Гликиран хемоглобин. Изследване и норма. Как да го понижим?

Какво е гликиран хемоглобин?

Най-напред да си припомним какво е Хемоглобин. Хемоглобинът (желязосъдържащ белтък) е съставка на еритроцитите – червените кръвни телца в организма на човека. Изключително важна е ролята му, защото транспортира двупосочно в тъканите кислорода и въглеродния двуокис. В белите дробове кръвта се насища с кислород благодарение на свързването на неговите молекули с хемоглобина. Същият този белтък приема въглеродния двуокис и пак чрез белите дробове го извежда навън.

В медицинската литература гликираният хемоглобин се среща като гликозилиран или със съкращението HbA1c. Макар че има още два вида хемоглобин – HbA1a и HbА1b. Но интересът е насочен преди всичко към HbA1с, защото той се образува в по-голямо количество от другите два.
Всъщност, този показател дава представа за това колко средно глюкоза има в кръвта в рамките на дълъг период (до 3 месеца). Той показва колко процента хемоглобинът е необратимо свързан с глюкозата. Това именно съединение се нарича гликиран хемоглобин – HbA1с.

HbA1с – как се дешифрира
Hb – самият хемоглобинА1 – неговата фракцияс – подфракция

При възрастните по-голямата част от хемоглобина е съставен от фракцията А (от англ. adult – възрастен).
Разликата между хемоглобина и гликирания хемоглобин е, че HbA1с не участва в транспортирането на газовете в кръвта. И колкото този показател и по-висок, толкова по-голям е кислородният глад в организма.

Около 120 дни е жизненият цикъл на еритроцитите. Тоест, гликираният хемоглобин отразява нивото на глюкозата именно за този период. При това средното ниво на глюкозата за едно денонощие не се повлиява от храненето, физическото натоварване и дали се приемат лекарства и др. Колкото по-високо е това ниво, толкова по-високи са били показателите на гликемията през последните три месеца.

Кога се прави изследване на HbA1с?

гликиран хемоглобин 017 Разшифровка на резултатите, таблици

За анализ на гликирания хемоглобин се насочват:

 1. Жени със захарен диабет (ЗД), когато планират своята бременност.
 2. Бременните жени, за да се види дали нямат скрит захарен диабет.
 3. Бременните с диабет тип 1, за да може своевременно да се установи по-високо ниво на гликирания хемоглобин, тъй като той може да провокира вродени пороци в плода, патологично високо тегло на бебето, а също така аборт или преждевременно раждане.
 4. Хората, които преминават тест за поносимост към глюкозата. Прави се за по-прецизен и детайлен резултат.
 5. Всеки с вече установена диагноза „Захарен диабет“, за да се установи нивото на гликемията за дълъг период, за да се направят точни прогнози.
 6. Всеки, който иска да разбере дали има диабет, евентуално да му се постави диагноза ЗД, за да се вземат навреме съответните мерки.
Изследване на HbA1c. Особености

Най-съществената особеност при анализа на гликирания хемоглобин е, че за да бъде направен, не се изисква специална подготовка от пациента. Нужно е само да се вземе кръв – това може да се направи от вената, или от пръста. По всяко време на деня може да се проведе изследването. Ако човек вече е ял, той трябва да предупреди лаборанта за това преди процедурата.

Важно: На деца до половин година обикновено не се прави изследване на гликиран хемоглобин, защото кръвта им е с високо съдържание на фетален хемоглобин (HbF), който не дава информация.

Плюсове и минуси на изследването

И този метод, като всеки друг, има предимства и недостатъци. Най-значимият плюс на това изследване е, че то не се влияе от храненето и от приемането на медикаменти. Няма смисъл човек да се опитва да надхитри анализа и съответно лекуващия доктор, като – да речем – седмица преди да даде кръв не хапва сладко. Този трик не действа. Защото гликираният хемоглобин показва средните стойности на глюкозата няколко месеца преди анализа.

Плюсове
 • Кръвта се взема от вената или палеца.
 • Изследването се прави по всяко време на деня.
 • Препоръчва се на гладно, но може и след хранене но лаборанта трябва да бъде предупреден.
 • ЗД (захарният диабет) се проявява дори, ако е в много ранен стадий.
 • Става ясна връзката между лечението и диетата за последните три месеца.
 • По резултатите се преценяват възможните рискове от усложняването на ЗД.
 • Върху резултатите не влияят инфекциозни заболявания.
 • Резултатите стават бързо – готови са само след няколко часа.
Минуси
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Цената на изследването би могла да се причисли към недостатъците. В повечето лаборатории се плащат 14, 15 или 16 лева. Освен това не винаги е целесъобразно да се прави такъв анализ.

Изследването на HbA1с ще даде грешни резултати в следните случаи:

гликиран хемоглобин 016 Причини за отклонения от нормата

 • След преливане на кръв. В такъв случай реалното ниво на HbA1с ще е повлияно от показателите на донора.
 • При големи кръвоизливи.
 • При заболявания на кръвта – например, желязодефицитна или хемолитична анемия.
 • При отстранен далак.
 • При тежка хронична бъбречна недостатъчност.
 • При ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза.
 • Когато при високи нива на холестерол се приемат големи количества витамини Е и С.
 • При отравяне с алкохол или олово.
Каква е нормата на гликирания хемоглобин в кръвта?

Когато човек е здрав, нивата на HbA1с в кръвта не зависят от възрастта и пола. Нормата е една и съща както за детето, така и за възрастния човек; както за жената, така и за мъжа.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Нивото на гликирания хемоглобин на здравия човек е в нормата, когато е до 5,5%.

При болните от захарен диабет показателите на HbA1с зависят от нивото на заболяването.

Разшифровка на резултатите

В различните лаборатории може да има различни референтни стойности на HbA1с. Задължително трябва да се посочва нормата.

Ето таблица, показваща различните нива на гликирания хемоглобин и описанието на състоянието и риска.

Ниво на HbA1сДешифровка на резултата
До 5,5%Норма
5,6–6,0%Съществува риск от ЗД
6,1–6,4%Много висок риск за ЗД
Над 6,5%Захарен диабет (ЗД)

Както се вижда от таблицата, възможните варианти (извън нормата) за оценка на състоянието и терапията са три.

 • Когато нивото на гликирания хемоглобин е над нормата – от 5,6 до 6,4% – лампичката светва червено. Внимание! В близко време е възможно да се развие захарен диабет! Следователно, трябва да се предприемат мерки. Лекарят ще каже какви. На този етап, обикновено, се препоръчва спазването на конкретна диета, която трябва да е придружена със завишена физическа активност. Двете действия ще доведат до необходимото намаляване на теглото.
 • Прескочат ли показателите 6-те процента, обикновено започва медикаментозна терапия. Хапчетата са в помощ на усвояването на глюкозата от тъканите на организма.
 • Когато HbA1с тръгне от 6,5% нагоре, диагнозата е една – захарен диабет (ЗД). След това се правят допълнителни изследвания, за да предвидят евентуалните усложнения, свързани със ЗД.

Какви са нормите при захарен диабет?

Стойностите на HbА1с, които диабетиците, следва да постигнат при лечението, зависят от няколко фактора.

 1. Важно е диабетът от кой тип е.
 2. От значение е възрастта на болния.
 3. Има ли усложнения от диабета.
 4. Има ли съпътстващи заболявания.
 5. Каква е очакваната продължителност на живота.

При млади жени с диабет тип 1, които нямат усложнения и планират бременност, нормата на гликирания хемоглобин е като на здравите хора – 5,5%. Започне ли да се повишава този показател, расте и рискът за износване на бременността и за появата на патологични пороци при развитието на плода.
При възрастни хора със сериозни усложнения от диабет и съпътстващи заболявания, което значително съкращава продължителността на живота, показателят 7,5–8,0% ще е напълно задоволителен.

Зависимостта HbA1c от нивото на глюкозата в кръвта

Според показателите на HbA1с лекарят се ориентира какво е било средното ниво на глюкозата за едно денонощие през последните 3-4 месеца. На тази база се преценява състоянието на пациента и може да се коригира неговото лечение.

Евелина Лютова
Средно ниво на глюкозата за 3 месеца, ммол/лЗначение на гликирания хемоглобин, %
7,06
8,67
10,28
11,89
13,410
14,911
16,512
Целеви нива (норма) при захарен диабет

„Целево ниво“ се нарича цифрата, с която се изобразява нивото, към което трябва да се стреми диабетикът, за да не настъпят в близко бъдеще усложнения. Ако неговият гликиран хемоглобин не надскача 7% – това е норма. Най-добре ще е този показател да се стреми към 6-те процента. Но ако това не води до други здравни последствия..

При добър контрол на диабета стойността на НbA1с е 6,5%!

Как да понижим високия гликиран хемоглобин?

Стремежът на всеки диабетик трябва да е да намали нивото на HbA1с, за да предотврати по-нататъшното развитие на диабета. Нехае ли, настъпват големи усложнения. Застрашено е не само здравето, а и животът му.

Възможно е гликираният хемоглобин да бъде намален, без това допълнителни последствия за общото здраве. Ето как:

1. С адекватна медикаментозна терапия. Предписаните лекарства следва редовно да се пият, без самоволно да се подменят с други.

2. С правилно хранене. Порциите трябва да са по-малки, но хапването да е по-често. Следва да се намали приемът на простите въглехидрати и мазните меса. Когато човек гладува, причинява стрес на организма. Захарта рязко скача, когато продължителен глад се редува с преяждане.гликиран хемоглобин 011 за мъже, жени и деца

3. С физическо натоварване. Така наречените кардио тренировки не само укрепват сърдечно-съдовата система, но и понижават нивото на захарта. Спортът, ако не е забранен, трябва да се впише във всекидневния график на живота. Ако пък не бива да се спортува –продължителните разходки (поне 3 пъти в седмицата) сред природата и на чист въздух вършат много добра работа.

4. С водене на лечебен дневник. В него се вписват начинът на хранене, режимът на физическата активност, дозировката на лекарствата и техните названия, показателите на гликемията. Дневникът е вид самоконтрол, който помага на доброто самочувствие и резултатността на лечението.

5. С постоянен контрол на захарта. Когато не се пренебрегват изискванията за системен контрол, лесно ще се прави корекция на храненето и дозировката на лекарствата. Вижте и ТОВА:

Висок хемоглобин: Причини и с какво се лекува? Диета, билки, лечение

Контрол и лечение на диабет тип 2

Как се контролира? Трябва да се отбележи, че контролът на захарния диабет не е само контрол на кръвната захар. Комплексен трябва е подходът към това заболяване. А това означава да се контролират съпътстващите заболяването рискови фактори: артериално налягане, липиден профил, бъбречна функция, телесно тегло, тютюнопушене. Доказано е, че изследването на HbA1c е свързано най-вече с развитието и прогресията на диабетната ретинопатия, нефропатия и невропатия. Вижте и ТОВА:

Нисък хемоглобин. Лекарства за вдигане на хемоглобина. Повишаване с Малтофер

Важно! Показателят може да се използва за диагностициране на диабет тип 2, само когато изследването е проведено с лабораторен метод, който е сертифициран от Националната програма за стандартизиране на гликиран хемоглобин (National Glycohemoglobin Standardization Program – NGSP) и стандартизиран според метода на проучването DCCT (Diabetes Control and Complications Trail). Нива на HbA1c>6.5% са диагностични за захарен диабет тип 2, но те трябва задължително да бъдат потвърдени с повторно изследване, с изключение на случаите, когато има явни симптоми на хипергликемия.

Лечението на диабет тип 2 се назначава според установеното ниво на гликохемоглобина.

[ms_list icon=”fa-bolt” icon_color=”#fff” icon_boxed=”yes” background_color=”#e55d23″ boxed_shape=”circle” item_border=”no” item_size=”13px” class=”” id=””] [ms_list_item]Започва с един препарат (таблетки), ако нивото на HbA1с е 6,5–7,5%[/ms_list_item] [ms_list_item]Комбинация от два препарата се прилага при HbA1с 7,6–9,0%[/ms_list_item] [ms_list_item]Препоръчително е да се започне с инсулин ± таблетки, когато HbA1с е повече от 9,0%. Има случаи, при които е възможно да се започне с комбинация от 2–3 препарата.[/ms_list_item] [/ms_list]
Колко често да се проверява нивото на НbA1с?

На диабетиците се препоръчва да дават кръв за изследване на гликирания хемоглобин веднъж на 3 месеца, тоест 4 пъти в годината. Това позволява да се проследи резултатността на медикаментозната терапия, както и как се извършва компенсацията на въглеродния обмен в кръвта.гликиран хемоглобин 015 Как да понижим високия гликиран хемоглобин?

Ако нивото на захарта се стабилизира, което означава, че лечението е правилно и че диабетикът спазва предписания му режим на хранене, тогава изследването може да се прави на 6 месеца, тоест 2 пъти в годината.
Когато човек е здрав, трябва да изследва нивото на НbA1с, ако желае, веднъж на 2 години.

Има ли разлика в нормата на HbA1с за мъжете и за жените?

Има, но е толкова минимална, че би могло да се обобщи: разлика, практически, няма. Резултатите при двата пола се различават с 0,5%. Това е свързано с количеството на общия хемоглобин.

Ето средните стойности на HbA1с ца двата пола в зависимост от възрастта:

ВъзрастЖениМъже
До 29 г.4,64,6
От 30 до 50 г.5,5 – 75,5 – 6,4
Над 50 г.По-малко от 7,5По-малко от 7

Гликиран хемоглобин и бременност

Стойностите на HbA1с са изключително важни, когато се планира бременността, а жената има диабет. Отговорността е огромна и когато по време на бременността се открият повишени стойности на нивото на глюкозата в кръвта. Единствено изследването ще покаже дали жената има гестационен захарен диабет, или е имала проблеми с гликемията още до износването на плода.

Важно! Добре е да се знае, че определянето на гликирания хемоглобин в кръвта по време на бременността е с ограничени възможности. Това е така, защото плодът расте бързо и развивайки се, има критични периоди. Точно тогава – за кратко време – трябва да се знае как да се компенсира състоянието на диабет, а за реалната преценка на HbA1с са необходими цели 3 месеца! Ето защо бременните жени обикновено се изследват за наличието на фруктозамин в кръвта, който дава информация за период от 2-3 седмици.гликиран хемоглобин 014 и бременност

При здравите бременни резултатите имат връзка със срока: на 12 седмици – HbA1с да не е повече от 5%; до 28 седмици – не повече от 6%.

Детски диабет

Диабетът тип 1 (той е автоимунно заболяване) е бил наричан в миналото детски диабет. Не че не се среща и сред възрастните. 3 пъти се е увеличил диабетът сред децата през последните 30 години. За пръв път при деца е открит и диабет тип 2 в Европа и Америка.

Симптоми. Едни от най-разпространените симптоми на болестта у децата са: загуба на тегло, постоянен глад и жажда, постоянна умора, главоболие, замъглено зрение, раздразнителност, често уриниране, болки в коремчето,.

Мерки. Диабетът тип 1 изисква ежедневно вливане на инсулин в кръвта. Дори и през нощта – при много малките деца, което се променя, когато малко пораснат. Дозата на приемания инсулин задължително трябва да бъде определена от лекар.
Важно! При лечение на диабет с инсулин има вероятност да се развие хипогликемия. Трябва да се внимава, защото рязкото спадане на нивото на глюкозата води до хипогликемична кома.

Ключът. Храненето – балансирано, за да не се колебаят много нивата на кръвната захар. Медик и диетолог е редно да съставят режима на хранене.гликиран хемоглобин 013 Методи за определяне

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Помпата. Тя свежда до минимум всякакви рискове от усложнения, стреса от многото инжекции, неудобството от режима. Така е защото помпата подава съвсем точното необходимо количество инсулин (или, ако не е нужно, не подава), защото има сензор. Той се поставя на тялото и замерва кръвната захар по 290 пъти в денонощието. Точното дозиране пък помага на организма – за известно време – сам да започне произвежда нужните дози инсулин.

Едва през 2016 година НЗОК включи скъпоструващите помпа, сензор и консумативите за тях в Списъка с медицински изделия, които касата ще заплаща.

Методи за определяне на HbA1с

Не съществува един единствен признат за верен метод, който да се използва от всички. Гликираният хемоглобин може да се определени с помощта на:

 • течна хроматография;
 • йонообменна хроматография;
 • имунотурбодиметрия;
 • нефелометричен анализ.

Често задавани въпроси от пациенти

В днешния информационен век, когато човек трябва да си направи изследване за диабет, още преди да отиде в лабораторията или да се е консултирал с лекаря, той е направил справка в интернет.
Там най-често задаваният по темата въпрос е:гликиран хемоглобин 012 стойности и норма

Може ли резултатът да е грешен и защо това може да се случи?
 • Трябва да се отчита човешкият фактор: епруветките може да бъдат объркани, да бъдат изгубени или да отидат не за конкретния анализ.

Освен това резултатите могат да бъдат неточни и по следните причини:

 • неправилно взет материал;
 • ако в момента има кръвоизлив (резултатът е по-нисък) ;
 • наличие на карбамилиран хемоглобин при хора, които имат проблеми с бъбреците. Той прилича на HbA1c и понякога се възприема за гликиран. В резултат – нивата изкуствено се завишават.
Въпрос: Абсолютно задължително ли е вземането на кръв за HbA1c да става сутрин на гладно?
 • Препоръчително е да бъде сутрин на гладно. Но кръв може да се вземе по всяко време на деня. Лаборантът трябва да бъде предупреден, че се дава кръв след поета храна.
Въпрос: Достатъчно ли е диабетът да се контролира само с HbA1c?
 • Отговорът е „Не“. За оценка на компенсацията, освен HbA1c, трябва да се направят още изследвания – на кръвна захар на гладно и два часа след хранене. Редно е да се проследят кръвното налягане, липидният профил и функцията на бъбреците.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

НОЩ пак развя плашилото коронавирус, ще удари ключа на възрастните хора в България

Стягат се да изолират старците с мотива, че им пука за тях, а цялата Борисова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *