Сумамед или Азакс? Действие на Сумамед 250, 500. Мнения

Кой антибиотик е по-добър: Сумамед или Азакс? Какво действие имат Сумамед 500, 250 и Азакс 250. Сумамед 250 за деца. Мнение на хората. Кога започва да действа? Противопоказания. Странични ефекти. При бременност? Амоксицилин или Сумамед? Зинат или Сумамед?

Сумамед е един от най-популярните модерни антибиотици. Той унищожава огромен брой видове патогени, без да поразява полезната флора в пациента. Значи Сумамед е лишен от главния недостатък на антибиотиците – да унищожават микрофлората наред.

Сумамед е „бърз“ антибиотик. Той се дава на супер кратки курсове от 3 дни.

Активната съставка в Сумамед е азитромицин – представител на новата подгрупа на макролидите – азалид. Сумамед потиска синтезирането на протеини у микробите, забавя растежа на бактериите, влияе върху размножението им.

Лекарственото средство се изписва главно за инфекции по дихателния път, при различни типове ангина и при синузити. Второ направление: урогенитални инфекции.

Сумамед или Азакс?

Те са аналози – съдържат еднакво лечебно вещество. Има ли място да се търси разлика между тях? И ако да, кой е по-добрият?

Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
Респираторните инфекции са категорично показание, но трябва да се проследят и противопоказанията

В последно време се отдава предпочитание към Азакс. Към момента той е трудно откриваем в аптечната мрежа и на доста онлайн аптеки стои надписа „изчерпан“.

Друг аспект е, че Сумамед струва повече. Някои желаещи да икономисат сами заменят изписания им Азакс с по-евтиния вариант.

По какво си приличат Азакс и Сумамед

 • Те съдържат азитромицин, който е към макролидите (модерен и със слаба резистентност към него);
 • Убиват повечето видове бактерии, но са неефективни към гъбички и вируси;
 • Използват се за бактериални инфектирания, главно в УНГ, горния дихателен път и пикочната система;
 • Разрешена е употребата им от ранна детска възраст (от 6 месеца).

По какво се различават Азакс и Сумамед

 • По цената – например Азакс 500 е 10.73 лв, Сумамед 500 е 17.45 лв. Разлика от около 70% не е за пренебрегване;
 • По формите – Сумамед съществува в течен вид (сироп), която е супер удобна за най-малките пациенти, докато Азакс е само на таблетки;
 • По допълнителните съставки, които са използване за оформяне на таблетките. Според някои фармацевтични ревюта, в Сумамед са използвани по-качествени спомагателни компоненти, които са минали през допълнително специфично пречистване и затова причиняват по-малко странични ефекти;
 • Относно бременните пациентки – Сумамед е клинично тестван, при което е потвърден нисък риск за плода. За Азакс подобни изследвания не са публикувани. Затова за Сумамед се посочва, че се прилага на бременни само при липсата на алтернатива. За Азакс пише по-категорично, че не е подходящ за бременни.
Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Но в действието си Азакс и Сумамед са еднакви. Еднакво бързо и добре унищожават патогенните микроорганизми. И двата препарата дават…

Еднакви странични ефекти

 • Болки в корема,
 • Разстройство;
 • Гадене;
 • Метеоризъм.

Различни странични ефекти

 • При Сумамед – уртикария, подпухване, зачервяване;
 • При Азакс – разстройство на нервна с-ма като изблици на агресия, тревожност и неспокойно поведение.

Кой антибиотик да избера? Според казаното дотук, би трябвало везните да се наклонят към Сумамед. Но не винаги е така.

 • Кой антибиотик е по-добър за дете? Сякаш отговорът е в полза на Сумамед, който има течна форма и е изготвен от по-качествени суровини. Но ако детето има склонност към кожно-алергични реакции, по-добре да се избере Азакс, защото той по-рядко би причинил уртикария.
 • Кое лекарство е по-ефективно при тежки инфекции? В такива случаи се предпочита инжектиране на антибиотик, а разглежданите наименования се приемат само перорално.

Азакс и Сумамед – действие

 • Сумамед 250 и Азакс 250 – съдържат 250 мг азитромицин в таблетката;
 • Сумамед 500 и Азакс 500 – съответно 500 мг азитромицин в таблетката.
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Сумамед 250 за деца: пациентите възприемат, че ниската дозировка е за деца. Всъщност удобната форма е сиропът (и Форте), защото се отмерва с точност. При дихателни инфекции дозирането става на килограм от телесното тегло, като дозата е 30 мг за цялото лечение (3 дни по 10 мг). Значи ако детето тежи 5 кг (което е минимумът), трябва да получи 150 мг или 3 Х 50 мг. Както е ясно, това няма как да се даде под формата на таблетка.

Сумамед 500 – мнения: отделни пациенти се безпокоят и питат във форумите относно появата на затруднено дишане. Какви негативи на Сумамед или Азакс ви безпокоят вас? Споделете в коментарите!

Какво е СумамедСумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик

Сумамед е оригинален препарат, чиято ефикасност и безопасност в лечението на дихателни инфекции при деца и възрастни е изпробвана и потвърдена. Лекарството има 30-годишен опит в Европа и Русия. За тези години само в тези страни ефективно лечение са получили повече от 200 млн. пациенти.

Кога започва да действа Сумамед

Антибиотикът започва да унищожава микроорганизми 1 час след приемането на таблетката.

6 часа по-късно се отчита максимална концентрация на азитромицин.

Този ефект се запазва 5 дни.

Ето защо пациентът усеща видимо общо подобрение на втори или трети ден от началото на терапията.

Евелина Лютова

Антибиотик Сумамед

Първо, азалид е модерен антибиотик. Във формулата на класическите макролиди са внесени някои химични изменения. В резултат Сумамед придобива особено свойство – той работи, само когато достигне концентрирано количество в зоната на действие. Как променя това лечението, ще разгледаме по-долу.

Второ, Сумамед има висока ефикасност по отношение на всички значими респираторни и урогенитални патогени – типични и атипични, които не се поддават на лечение с традиционните пеницилини и цефалоспорини.

Трето, Сумамед показва уникална тъканна насоченост на действието си. Лекарството бързо се всмуква и нататък започва да се натрупва ИЗБИРАТЕЛНО и да се съхранява само в инфектираните тъкани. Това позволява приемането на антибиотика възможно най-просто – само веднъж на денонощие, което повишава вероятността пациентът да спази и завърши курса на лечение.

Четвърто, Сумамед притежава уникални фармакологични свойства, които позволяват той да се използва в супер кратък 3-дневен режим на лечение.

FDA в САЩ през 2001 г. регистрира случай на пълно излекуване на среден отит при дете с еднократен прием 30 мг/кг. Експертите се изказват, че този режим на дозиране доказва своята ефективност и безопасност.

Пето, висока безопасност. Сумамед причинява нежелани ефекти на минимално ниво и има минимално взаимодействие с други лекарства (виж по-долу).

Шесто, Сумамед не влияе на нормалната флора в устата и червата. Проблемът с дисбактериозата – главният недостатък на антибиотиците, тук е категорично решен.

Как работи Сумамед

Азитромицин добре прониква в дихателн. пътища и тъканите на урогениталния тракт (в частност в простатата), в кожа и меки тъкани.

Активната съставка се свързва в нисък процент с протеините в кръвната плазма. Поради това в тъканите той постига концентрация, която е 10 до 50 пъти по-висока, а извеждането му е много по-дълго от обичайното.

Азитромицин има способността да прониква в еукариотните клетки и да се концентрира в среда с ниско рН, обкръжаваща лизозомите. Неговата способност да се натрупва главно в лизозомите е важна за елиминирането на вътреклетъчни възбудители.

Доказано е, че фагоцитите доставят азитромицин на мястото на локализиране на инфекцията, където той се освобождава в процеса на фагоцитоза.

Концентрацията на азитромицин в огнищата на инфектиране е средно 24 до 34% по-голяма, отколкото в здравите тъкани и зависи от степента на възпалителния оток.

Въпреки високата си концентрация във фагоцитите, азитромицин не оказва съществено влияние върху тяхната функция.

Азитромицин съхранява концентрация, достатъчно висока за унищожаване на патогени, за 5 – 7 дни след приемането на последната доза. Това е позволило да се разработи прилагането му в кратки курсове – три и петдневни.

Особеност на азитромицин е неговата противовъзпалителна и имуномодулираща активност. Тя се проявява поради повишената функционална активност на фагоцитите и макрофагите – това са клетките, които осигуряват бърза антимикробна защита на организма от типични и атипични патогени.

Приложение на Сумамед

Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
Дихателните инфекции са на първа линия при Сумамед и Азакс

Показания за използването на Сумамед са:

 • Възпалителни заболявания с инфекциозна природа, предизвикани от чувствителни към азитромицин щамове;
 • Инфекции на УНГ-органите (бактериален фарингит/тонзилит, синузит, среден отит);
 • Инфектиране на долни дихат. пътища (бактер. бронхит, обостряне на хронифицирал, алвеоларна и интерстициална пневмония);
 • Инфектиране на кожа и меки тъкани (хронична мигрираща еритема – начален стадий на Лайм, импетиго.
 • Препредавани по полов път инф. (уретрит, цервицит);
 • Заболявания на стомах и 12-пръстно черно, асоциирани с Helicobacter pylori.

Азитромицин усъвършенства еритромицин

75% от изписваните ежегодно рецепти са за терапията на респираторни инфекции. В амбулаторни условия антибиотиците се изписват по външни белези и нерядко терапиите са неудачни. Все повече щамове стават резистентни. Роля затова има изписването на антибиотици в ниски дози за дълго време – над 5 дни.

В стремежа да се поправи това се появява азитромицин, който се явява усъвършенствано лекарство спрямо еритромицин.

В лечението на респираторни инфекции винаги значително място са заемали макролидите, главно еритромицин. Той се пие по 4 пъти за 7 – 10 дни, защото периодът му за полуизвеждане е излишно кратък – една 2 часа.

Учените от фирмата Плива – със създаването на Сумамед, изменят подхода към антибактериалната терапия. За разлика от еритромицин, азитромицин е стабилен по отношение на киселата среда в стомаха и показва по-висока активност спрямо хемофилната пръчица – водещ причинител на респираторни инфекции.

Така азитромицин става модерният избор при респираторни инфекции.

Конкретни болести

При бронхит и пневмонии

Главно показание за изписването на Сумамед са инфекции в долния дял от дихателния път. Той е ефективен при остър бронхит и обострянето на хроничен такъв, при пневмонии, включително предизвикани от атипични възбудители.

Азитромицин е препоръчан от Американското торакално общество като препарат от I ред в лечението на извънболнични пневмонии (2001).

Антибиотикът бързо и целенасочено прониква в инфектираните тъкани в огнището на възпаляване. При достигане на терапевтични концентрации, той започва да действа. Добри резултати дава по отношение на бели дробове, бронхи, сливици, синуси и средно ухо.

Заради бавното освобождаване на антибиотика, той се изписва само за 3 дни, а продължава да действа още 5 – 7 дни. За разлика от него, по-старата разработка еритромицин трябва да бъде вземан 7 – 10 дни.

Едно мащабно клинично изследване доказва, че Сумамед при 3-дневно приложение постига пълно излекуване на 84,8 % от болните.

Дозиране: при инфектирана ниска зона на дихат. път лекарството се назначава Х500 мг, еднократно за 24 ч., за 3 дни. Общо три капсули.

За удобство една от аптечните опаковки е с три таблетки, като цената е 17.44 лв.

Какво разкрива оттенъкът на секрета при бронхит, къде боли и други важни детайли ТУК: Бронхит с кашлица и без, с температура и без, симптоми на алергичната разновидност. 

Микроорганизми, които унищожава Сумамед:

При ларингит и фарингит

Сумамед влиза в действие при инфектирания на горния дял на респираторния тракт с бактериален причинител.

Тези заболявания, обединени от симптома „болка в гърлото“, възникват поради вируси. Лекуват се с противовирусни средства.

Но при обостряне с присъединяване на бактериална инфекция, подходът се изменя – терапията се провежда с антибиотици.

Лечението с антибиотик е оправдано при наличието на:

 • Възпаление на лигавицата на гърлото с бактериална природа, потвърдена лабораторно;
 • Извеждане на гнойни секрети (със зелен или жълто-зелен цвят);
 • При задълбочен стенозиращ ларингит от II, III, IV степен на тежест;
 • При висока температура, която държи повече от 5 денонощие;
 • При гноен филм, образувал се върху повърхността на сливиците и гърлото.

Сумамед разрушава клетките на микроорганизмите, благодарение на което бактериите престават да растат и да се размножават. Във високи концентрации стимулира имунната система и оказва противовъзпалително действие.

Дозиране: 3 дни Х500 мг (1 бр.)

Този и други подходи в терапията на ларингити ТУК: В търсене на хубав и действен сироп за ларингит. 

При УНГ инфекции

Тонзилит, синузит, среден отит с бактериална природа се лекуват с 500 мг/дн., за три дни, общо 1.5 мг. Удобна е опаковката с 3 таблетки.

При скарлатина

Както ангината, отита и други гнойни заболявания, и скарлатината се подбужда от стрептококи. Синтезиращите еритротоксин причиняват зачервяване на кожата и специфичния обрив.

При скарлатина трябва незабавно да се стартира с антибиотик, за да се препречи пътят на гнойните усложнения. За тази болест обикновено се предписват сулфонамиди и пеницилин, но към тях има доста резистентни щамове. В такива случаи е показан Сумамед. Той е средство за избор и при алергия към пеницилина.

Други показания за изписването на Сумамед:

 • Пикочни инфекции (цервицит, уретрит). При неусложнено протичане на патологията Сумамед се приема само един път – 1 Х500 мг еднократно;
 • При инфектиране на кожа и меки тъкани Сумамед се назначава Х500 мг за 3 дни.
 • При акне ср. степен – 3 дни Х500 мг еднократно, а по-нататък Х500 мг през 7 дни, като вторият етап продължава 9 седмици. Курсовата доза е 6 г. Първата седмична доза трябва да се приеме 7 дни след изпиването на първата дневна доза или на 8-я ден от началото на лечението. Следват 8 седмични дози с интервал от 7 дни;
 • При хламидия – Сумамед е първи избор при Chlamydia trach. Неговата ефективност не пада под 95%, безопасен е, работи както при безсимптомните, така и при тежките течения на инфекцията. Безопасен е и за бременни. ТУК: Всички възможности за терапия при хламидиоза ;
 • При Лаймска болест (начален стадий на борелиоза) – мигрираща еритема (erythema misrans) лекарството се назначава по схема: първи ден 1 г наведнъж (2 табл.), а в следващите четири дни – Х500 мг (1 табл.). Курсовата доза 3 г.

Още диагнози ТУК: Сумамед за синузит, болки в ухото, пиодермия и импетиго.

Суспензия Сумамед за деца

За малки пациенти антибиотикът се произвежда в течна форма – суспензия (сироп). Той се назначава от 6 мес. до 3 години.

Дозата се разчита според теглото. Производителят отбелязва следното правило:

 • Еднократна доза (за 24 ч.)  – 10 мг/кг;
 • Общо курс 3 дни;
 • Обща доза при лечение – 30 мг/кг.
  Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
  Децата получават течна форма, която ги лекува при болно гърло и кашляне

Правила за прием при децата:

 • Суспензията се приема веднъж на денонощие;
 • Изпива се 60 мин. пред или 120 мин. след ядене;
 • След лекарството детето изпива няколко глътки вода, за да се отмият остатъци от лекарството;
 • Преди всеки прием флаконът се разбива до еднородност на съдържанието. Ако не се отлее дозата в течение на 20 мин. от разбиването, флаконът трябва да се разклати отново;
 • Необходимата доза се отмерва с помощта на фабрична мерна лъжица. При загубата й – със спринцовка, като 5 мл = 100 мг азитромицин, 2.5 мл = 50 мг азитромицин;
 • След използване спринцовката и мерната лъжица се промиват на течаща вода и прибират за следващия прием.

Усреднени дозировки по болести:

 • Инфекции на горни и долни дихат. пътища, УНГ, кожа и меки тъкани – 10 мг/кг на ден, за 3 дни, общо 30 мг/кг;
 • Фарингит/ тонзилит, причинени от Streptoc. Pyog. – 20 мг/кг, за 3 дни, общо 60 мг/кг. Максимална дн. доза 500 мг;
 • Лаймска болест (начален борелиоза) – мигрираща еритема – първият ден дозата е 20 мг/кг, еднократно, след това 4 дни Х 10 мг/кг. Курс 60 мг/кг.

Възрастови ограничения

за всички форми

Сумамед не се използва:

 • Под 6 мес. (за суспензията);
 • Под 3 г. (за таблетки по 125 мг);
 • Под 12 г. и под 45 кг (за таблетки Х500 мг и капсули);
 • Под 18 г. за лиозилизата.

Приготвяне на суспензия

Флаконът съдържа прах, към който се прибавя вода преди да започне лечението. Обемът на бутилката е разчетен за приготвянето на 20 мл суспензия. Това става като с помощта на спринцовка се отмерват и добавят 12 мл вода. Опаковката се затваря и разбива до еднородна консистенция.

Обемът на получената суспензия е 25 мл, което превишава номиналния обем с 5 мл. Това е предвидено за компенсиране на неизбежни загуби на лекарството при дозиране.

Приготвената суспензия се съхранява на темп. до 25°C не повече от 5 дни.

Видове Сумамед

Разнообразните лекарствени форми, предназначени за деца и за възрастни, са преимущество на Сумамед. Лекарството се произвежда на таблетки от 500 и 125мг, на прах за суспензия  по 400, 800 и 1200 мг, капсули Сумамед 250 мг, лиофилизат за венозна инфузия 500 мг.

Към момента в България се продават следните форми:

 • Сумамед сироп, общо 20 мл, 100 мг/5 мл, с-ст 11.93 лв. Това е най-софт формата на Сумамед, която може да се намери.
  Сироп Сумамед от 100 мг.
 • Форте Сумамед сироп, общо 30 мл, 200 мг/5 мл, с-ст 16.94 лв. Хем е по-леко от капсулите и таблетките, хем е и Форте, за най-нежните пациенти, които обаче се нуждаят от малко по-интензивна грижа.
  Сироп Сумамед Форте
 • Сумамед 250, капсули по 6 бр., с-ст 18.97 лв. По-лека форма на хапчета, които дразнят стомаха по-малко, но пак са доста ефективни за случаите, които лекарят прецени.
  Сумамед 250
 • Сумамед 500 мг, таблетки в опаковка по 3 бр., с-ст 17.46лв. Това е най-силният вариант на Сумамед, който се изписва от лекарите за най-сериозно нуждаещите се пациенти.
  Сумамед 500

Противопоказания

Сумамед е забранен при:

 • Тежки нарушения на функциите на бъбреците (кр. клирънс 40 мл/мин);
 • Тежки нарушения на функциите на черен дроб;
 • Непоносимост към фруктоза;
 • Хиперчувствителност към азитромицин;
 • Съвместен прием с дихидроерготамин и ерготамин.

Сумамед се ползва с повишено внимание при:

 • Леки и средни нарушения на бъбреците и ч. дроб;
 • Възрастни пациенти с аритмия, брадикардия, сърд. недостатъчност, хипокалиемия;
 • Диабет (за суспензията, съдържа захароза).

Сумамед не се съвместява със следните лекарства:

 • Лекарства против аритмия от IA и III клас;
 • Антидепресанти и антипсихотропни;
 • Флуорхинолони, терфенадин и цизаприд;
 • Варфарин, дигоксин и циклоспорин.

Още информация и източници на английски: Сумамед или Азакс. Антибиотикът Азитромицин. * Кога започва да действа Сумамед? * Сумамед 250 за деца. Дозировка и употреба.

Странични ефекти

 • Диария, болки в стомаха, гадене, по-рядко – оригване, сухота в устата, диспепсия, повишено слюноотделяне, запек, метеоризъм, много рядко – жълтеница, панкреатит;
 • Рядко кръвотечение от носа, задух;
 • Нечесто сърцебиене, прилив на кръв към лицето;
 • Главоболие, рядко – нарушен вкус, нервозност, безсъние, парестезия, емоционална възбуда;
 • Нечесто мускулна болка, болка в шия и гръб;
 • Нечесто сухота на кожата, обрив, потене, дерматит;
 • Нечесто повишена чувствителност, ангионевротичен оток;
 • Нечесто – оток на лицето, слабост, периферни отоци, болка в гърдите, умора, втрисане.

Сумамед при бременност

При очаквана полза от лекарството, което е по-висока от възможните опасности за плода, и задължително – с рецепта от специалист!!!, Сумамед е допустим след зачеването.

СЗО допуска азитромицин като антибиотик за лечение на хламидийни инфекции при бременните.

При кърмене терапия с азитромицин не се приема. При нужда от лечение на майката кърменето се преустановява.

Аналози на Сумамед

Аналози са лекарства, съдържащи азитромицин:

 • Азакс 500 мг, табл. по 3 и по 5 бр. в кутия. ТУК: Кога Азакс се изписва по 250 и кога – по 500 мг. https://www.lekar.bg/2015/11/11/азакс/ ;
 • Азатрил капсули 250 мг, по 6 и 8 бр. в кутия, суспензия 20 мл;
 • Азибиот таблетки 250 и 500 мг, по 3 и 6 бр. в кутия, суспензия 22.5 мл;
 • Азитрокс таблетки 250 и 500 мг, по 3 и 6 бр. в кутия, суспензия 15 мл. ТУК: Подробно лечение на лаймска, отит, хелиоб. пилори и др. Мнения и отзиви.;
 • Азитрофорт капсули 500 мг, по 3 и 6 бр. в кутия;
 • Зетрум флакон 100 и 200 мг,
 • Зимакс 2 g гранули с удължено освобождаване за перорална суспензия.

Заместители на Сумамед

В този клас влизат антибиотици със сходно действие. Изборът на заместител се извършва от специалист и според конкретното заболяване.

Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
Това е един от вариантите за заместване

Амоксицилин или Сумамед?

Случва се педиатърът да назначи на детето при ангина амоксицилин, но отоларингологът да го смени със Сумамед.

Приликите?

Показанията и на двете лекарства са: дихателна с-ма, УНГ, отделителна с-ма, кожа, заболявания от H. pylori. Противопоказанията също са идентични.

По какво се различават?

Амоксицилин и Сумамед са антибиотици. Те потискат размножаването на бактериите. Друго тяхно сходство е, че са подходящи за бебета.

Разликата е груповата им принадлежност. Амоксицилин е полусинтетичен представител на пеницилините, а Сумамед е макролид. Тоест съставът им е напълно различен.

По отношение на терапевтичния ефект, Сумамед е по-силен. Всеки макролид е по-силен от пеницилин и по-ефективен. Специалистите се стараят да назначават макролиди, само ако пеницилиновите лекарства не се справят с инфекцията. По т. начин се ограничава по-нататъшното произвеждане на резистентни щамове. Тоест към Сумамед се минава СЛЕД амоксицилин и то само когато последният не е дал положителен резултат.

При избора на препарат лекарят се ориентира и от тежестта на заболяването.

Например при фарингитите амоксицилин се справя идеално. Също и наименования като Амоксиклав и Аугментин, при които амоксичиклин е подкрепен от клавуланова к-на за намаляване на резистентността.

Но при гнойна ангина с по-утежнено течение и риск от усложнения се назначава Сумамед.

Тъй като Сумамед е по-ефективен от амоксицилин, то и цената му е няколко пъти по-висока. Затова това лекарство не е достъпно за всички.

Друга разлика е удобството на използване. Амоксицилин се приема 2-3 пъти на денонощие, а Сумамед – само веднъж. Поради това Сумамед ще окаже 2-3 пъти по-слабо негативно влияние върху червата и черния дроб.

В обобщение амоксицилин повече подхожда при леки форми, а Сумамед – за лечение на по-тежки заболявания и когато те протичат продължително.

Да се пият Сумамед и амоксицилин заедно няма смисъл. Дори има риск от сериозни негативни последствия.

Препарати с амоксицилин:

 • Аугментин – обикновени и SR таблетки, суспензия. Аугментин или Зинат? Аугментин или Оспамокс? Показания и особености ТУК:

Аугментин или Зинат? Или Оспамокс? Мнения за Аугментин 1000

 • Амоксиклав – таблетки и суспензия. Действието му при гнойна ангина, цистит, синузит и др. ТУК.

Зинат или Сумамед?

Зинат също е антибиотик – разпространен, с висока ефективност. Показан при бактериални инфектирания, които не са се повлияли от пеницилини като Аугментин и Амоксиклав, както и от тетрациклини.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Зинат и Сумамед се отнасят към различни групи. Зинат е представител на цефалоспорини II поколение. Показан е за същите заболявания, за които и Сумамед, плюс гонорея, менингити, перитонити, сепсис. Може да се дава в по-ранна възраст – от 3 мес.

Зинат има по-различни нежелани реакции като поява на гъбични инфекции, вестибуларни нарушения, еритема и др.

Голяма е разликата м/у Зинат и Сумамед по отношение на приема (което идва от различния им механизъм на действие).

Стандартната дозировка на Зинат е 2 Х250 мг (възрастни). Ако клиниката е тежка – 2 Х500 мг. Това показва двойно по-често вземане на Зинат спрямо Сумамед + двойното натоварване на черва и ч. дроб.

Кой е по-добър да деца? Зинат се дава от 3 мес., Сумамед – от 6 мес. И за двата това е преимущество, защото антибиотиците за кърмачета са ограничен брой.

 • По отношение на ефективността Зинат има по-широк спектър от Сумамед. Затова той може да се назначава при сепсис, перитонит, болнични инфекции и някои други гнойни заболявания.

Отрицателна страна на Зинат е, че той зле влияе на стомаха и затова не става за пациенти с язви и язвен колит.

Азакс или Зинат?

Въпросът стои по същия начин, както бе описано за Сумамед. Като цяло лекарят се води от нежеланите ефекти на еднаквите в действието си антибиотици и подбира тези, които най-добре „пасват“ на конкретния пациент.

Ако пациентът е склонен към затруднено дишане и обриви, предпочитанието се насочва към Азакс. Сумамед и Зинат отпадат, защото по-честите негативи при тях са именно тежките алергични реакции и затрудняване на дишането.

Антибиотикът Зинат: схеми на терапия. Как и за какво да ползваме безопасно?

Как изглежда Сумамед 500 – във видеото:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

3 Мнения

 1. Леля Пенка

  Побъркахте се с тези антибиотици! Проумейте, че те не лекуват от вируси!!! Луд народ, дай му само хапчета да гълта…

 2. Румяна Каракашева

  Задължително с пробиотик и няма да има никакви негативи. Реално дозата за възрастен е 3 дни по 500 мг, значи 1 хапче. При мен беше перфектен, точно за 3 дни приключих.

 3. Д-р Михайлов

  Здравейте, аз съм хирург и използвам азитромицин след малоинвазивни операции, които протичат без усложнения. Много добре работи след премахване на гнойни липоми, разкриване на фурункули и флегмони, при отделяне на враснали нокти, при всякакви нагноявания. Пациентите също го харесват, защото се пие само три дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *