Ридомил голд: Каква е дозата, може ли да се замести, какъв е карантинният срок на препарата за домати, пипер и краставици

Каква е точната дозировка на препарата? Цена на Ридомил Голд и откъде се взема? Има ли добър заместител? Карантинен срок

Още в текста: Карантина за Ridomil Gold. Пръскане на домати. Какво приложение има фунгицидът Ридомил голд. Как точно се използва за пръскане на и пипер?

Ридомил голд: запомнете това название, ако сте решили да се занимавате с градинарство или домашно био земеделие. Така се казва един от най-популярните фунгициди – верни помощници в агропрактиките; продуктът се отличава със системно действие и ефективност срещу цял куп болести по растенията. Ако спазвате дозировките и режима на приложение, вашите растения ще са надеждно защитени.

Какво е Ридомил голд

Ридомил голд е фунгицид, т.е. средство за растителна защита от гъбични заболявания. Продават го под формата на прах или гранули; от тях се приготвя разтвор с определена концентрация. Следва пръскане по инструкция – и растението е защитено цялостно, от корена до плодовете.

Описание

Ридомил голд е фунгицид от системно-контактен тип. Има два активни компонента: металаксил – 4%, и манкоцеб – 64%. Препаратът прониква в тъканите на третираното растение, като осигурява пълна защита на всичките му части. Металаксилът се наслагва по повърхността на листата и стеблата. Така се получава двойна защита, която предпазва насажденията от рецидив на гъбичната инфекция при адаптацията на патогена към химикалите.

Карантинен срок на ридомил голд, дозировка, цена
Ридомил голд може да се намери в различни разфасовки, включително и вносни.

Препаратът се използва при спазване на точно определени инструкции. Квалифициран е с втори клас опасност за човешкото здраве и трети – за пчелите. Не бива да се допуска попадането му във водни басейни, тъй като е убийствен за рибите.

Приложение

Най-често препаратът Ридомил голд се използва за профилактика срещу фитофтороза и алтернариоза  по доматите и картофите; при пероноспороза по краставиците и лука, при лозова мана. Ридомил голд е с най-висока ефективност именно при пероноспоровите гъби. Не върши работа срещу гъбички на брашнестата мана.

Цена

Ридомил голд в различни разфасовки се продава по щандове и магазини за семена, торове и препарати за растителна защита. Хубаво е, че могат да се купят и съвсем малки количества – от порядъка на 50 г. Такова пакетче може да се купи за 4-5 лв; цената зависи от произхода и доставчика. Има и разфасовки по 100 г за 9-10 лв, 500 г за 25 лв, 5 кг за 217 лв и др.

Инструкция за пръскане с Ридомил

Всеки фунгицид –особено Лтоксичен като Ридомил голд, се използва при строго спазване на определени правила. Ето ги:

 • Обработката на насажденията за профилактика или лечение се изпълнява сутрин или вечер; избират се сухи и безветрени дни;
 • Разтворът не се използва за други култури – а само за тази, за която е приготвен;
 • При лечебно пръскане Ридомил голд се комбинира с други куративни/лечебни фунгициди;
 • Приготвеният разтвор се използва изцяло; не бива да се оставят остатъчни количества за по-късна употреба;
 • Приготвя се количество, достатъчно за пълна обработка на насажденията, иначе няма да има траен ефект;
 • Максималният брой процедури за един сезон е 3 до 4.

Ако пръскането е лечебно, т.е. растенията вече боледуват, обработката с Ридомил голд трябва да бъде предхождана от пръскане с лечебен препарат. Интервалът между тях е една седмица. Още 7 дни след  обработката с Ридомил голд отново се прави пръскане с лечебния фунгицид. Коментираният продукт е съвместим с много препарати, възможни са различни комбинации в търсене на най-доброто лечение. Изключват се само разтворите с алкална реакция.

Пръскане на домати

Големи поражения на доматите нанася коварната фитофтороза. Заразяването по-често се случва през втората половина на лятото, когато започват леки застудявания и вали. Ако сезонът е дъждовен, заболяването може да се развие и по-рано. Важно е още при първите признаци да започне обработка с Ридомил голд.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Пръскането е със стандартен разтвор – 25 г на 5 л вода. Разтворът се приготвя 2-3 часа преди обработката. Необходимо е да се разпределят по 30 мл на квадратен метър насаждения. Пръска се 2-3 пъти през 10 дни.

Пръскане на пипер

Пиперът също е податлив на заболявания като фитофтороза и брашнеста мана. В зависимост от условията специалистите могат да препоръчат профилактични и лечебни пръскания, като се спазва правилото да не се провежда обработка с механично смесени разтвори. Ридомил голд може да се съчетава с неутрални или кисели разтвори, но с интервал между тях.

Пръскане на домати и пипер с Ридомил Голд
Пръскането с Ридомил голд изисква спазване на определени правила

Първата обработка на насажденията се провежда в етапа на вегетация и е профилактична. Две седмици по-късно се прави втора, ако е налице висок риск от развитие на фитофтороза. Ако се налага, прави се и трета обработка. Тя трябва да е съобразена с прибирането на реколтата и задължително се спазва карантинен срок  от 14 дни преди брането на готовия пипер.

 • Приготвеният разтвор се използва в рамките на няколко часа, не бива да се съхранява по-дълго от един ден. Обичайната концентрация на работния разтвор е 25 г на 10 л вода, но ако поражението е сериозно дозата на фунгицида се удвоява. Тази концентрация върши работа за профилактика и лечение при мана, фитофтороза и пероноспороза.
Пръскане на краставици

За тази култура се препоръчва приложение при заразяване на насажденията с пероноспороза. Обикновено първите признаци на заболяването стават видими в началото на цъфтежа. Тогава без отлагане трябва да се пръска. Болните растения се разпознават лесно: горната повърхност на листата им се покрива с жълтеникави масленисти петна, а долната – с виолетов налеп. С развитието на болестта листата изсъхват и стават трошливи. Заразените растения дават малко завръз и краставичките нямат добър вкус.

Болести по доматите. Вижте как да ги разпознаваме, как да предпазваме растенията и как да ги лекуваме

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Разтворът за пръскане е стандартен, около 20-35 мл от него са достатъчни за един квадратен метър засадена площ. Пръска се три пъти през интервали от по две седмици.

И тук важи карантинното правило – реколтата да се събира най-малко две седмици след последното пръскане.

Дозировка на Ридомил Голд, стандартна доза

Вече стана дума, че стандартната концентрация на разтвора от фунгицида е 25 г на 10 л вода; често обаче се налага тя да се удвои. Базовият разтвор се приготвя в подходящ съд, като е необходимо да се изчисли точното количество според площта и целта на обработката, дали е профилактична или лечебна.  Разтворът прониква в растението в рамките на половин час; освен това по повърхността на листата се образува защитен филм, така се дори по-късно да завали дъжд, няма нужда пръскането да се повтори.

Най-добре се получава разтвор, който е приготвен по следния начин: налива се в подходящ съд половината количество от необходимата вода; сипват се гранулите на фунгицида и се разбъркват енергично до пълното им разтваряне. Долива се останалата вода, като се бърка непрекъснато. Следвайки препорката за обработка само сутрин или вечер трябва да отбележим, че ако сутринта има обилна роса, пръскането трябва да се извърши вечерта. Най-сериозна грешка се допуска ако се пръска в разгара на деня, в горещо време.

Карантинен срок на Ридомил Голд

Карантинните срокове се спазват задължително; да незабравяме, че коментираният фунгицид е токсичен.

Ето колко дни трябва да са изминали от последното пръскане с Ридомил голд, преди да си наберем домати или друг продукт от собствената градина:

Евелина Лютова
 • За домати оранжерийно производство – 20 дни, за полско производство – две седмици;
 • За краставици от оранжерия – 14 дни, за полско производство – 20 дни;
 • Препоръчва се и спазването на мерки за безопасност при работа с фунгицида (magasini.net).
Ридомил голд приложение
Ридомил голд се радва на популярност в много страни

Опасности

Препаратът Ридомил голд е токсичен, затова при използването му трябва да се спазват правила за индивидуална защита. Ето как:

 • Работи се само в специално облекло, с очила и респиратор;
 • Използват се специални съдове за приготвянето на разтвора;
 • Задължително се спазват посочените от производителя или консултанта дозировки;
 • Препаратът се съхранява на място, където  няма случаен достъп или условията могат да го повредят;
 • Опаковките от фунгицида се унищожават или се утилизират.

Ако разтворът случайно попадне върху кожата, мястото трябва веднага да се измие обилно с вода. При случайно вдишване или поглъщане се пие много вода и незабавно се търси лекарска помощ.

След пръскането облеклото отива за пране; душът е задължителен.

Рискът от отравяне е реален, затова правилата за безопасност не бива да се пренебрегват.

Заместители на Ридомил Голд

Ридомил голд е препарат с доказани качества: той е ефективен и профилактиката с него е успешна дори при висок риск от заразяване на растенията; постига максимален контрол върху инфекцията в период на активото развитие на културата; защитава задълго всички части на третираните растения.

Същевременно по една или друга причина Рикомил голд е заменян от други продукти. Най-баналната от тях е липсата му на пазара, което може понякога да се случи. Какво да вземем тогава?

Пазарът на подобни продукти у нас е удивително богат. Трудно е да открием абсолютен заместител на Ридомил голд – но в някои случаи друг системен фунгицид вероятно е по-подходящ или достъпен от него. Важно е да се знае дали ще пръскаме профилактично или с лечебна цел, както и точната диагноза на заразата, от която страдат насажденията. Специалистите лесно ще се ориентират, а любителите все пак е добре да се допитат при избора си до по-вещи хора. Ето и някои имена на възможни заместители:

Корсейт  Р ВП; Тохаз; Акробат; Алиет флаш; Арметил М; Байфидан; Верита ВП; Вивандо, и пр. Трябва да припомним, че в случая става дума за т.н. системно-контактни фунгициди – продуктът прониква в растителната тъкан, усвоява се и така цялостно защитава растението.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Пръскане на домати срещу болести и вредители. Има изпитани домашни средства

Видео

Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Изключване при Голф 3 и 4, Ауди А4 и Опел. Емулатор за имобилайзер. Цена

Премахване на имобилайзер (ВИДЕО). Какво е и какъв проблем можем да имаме?

Как става премахване на имобилайзер? Какво представлява това и какъв проблем може да създаде. Начини …

5 Мнения

 1. Румяна Стефанова

  Лозето се пръска с комбиниран разтвор от Топаз или Байфидан, Акрабат, Верита или Ридомил голд и Нисоран или Би 58.

 2. Димо Рачев

  Веднъж бях пръскал доматите с Ридомил Голд и някои спряха да растат окончателно, листата им станаха твърди и чупливи и до есента нито вързаха, нито цъфнаха. Абсолютно поражение.

  • Митко Рангелов

   Имал съм случай с пръскане с Ридомил Голд. Няма оправяне, не растат, не дават плод, листата са чупливи. Ако е така, търсете нов разсад, сложете на ново място

 3. Валери Станков

  При пожълтели листа на краставиците Фунгицидите-Ридомил голд, Верита, Екуейшън, Куадрис и др.Отивате в селскостопанска аптека и ще ви препоръчат, важна е и концентрацията!

 4. Марта Върбанова

  В началото аз пръсках само с ридомил и вастак ,но след като завързаха плодове,само с кисело мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *