Кампанула (камбанка). Отглеждане на чудното цвете. Далматинска, гломерата и др.

Кампанула. Отглеждане на далматинска, карпатика, градинска, студоустойчива, мини, медиум, бали, гломерата, многогодишна и др. видове от това цвете в саксия и в градината. Разсад и цена в обявите “Продавам”.

Нека да започнем с това, което най-много интересува хората:

Какво е цветето кампанула (камбанка)?

Кампанулата, известна като камбанка, заради формата на цветовете й, е тревисто растение от семейство Звънчеви (Campanulacea). За родина на това древно растение се счита Северна Италия. Камбанката е популярна още с името Витлеемска звезда. Възприета е като символ на семейното щастие. Култивирана, днес кампанулата расте освен в Европа, още и в Азия, среща се дори в Северна Америка.
Кампанулата се развива в най-различни местности – не само в паркове, планински ливади, а и по скалисти терени. Цъфти от май до септември.

Как да го познаем

Крехко и нежно растение е кампанулата. Не може да бъде сгрешено с никое друго горско или стайно цвете. Стъблото на камбанката се издига на височина до 50 см (при някои видове и до метър и половина), или пък се стеле близо метър. При невнимание, то може много лесно да бъде пречупено или наранено. Цветчетата на кампанулата, с диаметър около 3.5 см, са с формата на звезда. Образуват пирамидални съцветия. Варират от бяло към розово и синьо до лилаво. Светлозелените листа са сърцевидни и назъбени – дълги са около 7 см.

Кампанулата, широко разпространени по планински ливади и горски поляни, е подходящо цвете, освен за градината, и за дома. Безпроблемно се развива в саксия. Стайните камбанки стават или ниски (около 15 см) и компактни или се развиват настрани, а много често са и каскадни. Подходящи са широките саксии и висящите кашпи.

кампанула (камбанка) - ботаническа рисунка
Ботаническа рисунка на кампанула (камбанка) в най-общ вид.

На каква цена и откъде може да се купи у нас?

Почти всички градини и разсадници, които отглеждат декоративни растения и цветя, предлагат и разсад или семена от кампанула. При това от няколко вида. На някои пазари в по-големите градове също може да се видят камбанки – семена, или в саксии. Цените са достъпни. Според вида и грамажа, цената на семената варира от 0.60 до 3.50 лв. При разсадите цената също се образува спрямо вида кампанула- от 1 лев през 2.80 до 5 лева.

Къде продават разсад?

В разсадниците за декоративни растения и цветя предлагат и разсад за кампанула. Може да се купи и по обява, а също и по пазарите и в специализираните магазини за цветя в големите градове.

01 кампанула бяла (камбанка), витлеемска звезда

Разсадници у нас:

 

 • Разсадник в с. Къпиново (на 20 км Велико Търново);
  Телефон: 0897 340 924; E-mail: info(AT)hrasti.com; https://www.hrasti.com/. 3 лв./разсад
 • Разсадник „Зелена пролет“ е на 1 км преди с. Негован като се отива към София – https://zelena-prolet.com/; greenspring.nursery@gmail.com; Тел.: 0888930228; 0878930228; 0878930229. Цена: 4.50 лв./бр. разсад.
 • Сортови семена. Справки за онлайн поръчки: e-mail: info@sortovisemena-bg.com; GSM: 0889 72 16 81; Фирмен магазин: София, бул. Стефан Стамболов 54 на Женския пазар; телефон: 02/ 983 13 00, GSM: 0889 30 85 64. Предлага семена от няколко вида кампанула. Според грамажа и вида камбанки: от 0.70 до 2.50 лв.
 • Градина „Солей“ – Онлайн магазин; https://gradinasoleil.com/; gradinasoleil@abv.bg; Бяла кичуреста камбанка – разсад: 2.80 лв.
 • Онлайн магазин: http://gardenshop.pro; Поръчки по телефона, специализирана информация, професионални съвети, рекламации: 0886 777 997, и
  e-mail: office@gardenshop.pro.
Обяви
 • 0876 320 399: Продава кампанула – синя, 5 лв./саксията.
 • 0897478258: Продава разсад от бяла и лилава кампанула медиум. При поръчка на цветя на стойност над 10 лв. продавачът добавя цвете – подарък. Доставката е за сметка на купувача с отстъпка от 10 %, чрез Еконт.
 • http://cvetqigradina.com/cvetq-i-gradina; 0897098302 , 0883701515. Различни видове кампанула, разсад – 4.50 лв.
 • 0876 442 975. Предлага разсад от кампанула гломерата качулеста – 4.00 лв.
 • 0897 47 82 55 (Раднево). Разсад от Campanula punctata kurokawa, която става 30 см висока и цъфти през май-юли. Цена 1 лв. И от Кампанула медиум – бяла и лилава, 0,60 лв.

Още в текста: Как да познаем вълшебното цвете градинска кампанула (камбанка)? Отглеждане на далматинска кампанула и на гломерата. Други видове. Карпатска камбанка (карпатика). Цена и откъде се взима? Кампанула изофила.

Семена

Онлайн магазинът Semenata.Shop (Хасково); е-mail: office@ semenata.shop; тел.: 0883 777 108. Предлага семена от кампанула –голям цвят микс, 2 грама – 3 лв.; Кампанула медиум 0,5 г – 1 лв.; Кампанула карпатска – 1 г – 3 лв.

Как се отглежда кампанула?

“Демир

01 кампанула в саксия (камбанка), витлеемска звездаИма известни специфики при отглеждането на кампанулата. Ето за какво трябва да внимаваме:

 1. Стъбълцата на камбанките са тънички, лесно се пречупват. Затова! Трябва да ги докосваме много внимателно.
 2. Видим ли изсъхнали цветчета, трябва да ги махнем. Прочистването стимулира образуването на нови камбанки. Цъфтежът ще е пищен.
 3. Високорастящите сортове е добре да привързваме, за да не се огъват и пречупват при по-силни ветрове.
 4. През октомври трябва да подрежем стъблата и да загърлим кореновата система с опадали листа и торф.
 5. Ежегодно трябва да обновяваме храстовидните камбанки, засаждайки нови резници.
 6. Ако забележим, че листенцата без време жълтеят, значи слънцето е в повече. Растението трябва да се засенчи. Пожълтяването може да означава и липса на минерали в почвата. Трябва да се тори.
В саксия

Красивата камбанка има само един недостатък – много е крехка. Но ако се съобразим с лесната й ранимост, други проблеми няма да имаме с пазителката на семейното щастие. Кампанулата не е капризно цвете. Може да бъде отгледано и от аматьор. Ако се спазват няколко правила:

 1. Кампанулата обича светлината, но не и преките слънчеви лъчи.
 2. Когато е топло, но не горещо, може да се изнася на открито.
 3. Справя се с температурни колебания. Но най-добре се чувства през лятото, когато е 22 – 25 градуса. А през зимата да не е по-студено от 15. Тогава саксията не бива да е навън.
 4. Влажността на въздуха е без особено значение за „цветето на семейното щастие“.
 5. Кампанулата може да издържи няколко седмици без вода. Но! При големи горещини почвата в саксията не бива да пресъхва, следва редовно и внимателно да се полива.
 6. Почвата трябва да е рохкава. В саксията да се направи дренаж. Препоръчително е да се използват торфено-почвени смески от цветарските магазини.
 7. Когато камбанката расте и цъфти е добре да се подхрани с тор за цъфтящи растения. Не се тори, когато цветето е в покой.
Камбанката в градината

01 кампанула синя (камбанка), витлеемска звездаКампанулата ще се почувства у дома си в нашата градина, ако й изберем точното място и й осигурим подходяща почва. Теренът трябва да е светъл, но защитен и от изгарящите слънчеви лъчи, и от капризите на вятъра. Пръстта да е рохкава – при засаждането на растението окопаваме почвата добре и изскубваме плевелите.

Засаждане

След като сме избрали мястото според предпочитанията на камбанките, трябва да подготвим почвата. Окопаваме я добре, за да стане рохкава, може да й се добави малко пясък, за да не задържа влага. При излишна влага корените загниват. Премахваме всякакви тревички и плевели. Правим се малки дупчици, поливаме и в тях слагаме разсадът. Внимателно загърляме с пръст. Поливаме. Ако имаме няколко растения, ще ги разположим или в лехи – през 10-20 см, или по-близо – на туфи или в алпинеума. Зависи какъв вид камбанка сме избрали да краси градината ни.

Температура и светлина
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Нежното растение е устойчиво, ако не се подлага на резки температурни колебания. Най-уютно камбанките се чувстват, когато летните градуси са между 22-25. За да им се осигурят, в градината се избират светли, но не изложени на пряко слънце места.

През зимата

За да презимува безпроблемно и на пролет отново да цъфнат синкавите камбанки, трябва да подготвим кампанулата за зимен сън. Растението се орязва – остават само 10-15 сантиметра надземни части. Корените се покриват с окапали листа и торф.

Влажност и поливане

Растящата в градината кампанула се нуждае от непрекъсната умерена влажност. Ето защо тя трябва да се полива всеки ден. През пролетта и лятото. През есента – по-рядко.

Разрохкване и плевене

Когато поливаме камбанката, не бива да допускаме почвата да се „бетонира“. Ще трябва да я окопаваме леко. Това ще осигури повече кислород на корените. Когато поливаме, е най-подходящо и да плевим. Така няма да допуснем паразитни растения да задушат крехката камбанка.

Торове и подхранване

Когато настъпи фазата на активна вегетация – а това се случва през пролетта и лятото, ще трябва да подхраним почвата, а чрез нея и красящото градината ни цвете. Камбанките са чувствителни, ако почвите са бедни особено на азот, фосфор, калий и желязо. Растенията остават дребни, появяват се некрози. Зеленото избледнява, листата пожълтяват –значи, липсва желязо! Тори се 1 път на всеки 2 седмици. С азотен тор. След като спре цъфтежът, подхранването е с фосфорно-калиеви торове. През зимата не се тори. В агроаптеките ще кажат какви точно подхранващи вещества да се използват и как.

Специалистите препоръчват универсалния листен тор YaraVita UNIVERSAL BIO (1 л/6.50 лв.). Съдържа всички нужни на едно растение в критична фаза елементи: азот, фосфор, калий, манган, молибден, бор, мед, цинк; както и др. полезни киселини.

Подрязване

През втората градина кампанулата в нашата градина оформя няколко цъфтящи разклонения. За да не се изтощи крехкото растение, е добре да подрежем излишните клонки. В средата на есента режем надземната част на храста, като оставяме около 10-15 сантиметра.

Пресаждане

Нежните камбанки не обичат да ги пренасят от едно място на друго. Най-добре е това да не се прави. Но ако се налага, първо, пресаждането трябва да направим в края на август. И второ – да пренесем кампанулата с повечко пръст, за да запазим корените невредими. В предварително изкопано място, добре напоено, поставяме градинската красавица и внимателно покриваме с пръст.

Размножаване

Размножаването на кампанулата може да се извърши по три начина. Със семена. С резници. Чрез разделяне. Най-продуктивно е размножаването с помощта на резници или чрез разделяне на новите растения от старите.

Евелина Лютова
 • Със семена. Семената на камбанката се събират, когато станат тъмно кафеви. Семената трябва добре да се изсушат. Сеят се през есента директно в почвата. Покриват се с малко пръст и се поливат. На пролет семенцата покълват. Кълновете мога да бъдат пренесени и на друго място в градината.
 • С резници (филизи). Това пресаждане се прави през юни. Отрязваме едногодишен цъфтящ филиз. Засаждаме го в рохкава и влажна почва. Осигуряваме му сянка. След около месец ще се вкорени.
 • Чрез разделяне. Откопаваме храста. Разделяме го. За да се хване, всяко ново растение трябва да има подземна и надземна част и цветни пъпчици. Разделените камбанки се засаждат в предварително подготвени дупчици. Това пресаждане се извършва през есента.

Болести и вредители

Възможно е крехката камбанка да бъде нападната от заболявания или вредители, които се срещат и при други цъфтящи растения в градината.
Ако почвата е прекалено влажна, се развиват гъбични заболявания. Растението трябва да се напръска с фунгициден разтвор. Акарите, листните въшки и плужеците са сред най-разпространените неприятели на кампанулата. Срещу тях са въздействащи инсектицидите. В агроаптеките знаят за какво става дума.

Как да изберем добрата кампанула (видове)

Коя е нашата камбанка? Как да изберем подходящото за нас „цвете на семейното щастие“? Видовете кампанула са много. Изборът е богат. Трябва да сме наясно къде ще ги отглеждаме – в градината или у дома – в саксии.

 1. Многогодишните кампанули са подходящи за градината, за лехи. Например, двегодишната Кампанула медиум. Или – Кампанула пирамидалис, водач сред високите красиви и нежни цветя: до 1.8 метра.
 2. В алпинеумите изящно изглеждат камбанките мъничета. Като Кампанула кариатика и Кампанула кохлеарифомия, високи от 7 до 20 см.
 3. И сред едногодишните кампанули има дребни и високи видове. Само 6 до 9 см израства най-разпространената бордюрна камбанка – Кампанула персицифолиа. Същата височина достига и Кампанула гломерата. Към бордюрните спада и високата – достигаща до метър и половина, Кампанула латифолия.

Най-популярните видове камбанки

Близо 300 вида кампанула различават биолозите. За градините и стайните саксии се използват не повече от десетина. Ето нашето предложение с най-популярните у нас камбанки.

Кампанула карпатика

01 кампанула в градината (камбанка), витлеемска звездаТази камбанка се нарича карпатска заради разпространението си по карпатските склонове. Това обяснява и студоустойчивостта, и непретенциозността на този вид кампанула. Карпатската камбанка е многогодишно растение, храстовидно, достигащо височина 10-50 см. Цъфти от началото на лятото до началото на есента. Има камбанки с бели, сини или виолетови цветове. Те са едри във вид на чашка, растат поединично на върха на стъблото. Кампанула карпатика е изключително подходяща за декорация в градината или у дома. Успешно се използва за оформяне на цветни петна в градските паркове, на бордюри, за украси на тераси, алпинеуми и др. Отглеждането на карпатската кампанула не се различава от начина, по който се засаждат, поливат и торят повечето видове камбанки.

Градинска кампанула

011 кампанула градинска (камбанка), витлеемска звездаТози вид кампанула произхожда от Средиземноморския регион. Градинската кампанула е многогодишно растение. Това я прави особено желана от градинарите любители. Те трябва да знаят, че тези камбанки са изключително влаголюбиви. Остави ли се растението без достатъчно вода, то загива. Редовното поливане на градинската кампанула е задължително най-вече по време на активната й вегетация и цъфтеж. За да се постигне повишена влажност, без корените да загният, на почвата трябва да се направи дренаж. За да цъфти непрекъснато, храстът трябва навреме да се почиства от повехнали цветчета. Това стимулира формирането на нови „звездички“. Към края на октомври стъблата се подрязват. Корените се покриват с окапали листа и торф, за да е замръзнат през зимата.

Кампанула изофила

01 кампанула (камбанка), витлеемска звездаТова е известната италианска камбанка. Наричат я още Витлеемска звезда. У нас е получила поетичното название – падащи звезди. Казват й и булченски букет. Кампанула изофила е впечатляващо каскадно цвете. Ето защо се отглежда в най-различни съдове – саксии, сандъчета, контейнери и др. Каскадната камбанка е незаменима в декорацията на дома, офиса, хотела, ресторанта. Каскадата на камбанките стига до 40 см. Затова е подходяща и за озеленяване на каменни огради. Витлеемската звезда е многогодишно растение, но може да се отглежда и като едногодишно растение. Белите, сините или лилавите цветчета са най-активни през лятото и есента. Когато своевременно се премахват прецъфтелите цветове, цъфтежът се удължава. Има и двуцветни италиански камбанки. Те предпочитат хладно лято. Най-добре се развиват върху плодородна, влажна и пропусклива почва. Сушата мори каскадната красавица. Прякото слънце – също. Тази кампанула е растение на дългия ден. Не бива, обаче, светлината, от която се нуждаят падащите звезди, да се бърка със силните слънчеви лъчи. Кампанула изофила се размножава със семена и резници. Засадена в градината, каскадната камбанка понася и студ.

Кампанула гломерата

07 кампанула гломерата (камбанка), витлеемска звездаКампанула гломерата е известна сред градинарите и като кичеста (кичуреста) или сборна камбанка. Тя е многогодишно и бързо развиващо се растение. По-дребно е, с височина до 6 см, с малки фуниевидни камбанки. Започва да цъфти в късна пролет и продължава през цялото лято в бяло, синьо и виолетово. Предпочита светли терени без пряко слънце. Хладното лято й подхожда повече. И сборната камбанка предпочита влажни и пропускливи почви. Вехне при засушаване. Кичестата кампанула е добра и за отглеждане в саксии у дома. Расте висока от 10 до 80 см. Цветовете й, отрязани, красят и вази. Траят до 2 седмици. Кампанула гломерата се размножава със семена, резници и с разделяне на растенията. В градината се самозасажда. В някои азиатски страни с кичестата камбанка декорират салати и ястия.

Кампанула персицифолиа

05 кампанула персицифолия (камбанка), витлеемска звездаТя е най-разпространената бордюрна камбанка. Кампанула персицифолиа е от средните видове – достига от 60 до 90 сантиметра. Листата й са продълговати, тъмнозелени и лъскави. Цветовете са едри, с формата на чаша. Преобладават тъмносините и лилавите камбанки.

Кампанула латифолия

06 кампанула латифолия (камбанка), витлеемска звездаТази камбанка също е бордюрна. И висока: 1.20 –1.50 м. Изключително красив храст. Цъфти щедро през цялото лято със синьо-виолетови цветчета. Лесно се отглежда. Предпочита добре дренирани почви и сянка през най-горещите дни. Не страда от болести и вредители. И тази камбанка, като повечето многогодишни растения, в късна есен се подрязва. Малко над корена, за да може на пролет да избият нови ластари.

Кампанула медиум
04 кампанула медиум (камбанка), витлеемска звезда
Кампанула медиум (Средна камбанка) стига до 1 метър

От самия корен нагоре по разклоняващото се стъблото започват листата на средната камбанка. Тя впечатлява с едри (до 7 см в диаметър) цветове, които са разположени по дължината на стъблото. Имат форма на камбанки или на чашки. Освен това цъфтят едно след друго и по този начин цялата фаза на цъфтеж продължава два месеца.

Кампанула Бали

010 кампанула бали (камбанка), витлеемска звездаКичеста още може да се нарече тази кампанула. Срещат се бели, светло- и тъмносини, бледо и наситено лилави цветове. И това растение е многогодишно. И издържа на студ. Кампанула Бали не е претенциозна. Лесно се отглежда при домашни условия в саксия. Не я нападат вредители.

Далматинска кампанула

09 кампанула далматинска (камбанка), витлеемска звездаДалматинската камбанка (кампанула муралис) има стелещ каскаден хабитус, затова е подходяща за декорация на стени и пътечки в градините, както и за висящи кашпи у дома. Кампанула муралис става висока до 30 см и на дължина до 60 см. Цъфти в бяло, розово, синьо и виолетово.

Още впечатляващи видове кампанула

Разнообразието от сортове включва камбанки едноцветни и двуцветни, с прости и с кичести цветове. Ниски и високи. Бордюрни и каскадни. Градински и домашни. Топлолюбиви и студоустойчиви. Някои камбанки са етерично-маслени растения. С най-различна цветност – всички те са нежни и ароматни, подбуждащи романтични чувства. Познавачите на езика на цветята напомнят: камбанката означава деликатност и вечна любов.

Кампанула пунктата

03 кампанула пунктата (камбанка), витлеемска звездаПетнистата камбанка е многогодишно растение с презимуващо коренище. Цъфти през лятото. Предпочита слънчеви терени или полусянка, плодородна, пропусклива, влажна почва. Във височина и на ширина достига до 40 см. Цветовете на тази кампанула доста се различават от другите видове камбанки. Те са едри, дълбоки и затворени. Отвътре имат власинки. Варират от бяло до убито розово и лилаво.

Кампанула барбата

08 кампанула барбата (камбанка), витлеемска звездаКампанула барбата (брадата кампанула) е разпространена в Алпите на височина между 1100 до 2600 м. Тъмнозелените листа на растението образуват стегната розетка. Цветовете, в китка по няколко, са разположени на върха на стъблото. Достига до 30 см. Крайчетата на млечно сините едри камбанки са покрити с множество власинки. Те оформят ефирна „брада“. Оттук и името на алпийската кампанула. Студоустойчивостта на растението е заложена в генетиката му. Предпочита хладното лято и сенчестите, но осветени места.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Кампанула пирамидалис

02 кампанула пирамидалис (камбанка), витлеемска звездаКампанула пирамидалис (Campanula pyramidalis) е изключително впечатляващо декоративно растение. Изумява с височината си – това е най-високата кампанула, достига до 1.20-1.40 м. Пленява с пирамидалната си структура. Изгражда с помощта на постепенно отварящите се цветчета – отдолу нагоре. Те са едри и много ароматни. Биват бели, сини, лилави.

Преди да минем към видеото, вижте и ТОВА:

Турта (тагетес) като билка и като цвете. Ползи и рецепти

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици.

Профилактично пръскане на домати и краставици. Схема. Кабрио ТОП и др.

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици. Коя схема е добра? Как се …

4 Мнения

 1. МАРИЙКА

  Имам ги и много си ги харесвам.

 2. Калина А.

  За най-добро отглеждане на цветето кампанула или камбанка препоръчвам да се гледа в саксия все пак. Защото в градината много често може да ви измръзне. Верно, че сега зимите са по-топли, обаче няма гаранция, че и тази ще е такава.

 3. Силвия Атанасова

  Имам вкъщи много от далматинската камбанка и адски много си я харесвам, направо ми е едно от любимите цветя на двора. Обаче при нас е топло през цялата година в Сандански.

 4. Златкова

  Имам градинска кампанула и не мога да се оплача от нея. Досега не ми е измръзвала, обаче аз си я внесох, поръчах си я от някаква съветска република бивша, май с произход от Казахстан беше, където цветята се закаляват и издържат зимно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *