Бабини илачи за кокошинки по човек и по кокошките. Нафта, чесън, сяра. Какво убива кокошинките? Препарат. Опасни ли са за хората? Айкън

Какво убива кокошинките?

Бабини илачи за кокошинки по човек и по кокошките. Нафта, чесън, сяра. Какво убива кокошинките? Препарат. Опасни ли са за хората? Айкън

Dermanyssus gallinae (червен или птичи акар) е паразитно кръвосмучещо. То обитава клетки и гнезда, като паразитира върху домашните и дивите птици. Напада през нощта, а денем се крие. Причинява сърбеж и дерматози върху работещите в птичарници. Пренася заболявания, намалява яйцеснасянето, води до изтощение и анемия.

Описание на кокошинката
Поведение атакува спящите птици, напива се с кръв и се скрива в близки дупки и цепнатини
Снасяне снасят далеч от приемника, в скрити места
Оцеляване възрастната кокошинка издържа 5 месеца без храна
Благоприятни условия над 9 °С
Заразяване чрез пренасяне от диви птици, хора, предмети

№1 мярка срещу кокошинки е минимизиране на вероятността от заразяване. Това включва поддържане на хигиена в птицефермите, изолиране на достъпа на диви птици чрез мрежи и елиминиране на пукнатини и процепи, в които да се крие паразитът. Модерни птичарници с гладки повърхности рядко „хващат“ кокошинки. Предмети и съоръжения, превозвани между стопанствата, да се дезинфекцират с висока температура.

Втората мярка е наблюдение над птиците и поставяне на лепкави капани за ранно засичане на кокошинки. Последна възможност е започването на борба с паразита, което е най-лошият вариант.

Какво убива кокошинките?

Собствениците на птицеферми понасят масивни загуби, ако допуснат заразяване с кокошинки. Проблемът е, че паразитът изгражда желязна резистентност към препаратите, с които бива третиран. Непрекъснато популациите изграждат имунитет.

Какво убива кокошинките 01
Кокошинка или пилешки кърлеж отблизо

Няма орални продукти, които да им влияят чрез гостоприемника. Понякога се налага поредна обработка с различни отрови, докато се намери някоя, към която конкретните кокошинки са податливи.

Бабини илачи за кокошинки

Домашните средства са неприложими за големите стопанства. С тях само се губи време, през което популацията расте. Подръчните отрови са адекватни за малки огнища, те помагат при заразяване на няколко птици в частния двор.

Нафта против кокошинки

„Смесих нафта, кореселин и отработено масло. Напръсках кокошарника и всички милиарди кокошинки умряха. Изпълзяха от дупки и цепнатини и всичко побеля от труповете им. За 5 дни всичко приключи“. Това е разказ, който четем в един от аграрните форуми. Преди да направи сместа, стопанинът е изпробвал безуспешно 7 промишлени препарата.

Чесън за кокошинки

За този похват четем в Български фермер. Цитира се изследване, според което добавянето на чесън и хранителните флавоноиди синеол, тимол и апигенин в дажбата на селскостопанските птици намалява популацията от кокошинки на 75% и повишава количеството снесени яйца с 5% над базовото ниво.

Сяра против кокошинки

„Опушвам кокошарника със сяра, когато се зарази с кокошинки, а самите птици обработвам с пудра за домашни любимци против бълхи“. Така овладявам положението“. Рецептата е споделена във форума на pernati.com. И този стопанин преди това е ползвам няколко отрови, включително Фендона.

Погледнете и ТОВА: Класация за най-здравия найлон за оранжерия. Как се слага? Закрепване. Армиран найлон от Практикер.

Видове препарат за кокошинки

“Фигурин

Съществува препарат, разработен против кокошинки и предназначен единствено и само за този паразит. Съдържа метил целулоза – лепило, което обездвижва кърлежите и те загиват. Работи в чиста и в запрашена среда. Направен е за промишлено приложение в в птицеферми.

Harmonix® Red Mite

Отрова на Байер, иновативен концентрат за контрол на кокошинки и дълготрайна защита. Препаратът е безопасен за домашните и свободните птици, които обитават в близост на обработваните зони. Въобще не влияе на други живи организми.

Какво убива кокошинките 02
Хармоникс за целия жизнен цикъл на акара

Хармоникс е в промишлена опаковка от 5 л (струва 249,98 лв). Една туба е за обработването на 1000 кв. м. площ. Той е насочен към стопаните, които професионално отглеждат птици в птицеферми.

  • Препаратът се разрежда в пръскачка. На 1 л вода – 700 мл препарат, на 1 л препарат – 7.5 л вода. Разтвор с 1 л концентрат обработва 200 кв. м.
  • Необходима е повторна обработка 7 до 10 дни след първата.
  • Междинно: ако след първото пръскане се забележат признаци на живот сред малките кърлежи, трябва незабавно да се напръска отново. Така за унищожаване на едно гнездо може да потрябват 3 и повече обработки.

Има още един препарат, който е създаден само за кокошинки. Той е коренно различен от предходния, защото не е химия, а предоставя естествено решение.

Фитомайт
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Фитомайт е смес от органолептични добавки и ароматни вещества от мащерка, момина вратига и репей. Афишира се като нетоксичен, природен и безопасен продукт, макар че и химикалите не засягат птиците и не им вредят.

Фитомайт прекъсва биологичния цикъл на паразита. Прави го, като променя кръвта на птиците и я прави несмилаема за кокошинките. Така акарът не усвоява изпитата кръв и постепенно отмира.

Преимущество на Фитомайт е удобството му за малки стопанства. Той е в опаковка от 100 мл (26 лв), която се разрежда в количество 2 мл на 1 л вода. Не се пръска, а се изсипва във водата на птиците 8 последователни дни и втори курс от 8 дни след 1-седмична почивка.

Нататък профилактично се дава на птиците по веднъж месечно. На болна птица – по 1 капка в човката. Лечението се повтаря след 6 месеца.

Мултифункционални отрови, които действат и срещу кокошинки

ORMA Мастерцид микро

Убива кокошинки, хлебарки, комари, кърлежи, брашнен бръмбар, мравки, молци. Представлява инсектицид-акарицид, с който се пръска през 30 дни.

Използвана е техника на микрокапсулиране, която повишава ефективността на отровата. Активните съставки са в биокапсула. Тя се отваря при затопляне и се затваря при студ. Залепва се за пипалата на насекомите и действа директно върху тях. Ако температурата падне, капсулата се затваря и запазва активната съставка за по-благоприятен момент. Това удължава действието на Мастерцид.

Чрез залепването за насекомите капсулите се придвижват към други екземпляри, които не са били в обсега на пръскането. Това също повишава ефективността

Препаратът не мирише, не цапа и не дразни. Негово преимущество е битовата му опаковка от 25 мл, която струва под 7 лв.

Евелина Лютова
Айкън против кокошинки

В официалните описания на препарата и в сайтовете за отрови не се посочва, че Айкън е ефективен срещу кокошинки. Във форумите има отзиви на стопани, които са пръскали кокошарниците с Айкън и не са получили желания резултат.

Пудра против кокошинки Опигард

Тя се продава във ветеринарните аптеки и е в малка битова опаковка от 40 г. Пудрата се използва директно, не е концентрат. Представлява 2 % карбарил.

Препаратът се прилага чрез наръсване върху домашни любимци срещу ектопаразити, екзотични птици и гълъби срещу кокошинки. Птиците се напудрят под крилата. Трябва да се поръси и обитаваното помещение. Цена 3.50 лв.

Какво убива кокошинките 03
Как изглеждат кокошинките реално
Амитраз – пудра

Това е противопаразитна пудра, която напълно съвпада с описаното за Охигард. Единствената разлика е активното вещество. Тук то е амитраз 0,25%. С него се пудрят домашни любимци и птици, както и тяхното обитание. Флакон от 40 г струва 6.10 лв.

Пудра ПИК

Това е пудра против паразити, направена само за кучета и котки. Активния агент е Naphtyl-N-Methyl Carbamate.

Кокошинки по човек или в къщата

Кокошинките проникват и в домовете, когато там се отглеждат птици. Въпреки че са паразити по птиците, не е изключено да нападнат топлокръвни и да пият кръв – домашни любимци, дори човека.

Опасни ли са кокошинките за хората?

Когато ухапят човек, кокошинките могат да причинят заболяването дерманисиоза.

Дерманисиоза представлява поражение на кожата, характеризиращо се със зачервяване и възпалителна реакция. Мястото може да сърби, а може да възникне и по-остра алергична реакция с обрив и дори инфекция.

При силно заразяване с дерманисиоза са възможни усложнения като анемия, загуба на тегло.

Кокошинки по кокошките

За обитателите на домашните и промишлени птицеферми червеният акар е преносител на опасни трансмисивни инфекции като салмонелоза, борелиоза, орнитоза, холера, чума по птиците, инфекциозна анемия и др. Стопанствата биват атакувани целогодишно, но най- активни са тези паразити през топлото полугодие.

Кокошинки по кучето, папагала и др.

Dermanyssus gallinae се храни от бозайници, включително кучета, котки, мишки, коне. Преди тях по интерес стоят екзотичните птици, отглеждани при човека. Заразяването на червен кърлеж най-рядко се среща при кучета и котки. Ако се случи, те биват хапани по краката и гърба.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Вижте и ТОВА: Карантинен период на Айкън. Мнения и как да пръскам с него? Бандит по-добър ли е?

Линк от: https://www.chudesa.net/fendona/

Видео: Реклама на пудра против кокошинки, която демонстрира метода на обработване на кокошки и кокошарници

За Михаил Здравков

Прочети още

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум?

Отглеждане на антуриум. Цена на цветето и откъде? Пресаждане и др.

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум? На каква цена се продава и откъде се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *