Великата методика на д-р Фукуцудзи: Японско упражнение за тънка талия

♦ Кой е Фукуцудзи и какво е неговото „чудо“? ♦ Упражненията за отслабване на японеца – за и против ♦ Бестселърът „Лежиш и отслабваш“

Още в текста: ♦ Как така се отслабва с гимнастиката ♦ Същност на метода

Японското чудо „Фукуцудзи“

Методът на японския лекар Фукуцудзи, при който се слабее без особени усилия, не слиза от пиедестала на известността вече 20 години – по цял свят. Какво го прави толкова популярен? Дали ленивите шишковци не го възвеличиха незаслужено? Защото техниката на японеца не само на пръв поглед, а и след подробно запознаване с нея, среща много възражения – главно сред медиците. Ето защо следва внимателно да се преценят плюсовете и минусите не само за ефективността на методиката, а най-вече за здравето.

Кой е Фукуцудзи?

Тошики Фукуцудзи е съвременен японски лекар. Невролог, той повече от 10 години трупа опит в лечението на гръбначния стълб и ставите. Разработва лечебно-физкултурни комплекси за облекчаване на болките в гърба. Интересното в неговата практика е, че изпробва върху себе си как работят упражненията. От всички тях – а броят и многообразието им са впечатляващи, лекарят избира само едно положение на тялото. Легнало положение. „Уредът“ за неговата гимнастиката бил навита на руло (цилиндър) голяма хавлиена кърпа. Точно с този вид статика и с елементарния цилиндър д-р Фукуцудзи отчел най-добри резултати: болките в кръста и гърба изчезвали, а талията се свивала.

Лежиш и отслабваш
01 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Може да се ползва и съвсем голям валяк за нежно изпукване на гръбнака.

През 2000 година лекарят експериментатор Фукуцудзи издава книгата „Лежиш и слабееш“. Тя се превърнала в бестселър в страните от Азия – продадени били над 6 милиона екземпляра. Книгата била преведена на много езици и бързо се разпространила в Западна Европа и Русия. Всеки, изпробвал методиката на д-р Фукуцудзи, изпращал възторжени отзиви на японския физиотерапевт. Чудото „Фукуцудзи“ работело: болките в гърба и кръста изчезвали, излишните килограми се стопявали.

Критика

Не закъсняват и отрицанията. На нож срещу гимнастиката на Фукуцудзи застават невролози, ортопеди, ревматолози – немалка армия медици. Според тях методиката „Фукуцудзи“ не само че не дава резултати (имало хора, които си оставали дебели), но и вреди на гръбначния стълб.
Изключително популярния в страната си д-р Фукуцудзи не спира да прави тренинги и семинари он-лайн. Експериментаторът е уверен, че авторските му упражнения постигат целта си, ако се изпълняват правилно. Ето защо той продължава да обучава на точната, напълно постижима, техника пациентите си. Те, за разлика от опонентите на лекаря, не пестят хвалбите си. За да получат помощ от първа ръка, при автора на „Лежиш и отслабваш“ продължават да се стичат хора от цял свят.

Същността на метода

02- упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Понякога използват и специални масажни “валяци”.

Упражненията се изпълняват като се легне на твърда и равна повърхност върху тънко килимче (а не върху мек матрак). Под определени точки на гръбначния стълб се поставя ролката (цилиндърът), която всеки сам си навива от голяма хавлиена кърпа и я завързва здраво. Така, в тази статична поза, се лежи върху ролката няколко минути. За по-голяма резултатност и за разрешаване на различни проблеми са разработени 3 различни положения. Упражненията се правят 1 път дневно, но редовно.
Японската гимнастика става известна по света като метод за отслабване. Но тя е била замислена от д-р Фукуцудзи за заздравяване на гръбначния стълб. Тънката талия, плоският корем, премахването на “паласките” и стройната фигура са видимият приятен „страничен ефект“ на упражненията. Не случайно, обаче, д-р Фукуцудзи озаглавява монографията си „Лежиш и отслабваш“.

Приятният „страничен ефект“

Здрав гръбнак и стройна фигура, плосък корем и тънка талия

03 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Руснаците правят бизнес с такива подложки. Наричат ги “валик”.

След 1 месец всекидневни упражнения по методиката на Фукуцудзи, талията изтънява с 2-3 см, след 2 месеца провисналият корем се прибира, след 3 – става твърд и плосък. И всичко това не изисква никакви усилия, специални диети и интензивни тренировки.

Защо се отслабва?

Как става така, че поставената под кръста хавлиена ролка действа върху излишните килограми? Как се топят мазнините около талията, бедрата и корема? Фукуцудзи залага на два принципа. Единият е акупунктурните точки – та нали рефлексотерапията е е в основата на източната медицина? С ролката се въздейства върху определени енергийни точки. Освен това упражненията са разтягащи – това допринася за подобряване на еластичността на корема, на гръбначните мускули и на междуребрените връзки. По този начин техният потенциал се повишава с 20 процента. Изправянето на гръбнака води и до промяна на разположението на вътрешните органи. Заемайки подобаващата им се позиция, те изместват абдоминалните (коремните) мазнини и те са принудени да изчезнат.

Всичко това е важно, но второстепенно за Фукуцудзи. За него същественото е да се изправят тазобедрените кости, с които е свързана стойката на тялото, оттук и как изглежда фигурата на човека.
След дългогодишни изследвания и наблюдения японският лекар стигнал до извода, че изменението в ребрeните и тазобедрените кости и уплътняването на междупрешленните дискове с напредване на възрастта са в пряка зависимост с разширяването на талията и намаляването на ръста на човека. Под различни механични влияния и заради заседналия начин на живот хрущялните дискове между прешлените започват да се деформират. Колагенът намалява драстично. Цялата структура на гръбначния стълб се амортизира, затова и прешлените се сплескват.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Цилиндричната възглавничка (хавлиената ролка) на Фукуцудзи се оформя по определен начин и се поставя в определени области на гръбнака. Редовните упражнения помагат на деформираните прешленни дискове да се възстановят като се активира хрущялната тъкан. Тогава гръбначният стълб се обтяга и влиза в норма.

Как работи методиката?
05 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Коремът загадъчно и дискретно намалява с упражненията.

Гимнастиката на д-р Фукуцудзи, оказва се, работи в няколко направления. Затова именно „уредът“ на японеца, навитата на руло хавлиена кърпа, е възхваляван като „вълшебната кърпа“.

Едното ниво на въздействие е физическото:

 • Оформя по правилния начин положението на костите в скелета.
 • Нормализира се положението на гръбначния стълб, на ребрата и тазовите кости.
 • Изчезват болките в гръбнака, гърба и кръста.
 • Тонизират се мускулите.
 • Изчезват мускулните спазми.
 • Вътрешните органи „отиват“ там, където им е мястото.
 • Нормализира се дишането.
 • Подобрява се кръвообращението в областта на гръбнака.
 • Подобрява се храносмилането.
 • Гърдите видимо се повдигат.
 • Изчезват „паласките“, коремът се стяга, талията изтънява.
 • Фигурата се издължава и става по-красива.
09 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Още за положението на ръцете и краката, когато поставяте кърпата под кръста си.

А къде всъщност отиват мазнините в корема, който става плосък и стегнат след цикъла от упражнения? Никъде не отиват, само се преразпределят – за сметка на разтеглянето на гръбнака – по такъв начин, че фигурата се издължава, става по-стройна и хубава – доказва през дългогодишната си практика японският лекар.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Другото въздействие е психическо:

 • Сънят става по-здрав.
 • Повишава се работоспособността.
 • Изчезва раздразнението и нервността.
 • Потиснатостта и тревогата се изпаряват.
 • Настроението скача.

Защо се получава тази емоционална промяна с положителен знак?

04 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Тези хавлии са почти готови. Остава да се вържат.

Когато се работи за правилна осанка, заедно с удължаването на фигурата се подобрява кръвообращението. Мозъкът се насища с повече кислород и така синдромът на хроничната умора изчезва. Отваря се поле за удоволствието от работата и за приповдигнатото настроение.
Емоцията няма как да не е високоградусна, след като насладата от гимнастиката е толкова голяма, че се оприличава с отпускащ масаж след тежък физически или умствен труд.

Как се прави хавлиеното руло?

Рулото (възглавничката) за гимнастиката се прави от обикновена хавлиена кърпа. Тя се навива плътно и здраво се завързва с лента, шнур, канап. Дължината на ролката зависи от ширината на тялото в кръста. Варира между 35 – 40 см.
Не точно такъв вид хавлиени рула, но някакъв тип цилиндрична възглавничка може да се купи в специализирани магазини за уреди за йога, пилате и стречинг гимнастика (33 – 34 лв.). С уговорката, че не е точно по размера, който се изисква за упражненията на д-р Фукуцудзи. И по-добре да се мине на варианта „направи си сам“.
Диаметърът на ролката обикновено е между 5 и 10 см. Ширината на възглавничката също зависи от „габаритите“ на човека, от неговата талия и от неговите килограми. Забелязано е, че колкото по-голям е диаметърът, толкова ефектът от гимнастиката е по-забележим, но пък и дискомфортът си го бива. Ето защо, независимо колко е едър, всеки трябва да започне упражненията с по-тясно руло.

Минималният диаметър на рулото от 5 см в началния етап на гимнастиката е задължителен за:

 • Хората с наднормено тегло;
 • Всеки, който няма добра физическа подготовка;
 • Онези, които имат проблеми с гръбначния стълб – остеохондроза, изкривявания.

Какво още е нужно, за да се правят както трябва упражненията „Фукуцудзи“?

 • Постелка, специална за гимнастика, или подръчна, за да е удобно върху препоръчителната твърда повърхност.
 • Удобно спортно облекло.
06 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Прекарвайте в тази поза указаното в таблицата време. Не е достатъчно да го направите веднъж.

Важно за дамите! Не бива да ги стяга сутиен, нито пък клин. Нужна им е широка тениска на голо и долнище – тип шалвари. Чорапи и гуменки не се обуват.
С две думи, „гимнастикът“ трябва да се чувства като пет пари в кесия. Буквално да му е широко около врата – в случая – около кръста.

Евелина Лютова

Как се изпълняват упражненията


Мястото: у дома – може и на пода, или върху твърдо легло.
Времето: когато и да е, важно да е удобно за изпълняващия упражненията (препоръчително е сутрин).
Времетраенето: 5 минути – не повече! Не бива да се увеличава времетраенето на упражненията. Първо, това ще попречи на гръбнака. Второ не работи в полза на редукцията на килограмите!

Какво точно се прави? Ето какво:
 1. Сяда се върху постелката на пода;
 2. Ролката се поставя напречно на гръбнака, примерно, на нивото на пъпа;
 3. Като се придържа с ръце хавлиеното руло от двете страни, плавно се ляга върху нея ( за да се улучи точното разположение на ролката, кръстът с обхваща с разтворените палец и показалец на двете ръце; палците трябва да опират в центъра на възглавничката);
 4. Краката се разтварят колкото е ширината на раменете, петите се застопоряват, а палците трябва да се допрат. Ако това е трудно за някого, може да сложи върху краката си по-тежка възглавница, или да зафиксира палците с ластик.
 5. Ръцете се изпъват назад покрай главата като продължение на тялото с дланите надолу – така, че кутретата да се допрат. Тази поза допринася за разтягане на подребрието и ускорява слабеенето.

Важно! Възможно е не всеки да успява да държи ръцете си изпънати. Не е страшно – да направи така, че да му е удобно. Постепенно всичко ще се подреди. Но трудността е сигнал за проблеми в гръбнака в областта на гръдния кош.

 • Главата следва да лежи нормално, а брадичката да сочи към гърдите. Главата не бива да се обръща на едната или на другата страна. Ако се усеща напрежение в областта на врата, значи главата е в неправилна позиция.
07 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Отслабването става главно в кръста и в корема.

Когато точното положение на тялото върху постелката е постигнато, трябва дълбоко да се поеме въздух и да се издиша. Очите да се затворят и тялото да се отпусне.
По време на упражненията човек не бива да прави каквото и да е било усилие. Не трябва да усеща напрежение.

След края на гимнастиката

Свършват 5-те минути упражнения. Какво да правите? Отваряте очите. Обръщате се на едната страна и много внимателно ставате.

Внимание! Никакви резки движения!

В началото може да се усеща известен дискомфорт– това е нормално. Ако обаче болката е обезпокоителна, упражннията следва да се правят по 2-3 минути. И всеки път времетраенето им да се увеличава с по 10-20 секунди – докато се стигне до нормата от 5 минути.
Според наблюденията на автора на метода, човек постепенно започва да се чувства все по-добре – по време на гимнастиката и след нея.

Варианти на упражненията

Освен за кръста, този метод има още 2 варианта.

 • За тънка талия: хавлиеното руло се поставя малко по-високо, под долния край на ребрата – отново 5 минути!
 • За красиви гърди: ролката се поставя на гърба на височината на гърдите – 5 минути, не повече.

Още ценни упражнения за корем ще намерите в този материал:

Упражнения за отслабване на корем, бързо. ВИДЕО и др.

Обещаното отслабване

Изработена е препоръчителна програма за 3 месеца. Стриктното й спазване гарантира обещаните от японския лекар резултати. За този срок талията става по-тънка с 5 см, коремът се прибира, „паласките“ изчезват, фигурата се източва.

3-месечна препоръчителна програма за отслабване

ВРЕМЕПОЗИЦИИВРЕМЕТРАЕНЕ
1-а СЕДМИЦАКРЪСТ2 МИНУТИ
2-а СЕДМИЦА3 МИНУТИ
3-а СЕДМИЦА4 МИНУТИ
4-а СЕДМИЦА5 МИНУТИ

Ето какво се прави през втория месец:

ВРЕМЕПОЗИЦИИВРЕМЕТРАЕНЕ
1-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА2 МИНУТИ
2-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА3 МИНУТИ
3-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА4 МИНУТИ
4-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА5 МИНУТИ

А това се препоръчва през третия месец:

ВРЕМЕПОЗИЦИИВРЕМЕТРАЕНЕ
1-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА5 МИНУТИ
ГЪРДИ2 МИНУТИ
2-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА5 МИНУТИ
ГЪРДИ3 МИНУТИ
3-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА5 МИНУТИ
ГЪРДИ4 МИНУТИ
4-а СЕДМИЦАКРЪСТ5 МИНУТИ
РЕБРА5 МИНУТИ
ГЪРДИ5 МИНУТИ

Може да се отслабне – от статичното положение, уверен е д-р Фукуцудзи, автор на монографията „Лежиш и отслабваш“.

Но следва да се спазват и няколко правила:
 • Гимнастиката да се прави сутрин, в един и същи час – тогава организмът свиква и ще са по-малко усложненията.
 • Упражненията трябва да се изпълняват всеки ден, нито една тренировка да не Се пропуска.

Предпазни мерки

Колкото и прости да изглеждат упражненията на д-р Фукуцудзи, и те крият някои „подводни камъни“.

Как да се предпазите от контузии?
 • Който е имал или има някакви проблеми с гръбнака, да се консултира с лекар.
 • Най-добре е упражненията да започнат с хавлиена ролка с по-малък диаметър (около 5 см) и постепенно да се увеличава.
 • Дори при малък дискомфорт 5-те минути да се сведат на 2 или 3. Впоследствие ще се постигнат отново. Програмата допуска плаващо време – според индивидуалните усещания.
 • Не трябва да се изправяте рязко след като приключите гимнастиката.

Видимите резултати

010 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
В интернет могат да се намерят и готови възглавнички за целта.

Ø Когато човек ходи, раменете му са изправени.
Ø Когато седи, не е прегърбен, възвръща се естествената извивка на гръбнака;
Ø Гърдите се повдигат.
Ø Талията се свива.
Ø Дишането се нормализира. Сякаш се е увеличил обемът на белите дробове.
Ø Сънят се подобрява – спите като новородено.
Ø Прилив на енергия – не ходите, а летите!
Ø Приповдигнато настроение – светът е толкова красив!

Противопоказания

Да не се забравя, че първата задача на метода „Фукуцудзи“ е заздравяване на гръбнака. Източването на фигурата е просто съпътстващо явление.

По тази причина, някои проблеми може да светнат със забранителния червен цвят:

 1. Травми на гръбнака: каквито и да е било травми, с каквато и да е било давност;
 2. Всякакви сериозни заболявания на гръбнака – скулиоза, протрузия, херния, радикулит, остеопороза, „Бехтерев“ и др.;
 3. Заболявания на ставите – артроза, коксартроза, артрити, тендинити и др. подобни;
 4. Вътрешни и външни кръвоизливи;
 5. Заболявания на стомашно-чревния тракт;
 6. Заболявания на бъбреците и черния дроб;
 7. Високо кръвно;
 8. Т. нар. неспокойни крака.
08 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Здравият диск е със сиво-синкав цвят, увреденият – с червен.

Важно! За да няма неприятни изненади, преди да се приложи курсът с упражненията, консултациите с невролог, ортопед и ревматолог са задължителни!

Възможни усложнения

Ако въпреки противопоказанията, човек на своя глава започне гимнастиката на Фукуцудзи, ако се пренебрегнати и правилата за безопасност, напълно реално е да се появят сериозни здравословни усложнения.

Упражненията се спират и веднага се търси лекарска помощ, ако:

 • се появи режеща болка в гръбнака – възможно е да има притиснат нерв;
 • припаднете;
 • ви се замае главата и ви се повръща;
 • получите главоболие;
 • се появят мускулни спазми, дискомфорт в гръбнака, кръста, които не преминават няколко часа след упражненията;
Плюсовете на японския метод
 1. Упражненията са лесни.
 2. Заниманията се провеждат вкъщи.
 3. Няма нужда от предварителна физическа подготовка.
 4. Не трябва да се купуват специални и скъпи уреди и облекло.
 5. Гимнастиката е кратка – най-много 5 минути на ден
 6. Бърз и видим резултат.
 7. Може да се отслабне без мъчителни диети и изморителни тренировки.
 8. Осанката се подмладява, фигурата се източва.
 9. Вътрешните органи подобряват дейността си.
 10. Болките в гърба се тушират, дори изчезват.
Минусите
 • Доста са противопоказанията, поради което японската система не е за всекиго.
 • В началото на курса се появява дискомфорт – по време и след упражненията.
 • Не се отслабва с магическа пръчица – става бавно и постепенно (тримесечна е препоръчителната програма).

Поставени на везната на очакванията, плюсовете са доста повече. Минусите съществуват, но са пренебрежимо малко (за човек, който няма сериозни заболявания). Ето защо упражненията на Фукуцудзи и неговата книга „Лежиш и отслабваш“ има толкова много поклонници не само в родината му, в Азия, но и в цял свят.

Здравословно
012 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Хавлията се стяга с някакви върви, за да не се развива.

В книгата си японският лекар обръща специално внимание на здравословния начин на живот. Няма как да е иначе, защото – известно е – в страната на изгряващото слънце максимата е: правилно хранене и физическа активност.

Храненето

Диетите не са забранени по време на гимнастиката на д-р Фукуцудзи. Но не са и нужни. Всеки сам си решава. Добре е правилното хранене да съпътства 3-месечният курс за отслабване.

 • На закука да не се превишава полагащата се за вашия ръст, килограми и възраст дневна калоричност.
 • Най-добре е от менюто да отпаднат висококалоричните продукти.
 • Да се пие по 1.5 – 2 литра вода дневно.
 • Да се ограничи солта – вредна е за ставите.
 • Да се спазва разумен режим на хранене:

В менюто задължително трябва да има

 • риба, соя, зехтин;
 • нискомаслени млека и млечни продукти;
 • цитрусови плодове, вишни, малини, ягоди, киви;
 • броколи;
 • бобови;
 • пълнозърнести;
 • зелен чай.

Хрущялите имат нужда от колаген, затова д-р Фукуцудзи препоръчва 2 пъти в седмицата да се яде желирана риба, пача и мазни бульони. Без да се забравя за дневната калорийна норма!

Несъвместими храни и разделно хранене. Таблици при диета за отслабване

Спорт

013 - упражнения за отслабване на Фукуцудзи
Ще усетите приятно изпукване на гръбнака.

За да е ефективна в пълна степен, методиката има нужда от подкрепата на онези спортове, които заздравяват гръбнака и костната система. Това са:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • плуване по гръб,
 • спортно ходене,
 • ски,
 • източни гимнастични практики: йога, цугун, кунг фу и др.

През трите месеца на програмата не бива да се практикуват спортове, които са тежки за гръбнака и тазобедрените стави: бягане, всички видове борба, футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис, езда, високопланинско ски пързаляне.
Не са подходящи и латиноамериканските танци.

Положителната енергия

Д-р Фукуцудзи, като представител на източната медицина, освен здравословния начин на живот включва в методиката си и морални и поведенчески норми. Положителна енергия трябва да съпровожда гимнастиката, проповядва японският лекар. И още: никакви отрицателни постъпки, които ще легнат с цялата си тежест – в пряк и в преносен смисъл – върху гърба на човека. Тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол също нямат място в режима на онзи, който е решил да се довери на д-р Фукуцудзи.

Вижте ТОВА и видеото по-долу:

Диета на Атанас Узунов: Какво се яде? Примерно меню, режим

За Ивелина Димитрова

Прочети още

отношение на зъбите 02 и органите на тялото

Кой зъб на кой орган отговаря? Схема на зъби и органи. Схема за никнене на зъби при бебета

Как зъбите говорят за нашето здраве? Кога болният зъб означава болен орган? Кога кариесът е …

Едно мнение

 1. Радка Иванова Димова

  интересен материал – ще се посъветвам с моя ортопед дали мога да правя тези упражнения. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *