Кой зъб на кой орган отговаря? Схема на зъби и органи

Как зъбите говорят за нашето здраве? Кога болният зъб означава болен орган? Кога кариесът е просто кариес? Конкретни съответствия на зъбите с органите.

Още в текста: Тълкования на илюстрациите. Връзки на зъбите с ендокринната система. Връзки със сетивата на главата. Връзки с гръбначния стълб.

32 зъба – 32 зашифровани сигнала, 32 шифровчика. Можем ли да прочетем посланията на нашите зъби? Зъбите – екран на нашето здраве. Зъбите огледало на нрава ни. Зъбите – индикатор и оракул. SOS от зъба до вътрешния орган и обратно. Всеки наш зъб е свързан с даден орган. Всеки орган кореспондира с отделен зъб. Вижте кои са връзките.

По зъбите ни ще се познаем…

01 зъби и органи (схема)
Първите 4 органа (по средата отгоре и отдолу) са пикочен мехур и бъбреци. В ляво и в дясно на горен и на долен ред следват: черен дроб, бял дроб и дебело черво, стомах и задстомашна жлеза, сърце и тънко черво.

Важно е преди някой друг да ни познае по собствените ни зъби, самите ние да се познаем по тях. Тя, фасадата, не може да бъде скрита. Усмивката блести или жълтее, усмивката е холивудска или естествена – зависи какви зъби лъсват. Декорацията – колкото по-скъпа, толкова по-скъпа! Но неподправеното здраве цена няма! Рано или късно почти всеки стига до подобен извод. Колкото по-рано, толкова по-здравословно. Затова – неслучайно – има стихчета за най-малките: „зъбки бели като гъбки“, има го и добрия герой Събко-Зъбко, има песнички, които учат децата как да мият зъбите си.

Не е било случайно също така, че някога са избирали робите по зъбите им. Който има здрави зъби, ще се радва на добро здраве – максима, известна на лекарите не от вчера. И обратно – ако един зъб се обажда, той вероятно излъчва „SOS“ от някой вътрешен орган.

Зъбите говорят за нашите органи

Преди да станат оракул на нашето здраве, зъбите неизменно изпълняват ролята на бариера пред инфекциите в устната кухина. Вируси и бактерии лесно превземат разваления зъб, а и не само него. Инфекцията прониква в организма и атакува слабите му места. Тоест, от една страна, болният зъб е огнище на зараза и може да предизвика различни болести. Често зъбоболът отеква в сърдечно-съдовата или в отделителната система, обажда се и нервите. Конкретните прояви са различни: високо кръвно налягане, необичайно изпотяване, силна невралгия.

От друга страна, в обратен ред: редица вътрешни заболявания рефлектират в зъбите. Ето защо, забележим ли, че зъбите ни поголовно започват да се рушат, едва ли това ще е в резултат само на липсващ калций или калий в организма. Възможно е да е куца обмяната, да страда храносмилането ни, някоя жлеза да е извън строя. Установено е, че има над 80 болести, свързани с огнище на инфекции, което се намира в зъбите или във венците. В 90 на сто от случаите на възпаление на тъканите около зъбите се забелязват промени в сърдечната дейност и в задстомашната жлеза.

Най-напред при стоматолога, разбира се! След него – веднага на общ преглед: организмът ни, явно, има нужда от лекарска диагноза и помощ!

А за да не забравяме опасността, ни помага народната мъдрост – с нейната синтезирана до жестокост директност: „Можеш да изкопаеш гроба си със собствените си зъби“.

Когато болката е обикновен кариес

Reinhold Voll, Dr., кой зъб на кой орган отговаря
Доктор Райнхолд Фол, който е разработил метода за диагностиката по зъбите.

Невинаги болката в зъба означава, че боледува някой вътрешен орган. Възможно е да имаме най-обикновен кариес. Смята се, че 90 на сто от хората по света са имали поне един кариес в живота си, в някои страни процентът достига до 100. Запознати твърдят, че не се среща при ескимосите.

Кариесът се появява, когато се разруши твърдата тъкан на зъба и в него се образува кухина. Бактерии, които живеят в зъбната плака и при нередовното почистване на зъбите се развиват, разграждат храната до киселини, които пък увреждат емайла и разбиват зъбната структура. Нарушената обмяна, недостатъчното микроелементи в организма, силният стрес, инфекциозните заболявания също могат да станат причина за разрушаването на зъбната тъкан.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Само зъболекар може да открие кариеса. Ние разбираме за него от болката, която започва да вие, а заедно с нея и ние – при студено, кисело, сладко, при натиск. Боли ни обикновено през нощта и с различна интензивност и интервали. Болките ту затихват, ту се появяват отново. Отлагаме ли лечението на кариеса, може да се стигне до възпаление на нерва (пулпит), а и до какво ли още не. А тогава болките ще са още по-непосилни. Неслучайно хората определят ревността като силен зъбобол. Със зъбна болка в сърцето Хайне пък сравнява любовта.

Болен зъб – болен орган? Болен орган – болен зъб? Защо?

Дълго време двупосочната свързаност зъби – вътрешни органи оставала необяснима и за зъболекари, и за лекари. Първото логично обяснение се свързва с появата на инфекция в устната кухина. От там – проникването й навътре в организма. И обратният рефлекс: инфектиран и нелекуван вътрешен орган или хронично заболяване – зъбите се предават, не издържат. Но защо, все пак, се случва това?

Според някои руски източници, през 1940 година доктор Фол – по експериментален път – е установил, че всеки зъб е свързан поне с 5 елемента в организма. Според древната китайска медицина пък, връзката между отделните органи и различните зъби е енергийна. Еди-кой си зъб споделя един и същ енергиен меридиан с еди-кой си вътрешен орган. Където и да се появи смущение (в зъба или в органа), то се предава по енергийния канал, изявява се като болка.

Всеки зъб е отделен жив организъм, цял отделен свят. В нашите зъби се отразява както миналото ни – онези светове, които са бил преди нас, така и настоящето ни – състоянието на физическото и на финото ни тяло, така и нашето бъдеще – способността да разгадаваме тайни. По този начин разсъждава Екатерина Слободскова в книгата си „Новите зъби – фантазия или реалност“.

Зъбът в ролята на индикатор

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ако не искаме наяве и на сън да ни преследва чудовището „зъбна болка“, ако не искаме да чуваме шегичката за зъбните кастанети, ако искаме да дъвчем със собствените си зъби до дълбока старост, тогава нека се обърнем към себе си. Да се вслушаме в сигнала, идващ отвътре. Можем ли да си помогнем сами? Можем, ако сме информирани и аналитични. Разбира се, всеки проблем следва да разглеждаме преди всичко като знак за определена ситуация – на какво да обърнем внимание, какви мерки да вземем.

Преди обаче да потърсим справка в съществуващи схеми и таблици, които описват връзката на всеки зъб с различен орган или система, можем да направим една по-лесна проверка. Цветът на емайла също носи здравна информация. Трябва да знаем ето какво:

 • Здравите зъби имат цвят на слонова кост, при това матов.
 • Искрящият бял цвят на естествените зъби (холивудската мечта!) сигнализира: предразположени сме към вирусни заболявания на дихателните пътища! Възможно е да имаме и твърде нисък хемоглобин.
 • Пожълтелите зъби – ако изключим кафето и цигарите като оцветители – алармират за проблеми с жлъчката.

Кой зъб с кой орган е свързан (схема)!

Всеки зъб си има орган и всеки орган – зъб, казано най-общо. Конкретното можем да открием в общата одонтологична таблица на д-р Райнхолд Фол

(можете да изтеглите таблицата в ИДЕАЛНО КАЧЕСТВО! от линка под нея. Той ще ви препрати в сайта Slideshare, където можете да натиснете синия бутон с надпис Download и да си я ползвате, както намерите за добре).

Това той прави на основата на класическата акупунктура – учението за енергиен обмен между органите. Промяната на енергията в даден орган е ранен симптом за неговото заболяване; а тази енергия тече по главните меридиани и свързващите ги вторични канали, завършващи в конкретни точки. Д-р Фол определя най-напред кореспонденцията между 1-3 зъб и органите, след което изгражда цялата система на свързаността зъби – органи, става ясно от книгата му „Връзките на зъбите и сливиците с органите и физиологичните системи“.

Добре е да знаем, също така, че в стоматологията е прието подредбата на зъбите да се обозначават така:

Евелина Лютова
млечни и постоянни зъби 02 зъби и органи (схема)
Как си съответстват млечните и постоянните зъби? (Млечните се пишат с латински числа.)

Виждаме, че има четири зъба „1“, четири зъба „2“, четири зъба „3“ и т. н.; тези групи от по “четири” зъба могат да се считат за огледала, които отразяват състоянието на вътрешните органи и системи.
Следващата схема дава представа за тези връзки – по д-р Фол:

отношение на зъбите 01 и органите на тялото 03 прочутата схема за зъби и органи
Ето на кои органи отговарят съответните зъби в схемата, която всички търсят!

Предните четири зъба (четирите зъба „1“ и „2“) – както на горната, така и на долната челюст – са свързани с меридианите на бъбреците и на пикочния мехур. Могат да бъдат засегнати отделни органи от урогениталния тракт – уретра, генитални органи, ректум, анален канал, анус…

Четирите кучешки зъба (№3) на двете челюсти имат връзка с меридианите на черния дроб и жлъчния мехур. Съответно, десните зъби №3 влияят на дясната част на черния дроб, жлъчния канал и жлъчния мехур; левите зъби №3 – на лявата част на черния дроб.

4-и и 5-и зъб от горна челюст и 6-и и 7-ми зъб от долната челюст са свързани с меридианите на дебелото черво и на белия дроб. Тоест могат да се появят проблеми с белите дробове, бронхите, трахеята, дебелото черво, апендикса.

4-и и 5-и зъб вдясно на долна челюст и 6-и и 7-ми вдясно на горна челюст се пресичат с меридиана на стомаха.

6-и и 7-ми зъб вляво на горна челюст и 4-и и 5-и вляво на долна челюст се пресичат освен с меридиана на стомаха още и с меридиана на далака. С тази четворка зъби от двете страни вниманието се насочва към сигнали от хранопровода, стомаха, панкреаса.

Четирите кътни зъба (№8) от двете страни на горната и долната челюст се кръстосват с меридианите на сърцето и тънките черва. Затова нарушените зъбни структури на кътниците или на костта под тях „говорят“: сърцето, нервната система и тънките черва не са в идеално състояние.

отношение на зъбите 03 и органите на тялото
Още една прегледна схема за зъбите и органите.

Връзки на зъбите с ендокринната система

Как зъбите са свързани с жлезите с вътрешна секреция се установява по наличните контролни точки за измерване на тези жлези по съответните меридиани. (В скобки са дадени обозначенията на точките на измерване на всяка жлеза, според таблицата на д-р Фол.)

 • 1-ви и 2-ри зъб на горната и долната челюст (меридианите на пикочния мехур и бъбреците) – горни зъби: епифиза (Bl.8); долни зъби: надбъбречни жлези (Bl.22).
 • Кучешките зъби (№3) на горните и долните челюсти (меридиани на жлъчния мехур и черния дроб) – междинен дял на хипофизата (Gbl.20a).
 • 4-5 зъб на горната челюст и 6-7 зъб на долната челюст (меридиани на дебелото черво и белия дроб) – горният 4-и зъб е свързан със задната част на хипофиза (Gbl.12); горният 5-и зъб – с тимусната жлеза (Ma.11).
 • 6-7 зъб на горната челюст и 4-5 зъб на долната челюст (меридиани на стомаха и далак-панкреас) –
 • горният 6-и зъб е свързан с щитовидната жлеза (Ma.10); горният 7-ми зъб – с паращитовидната жлеза (Ma.9); долният 4-и – с половите жлези (Ma.31 = MiPa.11).
 • Кътници (зъб №8) на горната и долната челюст (меридиани на тънките черва и сърцето) – жлеза с вътрешна секреция: предната част на хипофизата (Dü.15).

Връзки на зъбите със сетивните органи в главата

Свързаността на зъбите със сетивните органи, намиращи се в главата – зрение, обоняние, слух – също се установява от наличието на точки за измерване на отделните части на тези органи по зъбните меридиани. Така е по методиката на д-р Райнхолд Фол.

 • 1-ви и 2-ри зъб на горната и долната челюст (меридианите на пикочния мехур и бъбреците) – нос (челен синус).
 • Кучешките зъби (№3) на горните и долните челюсти (меридиани на жлъчния мехур и черния дроб) – очи.
 • 4-5 зъб на горната челюст и 6-7 зъб на долната челюст (меридиани на дебелото черво и белия дроб) – нос (решетъчен етмоидален синус).
 • 6-7 зъб на горната челюст и 4-5 зъб на долната челюст (меридиани на стомаха и далака) – нос (горночелюстен максиларен синус).
 • Кътници (зъб №8) на горната и долната челюст (меридиани на тънките черва и сърцето) – уши; чрез вътрешно ухо, външен слухов канал, ушна мида.

Връзки на зъбите с гръбначния стълб

схема за съответствието на зъбите с прешлените на гръбначния стълб
Съществува съответствие и между зъбите и някои от прешлените на гръбначния стълб, колкото и звучи невероятно.

Според д-р Фол, след като зъбите са свързани с двойка меридиани, всеки одонтологичен сектор съответства на двойка различни зони от гръбначния стълб, които са разположени в областта на шията, гърба или кръста.
На схемата – в различни цветове – са показани връзките на зъбите с прешлените. Трябва да знаем, че върху прешлените от шийната област оказват влияние всички зъби, но те не могат да бъдат отчетливо определени.

отношение на гръбначните прешлени и органите на тялото
Още една схема за връзката между прешлените и органите на тялото.

Ето какви са връзките между зъбите и гръбначния стълб.

 • 1-ви и 2-ри зъб на горната и долната челюст (тук се кръстосват меридианите на пикочния мехур и бъбреците) – гръбначен стълб: L2, L3, S3, S4, S5 и опашната кост.
 • Кучешките зъби (№3) на горните и долните челюсти (меридиани на жлъчния мехур и черния дроб) – гръбначен стълб: Th8, Th9, Th10.
 • 4-5 зъб на горната челюст и 6-7 зъб на долната челюст (меридиани на дебелото черво и белия дроб) – гръбначен стълб: Th2, Th3, Th4, L4, L5.
 • 6-7 зъб на горната челюст и 4-5 зъб на долната челюст (меридиани на стомаха и далака) – гръбначен стълб: Th11, Th12, L1.
 • Кътници (зъб №8) на горната и долната челюст (меридиани на тънките черва и сърцето) – гръбначен стълб: Th5, Th6, Th7, S1, S2.

Покажи ми зъбите си, за да ти кажа какъв си!

Освен че зъбите са екранът на нашето здраве, смята се, че те са и огледало на нрава ни.
Физиогномистите (от древен Китай до днес) гадаят по зъбите за характера, за възпитанието, за благосъстоянието на човека.

Специалистите по физиогномика свързват формата, външния вид и подредбата на зъбите с основни черти от характера ни.

отношение на формата на зъбите и органите на тялото
Художниците и особено карикатуристите най-добре знаят, че има връзка между формата на зъбите и характера на човека!

Квадратните зъби подсказват балансираност и доброжелателност, скромност и учтивост. Хората с такива форма на зъбите си, умеят да държат чувствата, емоциите и мислите си зад зъбите.

Овалните зъби са характерни за дружелюбните, разбиращите и отзивчивите. Такива хора са и естети.

Правоъгълните зъби са визитката на активните и креативните, постигащите успех. Те се справят с всяка ситуация, помагат и на другите.

Триъгълните зъби вещаят спокойствие и оптимизъм. Хора с такива зъби имат лек нрав и се радват на живота, те са общителни и сговорчиви.

Големите и силни зъби вещаят дълъг живот на добър и смел човек.

Малки, остри и редки зъби характеризират ехиден и хитър човек.

Дълги, остри и изпъкнали зъби разкриват алчност и свидливост.

Равни и гладки зъби имат красноречивите, но и лесно обиждащите се хора.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Неравните зъби говорят за дълбокомислие.

Черните дребни зъби подсказват похотливост.

Големите разстояния между зъбите означават липса на воля.

Във видеото: Елена Булавко обяснява нагледно как са свързани органите със зъбите. На руски е видеото, но има и показване, и рисуване, и всичко се разбира!

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Бързо лечение на кокоши трън. С чесън. С локум С лимонтузу

Лечение на кокоши трън, премахване + народни методи

♠ Какви са начините за премахване на кокоши трън ♠ Бързо лечение ♠ С чесън. …

2 Мнения

 1. Мария Якова

  Мъдреците са 8-те зъби по редицата и отговарят на органи сърце и тънки черва. Липсата им (изваждане) означава намалена енергийна стимулация за сърцето и тенките черва.

 2. Мария Янкова

  В китайската медицина количеството енергия, което тече по каналите на органите зависи от много фактори. Д-р Фолл с апарат, изобретен от самият него, е измервал количеството на енергията в определени точки на органните канали по време на манипулация на зъб. Оказва се, че в момента на отваряне на зъба рязко се увеличава количеството на енергията в канала и след известно време спада под изходното ниво. Общото правило е, че при възпаление, енергията се увеличава, при дегенерация – намалява. В Китайската медицина е важна”златната среда” и както малко енергия, така и много енергия се счита за дисбаланс в системата. Един липсващ зъб не създава толкова голям дисбаланс, колкото един възпален зъб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *