Пръскане на домати срещу болести и вредители. Има изпитани домашни средства

Пръскане на домати със сода. По каква схема? Сода против листни въшки, сода за брашнеста мана. Повече от 30 рецепти плюс препарати. Как да се погрижим за растенията след дъжд? Пръскане на краставици със сода бикарбонат

Съдържание:

Още в текста: Ако препочитате препарати, вижте как да ги използвате за домати. От какво боледуват. Биологично (екологично) + народни средства. Как да си помогнем с народни рецепти, фунгицид, аспирин и др. синтетични препарати

Пръскане на домати със сода

бикарбонат (сода за хляб)

Содата е полезна за доматите за тяхното подхранване и като средство за борба с фитофторозата. Някои опитни градинари споделят, че от нея доматите стават и по-сладки. В големи концентрации обаче тя е вредна за растенията. Затова не трябва да се прекалява.
Рецепта за пръскане на домати със сода: Срещу фитофторозата се използва сода за профилактика като се разтворят 3 лъжици сода в 10 л вода и малко течен сапун, който служи за прилепител към листата. С този разтвор се пръскат лехите 2-3 седмици, след присаждането на разсада на постоянните му места. Обилното пръскане на доматите и почвата под тях става на 7-10 дни. Така се увеличават добивите и доматите се получават по-сладки.
Втора рецепта за пръскане със сода за хляб: Увеличаване на добива с 20-30% може да се постигне и като се накиснат семената за един ден в 1%-ен воден разтвор на содата (10 грама се разтварят в литър вода).

При прекаляване с дозата на содения разтвор, а също и на оцетната киселина, ако решите да използвате оцет, се спира растежът на растенията. Затова трябва да се внимава. Не бива да се прекалява и с времето за накисване на семената и е важно да се измият след това добре.

Пръскане на домати със сода бикарбонат и йод

В неголеми дози йодът е не само безвреден, но и полезен за растенията. Само предозирането му създава негативи.

Йодът обеззаразява земята и унищожава патогенни микроорганизми. С негова помощ доматите по-лесно понасят повишената влажност.

И още едно преимущество – безопасен за човека, не изисква предпазни средства. Може към содовите разтвори да капнете 1 капчица и това доста добре ще се отрази на растението.

Отделно йодът се използва за обеззаразяване на семената.

Сода за брашнеста мана

Бледи петънца по листата показват, че си имаме проблем с бр. мана.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Ако ги откриете, действайте с 1 ч.л. от прахообразния продукт. Разредете в 1 л вода. Добавете мъничко сапунче, за да може лекарството да залепне за листата.

Сода против листни въшки

Тази напаст пък ще разпознаем по цвета на листенцата – ще се загуби яркостта. Ще се явят и прозрачни точици. Тогава ще ви потрябва следното:

8 г сода на 1000 мл вода

И тук препоръчваме течен сапун, за да се осигури залепване.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Имаме специален материал по темата за пръскането със сода. Отворете си го отделно и го разгледайте:

Пръскане на домати със сода против листни въшки, брашнеста мана и др.

Пръскане на краставици със сода бикарбонат

Рецептата е 2 с.л. сода на 5 л вода. Течният сапун е около 2 с.л. Пръскаме.

Поливане на краставици със сода се върши за подхранване. Като тор, содата се приготвя в неголяма концентрация – 3 с.л. са напълно достатъчни за 10 л вода. Увеличава реколтата, паралелно с това защитава листата и стъблата от вредоносни насекоми и болести.

При поливане бикарбонатът допълнително намалява киселинността на почвата и се отразява благотворно на растението.

Ето и схемата за пръскане на домати

Вместо таблица, нея ще я разделим на различните случаи, в които най-често се пръска, и ще обясним поотделно за всеки един от тях. Надяваме се, че това ще е от полза за по-доброто подреждане и възприемане на информацията.

Какво да правим след дъжд

Ако целта ви е да постигнете обилна реколта, преработката на земната част на домата не може да се избегне. Известно е, че спори на болести, например на фитофтора, често се вмъкват в доматените растения чрез дъждовната вода. Продължителните валежи, високата влажност, резкият спад на температурата са причини за болестта.

Няма спор, за лечение на доматите е по-добре да се използват безопасни средства за дома, например:

Евелина Лютова
 • 1-2 литра суроватка трябва да се разтворят в кофа с вода;
 • в 0.5 л вода се разтваря пепел 300 г и се вари 15-20 минути, след което се охлажда, смесва се със сапун 20 г и след това се разбърква във вода 10 л;
 • 200 грама карамфил и стъбла първо се смачкват след това се сипват във вода 10 литра и се добавя инфузия на чесън,и престояват 2 дни.

Има и други средства, които дават добри резултати:

 • йоден разтвор (20 капки от субстанцията капка в 10 л вода);
 • 1 г калиев перманганат се разтваря в кофа с вода;
 • 1% бордолезов разтвор.

След дъжд доста ефективно е пръскането на домати с трихопол – нетоксичен препарат, който има противогъбично действие. Разтворът се прави от 10 л вода, с разтворени в нея 10 таблетки трихопол. За да бъде продуктът ефективен за доматите, към него се прибавят 200-250 г мляко.

В допълнение към средствата, е от полза колкото е възможно да се пръскат доматите след продължителни дъждове със следните бактериални агенти, безопасни за хората. Такива са Gamer, Фитоспорин, Gliocladium, Alirin-B.

Как да спасим доматите след градушка

Ако ви е сполетяла градушка трябва да отстраните повредените листа и стъбла от растенията, които няма да могат да се възстановят. Следва да се напръскат с листен тор и е препоръчително той да съдържа макро и микроелементи. Ако има предпоставки за болести, добре е да се комбинира листния тор с фунгициди.

Как да се грижим за доматите в оранжерия

Заедно с торенето се препоръчва и пръскане всяка седмица с N-EXRTA – разтвор с 2 г на 1 л вода. По този начин може да се получи здрав разсад, с мощна коренова система и тъмнозелен.

Кога е най-полезно да се направи първото пръскане

Едва след като сте се убедили, че доматите са вкоренени. Обикновено минават с около 14 дни след засаждането. Но, ако на разсада не е правено профилактично третиране, трябва да се извърши след това или 4-5 дни преди да се засади разсада, може да се обработи с Топсин М разреден 10 г в 10 л вода – 0,01% или с Проплант със същото разреждане. Всяко растение трябва да бъде полято с 25 мл от тези разтвори. Препоръчително е 2 седмици след засаждането да напръскате с Дитан, един от фунгицидите за предпазване от алтернария и мана. Концентрация на разтвора –  20 г в 10 л вода. Не трябва да се прилагат медни препарати в началото на развитието на доматите, защото забавят развитието им.

Грижи при цъфтеж
Пръскане на домати в оранжерия
Пръскане на домати в оранжерия

Когато доматите започнат да цъфтят разтваряме борна киселина 10 грама в чаша гореща вода, и я разреждаме в кофа с вода. Това е от полза за растежа и връзването им и за броя на завръзите. Борната киселина над 2,5 грама дози на килограм тегло на тялото е смъртоносна при вътрешно приемане, а ако се излагате продължително на нейното действие може да получите сериозни бъбречни проблеми, затова се препоръчва да използвате ръкавици и респиратор.

След премахване на колтуците

При колтучене по доматите се образуват рани, които могат да благоприятства навлизането на блести. Съветът на специалистите да се третират с препарати с мед. Медта е полезна срещу маната и за по-бързото калциране на нараняванията.

Ако доматите са болни през август

През август доматите и другите зеленчуци се берат и следва да не се третират със силно отровни препарати. При наличието на болести обаче, те трябва да се пръскат с по-слабо отровни препарати, които имат бързо разграждане и не оставят вредни количества. Пръскането става след брането на узрелите домати и зазряващите.

Грижи през юли

През юли започва узряването на полските домати и беритбата им. За тях се препоръчва пръскане само при наличието на неприятел или болест, които има възможност да навредят продукцията в голяма степен. Затова през този месец се прилагат препарати с кратко време на карантинен срок.

Пръскане на разсадите от домати

Понякога разсадът се развива много добре, но след време го виждате полегнал в почвата и оклюмал, то възможно е причината да е болестта наречена сечене.

Можете да си направите фунгициди у дома, те няма да спрат болестта, но могат да я забавят.

Как да си помогнем при пръскане на домати с биологични средства от народни рецепти и синтетични препарати в градината?
Как да си помогнем при пръскане на домати с биологични средства от народни рецепти и синтетични препарати в градината?
За пръскане и / или напояване на разсада може да се използва силна отвара от канела или лайка.

Разтваря се лъжица водороден пероксид -3 %  във вода 250 мл и се пръска с него разсада.

Канела на прах се нанася върху почвата.

Може да приложите и силни промишлени фунгициди, купени от аптека, но понякога може да се окаже, че не сте преборили болестта и да се наложи да отгледате нов разсад.

С малки количества йод може да си помогнете като го използвате допълнително торене. Той помага да има повече завръз и увеличава устойчивостта към инфекции. Много добри резултати има в борбата с фитофтората. Първото внасяне в разсада на йод се препоръчва да става при поява на втора двойка листа.

Разтваря се една капка йод в топла вода 3 литра. За разсад трябва да се нанася само върху навлажнена почва, но в малки количества. Дори и само веднъж нанесено подобрява имунитета на растенията.

През юни

Пръскане на доматите с бордолезов разтвор

С бордолезов разтвор в концентрация в концентрация от 0,5 до 0,75 % се пръскат доматите, а също така краставици и цветя. Бордолезовият разтвор трябва да се използва само в деня, когато е направен. В противен случай младите листа и клонки могат да изгорят.

Специалистите препоръчват също така преди пръскане разтворът да се прецеди през марля. Бордолезовият разтвор е ефикасен срещу голям брой вредители по растенията.

Пръскане на доматите с аспирин

Експериментално е доказано, че салициловата киселина в аспирина убива гъбичките по растенията. А те са много агресивни и само за няколко дни могат да унищожат растенията.

Ето и дозата: В литър вода се разтваря не повече от една таблетка аспирин. Тя трябва да е добре натрошена, защото иначе може да повреди доматите. Най-лесно аспиринът се разтваря в дестилирана вода. Обработените с такъв разтвор домати дават по-добра реколта.

Биологично пръскане на домати (екологично) + народни средства.

Грижата за отглежданите растения в градинско място не е само в тяхното засаждане, плевене и прибиране на реколтата. Основните неща са своевременното поливане, защитата от болести и подхранването на растенията, с което се помага те да растат и да увеличаване добивите си. Доматите подобно на другите култури цъфтят обилно след торене и имат богато плододаване. При пръскане на домати често се използва и по-полезното биологично пръскане, което се предпочита пред третирането с химикали.

Анкета: С какво да пръскаме доматите си?

Ако имате готов отговор на въпроса, молим, участвайте в нашата анкета. Можете да изберете до три от изброените възможности!

С какъв препарат или вещество от природата има полза да пръскаме доматите?
Гласувай!Резултати

И още за пръскането със сода за хляб

пръскане на домати с кисело мляко и сода бикарбонат
Домати се пръскат със сода бикарбонат, кисело мляко, син камък и други в различни пропорции

С кисело мляко. С айрян.

Комбинирано с кисело мляко и сода

Разтвор на кисело мляко и йод (половин литър кисело мляко се слага заедно с 10 капки йод в 10 л вода). Препоръчва се срещу фитофтора.

Айрян. Можете да защитите растенията за дълго време срещу гниене, като ги напръскате с айран. Смесете вода 5 – 7 литра с 1 кг. кисело мляко и пръскайте с разтвора доматите за 2 седмици след преместването им на открито. Има повече полза, ако айрянът е силно вкиснат.

Комбинацията между кисело мляко и сода се прилага за пръскане на домати, краставици, син домат, пипер срещу кафява мана.

Добавка син камък към киселото мляко. Прави се разтвор от кофичка кисело мляко, 1 супена лъжица сода, 10 л. вода и 20 г син камък. Една читателка коментира, че ползва комбинация от 5-6 л. вода, по супена лъжица сода и син камък. От полза е да се пръска с тази смес и след всеки дъжд.

Подхранването на естествена основа е особено полезно за културите през есента, когато растенията нямат в себе си достатъчно влага и витамини. За подхранване на зеленчукови храсти често се използват преработени млечни продукти с високо съдържание на аминокиселини. Традиционните рецепти ще помогнат за укрепване на защитните механизми на растенията:

Млякото съдържа полезни микроелементи и вещества, които заменят имуномодулаторите за растенията, такива вещества подсилват растенията и кореновата им система:

 • Аминокиселините в суроватката помагат на растенията да се развиват бързо, докато лактозата се бори срещу вредителите.
 • Монокиселинните бактерии допълнително защитават листата на културата от размножаване на патогенни микроорганизми.
 • Микрофлората на продуктите позволява унищожаването на съществуващи бактерии: ферментиралият млечен тор почиства повърхността на листата и стъблата от гъбичките.

Подхранването на доматите на базата на мляко се използва няколко седмици преди прибиране на реколтата за укрепване на яйчниците, които са се появили.

С какво е добро млякото за подхранване? То създава невидим, но траен защитен слой. Поради формирания филм, гъбичките и опасните болести не засягат доматите.

Ферментиралите млечни продукти се преработват в стъблата на културата и в коренището ѝ. Млечното подхранване на растенията е абсолютно безопасно за хората и не е проблем за качеството на прибраната реколта.

С прясно мляко

Един литър мляко обезмаслено се разтваря в 10 л вода и се прибавят 15 капки йод. С този агент остава да се пръскат доматите на две седмици. Препоръчва се срещу фитофтора.

Сместа от млечен разтвор с йод е не само идеална за хранене на доматите, но и чудесен начин за борба със значителен брой вредители, защото повечето насекоми не усвояват лактозата и млечната захар. След пръскане с мляко се получава тънко покритие върху листата предотвратяващо проникването на патогени.

За такива спрейове е редно да се приема сурово мляко, но ако няма сурово, тогава стерилизирането ще бъде доста подходящо. В чист вид с него не може да се пръска, защото по този начин само увреждате вашите растения. Идеалните пропорции за разтвор са: 4 л вода, 1 л мляко и йод 15 капки.

Ако фитофторозата е широко разпространена във вашата градина, то в началото на юни доматите трябва да бъдат поръсени със суроватка и йод. Този серум притежава витамин В и полезни микроелементи, така се получава допълнително хранене и превенция от такова опасно заболяване.

С коприва

Голямото предимство на този мултивитаминен плевел е, че съдържа почти всички необходими микроелементи за градински растения, които са много лесни за смилане
Голямото предимство на този мултивитаминен плевел е, че съдържа почти всички необходими микроелементи за градински растения, които са много лесни за смилане

Един от най-простите, но много ефективни методи за подобряване на почвеното плодородие е зеленият тор от коприва, други билки и върхове на растения. Той е много печеливш от гледна точка на високите цени на минералните съединения и още повече за хумуса, за който има голям недостиг.  Освен това, градинарят връща растенията в почвата с такива добавки, които са взети от нея за растежа им и дори повече, защото в резултат на фотосинтезата същата коприва и плевели създават допълнителни хранителни вещества в тяхната биомаса.

Плевелите, които се отглеждат специално за тази цел, наистина правят чудеса. Зелената им маса се използва за получаване на компост, както и за зелен течен тор. Те са богати на хранителни вещества, представени под формата на органични вещества. Те се използват за подобряване на растежа на растенията и увеличаване на добивите, както и когато появата на градинарски култури показва недостиг на хранителни вещества.

За да се приготви питателна инфузия, копривата се раздробява
За да се приготви питателна инфузия, копривата се раздробява

Копривата се счита за плевел, който постоянно расте в градината. Но, ако се запознаете с нейните полезни свойства, това зелено растение може да се превърне в истински помощник в отглеждането на зеленчуци във всяка зеленчукова градина. Не трябва да се изхвърля. Тя трябва да се събере, да се приготви питателна и много полезна „дажба” за градинските растения.

За да се приготви питателна инфузия, копривата се раздробява. След това се залива с топла вода и престоява 14 дни. За бърза и равномерна ферментация инфузията трябва да се разбърква ежедневно. Ако поставите зеления тор на слънце, процесът на ферментация ще се ускори значително.

След края на ферментацията инфузията става с тъмен цвят, спира образуването на пяна и оставя неприятна миризма. За да ви безпокои миризмата, можете да добавите няколко шепи крайпътни прах или екстракт от валериана.

За да подобрите тора, можете да добавите дървесна пепел. Той е източник на фосфор-калиеви вещества и микроелементи, полезни за градинските растения.

За извършване на подхранване на корените от копривата се използва нефилтрирана инфузия, която се разрежда 1:10 с вода. Поливането на почвата около насажденията трябва да става веднъж на 7 дни и по-често може, например след дъжд. За пръскане на градински растения, разтворът трябва да се източи и разреди 20 пъти. Това се прилага веднъж месечно.

Използването на коприва за градински растения не свършва дотук. Може да се използва не само в течна форма. Опитните градинари препоръчват наторяване на градинските легла с листа и стъбла. Тя е много полезна за растежа и увеличаване на добивите на растенията, както и за предпазване от охлюви и плужеци.

Голямото предимство на този мултивитаминен плевел е, че съдържа почти всички необходими микроелементи за градинските растения, които са много лесни за усвояване. Копривата съдържа почти всички витамини, органични киселини, както и танини и летливи вещества.

Най-важното е, че това растение е подходящо за почти всички градински култури като тор, с изключение на бобови растения, лук и чесън. Освен това цветните растения реагират много добре на торовете от коприва.

Универсален течен тор!

Универсален течен тор от коприва
Универсален течен тор от коприва

Можете да направите инфузия с няколко плевелни растения, включително коприва. В 70-литров барел е необходимо да се сложат всички ситно нарязани треви без семената, добавят се останките от черен хляб, филтриран квас и мая. Тази смес престоява 5 дни и се добавят 250-300 г суперфосфатни и калиеви торове. Готовата инфузия се разрежда с вода: на 1 литър се добавя 1 кофа вода. Това хранене допринася за кореновия метод.

За да го приготвите, идеално подхожда смес от коприва, черен оман и мокрица. Получава се отличен зелен тор, който стимулира растежа и пълното развитие на плодовете в градинските растения.

С мая за хляб

Разреждат 100 грама дрожди според рецептата в 10 л вода и при първите признаци на мана се пръскат доматите.

С отвара от коприва

Отварата от коприва е много полезно средство за укрепване на растенията, и за предотвратяване на различни заболявания, включително и гъбични. Един килограм пресни копривени листа се добавят в 5 литра вода. Слагат се на огъня и се варят до 5 минути. Изчаква се, докато отварата се охлади напълно. Следва да се прецеди и разреди с вода 1 към 20. С готовата течност след залез слънце нощно време се пръскат доматите и другите зеленчуци. Прилага се за един сезон само 3 пъти.

Със суроватка

Ползите от суроватката за доматите
Ползите от суроватката за доматите

Пръскането на домати със суроватка се извършва няколко пъти месечно. Тази процедура не вреди на плодовете и съседните култури. Суроватката за доматите и краставиците е универсално средство и тор. Правилно организираното поливане и подхранване на доматите с нея гарантират добра реколта през есента.

Можете да напръскате домати със суроватка и в оранжерии и директно на открито. С помощта на отпадъчни млечни продукти може да се организира лечението на болни храсти, които са страдали от паразити или гъбични заболявания. Суроватката се използва като основна или допълнителна хранене за краставици и домати.

Най-голямата опасност за доматите и краставиците (разсад и храсти) е болестта фитофтороза. Тя за няколко дни разрушава разсада и заразява здрави храсти. Трудно е да се спаси растението и цялата бъдеща култура е застрашена от унищожаване. Ако торим почвата и кореновата система на доматите и краставиците своевременно, този проблем няма да възникне. Много е изгодно да обработваме храсти със суроватка: евтиният натурален продукт може да се направи с ръце.

Как да провеждате млечно хранене
Суроватката ще помогне за укрепване на имунната система на растенията
Суроватката ще помогне за укрепване на имунната система на растенията

Суроватката може да е полезна за разсада във всеки етап на развитие. Обработката на растенията се извършва по определена схема: пръскане на стъблата и листата на всеки десет дни или три пъти месечно. За устойчивите силни култури броят на спрейовете се намалява до веднъж месечно. За разсада опитните градинари препоръчват пръскане всяка седмица.

Пръскането на растенията може да става на всеки етап от растежа.

Колкото по-често можете да обработвате доматите или краставиците, толкова повече ще се нуждаете от натурален млечен продукт. С ферментирало мляко не се пръска за подхранване като концентриран продукт. За растенията се избират решения, в които делът на млечните продукти е само 50%. Сместа от млечна киселина (млечни дестилатни остатъци) може да се разрежда с пречистена вода или полезни течни добавки. Съотношението 1:1 е най-добрият вариант за разсад и храсти от домати.

За подхранване с ферментирало мляко, можете да използвате извара или остарял кефир. Изцеденият продукт веднага се разрежда с вода (стайна температура). Полученият разтвор се използва да се напръска цялата видима част на домата и да се подобри почвата, за да се захрани кореновата система.

С масло от чаено дърво

Освен с другите препарати доматите могат да се пръскат и с воден разтвор на масло от чаено дърво. В аптеката се продава 10 мл за 5 лева. То се смесва с домашен сапун 10-20 гр и се разрежда в 7-8 литра вода. Към тази смес може да се добави течен тор от калифорнийски червей, използва се за листно подхранване. Сместа мирише неприятно, но убива всякакви плесени и гъби и гони за кратко време много „вредни” насекоми.

Друг вариант на комбинацията е във вода  2 литра да се разтвори едно шишенце 10 мл. По-малка доза е в 200 мл вода да се добави 1 мл (20 капки) чаено дърво. Подава се и препарат с чаено дърво – Тиморекс.

С пепел

Седмица, след като се засади разсада, преди поливане пепелта се насипва. Тази процедурата се прави втори път, след началото на връзването на  плодовете.

С кока кола

Градинари изпробвали да пръскат с кока кола техните храсти и забелязали как те започват активно да растат, и листата им се разрастват и стават зелени. Доматите ставали по-високи и по-здравословни. Причината за това са двете киселини – ортофосфорната и лимонената, които са част от напитката. Тя е полезна за унищожаване на вредителите, евтина е в сравнение с пестицидите, не вреди на градинарите и на околната среда и лесно се използва за пръскане.

С кислородна вода

За пръскане се използва разтвор от 1 суп. лъжица кислородна вода в 1 л топла вода. Разбърква се и се пресипва в пулвелизатор. Пръска се разсада няколко пъти докато се засади в почвата за постоянно. Пръска се 1 път седмично.

При някои обстоятелства и възрастните растения имат нужда да се пръскат, защото слабо се развиват и изсъхват. За целта, може да се прилага водороден прекис, тъй като е подходящ за рани по стъблата.

Срещу гъбните болести в 1 литър вода се сипва 25 мл пероксид и с получения разтвор се пръскат стъблата и листата на доматите.

Кислородната вода е ефектива за справяне и с фитофтората – в литър вода се капват няколко капки йод (може и без него) и 35 мл кислородна вода. Пръскането на растенията става няколко пъти седмично, докато изчезнат признаците на заболяването.

С чесън

Народните рецепти за мана на основата на чесън са разнообразни. Предлагаме ви няколко рецепти:

Смила се чесън 500 г, добавя се в 3 л вода, престоява за 5 дни на тъмно.

В 10 литра вода се разтварят само 50 г концентрирана инфузия и се добавят 50 г домашен сапун и се напръскват растенията с получения продукт.

През месомелачка пускаме 150 г чесън, добавяме го в 10 л вода, разбъркваме и филтрираме. Това средство е идеално за пръскане на храстите. Друга вариант на тази рецепта е като се добави калиев перманганат. В 10 литра гореща вода се разреждат 2 г калиев перманганат и 1,5 чаши чесън на каша.

Първо след като засаждането на разсада, след 2 седмици растенията се напръскат, а след това на интервали от 10 дни.

Следната рецепта може да се използва за доматите и други зеленчуци при забелязване на начални признаци на заболяване: натрошава се 100 г чесън, сипва се в 2 л вода, престоява за 30 минути. С това природно лекарство, можете да се противодейства на болест като маната. Пожелаваме ви добра реколта.

По-долу сме добавили още една рецепта с чесън за други вредители и заболявания, освен за мана.

Със сяра

Сярата се използва срещу брашнестата мана. Предлагат се готови продукти за пръскане на домати със сяра, а може и със сяра на прах те да се третират. В такъв случай се ползва 3-4 кг сяра на прах на 1 декар. Тя се смесва с инертни вещества с пропорция 80:20. Това се прави при прашене с трактори. Извършва се при температури приблизително от 10 – 28 градуса. При по-високи температури може да се получат пригори.

С йод

Пръскане на домати с йод
Пръскане на домати с йод

Йод с мляко. В 10 л вода се разтваря мляко 1 л, но обезмаслено и се добавят йод 15 капки. На две седмици трябва да се пръскат доматите с получения агент.

С калиев перманганат

Калиев перманганат с инфузия на чесън. Смилат в месомелачка 100 г чесън (можете да бъде луковици, стъбла и листа), изсипват се в чаша вода и престояват за един ден. Остава да се филтрира, сипва се 1 г калиев перманганат и да разреди с 10 л вода. Растенията се пръскат с инфузията веднъж на 10-15 дни.

Много градинари твърдят, че така доматите ще са наситени с мед, а това е достатъчно, за предпазване от фитофтората.

С билки

Растенията могат да се пръскат на всеки етап от растежа.
Растенията могат да се пръскат на всеки етап от растежа.

Срещу листни въшки могат да се използват босилек и смрадлика накиснати във вода, отвара от листата на доматите, запарка от босилек, кукуряк и бял равнец. Също и люти чушки.

Срещу белокрилката се използва в оранжериите настойка от лук, смрадлика и босилек.

Срещу попови прасета се изпозлват хризантеми. Нарязват се на ситно стъбла от цветята и се заряват до корените, по една щипка на корен е достатъчно.

Копривата е много полезна като тор и за пръскане. В 10 л вода се слагат 1 кг коприва и още може да се добавят люти чушки, бял пелин и невен. Сместа се оставя да ферментира и се използва за пръскане и като тор.

Препарати за пръскане на домати.

С Дитан

След 10-12 дни от разсаждането на разсада може да се пръска с препарати против вредители и болести с препарата Дитан ДГ – 0,2%. Той е един от фунгицидите, които оказват ефективно действие срещу картофената мана и алтернарията (кафяви петна по листата).

Профилактично първото пръскане на доматите следва да се направи след разсаждането на разсада. Това е от голямо значение, за да се предотвратят и редуцирит заразите като картофената мана, кафяви петна по листата (алтернария). Препоръчително е да се изпробва за предпазване от болестите и в самото начало при първите признаци.

С бордолезов разтвор

За доматите бордолезовият разтвор се използва в 0,5-0,75%-ен разтвор, но много често се ползва и еднопроцентен. Този разтвор е подходящ и за краставици, цветя и други декоративни растения и зеленчуци. За 100 квадрата, засадени с домати, ще ви трябват от 5 до 10 литра такъв разтвор.

Следната смес се използва за доматите при бактериален пригор – отвара от полски хвощ и вратига, и бордолезов разтвор.

Трябва да се внимава само с количеството на бордолезовия разтвор, тъй като може да се свързва в почвата с другите минерали и се получава медна токсичност. За земните червеи също е опасен. В ЕС има норматив за прилагане на дозата. Още – ТУК:

Бордолезов разтвор: що е то? Приложение, приготвяне, действие, възможни рискове.

Със син камък. С вар

С Верита

Верита е един от фунгицидите за пръскане на доматите срещу картофената мана. Препоръчително е да се изкореняват болните растения и да се отстраняват от градината, за да не заразят здравите домати. Използва се препаратът верита ВГ – 0,15%.

С Шампион

Шампион е един от фунгицидите, които се използват срещу бактериални болести. Прилагат се по 0.15% , или 15 г на декар, които се разтварят в 10 л вода.

С Би 58

Препаратът Би-58 е един от предназначените срещу лисни въшки и акари. Той е системен със стомашно и контактно действие. Използва се 0.1% за оранжерийна белокрилка, 0.05-0.07% за зелена прасковена листна въшка. Срок на карантина – 21 дни.

С Нуреле

Препаратът Нуреле Д е инсектицид и се използва срещу нощенки – 80мл/дка, което прави 8мл/100м² разтворени в 2-10л вода.

С Купроцин

Препаратът Купроцин е фунгицид, предназначен за борба с причинители на болести като обикновени мани, те са от клас Оомицетес. Той съдържа 30% мед – меден оксихлорид. Дозата за пръскане е 200 г/дка. Пръска се през 7-10 дни и се прекратява 14 дни преди брането на доматите. На сайта bgfermer.bg се съобщава, че е спрян от продажба.

С Гентамицин

Един от начините за борба с черната мана е Гентамицинът. Може да се прилага в доза например 2-3 ампули Гентамицин на пръскачка от 15 литра и за залепване на материала да се сипят 2-3 капачки веро.

С борна киселина

За нормалното си развитие растенията имат нужда от много хранителни вещества. Минералът бор е уникален с това, че помага да се усвоят необходими макро и микро елементи от почвата.

Борната киселина представлява кристален бял прах, без мирис и вкус, разтваря се лесно в топла вода. Минералът бор се слага в много торове, предназначени главно за разсад, защото е от полза за по-доброто им хранене, по-пълноценното усвояване от почвата на хранителните минерални и органични вещества, като така се получава добра основа за развитието на растенията.

Борната киселина допринася много срещу фитофторозата, и освен това:

 1. влияе активно върху растенията при цъфтежа им, като го засилва;
 2. подпомага образуването на доматените яйчници и освен това ги пази от проливането;
 3. предотвратява от излишната влага да не загният доматите;
 4. притокът на захар се увеличава към семената и плодовете.

Храненето директно с бор и чрез торове на негова основа е полезно за доматите, то може да се направи по два начина:

 1. с разтворена борна киселина се извършва листно пръскане на земната част на доматите;
 2. с разтвор се поливат храстите под корена (за краставици и домати).

Върху доматите пръскането е по-ефективно за стимулиране растежа на стъблата и корените, подобряване на метаболитните процеси, за синтез на полезни вещества, и се повишава хлорофила. Това прави растенията по-здрави и устойчиви на различни заболявания.

Подобно подхранване е особено полезно за домашно отгледаните домати – на балкон или в саксии за цветя, защото те са по-отслабени от растящите в градината и изискват увеличено хранене.

Разтворената борна киселина позволява да се увеличат добивите на доматите при пръскане и значително да се подобри вкуса чрез увеличаване на съдържанието на захар в плода.

С Актара

С Шавит

Шавит е фунгицид, който не е предназначен за доматите, а за лозя, ябълки и други култури. Опитните градинари обаче го използват в комбинация с препарата Нуреле.

С аспирин

Препоръчителната доза е да счукате 4 таблетки аспирин и да ги разтворите 4 л вода. Пръскайте растенията с този разтвор веднъж на три седмици. Той помага те да растат по-бързо. Аспиринът увеличава киселинността на водата, и с това отблъсква бактериите вредители. Той съдържа салицилова киселина, която се намира и във върбите. Тя помага за имунната система на растенията и отблъсква бактериите. С дозата не трябва да се прекалява – не повече от 1 таблетка на литър вода.

С Ридомил голд

Ридомил голд се използва срещу някои видове мана (алтернария и картофена мана). Той има лечебно действие, но за предпочитане е да се пръска с предпазна цел. Дозата за оранжерийни домати е 0,25%, а за полски домати е 250г/дка.

Имаме подробен материал за Ридомила, погледнете го непременно:

Ридомил голд: Каква е дозата, може ли да се замести, какъв е карантинният срок на препарата за домати, пипер и краставици

С Кабрио топ

Един от известните хербициди е Кабрио топ. За доматите опитните градинари го ползват в разтвор 1 суп. л. в 5 л вода. Той е предназначен сиво гниене, мана и брашнеста мана. Освен тях и за червен огън, черно гниене, антракноза, екскориоза. С него се пръска при поява на първите петна.

Медни препарати за пръскане на домати

За пръскания с предпазна цел са подходящи фунгицидите Шампион, Купроцин супер М и др. Важна подробност за медните фунгициди е, че забавят узряването на първите плодове. Затова се препоръчва с медните препарати да се пръска след узряване на първата китка на цветовете. Шампион съдържа активно вещество меден хидроокис – 77%, а Купроцин – мед 30% – меден оксихлорид. С бордолезовия разтвор е добре да внимаваме да не се превиши дозата, защото има опасност от медно наставяне.

Заболявания и проблеми.

Против мана

Често, оранжериите буквално развъждат мана (известна още като фитофтора или фитофтороза) в земните пластове, тъй като при закрити почвени условия има особено благоприятен климат за развитието й. Фитофтората може да попадне в такива места с разсад и замърсена почва, които биха могли да станат истинско огнище на инфекция от тези вредни гъби при наличието на благоприятно време за тяхното развитие.

Освен това почти е невъзможно да се определи качеството на разсадите, предлагани на пазара. Дори ако растението на външен е в доста добро състояние, това не е признак, че то е здраво.

Фитофтората може доста успешно да прекара зимата, където е попаднала заедно с необраните върхове, и да прониква надълбоко в почвата. Следователно трябва да сте бдителни, тъй като мястото, което ще използвате втори път под същите култури, трябва да се почисти внимателно в края на есента.

Преди засаждане, семената на доматите трябва да се оставят за 20 минути в 1% разтвор на калиев перманганат, и да се изплакват. Периодично, веднъж седмично, леглата трябва да се поливат с много слабо разтворен калиев перманганат. Добре е при влошаване на времето, да се поставят събраните зелени домати за половин час в разтвор на калиев перманганат, но трябва да е горещ, след това се подсушават и остават да дозреят. За по-доброто им опазване може всеки плод да се сложи в хартиена опаковка, за да не се прехвърля маната към останалите плодове, когато тя се появи. Един литър кефир може да се сипе в кофа с вода, и да се добави йод 20-25 капки като се разбърка добре. Кефирът може да се замени с обезмаслено мляко

Пръскане на домати с йод
Пръскане на домати с йод

Следната рецепта е за средство използвано за пръскане. Може да се използва 10% разтвор на сол срещу фитофтора. За да се направи това, трябва да се смесят 10 литра вода с 1 кг сол. При появата на петна, да се прекъснат всички повредени листа и плодове, и с получения разтвор се пръскат храстите.

Солта върху повърхността на доматените листа полепва и се получава тънък филм, който е в състояние да не допуска разпространението на инфекцията. Ако вали дъжд е безсмислено да се прави, с изключение само ако храстите не се намират под някакъв подслон. По отношение на торенето 500 г пресен тор се разтварят в 10-12 литра вода.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Полученият разтвор е подходящ за пръскане не само не домати, но и патладжани, чушки и картофи. Преработката следва да се направи в началото и средата на първия летен месец.

В такива случаи растенията боледуват по-малко. Те също трябва да се обработят с дървесна пепел пресята от пещ, и да се утаи върху листата, върху почвата и по стените на оранжерията. Трябва прахът да се посипе 1 път на 4-5 дни. Обичайната дървесна гъба може да се смели и да се залее със завряла вода – 1 л на 100 г гъбички.

След охлаждане на течността, тя се филтрира и може с нея да се напръскват растенията за време от 2 седмици, като се разредят в 10 литра вода 10 мл 5% разтвор на йод. Добре се разбърква продукта и се напръскват с него растенията. Процедурата се повтаря след 3 дни.

Трябва разтворът да се запази на тъмно място в затворен съд. Може да се използва не само срещу фитофтора, но и за други гъбични заболявания.

Да се приготви е много лесно: смесват се 10 литра вода със 100 г дрожди и се разбърква всичко добре. Да се пръска с него като спрей. Методът намалява растежа и на други микроорганизми.

Калциев хлорид. Когато растенията са силно засегнати от фитофтора, може да се третират с разтвор на калциев хлорид 1%. В аптеките се продават бутилки от 200 мл на 10% разтвор. За да се направи, трябва съставът на бутилката да се разтвори във вода 2 литра.

Трябва с получения разтвор да се напръскат плодовете, много внимателно стъблото трябва да се пръска, защото то е проводник на инфекцията от храста до плода.

Медна тел. Нарежете тънка медна тел на 3-4 см парчета, почистете я с шкурка, пробийте стеблото на растенията в долната му част и краищата на тела огънете надолу (но не усуквайте около стеблото). Много градинари твърдят, че така растението се насища с мед, и тя ще е достатъчна, за предотвратяване на опасната фитофтора.

Народните средства за болестта на основата на чесън са разнообразни. По-горе сме описали няколко рецепти с чесън.

Против въшки

Коктейлите винаги са били на мода и можем да ви предложим рецепта, която има своите потребители като: кърлежи, листни въшки, ябълков плодов червей, молци и малки личинки, които живеят свободно като молци. За тях – борова иглика или смърч.

Следната рецепта е много добър инсектициден мулч употребяем при засаждане на ягоди. В допълнение той има фунгицидни свойства – няма да се появи сиво гниене по узрелите плодове! Приготвят се върховете на лайка, бял равнец и листа от глухарче (1:1:1). Запълваме обема на сместа с три обема вода силно загрята до 45 ° С, престоява за три часа, изцеждаме и незабавно използваме.

Горещото и сурово лято допринася за значително увеличаване на популацията от листни въшки в района. За да се премахнем този бич помага пръскането на растенията с инфузия на коприва.

За борба с листните въшки можете да използвате бързия метод за получаване на инфузия на коприва. За да направите това, съберете няколко килограма листа от коприва и ги изсипате в кофа с вода. Оставя се да престои за един ден. Тази инфузия се използва срещу листни въшки без разреждане с вода. С навременната обработка на доматите с инфузията от коприва (ферментирала) значително намалява вероятността от този бич.

Против белокрилка

За справяне с белокрилката има много инсектициди. Белите пеперуди привиква бързо с препаратите и затова трябва да се използват инсектициди, които имат различни активни вещества. Пръсканията започват при появата на белокрилките. Подходящи препарати са: Адмирал 10 ЕК с карантинен срок – 3 дни; Би-58 – 0,1%, с 21 дни; Актара 25 ВГ 0,03% с 3 дни; Децис 100 ЕК – 0,017% за 7 дни и други.

При свити листа

Причината за свиване на листата може да бъде въшки, гниене или бактериална инфекция, времето – премръзване или от горещо време, липса на минерали и особено на калий, почвата е пренаситена с азот. Всяка причина може да се отстрани със съответните средства – за борба с въшките съответните препарати, при липса на минерали – наторяване с компост или органични торове. При гниене можете да отрежете стъблото на едно от растенията и ако има кафяв пръстен на напречното сечение да се изкорени, защото е заразено в бактериална инфекция, ако няма кафяв пръстен, няма нужда от изкореняване.

Други вредители и заболявания

През месомелачка се смила 200 грама чесън, добавя се по 1 суп. лъжица горчив пипер и сушена горчица, налива се в тях вода и за 1 ден се оставя. След това всичко се филтрира и се добавя до 10 литра вода. Пръскането на доматите трябва да става по веднъж на 10 дни. Природното средство е полезно и срещу листни въшки по краставици, акари, пеперуди и нощни пеперуди

За Иван Василев

Прочети още

Кога и как се пръскат доматите с йод? Добавка на мляко (веро). Поливане и подхранване. Доматите стават едри, не се напукват

♠ Полза от пръскане с йод за доматите ♠ Признаци на недостиг на йод ♠ …

6 коментара

 1. Бонка Тонева

  Българчето гледа как да забогатее за едно лято. Не го интересуват нови методи. Всички БГ зеленчуци вече имат вкус на тикви.

 2. Нина Иванова

  Не съм съгласна, че всяка година остават на същото място. Бях чела за сеитбообръщенията, има го във всеки учебник и наръчник за земеделие. Всяка година се сменя мястото на различните култури, за да се запази почвата, да се предпазят растенията от болести и т.н. Консултирайте се с агроном за разяснения.

  • Валентина Димитрова

   Има хора, които нямат много земя и отглеждат доматите всяка година на едно и също място без проблем.

 3. Мартин Палаузов

  А срещу листна въшка,белокрилка и зелева нощенка с какво да се борим?А срещу брашнеста и картофена мана? С коприва ли пак?По тая логика да лекуваме и пневмонии с билков чай!

 4. Бояна Василева

  И ние гледаме доматите по същата технология и стават много хубави и лехите ни са направени по същият начин и пръскаме със същият бордолезов разтвор и наторяваме с разреден такъв. И го правим от доста време.

 5. Десислава

  Благодаря за изключително интересната и полезна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *