Мнения за Айкън. Как да пръскам с препарата? Цена, листовка

Как да пръскам с Айкън. Цена за 250 и 500 и мнения за препарата Айкън. Листовка. За домашни любимци, дървеници, кокошинки. Къде се продава в аптека и в интернет? Карантинен срок

Синантропните вредители са насекоми и гризачи, които са се приспособили да живеят заедно с човека. Много от тях представляват сериозна опасност за здравето и дори за живота на съжителите им, защото са паразити и приносители на огромно количество инфекции.

Швейцарската компания „Синджента“ е от световните лидери в защитата на растенията. Тя развива направление за защита на домовете, складовете, хранилищата, фермите, хотелите и ресторантите от синантропни вредители като мухи, комари, хлебарки, мишки и др.

На българския пазар компанията излиза с препарата Айкън 10 CS, предложен и в малка битова опаковка на цена за еднократна обработка от 6.30 лв.

Кратка характеристика на Айкън 10 КС
ПараметърОписание
ПроизводителSyngenta
Разфасовки20 мл и 250 мл
Вид на препарататечност
Приложениев помещения и на открито
Действиебързо начало и продължително отзвучаване
Разходна норма100 литра на декар

Какво е Айкън

Icon 10 CS унищожава вредители, които живеят в помещения – битови, складови и производствени. Той води до бързото им ликвидиране – за около 24 часа от обработката значителна част от популацията бива премахната.

Препаратите на основата на ламбда цихалотрин обладават бърза начална токсичност, висока фотостабилност и като следствие имат дълго защитно действие.

Препарат-инсектицид

Айкън унищожава домашните и складовите насекоми, като обхваща видове, които пълзят и летят. Най-ефикасен е срещу комари, оси, мухи, мравки, дървеници, хлебарки, бълхи.

Впечатлява въздействието му срещу дървеници, които са най-упоритите и най-трудни за пълно ликвидиране домашни нашественици.

Притежава странично действие против ларви и възрастни кърлежи – потиска развитието им, не допуска нарастване на числеността им.

Айкън биоцид

В основата на Айкън стоят пиретроиди, конкретно ламбда цихалотрин, които въздействат върху калция и натрий-калиевите канали на насекомите и нарушават функцията на нервната система. При преминаване на нервния импулс се отделя излишен ацетилхолин, който действа като отрова. Отравянето се проявява в поразените двигателни центрове, при силна възбуда.

Icon-01
Айкън по 20 мл и по 250 мл

Мнения за препарата Айкън

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Препаратът е в продажба повече от 10 години. Това предполага публикуването на мнения от опитни потребители. И такива наистина има. Немалко хора споделят, че от години пръскат периодично с тази отрова и са изцяло доволни от нея. Някои отзиви са възторжени: „преди 15 минути напръсках и вече виждам 4 умрели хлебарки!“.

Срещу застъпниците за Айкън стоят не малка група жени, които не вярват на собственоръчната обработка, а само на специалисти. Те твърдят, че само фирма ще се справи с голямо нашествие. Но ето че една потребителка възкликва: Викнах фирма и тя напръска с Айкън! Друга допълва, че е получила съвет от приятел с ДДД – фирма просто да си купи Айкън.

Отделен въпрос е безопасността. Тя се обсъжда не по-малко от ефективността. Най-изплашени са хора, които не са използвали биоциди. Потребителите с опит изтъкват, че карантината след Айкън е само 30 минути, което е добра атестация.

Попадаме и на една оценка от специалист. Той казва, че препаратът е достатъчно хубав, единствено да се внимава с указанията и да се спази начинът на използване.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Айкън и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Как да пръскам с Айкън?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Айкън е концентрат, който се приготвя до краен вид точно преди пръскането. С него се обработват:

 1. Затворени пространства – жилища, търговски обекти, обекти за хранене, складови и производствени площи;
 2. Открити пространства – дворове на къщи, ферми, хамбари, складове и др.

По-долу, в края на текста ще намерите и видео, в което нагледно е даден отговорът на въпроса “Как да пръскам с Айкън?”.

Дозировка и разреждане

За да работи Айкън, той трябва да се доведе до ефективна концентрация. Тъй като се разрежда от потребителя, необходимо е да се прочетат указанията и да се изпълнят с точност. Единствено при това положение производителят гарантира пълно отърваване от насекомите в дома.

Начин на приложение. Инструкция
Разреждане на Айкън
РазфасовкаДобавяне на водаПлощ за обработване
20 мл4 л80 кв. м. закрита площ
¼ от 20 мл (5 мл)1 л80 кв. м. открита площ
250 мл50 л1000 кв. м.

Друг начин да се пресметне разходната норма

Пръскане на закрито:

 • При ниска плътност на насекомите, за профилактика или за последваща (поддържаща) обработка се разреждат 12.5 мл на 5 л вода, с което се обработват 100 кв. м. площ;
 • При висока плътност на насекомите и при първо пръскане се разреждат 25 мл на 5 л вода, с което се обработват 100 кв. м. площ.

Пръскане на открито:

Против комари, бълхи и кърлежи в дворове, паркове, тревни площи се разреждат 20 мл в 100 л вода и това е работният разтвор за обработката на 1 декар.

Icon-02
Пръскане на открито срещу вредители
Начин на разреждане
 • Разклатете оригиналната опаковка на препарата и тогава премахнете капачката;
 • Вземете пръскачка и я напълнете до половината с вода;
 • Излейте в полупълната пръскачка дозата Айкън, надеждно премерена;
 • Бъркайте без спиране и едновременно доливайте вода до определеното количество.
Haчин нa пpилoжeниe. Инcтpyĸция

Облечете дрехи, които веднага след пръскането ще смените. Сложете ръкавици, предпазни очила и маска на устата. Обходете бавно територията, като покривате с разтвора цялата площ. Ако по време на пръскане почувствате замайване или неразположение, спрете и напуснете помещението.

След обработка на набелязаните площи, напуснете мястото. В затворени помещения не трябва да се влиза 1 час след обработката. Щом времето изтече, влезте и проветрете.

Евелина Лютова

Ефективността на Айкън зависи от броя и времето на повторните обработки. Тези параметри са различни, според вида на вредителя, който искаме да унищожим.

 • Срещу летящи насекоми (мухи, комари), бълхи и мравки се пръска втори път след 14 дни (2 обработки като минимум);
 • Срещу хлебарки се пръска повторно след 28 дни;
 • Срещу дървеници се пръска през 10 дни, докато не се откриват повече живи екземпляри;

Поддържане на открито се прави с разреден разтвор в същите срокове, а за дървеници – по-често от останалите видове.

Айкън за домашни любимци

Производителят не посочва в листовката изрично как да се действа с домашните обитатели. Това е, защото се предполага, че указанията за човека важат и за останалите живи същества в дома. Тоест кучетата, котките и другите животни  – любимци, трябва да напуснат помещенията преди пръскането и да спазят карантинния срок.

 • Както човекът, така и животните не трябва да вдишват Айкън;
 • Не трябва да докосват препарата – разреден или концентриран;
 • Не трябва вещите им – легла, хранилки, играчки, да се напояват с препарат, без да се изперат;
 • Не трябва да поглъщат храна, напръскана с Айкън.

За сигурност изведете животните от помещенията, които са набелязани за третиране. Изнесете храната и хранилките и другите лични вещи. След карантинния срок почистете и тогава пуснете животните обратно.

Аквариумите от обработваните помещения не се изнасят, само се покриват. Изключете помпата за аериране на водата и я включете след проветряване.

Вреди ли при къпане на кучета?

Абсолютно! Айкън не е препарат за обезпаразитяване на кучета. Не е коректно да се ползва по този начин и е опасен. Работният разтвор не трябва да се докосва до кожата на животните.

Във в. Български фермер е публикувано мнение на кандидат на ветеринарните науки, че кучетата се предпазват най-евтино от кърлежи като се изкъпят в разтвор на Айкън и други подобни инсектициди. Това мнение не се споделя от потребителя, нито от други специалисти. В много статии се подчертава нуждата от отстраняване на животните от помещения, напръскани с инсектициди.

Отравяне с Айкън на куче. Отровен ли е?

Има отзив във форумите за котка, която е стъпила в незасъхнал разтвор на Айкън след пръскане на жилище. След това котката е получила симптоми на отравяне – повръщане, пяна на муцуната и др. Поправила се е, но след като е получила първа помощ.

Icon-04
Неизброими опасности дебнат домашните ни любими, дори у дома

Подобни отзиви за кучета не сме срещали, но предполагаме, че ефектът от пряк контакт с препарата ще бъде същият.

Техника на безопасност

Всеки контакт на работния разтвор или концентрирания препарат с тъкани и лигавици е опасен и грози с усложнения. Най-много да се внимава за вдишване на пари, напръскване на лицето и ръцете, влизане на препарата в очите, напояване на работните дрехи.

След пръскане измийте пръскачката и изперете облеклото.

Вдишване на Айкън

Айкън е опасен при попадане в дихателната система. Не трябва да се вдишват пари с частици от разтвора.

В листовка по безопасността на Syngenta са описани симптомите от дихателно отравяне с Айкан, а именно: белодробен оток, пневмонит.

В случай на вдишване пострадалият трябва да напусне помещението и да излезе на открито. Ако покаже признаци на задушаване, ще му помогне изкуствено дишане. Пострадалият трябва да легне и да си почине.

Лечението е симптоматично, не трябва де предизвиква повръщане. При отнасяне към лекар да се носи опаковката на препарата.

Кожно дразнение от Айкън
 • Ефекти от контакт с кожата – сърбене, загуба на чувствителност, парене, вцепеняване. Реакцията отшумява за около едно денонощие.
 • Първа помощ: свалете облеклото, с което сте пръскали. Измийте се обилно на течаща вода. При нужда от медицинска помощ покажете опаковката на препарата.

Работното облекло се изпира преди отново да се облече.

Контакт с очите

Очите, в които са попаднали частици от работния разтвор, трябва обично да се промия в течение на 15 минути. Стремежът е да се почисти и под клепачите. Ако носите контактни лещи, свалете ги.

Поглъщане на Айкън

Не предизвиквайте повръщане. Веднага намерете спешна помощ от медицинско лице и покажете опаковката.

Айкън за кокошинки

Паразитът по домашните птици, наричан пилешки кърлеж или кокошинка, разпространява болести, уврежда пернатите, намалява ползата от тях и понякога ги убива. Кокошинката е кръвосмучещо, което нанася неизчислими вреди.

Всъщност това е паразитен акар, срещу който са изобретени инсектициди. Айкън е подходящ, макар че този вредител не е на етикета. С него се третират кафезите и кокошарниците, двора и околните тревни площи. Самите птици не трябва да се къпят с Айкън. За тях има други препарати.

За категорично унищожаване се пръска през 7 дни.

Айкън за дървеници

Дървениците са най-трудните за унищожаване домашни вредители. Те оцеляват при най-трудни условия. С години могат да чакат в празно жилище да се завърне стопанинът. Смучат човешка кръв, в краен случай може от домашен любимец. Крият се около леглата, в гънките на тъканите. Обработването срещу дървеници нерядко не дава ефект. Потребителите търсят максимално ефикасни препарати.

Първи сред тях е Айкън – биоциден химикал против дървеници. Той осъществява директен контакт външно и вътгрешно – чрез стомаха. Бързо дава ефект и после дълго време го поддържа. За обработване на спални помещения се разреждат 5 мл от препарата в 1 л вода – това е за една стая от около 20 кв. м.

Препаратите на Сиджента са подложени на фалшифициране. Във видеото производителят показва как да отличим истинските.

Други приложения
 • Зa бълxи. Яйцата им се пръскат по земята и там се люпят. За качественото унищожаване трябва да се напръскат всички повърхности и главно подовете. Айкън е ефективен, защото покрива плътно цялата площ и унищожава яйцата и възрастните екземпляри;
 • Cpeщy ocи. Айкън е подходящ за борба с оси и стършели. Обработва се територията, която искаме да защитим. Действа и при пряка обработка на намерени гнезда. Гнездото се отваря и обилно се напръсква с работния разтвор;
 • Зa мpaвĸи. Мравките са упорити нашественици, които трудно се отстраняват. Тяхното гнездо е отдалечено, понякога извън съответния дом. Ние виждаме само разузнавачите и търсачите на храна. Айкън прекратява достъпа им до жилищните помещения, защото покрива площите с отровна за тях субстанция. Нужно е да се покрият местата, на които са забелязани мравки – подовете покрай стените и прозорците, основите и най-вече пукнатините;
 • Πpoтив ĸoмapи. Ползва се за пръскане на терени и площи с гъсто население от комари. Отровата унищожава летящите и техните яйца.
Листовка на Айкън 10 КС. Състав

Активният агент в препарата е ламбда цихалотрин, който е с концентрация от 100 грама на литър концентрат.

Продажбата на Айкън се съпровожда от информационен лист за безопасността, подготвен от производителя. В него са описани параметрите на препарата, класификация (остро токсичен), информация за съставките, мерки за първа помощ и друга нужна информация. Това е своеобразна листовка по подобие на лекарствените упътвания. Ако за първи път работите с Айкън, непременно прочетете.

Цена и откъде да го вземем изгодно?

Айкън е инсектицид. Като такъв се продава от ДДД – фирмите, в агро и ветеринарните аптеки, а също и в бившите ХЕИ, сега РЗИ. Можем да го вземем и дистанционно от сайтовете за борба с вредители и домашни нашественици.

Къде се продава в аптека?
 • Зоовет Фарма продава Айкън за 6.50 лв. Това е малката разфасовка, а голямата за промишлени нужни не е налична;
 • Агроаптеките в Хоум Макс предлагат Айкън от 20 мл на цена от 9.00 лв. Агроаптеки има само в някои поделения на строителната верига – в кв. Вл. Вазов с столицата, в Плевен, Ст. Загора и Бургас;
 • Агроаптека Младост в софийския квартал Младост 1 продава Айкън на 7 лв;
 • Ветманеви във В. Търново сега продава Айкън на промоция  – на  6 лв;
 • B Mocю Бpиĸoлaж (Мr.Вrісоlаgе) препаратът е наличен под код 894699. Неговата цена е 6.79 лв;
 • Oт Πpaĸтиĸep? Веригата не предлага този препарат.
Поръчка по интернет
 • Aйĸън 250 мл, цeнa и oтĸъдe? A 500? Голямата разфасовка се продава от фирми за ДДД обработки. Например на otrovi.com и от онлайн магазина на Бран Инсект шишето струва 50 лв. В Агромагазин Джамбо 60 цената е 48 лв. Няма по-крупна опаковка от 250 мл;
 • Aйĸън 20 мл струва от порядъка на 6.30 лв (newfresh.org), 7 лв (semenata.com) и 8 лв (vrediteli.bg).

Карантинен срок на Айкън

Официално карантинен срок след употребата на Айкън не се изисква. Споменаването на 30 минути или 60 минути да се стои извън напръсканите помещения е от практиката на специалистите. Това е по-скоро стандартно действие при пръскането на такъв тип отрови.

Когато общинските власти пръскат тревни площи, паркове и градини, те налагат карантина от 24 часа за посещение и навлизане в тревата. Подобно изискване е превантивно. То идва от изпълнителя, а не от производителя на препарата.

Заместители

Биоцидите и конкретно инсектицидите с обхвата на Айкън са негови заместители – повече или по-малко ефикасни. Няма обективно сравнение между този тип отрови, както се прави с лекарствата.

Icon-05
Фендона – пълен, и Бандит – частичен заместител на Айкън
Айкън или Бандит?

Бандит 10 ЕВ е чешки инсектицид, насочен спрямо бълхи, комари, кърлежи и мухи. Той има по-ограничено приложение, защото не покрива хлебарки, дървеници, оси. Разликата идва от друго ограничение на Бандит – той е само за открити площи, докато Айкън работи и в помещения.

Като Айкън, и Бандит има битова опаковка, в случая  – от 25 мл, и също е от бюджетния клас – цената му в newfresh.org е 6,95 лв.

Още информация и източници на английски: Как да пръскам с Айкън? Метод на употреба; * Айкън и други инсектициди за пръскане срещу комари; * Какво е Айкън на Синджента?

Айкън или Фендона 500 мл.?

Фендона 60 СК на BASF е сериозен конкурент на Айкън.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Има същият обхват – хлебарки, мухи, комари, бълхи, дървеници и всякакви насекоми. Има същият маниер на действие – бърз начален удар и дълго продължаващо въздействие. Като консистенция също прилича на Айкън – направена е на модерните микрочастици, които полепват по насекомите и ги убиват на място.

Има отлични мнения и отзиви за премахване на хлебарките завинаги, а не за конкретен срок.

Фендона определено има в пъти по-широко разпространение от Айкън. Тя е регистрирана в 75 държави. Има изключително ниска токсичност, затова се предпочита. Безопасна е за домашните животни и за рибите.

По цена Фендона определено превъзхожда швейцарския продукт. Битовата опаковка е 10 мл и струва 4.49 лв.

 • Hoĸayт yнивepcaл. Препаратът Knockout е изключително ефективен против дървеници, но работи и срещу други насекоми. Води се широкоспектърен. Има комбиниран състав, който защитава повърхностите до 6 месеца. За разлика от Айкън, този биоцид се продава готов в шишенце с пулверизатор. Повече подхожда за единични нашественици или малки площи. Аерозол 500 мл покрива 10 кв. м. и струва 13 лв;
 • Бeлинa е бюждетното решение на любителите на подръчните средства. Тя добре обеззаразява повърхностите, но рядко дава изразен ефект срещу хлебарки, мравки или молци. Отблъсква насекомите за известно време, на което се дължи доброто й име (а също и на ниската цена);
 • Paйд е домашен аерозол за третирането на единично появили се вредители. С него се пръскат гнезда на мравки, появили се единични хлебарки или открити следи от дървеници. Производителят го препоръчва за защита, а не за ликвидиране на вече появили се вредители. Според отзиви на потребители, препаратът се справя и с дървеници, но само чрез многократна и честа обработка. Флакончето струва 7.50 лв;
 • Xлeбoмop е под формата на познатите кубчета с гел примамка и като модерна спринцовка с готов за точно нанасяне гел примамка. Както посочва името, работата ме у приоритетно насочена срещу хлебарки. Спринцовките са по 4.50 лв едната, а кубчетата – по 5.20 лв за кутия.

Вижте и ТОВА:

За Елена Иванова

Прочети още

райска ябълка, ползи, как се яде, сортове

Как се яде райска ябълка. Ползи и вреди, противопоказания. Пръскане и отглеждане

Точно как се яде райска ябълка. Ползи и вреди. Защо падат плодовете на райската ябълка? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *