Най-евтини смарт телевизори 2023

Топ класация за най-евтини смарт телевизори през 2023 година. Как да изберем измежду всички евтини телевизори в Технополис, Зора, Техномаркет, Емаг и Метро. Къде да намерим разпродажба на телевизори, а също и на разопаковани телевизори. Мнения и цена

Ще започнем с класация на най-евтините смарт телевизори и бутони за разкриване на техните цени. А по-долу ще продължим с подробности по всеки от тях, описания, причини да купим или да не купим, съвети, мнения и често задавани въпроси. Държим и на вашите мнения, оплаквания и препоръки! Мнения можете да видите ТУК, но също и да оставите своя отзив!

Марка

Смарт ТВ

Какво прави

Купи:

Размер 24”, технология LED, пет порта (3 HDMI, 2 USB) 2 вградени говорителя. Резолюция HD, подхожда за ефирно излъчване и работа на фонов режим.

Размер 24”, технология LED, девет порта, резолюция HD, подходящ за кухня.  Функция запис и Mirroring за предаване на изображение от смартфон

Съвременните телевизори се купуват не просто за проследяване на ТВ програми. Изискването вече е да се проследява съдържание в удобното за потребителя време, а не когато го „пуснат“. Затова Smart TV изместиха цяло поколение апарати. Днешните ТВ са многофункционални медийни комплекси, с които се слуша музика и се проследяват наведнъж цели сериали.

Появата на „умните“ апарати доведе дотам, че производителите рекламират не само качествени екрани, цветова палитра и добър звук, но и процесори. Те имат гръмки названия, говори се за четири и осем ядра, за „най-добра обработка“ на сигнала и други специални термини.

Единен стандарт за Smart TV не съществува. Крупните производители предлагат свои решения, всеки от които има преимущества и недостатъци. В таблица систематизираме основните.

Операционни системи за ТВ
ОС Марки, които я прилагат
Android TV TCL, SONY, Hyundai, Shivaki, Philips, Xiaomi, Haier
Tizen Samsung
Web OS LG
AOSP DEXP, Toshiba, BBK, Telefunken, Prestigio, TCL, Haier, Harper, Hyundai
My Home Screen Philips , Panasonic
Linux Toshiba, Philips, Hitachi, SONY, TCL, Haier

Потребителят рядко се интересува от операционната с-ма, установена на ТВ. Той търси достъп и то бързо, ако може с минимален брой натискане на копчета. Но ОС имат различни функционални възможности. Когато избирате, запознайте се с традиционните параметри, но погледнете и ОС.

Описания, характеристики, мнения

Ще опишем някои модели смарт ТВ, които са от един ценови клас със свои “несмарт” събратя.

Телевизор LED Smart Star-Light, 24″
Описание

24DM6600 е 24”, технология LED (със светодиодна подсветка). Smart. Има по три HDMI, два USB и още два порта, два вградени говорителя. Резолюцията е в бюджетния формат 1366 x 768. При тази марка качването един клас нагоре в качеството на картината ще струва с 47 – 57 лв повече, защото FHD се инсталира на ТВ с минимален размер от 32 инча.

Πpичини дa ĸyпим

Телевизорът е Smart. Има няколко разнообразни по стандарт портове, което увеличава възможностите. Цената е ниска и ако е нужен телевизор за работа във фонов режим, този напълно покрива изискванията.

Πpичини дa нe ĸyпим

За 50 лв повече може да се вземе телевизор от същата марка, който да радва с по-голям размер (са 21 см по-дълъг диагонал) и по-добро качество на картината (Full HD).

Телевизор Diamant 24HL4330H/B, 24″
Описание

24НL4330Н/В е с размер от 24”, технология LED, Smart. 8 различни порта, 2 вградени говорителя с
Dolby Digital Plus система. Резолюцията е минималната 1366 x 768. При тази марка по-качествена картина се предлага от 40”, което оскъпява с 80 лв.

Πpичини дa ĸyпим

Телевизорът е Smart, с ОС Linux, която позволява гледане на видео и качествено сърфиране в интернет. Съществува възможност за слагане на допълнителни приложения от достъпен каталог.

Плюсове на конкретния модел са инсталирани YouTube и Netflix. Има функция за запис и Mirroring, която позволява предаване на изображение от смартфона.

Πpичини дa нe ĸyпим

Минус на Linux е, че няма достатъчна гъвкавост – не се установяват разширения, непредвидени от разработчика. За сумата от около 80 лв повече е достъпен 40-инчов ТВ от същата марка с по-горен клас система за качествено изображение.

Телевизор LED Nei 32NE4900, 32″ (80 см), Smart
 • Описание: 32NE4900 е с размер от 32 инча. Smart и Wi-Fi. Технология LED, 7 вида портове. Инсталирано приложението Netflix, функция за запис през USB.
 • Πpичини дa ĸyпим: Марката е румънска, утвърдена в производството на евтини апарати от ново поколение. За бюджетна цена се предлага Smart TV и Wi-Fi, възможност да се записва.
 • Πpичини дa нe ĸyпим: Марката не е разпространена у нас, което може да създаде проблеми с ремонт и обслужване.

Как да избера най-евтин смарт телевизор?

Основно отличие на Смарт телевизорите от класическите телевизори е наличието на операционна система. Те са като компютър или смартфон – гарантират вход в интернет и достъп до най-различно съдържание от мрежата. Това разширява функционалността извън сферата на телевизията.

Smart TV-01
Смарт ТВ надхвърля изцяло идеята за телевизия

При избора на телевизор налага да гледаме повече неща:

 • Дали телевизорът е смарт или не? На външен вид различието не е доловимо, апаратите изглеждат еднакво. Необходимо е да се направи справка в характеристиките или да се попита консултанта в магазина;
 • Смарт ТВ се проверяват по функции, а за някои маниаци е важна и операционната с-ма. Както при компютрите, и тук има различия със своите плюсове и минуси;
 • Обичайните параметри като диагонал, резолюция, тип подсветка, разширение на екрана и т.н. също се проверяват;
 • Преценявайки цената, трябва да имаме предвид, че Смарт ТВ е допълнителна функция, за която е нужно да се доплати. Някои класически ТВ са по-скъпи от други, които са смарт – необходимо е да изясним защо. Понякога се касае за качество, за авторитет на марката, за възможности.

Няколко думи за операционната система. При умните ТВ тя е от ключово значение и зависи доколко лесно ще оперираме.

Лидерите в производството на ТВ използват различни системи. Търговската марка Сони не изменя традициите си и залага само на проверения Андроид. Компанията Samsung е разработила своя ОС — Tizen на база Linux. Тя е по-лека и гъвкава с дружелюбен интерфейс. Предполага вградени приложения, а в новите версии – игри и съхраняване на списъци. Марката LG също има своя операционна с-ма — WebOS. По характеристики прилича на Tizen. Има още ОС Roku TV на база Apple TV, влагана от марката Sharp. Тя е с прост интерфейс, управление от пулт и възможност за работа с приложения за Андроид.

Решавайки въпроса да се купи ли смарт ТВ или не, експертите препоръчват:

Да се започне с преценка на качеството на интернета. Бавната мрежа с чести сривове не позволява да се насладим на прелестите на технологията, а провокират само излишни нерви.

Тестване на смарт телевизора

Няма идеални производители, има удачни и не особено успешни модели. В последните години осезаем скок напред направиха китайските марки. Имайки ограничен бюджет, си струва да им обърнете внимание.

Във всеки случай преди покупката на ТВ задължително го вижте на живо. Тествайте картината и звука.

 • Звук: убеждаваме се, че при висока степен няма хрипове и паразитни шумове. Заслушайте се да си възпроизвеждат високите честоти, дали речта е разбираема;
 • Портове: включете антената и проверете качеството на ТВ каналите. Включете HDMI кабел и се убедете, че портовете работят;
 • Изображение: не трябва да има голямо количество просветване, цветни петна или линии с оттенък. Такива недостатъци се забелязват и при най-скъпите модели, но задачата е да се избере устройство с минимални прояви, които няма да отвличат вниманието при гледане;
 • Дефектни пиксели: в последно време те са голям проблем и често се срещат. Приличат на черни точки върху екрана. Частично работещият пиксел свети в един цвят;
 • Wi-Fi: минималната проверка на качеството на Wi-Fi връзката е да се сравни колко източника вижда телевизора. Пълна проверка е да се включи към мрежата на магазина и да се влезе в интернет за проверка на работата на Smart TV. Може да се подаде интернет и от собствения телефон.

Описахме минималните неща за тест, макар педантите има още какво да разгледат. Да продължим с избора на параметри – нещо, което би следвало да направим у дома на предварителен етап.

Размер на смарт телевизора

Размерът показва дължината на диагонала – разстоянието между горен ляв и долен десен ъгъл. Дава се в инчове, които вече са ни по-понятни от сантиметрите.

Принципът на избор е: купуваме най-големия размер, който ни позволява бюджетът. Дори и след покупката ще остане желанието за по-голям екран. Изберете максимума, за да не съжалявате.

Това важи и за апаратите, които ще се сложат в тесни помещения – кухня, бокс. Мнозина казват: няма място за голям. Само за сведение, минималното отстояние за гледане на 55-инчов ТВ е 1.7 метра, за 65-инчов – 2 метра.

4К срещу Full HDTV

Тези означения касаят диагоналното разгръщане на картината, изразява се в пиксели. Колкото повече са пикселите, толкова по-детайлна и ясна е картината.Smart TV-02 Smart TV-022

Принципът на избор е: купуваме максимумът, който ни разрешава бюджетът.

 • HD (1366 × 768) е формат в евтините телевизори, които са до 32 инча. На такъв ТВ не е приятно да се гледат художествени произведения (качествени филми). Те са за проследяване на предавания, в които звукът е по-важен от картината (разговор в студио например);
 • FHD (1920 × 1080) — нелоша картина, но постепенно напуска пазара. Все още се среща при ТВ с диагонал до 43 инча;
 • 4K UHD (3840 × 2160) — основната резолюция, която се ползва днес. Тя е ориентирана към игрите и киноиндустрията. Картината е отлична. Невисокият праг на цените прави 4К основен вариант за покупка;
 • 8К UHD (7680 × 4320) — прерогатив на най-фанатичните потребители. Но цената е висока, затова подобно прекрасно изображение е достъпно за малцина.

Колкото по-голяма резолюция има ТВ, толкова по-детайлна е картината, следователно от по-малко разстояние се наблюдава качествено изображение без зърнеста структура. От техническа гл. т. ТВ с голяма резолюция може да се гледа едва ли не от упор. От медицинска – осигурете поне 2-3 диагонала.

Какви смарт функции да има?

Производителите се състезават в предоставянето на различни функции, но повечето са откровено безполезни. Но има някои задължителни, без които експлоатацията на Смарт ТВ е мъка.

 • Бърз интерфейс – няма нищо по-важно от скоростта на превключване от едно приложение в друго;
 • Видео съдържание и услуги – за да се насладим на възможностите на Смарт ТВ, е необходимо да се абонираме за видео сървиз зако Netflix, Amazon Prime Instant, Hulu Plus, HBO Now и др. Но за тях трябва бърз интернет;
 • Музикален стрийминг – ТВ ще изключи нуждата от друга аудио система;
 • Универсално търсене (гид) помага да се намерят търсените филми или предавания;
 • Удобно включване на смартфона. Тази функция се нарича flinging, casting, споделяне и др. Представлява безжично предаване на съдържание от компютър или телефон към телевизора. Това е много удобна функция, ще разберете веднага, щом започнете да използвате смарт ТВ;
 • Магазин за приложения – колкото и умен да е апаратът, технологиите се развиват стремително. Важно е избраната марка да има силен App магазин. Някои производители като Samsung и LG имат собствен магазин с ограничен избор. Други като Sony и Sharp са основани на ОС Android TV и имат достъп до повече от 600 приложения, чийто брой постоянно расте.
HDMI портове. Входове и изходи

Във всеки ТВ има минимално два порта – HDMI и USB. Ето за какво са:

 • HDMI — това е основният жак за игри. За конзоли последно поколение (PlayStation 5, Xbox One X) трябва версия HDMI 2.1, която умее да работи с 4К/120 Хц;
 • USB — това е жакът за филми, снимки и музика. За 4К-съдържание пропускателната способност на старата версия 2.0 може и да не стигне. По-добре да се вземе ТВ с USB 3.0;
 • Оптичен вход S/PDIF — необходим за включване на акустични системи;
 • Ethernet (RJ-45, LAN) — необходим за кабелно включване към интернет;
 • Модул Wi-Fi — необходим за безжично включване към интернет. Отлично е, ако се поддържа Wi-Fi 5, а най-добре – Wi-Fi 6;
 • Модул Bluetooth — необходим за включване на периферия (клавиатура, мишка, слушалки, колони).
Да купя ли HDR телевизор?

Технология HDR (разширен динамичен диапазон) прави картината сочна, жива и наситена. Тя подобрява детайлизацията в тъмните сцени. В съвременните филми ги има много, HDR ги прави не само реалистични, но и по-ярки. При телефизори с ниска максимална яркост HDR влияе на наситеността на цветовете.Smart TV-03

Много модели поддържат HDR по подразбиране, но функцията не се реализира в пълна степен при евтините устройства. За идеална работа на технологията трябва десетбитова матрица, пикова яркост от 1000 нита, висока контрастност и над 1000 зони на локално затъмнение.

Как варират цените на евтините smart tv

Първо, думата „Ѕmаrt“ задължително фигурира в заглавието на офертата. Не си струва да разглеждаме оферти без тази отметка, защото ще стигнете до non Ѕmаrt TV в таблицата с параметрите.

Минималната цена, на която може да се придобие Смарт ТВ е 212 лв (към днешна дата). Това е Стар Лайт 24 инча, който представяме по-горе. Апаратът Diamant от нашата таблица е следващ по цена – 240 лв. На същата стойност можем да вземем смарт модел на румънската Nei, но Diamant е 24 инча, а Nei е 32 инча. Crown започват от 260 лв за 32 инча.

Още двайсетина марки и модели се разполагат в ценовия клас около 300 лв, като всички те са 32”. Минималната цена за 40” е 370 лв –  JVC LED Full HD. Минимумът за 50” е 490 лв – Smart Tech 4K Ultra HD. Минимумът за 55” е 600 лв – Smart Tech 4K Ultra HD. На същата марка е най-евтиният 65” телевизор, който струва 900 лв. 75-инчовите започват от 1600 лв, колкото струва Samsung 4K Ultra HD.

Съвети за избор на смарт тв

За предпочитане е такъв апарат да се купи лично от магазин след тестване и проверка. По-горе разказахме как се тестват картината и звукът на апарата, но преди тях трябва да видим външния вид.

 • Опаковка: кутията не трябва да е повредена, да има следи от удар и намокряне. Ударените ъгли са достатъчна причина да се поиска друга бройка;
 • Окомплектоване: убедете се, че има дистанционно, кабели, детайли за закрепване и документация;
 • Външен оглед на ТВ: гледа се за одраскване, напукване (по-късно няма да се признае, че е купен така). Използвайки фенерчето на телефона, светнете от всички страни и огледайте корпуса и за следи от отвиване на болтове. Убедете се, че отзад няма следи от прах, които биха показали, че е стоял на витрина;
 • Дистанционното: натискаме копчетата, за да се убедим че не потъват и не залепват, а ТВ реагира без забавяне;
 • Включване: ако външно всичко е наред, включете го към източник на сигнал в магазина – антенен кабел или HDMI. Изчакайте да зареди операционната система Smart TV.
OLED, QLED или LCD телевизор?

LED и QLED телевизорите са сходни – те ползват LED подсветка. QLED е маркетингов термит. Единствената разлика е, че QLED имат слой квантови точки, които предават по-широка цветова палитра. При LG същата технология е наречена QNED.

OLED панелът е напълно различен. В него всеки  пиксел има индивидуална подсветка и способност напълно да се изключи при необходимост. Това позволява на апарата да предаде идеален черен цвят.

OLED-телевизорите не се отличават особено помежду си по качество на изображението. Но ако сравняваме с QLED и LED, ще забележим доста голяма разлика.

Купуване на смарт телевизор на място
 • Cмapт тeлeвизopи в Texнoпoлиc. Към момента там са заредени 295 модела смарт ТВ. Цените започват от 229 лв за Telefunken с ANDROID 24″ и достигат до 15 хил. лв за SAMSUNG QLED с ОС TIZEN 85″;
 • Cмapт тeлeвизopи в Texнoмapĸeт. Към момента там са заредени 345 модела смарт ТВ. Цените започват от 259 лв за  NEO HD LED 24″ и достигат до 19 560 лв за LOEWE BILD S 77 OLED 77″;
 • Cмapт тeлeвизopи в Зopa Във веригата смарт ТВ моделите започват от 250 лв за Crown HD с ANDROID 24″;
 • Teлeвизopи в Meтpo. В актуалната брошура присъства само Arielli 32″ HD, който не е смарт.

Марка

(Не смарт) ТВ

Какво прави

Купи:

Размер 24”, технология LED,  HDMI и USB вход, Резолюция HD, подходяща за ефирно излъчване и за получаване на информация (новини, предавания)

Размер 32”, технология LED, три порта, резолюция HD, два вградени говорителя. Удобна система за управление. Устойчиви крака.

Размер 32”, LED, 3 порта, резолюция HD. Динамична промяна на контраста и DNR против паразитни шумове подобряват забележимо качеството на картината

Размер 32”, LED, три порта, резолюция HD. Система Dolby Audio за независимо управление на слушалки и говорители, ESG за гъвкаво управление

Размер 32”, LED, три порта, резолюция HD. Бюджетен модел на ефирни излъчвания и филми през USB

Телевизор Crown 24M312D , 1366×768 HD
Описание

24M312D е 24”, технология LED (със светодиодна подсветка). Не е Smart. Има по един HDMI и USB вход и пет вградени говорителя.

HD (1366 × 768 пиксела) е бюджетен формат, съхранен в неголям брой модели с размер до 32 инча. Подходящ е за ефирно излъчване и за фон на работа в кухнята. По-добра картина дава Full HD (1920 × 1080 пиксела), но Crown 32” с тази резолюция отива на цена от 390 лв срещу 220 лв за разглеждания модел 24M312D.

Причини да купим

Първата причина е бюджетната цена. Втората е наличието на полезната функция PVR, която позволява да се записват интересни предавания, за да бъдат проследени в удобно време.

Причини да не купим

Не е Smart. Функцията PVR не предполага директно използване. Необходимо е да се закупи и включи запомнящо устройство с подходящия обем. Главният недостатък на апарата е ниската му резолюция, която го прави удобен за слушане с поглеждане.

Телевизор Daewoo 32DE04HL , 1366×768
Описание

32DЕ04НL е с размер от 32”, технология LED. Не е Smart. Два HDMI и един USB порт, два вградени говорителя. Резолюцията е минималната 1366 x 768.

Πpичини дa ĸyпим

За разлика от дотук разгледаните модели, този е с по-голям екран от 32 инча при близка до 24-инчовите цена.

Πpичини дa нe ĸyпим

Телевизорът не е Smart. Резолюцията е минималната 1366 x 768. От тази марка има модел със същия размер и приблизително същите качества, но с по-високата резолюция, която оскъпява с 30 лв. Но няма допълнителни функции, както при Crown и Dіаmаnt. Звукът се осигурява от два говорителя.

Телевизор Finlux 32-FHB-4560 , 1366×768
Описание

32-FHB-4560 е с размер от 32 инча, технология LED. Не е Smart. Два HDMI и един USB порт, два вградени говорителя. Резолюцията е минималната 1366 x 768. Използва система за изменение на контраста Dynamic Contrast и DNR технология за понижение на шума.

Πpичини дa ĸyпим

Този модел има две ексклузивни функции, които не виждаме при другите наблюдавани марки и модели. Едното е динамична промяна на контраста. Телевизорът изменя яркостта си в зависимост от излъчваното на екрана. При тъмни сцени прави картината по-тъмна, за да подчертае черното, а при светли прави картината по-ярка. По този начин се подобрява качеството на изображението при иначе ниска резолюция.

Другият плюс е DNR технология за понижаване на паразитните шумове, възникващи при смущения и слаба светлина. Шумоподаването е важно за функциониране на цялата система, защото влошава качеството и влияе на обработката на сигнала.

Πpичини дa нe ĸyпим

Телевизорът не е Smart. Няма реална причина да дадем приоритет на някой от предходните модели. Единствено този модел отстъпва по цена спрямо 24-инчовите ТВ и е съизмерим с евтините 32-инчови.

Телевизор Hitachi 32HE1105 , 1366×768 HD
Описание

32НЕ1105 е с размер от 32 инча, технология LED, не е Smart. Два HDMI и един USB порт, два вградени говорителя. Резолюцията е минималната 1366 x 768. Функция Dual Audio за регулиране на силата на слушалките и на говорителите независимо една от друга.

Πpичини дa ĸyпим

Бъдете готови да изпитате богата, отчетлива и мощна звукова система с Dolby Audio вкъщи, рекламира този свой модел компанията Ніtасhі. Функцията дава независимо управление на звука към слушалки и говорители. Има ESG интерактивна услуга за гъвкаво управление на цифрово съдържание. Блокиране за деца.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Πpичини дa нe ĸyпим

Телевизорът не е Smart. Моделът не притежава присъщите за Е – линията на Хитачи програми като Screen Mirroring, AVS,  Smart Guide, Smart Remote, Hitachi Smartvue, Уеб браузер, Netflix, Ютуб и др.

Телевизор Strong SRT32HC2003
Описание

SRT32HC2003 е с размер от 32 инча, не е Ѕmаrt. Ттехнология LED, два HDMI и един USB порт, вградени говорители. Резолюцията е минималната 1366 x 768.

Причини да купим

Обикновен бюджетен телевизор за гледане на филми през USB, сравнително добро предавано изображение и добър звук.

Причини да не купим

Няма Smart TV, индексът за качество на изображението е минималният, с малък обзорен ъгъл.

Телевизор Rancore Т-32S133, 32″, Smart, 1366х768 HD Ready
 • Описание: T-32Ѕ133 е с размер от 32 инча, технология LED. Не е Ѕmаrt TB. Резолюцията е 1366х768. Има три 3xHDMI и два 2xUSB порта.
 • Πpичини дa ĸyпим: Не успяхме да установим доколко надеждна е тази марка и какви са нейните качества. У нас има няколко продукта единствено в Е-маг.
 • Πpичини дa нe ĸyпим: Висока цена спрямо други марки и модели, които са със Смарт ТВ.

Разопаковани телевизори

На намалена цена Емаг предлага отделни бройки телевизори с нарушена опаковка. Те могат да са със следи от употреба или драскотини. Заради дефекта се отбива от цената с около 15 процента. Например  Smart Star-Light, 32″ може да се  вземе на 230 лв вместо на редовната 260 лв.

Разпродажба на телевизори

Почти всички сайтове в даден момент пускат разпродажби. В Емаг например намалението стига до 28 процента на отделни модели. В Техмарт изгодните модели са отбелязани с Mega deal. В други сайтове като technika.bg намалението не е указано, а разпродаваните модели се бележат със знака %.

Видео:

За Елена Иванова

Прочети още

мини померан подарявам, развъдник, отглеждане

Померан. Цена в развъдник и др. Отглеждане, размери, мини

На каква цена се продава мини померан. Обяви “Подарявам померан”. Как да изберем развъдник. Размери, …

Едно мнение

 1. Антоний Попов

  Не виждам смисъл да се купува хем смарт, хем 24 инча като Star Light и Diamant , които наистина са максимално ефтините като вид и марка. То се губи целия смисъл от смарта,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *