Тъпи ли са наистина българските народни поговорки? Дяволът наистина знае как да чете Евангелието наопаки

Години наред промиват мозъците на децата с изпрана в чужда угода история, вече берем горчивите плодове

В мрежата се появи текст с тълкувание на едни от най-популярните народни български поговорки. Наистина е изумително как всеки схваща посланията по различен начин.

Поговорките са окачествени са като вредни.

Вероятно такова тълкувание се определя според средата, в която е живял или живее човек, според изградения си мироглед. Но истината е, че вече години наред промиват главите на децата в училище с фалшива, изпрана в угода на чужди интереси история. Това може да е една от причините за това изкривено тълкуване на народните мъдрости.

Има обаче и друг прочит.

“Преклонена главица, сабя не я сече.” Обяснява ни се, че ако се снишиш, ако се унижиш ще оцелееш. Това бил смисълът.

Нашето тълкуване: Тази поговорка масово се използва от българите като упрек и подигравка към мухльовците. За разлика от честните и смелите. Не казвайте, че не сме такива. Вижте историята ни – не тази, с която сега промиват мозъците на децата. Истинската българска история, която си е заслужила признанието чужди изследователи да наричат България Държава на духа.

“Да би мирно седяло, не би чудо видяло” – тази поговорка не е тежък камък върху българската народопсихология

Най-често я чувахме от бабите и дядовците си при поредната беля, която е с последици – или някой е получил рани, счупил крак или ръка, или някой е обиден незаслужено.

“Много хубаво не е на хубаво”

Тук вече сме съгласни с тълкуванието на автора. Има и друг вариант: Днес много се смях, нещо лошо ще ми се случи.

Нашето тълкувание: Това не е защото народа ни е тъп, а защото много, много е страдал. Сега също големи прослойки от него страдат. И по-скоро човек не може да отпусне докрай душата си, за да се зарадва на фона на ежедневието си. А не защото отвратителната действителност е мечтата на живота му.

“Музикант къща не храни”

“Фигурин

Добавка от нас – и поет, и художник къща не храни.

Истината е, че

много хора на изкуството у нас мизерстват

не на ужким, в това число и сега. Но това не е защото народът мрази артистичната общност – напротив, вижте в мрежата колко възторжени последователи имат успелите артисти. Но неуспялите приживе често живеят скотски живот – достатъчно е да споменем Ван Гог. Поговорката всъщност е загриженост от страна на близките на артиста да не стигне до просешка тояга. И още нещо – колко са богатите музиканти у нас? Тези като Гяуров, като Борис Христов и т.н. са били богати, благодарение на световните сцени. Българите са бедни и трудно всеки Божи ден хиляди ще могат да отделят от залъка си, за да отидат на концерт, представление, за да си купят картина. Не че не искат. От там и несигурната перспектива пред музиканта за достоен живот.

“Дума дупка не прави”

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Тук тълкуванието е истински обидно. Силата на езика не била важна, искали сме да грухтим.

Нашето тълкуване – случва се понякога от лекомислие или припряност да изръсиш нещо, за което после много съжаляваш. Така че може да се изтълкува и така: казах ти тежка дума, но не я вземай пред вид. Но наистина може и буквално да се възприеме.

Авторът обаче сам показва и друга мъдрост, също народна: “Лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя”. И тук нашето тълкувание е различно. Ако си човек, ще внимаваш какво казваш на човека до теб. От лоши думи човек може и да се разболее. Че повече.

Колко съсипани животи

има от лоши човешки взаимоотношения.

“Една птичка – пролет не прави”.

Къде си тръгнал, нищо не можеш да промениш. Тук сме съгласни, но пак само донякъде. Често околните охлаждат порива на другите. Но пък ако този порив е целта на живота ти, а не някакво моментно състояние на духа, никой не може да те спре. И такива опити за спиране често мотивират човека още повече да се докаже.

Но поговорката е валидна с пълна сила, когато става дума за борба за свобода и справедливост. Сам протестиращ под прозорците на правителството – ще бъде ли въобще забелязан?

Евелина Лютова

“Крушата не пада по далеч от дървото”

Както и да се стараеш ще повториш грешките на родителите си, и животът м – също.

Нашето тълкуване: Тази поговорка е по-универсална. И сега се използва много често за хора, израснали в лоша семейна среда, които попиват лошите взаимоотношения и после често други страдат от това. Същото се отнася и за поговорката “Кръвта вода не става”.

Но има и положително тълкувание и на двете поговорки, също често използвани – работливи и умни родители, работливи и умни деца. А за кръвта? Когато човек попадне в много тежка ситуация, дори преди това по някакви причини да се е отдалечил и охладнял към роднините си, се оказва че те първи се притичват на помощ.

“Ден година храни” и “Бели пари за черни дни”

Част от тълкуванието е абсолютно вярно, особено през последните години. Как ни съдират кожите по празниците, например.

Нашето тълкувание: и тук монетата си има две страни. Едната е – дай да съдерем кожите на другите, че после не се знае. А другата е – сега е моментът, утре може да почиваш, днес – не. Навремето са го казвали най-често по време на жътва. А колкото за Белите пари за черни дни – грехота е този измъчен народ да се плюе заради тази си изстрадана мъдрост. Предишните поколения се преживели войни, кланета, гладували са и знаят как нямането може да ти смачка психиката и живота. Питате ли се как живеят пенсионерите сега с по 200 лева на месец, изгребали отдавна поради тази причина спестяванията си? Черни дни е имало, дай Боже да няма занапред, но не е сигурно…

“Мълчанието е злато”

Тази поговорка отново се обяснява с робската психика на българина.

Нашето тълкуване: Ако прекалено много бърбориш – има такива хора, които надуват главите на околните, със сигурност ще изръсиш някоя глупост, която може да има негативни последици. А какво да кажем, когато някой ти сподели болката си и след няколко часа за нея знаят още двеста човека….

“Учи, за да не работиш”

Тук вече бурно протестираме срещу фриволното тълкувание, а именно противоречивото отношение на българите към образованието.

Нашето тълкуване: това не само че не е вярно, но е вид набеждаване. Българите са продавали ниви и имоти, за да пращат децата си да учат. И сега повечето от българските родители изпадат в истинско отчаяние, когато децата им не искат да учат – знаем, че има такива. Виж за циганите нещата стоят доста по-иначе.

А втората част от поговорката – „за да не работиш”има реално продължение – „като мен”. Векове България е била аграрна страна. А това и сега си е за някои практики и култури, които искат човешка ръка, истински, понякога дори каторжен труд. Тук няма петдневна работна седмица – растенията и животните нямат почивен ден, тоест искат грижи.

За да се измъкнеш от моята каторга, това е смисълът. За българина всичко, което не е земеделски труд, е работа, но все едно не работиш. Който се е пробвал дори аматьорски с този труд, знае за какво става дума. Но аматьорът като го заболи гърба оставя мотиката и отива в магазина. Не и земеделецът, ако това му е поминъкът.

“Недей да откриваш топлата вода”

Българинът знаел, че каквото и да прави, вече е изпреварен.

Нашето тълкуване: не върви по отъпканите пътеки на другите. Какъв е смисълът да преоткриеш откритото от тях? Направи нещо уникално.

И Българите са го правили – като започнем от кирилицата, от Богомилството, и стигнем до Джон Атанасов и т.н.

Авторът на “Десетте най-тъпи български поговорки” е Георги Попов. Нашите не са десет, прескочили сме онова, с което сме съгласни с него, добавяли сме. Нищо лично, г-н Попов. Просто както повечето неща от живота подобно на монетата, си имат и друга страна. Но аман от набеждаване на този народ. Подхванаха го политиците в зората на така наречената българска демокрация – отиват в чужбина и първата им работа е да наплюят държавата си. Затова ни гледат с такова пренебрежение повечето европейци…

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Питали ли сте как този унизен народ ражда деца, които обират всички медали по световни олимпиади по математика, физика, информатика? Те от нищото ли идват?…

 

 

 

За Елена Иванова

Прочети още

milen_600x400

Голям удар за убиеца на Милен Цветков! Домашният му арест се оказа кошмар

Убиецът на Милен Цветков вече си пати от това, което стори! Година и 4 месеца …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *