Болести по доматите: Снимки на листно завиване, бактериоза и др.

Кои са основните болести по доматите + снимки. Какво представляват бактериоза, кафяво гниене, листно завиване, бронзовост, сиво гниене. Схема на пръскане. Черни петна. Бордолезов разтвор и др. средства.

Доматите, както и всяко друго живо същество, страдат от болести. Причините могат да са различни. Като се започне от това, че гладуват, но преяждането също може да ги разболее. Така може да се компрометира реколтата, а в някои случаи и дори растенията да загинат.

Желаещите да се занимават с отглеждането на този обичан зеленчук, задължително трябва да се научат как да разпознават симптомите на най-често срещаните болести по доматите. И още толкова важно: как да провеждат ефективно да ги предпазват, как да лекуват болните насаждения.

Болести по доматите – разпознаване + снимки и начини за лечение

Болестите по доматите се класифицират според причинителите за появата им. Така че е добре да се запознаем със следните групи: гъбични заболявания; болести от бактериален тип; вирусно-инфекционна зараза; слънчеви поражения; въздействие на температурни фактори; влажност на почвата; поражения от насекоми – бръмбари, пеперуди и пр.

Съдържание:

Болести причинени от гъбички, лечение

Гъбичките по доматите са широко разпространени и практически неизлечими. Условия за тяхното развитие са повишената влажност, неправилното отглеждане, ниските температури.

Алтернария, алтерниоза образуват кафяви или черни петна по листата или плода

При алтерниоза по листата и плода на растението се появяват леко хлътнали тъмни, сухи петна. Размерът им може да достигне няколко сантиметра; образува се черен налеп, а листата постепенно пожълтяват. В случая става дума за макроспориоза, която се развива в сухо и топло време. Податливи на заразата са доматите от бързо зреещи сортове.

болести по доматите, алтернария, алтернариоза
По листата и плода се появяват тъмни, леко хлътнали петна

Ефективна профилактика срещу болеста е засаждането в лехи, където преди това са отглеждани лук или бобови култури. Не се препоръчва съседството с картофени насаждения, откъдето може да “прескочи” алтерниозата. Ако доматено насаждение се разболее, през следващите три години това място не бива да се използва отново за отглеждане на домати. Добра профилактика е пръскането с бордолезов разтвор – 1%, през 2-3 седмици.

За лечение на вече заразена култура се прилага Метаксил (25 г на 5 литра вода), и Ридомил Голд МЦ (разтвор с концентрация 0,5%). При находки на заболяването пръскането се повтаря след две седмици. Терапията е препоръчителна преди появата на плода, а след това се използват по-щадящи средства, например Фитоспорин.

Още в текста: Болести по доматите: Кафяво гниене, бронзовост. Бактериално изсъхване, антракноза, струпясване. Листно завиване и черни петна. Мана и други симптоми и болести.

Картофена мана, фитофтороза

Това е най-разпространената болест по доматите – и при отглежданите на открито, и тези в оранжериите. За появата и развитието на болестта сигнализират първо промените в цвета на листата от най-ниската част на стеблото, а после и самите стебла и плодове. По периферията на засегнатите листа се появяват воднисти петна, които постепенно нарастват, листата увяхват и изсъхват. Засегнатите зелени домати се покриват с кафяви петна, чийто размер нараства и съсипва плода. Зрелите домати са устойчиви на патогена.

болести по доматите, Картофена мана, фитофтороза
Картофената мана съсипва немалко насаждения

Тази болест може да провали голяма част от реколтата. Българските специалисти препоръчват профилактика, която трябва да започне около 10-12 дни след разсаждането на младите стръкове. Сред възможните ефективни препарати са Шампион ВП – 0,15%, Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15%, Дитан М-45 – 0,2%, Дитан ДГ – 0,2%, Полирам – 0,2% (desant.net). Ако вече са налице признаци на зараза, болните растения се унищожават и се пръска с препарати от рода на Ридомил голд, 0.25%.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Важно е средата на културата да се предпазва от прекомерна влага. Растенията се поливат през вкопана в почвата пластмасова бутилка; след поливане отворът й се покрива, за да не се овлажнява околният въздух от изпаренията. Някои земеделци пръскат растенията с разтвор, приготвен от 10 л вода, един грам калиев хиперманганат и една глава счукан чесън.

Брашнеста мана поразява листата

Тази болест се причинява от патогените Oidium lycopersici и Leveillula tauricа и засяга листната маса на растенията. Видима е по белите прахообразни налепи по листата. Разширяването им води до сбръчкване и потъмняване на листата, съхнене и загуба на биологичния баланс. Плодовете могат да се отгледат до зрелост, но са дребни и с влошени вкусови качества.

болести по доматите, брашнеста мана
Проблемът проличава най-напред по листата – те са като посипани с брашно

Тази болест най-често се появява при засушавания. Растенията трябва да се засаждат на препоръчваните разстояния едно от друго; поливат се само когато горният слой на почвата изсъхне; старите листа се чистят редовно. Подхранването е с калиево-фосфорни торове, азотните се редуцират. Също много помага и ТОВА: Пръскане на домати със сода!

Специалистите препоръчват при откриване на ранни симптоми да се провеждат пръскания с вече споменаваните фунгициди – съдържащи мед, сяра, хлороталонил. От fermera.bg препоръчват и биологична борба с добавки от етерични масла – мащерка, розмарин. Преди да минем към листните петна, отворете с десния клавш на мшката и материала ни за листните петна:

Пръскане на домати срещу болести и вредители. Има изпитани домашни средства

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Листни петна, кафяви листни петна, кладоспориоза: ето още една от разпространените болести по доматите. Ето как изглеждат болните растения: първо по листата им се появяват жълто-кафеникави петна, които постепенно придобиват червеникаво-кафяв цвят. Съсипията започва от най-ниските листа и обикновено се развива в оранжериите. По горната част на засегнатия лист могат да се видят овални жълтеникави петна, а по долната се образува кафяв кадифен налеп: това именно са гъбичните спори. Естествено – болното листо се сгърчва и умира.

болести по доматите, бели петна по листата
Не е трудно да се разпознае болното растение по различните бели петна по листата на доматите, жълти и всякакви.

Болестта се развива при цъфтежа и началото на плододаването. Кладоспориозата се развива най-остро при висока влажност и слаба осветеност.

Плодовете рядко боледуват от тая напаст, но ако това се случи – те стават кафяви, потъмняват и омекват, а после изсъхват. Кладоспориозата може да бъде провокирана и от поливане с твърде студена вода, от рязко спадане на температурата и пр.

Профилактиката срещу болестта е дезинфекция на почвата преди засаждане, редовно проветряване на оранжерията, почистване на старите листа. Всички гъбични заболявания – това включително – са активни при висока влажност. Ако има ранни появи на петна, поливането се ограничава. Пръскането е с фунгицидни разтвори, съдържащи мед.

Бели листни петна

Бели листни петна, септориоза. Тази болест може да намали добивите наполовина. Отначало поразява най-долните стари листа, които покафеняват, свиват се и съхнат. Цветът на първите петна при септориоза е воднисто-бял, овалите са с кафяв ръб. Спорите на патогенната гъба се пренасят от вятъра, дъжда, от човека.

болести по доматите, септориоза
Петната от септориоза за кратко са бели, после потъмняват

Благоприятни условия за заболяването създава дъждовното време. Допълнително увеличават риска остатъците от болни растения. Лечението е с еднопроцентов бордолезов разтвор, пръскане през две седмици. Прилагат се и споменаваните по-горе фунгициди.

Фузарийно увяхване

Два вида гъбички Fusarium oxysporum  (Schlecht) Fr. f. sp. lycopersici (Sacc.) Snyder & Hans и Fusarium oxysporum  (Schlecht) Fr  f. sp. radicis-lycopersici Jarvis & Shoemaker, са причина за т.н. фузарийно увяхване при доматите. Болестта се развива при всички форми на отглеждане (zagradinata.eu).

болести по доматите, фузарийно увяхване
Гибелта на болното от фузарийно увяхване растение е сигурна

Това заболяване засяга листната маса и стеблото; първо пожълтяват и се свиват най-долните листа, след което заразата плъзва нагоре по стеблото. Ако го срежем ще видим, че отвътре е кафяво и с увредена проводяща система. Такова растение не може да оцелее и скоро изсъхва. Междувременно гъбният налеп обхваща и кореновата система. Причинителите на това заболяване са почвени патогени. Активират се при висока влажност, температурни колебания и слаба осветеност. Задължително условие за предпазване от болестта е предварителната обработка на почвата – включително с т.н. пропарване или с препарата базамид.

Евелина Лютова
Сиво гниене, Botrytis cinerea

Визитна картичка на тази болест е пълзящият по стеблото сив налеп. Заразените зелени домати се покриват с малки белезникави петна с точка в средата; по узрелите петната са жълтеникави. Болестта води до прекратяване на водните постъпления и умъртвяване на растителната тъкан. Сивото гниене започва да се развива върху наранени стебла, затова е необходимо да се пазят от травми при обгрижването им. Премахването на излишните стебла се прави с остър нож в сухо време.

болести по доматите, сиво гниене
Ето как изглежда доматено растение, поразено от сиво гниене

За лечение на сиво гниене се прилагат фунгицидни пасти. Добър вариант за профилактика е разтворът с Триходермин – 100 до 300 мл на 10 л вода. Лечението се провежда денем, така, че до вечерта растението да е изсъхнало. Добър е фунгицидът Байлетон, който се приготвя в пропорции грам на литър вода. Обработката е през две до 4 седмици.

Антракноза

Това е болест на плодната маса: засяга зреещите или узрели домати. По повърхността  им първоначално се образуват воднисти петна, които потъмняват и хлътват. Развива се гнилостен процес в дълбочина. Плодът става негоден за консумация; при разрязване могат да се видят покълнали във вътрешността семена.

болести по доматите, антракноза
Антракноза: поразени са и листата, и почти узрелите домати

Специалистите отбелязват, че заболяването се развива при високи температури и чести превалявания. Няма препоръчани специфични фунгициди за борба с тази напаст. Смята се за удачна смяната на терените и засаждане върху площи, които преди това са използвани за технически култури (nivabg.com).

Столбур, Phytoplasma solani

Столбурът е сериозно заболяване, което засяга немалко стопански култури – например лозята, пипера и др. негов причинител е вид фитоплазма – специфичен микропатоген, пренасян от т.н. вектор, по-точно цикадите.

болести по доматите, столбур
При столбур проблемът е в приносителите на заразата – цикадите

Заразяването става при вече развито растение. Болните домати се познават по деформираните горни листа, които се свиват и са с виолетова окраска на жилките. Доматът развива едри, но безплодни цветове. Вече оформените плодове остават с твърда вътрешност и са с влошени вкусови качества. Паралелно се развива кореново гниене и растенията съхнат.

Борбата с това заболяване е насочена срещу цикадите; препоръчвани препарати по sortovisemena-bg.com са Моспилан 20 СП – 25 гр./дка, Газел -25 гр./дка, Конфидор Енерджи ОД – 0,08%, Агрия 1050+  – 70 мл/ дка.

Кореново гниене

Това гъбично заболяване се развива при пренасищане на почвата с торове, прекалено поливане, липса на почвена дезинфекция преди засаждането, работа със заразени инструменти. Корените и клончетата на растенията почерняват и впоследствие изгниват.

болести по доматите, гниене, сиво, кафяво и на корените
Болестта иде от заразената почва

Растенията завяхват, листата и стеблата им се покриват с кафяви петна, започват да съхнат. Ако по този начин е засегнато само едно или няколко растения, те трябва незабавно да се премахнат. Проблемът е в заразената почва; в нея може да има остатъци от загинали растения или други инфектирани компоненти. За профилактика се препоръчва еднопроцентов бордолезов разтвор; обработката е два-три пъти през 20 дни. Преди засяването на семената е необходимо те също да се обработят с фунгицид. Най-добър предшественик за засаждането на домати в случаи на съмнения са слънчоглед и грах.

Други

Още един сериозен проблем при отглеждането на домати е кафявото гниене или фомоза. Болестта формира кафяво петно около дръжчицата на плода; размерът му нараства до 3-4 см. Същевременно процесът във вътрешността също се развива – и то доста по-бързо; така доматът е окончателно съсипан. Спорите на патогена проникват през невидими наранявания по повърхността; заразяването става при дъждовно или ветровито време. За профилактика се препоръчва пръскане с бордолезов разтвор – 1%. Загнилите плодове трябва да се премахват по най-бързия начин.

болести по доматите, фомоза
Така фомозата съсипва реколтата от хубави домати

Бактериоза и др. бактериални заболявания

Широкоразпространение имат и бактериалните болести по доматите. Причина за това са благоприятните условия в парници и оранжерии, както и способността на патогените да се приспособяват бързо към външните фактори.

Бактериоза по доматите (бактериално изсъхване)

Болестта бактериоза по доматите, или още наречена “бактериално изсъхване”, причинява гниене на сърцевината и бързо изсъхване на растението. Симптоматиката може да се развие много бързо – дори само за една нощ. По стеблата се появяват сиви ивици, а при разрязване се виждат поразените съдове.

бактериоза по доматите
При бактериоза могат да изсъхнат листата на цялото растение и то да загине

Тази драма може да се избегне до голяма степен,

 1. ако поливането се прави правилно: при него водата не трябва да попада върху растението. Болестта не се лекува; за да се ограничи заразата, болните растения се премахват.
 2. Доматите в съседство на болните стръкове се обработват с Фитолавин 300; приготвя се разтвор с концентрация 0.6 до 1%. С този разтвор, който е чудесен био-фунгицид, се пръска цялото растение, а в зоната на корените му се насипва внимателно около 200 мл.

Тази операция няма да излекува болните домати, но здравите ще предпази.

Бактерийно увяхване

Разпространена и опасна бактериална зараза по доматите е т.н. бактерийно увяхване. Причинява се от патогена Pseudomonas solanacearum при високи температури и влажност; заразата прониква през наранени точки по стеблата или корените. Може да бъде пренесена при поливане, човешка дейност, насекоми. Бактерията-агресор се запазва жизнеспособна дълго време в почвата.

бактерийно увяхване по доматите
Болното от бактерийно увяхване по доматите растение се разпознава лесно

Листата на заразеното растение посивяват и вехнат, после падат. По стеблата се появяват подобия на пъпки – помощни коренчета. Ако разрежем стебло, ще открием поразена вътрешност, кафяво оцветяване на проводящите тъкани. Плодовете  постепенно побеляват, престават да се развиват и опадват.

От sinor.bg препоръчват следните мерки за борба с бактериалната зараза по доматите: пръскане през седмица с бордолезов разтвор 1%; обработка с купроцин, фунгуран, касайд, меден оксихлорид.

Бактерийни петна

Бактерийните петна по доматите са предизвиквани от рода Xanthamonas. Те могат да оцелеят по семената през цялата зима, а в регионите с топъл климат се запазват в почвата до пролетта, ако там има остатъци от старите доматени насаждения. Заразяването обикновено става чрез посевния материал, затова семената се обработват преди зареждането им за разсад.

черни петна по доматите
Патогенът, причиняващ черни петна по доматите, унищожава и листната маса, и плодовете

Болните растения се разпознават по мазните тъмни точки по листата. Те са малки на размер, но много бройни; засягат се също стеблата и плодовете. Растението може да изгуби цялата си листна маса и изсъхва. Болестта прогресира при температура на въздуха 25-30 градуса и влажност над 70%. Ако не се вземат мерки, може да бъде унищожена цялата реколта.

Помага предварителното обеззаразяване на семената, които се накисват в различни разтвори: натриев хидрохлорид 3-5%; калциев хидрохлорид 6-8%. Тринатрийфосфат 12 г на 100 мл вода. В хидрохлоридните разтвори е достатъчно семената да престоят до половин час, а в тринатрийфосфат – един час.

Бактерийно струпясване по доматите

На патогени от същата група се дължи и бактерийното струпясване по доматите. Болестта засяга насаждения от късните сортове; развива се при хладно и влажно време. Първоначално по листата се появяват точки, които потъмняват, а листът се перфорира, пожълтява и пада. Подобен процес се развива и върху зелените плодове, като там петната се разширяват, ограждат се с по-светъл венец и хлътват; по повърхността на плода се образуват струпеи, а вътрешността загнива.

Борбата със заболяването изисква:

 1. термична обработка на семената за посев и
 2. пръскане на насажденията с препарати, съдържащи мед (zagradinata.eu).
струпясване по доматите
Болният от струпясване домат не става за ядене
Некроза

Характерни признаци на доматената некроза първоначално се виждат само при ярка светлина – това са петна по листата, ивици и цепнатини по долната част на стеблото. Листата вехнат, растенията се свиват и падат. Плодовете не успяват да узреят.

некроза по доматите
От некроза по доматите спасява обработката на почвата и семената

За предпазване от некроза е много важно да се почистват терените от растителни остатъци; семената да се обработват с разтвори или термично, а насажденията редовно да се пръскат с подходящи препарати. Болните растения се премахват заедно с прилежащата към корените им почва.

Почвата се обработва с Фитолавин-300, разтворът да е с концентрация 0.2%.

Вирусни заболявания + лечение

Такива заболявания могат да се предотвратят с добра профилактика. Ако обаче се развият – лечение няма. трудно е всъщност да се опазят доматите от всевъзможните вируси. Ако сме решили да си ги отглеждаме – при избора на сорта трябва да се поинтересуваме от неговата устойчивост към различни болести и вредители.

Бронзовост по доматите – Tomato spotted wilt virus (TSWV)

Опасно заболяване, което засяга и листната маса, и плодовете. Развиват се две разновидности на патологията, като при едната листната маса е с некротични увреждания под формата на дребни петна, а при другия некрозата съсипва целия лист. Плодовете боледуват, като се покриват с жълти концентрични петна в етап на зрелост, или ако са зелени – с кафяви пръстени (nivabg.com).

бронзовост по доматите
Видимо болни от бронзовост домати: не бихте ги купили, нали?

Болестта се пренася от колонии трипси, миниатюрни насекоми с размер под милиметър. Спасението е в профилактиката на почвата: дълбока оран и унищожаване на растителните остатъци по терена. При находки от трипси по развитите растения се прилагат инсектициди.

Тютюнева мозайка. Тютюнево-мозаичен вирус

Вирусът на това заболяване може да оцелее в сух тютюнев лист в продължение на 50 години. Тази негова устойчивост е причина да съхрани жизнеността си в латентно състояние в едно заразено растение; при неблагоприятни условия “замира” и отново се активира в удобно време. Причинява промени в състоянието на листната маса: поразява участъци от листата, така че се редуват болни и здрави зони и това е причина за назоваването на болестта като мозайка.

Заразата създава проблеми с развитието на растението, увяхване и некроза, загиване (zagradinata.eu).  Първите плодове почерняват отвътре, деформирани са; с прогресията на болестта растението престава да плододава. Много често цялото растение изсъхва.

тютюнева мозайка по доматите
Тютюневата мозайка може да съсипе цялата реколта

Предпазването се състои в обработка на семената по специална технология – с калиев перманганат, солна киселина, натриева основа. Почвата се оре и пропарва, а инструментариумът се дезинфекцира с белина.

Краставична мозайка. Краставично-мозаичен вирус

Сериозно заболяване, което засяга над 800 растителни вида. Вирусът е устойчив и оцелява в резервоари в различни трайни или двугодишни култури – дървета, плевели, моркови и цвекло, магданоз и др. Белези на болестта са деформацията на листата, които стават папратовидни; напукване на стеблата, деформирани плодове с петна и напуквания. След заразяване цветовете остават стерилни, без завръз. Вредител е вирусът Cucumber mosaic virus – CMV, пренасян от листните въшки. Препоръчва се унищожаване на всяко заразено растение и пръскане с инсектициди .

краставична мозайка по доматите
Поражения от краставичена мозайка

Паразити и неинфекциозни заболявания + лечение

Причина за възникването на неинфекциозните болести много често е  неправилното отглеждане на доматите или неблагоприятните природни условия. Проблем могат да бъдат и различни паразити, които са в състояние да съсипят здрави насаждения.

Листни въшки, Aphidoidea
листни въшки по доматите
Така изглеждат дребните листни въшки по доматите

Листните въшки са заклет враг на доматите; вредят директно и чрез пренасяне на зарази. При храненето си увреждат листната маса и провокират гъбични инфекции. Това причинява загуба на листата, загуба на цвят, непълноценно формиране и развитие на плода. В много случаи се достига и до загиване на растения. Особено опасна е зелената прасковена въшка, преносител на множество вирусни заради (nivabg.com). Необходимо е проследяване за вредителя и обработка на доматените растения с различни разтвори – препоръчвани най-често са Аoлипce 480PE – 0.02% или 2 мл, Мecпилoн 20PX – 0.0125% или 1.25 г (bgfermer.bg).

Оранжерийна белoкрилка, Trialeurodes vaporariorum
Оранжерийна белoкрилка белокрилка по доматите
Неприятната оранжерийна белoкрилка може да ликвидира доматите ви.

Белокрилката е оранжериен вредител, размерът на екземплярите е около 1.5 мм. Прилича на миниатюрна пеперудка с жълтеникаво телце и криле, покрити с бял налеп. Изсмуква сок от листата и оставя следи от метбаолитните си процеси – капки, наричани медена роса; те могат да се видят по долната страна на заразените листа. Освен това механично увреждане белокрилката причинява вреда и чрез пренасянето на вируси и създаването на условия за развитие на гъбични инфекции.

Заразеното растение трябва да се пръска с подходящи инсектициди; за всеки от тях е предписан карантинен срок, в който консумацията на домати е опасна. От (bgfermer.bg) препоръчват обработки с продукти като адмирал, актара, Би-58, ефория, ланат и др. Универсален и ефективен инсектицид е Нимазал.

Миризливка, Palomena prasina. Препарат, инсектицид

Това неприятно насекомо дупчи с хоботчето си листа и плодове, изсмуква сокове и по този начин съсипва растението. Увредените листа и плодове вехнат и загниват, нарушената им повърхност пропуска зарази. Ако миризливките са малко, специалистите препоръчват механичното им почистване. При по-масирана напаст се пръска с пудра диатомит, пиретрум, както и с отвари от лют пипер, люспи от стар лук, чесън и хардал (sinor.bg).

Други


Един класически вредител по доматите е поповото прасе. Това едро насекомо рови почвата под насажденията и прегризва доматените корени – ясно е, че това води до гибелта на растението. Класическо средство за “народна” борба с вредителя е сапунената вода или сместа от олио и счукана яйчена черупка. Разбира се – има и химически продукти, но с тях трябва винаги да се действа много внимателно. Препоръчван инсектицид както и при други подобни агресори е препаратът Фенаксин.

Друг неприятел на доматите е личинката на кафявия бръмбар – на вид пъргаво червейче, което  се храни от корените и стеблата на доматите и направо ги съсипва. Борбата с него е с препарата Базудин: малки количества от него се смесват с пясък и се вкопават около корените на доматите.

Има и други дребни твари, които могат да попречат да си отгледаме чист и вкусен продукт: като вездесъщия колорадски бръмбар, различни мухи и въшки. Добре е при всички тези случаи да се съветваме със специалист, за да намерим най-ефективното и безопасно средство за справяне с вредните инсекти.

Неинфекциозни заболявания

Сега няколко думи за неинфекциозните заболявания: част от тях са резултат от неумелите ни агротехнически занимания, а друга е резултат от различни въздействия на околната среда от небиологичен тип.

Върхово гниене

Признак  на заболяването е кафяво плоско петно в долната част на плода. В проблемната зона често се развиват гъбички, но това е вторично – самата патология не е гъбична. Причина за нея е горещината или недостиг на калций, горещини, засолена почва.

болести по доматите, върхово гниене
Така изглежда плодът, поразен от върхово гниене

Ако в една оранжерия се появят такива симптоми, растенията могат да се подхранят с калций. Използват се счукани яйчени черупки или доломитово брашно. Прилага се и пръскане с разтвор от калциев нитрат, 0.1 -1%. Обработват се всички доматчета, дори и най-малките.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Листно завиване

Завиването на листата на върха на доматеното стебло може да е свързано с прекалено поливане и недостиг на въздух за корените; натравяне със случайно попаднали химически препарати; пръскане с небалансирани разтвори.

болести по доматите листно завиване
Листно завиване – това е нещо наистина широко разпространено!

Честото окопаване и премахване на излишните клончета предпазва растението от проблеми при въздухообмена. Обикновено растенията с такива промени по листата отслабват и загиват; най-добре е да се премахнат.

Още информация и източници на английски и руски: Болести по доматите със снимки и описания; * Предпазване и лечение на болести по доматите; * Как да се справим с бактериоза по доматите, кафяво гниене, листно завиване, бронзовост, сиво гниене, черни петна..

Пожълтяване на листата

Листата на доматеното растение могат да пожълтеят от заразна болест, но си има и други причини. Една от тях е механичното увреждане на корена при прекопаването. Друг случай е недохранването: ако в почвата има дефицит на желязо, калций или магнезий, пожълтяват най-младите листа. При недохранване листото не може да синтезира хлорофил, така че се развива хлороза или пожълтяване. При калциев дефицит освен пожълтяване доматите претърпяват и задържане в развитието и остават джуджета.

Други

болести по доматите едем, петна
Напуквания на доматите

Други доматени драми се развиват от високите температури, прекаленото слънчево греене, от големи разлики между дневните и нощните температури. Възможни са прояви на дефекти като поява на петна около дръжчицата и влошаване на вкусовите качества на домата; поява на сребристи петна по листата; едем по листата – поява на издутини, които след време се разкъсват. Причина за последното доматено страдание е прекаленото поливане и излишък на влага в случаите, когато почвата е по-гореща от въздуха.

Кога и как се пръскат доматите с йод? Добавка на мляко (веро). Поливане и подхранване. Доматите стават едри, не се напукват

За Марта Савова

Прочети още

Изключване при Голф 3 и 4, Ауди А4 и Опел. Емулатор за имобилайзер. Цена

Премахване на имобилайзер (ВИДЕО). Какво е и какъв проблем можем да имаме?

Как става премахване на имобилайзер? Какво представлява това и какъв проблем може да създаде. Начини …

8 Мнения

 1. Люси Богданова

  Калий/калций – оправям го като в корените при саденето добавям натрошени черупки от яйца. Ако съм забравила, добавям и допълнително.

 2. Вержиния Нанкова

  Върховното гниене е отгоре на домата до дръжката. Поне на мен така ми обясниха, при мен беше същото отдолу. Пръскайте с листна тор с калций и поливай веднъж в седмицата. Мойте се оправиха. Успех!

 3. Калина Цонева

  Преди време един господин показа как във всяко гнездо слага по едно сурово яйце.Опитах първо с два,три корена,сега на всичките слагам яйца.Не ги торя,не правя нищо друго.

  • Магдалена

   Здравейте! Искам да опитам ефекта с яйце при отглеждането на домати, цяло ли се поставя или счупено в ямата при саденето?

   • Ивелина Димитрова

    Магдалена, достатъчно е да ги продупчите с игла на няколко места. Заравят се и на 2-3 сантиметра над тях садите доматите.

 4. Даниела Янкова

  Мулчирайте почвата с окосена трева и ще се спасите от маната!Доматите ще заякнат и ще имате жива почва с полезни микроорганизми!

 5. Силвия Славчева

  Аз лично махам листата до първо съцветие, така са по далеч от земята, съответно и от изпарението. А що се отнася до колтученето, въпрос на избор. Аз култуча, свекър ми не, и всеки яде домати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *