Белокрилка. С какво се унищожава белокрилката. Бели мушички по зелето, цветята и доматите

Ето с какво се унищожава белокрилката. Кой препарат за бяла мушичка по зелето е най-добър? Бели мушички по цветята. Борба с белокрилка по доматите. По краставиците.

Малката бяла мушичка, която може и да не забележим веднага, нанася сериозни щети по цветята и овощните култури. Вредителят е много плодовит. Обича топлината и сочните листа. При такива условия се размножава бързо.

Опитните овощари и стопани на оранжерии се избавят от белокрилката с помощта на прости методи. Достатъчно е да се комбинират растителни отвари, химически разтвори и своевременно да се обработят растенията.

Премахването на белокрилката не е лесно, но при прилагане на комплексен подход може да се унищожат няколко поколения наведнъж.

Химическата обработка на почвата и растенията срещу паразитите трябва да се проведе преди началото на вегетативния етап. Народните рецепти, механичните методи и биопрепаратите са разрешени през пролетно-летния сезон. В закрити помещения с пеперудките се справя фумигаторът.

С какво се унищожава белокрилката

Белокрилка - 06
Така изглежда обикновената белокрилка

Натрапчивата и лакома белокрилка може да бъде възпрепятствана, ако:

 • помещенията често се проветряват – малката бяла пеперуда не обича течението;
 • растенията са засадени на голямо разстояние – насекомото лети, но на малки разстояния;
 • не се пръска при висока влажност;
 • растенията се укрепват с биостимулатори;
 • се наторяват;
 • се третират редовно, с подходящи препарати;
 • се води комплексна борба.

Борба с белокрилка

Леплив капан

Той е чудесен за борба с възрастните пеперуди. Повечето от тях попадат върху лепливата повърхност, когато прелитат край растенията. Капаните се купуват от земеделските магазини, но можем да използваме обикновени ленти за мухи.

Освен това е лесно да си направим лепящ капан, като намажем парче картон или пластмаса с мед, вазелин, колофон или друга смола, ентомологично лепило. Ако изготвяне саморъчен капан, изберете основа в жълт или син цвят, защото те привличат насекомите.

Белокрилка - 05
Бели мушички по доматите са голяма напаст!
Захарен сироп

Сиропът е вид леплив капан, но е по-подходящ за предпазване на растенията от нападение на белокрилки. Захарта е безопасно средство за обработване на растенията в една оранжерия или насаждения, разположени в близост до поразена от белокрилка култура.

Приготвяне: 200 г захар и 1 л топла вода. Смесваме и напръскваме листата.

Важно! След 5-6 дни трябва да отмием захарния сироп, защото той пречи на достъпа на достатъчно кислород и светлина до растенията.

Сапунена вода

Сапуненият разтвор измива от насекомото неговото защитно восъчно покритие, парализира го и то загива за 2-3 дни. Настъргваме най-евтин сапун и го разтваряме в 6-7 л вода. Нанасяме по листата с пулверизатор или ръчно с гъбичка.

Профилактика срещу белокрилката
Белокрилка - 08
Бели мушички по доматите се пръскат с домашни или готови химически препарати
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Когато белокрилката вече се е заселила в оранжерията, унищожаването й е изключително трудно и сложно, често дори невъзможно. По-лесно е тя да не бъде допусната в топлия и влажен дом, отколкото да бъде изгонена от него.

Това означава: предварителни мерки!

 • Карантинен период за всяко едно растение, преди да бъде внесено в оранжерията.
  Дезинфекцията на парниците и оранжерията през есента е задължителна. Премахват се всякакъв вид растителни остатъци. С тях се отстраняват и вредителите, които вече са се настроили да презимуват.
  Дълбочинно окопаване на почвата през ноември. Заедно с това се прави обеззаразяването й.
  Изкореняване на плевелите и тревите около парниците и оранжериите предпазва проникването на белокрилката в любимите й вътрешни пространства.
  През пролетта парниците и оранжериите следва да се предпазват от летящата бяла напаст с помощта на мрежи, поставени на всички рамки, прозорци, врати.
  Всякакви видове „капани“ могат да уловят вредните малки бели мушици.
Комплексни мерки

Профилактиката е задължителна. Но не е достатъчна. Тъй като белокрилката е много устойчива и се приспособява лесно, тя не може да бъде победена само с едно единствено средство. Колкото и ефикасно само по себе си да е то. Опитните градинари препоръчват съчетаване на мерките за отблъскване и унищожаване на неприятеля. Комплексността означава: профилактика плюс биологически, плюс химически, плюс механически, плюс народни методи.

Препарат за бяла мушичка

Третирането с регистрираните препарати в повечето случаи е ефикасно в борбата срещу оранжерийната белокрилка. Но при няколко условия:

 • пръскането да започне веднага, щом се появи белокрилката;
 • да се спазват препоръчителните дози;
 • да се редуват няколко препарата – за да се пребори устойчивостта на насекомото;
 • растенията буквално да се обливат с препаратите.
Сред инсектицидите най-подходящи в борбата срещу белокрилката са:
инсектицидконцентрациякарантинен срок
Актара 25 ВК0,03%3 дни
Моспилан 20 СГ0,02%3 дни
Фюри 10 ЕК0,02%1 ден
Адмирал 10 ЕК0,50%3 дни
Би 580,10%25 дни
Вазтак Нов ЕК0,03%7 дни
Ланат 20 СЛ0,125%7 дни
Конфидор енерджи ОД0,08%3 дни
Нексид 015 КС0,04%7 дни
Децис 100 ЕК0,017%7 дни
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Пръсканията започват, веднага когато се появят белите пеперуди. Тези инсектициди задължително трябва да се редуват. Когато се използва само един, белият вредител развива устойчивост, и химикалът спира да действа.

Важно! Всички препарати следва да се използват според инструкциите.

Тук имаме нещо интересно по темата, но и след него нашият текст продължава надолу:

Пръскане на домати срещу болести и вредители. Има изпитани домашни средства

Химията е най-действена срещу този устойчив вредител. Препаратите отравят сока на растението и по тази причина възрастните белокрилки, хранейки се, умират. Но яйцата им остават невредими. Има шанс и те да бъдат унищожени, но пръскането с отрова трябва да се повтори в рамките на седмицата.

Важно! Отровните препарати от типа на Конфидор трябва да се използват само на открито! При строго спазване на упътванията.

В челната тройка на химическата атака
 1. Актара. Този препарат се определя като средство № 1 срещу белокрилката. Има продължителен период на защита – от 3 до 5 седмици. Препоръчва се с разтвор на Актара да се полеят корените на растенията. това е достатъчно, за да загине цялата популация на белокрилката. При по-занемарени насаждения освен кореновата заливка трябва и да се напръскат целите растения. Прави се 3 пъти, всяка седмица по веднъж. Зеленчуците са годни за ядене 60 дни след последното пръскане.
 2. Конфидор. Този инсектицид има системно и контактно действие. Час и половина след като растенията се полеят и напръскат с Конфидор белите мушици започват да гинат. Обикновено и една обработка е достатъчна да унищожи белокрилката.
 3. Адмирал. Хубавото на този препарат е, че е нискотоксичен. Обикновено се предлага във вид на емулсия. Концентратът се разрежда – 0,2 л/ха. Еднократното му използване е достатъчно въздействащо.

Препаратите за бяла мушичка премахват вредителя бързо и защитават растенията още 4 до 8 седмици. Инсектицидите попадат върху телцето на насекомото и в червата, провокирайки парализа и смърт от изтощение в разстояние на 2-3 дни.

Внимание! Не се обработват с химикали зеленчуковите култури след началото на цъфтенето и при появата на завръзи. Имайте предвид, че химикалите унищожават и полезните насекоми като пчелите, осите и божата кравичка.

Евелина Лютова
Модерната растителна защита
Белокрилка - 07
Има и народни методи за борба с бели мушички по зелето и др. култури

Тя се характеризира с навлизането на нови пестициди. Някои от тях са на основата на растителни екстракти (фитопестициди), имащи репелентно и токсично действие. Други, като НимАзал и Бионим, например, са сред ефикасните ботанически пестициди. Масово се използват и биопрепаратите (бактерийни, гъбни и вирусни). Инсектицидно, акарицидно и фунгицидно действие имат минералните и растителни масла (мента, бор, кимион).
Най-важното за всички тях е, че не тровят природата и са безопасни за хората.

С народни средства срещу белокрилката

Първо малко видео за знаещите руски, после продължаваме с обясненията на български:

За бели мушички по цветята

Настойки (тинктури) от невен, бял равнец, чесън, глухарчета, тютюн и др. са сред масово използваните народни средства от градинарите любители. Употребява се и разтвор на дървесна пепел, както и сапунен разтвор. Разтворите и настойките са подходящи за стайните цветя и за малки зеленчукови площи и цветни лехи.

Настойки

 1. От чесън. 3-4 скилидки чесън се пресоват или настъргват на ренде; заливат се с 1 литър вода. Престоява на тъмно за едно денонощие. Прецежда се и с разтвора се пръскат нападнатите от белокрилката растения. Процедурата се повтаря 2-3 пъти.
 2. От глухарчета. По 50 грама корени и листа на глухарчетаь натрошени, се заливат с литър топла вода. Настойката престоява 5 дни на тъмно. Растенията се пръскат 2 пъти през седмица. Този разтвор трябва да се използва веднага, когато се появи белокрилката.
 3. От бял равнец. 100 грама свеж равнец се залива с литър топла вода и така престоява 2 денонощия. Растенията се пръскат 2-3 пъти в седмицата.
 4. От тютюн. Използва се, докато белокрилките не са се размножили. Тютюнът от една кутия силни цигари се залива с литър топла вода. Разтворът престоява на тъмно една седмица. Прецежда се и с тази течност растенията се пръскат до пълното изчезване на вредителя.

Разтвори

 • Амонячен. В 10 литра вода се сипват 1-2 лъжици амоняк. Белокрилката отлита, ако растенията се напръскат няколко пъти – през 10 дни.
 • Сапунен. 100 г настърган на ренде катранен сапун се разтваря в 600 мл вода. С този разтвор растенията се пръскат – през 7 дни, за да не се изгорят. Може да се разбие на пяна, която се нанася с гъба на обратната страна на листата.
 • Обикновена вода. И чешмяната вода може да прати в изгнание белокрилката. Преди още да е превзела цялото растително царство. Обратната страна на листата на цветята се измива обилно. Насекомите падат на земята, след което трябва надеждно да се закопаят по-дълбоко.
Механични методи

Любителите градинари и цветари използват готови „капани“ или собственоръчно правят най-различни приспособления срещу белокрилките.

Мухоловки. Те обикновено са в ярки цветове, за да привличат вредните бели мушици. Отровният лепкав слой на мухоловките е надежден капан за вредителя.
Димки срещу комари и мухи. Те гонят белите мушици. Но докато „работят“, в оранжерията и парника не бива да има хора.
Самоделни лепливи ленти. Картонени ивици се намазват с мед или смес от вазелин и лепило.
Насаждения. В оранжерията или парника се засажда тютюн или невен. Белокрилката първо ще налети върху ароматните и цветни насаждения. Освен това единствено те се напръскват с отровни препарати, без да се засягат полезните растения.

Кога да обработим срещу белокрилка?

Обработката трябва да се направи минимум 3 пъти за сезона. Първият път се пръска с химикали през май-юни, повтаря се след няколко седмици и последно – през юли. Ако на вилата забележите големи струпвания на вредители, веднага започнете да лекувате растенията с народни методи. Сапунен разтвор или билкови отвари могат да се използват всяка седмица до пълното изчезване на белокрилката.

Обработването трябва да се прави в безветрен ден. Ако завали след пръскането, повтаряме. Когато пръскаме с химикали, добавяме 30-40 мл течен сапун, за по-добро прикрепяне към листата.

Белокрилката не е способна напълно да унищожи реколтата, но тя провокира развитието на много опасни заболявания. Затова е по-добре да се наблегне на профилактичната обработка и внимателно да се следи състоянието на насажденията.

Какво е белокрилка? Листна въшка ли е?

Името на това насекомо – Белокрилка, директно насочва: Не, това не е листна въшка, а малка бяла пеперуда. Тя (с латинско наименование – Aleurodidae, с английско – Whitefly) достига едва 1,5 мм.

Как изглежда?

По какво ще я разпознаем? Белокрилката има жълтеникаво телце и крилца, посипани сякаш с фин бял прашец. За да ги разпознаем, трябва внимателно да разгледаме двете страни на листата. Когато се разклати стеблото, над него се появява бял облак от бели „мушици“ – белокрилки.

Как да я открием?

Внимание! Ако видим над растението да лети бяла пеперуда, подобна на молец, но много по-малка, това е тя – белокрилката! Тя не е една, много са тези летящи вредни дребосъци, образуват бял облак над листата.

Отчетливи признаци

Появи ли се белокрилката, няма как да не я забележим.

 1. На обратната страна на листата има огромен брой личинки, които са почти неподвижни – приличат на сбити едно в друго, или подредени в кръг, светлозелени, почти бели, точки. При допир са лепкави.
 2. Растението се покрива с лъскава леплива восъчна плака – развивайки се, лаврите отделят сладникава консистенция. Това е медена роса .Тя се появява, когато личинките са готови да се преобразят в пеперуди.
 3. Тъмни петна по листата. Върху медената роса се развиват чернилни гъби, които затрудняват фотосинтезата.
 4. Без фотосинтеза растението спира да се развива – листата жълтеят и се свиват.

Белокрилките летят през нощта, спират на зазоряване. През деня са едва забележими, защото не са активни.

Кога и къде се появява?

Белокрилка - 02
Белокрилка ходи и по цветята, и по зеленчуците.

Основната вреда на растенията нанасят личинките на белокрилката. Те изсмукват соковете от листата. По това приличат на въшките. Летящият бял неприятел е малък, но всеяден. Напада цветя – у дома и в цветните лехи. Обича зеленчуци: „яде“ домати, краставици, пипер, марули, фасул, картофи… Няма да подмине декоративни, полски и технически култури.

Белокрилката е топлолюбива. И плодовита. Най-добре се чувства в парници и оранжерии. Защото там е топло, влажно, няма течение.

Възрастните пеперуди успешно презимуват в закътани места или директно в почвата. Малко само да се стопи – поне 16-17 градуса, и белокрилката излиза от скривалището си и снася яйцата си върху долната страна на листата. Предпочита по-младите растения.

Пълният цикъл на развитие на белокрилката – от яйце до възрастно насекомо – протича за 25 дни. За една година белокрилките дават 10-12 поколения.

Признаци за белокрилка

Бяла мушичка в градината

Начинаещият градинар може и да не разпознае белокрилките. Но опитният веднага ще разбере, че това, което се е впило върху обратната страна на листата, не са листни въшки. Разликата между бялата и зелената напаст е значителна.

Белокрилката е малко по-едра от въшката, а въшката няма крила. Разклати ли се растението, започват да летят малки бели мушици. Това са белокрилки. Благодарение на крилата си, насекомото прелита от едно място на друго, търсейки нова храна.

Самката складира яйцата си под листото. Виждат се с просто око – много бели точки, „нарисувани“ плътно една до друга. Личинките се развиват поетапно. Най-накрая се превръщат в пупарии. Това са светложълти какавиди, от които се излюпват възрастните бели пеперуди.

Бели мушички по доматите

Преди да продължим надолу с текста, си отворете в нов таб този наш свързан материал:

Болести по доматите. Вижте как да ги разпознаваме, как да предпазваме растенията и как да ги лекуваме

Дали белокрилката си е харесала доматите, не е трудно да се установи. И при доматите крилатият бял неприятел се открива върху долната страна на листата на растението. От там смучат сок лаврите и възрастните.

Дръжките и стеблата не са любима територия за белокрилките. Когато по листата най-напред се появят светли петна, след време те започват да се свиват. Това е първият сигнал, че белокрилката се е развихрила сред доматите. След това листата се деформират, пожълтяват и накрая окапват. На пипане лепнат. Това е така, защото когато се хранят, лаврите отделят много от така наречената медена роса. Върху нея се развиват сапрофитни чернилни гъбички. Те пък намаляват фотосинтезата. Не се ли извършва фотосинтеза, няма как плодовете да растат равномерно и да узряват. Растението загива. Обикновено това се случва в ранна есен.

Белокрилка - 09
Сода и машинки за комари също вършат работа.

По-уязвими от вредното малко бяло крилато насекомо са оранжерийните домати. Топлината и влагата са родната среда за белокрилката в големите остъклени парници или в малките домашно приспособени устройства под полиетилени. На открито миниатюрната бяла пеперуда по-рядко се загнездва по доматите.
Белокрилките са приносители и на различни вирусни болести по растенията, в това число и по доматите. Инфекциозната жълтеница (BPYV) се среща най-често.

Бели мушички по зелето и краставиците

Не са по-различни процесите, когато белокрилката започне да яде краставици или зеле. Бялата напаст се разпростира най-вече сред оранжерийните краставици и по зелевия разсад. Белокрилката не обича проветривите места. На открито се чувства в силата си, когато настъпи жаркото лято, разхлаждано с кратки валежи.

Краставиците имат големи листа – прекрасен терен за лаврите и възрастните на белокрилката.
Както и при другите растения, и при краставиците, нападнатите от белокрилката листа пожълтяват, свиват се и накрая окапват. Лаври, пеперуди и гъбички действат дружно и бързо убиват растенията.

Зелето е уязвимо още преди да е оформило кочаните си. Листата на разсада са идеално място за бялата напаст. Малката пеперуда ще изпие соковете на зелето още в зародиш, преди да го е нападнала голямата бяла пеперуда – зелевата. Преди зелето да повехне окончателно, най-напред листата му ще пожълтеят, ще се свият, може и черни петна да се появят – това ще се дължи на чернилните гъбички. Само за няколко седмици тези лакоми насекоми ще изпоскат зелето. Реколтата може да бъде спасена, само ако неуморно работещият паразит бъде разкрит навреме.

Бели мушички по цветята
Белокрилка - 04
Правят се специални капани за унищожаване на белокрилка.

Белокрилката е враг не само на зеленчуковата градина. Малката бяла мушица упорито се навърта из цветните лехи и ароматните домашни цветя.

Нравът на белокрилката не се променя – лакома и упорита е тя както при зеленчуците, така и при цветята. Както в оранжериите, така и навън, или у дома. Стига да е топло – над 17 градуса, ако е леко влажно – идеално! И да няма течение.

Все пак има предпочитания: ако може листата да са по-сочни, по-добре! Бегонията е идеална за натрапницата. Не би се отказала и от мушкатото, каменното цвете, теменужката, хибискуса, азалията и много други. Белокрилката снася яйцата си – в кръг или на малки групи – по долната страна на листата. Излюпените ларви започват да действат. Изсмукват сока на растението и то започва да линее.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Пожълтелите листа се свиват и повяхват, покриват се с лепкава течност (медна роса), а чернилните гъбички това и чакат. И така – поколение след поколение, белокрилката унищожава цветята – било в оранжерията, било на балона или в стаята.

Както при зеленчуците, така и при цветята, за да се обезвреди неприятелят с малки бели крила, се прилагат комплексни мерки. От голямо значение е и профилактиката.

Оранжерийна белокрилка
Белокрилка - 03
Има много химически препарати за борба с белокрилката.

Белокрилката е сериозна напаст, защото има ли я на бял свят, вреди на растенията. Опасна е през всички стадии – от лаврите на всички нейни поколения до възрастите пеперуди.

Най-уютно и жизнено белокрилките се чувстват в оранжериите и парниците. Не само презимуват там, но и живеят целогодишно. Стане ли топло навън цели колонии нападат градините и цветните лехи. Вредят през цялата вегетация. Понижат ли се температурите, през късна есен, отново търсят защитените пространства на оранжериите.

Основни причини за заразяването

Комфортът на белокрилките в оранжериите и парниците е гарантиран при няколко условия:

 1. Когато температурният режим е нарушен.
 2. Когато не работи добре вентилацията.
 3. Когато растенията са засадени нагъсто.
 4. Когато не са предприети мерки за борба с неприятеля.
 5. Когато не се тори периодично, за да се поддържа здравината на растенията.

Още информация и източници на английски: С какво се унищожава белокрилката; * Как да изберем препарат за унищожаване на бяла мушичка; * Бели мушички по цветята.

Устойчиви сортове

През последните няколко години Институтът по зеленчукови култури “Марица” е разработил над 50 нови сорта. В лабораторията на института се отглеждат семена за зеленчуци, устойчиви на болести и вредители, сред които е и белокрилката. Стари сортове се включват в нови селекционни програми – така се подобряват техните вкусови качества и издръжливостта им. Тези устойчиви сортове не се нуждаят от обилно третиране с пестициди, продукцията е по-чиста.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Борба с мравките в кухнята и др.

Препарат против мравки в къщи. Топ 10 видове отрова за борба с тях кухнята и др. средства

Кой препарат против мравки в къщи е ок? Отрова за борба с мравки в кухнята …

3 Мнения

 1. Възмутен

  Готовите лепкави ленти са скандално скъпи, как не ги е срам! за едно руло искат над 70 лв!

 2. Генка Въгларова

  Имах бели мушички по зелето. Не мисля, че толкова вредят, само дето действат на нервите. Неприятна глетка, но има евтини начини, например сапунът е супер, друго не ми трябваше

 3. Красимир Тенев

  Пробвал съм повечето химикали, но след 10 дни се появяват отново. Дайте нещо, дето е веднъж завинаги!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *