Панцеф за деца, сироп. Кога започва да действа? Мнения

Как се дава Панцеф за деца? Сироп и др. видове. Кога започва да действа. Има ли Панцеф 500? Мнения за прочутия антибиотик. Аналог и заместител има ли? Зефацет ок ли е? А Неофуроксим? А Цефурокон? Сумамед и Цефподоксим.

Панцеф е антибиотик-цефиксим, представител на III поколение цефалоспорини.

При III поколение от този вид лекарства се постига значително разширяване на обхвата на действие спрямо предходните две генерации.

Препаратите III поколение имат висока бактерицидност и се справят отлично с щамове, които са си образували защита срещу пеницилина (той вече не им действа).

Антибиотикът Панцеф е ценен, защото е подходящ и се използва в педиатричната практика. Изразеното антимикробно действие и безопасността на Панцеф сироп й позволява да се позиционира като антибиотик за деца.Панцеф антибиотик

За лечение на инфекции при децата най-търсени са антибактериалните препарати под формата на суспензия. Те са подходящи за почти всички възрасти и се дават в пъти по-лесно, отколкото таблетките и капсулите. Един от тези антибиотици е Панцеф. При употребата му за деца е важно правилно да се разчете дозата и да се знае с какви аналози може да се замени.

Панцеф за деца

От каква възраст се назначава Панцеф? Гранулираното лекарство за приготвяне на разтвор е разрешено от 6-месечна възраст. Ако бебето няма още 6 м., то това лекарство е противопоказано за него.

Обикновено сироп Панцеф се използва до 12-годишна възраст, тъй като по-големите вече взимат дози за възрастни, а и могат да пият Панцеф на таблетки.

Как се дава на деца, на бебе? Панцеф е удобен за малки пациенти, но съвсем не е безобиден. Непременно спазвайте точните разчети и не превишавайте дозите.

За най-малките антибиотикът се разчита спрямо 1 кг от телесната маса. Прилагането започва от 6 месеца, преди тази възраст лекарството е противопоказано.

Разчет на антибиотик за деца Панцеф:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

От 6 мес. до 12 г., когато телесната маса е под 50 кг, не се дават таблетки. Изписва се само суспензия. Тя се разчита по 8 мг за всеки кг.

Например пациент с тегло 12 кг може да вземе за денонощие до 12Х8 = 96 мг. Ако приемът е на два пъти, тогава и дозата се дели – 2 Х 4 мг/кг или при нашия пример: 2 Х 48 мг.

Децата над 12 г. и над 50 кг вече се приравняват към дозата на възрастните, която е еднократно 400 мг или двукратно Х200 мг.

Приготвяне на суспензия (сироп)

Това се прави непосредствено преди да започне приемането. Лекарството е на прах, във флакон, а вкъщи му се добавя вода (40 мл преварена и охладена). Водата се налива на два пъти, като хубаво се разбива междувременно. Целта е да се получи еднородна течност.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Преди да се измери единичната доза, суспензията се оставя за 5 мин. да се успокои.

За удобно дозиране се използва мерителна капачка.

Шишенцето се разклаща всеки следващ път, когато ще се отмерва нова доза от него.

Панцеф антибиотик за деца, странични ефекти

Най-висока е ефективността на цефиксим при три локации на бактериални инфекции – в УНГ-органите, в дихат. с-ма и в пикочните пътища. Това е засичано многократно при клинични изследвания.

Парентералните (които не се пият) цефалоспорини III поколение първоначално са използвани при тежки инфекции в болнични условия. Обаче при настоящия ръст на антибиотико-устойчиви щамове те вече мощно навлизат в амбулаторната практика.

Пероралните (които се пият) цефалоспорини III поколение се използват при средно тежки извънболнични инфекции, провокирани от грамотрицателна флора, а също и като средства за втори избор при поетапните схеми за лечение.

Панцеф антибиотик
Приготвяне на панцеф като сироп

Точни дози сироп и таблетки Панцеф за деца даваме по-долу при конкретните заболявания.

Евелина Лютова

Видове Панцеф + цена

Активното в-во на Панцеф е цефиксим под формата на трихидрат. Лекарството се произвежда от ALKALOID-INT, Словения. Панцеф има широкомащабно антимикробно действие. Той спира синтезирането на кл. стена на бактериите, които води до тяхната гибел.

За удобство на пациентите лекарствените форми са две – твърда (таблетки) и течна (суспензия).

На таблетки Панцеф 400

Таблетките са винаги по 400 мг, като се опаковат по 5 и по 10 в кутия.

Цената е съответно 25.38 лв и 45.34 лв за кутия.

Има ли Панцеф 500? Не, това лекарство се произвежда само на таблетки по 400 мг. Такива от 500 няма.

На суспензия (сироп) Панцеф 100

Суспензията винаги съдържа 100 мг активно в-во на еднократна доза, която е възприета да бъде 5 мл. Предлагат се две разфасовки – флакони с 60 и със 100 мл.

Цената е съответно 25.38 лв и 40.18 лв.

Панцеф е на по-висока цена от антибиотиците от по-предни поколения, което отразява неговата съвременност и подобрено действие.

Кога започва да действа

Усвояването на антибиотика става 50 до 120 минути след изпиване на дозата. Максимална концентрация на действащото в-во в кръвта настъпва 6 часа след изпиването. Установено е, че прием заедно с храна, Панцеф по-бързо се всмуква в кръвта. Високата концентрация на лекарството се съхранява в продължение на дълъг период от време.

Мнения за Панцеф: според мнения на пациенти, този антибиотик не е от бързите по отношение видими ефекти от лечението с него. Споделя се, че температурата спада на втория ден, а секрецията от носа спира на третия ден.

Как точно се пие Панцеф

Дозиране на таблетки Панцеф

Таблетираната форма на препарата се приема вътрешно.

Разчетът за 24 ч. е следният:

 • пациенти от 12 г. нататък – 8 мг/кг от теглото, разделено на два пъти или 2 Х 4 мг/кг. Максимална доза – 400 мг/24ч.
 • пациенти на хемодиализа и при изразена патология на бъбреците получават доза, намалена с 25%.
Дозиране на сироп Панцеф

За разреждане на гранулите преди първо използване добавяме кипната и охладена вода в количество от 40 мл (към гранули с тегло 32 г) или 66 мл (към гранули с тегло 53 г). За добавяне на вода използваме мерителна капачка, а течността се налива на два пъти, като след всяко наливане завиваме капачката и енергично разтръскваме.

Готовият препарат се дозира също с помощта на капачката. След използване тя се измива и подсушава. Преди всяко следващо използване флаконът отново се разтвърсква.

За деца от 6 месеца до 12 г. и с тегло под 50 кг сиропът се дозира спрямо теглото.

Течната форма на препарата (суспензията) се приема вътрешно

Разчет за 24 ч.

Пациенти от 12 г. нататък и маса над 50 кг могат да пият:

 • Еднократно 400 мг;
 • Двукратно по 4 мг/кг от телесната маса.

Пациенти от 5 до 11 г. могат да пият:

 • Еднократно 8 мг/кг от телесната маса;
 • Двукратно 4 мг/кг от телесната маса, тоест 6-10 мл суспензия на 24 ч.

Пациенти от 2 до 4 г. могат да потребяват 5 мл;

Пациенти от 6 мес. до 1 г. могат да приемат от 2.5 до 4 мл от суспензията.

Средна продължителност на лечението с Панцеф е 7 до 10 дни. Лекарството може да се приема еднократно или да се дели на два пъти.

Още в текста: Панцеф при пневмония, при грип, ОРВИ и бронхит, при кашлица, при УНГ-инфекции, отит, гнойна ангина, урогенитални инфекции. Странични ефекти и противопоказания на Панцеф. Аналози с цефиксим и други 

Какви болести лекуваме с Панцеф

Диагнози, при които се назначава:

 • Инфектирания на пикочния тракт: цервицит, уретрит с гонококов генезис;
 • Възпаления в дихателната с-ма: пневмония, бронхит (остро и хронифицирало течение), трахеит;
 • Възпаления на УНГ-органите: синузит с бактериален генезис, тонзилит (ангина), отит (среден и външен), фарингит;
 • Остри чревни инфекции.

Панцеф се изписва при инфекциозно-възпалит. процеси, провокирани от бактерии, чувствителни към активната му съставка.

Панцеф при пневмония

панцеф при пневмонииДнешната медицина има впечатляващи резултати в изучаването на пневмониите, а в същото време се увеличават болните с тежко протичане и нараства смъртността. Постепенно се налага промяна на подхода към тази болест и прилагането на съвсем друг тип лекарства като Панцеф.

Защо?

Бактериални причинители на пневмониите традиционно са пневмококите и хемофилната пръчица. Но в последните години все по-значими стават малко известни агенти като легионела, микоплазми, хламидии, гъбички.

Вторият проблем е нарастващата придобита устойчивост на много микроорганизми към антибиотиците. Значително се увеличава делът на пневмонии, предизвикани от щамове на S. pneumoniae, устойчиви към пеницилин и към цефалоспорините от първите генерации.

Тези две причини – все по-широк кръг причинители и все по-устойчиви на лекарства причинители, карат медиците да подбират от самото начало по-широкообхватни антибиотици като Панцеф, които покриват повече видове причинители на пневмонии.

Препарати, които доскоро бяха пазени като резерва, сега започват да се изписват все по-активно. Сред тях са цефалоспорините от III-IV поколение и конкретно Панцеф.

Налага се и провеждане на по-продължителни терапевтични курсове, които стигат до 14 – 20 дни.

При грип, ОРВИ и бронхит

Обикновено вирусните инфекции и бронхитите не се лекуват с антибиотици. Повечето бронхити са вирусни инфекции, които би трябвало да отминат сами за 7 до 10 дни.

Панцеф антибиотик
Таблетката отблизо

Обаче нерядко вирусната инфекция – грип и ОРВИ, се усложняват и бронхитът идва като резултат от привличане на вторична бактериална инфекция.

Обикновеното от бактериалното инфектиране може да се различи по симптомите. Най-често бактериалният бронхит е втора вълна на заболяването.

Първоначално пациентът е проявяват симптоматиката на грипа или на ОРВИ и за около седмица е показал тенденция към подобрение.

Но изведнъж температурата отново се вдига, кашлицата се усилва, болките се увеличават, появява се главоболие – тоест болестта се завръща. Всъщност тя се е видоизменила, като отслабеният организъм е бил завзет от определени бактерии.

Ако в такъв момент се направи рентгенова снимка, тя ще покаже бронхит.

В такъв случай изписването на Панцеф е логично. Явно подобрение се усеща след първите 2-3 дни. Температурата спада и за около 7 дни от началото на приема пациентът вече се чувства здрав.

При кашлица

Обичайно едновременно с Панцеф при бронхит се изписват и муколитици за разреждане на секретите и по-бързото им извеждане навън.

При наличие на гнойно съдържание в бронхите не се изписват противокашлечни средства, защото те потискат рефлекса за изкашляне, който е необходим за изкарване на пълната с бактерии секреция.

Лечението на бронхит, особено при малките пациенти, разглеждаме по-обстойно ТУК!

При УНГ-инфекции, отит

Особено висока ефикасност показва цефиксим – активната съставка на Панцеф, в лечението на УНГ – инфекции във всички възрастови диапазони, включително и при най-малките.

Добри резултати са получени от прилагането на Панцеф в лечението на болни с различни форми на синузити. Едно открито изследване върху пациенти с остри синузити е изведена идеалната лечебна формула:

400 мг цефиксим, 1 път на денонощие, курс от 10 дни

При такова прилагане ефикасността на терапията постига 84%, а според някои автори и 90%.

Панцеф е много ефективен при лечението на синузити на фона бронхиална астма. Честотата на положителните резултати на цефиксим превишава постиженията на амоксицилин и на цефазолин и е съпоставима с постиженията на съчетанието на амоксицилин с клавуланова к-на.

При гнойна ангина

Многоцентрово изследване, изпълнено в Германия, проверява ефектите от цефиксим при остри и хронични форми на А-стрептококов тонзилит (ангина, бактериално възпаляване на сливиците).

Резултатите от антибиотика за деца са уникални – 98,8% напълно излекувани. При възрастните този процент е 98,4%.

При сравнителни изследвания се оказва, че бактериологичната ефективност на цефиксим е аналогична на пеницилин и дори го превъзхожда.

Панцеф антибиотик
Панцеф при инфекциив зоната на главата

Днес на лекарствата с цефиксим като Панцеф се гледа като на алтернатива на съчетанието на амоксицилин и клавуланова к-на в лечението на хронични рецидивиращи форми на А-стрептококов тонзилит, когато патогените са се локализиран в дълбоките слоеве на сливиците.

При урогенитални инфекции

Съвременният подход към урогениталните инфекции е използването на еднократни (едномоментни) лекарства. Препарат от първи избор при остра гонорея е цефтриаксон, който има изразен антибактериален ефект, практически не дава странични ефекти и едновременно оказва изразено профилактично трепонемоцидно действие.

От цефалоспорините се използват цефиксим и флуорхинолони, обаче последните са противопоказани за деца до 16 г., бременни и кърмачки.

При гонорея неусложнена Панцеф се приема ендократно – Х400 мг. Продължителност на терапията – 7-10 дни.

При цистит дозата се установява индивидуално според чувствителността на възбудителя, тежестта на протичане и локализацията на инфекцията.

 • Пациентите с тел. маса над 30 кг получават еднократно Х400 мг или 2Х200 мг.
 • При децата според тежестта на заболяването 24-овата доза е 1.5-8 мг/кг от телесната маса. Курсът при неусложнен цистит е 3 дни, но може да стигне и до 14 дни.

Още диагнози ТУК: Панцеф при нефрит, уретрит, ешерихия коли, пиелит и пиелонефрит, при скарлатина.

Странични ефекти

 • Храносмилане: сухота в устата, диария, повръщане, дисбактериоза, стомашни болки, кандидоза, метеоризъм, жълтеница, анорексия. Рядко стоматит, глосит, псевдомембранозен ентероколит;
 • Кръвоносна с-ма: тромбоцитопения, хемолитична анемия, левкопения, неутропения;
 • Нервна с-ма: мигренозни болки, виене на свят;
 • Пикочна: нефрит, дискомфортно уриниране;
 • Възможен алергичен отговор: зачервяване, обрив, сърбеж, втрисане.

Противопоказания и опасности

Абсолютни противопоказания са:

 • Панцеф сироп не се употребява под 6 мес., таблетките – под 12 г.;
 • Хиперчувствителност към пенициламин, пеницилин, цефалоспорини.

С внимание се използва при:

 • Старческа възраст;
 • Следните болести в анамнезата: колит и бъбречна недостатъчност.

Кой аналог е добър? ЗаместителиПанцеф антибиотик

Аналози на Панцеф са всички лекарства с активна съставка като неговата – цефиксим.

Това са:

 • Зефацет суспензия. Значително по-евтин е този сироп, а и отзивите от него не са по-лоши;
 • Неоцеф таблетки;
 • Цефиксим ABR суспензия и таблетки.

Зефацет прилича на Панцеф. Прави се на таблетки по 400 мг и на сироп по 100 мг. Таблетките са по 5 и 7 бр. в кутия. Малко по-евтин е от Панцеф, примерно с 2 лв за кутия от 5 табл. Производителят извежда напред прилагането на Зефацет при инфекции на средно ухо.

Препаратите са с идентично съдържание на цефиксим и се дозират по същия начин. Има известна вариация в цената, тъй като производителите са различни.

Частични аналози на Панцеф са препаратите от трето поколение цефалоспорини.

 • Цефтриаксон  – Медаксон, Терцеф, Цефтриаксон;
 • Цефподоксим – Ксимебак, Сефпотек, Фоксеро.

Цефтриаксон е показан при специфични сфери като сепсис, менингит, коремни инфекции като перитонит, инфекции на кости, стави, съединителни тъкани и кожа, в малкия таз. Урогениталните и дихателните инфекции, при които е специалист Панцеф, тук стоят на втора линия.

Цефподоксим в приложението си точно следва показанията при Панцеф – дихателни и УНГ-инфекции, пневмонии, гонорея и пикочни инфекции (гърло, дихателни пътища, средно ухо и т.н.) Таблетките са по 200 мг.  Към момента този антибиотик не е в продажба.

Цефалоспорини второ поколение

 • Цефуроксим
  Неофуроксимможе да окаже влияние и да изкриви резултатите, ако се изследвате за кръвна захар,
  Цефурокон – ликвидира бактерии в носа и в гърлото, действа в средното ухо, когато е необходимо, влиза в гърдите и белия дроб, лекува пикочните пътища, когато там са се заселили бактерии, подобрява състоянието на меките тъкани и кожата, ако това се налага).
  Зинат,
  Аксетин,
  Акцеф,
  Ксоримакс,
  Лифурокс,
  Фуроцеф.

Неофуроксим се предлага на таблетки по 250 мг, в кутии по 10 бр. Акт. съст. е цефуроксим. Прилага се главно в три области – дихателните пътища и средно ухо, пикочни пътища и кожа. Става и за деца. За разлика от Панцеф, който е от 6 м., Неофуроксин се дава от 3-месечна възраст.

Цефурокон е цефуроксим на таблетки по 500 мг – единствена дозировка и форма. Сравнително евтин е, кутията от 10 хапчета е 12 лв. Показанията са абсолютно идентични с Неофуроксим. Също като него се прилага от 3-месечна възраст.

За работата на антибиотиците от второто поколение и конкретно за известния Зинат разказваме ТУК!

Други антибиотици

 • Пеницилини – амоксицилин: Оспамокс. Той се предпочита като първа линия на лечение, докато по-новите препарати се пазят за действие при резистентни щамове.

Оспамокс е добър препарат с отлични показатели в терапията на дихателни и други инфекции. Подробно обясняваме действието му и показанията ТУК:

Оспамокс 1000, 500 или Доксициклин? Или Оспексин?

 • Амоксицилин + клавуланова к-на: Амоксиклав, Аугментин, Амоксигард, Климокс, Медоклав, Неоамоклав.

Клавулановата к-на се добавя като застраховка срещу приспособяването на бактериалните щамове към главното действащо в-во. Тази комбинация се смята за много ефикасна и е равна по действие на Панцеф.

Макролиди

Кларитромицин: Клацид, Клабакс, Клацар, Клеримед и др.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Азитромицин – Сумамед, Азакс, Азатрил, Азибиот, Азитрокс, Азитрофорт, Зетрум, Зимакс.

Още информация и източници: Как се дава Панцеф (Цефиксим) на деца? * Силен антибиотик ли е Цефиксим (Панцеф)? * За какво се изписва и колко дълго време се взема?

Макролидите са предпочитани за горната зона на дихателния път. Те са много модерни, добри препарати, с отлична резорбция. Но не са удобни след зачеване и при кърмене, тъй като минават през плацентата и в млякото.

Особено напредничава разработка е Сумамед, при който терапията се съкращава до 3 приема на антибиотик (3 дни). Как е постигнато това, разказваме ТУК:

Сумамед или Азакс? Действие на Сумамед 250, 500. Мнения

Сумамед се предлага на таблетки по 500 мг и на сироп. Сиропът е в две форми – обикновен от 100 мг и форте – двойно количество 200 мг.

Като лекарство Сумамед е по-скъп от Панцеф, но съкратеният курс намалява общата цена на лечението. Кутия с 3 таблетки са на цена 17.45 лв.

Сумамед е „извънреден“ специалист по дихателните пътища – горни и долни. Изписва се и при полови инфектирания.

Сумамед е подходящ за деца. Таблетките са от тегло 54 кг, а сиропът – от 5 кг.

Мнения за Панцеф

В интернет са публикувани буквално стотици отзиви за антибиотика от страна на потребители, които лично са го изпробвали или са лекували своите деца. Повечето мнения са положителни, но се налага виждането, че Панцеф действа с известно забавяне. Пациентите отбелязват обаче, че с антибиотика са избегнали сериозни усложнения и като цяло той е бил силно ефикасен.

Изпробвали ли сте Панцеф и какви са впечатленията ви?

Молим, коментирайте!

 • Сорцеф е препарат с цефиксим, както Панцеф. Той не се продава у нас, но във видеото върху него се демонстрира приготвянето на суспензия:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

6 Мнения

 1. Цветелина Цанкова

  Ако има сериозни хрипове детето, наистина е добре да се даде антибиотик от рода на Панцеф, без излишни колебания. Обаче ако няма, тогава търсете начини да се оправите без АБ.

 2. Марина Стоянова

  Ако почнете да давате Панцеф, не бива да го спирате рязко на 3-ия ден, да сте мислили. Панцефът се взима пет дни. Иначе може да стане още по-неприятна ситуацията.

 3. Здравейте. Аз съм на 26 години и до сега ми се е налагало да приемам буквално стотици различни медикаменти – от таблетки, прахчета и сиропи при настинка, до антшбиотици, упойки по време на няколко орерации и много силни обезболяващи, както на таблетки, така и венозно и мускулно. НО никога до сега не бах приемала Панцеф. Тази година ми се наложи за пръв път, защото получих гнойна ангина и доктор УТГ ми то предписа. Взимах по една табл. на 24 часа.
  След 2-рата таблетка започнаха да се появяват странни пъпки приличащи ро скоро на мехури. Първо на дланите, после по целите ръце, след това на лицето и ушите. Отидох до доктора и той ми каза, нищо ми нямало и да продължавам с предписаното лечение. След 3тото хапче тези обриви се появиха по пръстите на краката, стъпалата и в последствие на голе по краката. След това пръстите на ръцете и краката ми започнаха да се подуват и същевременно получих свръх чувствителност на местата където имаше обриви. В един момент започна да ми се поддува и езикът. Тогава по спешност отидох при личната лекарка, като тя веднага констатира, че съм в състояние на алергичен шок. Наложи се да ми бият спешно урбазон за овладяване на алергичната риакция. В следващите 2-3 дни мефурите взеха да завяхват, но вече 10 дни от овладяването на алергията все още имам белези от пъпките (мехурите)

 4. Детето пи Панцеф за обструктивен бронхит. Бяхме в болница и като ни изписаха, го дадоха за долекуване вкъщи. Доволни сме и доста бързо се оправи.

 5. Антония Михайлова

  За сироп Панцеф вижте, че има разлика между милиграми и милилитри. Ако ви изпишат в милиграми, трябва да го преобърнете в милилитри. Аз за малко да се объркам, и щеше да стане беля. Личната го изписала в милиграми, аз си мисля, че толкова милилитра сироп трябва да сипя в капачката, а то е ужасно много.

 6. Гинчето

  И аз искам да знам кога започва да действа Панцеф при възпалено средно ухо. Ако някой е минал през това, кога се отпушва и започва да се чува? Мерси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *