Как се слага найлон за оранжерия. Кой е най-здравия? Армиран от Практикер

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия. Кой е най-здравият? Армиран найлон от Практикер ок ли е? Цена и откъде се вземат. Как се слага немски найлон. Покриване със зелен найлон

В началото оранжерийното зеленчукопроизводство предпочита стъклото вместо покриването с найлон. Найлонът се търси с цел икономии, като се правят компромиси с други неща: такива оранжерии биват ниски, тъмни, без ефективно проветряване и с висока влажност.

Но технологиите вървят напред и найлонът през 21 век е съвременен и качествен продукт, който позволява да се отглеждат прекрасни зеленчуци. Той отговаря на повече изисквания, отколкото са му били предявени – контролира преминаването на ултравиолетовите лъчи (UV-BLOCK и UV-OPEN), има високо ниво на дифузия (UHD) и увеличена прозрачност (CRYSTAL CLEAR). Всичко това позволява да се избере найлон съобразно географските условия, в които ще работи, за да се увеличи реколтата, качеството на продукцията и да се икономиса енергия.

Днес найлонът отново е икономичния вариант, но без компромисите от старта на оранжерийното производство. Напротив, той е по-добро, почти съвършено покритие. А стъклото се опитва да го догони чрез допълнителни покрития за термичен ефект и разсейване на светлината.

Стъкло, найлон или пластмаса?

Някои зеленчукопроизводители и досега си задават този въпрос – стъкло, найлон или пластмаса (поликарбонат)? И ако найлон – какъв? В таблица даваме важните качества на този материал. Впрочем правилното му название е полиетилен.

Преимущества на найлон (полиетилен) за оранжерии
ПараметърКачества на съвременните найлони
Светопроницаемост – количество слънчева светлина, която достига до растениятауниверсалният найлон е с ниво на дифузия 12 – 30 %, специализираният за оранжерии достига до 88%
Отражение на светлинатасъвременните найлони имат антирефлексна обвивка, която увеличава количеството светлина и намалява нейното отражение, и антикондензна обвивка (ANTI-DRIP), която регулира конденза и частичната загуба на светлина
Механична износоустойчивостнайлоните с високо ниво на стабилизация са разчетени за 10-12 сезона, при тежки условия изкарват 5-7 години срещу 15 г. за стъклото. Но найлонът е по-устойчив на механични повреди, например градушка, пружинират, минимизирайки вредата от валежите и се отремонтират евтино с полиетиленови ленти
Олекотена конструкциявече дебелината на найлона не се отъждествява с неговата здравина. Произвеждат се тънки найлони с високо качество, които намаляват изискванията към конструкцията и оттам икономисват пари
Термични свойстваизползването на двоен найлон позволява да се намали до 40% загубата на топлина, сравнено с традиционните оранжерии. Добрата термоизолация вече не се постига за сметка на намалено предаване на светлина

Полиетиленът създава отличен микроклимат в оранжерията, но само ако е закрепен правилно. Един лош монтаж може да провали цялото начинание, ставайки причина за проникването на студен въздух и нарушаване на вътрешната среда.

Как се слага найлон за оранжерия

Изборът система за закрепване до голяма степен зависи от материала на корпуса – дали ще се кове, ще се хваща със скоби или с лента, целта винаги е високата надеждност.

Главната задача на крепежа е проста – найлонът да не бъде отвят от вятъра. Може ли това да стане безопасно – без да се пробива найлонът с гвоздеи?

oranjerii-03
Оранжерията може да се покрие и с най-обикновен найлон, обаче негативите са много
Закрепване с дървена рамка

Към този метод прибягват предимно собствениците на дървени оранжерии. Найлонът се изпъва на рамки, към които се заковава с гвоздеи. За да се намали вероятността от скъсване, върху найлона на мястото на заковаване се слагат ленти от стар балатум.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За мнозина е най-лошият начин за захващане на покритието. Както и да се укрепи найлонът към рамката, остава фактът на неговото пробиване – нарушаване на целостта му. С това срокът на експлоатация значително се съкращава. Такъв найлон изкарва само няколко сезона.

Заковаването е приемливо, ако сме купили евтин найлон, и е пълна глупост да се използва за здрави многогодишни покрития. Още повече, че има и други начини за захващане.

Заковаване само в краищата

При гореописания начин найлонът се заковава навсякъде – и по страниците, и към гредите на покрива. Друг вариант е да се закрепи само в краищата на оранжерията.

При такова закрепване покритието се нарушава на по-малко места, което е добре. Обаче има един сериозен минус – то не е достатъчно здраво хванато и може да бъде отнесено от вятъра. Което също намалява срока на служба.

oranjerii-05
Наковаване на дървена рамка
Скоби (клипс)
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Скобите са вариант за оранжерии от пластмасови тръби и метална арматура. Те се купуват и са евтини. Цената им зависи от диаметъра и варира в рамките на 15 – 50 ст. за брой. Изработени са от качествена пластмаса (дори с UV защита) и са оребрени срещу разхлабване.

Клипсовете пазят найлона – те са заоблени и никак не могат да го наранят. Лесно се монтират на ръка, без да са нужни инструменти. Служат дълги години, защото са устойчиви на всякакви външни условия.

Скоба можем да купим или да направим сами от пластмасови тръби. Никога не използвайте метални тръби, защото те се нагряват от слънцето и могат да повредят найлона. Ако все пак разполагате с такъв материал и искате да го използвате, при поставянето на скобата подложете между метала и найлона някакъв защитен материал.

С метален профил

Тази фиксираща система се състои от две части – поцинкован (алуминиев) улей и пластмасов (метален) профил, който влиза в него.

oranjerii-04
Надеждна система за фиксиране чрез профил

Клипсът притиска найлона в улея, без ни най-малко да наруши неговата цялост. Подобна система е приложима на покрива, отстрани и в краищата на оранжериите.

От всички начини за закрепване на найлон към оранжерийната конструкция този е най-прост по отношение на монтаж и демонтаж на покритието. Разбира се, материалите са скъпи, но те са еднократна инвестиция.

С мрежа

Върху оранжерията се изпъва найлона, а върху него се слага мрежа, която се привързва към конструкцията. Найлонът се държи от мрежата и съответно нищо не го уврежда. Минусът е, че мрежата се отпуска, особено след дъжд, и трябва да се натяга или да се укрепи допълнително.

С въже, сезал или ластик

Системата е подобна на тази с мрежата, но тук найлонът се държи от пластмасово или еластично въже. Единственото изискване е въжето да се оплита зигзагообразно – две паралелни въжета и един по диагонал.

Евелина Лютова

Без съмнение това е надеждна система за закрепване, с дълъг експлоатационен срок.

Недостатък е, че върху найлона трябва да се поставят капси – отвори, подсилени с метал или пластмаса, през които да минават въжетата. За обикновен найлон не става, а само за здрав, желателно армиран, при който капсите няма да разкъсат материала.

Системата е съвместима с правоъгълни и дъгообразни конструкции, става за многократно използване. Здравината на материала позволява използването на поцинкован профил като конструктивен елемент. Този метален профил има високи антикорозионни свойства, издържа на големи натоварвания.

Друг плюс на метода е, че при повреждане на найлона, той лесно може да се замени по цялата дължина на оранжерията, без да се нарушава целостта на конструкцията.

Кой найлон за оранжерия е най-здравият?

Производителите ни предоставят наистина голямо разнообразие от полиетиленови покрития. Те имат различни качества и съответно – цена. Изборът не е еднозначен. Трябва да изходим от конкретните условия и нужди.

Ето някои видове найлон за оранжерии:

Нестабилизиран полиетилен

Той се отличава с достъпност и разнообразие. Продава се на платно или ръкав, като обичайната дебелина е 100 – 150 µm. Такъв найлон е лек и не тежи на конструкцията. Предпочита се от фермерите, макар че има доста недостатъци като например:

 • Тънък е, поради което дава ниска топлоизолация. Вътре в оранжерията се случват резки промени в Т°С. Денем показателят рязко се повишава, нощем спада. Губи се до 80% от топлината и се събира конденз под найлона;
 • Липса на УВ-филтър, поради което растенията страдат от ултравиолетовите лъчи;
 • Къса експлоатация – може да се разруши и за един сезон под силните лъчи на слънцето.

Такъв найлон става за устойчиви към измръзване растения.

Стабилизиран полиетилен (с добавки)

Чрез специални добавки неговите характеристики са подобрени.

 • Чрез светостабилизатор той е направен устойчив спрямо слънчевите лъчи;
 • Преобразува светлината чрез луминофорна добавка – превръща вредните за растенията ултравиолетови лъчи във вълни от червения и инфрачервения спектър, което веднага увеличава добива;
 • Някои от тези найлони имат хидрофилно покритие против конденз;
 • Изключени са резки промени в Т°С вътре в оранжерията;
 • Дълга експлоатация – не губят свойствата си няколко сезона.
Многослоен (термо) полиетилен

Добро покритие за топлолюбиви култури. Вътре температурата е 1 – 3°С по-висока от другите аналози и се държи стабилно. Материалът добре пропуска светлината и има всички екстри – антистатик, хидрофилно покритие срещу задържане на прах и конденз, защита от УВ-лъчение. Такъв найлон повишава добивите с 10 – 30 %.

ПВЦ фолио за оранжерии

Често ще го намерите под името пластифициран поливинилхлорид. Това е здраво покритие, което се отличава с еластичност и може да служи до 6-7 сезона. До 90% пропуска светлината, до 80% задържа УВ-лъчите, има светопреобразуващи и стабилизиращи добавки.

Няма добра студоустойчивост – едва до минус 15°С, след което се разрушава. Затова такова покритие се слага на отопляеми оранжерии. Друг минус е, че привлича прахта, но пък тя лесно се почиства с течаща вода.

Сега активно се рекламира такова израелство фолио с дебелина 150 – 200 µm и много качества – антикапка и антимъгла. Термичен ефект 82%, допълнителна еластичност и прозрачност, УВ-стабилизация, антистатик, антирефлекс и мн. други. Дават сигурен срок на експлоатация от 5 г.

Армиран найлон от Практикер

Стабилизираният найлон е укрепен с мрежа от нишки. Те не са метални, както бихме предположили. Армирането става с някой от следните материали – стъклени влакна, пропиленови влакна, високопресован полиетилен, лавсанови нишки. Размерът на мрежата варира от 6 д 12 мм.

Армираният найлон е изключително здрав, с най-дълга експлоатация.

oranjerii-01
Армираният в Практикер

В Практикер се предлага TENAX на топове с ширина от 180 см и цена от 11 лв на метър. Продуктът е в раздела за покривала. За сравнение: армиран найлон от vipborsa.coм излиза на 4 лв/ м, но с ширина от 1.55 м.

Видове найлони за оранжерия, цена и откъде?

Покритие за оранжерия можем да закупим от строителните хипермаркети, но по-голямо разнообразие намираме в специализираните интернет-магазини. Цената се дава или на линеен метър, или на топ. Трудно е да се прави сравнение, защото найлоните са с различни размери – ширина и дължина, на различно големи топове.

Така например израелския полиетилен, който споменахме, марка Гинегар, има следните цени:

 • На топ – за многослоен 200 µm цената е 400 лв на топ. Топът е с дължина 150 м при жирина 1.55 м;
 • На кв. метър – за многослоен 180 µm цената е 1.55 лв/ кв.м.

Това са найлони с добавки и много добри качества.

AgroLen® 3-слоен с много качества като антикапка, антимъгла, антивирус, УВ-стабилизация и др. се продава с ширина от 10 до 14 м., като най-малкото количество от 5 м (на 10 м ширина) излиза 70 лв.

Както разбирате, цените са доста разнообразни, най-вече защото и продуктите не са стандартизирани. Готовите оранжерии обикновено се продават с трислоен армиран найлон, който е много плътен и със съответните защити.

Немски найлон

Чрез частните обяви се предлага фолио от Германия с дебелина от 150 µm. Цената му е 1.10 лв/ кв. м при различни ширини.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Същите показатели откриваме и в сайта organicfarm.bg на цена от 1.05 лв/ кв.м

Още информация и източници на английски: Как да закрепим найлона за оранжерията? * Кой найлон за оранжерия е най-здравият? * Видове найлони за оранжерия.

Зелен найлон

Зелен или зеленикав – това е полиетилен с добра пластичност и издръжливост. Въпреки цвета си, има отлична светопропускливост. Подходящ е за професионални нужди. Предлага се тънък найлон от 120 µm с ширини от 6 до 12 м, като цената е 1.06 лв/ кв.м.

Видео: да направим оранжерия сами (на български)

За Ивелина Димитрова

Прочети още

darvenici-01

Видове професионални препарати за борба с дървеници и въздействието им

Ако има вредител, който е истинска напаст, то това със сигурност е дървеницата! Тези малки …

3 Мнения

 1. Найцата

  Най-евтиният найлон за оранжерия, който открих, е на 50 ст квадрата. Тънък е 100 микрона, но за тея пари толкова.

 2. Орманджийски

  Интересувам се от немски найлон за оражерии, главно от 7 слойния RKW, продава ли се в България?

 3. Здраво Тошев

  Най-здравия найлон за оранжерия е най-скъпия, не се заблуждавайте, че ще намерите евтин и хубав, няма такова нещо при оранжерийното производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *