Димитър Ковачев – Фънки: Височина, биография, жената, кариерата и т.н.

♠ Кариера, изяви и участия ♠ Sofia Music Enterprises ♠ Фънки като музикант ♠ В Ера, Черно фередже и други  групи

Още в текста: ♠ Телевизионни изяви ♠ В Мюзик Айдъл ♠ Фънки срещу Къци ♠ Преслава се обижда на Фънки ♠ Фънки и Криско ♠ Като две капки вода ♠ Скандалът с Кичка Бодурова ♠ Big Brother 2017 ♠ Фънки срещу Луна ♠ Накъде през 2019?

Кой е Фънки?

Подрастващ хулиган, лошо пионерче, бунтар като млад, китарист за цял живот, вокал, жури в музикални формати, предприемач в импресарската, продуцентската и звукозаписната дейност, организатор на концерти.

Димитър Ковачев, по-известен като Фънки, е разпознаваема личност с неподражаем стил на поведение – открит до циничен, но неотклонен от своите виждания за морал и чест.

Простотията и простащината ме съсипват. Направо ме хвърлят в тиквите! (интервю пред trud.bg)

Ненавиждам търпението си към фамилиарните идиоти! Някой да ми фамилиарничи, ми разиграва играта! (Big Brother)

Каква височина има Фънки?

Според Блиц Фънки има височина от точно 164 см, а тежи цели 117 килограма. Според Юлиан Константинов от ВИП брадър проблемът му не е в това, че е прекалено дебел, а в това, че е прекалено нисък. Брадърът изчислява, че на Фънки му трябва височина от 204 сантиметра, за да може да се каже, че има идеалното тегло. Оперният певец Константинов призовава да се измисли начин Фънки да порасне още 40 см и всичко ще е типтоп!

Малко биография

Датата е 19 януари, годината – 1960. Това рождение формално го причислява към Козирог. Но не по-слабо е влиянието на граничния знак Водолей.

Димитър Ковачев Фънки
Фънки

Козирог предопределя неговия нрав – боен, непокорен, неукротим. Мъжът, роден в рамките на Козирога, не е шега работа. За някои може да бъде голям залък. Той съчетава неизчерпаема енергия и творчество с амбиция и практичност.

Козирогът е волски търпелив, както сам Фънки го е забелязал в себе си.

На влиянието на Водолей пък дължи стотиците си приятели. Това, че е открит, работлив, земен. От Водолей идват и особняшкият характер, откритостта до болка, бохемският живот.

Фънки по впечатляващ начин примирява в себе си някои крайности. Но пък животът на музиканта – бизнесмен е абсолютно праволинеен.

Рано и веднага намира призванието си – музиката. Тя влиза в живота му, още когато е ученик. Логично – постъпва в Консерваторията.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Преди нея за малко работи като санитар, което хората намират за забавно. Всъщност тази работа му трябва, за да натрупа трудов стаж от 8 месеца. Той се изисква като минимум за влизане в Държавната консерватория, според тогавашните й правила за прием.

Кариерата му започва от 91-ва с основаването на Sofia Music Enterprises. Компанията към момента е най-успешната в своя сектор. Тя е единствената непроменлива в живота му.

Паралелно с бизнеса вървят участията му в няколко групи и изявите му като китарист и вокалист. Най-запомнящ се е в „Ера“, а най-дълго остава с „Черно фередже“.

Негови идоли са Том Арая, Нора Джоунс, Майкъл Франкс.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

В последните 10 години Фънки силно присъства на телевизионния екран и за мнозина той е добре познат от нашумели реалити формати, в които се включва като участник или като жури.

Димитър Ковачев има ярко присъствие. Невъзможно е да остане незабелязан. Този факт изобщо не се дължи на закръглената му фигура. Килограмите идват впоследствие, а като млад той е строен и дори – с коса.

Фънки като млад и слаб

Димитър Ковачев Фънки
Фънки през 60-е

Изровихме няколко стари черно-бели снимки на Фънки. Качеството е доста зле, но стига, за да видим малкия Митко. Като дете той е бил направо слабичък. Като младеж леко закръгля фигурата, но все още се води строен. В първите си музикални изяви вече дава заявка за натрупване на килограми. Виждаме и че скоро ще остане без коса.

Димитър Ковачев Фънки
Още ранни снимки със слабо телосложение

Димитър Ковачев не прави драми и трагедии от килограмите и голата си глава. Дори умее да се шегува със себе си. Като журиращ в „Мюзик Айдъл 2“ той анонсира:

Ако някой е с наднормено тегло като мене, да не си въобразява въобще, че ще го пусна. Хората не са длъжни да гледат на екрана разни мамути, динозаври и всякакви камиони.

Жената на Фънки

Димитър Ковачев е женен от 24 години.

Още в средата на този срок bTV го цитира: Имам усещането, че винаги съм бил семеен.

Според skandalno.net е още по-силно: Имам чувството, че съм се родил женен.

Евелина Лютова

Съпругата на Ковачев се казва Антония Каролина Ладеслав Холечек, по мъж – Ковачева. По бащина линия е чехкиня и католичка. По професия – инженер.

Преди няколко години сайтът Скандално разказва най-подробно как Фънки се е сдобил с красивата си жена. Запознали са се в рок-кръчмата „Кравай“. Минали 8 години, преди да й предложи. Направил го в свойствения си ироничен и леко обезценяващ нещата стил. Сватбата им е забавна, началото на семейния живот започва на квартира.

жената на Фънки
Антония е жената на Фънки, с която той е женен, откак се помни.

Антония се описва като педантична домакиня, която държи на реда и чистотата, лично се грижи за домакинството и децата. Димитър пък скоро след това се връща към ергенските си навици. Още по времето на Мюзик Айдъл 2 (2008 г.) той създава впечатлението, че бракът му е омръзнал.

През 2012 г. покрай участието на Фънки във VIP Brother, senzacia.net пише, че семейството на Фънки продължава да живее на квартира и периодично се мести, без да има собствено семейно гнездо. Този факт бил в основата на охладнелите му отношения със съпругата. Фънки харчел с широка ръка и не обичал нито да спестява, нито да инвестира.

Все пък към 2019 г. дългогодишният брак на Фънки продължава да съществува и името му не е забърквано в шумни скандали, въпреки собствените му твърдения, че поглежда настрани.

Децата на Фънки

Фънки има две деца – Георги на 23 г. и Карла на 15 г.

Димитър Ковачев Фънкис детето и Жената!
Семейство Ковачеви с Георги

Георги се е метнал на баща си по това, че обича музиката. Като малък си пада по хип хопа, заради което Фънки казва:

Синът ми си мисли, че е негър. Постоянно издава едни звуци. Ние с майка му се чудим – викаме: Лошо ли ти е?, а той: Не, бе. Аз съм бийт боксер.

Дъщерята на Фънки също се е метнала на баща си, но по експанзивния характер. Наскоро излязоха снимки на момичето, на които пуши наргиле и се целува с момиче. Облеклото й – най-обикновен потник, беше окачествено като „показва напращял полугол бюст“ (bnews.bg).

Димитър Ковачев Фънки
Карла на 4 години

По-интересно е твърдението, че Карла си пада по чалга, докато баща й явно не. Само че момичето е в пубертета, музикалните й пристрастия тепърва ще се виждат.

Кариера, изяви и участия

Sofia Music Enterprises

Димитър Ковачев и приятелят му Иван Несторов основават компанията през лятото на 1991 г. Паметният миг е запечатан на тази снимка:

Димитър Ковачев Фънки
Ден първи, основаването

Компанията София мюзик ентърпрайсис става най-голямата у нас. До момента тя е организирала над 1000 концерта. Докарала е, както се казва, звезди като Мадона, Металика, Уайтснейк, Питър Гейбриъл, Блек Сабат, Кайли Миноуг, Дийп Пърпъл, Тото, Айрън мейдън, Джудас Прийст, Стинг, Дюран Дюран, Шаде и т.н.

Компанията на Фънки държи рекорда за най-посещаван концерт в България – през 2006 г. 40 хиляди души се събират за концерта на Депеш Мод.

Бизнесът е много труден и не винаги печеливш, разказва Фънки.

Българинът не обича да плаща за музиката. Това му е закодирано явно. Ако е безплатно, винаги е кеф. Ако ще да е минус 40 градуса и на площада да има тотални идиотщини, българинът винаги е там.

И все пак концертите, организирани от София Мюзик Ент. са гледани от над 2,5 милиона души.

В интервю през „168 часа“ Ковачев обяснява в още по-големи подробности за трудностите на този бизнес. Разказва, че концертът може да е на загуба, дори когато е разпродаден напълно. Разходите в сектора са огромни, както и рисковете.

Постепенно, но все пак неумолимо компанията се превръща в най-голямата у нас, в бизнес, от който Фънки и съдружникът му се издържат.

Не сме прокопсали особено, но имаме страхотни емоции и спомени. (168chasa.bg).

София Мюзик Ент. е единственото постоянно нещо в живота на Фънки, ако не броим семейството му.

Музиката – също, но през годините той по различен начин контактува с нея. В началото участва в групи, където е китарист и вокалист.

Фънки като музикант

  • 1985 – с група „Канон“, китара;
  • 1991 – с Милена Славова изпяват култовата песен „Ха-ха“:

 • 1992 – 1994 г. вокалист на „Ера“. Албум с негово участие – Point of view;
 • 1994 – гост-музикант в „Монолит“;
 • 2003 – свири в бг рок група Sheky and the boody boys;
 • 2006 – бас китарист в „Турбо“, албум: „Съдба“;
 • 2008 – бас китарист в Alien Industry (индъстриъл метъл);
 • 2008 – 2017 – бас китара в “Черно фередже” (група за хумористични песни). Изпълняват майтапчийска песен за Къци Вапцаров „Кацамун“:

 • 2017 – Стенли и Фънки (китара).

Фънки свири най-дълго с „Черно фередже“ – 8 години. razkritia.com пише, че Фънки де факто е изгонен, но причини не се посочват. В Big Brother 2017 Фънки разказва за времето в групата с най-добри чувства.

А заявката му е: Ще свиря, докато пукна!

Телевизионни изяви

 • 2008 – 2009 – жури във сезони 2 и 3 на „Мюзик Айдъл“;
 • 2012 – участник във Vip Brother;
 • 2013 – жури във формата на ТВ7 – „Музикална академия“;
 • 2015 – 2019  – жури в шоуто „Като две капки вода“ (сезони от 3 до 7 вкл.);
 • 2017 – участник в Big Brother Most Wanted.

В Мюзик Айдъл

В Music Idol Фънки за първи път показва пиперлива уста и безцеремонно държане. Youtube е пълен с откъси от представянето на кандидатите, озаглавени недвусмислено: Фънки гони кандидат по груб начин, Фънки отново обижда, Изцепки на Фънки и т.н. Някои от критиките му са на тема музикални способности, други – външен вид и наднормени килограми.

Димитър Ковачев Фънки
От времето на Мюзик Айдъл

Фънки се превръща в най-коментирания журиращ, но получава слава на безкомпромисен в оценките си. Затова той е поканен и в третия сезон, където работи с Дони и фолк-дивата Мария.

Преслава се обижда на Фънки

Тук сблъсъкът отново е на тема музика. Преслава е обидена, защото:

Тук, от началото на предаването вие не сте спрели да обиждате мен и всички фенове на поп фолка.

Фънки се е изказвал недобре относно стила, а не конкретно за певицата. Певицата се е засегнала от негови реплики относно текстове и музика на някои парчета.

Но когато е нападнат директно, рокаджията отговаря: Дори и това е много, което правя.

Във Vip Brother

2012 г. за Фънки бе белязана от участието му във Vip Brother. Той стигна до финала, където изгуби от Орлин Павлов с 44.2% срещу 55.8%.

Последен преди финалистите си тръгна Къци Вапцаров, който през целия престой в Къщата търпеше майтапите – весели и недотам невинни, на съквартирантите и лично от Фънки.

Фънки срещу Къци

В къщата съжителстват крайности, които иначе никога не биха намерили пресечна точка. Идеален пример затова са разпасаният рокаджия Фънки и шоуменът с бяла якичка Къци Въпцаров.

Единият е прегърнал животът на ръба и последствията от него, казва, каквото му е на ума, не му пука от другите и кара по свои правила, дори и те да са в разрез с нормите.

Къци пък спазва нормите – той е примерен, прилежен и дисциплиниран. Винаги се владее, дори и това да му коства територия в спора.

Между двамата не просто има несъответствие. Между тях няма никакви допирни точки. Но кой е прав и въобще дали някой е прав в този сблъсък на световете?

Димитър Ковачев Фънки
Изпълнението, което обиди Къци

Сблъсъкът на титаните – така Вип Брадър кръсти отношенията между Фънки и Къци. Общуването – невъзможно, независимо от това каква е темата на разговор – хранене, изкуство или желание за победа.

Ти си представител на друга галактика, Къци. Ти не можеш да разбереш света на изкуството и другите хора. На теб ти дай да маршируваш, да козируваш и да подреждаш нещата, постави тезата си Фънки.

Сблъсъкът между двамата не винаги остава в добрия тон. В пререканията се включват и други съквартиранти.

След излизането си от Вип Брадър Къци заявява, че жена му и децата му са били травмирани. Някои сайтове като frognews и hotnews съобщават, че тв водещият иска публично извинение и обезщетение, но историята остава без продължение.

В Музикална академия

От формата „Музикална академия“ излиза сравнението на Фънки с Шрек. Рапърът Криско влиза в конфликт с рокмузиканта, който тук е един от четиримата журиращи. Фънки го обвинява, че не може да пее, а Криско му лепва определението „дубльора на Шрек“.

Фънки срещу Криско

Впрочем, Фънки направо го пита в ефир: Защо Шрек? На което Криско отговаря: Не знам, не съм добре с очите.

Фънки продължава сериозно:

Първо, няма да ми казваш какво да уважавам (по повод призив на Кристо във визитката му). Това, че пееш хип-хоп, си е твоя работа.

От изпълнението не се впечатлявам особено. Няма какво да ме грабне. Това не е вокална академия, а музикална. Опитах се да чуя хармония, нещо да ме грабне. Съжалявам, не ме грабва!

И Фънки отстоява позицията си. Още пререкания между Криско и Фънки във видеото:

Като две капки вода

Шоуто, което прави Фънки, продължава в „Като две капки вода“. До момента той е журирал пет сезона, като се започне от 2015 г. насам.

Пререканията с известни личности продължават и в този формат.

Скандалът с Кичка Бодурова

Това е история от март 2019 г. Участникът Стефан Илчев имитира Кичка Бодурова и се справя доста добре. Но Фънки го съжалява, че е имал малшанса да попадне на лоша песен. За капак добавя, не никак не му допада „ресторантьорския“ старт на вечерта.

Първо реагират почитатели на Бодурова, а след това и тя самата, въпреки че живее в САЩ. how.blitz.bg публикува отговора й, в който нарича Фънки „недодялано човешко подобие и недоказан музикант“.

Кичка Бодурова се чуди с какво Фънки е полезен на шоуто и отбелязва, че той гради собствен имидж, плюейки другите с жлъч. Индиректно го нарича помияр.

Но с Фънки определено е весело. Той е интересен и бързо влиза в тон. Водещите често му правят изненади, за да реагира спонтанно и нещата наистина се получават.

Ето и кадри от прочутото „кръщене“ на Фънки:

Big Brother 2017

След VIP Brother 4, 57-годишният Фънки за втори път си причини влизане в Къщата. Той се включи в петия сезон, който стартира в края на 2017 г. под името Most Wanted.

Победител за втори път стана Джино Бианкалана. Относно Фънки, реалити форматът се запомни с приятелството му с певеца Константин и пререканията му с фолк певицата Луна.

Фънки срещу Луна

Според обобщението на nova.bg, всичко започва оттам, че Big Brother отнема 40% от бюджета за храна, тъй като съквартирантите не спазват поставените условия. Луна реагира остро и иска от другите да са по-изпълнителни. Всички са учудени, защото точна тя е искала да провали мисията.

Участието на Фънки тук е с коментари, които подлагат музикалните способности на Луна под съмнение. Репликите наистина са обидни и се поражда напрежение, което после ескалира в агресия и Луна е изгонена.

Вижте за отношенията между Луна и Фънки във видеото:

Словесният двубой в пародия от Бай Брадър:

Накъде през 2019 г.?

До края на месец май Фънки е обвързан със седмия сезон на „Капките“.

Пред сп. Biograph той заявява, че е готов отново и отново да участва в този формат, докато го канят. Харесва го, защото в предаването винаги е весело и разнообразно.

Фънки никак не страда, че е определян като съдията-хулиган и „лошото ченге“ в журито на „Капките“. Не мога да се правя, че не забелязвам, когато нещо не е наред, обяснява той.

Той дебело подчертава, че няма нищо лично към участниците, а просто си върши работата – поканили са го да ги оценява и коментира и той прави точно това – честно и по съвест.

Фънки е един от героите на майския брой на сп. Biograph. Изданието разкрива любопитни факти от живота му на изпълнител и организатор №1.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Накрая нека дадем две кратки актуални информации за него:

За Фънки през юни 2019

Карла Ковачева обожава Фънки

Най-голямата почитателка на Фънки е… неговата дъщеря.
Карла Ковачева даде прочувствено интервю за Нова ТВ, в което разкри, че баща й е неин идол и модел за подражание.

Карла се учи да пее и да свири на китара, ходи на уроци по пеене. Тя е привлечена повече от актьорското поприще, но въпреки това не изоставя и музиката. Всеки ден преживява „Капките“ – под прицела на безпощадното бащино мнение. Защото баща й не бърза да я хвали.

Винаги съм имала неговата подкрепа, заяви Карла и поясни: Той ми казвал, че аз имам талант.
Карла сподели, че Фънки не би я оставил да пее на сцена и да се изявява, ако няма дарба. Но въпреки това той никога не й е надувал самочувствието, защото това бил неговият начин да я амбицира.
Защото знае, че го мога, радва се Карла. Тя споделя, че баща й не я критикува, а по-скоро отлага похвалите за някой бъдещ момент. Но тя все пак предпочита той да й покаже грешките, за да може да се поправи и да израства.

Не се ли притесняваш, че и теб ще те разнищи, както критикува в „Капките“, я пита Ива Софиянска-Божкова.
В Капките той не реже, а изразява своето мнение, своята професионална позиция, отговори зряло момичето, което е още ученичка.

Карла Ковачева се изказа по възхитителен начин за баща си, разкривайки как го боготвори. Тя го похвали, че е успял да я възпита по най-добър начин. Дъщерята на Фънки се бунтува срещу мнението, че е разлигавено дете. Но след това зряло заключава, че не може да бъде харесвана от всички.
Все пак животът й поднася предизвикателството постоянно да се доказва, че може и сама. Смята, че създава погрешно мнение у хората, но се радва, че баща й винаги я подкрепя.

Отскоро тя се е включила в семейния бизнес като помага при концертите, които организира фирмата на Фънки (София мюзик ентърпрайс). Дъщерята на шефа стои на вратата, посреща гостите и раздава флаери.
Карла с възторг описва баща си като искрен, добър човек. Казва, че се разбират, говорят си и си споделят. Цени съветите му. Той я е научил да цени нещата и да не въздига материалното. Гордея се с него, заяви момичето.

Карла Ковачева сподели, че винаги се е старала да привлича вниманието на баща си, особено в музиката и бъдещото й поприще. Защото тя го има за абсолютния професионалист.
Много ми харесва, че е директен, искрен. И е много начетен. Винаги дава правилния съвет. Когато трябва, е строг. Не се караме с него, но като кресне веднъж и аз съм строй се – преброй се.
Вкъщи Фънки е весел, шегува се, разказва вицове. Не си ляга без чаша чай, поднесена от дъщеря му, и без да й пожелае лека нощ.

От него Карла научава:

Да бъдеш директен и да не позволяваш на някакви глупости да ти пречат на пътя в живота!

Фънки за Александра Сърчаджиева

Малко по-късно след това интервю Фънки позволи още веднъж да се надникне в личния му живот и чувства.
От сцената на „Капките“ той обяви Александра Сърчаджиева за негова втора жена. По този начин ексцентричният музикант показа подкрепата си към Алекс като към приятел и вдовица на най-добрия му приятел. Изявлението дойде по повод рождения ден на Алекс.
Медиите припомниха, че Фънки и Ласкин бяха най-добри приятели. Семейството на Фънки е подкрепяло Алекс в най-тежките моменти, когато Иван е бил в кома в болницата. Преди 5 месеца Фънки възкликна за Алекс: Тя е направо герой! Откъде намира сили?!

За Радост Ангелова

Прочети още

Берен Саат, Великолепният век Кьосем, Забранения плод,

Берен Саат. Филми, деца, биография

♠ Детство в Анкара. Джем Саат. Филми. ♠ Визитка на Берен Саат ♠ Първа любов …

Едно мнение

 1. Донка Мизи

  Интересен типаж, интересна биография, интересно четиво. Имам обаче един въпрос относно съпругата на Фънки: преди има-няма 30 години е участвала в клип на рок-балада (ако не се лъжа), но не мога да се сетя в кой. Някой знае ли, а също така дали някъде в нета може да се намери?

  И още: Тони е музикална и в предпубертетна възраст пееше във вокална група. Кога Тони и Фънки ще направят един дует, пък било то и само за един концерт като гости (примерно в “Като две капки вода” или “Маскираният певец”)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *