъжици зехтин, сол, пипер, босилек или риган по избор.

Хинапови сладки
Необходими продукти:

250 г хинапови плодове; 500 г брашно; 4 яйца; 150 г краве масло; 200 г пудра захар; 1 бакпулвер; орехови или бадемови ядки.

Как се приготвя?

хинап при температура3-те яйца се разбиват в купа. Отделно, в друг съд, се правят трохи от брашното и маслото. Към тях се добавят захарта, бакпулверът и смачканите с ръка плодове от хинап, изчистени от костилките. Изсипват се разбитите яйца. Омесва се тесто. То се разточва на тънка кора, от която с различи формички се изрязват сладките. Нареждат се в тавичка, намазана с масло (или върху намазана хартия за печене). Сладките отгоре се мажат с яйце и се поръсват с ядките. Бързо се изпичат при 180 градуса.

Хинапов сок

Лесно е: Зрелите плодове хинап се попарват. Като поомекнат, се пресоват (с преса, през марля или гевгир). Изтича гъст сок. Може да се смеси със сокове от горски подове.

Хинапов сироп

За една доза са необходими: 1 кг плодове, 1 кг захар, 1 литър вода и винена киселина – 3-5 грама.

Как се прави? Изчистените от костилките плодове се пускат във врящия сироп (1 л вода и 1 кг захар). Когато сиропът се сгъсти, се добавя разтворената в малко студена вода киселина. Накрая се прецежда.

Сладко от хинап

Подобно на други видове се приготвя и сладкото от хинап.

Необходими са: 1 кг хинапови плодове, 500 г захар, 250 мл вода.

Направа: Плодовете, изчистени от костилките, се варят във водата до омекване. Тогава се добавят захарта. Бърка се внимателно, за да останат плодчетата цели. Иначе се получава конфитюр. Когато бъркалката започне да оставя бразда в съда, сладкото е готово. Още горещо се изсипва в бурканчета. Затварят се.

Компот от хинап

хинап за отслабванеДълбоко вкоренената нашенска традиция да се правят компоти няма как да подмине и плодовете на Дървото на дълголетието и младостта. Вероятно, надеждата да затвориш в буркан с малко захар и вода здравето, за да не ти избяга през зимата, развихря и компотоманията с етикет „Хинап“. Но пък това е и начин да запазиш „бонбонките“,толкова много наплодили се в домашната градина.

 1. Затварят се в буркан две шепи пресни плодове, добавя се захар по желание (поне 3 лъжици), долива се вода, затваря се с капачка; обръща се с капачката надолу. Бурканите се подреждат в специален казан или в голяма тенджера (на дъното се слага хавлия или велпапе) и се варят – 15 минути.
 2. Бурканът се пълни догоре с плодчета, поръсват се с много захар (поне 5 лъжици), затваря се, обръща се. Така на сухо – без вода, се запазват нетрайните в свежо състояние сладки и лечебни джинджърки. Подходящи за директна консумация, за сладкиши, сокове и др.
Ракия от хинап

Само това, което не е плод и не е сладко, не става на ракия – ще чуем от устата на ракиджиите по нашите земи. Който отглежда хинап, и не е враг на твърдия алкохол, няма начин да не си прави и ракия от сладките и обилно раждащите се плодчета китайска фурма. Направата на тази специална спиртна напитка не се различава от „варенето“ на смокиновата, например.

Опитайте така:

Суровина: 30 кг смлени плодове, 10 кг захар, 30 литра вода, 10 пакетчета лимонтузу. (Възможни са и други количества, но да се спазва пропорцията между продуктите)

Направа: Смлените на пюре плодчета престояват при 20 градуса в подходящ съд – бидон, известно време – докато сместа „заври“ (но да не вкисне!). След това водата с разтворената в нея захар се долива към втасалото пюре. Разбърква се, затваря се с капак. През следващите няколко дни сместа се разбърква по няколко пъти на ден. Така докато тя утихне и се уталожи. Дестилацията се прави с помощта на специална за ракията „установка“. Ракиджиите знаят за какво става дума.

Ракията на Бачковския манастир, така наречената дижиндифирка, е за „Добре дошли“ при посрещането на специални гости в обителта. Прави се открай време. Рецептата й се пази в дълбока тайна.

Къде да намеря хинап и на каква цена на килограм?

Пресни дзиджифки.

Нежни и не особено издръжливи са плодовете на хинапа в прясно състояние. Трябва да се съхраняват на хладно и проветриво място. Рядко се продават току-що обрани. Във форумите се споделя, че през късна есен пресни китайски фурми могат да се купят на Женския пазар в София (?!).

Сушен хинап

Сушеният хинап също изисква специални условия на съхранение. Не е широко разпространен на масовия пазар, но в специални био магазини и в био щандове на някои големи търговски вериги може да се открие. Цените са доста високи, затова тези „бонбонки“ се предлагат и в малки разфасовки, за да бъдат по-достъпни.

Фиданки хинап – разсадници и обяви

хинап при гнойДоста разсадници има у нас, които отглеждат и продават екзотични растения. Една част от тях предлагат и дръвчета хинап. Това се прави в края на есента – когато опадат листата на дърветата. Най-подходящото време хинаповите фиданки да се купят и да се засадят е в края на октомври, началото на ноември.

Ето нашият списък:

(ако искате да включите и свой ресурс в списъка по-долу или да съобщите за неточни данни, пишете ни!)

От интернет става ясно, че посадъчни дръвчета може да се купят още и в с. Илинденци, Благоевградско, в с. Бинкос и с. Панаретовци, Сливенско, в Айтос и др.

Хинап Ланг

Дървото на хинап от сорта „Ланг“ достига до 8 метра височина. Среща се и във вид на храст. Удължени с яйцевидна форма са листата, не много големи – до 5 см дълги и до 2.5 см широки. Имат една централна и две странични жилки. Двуполовите цветове са дребни, жълто-зелени. Растат на групи в пазвите на листата. Около месец продължава цъфтежът. Плодовете са 10-15 грама. Зреят от края на август до октомври. Имат сферична или продълговата форма и червено-кафеникав цвят.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Хинап Ли

Сортът „Ли“ е с най-едрите плодове в света хинап. „Бонбонките“ му достигат от 15 до 45 грама. Плододава през септември – октомври. И Ли, като побратимите си от другите видове, достига до 10 метра височина. Студоустойчив е, издържа до минус 30 градуса. Живее до 100 и повече години.

Бодлив хинап (зизифус)

хинап за високо кръвноПлодчетата на бодливия хинап (зизифус) от древни времена е познат на китайците като средство за измиване и подхранване на косата. Особено е подходящ за тънка и безжизнена коса. Не променя цвета на косата. Придава й обем и блясък. Може да се ползва и като лек пилинг за кожата на лицето.

Как се използва?

Първи вариант. 1 супена лъжица смачкани пресни плодове или стрити сухи се смесват с гореща вода – трябва да се получи рядка кашичка. Престоява около час. След това се нанася върху скалпа и цялата коса. След няколко минути косата се изплаква обилно (важно е да не остават частици от сместа).

Втори вариант. За дълбоко почистваща (при пърхот) или за заздравяваща маска (при косопад) се приготвя смес с 2-3 супени лъжици от зизифуса. Маската престоява половин час, след което се измива обилно с вода.

За пилинг на лицето се използва щадящата смес (с 1 супена лъжица). Нанася се, за около минута-две и се изплаква.

Продукти с хинап на пазара

Не са много продуктите от хинап, които предлага нашият пазар.

 • Хранителна добавка Хинап. 60 броя твърди желатинови капсули, екстракт от Zizyphus vulgaris. Цена – 17 лв.
 • Хранителна добавка от хинапов плод. 60 капсули, цена – 10.88 лв.
 • Зизифус на прах. 100 грама с цена 5.95 лв.
 • Негазирана тонизираща напитка от хинап. Сок от плодовете на Райското дърво. Сушени плодове. Хрупкави парченца от хинап. Сушени кръгчета от хинап.

Подробности за тези продукти от хинап на: http://hinap.bg/.

Коментари, мнения и отзиви


От форумите в интернет се разбира, че само който не е пробвал плодовете на хинапа, той не е усетил лечебните му качества. Това обикновено са хора, които сами отглеждат дървото или храста. Пишете ни и вие по-долу в коментарите, за да включим още реални мнения:

 • Таня Б.: „Сушените плодове са постоянно на масата ни. Регулирах кръвното си. Горещо препоръчвам китайската фурма, както наричаме вкъщи хинапа“.
 • Георги В.: „Засадих култивирана фиданка – ей така, да пробвам, за да разнообразя овощните видове в градината. На 2-ата година роди доста. Вече една петилетка му се радваме. Покрай дамите у нас и аз хапвам – пресни или на сладко и като компот. Чувствам се енергичен и здрав, а вече минах 70-те“.

Отглеждането на хинапа вълнува мнозина. Оказва се, че в доста дворове вече може да се срещне Райското дърво. Във форумите любителите градинари с охота споделят с какво се сблъскат, на какво се радват.

 • Вече 5 години отглеждаме хинап, купен от разсадник. Водят го опитомен. Цъфти – по много и продължително, но не дава плод – оплаква се Гергана от София.
 • Противоположни на тази констатация са наблюденията на Цвета от Стара Загора: „Нашият хинап не е много висок, но винаги е отрупан с плодове. Дори издънките още на втората година дадоха плод. Ние не подрязваме дървото. Така ни посъветва градинар“.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Ликьор от зелени орехчета

Ликьор от зелени орехчета. Италиански, тинктура с ракия и мед и още 13+ рецепти

Правилната италианска рецепта за ликьор от зелени орехчета. Тинктура с ракия. С мед. С канела. …

10 коментара

 1. Свилена Георгиева

  Откакто си отглеждаме хинап (вече 6 години) сутрин закусвам с плодовете му – пресни или сушени, според сезона. Редуцирах теглото си (бях с 10 кг повече), а и кръвното и се нормализира.

 2. Доротея Василева

  Пробвах свежите джинджърки на вилата у една приятелка. Тя ми даде и сушени листа за чай – срещу високо кръвно. Пия редовно от чая. Добре ми действа. Приятелката не ме оставя без суровина. Но тъй като не мога да намеря на нашия пазар нито сурови, нито сушени – живея в по-малък град, си засадих две дръвчета в саксия у дома. От резници. Вече бера по две три шепички „маслинки“. Препоръчвам го на всички – и на здрави, и на хора с проблеми!

 3. Васа Галинова

  Нашият хинап също е много скромен откъм плод. Расте буйно,цъфти, но не връзва. Ние го подрязваме. Да не би пък това да е причината?

 4. Ангелос Петридис

  От костилка много трудно и бавно расте хинап. Има един сорт, който дава дребни плодчета, от него може да се получи и от костилка.Той може да се използва и за подложка.

 5. Христо Великов

  Препоръчвам фамилия Серафимови. Имат ботаническа градина в с. Велика до Царево. Дано да са живи и здрави. Преди 20 години си купих от тях дръвче. Сега е 6-7 метра високо и тази година набрах 100 кг плод.

 6. Никола Мартинов

  Ако засадите хинап от костилка или издънка, ще се получи див. Дивият е бодлив, по-трудно се бере. За разлика от питомния (купува се от разсадник) има значително по-дребни плодове, но дава по-обилно отколкото облагородения. Дивият става отлично за ракия. Но пък плодовете на питомния са по-сладки.

 7. Боряна Маринова

  Не мога да се справя с плодовете на хинапа. Скапват се бързо. Сигурно трябва да ги преработвам или суша.

 8. Ружа Илиева

  Не мога да ги запазя, бързо потъмняват и окапват.

 9. Таня Григорова

  Плодовете на хинапа са много нетрайни и могат да стоят не повече от няколко дни преди да се обработят по някакъв начин.

 10. Валентина Димитрова

  Открих хинапа в двора на комплекса, в който се преместихме наскоро.Отначало никой не знаеше какво растение е това, беше почти като декорация.Една жена случайно го видя и ни обясни колко е полезно.Започнах да си късам всеки ден по няколко, и ефектът беше невероятен.Имах световъртеж, обща слабост, безпокойство.Всичко изчезна, но после май, че прекалих с количеството и ,понеже съм сниско кръвно, получих главоболие.Информацията, която получих от вашия сайт, се оказа много полезна.Благодаря.Валентина, Бургас, Сарафово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *