Панцеф. Как се пие на сироп за деца и таблетки? Рискове и заместители

♠ При пневмония ♠ При грип, ОРВИ и бронхит ♠ При кашлица ♠ При УНГ-инфекции, отит ♠ При гнойна ангина ♠ При урогенитални инфекции

Още в текста: ♠ Панцеф за деца ♠ Странични ефекти ♠ Противопоказания и опасности ♠ Аналози с цефиксим ♠ Други от трето поколение цефалоспорини ♠ Пеницилини, макролиди и др. антибиотици

Панцеф е антибиотик-цефиксим, представител на III поколение цефалоспорини.

При III поколение от този вид лекарства се постига значително разширяване на обхвата на действие спрямо предходните две генерации.

Препаратите III поколение имат висока бактерицидност и се справят отлично с щамове, които са си образували защита срещу пеницилина (той вече не им действа).Панцеф антибиотик

Парентералните (които не се пият) цефалоспорини III поколение първоначално са използвани при тежки инфекции в болнични условия. Обаче при настоящия ръст на антибиотико-устойчиви щамове те вече мощно навлизат в амбулаторната практика.

Пероралните (които се пият) цефалоспорини III поколение се използват при средно тежки извънболнични инфекции, провокирани от грамотрицателна флора, а също и като средства за втори избор при поетапните схеми за лечение.

Какво е Панцеф и кога се приема?

Активното в-во на Панцеф е цефиксим под формата на трихидрат. Лекарството се произвежда от ALKALOID-INT, Словения.

За удобство на пациентите лекарствените форми са две – твърда (таблетки) и течна (суспензия).

Панцеф има широкомащабно антимикробно действие. Той спира синтезирането на кл. стена на бактериите, които води до тяхната гибел.

Антибиотикът е ценен, защото е подходящ и се използва в педиатричната практика. Изразеното антимикробно действие и безопасността на Панцеф сироп й позволява да се позиционира като антибиотик за деца.

“Фигурин

Панцеф се изписва при инфекциозно-възпалит. процеси, провокирани от бактерии, чувствителни към активната му съставка.

Диагнози, при които се назначава:

 • Инфектирания на пикочния тракт: цервицит, уретрит с гонококов генезис;
 • Възпаления в дихателната с-ма: пневмония, бронхит (остро и хронифицирало течение), трахеит;
 • Възпаления на УНГ-органите: синузит с бактериален генезис, тонзилит (ангина), отит (среден и външен), фарингит;
 • Остри чревни инфекции.

Как точно се прилага

Таблетираната форма на препарата се приема вътрешно.

Разчетът за 24 ч. е следният:

 • пациенти от 12 г. нататък – 8 мг/кг от теглото, разделено на два пъти или 2 Х 4 мг/кг. Максимална доза – 400 мг/24ч.
 • пациенти на хемодиализа и при изразена патология на бъбреците получават доза, намалена с 25%.
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Течната форма на препарата (суспензията) се приема вътрешно

Разчет за 24 ч.

Пациенти от 12 г. нататък и маса над 50 кг могат да пият:

 • Еднократно 400 мг;
 • Двукратно по 4 мг/кг от телесната маса.

Пациенти от 5 до 11 г. могат да пият:

 • Еднократно 8 мг/кг от телесната маса;
 • Двукратно 4 мг/кг от телесната маса, тоест 6-10 мл суспензия на 24 ч.

Пациенти от 2 до 4 г. могат да потребяват 5 мл;

Пациенти от 6 мес. до 1 г. могат да приемат от 2.5 до 4 мл от суспензията.

Продължителност на курсовата терапия е 7-10 дни.

Евелина Лютова

Приготвяне на суспензия (сироп)

Панцеф антибиотик
Приготвяне на панцеф като сироп

Това се прави непосредствено преди да започне приемането. Лекарството е на прах, във флакон, а вкъщи му се добавя вода (40 мл преварена и охладена). Водата се налива на два пъти, като хубаво се разбива междувременно. Целта е да се получи еднородна течност.

Преди да се измери единичната доза, суспензията се оставя за 5 мин. да се успокои.

За удобно дозиране се използва мерителна капачка.

Шишенцето се разклаща всеки следващ път, когато ще се отмерва нова доза от него.

Най-висока е ефективността на цефиксим при три локации на бактериални инфекции – в УНГ-органите, в дихат. с-ма и в пикочните пътища. Това е засичано многократно при клинични изследвания.

Панцеф при пневмония

панцеф при пневмонииДнешната медицина има впечатляващи резултати в изучаването на пневмониите, а в същото време се увеличават болните с тежко протичане и нараства смъртността. Постепенно се налага промяна на подхода към тази болест и прилагането на съвсем друг тип лекарства като Панцеф.

Защо?

Бактериални причинители на пневмониите традиционно са пневмококите и хемофилната пръчица. Но в последните години все по-значими стават малко известни агенти като легионела, микоплазми, хламидии, гъбички.

Вторият проблем е нарастващата придобита устойчивост на много микроорганизми към антибиотиците. Значително се увеличава делът на пневмонии, предизвикани от щамове на S. pneumoniae, устойчиви към пеницилин и към цефалоспорините от първите генерации.

Тези две причини – все по-широк кръг причинители и все по-устойчиви на лекарства причинители, карат медиците да подбират от самото начало по-широкообхватни антибиотици като Панцеф, които покриват повече видове причинители на пневмонии.

Препарати, които доскоро бяха пазени като резерва, сега започват да се изписват все по-активно. Сред тях са цефалоспорините от III-IV поколение и конкретно Панцеф.

Налага се и провеждане на по-продължителни терапевтични курсове, които стигат до 14 – 20 дни.

При грип, ОРВИ и бронхит

Обикновено вирусните инфекции и бронхитите не се лекуват с антибиотици. Повечето бронхити са вирусни инфекции, които би трябвало да отминат сами за 7 до 10 дни.

Панцеф антибиотик
Таблетката отблизо

Обаче нерядко вирусната инфекция – грип и ОРВИ, се усложняват и бронхитът идва като резултат от привличане на вторична бактериална инфекция.

Обикновеното от бактериалното инфектиране може да се различи по симптомите. Най-често бактериалният бронхит е втора вълна на заболяването.

Първоначално пациентът е проявяват симптоматиката на грипа или на ОРВИ и за около седмица е показал тенденция към подобрение.

Но изведнъж температурата отново се вдига, кашлицата се усилва, болките се увеличават, появява се главоболие – тоест болестта се завръща. Всъщност тя се е видоизменила, като отслабеният организъм е бил завзет от определени бактерии.

Ако в такъв момент се направи рентгенова снимка, тя ще покаже бронхит.

В такъв случай изписването на Панцеф е логично. Явно подобрение се усеща след първите 2-3 дни. Температурата спада и за около 7 дни от началото на приема пациентът вече се чувства здрав.

При кашлица

Обичайно едновременно с Панцеф при бронхит се изписват и муколитици за разреждане на секретите и по-бързото им извеждане навън.

При наличие на гнойно съдържание в бронхите не се изписват противокашлечни средства, защото те потискат рефлекса за изкашляне, който е необходим за изкарване на пълната с бактерии секреция.

Лечението на бронхит, особено при малките пациенти, разглеждаме по-обстойно ТУК!

При УНГ-инфекции, отит

Особено висока ефикасност показва цефиксим – активната съставка на Панцеф, в лечението на УНГ – инфекции във всички възрастови диапазони, включително и при най-малките.

Добри резултати са получени от прилагането на Панцеф в лечението на болни с различни форми на синузити. Едно открито изследване върху пациенти с остри синузити е изведена идеалната лечебна формула:

400 мг цефиксим, 1 път на денонощие, курс от 10 дни

При такова прилагане ефикасността на терапията постига 84%, а според някои автори и 90%.

Панцеф е много ефективен при лечението на синузити на фона бронхиална астма. Честотата на положителните резултати на цефиксим превишава постиженията на амоксицилин и на цефазолин и е съпоставима с постиженията на съчетанието на амоксицилин с клавуланова к-на.

При гнойна ангина

Многоцентрово изследване, изпълнено в Германия, проверява ефектите от цефиксим при остри и хронични форми на А-стрептококов тонзилит (ангина, бактериално възпаляване на сливиците).

Резултатите от антибиотика за деца са уникални – 98,8% напълно излекувани. При възрастните този процент е 98,4%.

При сравнителни изследвания се оказва, че бактериологичната ефективност на цефиксим е аналогична на пеницилин и дори го превъзхожда.

Панцеф антибиотик
Панцеф при инфекциив зоната на главата

Днес на лекарствата с цефиксим като Панцеф се гледа като на алтернатива на съчетанието на амоксицилин и клавуланова к-на в лечението на хронични рецидивиращи форми на А-стрептококов тонзилит, когато патогените са се локализиран в дълбоките слоеве на сливиците.

При урогенитални инфекции

Съвременният подход към урогениталните инфекции е използването на еднократни (едномоментни) лекарства. Препарат от първи избор при остра гонорея е цефтриаксон, който има изразен антибактериален ефект, практически не дава странични ефекти и едновременно оказва изразено профилактично трепонемоцидно действие.

От цефалоспорините се използват цефиксим и флуорхинолони, обаче последните са противопоказани за деца до 16 г., бременни и кърмачки.

При гонорея неусложнена Панцеф се приема ендократно – Х400 мг. Продължителност на терапията – 7-10 дни.

При цистит дозата се установява индивидуално според чувствителността на възбудителя, тежестта на протичане и локализацията на инфекцията.

 • Пациентите с тел. маса над 30 кг получават еднократно Х400 мг или 2Х200 мг.
 • При децата според тежестта на заболяването 24-овата доза е 1.5-8 мг/кг от телесната маса. Курсът при неусложнен цистит е 3 дни, но може да стигне и до 14 дни.

Още диагнози ТУК: Панцеф при нефрит, уретрит, ешерихия коли, пиелит и пиелонефрит, при скарлатина.

Панцеф за деца

Как се дава на деца, на бебе?

Панцеф е удобен за малки пациенти, но съвсем не е безобиден. Непременно спазвайте точните разчети и не превишавайте дозите.

За най-малките антибиотикът се разчита спрямо 1 кг от телесната маса. Прилагането започва от 6 месеца, преди тази възраст лекарството е противопоказано.

Разчет на антибиотик за деца Панцеф:

От 6 мес. до 12 г., когато телесната маса е под 50 кг, не се дават таблетки. Изписва се само суспензия. Тя се разчита по 8 мг за всеки кг.

Например пациент с тегло 12 кг може да вземе за денонощие до 12Х8 = 96 мг. Ако приемът е на два пъти, тогава и дозата се дели – 2 Х 4 мг/кг или при нашия пример: 2 Х 48 мг.

Децата над 12 г. и над 50 кг вече се приравняват към дозата на възрастните, която е

Еднократно 400 мг или двукратно Х200 мг.Панцеф антибиотик за деца, странични ефекти

Странични ефекти

 • Храносмилане: сухота в устата, диария, повръщане, дисбактериоза, стомашни болки, кандидоза, метеоризъм, жълтеница, анорексия. Рядко стоматит, глосит, псевдомембранозен ентероколит;
 • Кръвоносна с-ма: тромбоцитопения, хемолитична анемия, левкопения, неутропения;
 • Нервна с-ма: мигренозни болки, виене на свят;
 • Пикочна: нефрит, дискомфортно уриниране;
 • Възможен алергичен отговор: зачервяване, обрив, сърбеж, втрисане.

Противопоказания и опасности

Абсолютни противопоказания са:

 • Панцеф сироп не се употребява под 6 мес., таблетките – под 12 г.;
 • Хиперчувствителност към пенициламин, пеницилин, цефалоспорини.

С внимание се използва при:

 • Старческа възраст;
 • Следните болести в анамнезата: колит и бъбречна недостатъчност.

Видове Панцеф + цена

На таблетки Панцеф 400

Таблетките са винаги по 400 мг, като се опаковат по 5 и по 10 в кутия.

Цената е съответно 25.38 лв и 45.34 лв за кутия.

На суспензия (сироп) Панцеф 100

Суспензията винаги съдържа 100 мг активно в-во на еднократна доза, която е възприета да бъде 5 мл. Предлагат се две разфасовки – флакони с 60 и със 100 мл.

Цената е съответно 25.31 лв и 40.18 лв.

Панцеф е на по-висока цена от антибиотиците от по-предни поколения, което отразява неговата съвременност и подобрено действие.

Кой аналог е добър? ЗаместителиПанцеф антибиотик

Аналози на Панцеф са всички лекарства с активна съставка като неговата – цефиксим.

Това са:

 • Зефацет суспензия. Значително по-евтин е този сироп, а и отзивите от него не са по-лоши;
 • Неоцеф таблетки;
 • Цефиксим ABR суспензия и таблетки.

Препаратите са с идентично съдържание на цефиксим и се дозират по същия начин. Има известна вариация в цената, тъй като производителите са различни.

Частични аналози на Панцеф са препаратите от трето поколение цефалоспорини.

 • Цефтриаксон  – Медаксон, Терцеф, Цефтриаксон;
 • Цефподоксим – Ксимебак, Сефпотек, Фоксеро.

Цефтриаксон е показан при специфични сфери като сепсис, менингит, коремни инфекции като перитонит, инфекции на кости, стави, съединителни тъкани и кожа, в малкия таз. Урогениталните и дихателните инфекции, при които е специалист Панцеф, тук стоят на втора линия.

Цефподоксим в приложението си точно следва показанията при Панцеф – дихателни и УНГ-инфекции, пневмонии, гонорея и пикочни инфекции.

Цефалоспорини второ поколение

 • Цефуроксим
  Неофуроксимможе да окаже влияние и да изкриви резултатите, ако се изследвате за кръвна захар,
  Цефурокон – ликвидира бактерии в носа и в гърлото, действа в средното ухо, когато е необходимо, влиза в гърдите и белия дроб, лекува пикочните пътища, когато там са се заселили бактерии, подобрява състоянието на меките тъкани и кожата, ако това се налага).
  Зинат,
  Аксетин,
  Акцеф,
  Ксоримакс,
  Лифурокс,
  Фуроцеф.

За работата на антибиотиците от второто поколение и конкретно за известния Зинат разказваме ТУК!

Други антибиотици

 • Пеницилини – амоксицилин: Оспамокс. Той се предпочита като първа линия на лечение, докато по-новите препарати се пазят за действие при резистентни щамове.

Оспамокс е добър препарат с отлични показатели в терапията на дихателни и други инфекции. Подробно обясняваме действието му и показанията ТУК:

Оспамокс 1000 и др.. Как точно се пие като антибиотик за зъб, гърло?

 • Амоксицилин + клавуланова к-на: Амоксиклав, Аугментин, Амоксигард, Климокс, Медоклав, Неоамоклав.

Клавулановата к-на се добавя като застраховка срещу приспособяването на бактериалните щамове към главното действащо в-во. Тази комбинация се смята за много ефикасна и е равна по действие на Панцеф.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Макролиди

Кларитромицин: Клацид, Клабакс, Клацар, Клеримед и др.

Азитромицин – Сумамед, Азакс, Азатрил, Азибиот, Азитрокс, Азитрофорт, Зетрум, Зимакс.

Макролидите са предпочитани за горната зона на дихателния път. Те са много модерни, добри препарати, с отлична резорбция. Но не са удобни след зачеване и при кърмене, тъй като минават през плацентата и в млякото.

Особено напредничава разработка е Сумамед, при който терапията се съкращава до 3 приема на антибиотик (3 дни). Как е постигнато това, разказваме ТУК:

Сумамед. Как точно да ползваме 250, 500, сироп и др.? Опасности

Изпробвали ли сте Панцеф и какви са впечатленията ви?

Молим, коментирайте!

 • Сорцеф е препарат с цефиксим, както Панцеф. Той не се продава у нас, но във видеото върху него се демонстрира приготвянето на суспензия:

Източник:

За Радост Ангелова

Прочети още

Уринал Акут: Експресно стопира острия цистит

Уринал Акут при гъбички, цистит и др. Колко дълго се пие? Мнения

Как се приема Уринал Акут при гъбички? Колко дълго се пие? Дозировка. Мнения. Експрес и …

3 коментара

 1. Цветелина Цанкова

  Ако има сериозни хрипове детето, наистина е добре да се даде антибиотик от рода на Панцеф, без излишни колебания. Обаче ако няма, тогава търсете начини да се оправите без АБ.

 2. Марина Стоянова

  Ако почнете да давате Панцеф, не бива да го спирате рязко на 3-ия ден, да сте мислили. Панцефът се взима пет дни. Иначе може да стане още по-неприятна ситуацията.

 3. Здравейте. Аз съм на 26 години и до сега ми се е налагало да приемам буквално стотици различни медикаменти – от таблетки, прахчета и сиропи при настинка, до антшбиотици, упойки по време на няколко орерации и много силни обезболяващи, както на таблетки, така и венозно и мускулно. НО никога до сега не бах приемала Панцеф. Тази година ми се наложи за пръв път, защото получих гнойна ангина и доктор УТГ ми то предписа. Взимах по една табл. на 24 часа.
  След 2-рата таблетка започнаха да се появяват странни пъпки приличащи ро скоро на мехури. Първо на дланите, после по целите ръце, след това на лицето и ушите. Отидох до доктора и той ми каза, нищо ми нямало и да продължавам с предписаното лечение. След 3тото хапче тези обриви се появиха по пръстите на краката, стъпалата и в последствие на голе по краката. След това пръстите на ръцете и краката ми започнаха да се подуват и същевременно получих свръх чувствителност на местата където имаше обриви. В един момент започна да ми се поддува и езикът. Тогава по спешност отидох при личната лекарка, като тя веднага констатира, че съм в състояние на алергичен шок. Наложи се да ми бият спешно урбазон за овладяване на алергичната риакция. В следващите 2-3 дни мефурите взеха да завяхват, но вече 10 дни от овладяването на алергията все още имам белези от пъпките (мехурите)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *