Енетра или Аулин? Какво лекува Енетра гел? При болки в кръста

Точно какво лекува Енетра? Предназначение, действие, дозировка. Кое е по-хубаво: Енетра или Аулин? Или Кокстрал? С Парацетамол. Ползване на гел Енетра и таблетки 100 mg. Мнения. При болки в кръста. Цена.

Енетра е противовъзпалително с-во от нестероидния тип – едно от най-евтините в класа на

нимезулид

Произвежда се от Medochemie за Актавис.

Главната употреба на лекарството е като противовъзпалително и болкоуспокояващо.

Какво лекува Енетра, предназначение

Енетра при болка, показания, дозиране
Опаковката. Енетра е добра както при премахване на болка, така и против вече възникнало възпаление.

Има две главни показания, при които изборът е Енетра:

 1. За терапия на остра болка, включително от менструален характер;
 2. За успокояване на възпалителен процес.

Голяма част от нестероидни противовъзпалителни имат и трето действие – те свалят телесната температурата. Същото се регистрира и при Енетра, но в слаба степен, която не оправдава приема й като антипиретик. По-долу ще опишем по-подробно всички възможни отговори на въпроса “Какво лекува Енетра?”. Но нека преди това да отговорим на въпросите, които най-много интересуват хората:

Енетра или Аулин е по-добро?

Аулин има славата на обезболяващото с най-мощно и бързо въздействие. Факт, че Аулин е търговско наименование, а действителното лечебно вещество е нимезулид. Същото като в Енетра. Таблетките Енетра и Аулин съдържат еднакво количество нимезулид – от 100 мг, което е базовата доза за терапия с това вещество. Откъм съдържание Енетра и Аулин са съвършено еднакви.

Има две съществени различия, които биха ви накарали да избирате. Едното е, че Енетра се продава само на таблетки, докато най-употребяваната форма на Аулин е еднократна доза прахче в саше. Дори и да купуваме на таблетки, Енетра е налична в кутии по 10 и 30 бройки, докато производителят на Аулин показва много по-голяма гъвкавост – има опаковки по 6, 9, 27, 30 и т.н.

Друго преимущество на Аулин е, че го има на гел за мазане. Той допълна терапията при навяхвания, травми и други проблеми на меките тъкани и сухожилията.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Енетра има едно сериозно преимущество пред Аулин – това е цената му. За пример кутия от 10 таблетки Енетра е 4.30 лв, а същото количество Аулин е 11.63 лв.

На каква цена се взема и откъде най-добре?

Енетра се продава на таблетки по 100 мг, опаковани в кутии по 10 и по 30 бр. Цена съответно 4.31 лв и 6.91 лв.

Принципно е наличен в аптеките, но не винаги се разполага и с двата вида опаковки. Например към края на януари 2021 във веригата Фрамар не се предлагат кутиите по 30 таблетки.

Как се ползва при болки в кръста?

Болката е специалност на всички лекарства с нимезулид. Веществото въздейства целенасочено по отношение на костно-ставния апарат. Предпочита се при ревматологични заболявания и травми. Удобен е за използване при проблеми в гърба, гръбначния стълб, прешлените, включително шийните. При сложни травми и тежки патологии дозата може да се увеличи до 5 приема дневно и до максималната доза от 500 мг (но за деца максимумът е 200 мг – 2 таблетки).

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Енетра е мощно спазмолитично и обезболяващо средство. Ефектът от него се запазва за дълго. Това е отлична атестация при проблеми с гръб и кръст, болките в които измъчват дълго и не преминават за 1-2 дни.Енетра при болка, показания, дозиране

По-долу ще опишем локациите на всички болезнени процеси, с които се справя Енетра/ нимезулид.

Употреба на Енетра гел

Някои компании, които произвеждат противовъзпалителни лекарства, включват сред формите и гел, крем или маз за локално лечение. Най-много такива са разработени с диклофенак. При нимезулид локалната форма не е толкова използвана. Единствено Аулин е разработен в гел-форма 3%, която към момента не е заредена в аптечната мрежа.

Енетра гел не съществува и почти няма гел, крем или маз с нимезулид. Причината е, че това лечебно вещество е по-ефективно при вътрешен прием. При необходимост от локално лечение то лесно може да се комбинира с някое от другите НПВС във форма за мазане.

Enetra 100 mg таблетки

Това е единствената дозировка, в която се произвежда Енетра, както и другите лекарства с нимезулид. 100 мг представлява стандартната еднократна доза. При необходимост да се приема по-голямо количество, се увеличава броят на приемите, а не еднократната доза. Например при изписани 200 мг/ денонощие се дават 2 Х 100 мг (1 таблетка). При 500 мг/ денонощие се дават 5 Х 100 мг.

Мнения

В интернет множество лекари и пациенти са оставили отзиви за нимезулид. Специалистите посочват, че той действа бързо и ефективно. Отличен е резултатът при болки в гърба и главата. Обезболяващият ефект настъпва след 30 мин.

Жалко, че Енетра няма прахообразна форма, защото прахчетата нимезулид са с по-бързо действие. Но цената на това лекарство е достатъчно ниска, което е голям плюс за него

Оставете и вие своето мнение по-долу в коментарите или директно ТУК!

Евелина Лютова

Днес лекарите разполагат със стотици средства против остра и хронична болка. Сред тях нестероидните противовъзпалителни се предпочитат. Те са приети за лекарства от първа линия, които се изписват при всички клинични ситуации на остра болка, възпаление и увреждане на живи тъкани. Прилагането на аналгетици с друг механизъм като опиоиди и миорелаксанти за лечение на невропатична болка е оправдано, само когато нестероидните противовъзпалителни са се оказали неефективни или има сериозни противопоказания срещу избора им.

Но НПВС са буквално стотици и пациентите трудно се ориентират – какво да изберат, какво да предпочетат?

Като заместител на Кокстрал

Мнозина питат кое е по-добро – Енетра или Кокстрал? Ситуацията е като обяснената по-горе относно Аулин. Кокстрал е нимезулид като Енетра и Аулин. Цената му е още по-ниска от тази на Енетра, но към момента не е наличен и не може да се направи актуално сравнение.

Енетра и Парацетамол

Енетра е по-добро от Парацетамол. За разлика от безрецептурния аналгетик, Енетра е много по-удобна. При нея няма необходимост да се приемат ежедневно по няколко таблетки. Пряко сравнение между двете лекарства показва сериозното преимущество на нимезулид и по отношение на ефективността.

Кога се пие Енетра

Енетра при менструални болки

(болезнен цикъл)

Болката съпровожда менструалния цикъл на повече от 50% от жените. Има и термин – алгоменорея.

enetra-8765
Енетра получава отрични отзиви от момичета, които го вземат срещу менструална болка. Но ето какво да опитаме, преди да посегнем за хапче – масаж, затопляне в банята или с грейка, лека храна и много вода

Болевият синдром влияе отрицателно и на физическото, и на психическото състояние. Затова специалистите не препоръчват да се изтърпява, а предписват препарати за купирането му.

Но какво да изберем? Възможностите са буквално стотици. Съвременната медицина е възприела за избор №1 в този случай приема на нестероидни противовъзпалителни.

Сред тях нимезулид – активната съставка на Енетра, се възприема като оптимален поради ефективност и безопасност.

Енетра се използва за намаляване на болка и в следните случаи:

 • След провеждането на хирургична или гинекологична операция Енетра се включва в постоперативната терапия;
 • При дисменорея, породена от други заболявания.

Дозиране: Енетра при менструална болка не бива да надхвърля общото за денонощие количество от 200 мг, разделено на два приема. Като всяко противовъзпалително, и това трябва да се приема с внимание към стомаха.

Нимезулид-съдържащите препарати като Енетра не са панацея за жените, които имат проблемна менструация. Но за слаби до средни по сила болки препаратът е абсолютно подходящ.

Още в текста: ♠ Дозиране на Енетра ♠ Странични ефекти ♠ Използване при деца и бременни ♠ Противопоказания ♠ Видове Енетра, цена ♠ Аналози и заместители

Други видове болка

Основно медицинско показание за приемането на таблетки Енетра е болката.

При какви болки е ефикасно това лекарство:

 • При подагра – в момент на обостряне на възпалителния процес в ставите, когато се появява изразен болеви синдром;
 • При болки в гърба, остеохондроза, увреждане на нервните коренчета, съпроводени от болка с различна интензивност;
 • При анкилозиращ спондило-артрит;
 • При болезненост в мускулите (миалгия) от различен произход;
 • При псориатичен артрит (специфично възпаление на ставите);
 • При възпаление на меките тъкани след травми;
 • При болки в ставите и възпалителни процеси, засягащи различни структури на костно-мускулната система (връзки, сухожилия, хрущяли) с изразени болеви усещания;
 • Зъбобол от средна степен на интензивност;
 • Главоболие, включително пристъпи на мигрена със средна степен на изразеност;
 • Следоперативна болка от средна степен.
Противовъзпалително действие

Основният действащ компонент в таблетките Енетра е инхибитор на ензима циклооксигеназа 2. Той катализира химическото превръщане на арахидоновата к-на в простагландини.

Простагландините са тези, които подават сигнал за възникване на възпалителна реакция. В огнището на възпалителния процес простагландините:

 1. дразнят чувствителните нервни окончания и водят до появата на болка;
 2. повишават проницаемостта на съдовите стени и причиняват отичане на меки тъкани;
 3. способстват застоя на кръв, поради което възниква зачервяване.

Енетра се противопоставя на действието на простагландините. След като проникне в огнището на възпалителната реакция, тя намалява концентрацията на медиаторите.

Така се постигат три водещи терапевтични ефекта:

 • Осъществява се обезболяване;
 • Намалява изразеността на отока на меките тъкани;
 • Намалява хиперемията (зачервяването на тъканите), предизвикана от застоя на кръв.
При простуда, грип и висока температура
Енетра при болка, показания, дозиране
В подобни случаи хората избират също така Нимезил, Нимезулид или Аулин, но много зависи от нюансите.

при деца и възрастни

Енетра има слабо действие при заболявания, които протичат с повишена температура. В подобни моменти тя се заменя с друго, по-ефективно в това направление лекарство.

Причината е, че Енетра слабо влияе върху концентрацията на простагландини в центъра на терморегулацията. На практика след приемането й тя не успява да подпомогне нормализирането на телесната температура.

Ако Енетра се приема по друга причина – например болка, и междувременно възникне заболяване с висока температура, препоръчително е тя да бъде спряна и вместо нея да се вземе друго, подходящо за температурата лекарство.

Дублирането на Енетра с друг вид нестероидно противовъзпалително (например парацетамол) е забранено поради риск за черния дроб.

Състав на Енетра

Действащото вещество в Енетра е нестероидното противовъзпалително нимезулид. То е много разпространено, защото е с широк обхват на действие и с висока степен на ефикасност.

Нимезулид е ефективен при вътрешен прием и външно – при локална употреба. Влиза в състава на различни лекарствени форми – прахчета, таблетки, сироп, маз, гел, свещи и др.

Какво е Нимезулид

Химическото му название е N-(4-Нитро-2-феноксифенил) метансулфонамид, с принадлежност към групата на сулфонамидите.

Той манипулира ензима COX 2, който управлява производството на простагландини. Като спира простагландините, нимезулид спира цяла процесия от свързани реакции, които водят до болка, отичане, зачервяване и нарушени функции. Оттам нататък няма какво да поддържа възпалението и признаците му постепенно отшумяват.

Нимезулид е от модерно поколение нестероидни противовъзпалителни, които влияят избирателно само върху COX 2. По този начин се намаляват драстично страничните ефекти на препаратите от първо поколение като аспирина.

Дозиране на Енетра

Стандартната доза за прием на нимезулид е

200 мг на ден, 100 мг еднократно

Затова и таблетките на всички лекарства на негова основа са по 100 мг.

Енетра – също: 2 Х 1 брой.

Храната не влияе върху абсорбирането на лекарството. Но с цел предпазване на стомаха за предпочитане е таблетката да следва храненето. Така ще се намали вероятността от поява на нежелани реакции.

Максимално допустимата денонощна доза нимезулид е:

 • за възрастни – 400 мг
 • за деца над 12 г. – 5 мг на килограм телесно тегло
 • пациенти с бъбречна недостатъчност – 100 мг.

Не трябва коригиране на дозата за възрастни пациенти над 60-65 г. с нормално функциониране на бъбреците.

Максимална продължителност на приема – 15 дни.

Съвет: придържайте се към минималната доза, която осигурява търсения ефект. Не приемайте лекарството по-дълго от нужното.Енетра при болка, показания, дозиране

При предозиране на Енетра се наблюдава засилване на страничните ефекти. Възможно е да се получи реакция от следните: потискане на дишането, анафилактичен шок, замъгляване на съзнанието и кома.

При подозрение за предозиране е необходима спешна помощ. Лечението е симптоматично. Предприема се промивка на стомаха, прием на ентеросорбенти (напр. активен въглен)

Специални указания за Енетра

Лекарствени взаимодействия
 • Нимезулид може да отслаби ефекта от лекарства като Фуроземид и други диуретици.
 • Едновременното му приемане с глюкокортикостероиди увеличава риска от кръвоизливи.
 • Не е препоръчително съчетаването на нимезулид с лекарства против депресия,
 • както и с други нестероидни противовъзпалителни.
Странични ефекти
 • Алергични реакции – обрив, уртикария, алергичен ринит, дерматит;
 • Храносмилателен тракт – гадене, болка, диспепсия, повръщане, стомашни кръвоизливи и язви;
 • Системни – задържане на течности, вдигане на кр. налягане, отоци, задържане на урина;
 • ЦНС – сънливост, виене на свят, нарушен сън, нощни кошмари, главоболие, неясно зрение. При такива симптоми е добре да не се шофира или да се смени лекарството;
 • Състав на кръвта – повишение на чернодробни ензими и калий, тромбоцитопения.

При алергична реакция, кръвоизлив от храносмилателния тракт (повръщане, болка, тъмна урина, кръв в урината или задържане на уринирането) лекарството трябва да бъде заменено с друго. Повторният му прием не се препоръчва.

Внимание: колкото по-кратък е курсът на лечение, толкова по-нисък е рискът от нежелани ефекти.

Противопоказания

Нимезулид категорично се забранява при:

 • Тежка дисфункция на бъбреците (клирънс на креатинин под 30 мл/мин);
 • Тежка чернодробна недостатъчност;
 • Заболявания, съпроводени от кръвоизливи (стомашно-чревни, церебрални);
 • Язви на стомах и черва;
 • едновременен прием на хепатоксични препарати;
 • язвен колит;
 • влошено съсирване на кръвта;
 • чувствителност към други НПВС;
 • декомпенсирана хрон. сърд. недостатъчност;
 • скорошно аортокоронарно шунтиране;
 • алкохолизъм и наркозависимост;
 • втрисане и повишена температура при ОРЗ и ОРВИ.

С внимание – при хипертония, нарушена функция на бъбреците (иска корекция на дозата), диабет тип 2, ИБС и компенсирана сърдечна недостатъчност, в силно напреднала възраст (трябва редовен клиничен контрол).

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Още информация и източници на английски (ако не знаете езика, ползвайте Гугъл транслейт): Какво лекува Енетра (Нимезулид)? * Безопасно ли е да се взема Нимезулид (Енетра)? * Кое е по-добро – Парацетамол или Нимезулид и може ли да се вземат едновременно?

Използване при деца и бременни

Енетра е противопоказана в периода след зачеване. Особено строга е забраната в последния триместър. Нимезулид може да прониква в организма на плода и има риск да причини отклонения в развитието му.

Енетра не се препоръчва още при лактация и в детска възраст под 12 г. Причината е, че безопасността в тези групи не е надеждно установена.

Лекарството може да повлияе върху женския фертилитет. То е неподходящо за дами, желаещи да забременеят или се лекуват от безплодие.

Аналози и заместители на Енетра

В аптеките се продават немалко структурни аналози на Енетра – лекарства, в които действащото вещество е нимезулид като:

 • Аулин – мощно болкоуспокояващо действие. Предпочита се при силна и остра болка. С-ст 10.06 лв за 20 бр;
 • Биолин – за терапия на остри болки, вкл. менструални. С-ст 11.13 лв за 30 бр;
 • Нимезил – той е в прахообразна форма за приготвяне на разтвор. 15 сашета са 16.65 лв;
 • Олдън – таблетки за разтваряне с портокалов аромат. С-ст 14.23 лв за 20 бр;
 • Кокстрал – таблетки по 10, 30 и 100 бр. в кутия, към момента не се предлага у нас. Любопитното е, че всъщност хората търсят Енетра като заместител на Кокстрал, а не обратното.

Заместители на Енетра са нестероидни противовъзпалителни с друго действащо в-во, а строго по отношение на болката – и аналгетици като Кафетин (за болки в глава, зъби, нерви, мускулатура и др.).

Във видеото ще видите рецепти от Аюрведа за овладяване на спазматични болки:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

4 Мнения

 1. Радка Иванова Димова

  полезна информация; тъкмо се зарадвах, че намерих средство против болките от подагра, но от статията разбрах, че по-добре за мен е да не го употребявам.

 2. Красимир Иванов

  За мен е супер обезболяващо и е евтино, но напоследък трудно го намирам.

 3. Христина Лазарова

  Пила съм Енетра за кръста и ми помогна, но тези противовъзпалителни са леш за стомаха. Аз лично веднага го спрях, щом се пооблекчих. Повече ме е страх от тях.

 4. Бодурова

  В листовката пише, че за менструални болки Енетра е “втори избор”, ако друго не е помогнало, тогава. Не е най-доброто за меки органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *