Фламексин: сашета или таблетки? За какво се използва? Цена, отзиви

♠ Фламексин или Нимезил? ♠ Или Афламил? ♠ Или Диклофенак? ♠ Какъв гел е добър? ♠ Действие на Фламексин ♠ Конкретни приложения ♠ При остеохондроза ♠ При болки в кръста ♠ При болки в ставите, подагра ♠ При невралгии и плексит ♠ При прищипан нерв ♠ Как се пие, дозиране ♠ Противопоказания

Още в текста: ♠ Мнения и отзиви ♠ Видове Фламексин и цена ♠ Аналози – пироксикам ♠ Заместители: диклофенак, нимезулид и др.

Фламексин е представител на противовъзпалителните препарати от групата на оксикамите, конкретно – пироксикам.

Пироксикам е подчертано ефективен при болка и възпаляване в сферата на опорно-двигателния апарат. Той помага при болки в гръб и кръст, при възпаляване на стави, хернии, травми и много други.

Фламексин е италианско лекарство. Произвежда се от Chiesi Farmaceutici.

Химическо названиеФламексин при болка

Действие на Фламексин

Лекарството оказва противовъзпалителна, температуропонижаваща, антиагрегационна и аналгезираща активност.

Фламексин потиска активността на COX-1 и 2. Това са ензими, които участват в производството на простагландини в тялото. А простагландините са тези вещества, чрез които се командва възпаляването.

Така лекарството задейства една верига от ефекти, в края на която имаме потискане на фагоцитозата и тромбоцитната агрегация. Реакцията на тялото се тушира, както и симптомите, които произтичат от нея.

Как работи Фламексин

След изпиване на дозата, лекарството се възприема в храносмил. тракт в добра степен. Организмът започва да се насища с него, като максималната концентрация се достига след 3 до 5 часа. Равновесна концентрация в кръвта се установява в продължение на 7 до 12 дни.

 • Препаратът се разгражда в черния дроб. Периодът на полуразпад е 50 ч. – може да утежни заболявания на органа.
 • Извежда се през бъбреците, като в урината се съдържа 2 пъти по-голямо количество, отколкото във фекалиите.
 • Просмуква се през плацентата и прониква в кърмата.
 • Не се натрупва в тъканите.
“Фигурин

За какво се ползва?

Фламексин повлиява главно болевия синдром, а също така и симптомите на възпаляване – при всякакъв начин на въвеждане.

Върху ставите се отразява чрез отслабване и купиране на болката в покой и движение, намалява сутрешната скованост и отичане на тъканите.

Конкретни приложения

При остеохондроза

(болки в гърба)

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Симптоми на това заболяване се откриват при 9 от всеки 10 души заради съвременния обездвижен стил на живот. 80% от болките в гърба са причинени от остеохондроза.

В този смисъл лекарства, облекчаващи болки в гърба, болки в шията и болки в кръста са от висока степен на необходимост. Фламексин е такъв препарат.

Остеохондроза е дистрофично изменение на гръбнака. Силно се поразяват междупрешленните дискове. Резултатът е остра и продължителна болка. В дадени моменти тя може да е непоносима.

Лечението на остеохондрозата стъпва на противовъзпалителните с-ва. Те се подсилват от аналгетици и местни обезболяващи, антиоксиданти и лекарства, които стимулират циркулацията на кръв и възстановяване на хрущялните тъкани.

Нестероидните от първа линия при остеохондроза са диклофенак, нимезил, пироксикам (Фламексин) и ибупрофен. Причината е, че при тях се дава приоритет на обезболяващото действие, а това е от първостепенна важност при болки в гърба.

Внимание! Фламексин се приема само при наличието на болки, като дозирането е 3 Х 1-2 табл. или 3 Х 1 саше (прах за изготвянето на перорален разтвор).

При болки в кръста

Дискова херния/ дископатия, артрит, остеопороза и подобни заболявания се съпровождат от болки в кръста. Измененията провокират възпаляване на тъкани в огнището на изменение и задължително присъства остра болка.

Купирането на болевия синдром и намаляване на възпалението е първа грижа. Фламексин се приема в дози, подобни на тези при болки в гърба.

Евелина Лютова

При болки в ставите, подагра

При системно използване Фламексин значително намалява болката при възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите.

Обезболяващото действие на препарата се чувства половин час след изпиване на дозата.

По отношение на ставните болки, Фламексин върши следното: купира болката и възпалението в болните стави, възвръща двигателните функции, премахва отоците и сковаността.

Действието на активната съставка е около денонощие. Способността му да премахва възпаляванията става видна след едноседмично използване.

При невралгии и плексит

Раздразването и притискането на нерви в зоната на гърба, раменете и като следствие – на ръцете, поражда една от най-силните и мъчителни болки. Изтърпяването без обезболяващо е невъзможно, а и не е необходимо.

Нестероидните противовъзпалителни като Фламексин имат двойно действие при невралгиите – те обезболяват, а също така и намаляват възпаляването на нервите. В резултат настъпва успокояване и се създават условия за по-бързо излекуване.

При прищипан нерв

При прищипване на нерв в областта на гръбната болката е драматична. Една от най-неприятните локации е кръста – прищипване на седалищния нерв или т.нар. ишиас. Болката измъчва, но в същото време пациентът изкривява тялото си в стремежа да се облекчи. Разваля се походката, понякога е трудно стоенето или седенето.

Нестероидните противовъзпалителни като Фламексин тук са част от комплексна терапия. Нервното влакно се възпалява от притискането и има нужда от успокояване на процеса.

Заедно с това трябват лекарства, които да обезболяват и да премахват мускулните спазми.

Всички възможни терапии – конвенционални и народни, при прищипване сме описали ТУККак се лекува прищипан нерв?

Фламексин участва в лечението на:

 • ревматоиден артрит;
 • ревматизъм;
 • анкилозиращ спондилоартрит;
 • остеоартроза;
 • ювенилен хроничена артрит;
 • тендинит, тендовагинит;
 • импинджмънт;
 • раменен периартнит;
 • остър пристъп на подагра;
 • възпаление на меки тъкани . периартрит, бурсит, тендинит.
 • Други болки, при които помага Фламексин:
 • Болка от зъб;
 • Главоболие, мигрена;
 • Болки от травми;
 • При рани и изгаряния;
 • Миалгии;
 • Първична дисменорея (болезнен цикъл);
 • Болка след операция;
 • Болка след травма, вкл. спортни (разтягане, изкълчване и др.);
 • Отичане на стави, сухожилия, мускули поради пренапрежение;
 • Болка при остри инфекциозно-възпалителни процеси в горната част на дихателната с-ма.

Как се пие?

Пироксикам не е препарат от първи избор заради профила си на безопасност. Първото назначаване на лекарство с пироксикам трябва да се извърши от лекар, след диагностична оценка на оплакването.

При едновременно използване на различни форми на пироксикам (таблетки, гел, супозитории) общата доза трябва да бъде до 40 мг/24 ч.

Фламексин се произвежда на таблетки и прах за изготвяне на разтвор. И двете форми се приемат през устата. Единичната доза е 20 мг активно в-во. Такова е съдържанието на една таблетка и на едно саше.

В световен мащаб се предлага половин доза пироксикам от 10 мг, но при Фламексин тя се осигурява чрез разделяне на сашето или таблетката на две.

Пироксикам се взема след добро нахранване, за да не дразни стомаха.

Средните дози са следните:

 • При заболявания на костно-мускулната система и/ или стави (остеоартрози, ревматоидни артрити, спондилити): 10-20 мг еднократно или на два пъти. При необходимост може 30 мг.;
 • При остри заболявания на костно-мускулната с-ма: в първите два дни Х 40 мг/24 ч. – еднократно или на няколко приема. След това за 1-2 седмици – Х20 мг/24 ч.;
 • Остър пристъп на подагра: 40 мг в течение на 3-5 дни;
 • Дисменорея (при поява на първите симптоми): 40 мг еднократно или на няколко приема в първите два дни, а в следващите 1 до 3 дни – 20 мг наведнъж
 • Посттравматична болка: начална доза 20 мг еднократно. Допуска се при необходимост повишаване на дозата в първите два дни до 40 мг (еднократно или на няколко пъти).

Предозирането води до нежелани ефекти!

За възрастни максималната доза е 40 мг, но производителят посочва 20 мг като обичайна дн. доза. Превишаването се решава от специалист.

Предозирането се разпознава по появата на: сънливост, нарушения на зрението.

При много високи дози е възможна загуба на съзнание и кома.

Лечение на предозиране: промиване на стомаха, прием на активен въглен, антиациди (за намаляване на усвояването) и симптоматична терапия.

Как се дава на деца: не се дава! Препаратът е забранен за деца.

Противопоказания

Изследвания на подострата и хронична токсичност, проведени върху мишки, кучета и маймуни, показват, че лекарството проявява токсичност най-често при продължително използване. То поразява бъбреците и храносмилателния тракт. Не влияе на фертилността, но се увеличава рискът от патологични раждания и задържане на раждането

Токсичното въздействие върху стом.-чревния тракт е особено изразено при жени в последния триместър на бременността.

Лекарството преодолява плацентата и се просмуква в кърмата, затова е забранено за бременни, деца и кърмачки. По време на лечението кърменето се прекратява.

Други противопоказания са:

 • Чувствителност към пироксикам;
 • Язва при обострянето й;
 • Изразени нарушения на черен дроб, бъбреци;
 • Изменена картина на кръвта с неясен генезис.

Внимание и контрол се изискват при бронхиална астма, алергии, сърцечна недостатъчност и други, създаващи отоци, високо кръвно.

Странични ефекти

 • Нервна с-ма: виене на свят, главоболие, раздразнителност, сънливост или безсъние, депресия, халюцинации, шум в ушите, влошено зрение, дразнене на очите, слабост;
 • Сърдечно-съдова: повишаване на кр. налягане, сърцебиене, анемия, тромбо- и левкопения, еозинофилия, понижен хемоглобин и хематокрит, при кръвоизлив;
 • Храносмилане: сухота в устата, стоматит, дразнене на стомаха, гадене, оригване, анорексия, диария или запек, метеоризъм, кървене на зъби, ерозии на стомах и възникване на кръвоизливи, нарушения в черен дроб;
 • Пикочна с-ма: бъбречна недостатъчност, остър нефрит;
 • Други: алергични реакции, отоци, потене, хиперкалиемия, вариране на теглото и др.

Взаимодействие с лекарства:

 • намалява действието на лекарствата против високо кръвно;
 • при прием на други НПВС и кортикостероиди се повишава риска от улцерогенно действие;
 • при съчетание с калий-съхраняващи диуретици и препарати с калий увеличава риска от хиперкалиемия;
 • повишава концентрацията на фенитоин и литий в кръвта;
 • антикоагуланти увеличават риска от кръвоизливи;
 • Ацетилсалициловата к-на намалява концентрацията на пироксикам на 80%.

Едновременният прием с алкохол вдига риска от неприятни ефекти.

Мнения и отзиви

Фламексин, както и всички препарати с пироксикам, се радва на множество ласкави отзиви на пациенти. Причината е, че той е един от безкомпромисните ликвидатори на болката. Пациентите отбелязват скоростта, с която получават желаното обезболяване.

Негативите, които се подчертават от потребителите, са известните съпътстващи ефекти на препарата. Ето две противоположни извадки от интернет:

 • Лидия: Тежко го понасям, но болките ми в ставите си отиват. Взимам го в острия период за 3 дни и веднага спирам;
 • Полина: Интересно, че стигнах до това действено и нескъпо лекарство след няколко години мъки. Чувствам се по-добре и портмонето ми не разбира, че се лекувам.

Още мнения ТУК: Фламексин на гел и саше, убиецът на болката. 

Видове Фламексин

 • Фламексин саше – съдържание 20 мг и черта за ½ доза. 10 бр. в кутия, цена 10.06 лв;
 • Фламексин на таблетки по 20 мг, в кутии по 10 и 20 бр., цена 7.98 и 15.36 лв.

Аналози и заместители

Аналози на Фламексин са всички препарати с активна съставка пироксикам. Към момента препаратът не се предлага във форма за местно приложение (гел), затова при такава необходимост трябва да се избере аналог.

Какъв гел може да се ползва: Пироксикам гел 1%, 40 г на Софарма. Подходящ при възпаления около ставата и сухожилия, при травми и локализирани ф-ми на ревматизъм. С-ст 3.33 лв.

 • Пироксикам капсули по 10 и 20 мг на Софарма;
 • Пироксикам Алкалоид табл. 20 мг.

Лекарства с нимезулид

Общи показания за изписването на такъв тип лекарства са: За остра болка и болезнен цикъл.

Нимезил или Фламексин?

Нимезил, както и Фламексин, е в групата на НПВС (нестероидните противовъзпалителни). Но по една или друга причина Нимезил е включен в специален списък на Еврокомисията за по-ограничено предписване. Тоест лекарствата с нимезулид, заедно с Енетра и Алгон, попадат в този ограничителен списък. Поводът за ограничението са евентуалното застрашаване на здравето на черния дроб. Това идва като резултат от някои от по-сериозните странични ефекти, които Нимезил и другите производни на нимезулида понякога дават. Така че +1 за Фламексин.

Нимезил или диклофенак?

Нестероидното противовъзпалително диклофенак има преимуществото, че стимулира хрущялните тъкани за обновление, докато Пироксикам е неутрален в това отношение. Някои наименования:

 • Диклофенак – произвежда се на капсули, таблетки, ампули и гел. Неговата насоченост е като противовъзпалителен и противоревматичен препарат. Много подходящ при болка в опорно-двигателн. апарат. Повече за Диклофенак ТУК: Какво не знаят масово хората за Диклофенак? Така че +1 за Диклофенак.

Диклак – представител на препаратите с диклофенак. Предлага се в разнообразни форми: таблетки обикновени и с удължено действие, гел и ампули. Това лекарство разглеждаме ТУК: Как точно се прилага Диклак? Ползи и опасности.

Лекарства с ацеклофенак

Подходящ за болки, произхождащи от патологии на опорно – двигателн. апарат. Едно от наименованията е Афламил, който се произвежда на таблетки, крем, саше. Изписва се и за остри възпалявания.

Фламексин или Афламил?

Питат ни дали може да се замени противовъзпалителното Фламексин със саше Афламил. Отговорът е, че двете лекарства всъщност се допълват, а не се конкурират. Даже много често лекарите ги изписват заедно. Така че въпросът не стои – Фламексин или Афламил да купим, а дали само Фламексин, или пък ще имаме нужда да добавим и Афламил. Те не са взаимно заменяеми.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Лекарства с метамизол натрий

При него противовъзпалителното действие е по-слабо. За сметка на това излиза напред температуропонижаващият ефект. Но главното му действие е обезболяване.

 • Аналгин на таблетки и ампули – аналгетик с широк диапазон от слаби до силни болки. Използва се за болки от най-разнообразен произход, включително при онкопатологии. ТУК: Принцип на работа на аналгина и всички негови приложения. 
 • Темпалгин – комбинация на аналгетика метамизол натрий с вещество, което успокоява ЦНС. Лекарството е подходящо при слаби и умерени болки, повече за състояния като болки в зъби, глава, мускули, при по-слаби невралгии и артралгии.

Днес специалистите са убедени, че болести като остеохондроза и други на опорно-двигателн. апарат не трябва да се лекуват само с медикаменти.

Те категорично настояват за включване на физиотерапевтични процедури и на лечебна гимнастика.

Ето един пример за терапевтична гимнастика:

Молим, споделете кое е най-доброто обезболяващо за вас?
Кой медикамент ви дава категорично
и достатъчно продължително облекчение?

Източник:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

3 Мнения

 1. Славена Илиева

  Лекарствата не са решение! Когато един организъм е киселинен и има наличен проблем, хапчетата само замаскирват тези проблеми и временно действат. Такива са и отзивите за Фламексин, които съм чела. Организма трябва да се изчисти. Опитайте алтернативни методи. На ул. Поп Богомил в София има билково аптека, има билки за подаграта и помагат. Движете се, пийте много вода, ходете на чист въздух. Пълно изчистване на организма и правилно хранене ви трябва!

 2. Евелина Великова

  Хаповете, илачите и мазилата не помагат, това е моят отзив, не само за Фламексин, а по принцип. При мен и физиотерапията на помогна. Но все пак не е лошо да се мине такава. Може да пробва мануална терапия. Или както казваше физиотерапевтката ми: намери си някъде да висиш И като цяло движение…упражнения за разтягане, йога.

 3. Малина Георгиева

  Препоръчвам ви вместо Фламексин кинезитерапия. Поинтересувайте се от МЦ д-р Хайвазов. там и невроложката е мн добра, а имат и физиотерапия и кинезитерапевт. Отзивите за тях са изключително добри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *