Бордолезов разтвор: що е то? Приложение, приготвяне, действие, възможни рискове.

Бордолезов разтвор, Би 58, Купроцин, Нуреле, Фунгуран, сяра, син камък и сода бикарбонат при отглеждане на домати, краставици, пипер и др.

Съдържание:

Много фермери познават чудото бордолезов разтвор и активно го използват при отглеждането на различни култури. Изненадващо – новаците в бранша не са твърде отворени на тази тема и дори не се интересуват как да си го приготвят. Всъщност  това средство е отличен фунгицид; помага донякъде и при зарази от бактерии. С него се пръскат различни зеленчукови култури, лозя и овошки. Една подробност: за да се възползваме от качествата на бордолезовия разтвор, трябва да сме наясно как да го забъркаме и как да го използваме.

Какво е бордолезов разтвор?

Бордолезовият разтвор представлява смес от меден сулфат и калциев хидроокис, разтворени във вода. Медният сулфат е токсичен компонент; споменатият разтвор убива всякакви гъбични патогени, без да вреди на културното растение.

Как се е появил?

Според една популярна версия за произхода на бордолезовия разтвор той бил създаден от френския фермер Бордо, който търсел евтин вариант за растителна защита на лозето си от мана. Всъщност фунгицидът е създаден от професора по ботаника Пиер Миларде през 1882 година. Ученият търсел именно това: евтино и ефективно средство срещу маната, която по онова време съсипвала френските лозя.

Какво съдържа? Формула

Както споменахме, бордолезовият разтвор съдържа меден сулфат и калциев хидроокис или гасена вар; двете съставки в определена пропорция се разтварят във вода. Медният сулфат е съставката с фунгицидно действие; варта неутрализира киселинността на разтвора, получена от медния сулфат. Освен това тя действа антисептично.

бордолезов разтвор за лозата при мана
С бордолезов разтвор лозарите спасяват реколтата от мана

Най-често използван е еднопроцентовият бордолезов разтвор, който се приготвя от 100 л вода, килограм меден сулфат и вар: 750 г негасена или килограм и половина-два гасена (agronet.bg). Задължително се спазва следната последователност при приготвянето, ето как: Първо в 90 л вода се насипва медният сулфат – той е на кристали и се изисква време за разтварянето му.

В друг съд с 10 л вода се добавя варта; количество – в зависимост от вида й. Варовият разтвор се добавя към основния бавно, през сито и при постоянно бъркане. Когато цялата смес придобие небесно син цвят, това означава, че киселинността на медния сулфат е неутрализирана и разтворът може да се използва. Качествата му се запазват само за около 5-6 часа; останалите от пръскането количества не могат да се съхраняват, затова трябва да се приготвя само необходимото за момента.

Бордолезов разтвор с хидратна вар

Хидратната вар всъщност е вече споменатата гасена вар. Варното мляко или варовият разтвор, който се добавя към разтвора от меден сулфат, може да се приготви от негасена вар или от двойно по-голямо количество гасена за съответната концентрация.

Приложение в градинарството

Бордолезов разтвор може да се използва като средство срещу множество заболявания по растенията. Обикновено е необходим на градинарите и овощарите през пролетта и през есента. Костилковите насаждения се обработват с разтвора профилактично срещу бактериални зарази и загниване. Семковите се пръскат против бактериална некроза, плодово гниене; разтворът е полезен също и за плодни и декоративни храсти, за хвойнови насаждения.

Особено добро средство е за лозарите, на които помага срещу мана и черно гниене. Често прибягват към него и градинарите, за да предпазят насажденията от домати, картофи, цвекло и лук от различни гъбични заболявания.

Карантинен срок

Карантинният срок на бордолезовия разтвор според специализираните източници е 14 дни; определя се от токсичния ефект на медния сулфат. Същевременно немалко коментари отбелязват, че това е контактен препарат – т.е. не прониква в растителната тъкан и не е необходимо да се чака разграждането му. Следователно доброто измиване, накисване, белене на пръскани плодове и зеленчуци не би следвало да навреди при консумация.

Предимства и недостатъци

Демир бозан билки против акне

Бордолезовият разтвор има множество положителни качества. Действа бързо и на практика е с универсално приложение. Има висока ефективност в профилактиката срещу най-разпространените заболявания по овошки, зеленчуци и декоративни насаждения. Действа продължително; растението след добро пръскане може да се счита защитено за месец. Медният сулфат има и подхранващо въздействие. Разтворът се задържа стабилно върху напръсканите листни повърхности, ако не вали. Освен това не е скъп.

Макар бордолезовият разтвор да притежава всички тези плюсове, той има и някои отрицателни качества. При неправилно приготвяне на разтвора той може да навреди и на растението, и на човека. Припомняме – медният сулфат е токсична съставка.

Самото приготвяне на разтвора изисква търпение, точност и спазване на всички изисквания – това днес е малко трудна задача. Предполага поддържане на подходящи съдове, пръскачка – която нерядко се запушва при небрежно смесване на съставките. Тъй като разтворът е контактно средство, иска се много прецизна обработка на застрашените растения – отново стигаме до търпението и точността.

Има обаче и други минуси, които не са маловажни. Разтворът е несъвместим с фосфороорганичните пестициди, както и с всички вещества, които се разлагат в алкална среда. Токсичната мед с времето се натрупва в почвата и това се отразява на насажденията, особено трайните – проявява се в опадване на зелени листа и млад завръз. Освен това медните компоненти могат да проникнат в подпочвените води и това да навреди на не една екосистема.

Как действа на гъбичките?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Медните йони унищожават спорите и колониите на гъбичките при директно въздействие върху тях; затова казваме, че бордолезовият разтвор е контактно средство. Медният сулфат е токсичен, но при правилната му употреба в бордолезовия разтвор той действа само на гъбичките. Ако всичко е точно – няма вреда за листата и плодовете на обработваните култури. Гасената вар като компонент на разтвора има тази задача: да предпази растенията от изгаряния, без да снижава ефективността на медта.

Против какви гъбични заболявания се прилага?

Полезните ефекти от пръскане с бордолезов разтвор са буквално неизброими. В овощарството е средство за профилактика срещу всички петнисти поражения, причинени от гъбички; срещу сачмянка, монилия, къдравост, цилиндроспориоза. При лозята – срещу обикновена и брашнеста мана; при сиво гниене.

Как да разберем, че растенията са болни от гъбички?

Болести по доматите и лечение. Листно завиване, кафяво гниене, бронзовост и др.

При гъбични поражения лестата на лозите, овощните дървета и плодните храсти променят вида си. по тях се появяват петна с различен цвят. Те могат да потъмняват, да стават бронзови, жълти и сухи по края, да се свиват и къдрят. Възможно е по самите петна да се появи мъхесто покритие или да почернеят.

Плодовете също страдат от гъбичните заболявания. По тях също могат да се появят петна, под които в дълбочина растителната тъкан е поразена и неядивна. Гроздовите зърна например могат да са с напукани ципа, пожълтели и омекнали.

Приготвяне на бордолезов разтвор, съотношение

Приготвянето на бордолезов разтвор винаги трябва да следва две правила: това да става непосредствено преди употреба и да се спазват точно технологията и пропорциите на съставките. Важно е да се избере необходимата концентрация на разтвора в зависимост от това каква култура ще се обработва. Специалистите отбелязват и това, че бордолезовият разтвор не лекува – а предпазва от болести или при започнал болестен процес ограничават пораженията.

Обикновено пръсканията се правят с бордолезов разтвор от 1 или 3 процента. Трипроцентовият се използва за първото – пролетно пръскане на плодни дървета и храсти. В това време пъпките още не са се развили и няма опасност медните йони да изгорят младите листа и плодоносен цвят.

Евелина Лютова
Бордолезов разтвор 1%

За да приготвим еднопроцентов бордолезов разтвор, заливаме 100 г меден сулфат с един литър топла вода. В друг съд разтваряме 150 г вар също в един литър. Тарата или съдовете за разтвори не трябва да са метални. При смесването на двата разтвора варовият се налива в този с меден сулфат през цедка – така се предотвратява запушването на разпръскващите устройства и изгарянето на листа, върху които са попаднали неразтворени частици. Сместа се разрежда с още вода – така че общият обем да достигне до пет литра. Преди зареждане на пръскачката разтворът се филтрира още веднъж.

Бордолезов разтвор 2%

Двупроцентовият бордолезов разтвор най-често се използва за предзимно пръскане в овощната градина. Трябва да се изчака есенният листопад, за да започне обработката.

За 100 л разтвор са необходими два килограма меден сулфат и три килограма гасена вар. Синият камък се разтваря в 80 л вода, варта отделно – в пет литра. Спазват се всички условия на приготвянето, които вече описахме. Готовото варно мляко се налива през цедка и при непрекъснато бъркане в големия съд, където вече сме разтворили медния сулфат. След смесването доливаме още вода, докато общият обем достигне 100 л.

Бордолезов разтвор 3%

Приготвя се по вече описания начин, но трябва да се постигне друга концентрация на разтвора. Затова за 5 л трипроцентов бордолезов разтвор трябва да се осигурят 300 г меден сулфат – разтварят се в литър и половина вода. Същевременно 350 г вар разтваряме в друг съд в 2.5 л вода. След готовност на всеки от разтворите смесваме и доливаме, докато се получи планираният обем.

Продава ли се готов?

“Бордо микс 20 ВП”: това е названието на продукт, който може да спести всички проблеми около приготвянето на бордолезовия разтвор. На практика – това е готова смес за разтвор, под формата на водонамокрим прах. Сместа е микронизирана и това предотвратява запушването на пръскащите устройства. Полученият от тази смес разтвор се измива по-трудно от обикновено, защото в нея има добавки тип прилепител. Има карантинен срок 21 дни.

Инструкции за приложението

Фермерите винаги са признавали високата ефективност на коментирания бордолезов разтвор. Но за да не се получат нежелани резултати, прилагането му трябва да става строго по инструкция. Например при овошките трипроцентов разтвор се използва през март-април – до оформянето на пъпките, или непосредствено преди зимата. В етапа на интензивно развитие на културите се работи само еднопроцентов бордолезов разтвор. За младо дърво фиданка са достатъчни два литра разтвор, докато едно развито възрастно дърво се нуждае от десетина.

бордолезов разтвор кога се пръска?
И зеленчуковата градина се нуждае от бордолезов разтвор

В лозарството бордолезов разтвор се използва в ранна пролет против петнисти патологии и гниене; пръска се с около литър и половина трипроцентов разтвор на 10 квадратни метра. В късна пролет и през лятото се работи с еднопроцентов бордолезов разтвор и то основно в случаите, когато има болестни симптоми.

При култури като плодни храсти и ягоди принципът е същият: трипроцентов разтвор рано напролет и в късна есен, а през другото време – еднопроцентов. Тази концентрация е най-често прилаганата; използва се също в парници и оранжерии.

Бордолезовият разтвор върши работа и за предпазване от гниене и ръжда на цъфтящи растения и декоративни култури. Тук също се препоръчва еднопроцентов.

Пролетно пръскане

Преди разпукването на пролетните пъпки се прави пръскане с трицпроцентен бордолезов разтвор. Целта на пролетната обработка е да се унищожат гъбичните спори, останали от есента и успешно преживели зимата. Същото се отнася и за болестотворните микроорганизми, запазени в почвата. При следващите обработки до началото на есента се използва еднопроцентов разтвор. Такава може да е и концентрацията на разтвора за първа пролетна обработка, ако тя е леко закъсняла и пъпките вече са се разпукали.

Обработките се правят в сухо, топло време, рано сутрин или вечер. Пръска се равномерно по листната маса. Ако има изгледи за валеж, пръскането се отлага: бързото му измиване прави операцията напълно безполезна.

При пръскането разтворът се стича по стеблата на насажденията, прониква във всички малки цепнатинки, където са лагерували патогенните микроорганизми.

Есенно пръскане

Най-доброто време за есенна обработка на трайните насаждения е през ноември. Вегетативният период при всички растения приключва и дори при висока концентрация разтворът няма да навреди. Затова пък може да стопира болестите, които са се развили през топлите месеци и да унищожи причинителите им.

Бордолезовият разтвор позволява успешно да се преборим с всякакви видове мана, гниене и други опасни болести. Есенната обработка е добра с това, че може да изтреби всички вредители без да засегне полезните насекоми. Освен това вече няма завръз или зреещ плод, с които пръскането да се съобразява.

Кога се пръскат доматите с бордолезов разтвор и как?

Пръскане на домати. Схема. С аспирин, бордолезов разтвор и още 30+ рецепти, препарати

Градинарите препоръчват до четири пръскания на доматите за сезон. За последно може да се пръска две седмици преди тоталното бране на реколтата.

Пръскането е средно с два литра разтвор на 10 квадратни метра насаждение. Най-голямо внимание се отделя на слабо развитите, болни растения или нападнати от вредители. Всъщност няма строго определени срокове за процедурата – но е добре да не се пръскат растения, по които вече има зреещи плодове. Колкото и да си казваме, че следите от разтвора се измиват лесно, те си остават опасни за човека. Концентрацията на разтвора за домати е от половин процент до 0.75%.

Не бива да се забравя, че бордолезовият разтвор е токсичен и прилагането му не е безопасно. За провеждането на процедурата се препоръчват най-малкото марлена маска и ръкавици. По време на пръскането не се препоръчва хранене, пиене или палене на цигара.

Пръскане на лозе

Схема за пръскане на лозя и през есента на 2019 срещу болести и вредители

Вече споменахме, че лозето се пръска с 3-процентов разтвор преди началото на вегетацията. В късна пролет, през лятото и в ранна есен пръскането е с еднопроцентов разтвор, като се спазват общите изисквания за боравене с фунгицида.

Много специалисти и опитни фермери считат две такива обработки за достатъчни, но това е в зависимост от природните условия. След градушка например е необходима допълнителна обработка, и то не по-късно от 16 часа след събитието – разбира се, ако моментните условия го позволяват. Първото лятно пръскане не е заковано в календара, а се провежда при първите симптоми на маната. Последното пръскане трябва да е около 2-3 седмици преди гроздобера.

Бордолезов разтвор за рози

Като многогодишно растение розите имат нужда от пръскане преди началото на вегетацията – и след това за предпазване от болести като ръжда, гниене,  и мана. Използва се еднопроцентов разтвор, включително при необходимост и през летните месеци. За профилактика срещу червени листни петна се прави предзимно пръскане с двупроцентов бордолезов разтвор.

Бордолезов разтвор, пръскане на рози
И рози се пръскат с бордолезов разтвор!

Пръскане на дръвчета, овошки, плодни храсти

Обработката на овощните дървета и плодни храсти започва преди началото на пролетта с трипроцентов бордолезов разтвор. След появата на листа и цъфтеж не бива да се пръска; препоръчва се пестеливо прилагане на разтвор с концентрация един процент през лятото. Последното пръскане е до две-три седмици преди брането на плодовете. Прави се и предзимна обработка с трипроцентов бордолезов разтвор, след като листната маса е опадала.

Обработка на почвата

За да се опазят кореноплодите от гъбички, градинарите обработват почвата преди изваждането на реколтата или непосредствено след това. Разтворът в този случай е еднопроцентов. Почвата трябва да е рохкава, за да може капките да проникнат в дълбочина. Някои стопани правят това с лейка, но препоръката е и в подобни случаи да се работи с пръскачка.

Негативни изменения при неправилна обработка

При пръскането на лозя, зеленчукови и овощни градини с мед съдържащи  препарати трябва да се помни, че този химически елемент бързо се натрупва в почвата и много бавно се отмива. Излишъкът от мед променя листата – прави ги кафеникави, по тях се появяват жълти жилки; растенията забавят растежа си и зле усвояватжелязото от почвата. По корените им се образуват множество странични разклонения. На терени, които дълго време са били облаботвани с бордолезов разтвор, културите не даватдобър добив, а някои направо загиват.

Бордолезовият разтвор е едно от най-ефективните средства за борба с гъбичните заболявания наистина. Но за да не причиним вреди, при използването му трябва да спазваме всички инструкции и правила.

Пръскане на пипер

За предпазване на насажденията от пипер от гъбични болести се препоръчва обработка на почвата преди сеитба с бордолезов разтвор. Пръскането обикновено е с еднопроцентов, но се допуска и трипроцентов около 3-4 седмици преди сеитба. При вече развити растения наличието на симптоми на мана или друга патология освен съвременните фунгициди е възможно да се приложи внимателно и след косултация до еднопроцентов бордолезов разтвор.

За краставици

Профилактика и лечение на петнистост и брашнеста мана при краставиците може да се направи и с бордолезов разтвор. Пръска се с разтвор, чиято концентрация е най-добре да бъде един процент. Важно е разтворът да се приготви по всички правила. Краставиците се пръскат два-три пъти с интервали от по една седмица. Достатъчен е един литър на 10 квадратни метра леха

Мерки за безопасност

Бордолезовият разтвор се използва при спазването на определени мерки за безопасност. За най-сигурно се работи с очила, респиратор и ръкавици. Препоръчва се въздържане от употреба по време, когато наблюдаваната култура започва да дава реколта.

Особено важно е приготвянето да следва точно правилата, за да не се получат неприятни последици като изгаряне на листна маса и гибел на растенията.

Ако берем плодове или зеленчуци веднага след пръскането, консумацията им е опасна за здравето. Най-добре е последното пръскане преди бране на овошки да е 15 дни до прибирането, на зеленчуците – 20 дни, на ягоди и плодни храсти 25 дни.

При прекалено често пръскане медта се натрупва в почвата – опасност, която вече коментирахме.

Друго правило е бордолезовият разтвор да не се смесва с друг фунгицид или сапун.

Насажденията се пръскат в сухо и безветрено време. Работи се сутрин рано или злед залез, когато няма силно слънчево греене.

Сухите съставки за разтвора могат да траят дълго, но готовият разтвор се използва още в деня на приготвянето му.

Важно е готовият разтвор на се пази от достъп на деца и домашни животи заради токсичността му.

Аналози на бордолезовия разтвор

Макар да е класически фунгицид с много положителни качества, бордолезовият разтвор често е заместван от други препарати. Използването им цели предпазване от същите неприятели.

Шампион

Кампион е меден фунгицид; препарат с контактно предпазно действие. Силно токсичен; задължително употребата му става при наличието на предпазни средства. Основно – против мана по лозя и зеленчуци, струпясване и къдравост по овошки, мана по картофи и гъбични по цвекло. Има карантинен срок 14 дни; повторения на пръскането – през интервали от 10 дни.

Бордо микс

Нов тип продукт: готова суха смес от микронизираните съставки на бордолезовия разтвор, в правилно съотношение за добавяне на точен обем вода. Има карантинен срок от три дни за краставици и тиквички, лук и чесън – до 21 за лозя. Има приложение при широк спектър гъбични заболявания. Икономичен вариант за приготвяне на малки дози бордолезов разтвор с балансирани качества.

Фунгуран

Меден фунгицид с контактно действие; съдържа меден хидрооксид. Помага при гъбични и бактериални зарази; блокира развитието на патогените и причинява гибелта на колониите им.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Купроксат

Този препарат представлява емулсия от триосновен меден сулфат. Прилага се срещу гъбични зарази по лозя, домати и картофи, тютюн, ябълки и круши.

Купроцин

Още един меден препарат; комбинация от меден оксихлорид и манкозеб. Специално препоръчван срещу лозова мана; има карантинен срок 14 дни. Не трябва да се смесва с продукти, които имат алкална реакция.

Заедно с други вещества

С Нуреле

Нуреле е широкоспектърен инсектицид, който не търпи комбиниране с продукти на алкална основа. Не бива да се смесва с бордолезов разтвор.

С Акарзин

Имаме налице контактен инсекто-акарицид; продуктът съдържа 85% минерално масло. Нетоксичен за хора и топлокръвни животни, със седемдневен карантинен период. Подходящ е за пролетна профилактика – след зарязването на трайните насаждения; пръска се с трипроцентов разтвор акарзин, а впоследствие и с двупроцентов бордолезов разтвор.

Сяра

Сяра и серни препарати традиционно се използват срещу разновидностите на мана и ръжда. Възможни са последователни обработки с такъв тип продукти и бордолезов разтвор, но също и смесване на бордолезов разтвор с 0.6% тиозол или 0.3% кумулус срещу мана и оидиум по лозята.

Би 58

Би 58 е емулсия диметоат – органофосфорен инсектицид с контактно и стомашно действие; бързо усвояван и ефективен срещу множество вредители. Не търпи смесване с препарати на алкална основа, сероваров и бордолезов разтвор.

Сода бикарбонат

Содов разтвор пази лозята от брашнеста мана и гниене: пръска се с разтвор от 70 г сода на 10 л вода. Разтворът е алкален и нетраен; използва се в рамките на три часа – след това губи качествата си. Възможно е редуване с бордолезов разтвор, като при содата степента на агресивност и токсичен риск е значително по-ниска.

Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Кога и как се пръскат доматите с йод? Добавка на мляко (веро). Поливане и подхранване. Доматите стават едри, не се напукват

♠ Полза от пръскане с йод за доматите ♠ Признаци на недостиг на йод ♠ …

Едно мнение

  1. Привет,моля да поясните не ми стана ясно за пръскането с карбамид.Есен 35 грама,а пролет 700 гр.Така ли е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *