Сумамед. Как точно да ползваме 250, 500, сироп и др.? Опасности

♠ Какво е Сумамед ♠ Специфика ♠ Как работи ♠ Приложение ♠ При бронхит и пневмонии ♠ При ларингит и фарингит ♠ При УНГ инфекции ♠ При скарлатина ♠ Суспензия ♠ Сумамед за деца ♠ Възрастови ограничения ♠ Видове Сумамед ♠ Как се прави суспензия

Още в текста: ♠ Противопоказания ♠ Странични ефекти ♠ При бременност? ♠ Аналози и заместители на Сумамед ♠ Амоксицилин или Сумамед? ♠ Зинат или Сумамед?

Сумамед е един от най-популярните модерни антибиотици. Той унищожава огромен брой видове патогени, без да поразява полезната флора в пациента.

Сумамед е антибиотик, без главния недостатък на антибиотиците – този, че унищожават микрофлората наред.

Сумамед е „бърз“ антибиотик. Той се дава на супер кратки курсове от 3 дни.

Активната съставка в Сумамед е азитромицин – представител на новата подгрупа на макролидите – азалид.

Сумамед потиска синтезирането на протеини у микробите, забавя растежа на бактериите, влияе върху размножението им.

Лекарственото средство се изписва главно за инфекции по дихателния път, при различни типове ангина и при синузити. Второ направление: урогенитални инфекции.

Какво е Сумамед

Сумамед е оригинален препарат, чиято ефикасност и безопасност в лечението на дихателни инфекции при деца и възрастни е изпробвана и потвърдена. Лекарството има 30-годишен опит в Европа и Русия. За тези години само в тези страни ефективно лечение са получили повече от 200 млн. пациенти.

Антибиотикът СумамедСумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик

Първо, азалид е модерен антибиотик. Във формулата на класическите макролиди са внесени някои химични изменения. В резултат Сумамед придобива особено свойство – той работи, само когато достигне концентрирано количество в зоната на действие. Как променя това лечението, ще разгледаме по-долу.

“Фигурин

Второ, Сумамед има висока ефикасност по отношение на всички значими респираторни и урогенитални патогени – типични и атипични, които не се поддават на лечение с традиционните пеницилини и цефалоспорини.

Трето, Сумамед показва уникална тъканна насоченост на действието си. Лекарството бързо се всмуква и нататък започва да се натрупва ИЗБИРАТЕЛНО и да се съхранява само в инфектираните тъкани. Това позволява приемането на антибиотика възможно най-просто – само веднъж на денонощие, което повишава вероятността пациентът да спази и завърши курса на лечение.

Четвърто, Сумамед притежава уникални фармакологични свойства, които позволяват той да се използва в супер кратък 3-дневен режим на лечение.

FDA в САЩ през 2001 г. регистрира случай на пълно излекуване на среден отит при дете с еднократен прием 30 мг/кг. Експертите се изказват, че този режим на дозиране доказва своята ефективност и безопасност.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Пето, висока безопасност. Сумамед причинява нежелани ефекти на минимално ниво и има минимално взаимодействие с други лекарства (виж по-долу).

Шесто, Сумамед не влияе на нормалната флора в устата и червата. Проблемът с дисбактериозата – главният недостатък на антибиотиците, тук е категорично решен.

Как работи Сумамед

Азитромицин добре прониква в дихателн. пътища и тъканите на урогениталния тракт (в частност в простатата), в кожа и меки тъкани.

Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
Дихателните инфекции са на първа линия при Сумамед

Активната съставка се свързва в нисък процент с протеините в кръвната плазма. Поради това в тъканите той постига концентрация, която е 10 до 50 пъти по-висока, а извеждането му е много по-дълго от обичайното.

Азитромицин има способността да прониква в еукариотните клетки и да се концентрира в среда с ниско рН, обкръжаваща лизозомите. Неговата способност да се натрупва главно в лизозомите е важна за елиминирането на вътреклетъчни възбудители.

Доказано е, че фагоцитите доставят азитромицин на мястото на локализиране на инфекцията, където той се освобождава в процеса на фагоцитоза.

Концентрацията на азитромицин в огнищата на инфектиране е средно 24 до 34% по-голяма, отколкото в здравите тъкани и зависи от степента на възпалителния оток.

Въпреки високата си концентрация във фагоцитите, азитромицин не оказва съществено влияние върху тяхната функция.

Азитромицин съхранява концентрация, достатъчно висока за унищожаване на патогени, за 5 – 7 дни след приемането на последната доза. Това е позволило да се разработи прилагането му в кратки курсове – три и петдневни.

Особеност на азитромицин е неговата противовъзпалителна и имуномодулираща активност. Тя се проявява поради повишената функционална активност на фагоцитите и макрофагите – това са клетките, които осигуряват бърза антимикробна защита на организма от типични и атипични патогени.

Приложение на Сумамед

Показания за използването на Сумамед са:

 • Възпалителни заболявания с инфекциозна природа, предизвикани от чувствителни към азитромицин щамове;
 • Инфекции на УНГ-органите (бактериален фарингит/тонзилит, синузит, среден отит);
 • Инфектиране на долни дихат. пътища (бактер. бронхит, обостряне на хронифицирал, алвеоларна и интерстициална пневмония);
 • Инфектиране на кожа и меки тъкани (хронична мигрираща еритема – начален стадий на Лайм, импетиго.
 • Препредавани по полов път инф. (уретрит, цервицит);
 • Заболявания на стомах и 12-пръстно черно, асоциирани с Helicobacter pylori.

Азитромицин усъвършенства еритромицин

75% от изписваните ежегодно рецепти са за терапията на респираторни инфекции. В амбулаторни условия антибиотиците се изписват по външни белези и нерядко терапиите са неудачни. Все повече щамове стават резистентни. Роля затова има изписването на антибиотици в ниски дози за дълго време – над 5 дни.

В стремежа да се поправи това се появява азитромицин, който се явява усъвършенствано лекарство спрямо еритромицин.

В лечението на респираторни инфекции винаги значително място са заемали макролидите, главно еритромицин. Той се пие по 4 пъти за 7 – 10 дни, защото периодът му за полуизвеждане е излишно кратък – една 2 часа.

Учените от фирмата Плива – със създаването на Сумамед, изменят подхода към антибактериалната терапия. За разлика от еритромицин, азитромицин е стабилен по отношение на киселата среда в стомаха и показва по-висока активност спрямо хемофилната пръчица – водещ причинител на респираторни инфекции.

Така азитромицин става модерният избор при респираторни инфекции.

Конкретни болести

При бронхит и пневмонии

Главно показание за изписването на Сумамед са инфекции в долния дял от дихателния път. Той е ефективен при остър бронхит и обострянето на хроничен такъв, при пневмонии, включително предизвикани от атипични възбудители.

Азитромицин е препоръчан от Американското торакално общество като препарат от I ред в лечението на извънболнични пневмонии (2001).

Антибиотикът бързо и целенасочено прониква в инфектираните тъкани в огнището на възпаляване. При достигане на терапевтични концентрации, той започва да действа. Добри резултати дава по отношение на бели дробове, бронхи, сливици, синуси и средно ухо.

Заради бавното освобождаване на антибиотика, той се изписва само за 3 дни, а продължава да действа още 5 – 7 дни. За разлика от него, по-старата разработка еритромицин трябва да бъде вземан 7 – 10 дни.

Едно мащабно клинично изследване доказва, че Сумамед при 3-дневно приложение постига пълно излекуване на 84,8 % от болните.

Дозиране: при инфектирана ниска зона на дихат. път лекарството се назначава Х500 мг, еднократно за 24 ч., за 3 дни. Общо три капсули.

За удобство една от аптечните опаковки е с три таблетки, като цената е 17.44 лв.

Какво разкрива оттенъкът на секрета при бронхит, къде боли и други важни детайли ТУК: Бронхит с кашлица и без, с температура и без, симптоми на алергичната разновидност. 

Микроорганизми, които унищожава Сумамед:

При ларингит и фарингит

Сумамед влиза в действие при инфектирания на горния дял на респираторния тракт с бактериален причинител.

Тези заболявания, обединени от симптома „болка в гърлото“, възникват поради вируси. Лекуват се с противовирусни средства.

Но при обостряне с присъединяване на бактериална инфекция, подходът се изменя – терапията се провежда с антибиотици.

Лечението с антибиотик е оправдано при наличието на:

 • Възпаление на лигавицата на гърлото с бактериална природа, потвърдена лабораторно;
 • Извеждане на гнойни секрети (със зелен или жълто-зелен цвят);
 • При задълбочен стенозиращ ларингит от II, III, IV степен на тежест;
 • При висока температура, която държи повече от 5 денонощие;
 • При гноен филм, образувал се върху повърхността на сливиците и гърлото.

Сумамед разрушава клетките на микроорганизмите, благодарение на което бактериите престават да растат и да се размножават. Във високи концентрации стимулира имунната система и оказва противовъзпалително действие.

Дозиране: 3 дни Х500 мг (1 бр.)

Този и други подходи в терапията на ларингити ТУК: В търсене на хубав и действен сироп за ларингит. 

При УНГ инфекции

Тонзилит, синузит, среден отит с бактериална природа се лекуват с 500 мг/дн., за три дни, общо 1.5 мг. Удобна е опаковката с 3 таблетки.

При скарлатина

Както ангината, отита и други гнойни заболявания, и скарлатината се подбужда от стрептококи. Синтезиращите еритротоксин причиняват зачервяване на кожата и специфичния обрив.

При скарлатина трябва незабавно да се стартира с антибиотик, за да се препречи пътят на гнойните усложнения. За тази болест обикновено се предписват сулфонамиди и пеницилин, но към тях има доста резистентни щамове. В такива случаи е показан Сумамед. Той е средство за избор и при алергия към пеницилина.

Други показания за изписването на Сумамед:

 • Пикочни инфекции (цервицит, уретрит). При неусложнено протичане на патологията Сумамед се приема само един път – 1 Х500 мг еднократно;
 • При инфектиране на кожа и меки тъкани Сумамед се назначава Х500 мг за 3 дни.
 • При акне ср. степен – 3 дни Х500 мг еднократно, а по-нататък Х500 мг през 7 дни, като вторият етап продължава 9 седмици. Курсовата доза е 6 г. Първата седмична доза трябва да се приеме 7 дни след изпиването на първата дневна доза или на 8-я ден от началото на лечението. Следват 8 седмични дози с интервал от 7 дни;
 • При хламидия – Сумамед е първи избор при Chlamydia trach. Неговата ефективност не пада под 95%, безопасен е, работи както при безсимптомните, така и при тежките течения на инфекцията. Безопасен е и за бременни. ТУК: Всички възможности за терапия при хламидиоза ;
 • При Лаймска болест (начален стадий на борелиоза) – мигрираща еритема (erythema misrans) лекарството се назначава по схема: първи ден 1 г наведнъж (2 табл.), а в следващите четири дни – Х500 мг (1 табл.). Курсовата доза 3 г.

Още диагнози ТУК: Сумамед за синузит, болки в ухото, пиодермия и импетиго.

Суспензия Сумамед за деца

За малки пациенти антибиотикът се произвежда в течна форма – суспензия (сироп). Той се назначава от 6 мес. до 3 години.

Дозата се разчита според теглото. Производителят отбелязва следното правило:

 • Еднократна доза (за 24 ч.)  – 10 мг/кг;
 • Общо курс 3 дни;
 • Обща доза при лечение – 30 мг/кг.
  Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
  Децата получават течна форма, която ги лекува при болно гърло и кашляне

Правила за прием при децата:

 • Суспензията се приема веднъж на денонощие;
 • Изпива се 60 мин. пред или 120 мин. след ядене;
 • След лекарството детето изпива няколко глътки вода, за да се отмият остатъци от лекарството;
 • Преди всеки прием флаконът се разбива до еднородност на съдържанието. Ако не се отлее дозата в течение на 20 мин. от разбиването, флаконът трябва да се разклати отново;
 • Необходимата доза се отмерва с помощта на фабрична мерна лъжица. При загубата й – със спринцовка, като 5 мл = 100 мг азитромицин, 2.5 мл = 50 мг азитромицин;
 • След използване спринцовката и мерната лъжица се промиват на течаща вода и прибират за следващия прием.

Усреднени дозировки по болести:

 • Инфекции на горни и долни дихат. пътища, УНГ, кожа и меки тъкани – 10 мг/кг на ден, за 3 дни, общо 30 мг/кг;
 • Фарингит/ тонзилит, причинени от Streptoc. Pyog. – 20 мг/кг, за 3 дни, общо 60 мг/кг. Максимална дн. доза 500 мг;
 • Лаймска болест (начален борелиоза) – мигрираща еритема – първият ден дозата е 20 мг/кг, еднократно, след това 4 дни Х 10 мг/кг. Курс 60 мг/кг.

Възрастови ограничения

за всички форми

Сумамед не се използва:

 • Под 6 мес. (за суспензията);
 • Под 3 г. (за таблетки по 125 мг);
 • Под 12 г. и под 45 кг (за таблетки Х500 мг и капсули);
 • Под 18 г. за лиозилизата.

Приготвяне на суспензия

Флаконът съдържа прах, към който се прибавя вода преди да започне лечението. Обемът на бутилката е разчетен за приготвянето на 20 мл суспензия. Това става като с помощта на спринцовка се отмерват и добавят 12 мл вода. Опаковката се затваря и разбива до еднородна консистенция.

Обемът на получената суспензия е 25 мл, което превишава номиналния обем с 5 мл. Това е предвидено за компенсиране на неизбежни загуби на лекарството при дозиране.

Приготвената суспензия се съхранява на темп. до 25°C не повече от 5 дни.

Видове Сумамед

Разнообразните лекарствени форми, предназначени за деца и за възрастни, са преимущество на Сумамед. Лекарството се произвежда на таблетки от 500 и 125мг, на прах за суспензия  по 400, 800 и 1200 мг, капсули Сумамед 250 мг, лиофилизат за венозна инфузия 500 мг.

Към момента в България се продават следните форми:

 • Сумамед сироп, общо 20 мл, 100 мг/5 мл, с-ст 11.93 лв. Това е най-софт формата на Сумамед, която може да се намери.
  Сироп Сумамед от 100 мг.
 • Форте Сумамед сироп, общо 30 мл, 200 мг/5 мл, с-ст 16.94 лв. Хем е по-леко от капсулите и таблетките, хем е и Форте, за най-нежните пациенти, които обаче се нуждаят от малко по-интензивна грижа.
  Сироп Сумамед Форте
 • Сумамед 250, капсули по 6 бр., с-ст 18.97 лв. По-лека форма на хапчета, които дразнят стомаха по-малко, но пак са доста ефективни за случаите, които лекарят прецени.
  Сумамед 250
 • Сумамед 500 мг, таблетки в опаковка по 3 бр., с-ст 17.46лв. Това е най-силният вариант на Сумамед, който се изписва от лекарите за най-сериозно нуждаещите се пациенти.
  Сумамед 500

Противопоказания

Сумамед е забранен при:

 • Тежки нарушения на функциите на бъбреците (кр. клирънс 40 мл/мин);
 • Тежки нарушения на функциите на черен дроб;
 • Непоносимост към фруктоза;
 • Хиперчувствителност към азитромицин;
 • Съвместен прием с дихидроерготамин и ерготамин.
  Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
  Респираторните инфекции са категорично показание, но трябва да се прослевят и противопоказанията

Сумамед се ползва с повишено внимание при:

 • Леки и средни нарушения на бъбреците и ч. дроб;
 • Възрастни пациенти с аритмия, брадикардия, сърд. недостатъчност, хипокалиемия;
 • Диабет (за суспензията, съдържа захароза).

Сумамед не се съвместява със следните лекарства:

 • Лекарства против аритмия от IA и III клас;
 • Антидепресанти и антипсихотропни;
 • Флуорхинолони, терфенадин и цизаприд;
 • Варфарин, дигоксин и циклоспорин.

Странични ефекти

 • Диария, болки в стомаха, гадене, по-рядко – оригване, сухота в устата, диспепсия, повишено слюноотделяне, запек, метеоризъм, много рядко – жълтеница, панкреатит;
 • Рядко кръвотечение от носа, задух;
 • Нечесто сърцебиене, прилив на кръв към лицето;
 • Главоболие, рядко – нарушен вкус, нервозност, безсъние, парестезия, емоционална възбуда;
 • Нечесто мускулна болка, болка в шия и гръб;
 • Нечесто сухота на кожата, обрив, потене, дерматит;
 • Нечесто повишена чувствителност, ангионевротичен оток;
 • Нечесто – оток на лицето, слабост, периферни отоци, болка в гърдите, умора, втрисане.

Сумамед при бременност

При очаквана полза от лекарството, което е по-висока от възможните опасности за плода, и задължително – с рецепта от специалист!!!, Сумамед е допустим след зачеването.

СЗО допуска азитромицин като антибиотик за лечение на хламидийни инфекции при бременните.

При кърмене терапия с азитромицин не се приема. При нужда от лечение на майката кърменето се преустановява.

Аналози на Сумамед

Аналози са лекарства, съдържащи азитромицин:

 • Азакс 500 мг, табл. по 3 и по 5 бр. в кутия. ТУК: Кога Азакс се изписва по 250 и кога – по 500 мг. https://www.lekar.bg/2015/11/11/азакс/ ;
 • Азатрил капсули 250 мг, по 6 и 8 бр. в кутия, суспензия 20 мл;
 • Азибиот таблетки 250 и 500 мг, по 3 и 6 бр. в кутия, суспензия 22.5 мл;
 • Азитрокс таблетки 250 и 500 мг, по 3 и 6 бр. в кутия, суспензия 15 мл. ТУК: Подробно лечение на лаймска, отит, хелиоб. пилори и др. Мнения и отзиви.;
 • Азитрофорт капсули 500 мг, по 3 и 6 бр. в кутия;
 • Зетрум флакон 100 и 200 мг,
 • Зимакс 2 g гранули с удължено освобождаване за перорална суспензия.

Заместители на Сумамед

В този клас влизат антибиотици със сходно действие. Изборът на заместител се извършва от специалист и според конкретното заболяване.

Сумамед таблетки, Сумамед сироп, антибиотик
Това е един от вариантите за заместване

Амоксицилин или Сумамед?

Случва се педиатърът да назначи на детето при ангина амоксицилин, но отоларингологът да го смени със Сумамед.

Приликите?

Показанията и на двете лекарства са: дихателна с-ма, УНГ, отделителна с-ма, кожа, заболявания от H. pylori. Противопоказанията също са идентични.

По какво се различават?

Амоксицилин и Сумамед са антибиотици. Те потискат размножаването на бактериите. Друго тяхно сходство е, че са подходящи за бебета.

Разликата е груповата им принадлежност. Амоксицилин е полусинтетичен представител на пеницилините, а Сумамед е макролид. Тоест съставът им е напълно различен.

По отношение на терапевтичния ефект, Сумамед е по-силен. Всеки макролид е по-силен от пеницилин и по-ефективен. Специалистите се стараят да назначават макролиди, само ако пеницилиновите лекарства не се справят с инфекцията. По т. начин се ограничава по-нататъшното произвеждане на резистентни щамове. Тоест към Сумамед се минава СЛЕД амоксицилин и то само когато последният не е дал положителен резултат.

При избора на препарат лекарят се ориентира и от тежестта на заболяването.

Например при фарингитите амоксицилин се справя идеално. Също и наименования като Амоксиклав и Аугментин, при които амоксичиклин е подкрепен от клавуланова к-на за намаляване на резистентността.

Но при гнойна ангина с по-утежнено течение и риск от усложнения се назначава Сумамед.

Тъй като Сумамед е по-ефективен от амоксицилин, то и цената му е няколко пъти по-висока. Затова това лекарство не е достъпно за всички.

Друга разлика е удобството на използване. Амоксицилин се приема 2-3 пъти на денонощие, а Сумамед – само веднъж. Поради това Сумамед ще окаже 2-3 пъти по-слабо негативно влияние върху червата и черния дроб.

В обобщение амоксицилин повече подхожда при леки форми, а Сумамед – за лечение на по-тежки заболявания и когато те протичат продължително.

Да се пият Сумамед и амоксицилин заедно няма смисъл. Дори има риск от сериозни негативни последствия.

Препарати с амоксицилин:

 • Аугментин – обикновени и SR таблетки, суспензия. Аугментин или Зинат? Аугментин или Оспамокс? Показания и особености ТУК:

Аугментин – широкоспектърно решение срещу инфекциите

 • Амоксиклав – таблетки и суспензия. Действието му при гнойна ангина, цистит, синузит и др. ТУК.

Зинат или Сумамед?

Зинат също е антибиотик – разпространен, с висока ефективност. Показан при бактериални инфектирания, които не са се повлияли от пеницилини като Аугментин и Амоксиклав, както и от тетрациклини.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Зинат и Сумамед се отнасят към различни групи. Зинат е представител на цефалоспорини II поколение. Показан е за същите заболявания, за които и Сумамед, плюс гонорея, менингити, перитонити, сепсис. Може да се дава в по-ранна възраст – от 3 мес.

Зинат има по-различни нежелани реакции като поява на гъбични инфекции, вестибуларни нарушения, еритема и др.

Голяма е разликата м/у Зинат и Сумамед по отношение на приема (което идва от различния им механизъм на действие).

Стандартната дозировка на Зинат е 2 Х250 мг (възрастни). Ако клиниката е тежка – 2 Х500 мг. Това показва двойно по-често вземане на Зинат спрямо Сумамед + двойното натоварване на черва и ч. дроб.

Кой е по-добър да деца? Зинат се дава от 3 мес., Сумамед – от 6 мес. И за двата това е преимущество, защото антибиотиците за кърмачета са ограничен брой.

 • По отношение на ефективността Зинат има по-широк спектър от Сумамед. Затова той може да се назначава при сепсис, перитонит, болнични инфекции и някои други гнойни заболявания.

Отрицателна страна на Зинат е, че той зле влияе на стомаха и затова не става за пациенти с язви и язвен колит.

Антибиотикът Зинат: схеми на терапия. Как и за какво да ползваме безопасно?

Как изглежда Сумамед 500 – във видеото:

Източник:

 • Листовки на производителя за таблетки и суспензия
 • instrukciya-po-primeneniyu.com
 • neboleem.net

За Радост Ангелова

Прочети още

Инфлуцид - таблетки, мнения, за деца

Инфлуцид при грипни състояния. Как работи и какво да очакваме от него. Доза по диагнози

♠ Какво лекува ♠ Как се приема ♠ Инфлуцид при хрема ♠ При варицела ♠ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *