Златно чудо от д-р Неделя Щонова. Има ли кабинет в Пловдив? Семейство, възраст

Прочутото “Златно чудо” на Неделя Щонова става все по-актуално, откакто се появи заплахата от заразяване с коронавирус.

Голямо търсене на начини за приготвяне на изпробвания лек не подмина и сайта “Паралел 42”. Затова най-напред ще се спрем по-подробно на тази тема, преди да продължим с разказа си за Неделя Щонова.

“Златно чудо” на Неделя Щонова

Ето в самото начало търсенета авторска рецепта на д-р Щонова за повишаване на имунитета като профилактика на грипа. Наречена е „Златно чудо“.

 • Добиваме 100 г гел алое като обелваме пресен лист и смиламе сърцевината.
 • Кашата се забърква с 200 г мед,
 • голяма лъжица куркума
 • и само щипка черен пипер.
 • Другите съставки са 30 г млян джинджифил (пресен)
 • и 30 г стърган лук (може и чесън),
 • сокчето от 1 лимон.

Този лек се държи в хладилника и всеки ден от него се вземат по 3 с.л. – винаги пред ядене.

Въпросното “Златно чудо” се приготвя отново, когато свърши, през цялото време на грипния сезон или от епидемията на коронавирус и всякакви подобни масово опасни заболявания. То има за цел да подобри имунитета, включително и на възрастните хора, които са най-застрашени от зараза и евентуално смърт.

Щонова държи да подчертае, че грипът, за разлика от настинката, може за нула време да обхване абсолютно цялото тяло. Той прави така, че урината рязко да промени цвета си и да заприлича на бира. Когато се забележи този симптом, а може и по-рано, е добре човек вече да е започнал с приготвянето и приема на “Златно чудо”. Може към него да се прибави и прием на витамини С и D, които ще засилят действието на средството.

Златно чудо на Неделя Щонова
Алоето се обелва и се минава през блендера.

Помагат и натурално произведени пробиотици като киселото зеле. Неслучайно на този продукт се набляга през зимния сезон. Старите българи са забелязали, че той е особено ефективен за предотвратяването на грипа.

Нека сега да минем към другите общи факти, биографията на д-р Неделя Щонова, към подробностите около нейната възраст (рожден ден), съпруг, има ли кабинет и други неща, които интересуват аудиторията.

Още в текста: ♠ Биография и последни новини ♠ Диета (режим за отслабване) ♠ Рецепта “Златно чудо” ♠ Снимки на д-р Щонова по бански ♠ В Шоуто на Слави ♠ Фейсбук страници ♠ Топ любопитни факти за д-р Неделя Щонова ♠ Преди лекарствата по Евроком България и НБТ ♠ Книги ♠ Рецепта за кашлица и болно гърло ♠ Семинарът на “Резонанс” ♠ Упражнения, планк  ♠ За лечението на псориазис ♠ За лечението на атопичен дерматит

Биография на д-р Щонова

Д-р Щонова е невролог и психотерапевт. Кариерата й тръгва от Пловдив, но за нея светът е без граници – пътува, учи, сверява си часовника. Специализира в нюйоркския медицински колеж Weill Cornell и парижката болница Georges-Pompidou. Член е на престижни евроорганизации като обществото по клинична невромузикология и фондация, изследваща гръбн. стълб.

Д-р Щ. излиза в общественото пространство в първите години на новото хилядолетие. Тя се появява в екипа на пловдивската „Евроком България“, продължава в наследника й Нова Българска телевизия и след това пренася здравната си рубрика в bTV.

д-р Неделя Щонова, Духът на здравето, биография
Сред водещите на ТВ “Евроком – България”

Коя е тя?

Възраст (години)

Тя е интересна и забележима личност, обвита със значима доза загадъчност. Не всеки факт от живота на д-р Щонова е за обществена употреба. Например, възрастта. Красивата водеща никъде не обявява лично годината си на раждане, а само датата – 9 юли. Това влудява някои медии и ги кара трескаво да пресмятат, да сглобяват факти и да правят предположения. Според e-lina.eu, истинската й възраст е 47 г. През 2017 г. sportove.net я обявява на 44 г., т.е. към момента – към 47 г. Сметките водят към година 1972. Значи, ако са верни горните предположения, на 9 юли 2020 г. тя ще навърши 48 г. Споделете по-долу в коментарите, ако имате някаква информация по въпроса, защото читателите питат!

Нейни почитатели винаги негодуват в коментарите под подобни статии, докато при други известни личности хората са заинтригувани да разберат истинската възраст. При д-р Щ. е различно – тя не крие годините си, а създава образ извън условностите. И това се усеща от нейните фенове.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Красивата лекарка се оказва зодия Рак – зодията на домошарите и най-привързаните към близките и семейството. Самата докторка признава пред 24chasa.bg, че е домошарството й е вродено. Разказва, че обича дома си, готвенето и общуването в семейството. Готова е да зареже всякаква работа, ако дъщеря й поиска нещо, направено от ръцете й.

Произходът на д-р Щонова също не се оповестява. Тя се води пловдивчанка. Кръстена е на баба си Неделя, която била родопчанка.

Малко факти
  1. Първите пет училищни години прекарва в Мозамбик, където работят родителите й.
  2. Учи в паралелка със засилено изучаване на биология и химия + английски в някогашната гимназия „Благоев“, сега Хуманитарна в Пловдив.
  3. Продължава в местния Медицински университет и става лекар.
  4. Първата й работа е в неврологичната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“.

Има ли кабинет?

Някои сайтове като kliuki.bg мимоходом споменават, че има частен кабинет в Пловдив. Но трябва да е таен кабинет, който не присъства в интернет пространството, няма обявен адрес и телефон, нито приемни часове. Ще бъдем благодарни на читателите, които ни съобщят къде е този кабинет. Пишете по-долу в коментарите! Може би феновете ѝ искат да се прегледат при нея, защото постоянно имаме запитвания, но не и информация по въпроса!

Истината е, че Неделя Щонова рано открива начина, по който да изпълнява своята мисия – съдбата я среща с телевизията, а телевизията й дава досег до широка аудитория – аудитория, която е жадна да погледне по нов и различен начин на себе си, здравето си и стила на живот. В новото си качество на телевизионна звезда вече явно прегледите на фенове не са сред първите й приоритети.

„Преди лекарствата“

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

В първите години на новото хилядолетие в нюзрума на ТВ „Евроком България“, разположен в Дома на техниката в Пловдив, влиза жена с впечатляващо излъчване и присъствие. Тя приковава погледите.

Излъчването й е магнетично, гласът – мек и галещ, говорът – приятен и мелодичен, изразяването – положително, окуражаващо. Тя не критикува, не порицава. Нейната положителна енергия скоро се въплъщава в първия й продукт – здравното предаване „Преди лекарствата“.

Това е първата „шапка“:

Д-р Щонова работи по собствен стандарт. Има собствени представи как трябва да изглежда предаването – декор, камера, планове, собствена визия, тематика, качество на гостите. Тя постоянно подобрява предаването си.

Скоро трудът й се отплаща. Наградите започват да валят. А те се отразяват и върху имиджа на самата телевизия.

Д-р Щонова на няколко пъти сменя декора и цялостната визия на предаването. Продължава да го прави и в Нова българска телевизия – наследника на Евроком България. Изминали са около 10 години от старта, когато пред интересната водеща се отваря възможността да пренесе предаването си на екрана на бТВ. Годината е 2012.

Евелина Лютова

„Духът на здравето“

Авторската рубрика се излъчва в рамките на бТВ-предаването „Преди обед“. Тематиката й продължава да бъде максимално широка – от станалите ежедневните теми като грип и напълняване до представянето на интересни специалисти и модерни терапии.

Д-р Неделя продължава да гони собствения си стандарт: журналистика, базирана на научни факти.

Наградите и признанията продължават. Тя получава призове заради теми като диабета (Стокхолм, 2010 г), за пропагандиране на оралната хигиена (от Сдружението на българските стоматолози), за отразяване на проблемите на лекарското съсловие и здравеопазването (от БЛС), за образователни предавания („Осма муза“ 2009), за информиране по проблемите на карцинома на белия дроб (2010 г) и мн. други.

Семейството на д-р Щонова. Съпруг

Красивата лекарка е омъжена за бивш главен архитект на Пловдив и кандидат за кмет под тепетата Валентин Маринов. За него е втори брак, от първия има голям син.

sportove.net в статия за водещата извежда в заглавие твърдението, че втората съпруга на архитекта е само с една година по-възрастна от сина му. А самият съпруг се определя от сайта като много възрастен.

д-р Неделя Щонова, семейство, съпруг
Д-р Неделя Щонова и нейното семейство. Вдясно – нейният съпруг, архитект Валентин Маринов
Семейството

Арх. Маринов е също харизматична и лъчезарна личност, много положителен, начетен. Интересен мъж. Според публикации, събрали са ги тенисът и ските. Архитектът също е спортна натура. И двамата имат съзнателното отношение към живота и ценности като правилно хранене и движение, градивни начини за почивка.

От брака с арх. Маринов се ражда Лилия-Сапфира. Момичето е на около 14 години – радост за архитекта, който признава в някои интервюта, че в младостта си е пропуснал да се наслади на бащинството.

Рисунка на Лили е талисман, който д-р Щонова винаги носи „до сърцето си“, твърди 24chasa.bg. От статия тип лексикон разбираме, че:

 • Спи 4 часа;
 • Играе тенис, йога, балет и фитнес, кара ски;
 • Чете по 30 стр. на ден специализирана литература;
 • Чете художествена литература;
 • Не знае що е мързел, определя се като Трудолюбка Щонова;
 • Не яде салам;
 • Рисува, пише, отглежда цветя;
 • Свири на пиано;
 • Не познава омразата;
 • Съпругът й е първата й любов;
 • Отглежда померан;
 • Не пуши;
 • Обича морето.

Любовта на певеца Веселин Маринов

bradva.bg: Певецът е тежко болен

Съпружеската репутация на красивата лекарка винаги е била безупречна. Бракът й не е засенчван от клюки или намеци за забежки. Колегите й в Пловдив не са я виждали да флиртува. Поведението й винаги е било сърдечно, но умерено, с неумолима дистанция пред прага на личния живот.

Като кръпка в обществения образ на д-р Щонова стои статия на razkritia.com от 2016 г. В нея се разказва, че впечатляващата дама е породила неудържимо любовно чувство у Веселин Маринов. И понеже тя била омъжена, певецът й предлагал да бъдат любовници.

Според bgdnes.bg пък Веско Маринов се влюбил в докторката преди 15 години.

Това „разкритие“ нито не руши имиджа на водещата, защото на момента се обяснява, че пловдивчанката обича своя съпруг, а певецът би получил от нея не повече от кофа ледена вода.

Книги

Като съавтор д-р Неделя Щонова участва в създаването на две книги, заедно с професора по психология Румен Стаматов. Това са „Болката и нейното лечение” и “Аз и ти заедно – възможно ли е това”. Първата е обявена в сайта на бТВ, но не се открива в продажба, а втората се предлага само на вторичния пазар.

Снимки на д-р Щонова гола, т.е. по бански

В „Преди лекарствата“ д-р Щонова демонстрира упражнения, за целите на които се показва в плътни трика. Тя е умерена, но не и свенлива и не крие перфектното си тяло.

Малко по-късно в интернет излизат нейни снимки по бански, които тя сама е разпространила в социалните мрежи, посочва razkritia.com. Фотосесията е направена на прекрасен декор, а по-прекрасна е фигурата на водещата. Тя е живо доказателство за резултатите от правилния стил на живот.

д-р Неделя Щонова, Духът на здравето, здраве, предаване за здравето
Неделя Щонова е ценител на качествените бански костюми!

В Шоуто на Слави

В началото на 2017 г. д-р Щ. гостува в Шоуто на Слави. „Помощник“ в студиото е проф. Мърморски (Краси Радков).

Прекрасната водеща се явява с лекарска престилка, която обаче й стои по-добре и от официален костюм.

Демонстрира музикалните си способности на йониката. Показва чувство за хумор и способност да води разговор на разнообразни теми.

Фейсбук страници

Д-р Щонова поддържа официална страница на предаването си „Духът на здравето“, която към момента има 18 999 лайка.

Още по-нашумял е личният профил на водещата, който има 24 000 последователи. Не напразно! Д-р Щонова периодично публикува откъси от разкази, размисли, цитати, мотивиращи текстове.

Благодаря, чародейке, будителко! Ти, умна и неземна, ни даряваш с познания и сила“, пише неин приятел, обяснявайки огромния брой последовател.

Топ любопитни факти за д-р Неделя

Пианото – още една страст

Нели Щонова е пианистка и свири пред публика. Например според пресата тя изнася камерен концерт на Световния конгрес по дерматология.

Прословутата рецепта за кашлица

Почти 20 години д-р Щонова е на екран. Тя интервюира стотици хора, а десетки издания интервюират нея. В мрежата се въртят няколко рецепти, които й се приписват. Някои от тях са автентични, защото са на официалната й страница на бТВ. За други тя казва, че са й „прикачени“. Пред 24zdrave.bg д-р Щ. се дистанцира от „плиткоумните“ напътствия, публикувани от нейно име, които могат да вредят.

Трудно е да отделим автентичните съвети на д-р Щ. Например лекарството с банани е под въпрос, а това с алое – потвърдено нейно.

Рецептата

2 зрели банана – заедно с корите, се пускат в 400 мл вода. Сваряват се и се изцеждат. Сърцевината им се отделя и пюрира + 2 с.л. мед. Консумира се топло и се отразява добре на гърлото.

Според сайтове, д-р Щонова лекувала с това дъщеря си, когато я боляло гърлото.

Диета (режим за отслабване)

Д-р Щонова не веднъж посочва в интервюта (напр. пред 24chasa.bg), че не спазва диети – нито тя, нито близките й. Залага на спорта, движението, активния начин на живот, на употребата на качествени и прости храни, без преяждане, без късни похапвания.

И все пак в мрежата се върти упорито режим, приписван на д-р Щонова. Твърди се, че с него се свалят по 7 кг на месец, а повторението е през 4 месеца. Ако беше вярно, водещата до 2020 г. да бе се свършила. Но ето и рецептата:

 • Пълно спиране на сладко, солено, брашно, пържено, тлъсто, панирано, както и на напитките.
 • Включване на много вода (3 л.), много плодове, пресни салати и малко немазно месо.

Като идеална закуска се посочва малко нискомаслено кис. Мляко със сурови овесени ядки. Идеалният обяд е салата с варено месо. Междинките са плод, а вечерята приключва преди 19 часа. В нета се разпространява диета, която явно е приписана на д-р Щонова, просто са добавили името й. Но това, че има елемент на мистификация, още не означава, че диетата е лоша. Ще се радваме, ако някой сподели от личен опит дали е имал ефект от тази диета. Според някои сайтове диетата е на известната в интернет фитнес инструкторка Руми Илиева. Ето го целият режим по дни от седмицата. Можете да го изтеглите без регистрация като проследите иконката с черните букви на сив фон “in” долу вдясно. Там ще намерите и линк към сайта на Руми Илиева, с която можете да се свържете директно:

Семинарът на “Резонанс”

Екипът на проекта

Рестарт на здравето, вдъхновението и ума – това е мотото на проект „Резонанс“, в който лектор е динамичната д-р Щонова. Афишират го като първо по рода си събитие за личностна трансформация чрез наука. Целта е мобилизиране на пълния арсенал от ресурси за постигане на мечтите – каквито и да са те.

Преобразяването на живота е стара тема на д-р Щонова, така че участието й в такова събитие е логично продължение на индивидуалните й усилия в същата посока.

Упражнения. Планк

В първото си предаване по Евроком д-р Щонова лично демонстрира упражнения с различна цел – отслабване или лечение. Записите не са запазени или поне не са обществено достъпни.

Един спомен е останал в епизод на „Господари на ефира“, които се шегуват с положението на камерата, при което е допуснато минувачи и колоездачи да минават между оператора и водещата и да развалят кадъра.

д-р Неделя Щонова, Духът на здравето, здраве, предаване за здравето
д-р Неделя Щонова, Духът на здравето, здраве, предаване за здравето
Кадри от “Преди лекарствата”, заснети край Гребния канал

Любимо упражнение на водещата е планк.

Какво представлява: изпълнява се лицева опора, като опората отпред е на длани и лакти, а отзад на пръсти. Позицията се задържа над 5 мин. с по-нататъшно увеличаване на времето. Планк подобрява издръжливостта и метаболизма, отразява се добре на цялата мускулатура.

Съветът е да го изпълняваме всеки ден.

За лечението на псориазис

На заболяването д-р Щ. посвещава някои свои предавания, както и лично написани изявления. В тях тя прокламира профилактиката и партньорството с природата, за да не се стигне до болестта и да се спестят нерви и средства.

Три простички съвета от водещата: не на цигарите, не на обездвижването и не на преяждането. Тези три не-та намаляват съществено риска от автоимунни болести.

Да днес има много прекрасни терапевтични възможности, има надежда и обещаващи переспективи. Но защо да се стига до тях?!

За лечението на атопичен дерматит

Една тъжна прогноза от „Духът на здравето“ – до 30 години атопичният дерматит ще засегне всяко второ дете, расло в индустриална среда.

Как да се погрижим за кожата си? Според д-р Щонова, решението е добър имунитет, включително местен, добро състояние на чревната микрофлора и правилна профилактика.

От екрана на „Духът на здравето“ водещата казва, че в последно време се ревизира подходът децата да се предпазват от храни-потенциални алергени. Напротив, днес се мисли, че детето ще изгради адекватен отговор, ако отрано се включат алергените в менюто му.

За почти 2 десетилетия на екрана д-р Щонова поставя във фокус стотици важни теми, свързани със здравето ни и правилния начин на живот.

Неин плюс е, че говори симпатично и ненатрапчиво за здравето и профилактиката – думи, които у други провокират досада. Ето как го прави д-р Щонова – една честитка за Новата 2011 г:

Активности през май 2019 г.

Д-р Неделя Щонова по следите на щастието и богатството. Водещата на здравна рубрика по бТВ д-р Неделя Щонова отблизо се интересува от психология и личностно развитие. Тя участва в мега бизнес конференция в Букурещ. В средата на май 2019 г. в румънската столица ще събраха 4000 представители на бизнеса и много ценни мотивационни лектори със световна слава като Гай Кавазаки, Ювал Харари, Грант Кардон. Връзката между парите и щастието не е така пряка, както мнозина си мисля, заяви след форума д-р Неделя Щонова. Тези две понятия не се изключват взаимно, но са много слабо свързани.

Високите доходи лесно ни правят нещастни

Красивата докторка цитира психолога Даниел Канеман, който получава Нобелова премия заради изследванията си върху това как човешкият мозък взема решения. Този човек доказва, че след едно определено ниво на доход (около $75-80 000 годишно за стандартите на САЩ) удовлетворението намалява темпа на растеж и то вече не расте пропорционално на дохода. Докато обратното се случва с всичка сила – при спад на дохода чувството за щастие тотално се срива. „Ниските доходи обострят емоционалната болка“, заяви д-р Щонова, която е известна с поетичния си стил на изказване.

В село Мирково можеш да си по-щастлив
Д-р Щонова разказва за събитието в Букурещ. Вляво на снимката: Грант Кардон.

Щастието е чувство, а не мисъл, вярва д-р Щонова. Според нея то е субективно усещане за нещата, което не зависи от външните обстоятелства. Вярна на стила си д-р Щонова даде следният пример: някой си, който стои в с. Мирково, чете стихосбирка на Владо Любенов и наблюдава два гущера, които гальовно се ухажват може да бъде в пъти по-щастлив от друг, който е седнал в пиано-бара на Шарл Азнавур в Париж. Вторият може да е в добра компания, но какво от това, ако не е в желаната енергия. Ако – казано с думи прости, не е на мястото си.

Очакванията ни правят нещастни, даването – щастливи

Изворът на нещастието са големите ни очаквания от света, коментира водещата, която с живота си демонстрира, че е открила ключа към загадката. Много хора живеят с нагласата, че светът им е длъжник, че той едва ли не трябва да им организира щастието. Подобна нагласа още в зародиш започва да генерира нещастие. Всъщност истината е обратната – ние дължим на света и ако даваме, ще бъдем щастливи. Когато завесата падне (и настъпи смъртта), няма да има значение какъв доход сме имали, колко лайка във фейсбук сме събрали, колко бонуси и рейтинг сме взели. Единственото важно ще остане качеството на връзките ни с другите – с деца, близки, колеги.

Божественият рай е в самите нас, цитира д-р Щонова Грант Кардон, който е бил сред лекторите на мега конференцията. Все пак д-р Щонова остана вярна на практичните теми. Първата й рубрика след Букурещ беше посветена на депресията.

Тялото е необикновено творение с неизразима красота. То е една мистерия извън нашите човешки възприятия…

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Думите са на гения, осветил света. Той ме вдъхновява от 19 години да се посветя на здравната журналистика, стъпила на научни основи.

Обожавам Никола Тесла, обичам този  Вълшебник!“

Тези думи от личната фейсбук страница на д-р Неделя Щонова ни позволяват да надникнем в дълбочината на нейната личност, да се докоснем до „мотора“, който почти две десетилетия я поддържа като прекрасен пример и вдъхновение за здравословен и чист живот.

д-р Неделя Щонова, Духът на здравето, здраве, предаване за здравето
Жена с мисия

Д-р Щонова, както всички я наричат, показва едно симпатично лице на здравето – отделно, но неотделимо от здравеопазването. Години наред тя говори по запомнящ се начин и за профилактиката, и за модерни терапии, представя водещи специалисти и актуални теми.

Окрилена и окриляваща, жена във вечен полет – така я определя приятелка (и почитателка) под пост във фейсбук. Това е агрегатното състояние на твоя дух, посочва с възхищение жената.

И да, съгласяваме се. Самата д-р Щонова коментира: в духът има електричество, магнетизъм… Те са и нейни качества – като жена и невролог, и психолог, и човек, отворен към осъзнатия живот.

Тя прилича на вечния двигател – неизчерпаем извор на енергия и ентусиазъм, облечен в прекрасна форма.

Излъчване на човек с мисия.

За Радост Ангелова

Прочети още

Берен Саат, Великолепният век Кьосем, Забранения плод,

Берен Саат. Филми, деца, биография

♠ Детство в Анкара. Джем Саат. Филми. ♠ Визитка на Берен Саат ♠ Първа любов …

4 Мнения

 1. Велислав С.

  Просто неземна!!!! Красива като цялата Майка Природа!!!

  • Че е хубава е видно, но не знам дали си пие хапчетата редовно

  • Ясен Драгомиров

   Госпожо Щонова, морковите, ябълките и семките, си ги хрупай ти. Ние, тъпаците ще пием по една ракия и ще хапнем каквото дал господ, с по малко хляб. Айде със здраве.

 2. Една от многото

  Всичко написано за д-р Щонова е вярно. Има само едно леко разминаване. Вие твърдите, че говорът й е мек, симпатичен и т.н., но на моменти аз го намирам за малко неприятен, защото при напрежение тя започва да се насилва, едва осезаемо да се забавя пред всяка дума, като че ли езикът й ще се препъне… Това не би било толкова забележимо, ако не се случваше в предаването “Преди обед”, където водещите Десислава Стоянова и Сашо Кадиев не разяряваха привържениците на правилната дикция по електронните медии – и то национални- с отвратителното си предъвкване на думите,с нечленоразделна реч и с безотговорното си речево препускане, от което в голяма степен не се разбира какво точно казват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *