Гъби шийтаке с ориз и др. рецепти. Изкупуване, отглеждане, ползи

Как се готвят гъби шийтаке с ориз? Рецепти. С масло на фурна. Изкупуване на гъбите. Отглеждане на невероятно здравословното средство. Ползи от ядене на шийтакето.

На Изток тези легендарни гъби шийтаке са популярни за повече от две хиляди години и ги смятат за символ на здраве и дълголетие

Какво представляват дървесните гъби шийтаке?

Произходът на гъбите шийтаке е от Далечния изток. В дивата природа те растат в Япония и Китай, но са разпространени и по целия свят. Сега гъбите активно се отглеждат в Азия, а продуктите се изнасят. Те имат специфичен, но приятен вкус и са здравословни. Въз основа на тях могат да се приготвят лекарствени средства. Научното им име е Lentinus edodes и са представители на семейство Tricholomataceae.

В древен Китай, императорите от династията Минг са наричали гъбите „императорски гъби” и „еликсир на живота”, защото се е считали, че имат свойства да забавят стареенето. Името ѝ идва от японското название на стволовете на дърветата (най-често са я срещали върху мъртвите стволове на кестеновите дървета), върху които расте – „ший”. В Япония гъбата се е наричала Lentinula ядлива, дървесна гъба или шийтаке. В Китай я наричат зимна гъба, донго, шанку, еликсир на живота, ситаке или гъба цвете, защото върху шапчицата се получават напуквания.

В Страната на изгряващото слънце гъбата шийтаке е позната от незапомнени времена. Първите споменавания за нея се появяват в началото на първото хилядолетие от нашето летоброение. Тогава този много полезен и уникален продукт е бил неразделна част от храната на владетелите на Япония и Китай. Ястията от шийтаке се считали за привилегия на императорите и били недостъпни за простосмъртните. Днес ядливото любопитство е култивирано и популярно в много страни, отдавна и в Русия.

Гъбите са класифицирани в английската Уикипедия като чуждестранни чудеса отнасящи се към ядливите сапрофитни гъби, които използват остатъците от мъртви дървета за хранене и живот. Към това може и да се добави, че те са напълно безопасни за живите растения.

Гъбите шийтаке са невероятни представители на гъбното царство, използвани както за готвене, така и за лечение на различни заболявания. На Изток тази легендарна гъба е популярна повече от две хиляди години я наричат символ на здраве и дълголетие. Подходяща е и за домашно отглеждане.

Състав на ядивната част

Капачката на гъбата може да има различен размер – от 3 до 15 см. Отначало е изпъкнала, а когато шийтаке узрее, става плоска. Отначало гъбите са боядисани в тъмно кафяво, но постепенно променят цвета си в по-светъл нюанс. Кракът им е светлокафяв, влакнест, месото е кремаво, месесто, с подчертан вкус и аромат.

Гъбите от този вид съдържат много ценни елементи:

 • диетични фибри;
 • аминокиселини;
 • витамини от група В, токоферол, витамин D, аскорбинова и фолиева киселина;
 • хитозан;
 • лентинан;
 • микро и макронутриенти;
 • калций;
 • калий;
 • желязо;
 • цинк;
 • магнезий;
 • протеини;
 • ненаситени мазнини.
“Фигурин

Поради вкуса и богатия състав, в момента шийтаке се отглежда и изкуствено – култивира се на дървени трупи или дървени стърготини. Това се прави в различни страни по света.

Места на растеж в дивата природа в югоизточната част на Азия, както и в Далечния Изток, в смесени дъбови и букови гори. Там те могат да се срещнат на пънове или стволове на дървета. Периодът на растеж е от пролетта до есента, след обилни дъждове.

Действие

Полезни и вредни свойства на шийтаке

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Поради богатия си състав шийтаке притежава редица полезни свойства. Те включват следното:

 • укрепване на имунитета и отслабване на активността на вирусите;
 • понижаване на холестерола: японските учени показаха, че ежедневният прием на шийтаке за една седмица може да намали холестерола в кръвта с 12%;
 • повишаване устойчивостта на организма към туморни образувания и инфекции;
 • забавяне на развитието и растежа на раковите клетки;
 • предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци;
 • намаляване на риска от инфаркт и инсулт;
 • стимулиране на метаболитните процеси в организма, с което може да се намали теглото;
 • нормализиране на сърдечно-съдовата система;
 • защита на тялото от свободни радикали;
 • подобряване на здравето на кожата: гъбите шийтаке правят бръчките по-малко дълбоки, нормализират производството на себум, повишават еластичността на кожата;
 • благоприятен ефект върху органите на стомашно-чревния тракт;
 • стимулиране на възстановяването на кожата;
 • подобрява състоянието на човек при автоимунни процеси, които включват системен лупус еритематозус и склеродермия;
 • отстраняване на токсините от тялото;
 • подобряване на психоемоционалното състояние при депресия и продължителен стрес;
 • нормализиране на общото състояние след повишени физически натоварвания;
 • укрепване на нервната система.

Поради тези свойства, пулпата на шийтаке се прилага често за профилактика и лечение на болести на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, стомаха и панкреаса. Гъбичката също подобрява състоянието при високо кръвно налягане, неврологични заболявания, атеросклероза и епилепсия.

Тя намира най-широко приложение в медицината. И въпреки това, при толкова широк спектър от приложения, шийтаке е предназначена предимно за лечение на някои увреждания на тялото:

 • множествена склероза;
 • онкология;
 • доброкачествени тумори;
 • хепатит В, С, D;
 • рехабилитация след химиотерапия, лъчение, тежки хирургични интервенции.

Лечебните свойства на шийтаке, отглеждани в естествени условия, са ефективни срещу рака на всеки стадий на развитие, но разбира се не са панацея. Невъзможно е да се отровите с ядливите гъби шийтаке, те са годни за консумация, когато са правилно култивирани при спазване на агротехническите мерки.

Ползи и приложение + рецепти за лечение.

Наличието на значимо количество на полезни и лечебни вещества за организма определя главните области на приложение на азиатската гъба. Шийтаке заема едно от челните места в медицината, но се прилага и в други сфери: хранене и козметология.

Тя е официално признато медицинско изделие. В Китай и Япония гъбата се употребява не предимно като спомагателно лечебно средство, но и като главно терапевтично лекарство.

Често за лечение се ползва растителен екстракт, в течна форма или сух. Това е воден или алкохолен екстракт в първия случай от пресни тела, във втория – прахообразен състав от сушена смляна каша. И за двете форми е необходимо да се разреждат, когато се приемат. Като сух продукт у дома е лесно да приготвите вещество извлечено от органичната им тъкан или маслена тинктура.

Във фармацевтичната индустрия такива суровини служат за производството на медицински продукти.

Евелина Лютова

Сред лекарствените форми на гъбите шийтаке най-често се срещат капсули и таблетки. Те са лесни за дозиране и приемане, разредени с малко вода.

Рецепти за употреба

Сушените гъби шийтаке се използват широко в традиционната китайска и японска медицина. Вкъщи от тях се може да се приготви тинктура. За да я направите, те се смачкват, пълнят се в стъклен затворен съд заедно с алкохол, оставят се за 21 дни. След това тинктурата се филтрира и се използва в дозировка 1 с. л. трикратно за деня преди хранене.

Екстрактът от гъби шийтаке се произвежда индустриално. Това терапевтично лекарство се добавя към хранителни добавки, където основните активни съставки са полизахарид лентинан и лентинацин с комплекс от аминокиселини и витамини. Екстрактът от гъби под формата на таблетки се приема дълго време по определена схема, следвайки инструкциите и препоръките на лекарите.

Друга форма на употребата им са капсулите с екстракт от шийтаке, които съдържат силно концентриран терапевтичен екстракт. Те се използват и като биологично активна хранителна добавка. Можете да приемете това чудо на природата като чай, използвайки разтворимата форма на лекарството. В този случай лекарствените им свойства не се намаляват, избира се оптималната доза, необходима за лечение.

Как се отглеждат?

Гъбите с лечебни свойства се използват и отглеждат, особено в Япония и Китай. Те се култивират върху дървени трупи, и като се създава микроклимат възможно най-близък до природния.

Шийтаке, отглеждан върху естествена дъбова дървесина с естествена светлина, практически не се различава от своите диво растящи колеги. По-малко лечебни, но по-евтини са плодовите тела, отглеждани у дома на дървени стърготини, като поддържат желаната влага.

Мицел, откъде се взема, колко струва?

Може да се потърси мицел от официалния сайт ”Шийтаке България” (shiitakebulgaria.bg), от който може да се купят и пънчета с мицел и други продукти. Един плик с мицел тежащ 3 кг, може да се приложи за 1 куб. метър дърва и струва 65 лева.

В сайта ”Градина и хоби” се предлага мицел за шийтаке и кладница на цена от 22,08 лева за една опаковка с 20 пина.

В сайта OLX има обява за мицел за шийтаке с цена за 800 г – 10 лв., за 1 кг – 12 лв., а за опаковка с тегло около 4 кг и обем 6 литра е 25 лева.

Ръководство за отглеждане

Има два основни метода за това. 

Интензивният метод включва използването на субстрат, към който се смесва мицелът от семена.

Начинът да се отглеждат гъби върху дърва е обширен. В този случай се създават условия, които са близки до естествения начин на живот на шийтаке: мицелът се полага в събраните подрязващи стволове.

За интензивно отглеждане на гъби е необходимо да се подготви субстрат, основната част, от който трябва да бъде клен, бук или дъбови дървени стърготини. Дървесината от мека дървесина не е подходяща за това. Дървените стърготини представляват 60-90% от общата маса на субстрата. Обемът се допълва от добавки: слама, зърнени трици, гипс, люспи.

Приготвеният субстрат трябва да бъде стерилизиран, за да потисне развитието на конкурентни организми, способни да унищожат мицела. Като контейнери за поставяне на субстрата в тях се използват опаковки от 1-6 л плътен полиетилен.

След топлинна обработка сместа трябва да се охлади и се засява с мицел. Той трябва да се купи в специализирани магазини, продаващи семена.

За 100 кг субстрат са необходими 2-5 кг мицел. Той трябва да расте на топло за 1,5 – 2,5 месеца, което ще помогне на спорите да станат почти напълно разпределени и зрели за по-нататъшен растеж. След това мицелът се прехвърля за плододаване в прохладни помещения с високо ниво на влажност.

За да имате добра реколта от гъби, се препоръчва насажденията да се поливат ежедневно. Особено е необходимо внимателно да се следи това през периода, когато гъбите започват да покълват и да наддават на тегло.

Добивът на гъбата е 20-30% от общата маса на подготвения субстрат. Всеки мицел може да дава плод за 5-7 години. Добре е да не се забравя, че на берачите на гъби трябва периодично да се дава почивка.

Гъбите шийтаке растат и узряват на вълни, така че след първата реколта блокът със субстрата трябва да се накисне в студена вода – това стимулира растежа на втората вълна. Устройството трябва да е отлежало за една седмица – това ще възстанови първоначалния обем и ниво на влажност.

Екстензивен метод за отглеждане на гъби

Шийтаке може да се отглежда в селски къщи, на пънове или трупи. За това са подходящи всякакви широколистни дървета, но най-добре е да са бук и дъб.

Всеки квадратен метър дървесина, участващ в прилагането на мицел и отглеждане на гъби, носи до 250 кг шийтаке годишно.

За да отглеждате гъби в лятна вила по обширен начин, трябва да направите следното:

 • вземете дълги стволове на дървета с диаметър 7-15 см и 1 м дължина;
 • уверете се, че има достатъчно влага в дървесината (около 40%) и ако стволовете са сухи, трябва да ги поливате няколко дни преди да приложите мицела;
 • пробийте дупки по стъблата по шаблон на шахматна дъска, като спазвате разстояние 10 см един от друг по дължината на цевта, между редовете от дупки, които трябва да отстъпите 7 см;
 • мицелът се вкарва в подготвените дупки и стволовете се полагат хоризонтално, образувайки високи дървесни пили;
 • отворите са затворени с коркове или покрити с градински лак, а отгоре са покрити с филм.

Покълването на мицела се случва от 6 месеца до година и половина.

Когато върху повърхността на трупите се образува бяло покритие и дънерът издава тъп звук при потупване, трупите с мицел се изнасят на открито, в райони, където има влажна пръст. Те трябва да бъдат защитени от въздушния поток, който се намира в практически затворено пространство, например в къща и от директните ултравиолетови лъчи.

Когато шийтаке се отглежда екстензивно, най-високото плодоносно ниво се наблюдава на втората година след въвеждането на мицела.

Условия за отглеждане

Интензивната технология прави възможно плододаването на гъбите целогодишно. Необходимо е да има добра организация при отглеждането в специално оборудвани помещения.

Когато подготвяте помещение за отглеждане на шийтаке по интензивен начин, е необходимо да се вземат предвид следните изисквания:

 • добра вентилация;
 • наличие на осветление;
 • високо ниво на влажност на въздуха – 70-80%;
 • способност да се поддържа най-добрата за гъбите температура, за шийтаке тя е + 15-18 градуса през деня и +10 градуса през нощта;
 • наличието на система за капково напояване;
 • стаята, в която ще се отглежда шийтаке, трябва да бъде чиста и дезинфекцирана.

На дърво

Отглеждането на шийтаке у дома е напълно възможно при спазване на определена технология, въпреки че това занимание е трудоемко. Те се отглеждат на градинския парцел, като се използва субстратът, направен на ръка. За да направите това, подгответе суха дървесина от стволовете на дъб, кестен, бук, предварително нарязани на малки пръти с дължина 35-40 см.

Ако гъбите се отглеждат в градината, е удобно да се засажда мицел в коноп, без да има гнилостни щети. С идването на пролетта се правят малки дупки в избрания дървен материал с дълбочина от 5 до 7 см и диаметър до 1 см, като разстоянието между тях трябва да бъде равно на 7-8 см. След това се накисва за 3 дни и следва да се отцеди излишната влага. След това мицелът на шийтаке се засажда, като се покрива с мокър памучен тампон отгоре и се изкарва на открито на засенчено място или в помещение с достатъчно влага.

В дървесни стърготини и слама

Ако не е възможно да ги отглеждате върху дърво, може да се използват сухи дървени стърготини или слама. За да подготвите субстрата, вземете дървени стърготини от средно големи широколистни дървета или сламен ечемик или овес. За дезинфекция ги варете 2-3 часа или изсипете гореща вода за 6 – 8 часа, оставяйки контейнера затворен. За да увеличите хранителния състав на субстрата, можете да добавите зърнени храни, трици и овесени ядки. Приготвената смес се прехвърля в контейнера. Използвайте и найлонови торбички. След охлаждане до 25 ° C, мицелът се поставя там и се покрива, като се поддържа необходимата температура и влажност, и се прехвърля в затъмнено помещение.

Ползи за лечение + рецепти, дози.

За имунитет

Гъбите шийтаке намират приложение за стимулиране на имунитета, защото съдържащите се в тях полизахариди имат свойства, които помагат за производството на интерферон, необходим за борба с болестта.

Против холестерол

Те са полезни за понижаване на холестерола. Японските изследователи обявиха, че ежедневната консумация на шийтаке за 7 дни причинява намаляване на този компонент с 12%.

В онкологията

Едно от важните открития предизвикващи сензация от миналия век беше откриването в гъбата на високомолекулния полизахарид лентинан, който стимулира неспецифичния имунитет. Действието на веществото става като то активира макрофагите и унищожава зародилите се ракови клетки в организма, спира тежките възпалителни процеси. Той се извлича в чист вид в Япония, и е одобрено лекарство срещу рак на стомаха.

Благодарение на голямото количество на имуностимулант, гъбите шийтаке намират широко приложение за профилактика и лечение на рака.

Гъбите допринасят много в борбата със стомашно-чревните тумори, болестите на белите дробове, бронхите и кожата. Поддържането на имунитета на болни от рак по време на химиотерапията увеличава значително процента на преживяемост. Шийтаке се използва и за лечение на доброкачествени новообразувания.

За сърце

За лечение на сърдечно-съдови заболявания. Химичният състав допринася за нормализиране на налягането и разтварянето на холестеролни плаки, предотвратявайки съдовата тромбоза.

При диабет

Гъбите шийтаке могат да се прилагат за борба с диабета и за предотвратяване на усложненията му. Ползите от техния химичен състав постепенно се увеличава производството на инсулин от възстановените клетки на панкреаса.

За черен дроб

Могат да се вземат и за черния дроб. Те са склонни да произвеждат антитела за борба с хепатит и възстановяване на здравето.

При алергии

Коментираните гъби са способни да провокират атаки на астма или алергии, поради което не е препоръчително да се употребяват от хора с такива здравословни проблеми.

За кръвно

Поради специфичните си свойства, шийтаке се използва много за профилактика и лечение на болести на бъбреците, черния дроб, пикочния мехур, стомаха и панкреаса. Гъбичката също води до подобрение на състоянието при високо кръвно налягане, неврологични заболявания, атеросклероза и епилепсия.

Против образуване на тромб

През 1988 г. Учени от Швейцария съобщиха, че са установили, че при хипертониците се получава по-бързо натрупване на плаки по артериите и това се дължи на някои тромбоцити, които са чувствителни към холестерола. Гъбите шийтаке действат против натрупване на тромбоцити, благодарение на техните полезни свойства за понижаване на високото кръвно налягане и за здравето на черния дроб. През 1981 година в Хавайския университет д-р И. Хокама заяви, че е   идентифицирал отчасти вещества в шийтаке, които са производни на нуклеиновата киселина с високи нива, потискащо слепването на тромбоцитите.

Вирусни заболявания

Благодарение на своя специален състав гъбите шийтаке притежават редица полезни свойства. Освен описаните по-горе, те са полезни и за укрепване на имунитета и отслабване на активността на вирусите. Широко разпространено е тяхното използване за вирусни и бактериални инфекции.

Автоимунни заболявания

Екстрактът от мицела действа ефективно срещу увреждане на черния дроб при рак и други болести, включително и при автоимунни заболявания. Той се е оказал много успешен за лечение на хроничен хепатит В, включително автоимунен, а и при болести като пурпура и други автоимунни.

Други

Някои изследователи предполагат, че афродизиачните и удължаващите живота свойства на шийтаке се дължат на наличието на цинк в тялото на гъбата. Неговите нива обаче могат да са различни. Диабетът, високото кръвно и появата на високи нива в кръвта на мазнини (хиперлипидемия) се приемат като причина за импотентност. Те са артериални рискови фактори. Когато имаме поне 2 от тези фактора, вече се предполага, че в артериите на пениса са се натрупали атеросклеротични плаки. Шийтаке притежава антисклеротична активност, а в миналото гъбата е била използвана като афродизиак. Затова е била високо ценена от древните хора. Антисклеротичната активност може да бъде единствената причина за сексуално-възстановителните функции на коментираната гъба.

По отношение на препоръчаната доза за един ден няма точно определени граници, но най-добре е потребителите да прочетат указанията на закупения продукт с шийтаке. Обикновено сушената гъба се ползва между 6 и 10 г за деня или ако е сух екстракт – 1 до 3 г като се вземат до 3 пъти за един ден.

Противопоказания и опасности.

Въпреки полезните свойства на шийтаке, тя трябва да се яде с повишено внимание, защото съдържа голямо количество хитин, който не се усвоява в стомаха. В допълнение това може да причини появата на алергична реакция. Хитинът, който се съдържа в пулпата, може да доведе до проблеми на хората имащи слаб стомах в техния стомашно-чревен тракт. Веществото се усвоява слабо, затова се препоръчва гъбите да се ядат умерено. Не трябва да се ядат прекалено много гъби наведнъж, защото могат да причинят диария.

Има редица противопоказания за употребата на гъбата:

 • възраст до 12 години;
 • бременност;
 • едновременна употреба с лекарства, които намаляват способността на коагулация на кръвта;
 • бронхиална астма;
 • склонност към алергични реакции;
 • бронхиална астма и други проблеми с дихателната система.

Как се готвят? Рецепти.

Гъби шийтаке с ориз

Необходими продукти:

 • сварен ориз – 2 ч.ч.
 • сушени гъби шийтаке – 1 шепа
 • олио – 1 к.ч.;
 • бяло вино – 1/2 ч.ч.;
 • сол – на вкус;
 • черен пипер.

Гъбите се накисват за 20 минути и се отцеждат. Загрява се олиото в тиган и се изсипват в него гъбите, но се запържват само за кратко време с разбъркване. Добавя се оризът и се продължава да се разбъркват, долива се виното, сипва се малко черен пипер и сол по вашите предпочитания и ястието е готово.

Ризото

Необходими продукти:

 • ориз – 150 г (ориз арборио се използва за ризото);
 • гъби – 300 г;
 • настърган пармезан – 30 г;
 • чесън – 1 скилидка;
 • лук – 1 малка глава;
 • малко магданоз;
 • сол;
 • черен пипер;
 • зехтин.

Първо гъбите се накисват за около 20-30 мин. във вода. Почистените зеленчуци се нарязват на големи парчета и се поставят в 1 литър вода. Варят се на котлона с умерена температура за около 20-25 мин. Лукът, чесънът и магданозът трябва да се нарежат на ситно и се сипват в тенджера и се запържват за кратко време със зехтин, за да омекнат.

Гъбите се изцеждат и нарязват на ситно, добавят се в тенджерата на котлона, захлупват се и се варят за около 10 мин. като се разбъркват периодично.

В друга тенджера (препоръчва се да е с дебело дъно) се сипва малко зехтин и като се загрее се прибавя оризът. Започвате да готвите за около 2 минути и разбърквате непрекъснато да стане прозрачен, стъклен.

След това се намалява огънят и се налива от бульона малко – един черпак, разбърква се и отново се сипва, докато се изчерпи бульонът, за около 15-20 мин.

В края преди да се свалят продуктите от огъня се добавят лука с гъбите и се разбърква. Готвенето е привършено. Настърганият пармезан се посипва и се добавя сол и черен пипер прясно смлян.

Гъби шийтаке на фурна

Ароматни гъби на фурна

Предложената рецепта е за 4 дози предястие или гарнитура към други ястия и се изпълнява за 30 минути.

Приготвят се:

 • 600 г пресни гъби шийтаке, а може и кладница, печурки, пачи крак;
 • краве масло – 50 грама;
 • черен пипер – половин чаена лъжица;
 • чесън – 5 скилидки;
 • мащерка – 10 стръка.

Първо се подготвят гъбите. Измивате ги и почиствате добре и ги нарязвате на едри парчета, също и скилидките чесън.

Сипвате ги в тава и ги поръсвате с ½ ч. л. черен пипер и сол. Добавяте маслото и разбърквате добре, за да се овкусят гъбите. Добавете и стръкчетата мащерка равномерно. Печете гъбите за около 25 минути във фурна предварително загрята до 180 градуса. Ако сте ги сложили в керамичен съд, трябва да ги сложете в студена фурна, защото може да се пукне от високата температура.

С масло и лук

Гъби шийтаке с масло и лук

Продукти:

 • Пресни гъби шийтаке – около 300 г;
 • зелен лук – 3 стръка;
 • масло – 30 – 40 г;
 • сол.

Почистете гъбите със суха салфетка или кърпа, без да ги наранявате. Може и да не се мият с вода според някои готвачи, защото според отглеждането им те са сравнително чисти. Първо отстранете пънчето и нарежете горната част на филийки около 5 мм дебели и се запържват в маслото, което предварително е сгорещено и често разбърквайте.

Когато станат със златист цвят махнете ги от котлона и прибавете зеления лук с наситнени пера. Препоръчва се да се сервират горещи и винаги да се приготвят с масло. Те са много вкусни.

Телешко с шийтаке

Нужни продукти:

 • нарязано тънко телешко – 500 г
 • гъби шийтаке – 1 ч.ч. (да са пресни винаги), нарязани на кубчета
 • дижонска горчица – 1 с.л. ;
 • зехтин;
 • мед – 1 с.л. ;
 • смлян пипер;
 • сол;
 • сушени подправки по ваш избор.

Приготвяне:

Сипете зехтина в тигана и добавете гъбите, които трябва да са сотирани (нарязани на ситно, готвят с е с малко мазнина и при висока температура). Поръсете с пипер на вкус, сол и малко сушени подправки.

Смесете дижонската горчица с меда в купа и разбъркайте. Сипете ги в тигана и оставете на бавен огън да заврат. Добавете отгоре телешкото и гответе докато месото стане розово например.

Салата

Предлагаме ви рецепта за салата от боб и гъби Шийтаке.

Съставки:

 • 500 гр гъби шийтаке;
 • 300 гр. червен боб;
 • 1 голяма глава лук (или 2 малки);
 • 5 скилидки чесън;
 • растително масло, черен пипер и сол;
 • 1 ч. л. босилек.

Приготвяне:

Накиснете фасула предварително за през нощта. Сутрин гответе в чиста вода до омекване, но ако може да не се вари. Отцедете и изплакнете.

Нарежете лука на ситно и пържете малко, докато се появи миризма. Натрошете чесъна с нож и добавете към лука. Измийте гъбите и също добавете към лука, добавете босилек, сол и черен пипер. Запържете гъбите на силен огън, докато станат готови. Добавете боба и го варете докато започне да къкри за още една минута на огъня! Салатата е готова!

Откъде се купуват? Продукти.

Гъбите шийтаке могат да бъдат купени от различни места за продажба на селскостопански стоки като Агро борса – agri.bg/agroborsa/ad/; също и в Агро пазар – agropazar.bg; и от обявите в Агросделка – agro-sdelka.bg. Освен в тези сайтове може да се потърсят гъбите и в други за обяви за продажби като OLX.bg, ALO.bg, BAZAR.bg и други.

Цена за кг и други количества

Цената за килограм сушени гъби е около 60 лева, като може да има и по-различни вариации. За пресните гъби според обявите те се предлагат за 20 лева на килограм, като цената може също да е различна от отделните търговци.

Изкупуване

Един от сайтовете, които изкупува гъби шийтаке и предлага франчайз е BIOWAY –  bioway.bg. На него можете да намерите много добра и полезна информация.

На сайта FOOD PORTAl – foodportal.info, също можете да намерите обяви от купувачи на хранителни продукти и произведени у нас селскостопански продукти.

Ферми за гъби шийтаке в БГ + координати и линкове

Някои от фермите за гъби шийтаке може да намерите на bfsa.bg/userfiles/files/KH/Reg~Ani/Obj-cultivated-mushrooms.pdf.

 

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

 

Екстракт на капсули

Легендарните императорски гъби шийтаке са били за символ на здраве и дълголетие древността в Азия и намират приложение като лечебно средство за здравето и храненето

Един от магазините предлагащи екстракт на капсули е Балев Био Маркет. Кутийка с 60 капсули по 420 мг био шийтаке струва 59,99 лева.

Друг търговец на капсули е REMEDIUM.BG.

Той предлага продукт на Herba Medica с 60 капсули по 330 мг на цена – 38 лева.

От Аптеки Фрамар предлагат продукт на Биохерба Р ООД, със 100 капсули по 310 мг, на цена 13,80 лева. apteka.framar.bg/30058955/.

Обяви купувам/продавам

На сайта OLX.bg се намират и обяви за шийтаке. olx.bg/ads/q-гъби-шийтаке/.

Също и на сайта ALO.bg намираме обяви за гъбите като цената  е 15 лева за килограм. alo.bg/searchq/?q=гъби+шийтаке.

На сайта BAZAR.BG също има обява от производител за пресни и сушени гъби. bazar.bg/obiava-18020570/gabi-shiytake.

Сушени гъби шийтаке

Сушени гъби шийтаке

На сайта АГРО СДЕЛКА се предлагат сушени гъби шийтаке за 60 лева на килограм.

agro-sdelka.bg/5567?slink=agro-produkcia.

За Иван Василев

Прочети още

сироп от касис, сок от касис

Сироп от касис без варене и със. Сок от касис без захар. Сладко, компот, желе

Сироп от касис без варене. Какво да направим от касис? Рецепта за сок от касис …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *