Оспамокс 1000 и др.. Как точно се пие като антибиотик за зъб, гърло?

♠ Като антибиотик за зъб ♠ Цена ♠ При хеликобактер пилори ♠ При пъпки, акне ♠ Лаймска болест (борелиоза) ♠ Дозиране на Оспамокс

 Още в текста: ♠ Предозиране ♠ Странични ефекти и вреди ♠ Мнения за Оспамокс ♠ Видове Оспамокс + цена ♠ Аналогични лекарства с амоксицилин ♠ Аналози с клавуланова к-на ♠  Заместители от пеницилиновия ред ♠ Други антибиотици

Оспамокс е антибиотик, представител на най-използваното по света активно вещество – амоксицилин (вид пеницилин). Спектърът му на работа е от най-широките.

Лекарства с амоксицилин се произвеждат от множество производители, сред които и водещи, и слабо известни фармацевтични компании.

Десетки са търговските наименования на амоксицилина. Теоретично лекарствата с тази съставка би трябвало да притежават еднакви свойства. Но в реалния живот не е така. Действеността на конкретен препарат зависи от технологичния процес и добросъвестността на производителя.

Какво е Оспамокс

Той е полусинтетичен антибиотик за системно използване.Оспамокс, антибиотик амоксицилин

Активната му съставка е изобретена през 1972 г. Тя усъвършенства най-доброто към онзи момент – ампицилина, като увеличава скоростта на усвояване.

Подобреното усвояване позволява да се премине от инжектиране (ампицилин) към таблетки (амоксицилин). Новият полусинтетичен препарат става лесен за използване, а терапията се поевтинява. Сериозно се разширява броят на бактериите, към които лекарството е ефективно.

Оспамокс се произвежда от австрийската компания Sandoz. Тя предлага разнообразие от лекарствени форми и различен грамаж на активната съставка. Това позволява гъвкаво и лесно дозиране спрямо нуждите на конкретния пациент.

Какво лекува?

Оспамокс® е показан за перорална терапия на бактериални инфекции, предизвикани от грам-полож. и -отриц. патогени, чувствителни към амоксицилин.

Конкретни инфекциозно-възпалителни патологии:

 • Инфектиране на горни дихат. пътища, включ. на ушите, носа и гърлото: остър среден отит, остър синузит и бактериален фарингит;
 • Инфектиране на долни дихат. пътища: обостряне на хроничен бронхит, извънболнична пневмония;
 • Инфекции стомашно-чревния тракт: бактериален ентерит, инфекции от Н. Pylori;
 • Инфектиране на отделит. система: пиелонефрит, цистит, простатит, епидидимит, уретрит, неусложнена гонорея;
 • Инфекции на кожа и подкожни тъкани;
 • Ендокардит: профилактика на пациенти от групата на риска, напр. при провеждане на стоматологична процедура;
 • Лаймска болест в стартов етап (при кърлежово ухапване).

Как се прилага Оспамокс?

“Фигурин

Дихателните инфекции са първо показание за изписването на този антибиотик.

За гърло: При грип, ОРВИ

(простуда, настинка)

Приемането на антибактериални препарати по време на грип и респираторни инфекции (дори при баналните простуди/ настинки) не се препоръчва или е безсмислено. 90-95% от острите инфекции са вирусни, а антибиотиците работят против бактерии.

Обаче т.нар. ОРВИ могат да се усложнят до бактериални. При такива простуди антибиотикът не само е възможен, но той е просто необходим.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Следователно Оспамокс е показан не при проста простуда, а при усложнена бактериална инфекция.

Как да разпознаем кога се случва усложняване?

ОРВИ започва стандартно: умора, субфебрилна температура (при децата може и втрисане), следват кашлица, хрема, болка в гърлото и т.н. Всичко върви по план, който на всеки е познат (потенциално здравият възрастен може да прихване такава инфекция до 10 пъти в годината).

Най-добрите цени за реклама са в "Паралел 42", достигнете до 20 000 читатели на ден ТУК =====>

Но в даден момент може да се излезе от „плана“. Нормално е след седмица пациентът да започне да се поправя. Ако вместо това кашлицата му стане по-дълбока, гърлото боли като в първия ден или по-интензивно, а повишената температура е задържана, то той е чул първия звънец за усложняване на състоянието. Важно е този момент да не се пропуска.

Категорични признаци, които показват усложняване на простудата и грипа, както и необходимостта да се премине към антибиотик:

 1. Рязко влошаване на общото състояние вместо подобряване;
 2. Поява на дълбока мокра кашлица;
 3. Рязък подем на температурата до 38°С и повече.
Оспамокс, антибиотик амоксицилин
Оспамокс е идеален антибиотик за гърло и дихателни пътища

Ако при простуда 2-3 дни се чувствате относително нормално, но изведнъж състоянието ви се влоши, следва да се започне терапия с антибиотик.

Простуда, преминаваща в…

Евелина Лютова

Пневмония

Усложнената простуда е изключение и се случва при слаба имунна система. Затова има определена рискова група (имуноНЕкомпетентни болни), за които Оспамокс е показан.

Това са:

 • мъници, чиято имунна с-ма е несъвършена. Те по-рано не са се срещали с повечето видове вируси и бактерии, което значи, че нямат придобит имунитет към тях;
 • възрастните хора, тъй като в старческа възраст имунитетът отслабва не по-малко от детския. Причината са ред хронични заболявания, натрупвани с годините. Над 60 г. са характерни внезапни пневмонии, които протичат крайно тежко;
 • пациенти след трансплантация и при други случаи на прием на лекарства, потискащи имунитета;
 • онкопациенти, при които заболяването затормозява работата на имунната с-ма;
 • болни, продължително приемащи кортикостероидни препарати;
 • пациенти с ХИВ.

При останалите хора имунната с-ма би трябвало да работи относително нормално и вероятност от усложняване на респираторната инфекция е минимална. Следователно и простудата минава без антибиотик.

Оспамокс при усложнени респираторни инфекции се приема според лекарската преценка.

 • Стандартно при средна тежест на остра инфекция се назначава трикратен прием Х 500 мг.
 • При тежко протичане и в период на рецидив се назначава три- или четирикратен прием Х 750-1000 мг.

Дозите се приемат през равен бр. часове.

За проблеми с уши, нос, гърло

(болки в гърлото, кашлица, гнойна ангина и др.)

Инфекциите на УНГ-органите са първо показание за изписването на Оспамокс като антибиотик за гърло, синузит, отит и др.

Диагнозите, при които лекарството е най-успешно, са: остър среден отит, остър синузит (достоверно диагностициран) и потвърден тонзилит, причинен от бета-хемолитични стрептококи от група А.

Изписването на антибиотик за гърло се диктува от широката разпространеност на бактериалните инфекции на УНГ-органите, особено в детска възраст, и честото развиване на усложнения.

Бактериалният спектър на причинителите на такива инфектирания отдавна са описани. В 80-95% от случаите възбудителят е β -хемолитичен стрептокок гр.А. Тази бактерия е високочувствителна към пеницилин и съответно амоксицилинът е смята за лекарство от първи избор в терапията.

Оспамокс® показва висока ефикасност при деца с остър тонзилит (ангина) и остър среден отит. Важен довод за избора му е високата безопасност на лечението. Оспамокс се възприема до 95% независимо от приема на храна, не се разрушава в киселата среда на стомаха.

При приема на Оспамокс се отбелязват високи концентрации в кръвта, бронхиалния и други секрети, в тъканите на белите дробове, в течността на средното ухо, в плевралната и перитониалните течности и урината.

Амоксицилин запазва концентрация в кръвната плазма над минималната. Това осигурява максимална ефективност на препарата. В същото време благодарение на високата усвояемост влиянието върху стомаха е минимално.

Как се приема Оспамокс?

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
Оспамокс се дава и на деца с повишено внимание относно дозировката и теглото на детето.

При терапия на инфекции, провокирани от стрептококи, пациентите приемат антибиотика не под 10 дни. Потребно е лечението да продължи 2-3 дни след изчезването на всички симптоми на заболяването.

Дозирането в диапазона

 • 10-14 г. е 2 Х 500 мг (1 таблетка);
 • 14-18 г. е 3 Х 500 мг;
 • Над 18 г. е 3 Х 500-750-1000 мг според тежестта на конкретната инфекция.

Деца, чието тегло не надвишава 40 кг, могат да изпиват за денонощие максимална доза от 100 мг за всеки свой кг.

При цистит и възпаление на яйчниците

Оспамокс е лекарство от първи избор и при ред бактериални инфектирания на отделителната с-ма и малкия таз. Конкретни диагнози, при които препаратът показва висока ефикасност, са:

 • Уретрит;
 • Ендометрит;
 • Цистит;
 • Пиелит;
 • Простатит;
 • Пиелонефрит;
 • Цервицит;
 • Салпингит;
 • Оофорит (възпаляване на яйчници);
 • Бактериален вагинит и др.

Лечението на цистит се провежда според симптомите. Обичайно то се заключава в назначаването на курс антибиотик.

Един от разпространените препарати за инфектирания на отделителна с-ма, е Оспамокс. Според ред медицински изследвания, около 25 % от днес циркулиращите щамове чревна пръчица са устойчиви към този антибиотик. Но въпреки това Оспамокс и препаратите с амоксицилин се явяват първа линия лекарствени средства.

Оспамокс се пие на 8/12 ч., според тежестта на инфекцията.

Като антибиотик за зъб

Амоксицилин е най-изписваният антибиотик при инфектирания в устната кухина. Той е показан при болезнени усещания, след отстраняване на зъб (и мъдрец), при периостит на венеца, при възпаляване на зъбния корен и др. Друго приложение е риск от разпространяване на инфекциозни процеси по зъбната и костната тъкани.

Оспамокс се изписва, когато проблемът стане достатъчно сериозен. Той ограничава и предотвратява разрастването на възпалителния процес. С него се избягват множество негативни последствия.

Пулпит и периодонтит са разни степени на възпаление, които често идват като последствие от дълбоки кариозни процеси и тежки механични травми. И двете заболявания протичат тежко и болезнено. Но антибиотикът при възпаляване на венеца и корена на зъба не се назначава автоматично и веднага.

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
Някои диагнози в стоматологията изискват антибиотична терапия

Показания за използване на силнодействащ антибиотик:

 • Периодонтален абсцес във венеца;
 • Дълбоки пародонтални джобове;
 • Невъзможност за провеждането на качествена обработка на възпаленото място.

Продължителността на курса се изменя според сложността на възпаляването. Обикновено продължава в диапазона 5 – 10 дни и не се препоръчва междувременно прекъсване.

Оспамокс се прилага и в качеството на профилактика на пациенти, рискови за развиване на ендокардит, на които ще се провежда стоматологична процедура.

За профилактика на сърцето Оспамокс се поема 1 час пред манипулация (операцията), като стандартно препоръчителната доза е 2000-3000 мг за възрастен и 50мг/кг за деца.

При хеликобактер пилори

Оспамокс е ефикасен при бактериално-причинен ентерит и заболявания, провокирани от хеликобактер пилори.

Н.pylori колонизира повърхността и гънките на стомашната лигавица и значително затруднява антибактериалната терапия. Успешното лечение ляга върху съчетаване на препарати, които предотвратяват възникването на резистентност и стигат до бактериите в различните участъци на стомаха. Терапията трябва да гарантира, че дори и малка популация от микроорганизмите не трябва да остане жизнеспособна.

Амоксицилин (Оспамокс) е стабилен в кисела среда (стомаха). Лекарството инхибира образуването на кл. стена на микроорганизма. То действа и локално, и системно след поемането му от кръвния поток и последващото проникване в стомашната кухина.

Н.pylori демонстрира добра чувствителност към Оспамокс, но за категоричното й ликвидиране трябва комплексна терапия.

При пъпки, акне

Лекуването на гнойни образувания по кожата с амоксицилин (Оспамокс) е сериозно действие и се подчинява на някои правила:

Изисква лекарско назначение поради риска от странични реакции и неправилно подбиране на дозировката;

Необходимо е да се знае конкретният възбудител на възпалителния процес (да се направи диагностика);

Антибиотикът потиска микрофлората и е препоръчително да се комбинира с пре- и пробиотици.

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
При някои ситуации антибиотикът е неизбежен

Правила за прилагане Оспамокс:

 • Вътрешен прием не е необходим, ако заболяването протича в лека форма, с единични пъпки. В такъв случай е достатъчно обработване на повърхността на кожата;
 • При прогресиране на болестта с средна форма и при тежки поражения медикаментът се прилага комплексно – вътрешно и външно.

Прилагане:

 • Ако гнойните образувания са много, Оспамокс се употребява двукратно за деня, сутринта и вечер;
 • При слаби поражения Оспамокс се прилага веднъж, след събуждане.
 • Локална употреба: 1 таблетка се стрива на прах и се разтваря в малко водичка, докато се получи кашица. С памук разреденото лекарство се нанася в/у пъпките и се оставя за 5-10 мин. Отстраняването е с топла вода. 1-2 пъти на седмица.
 • Алтернативна рецепта: 2 таблетки Оспамокс се стриват и се смесват със сок алое. Поставя се точково върху възпалението, държи се 10 мин. и се измива с вода. Процедурата е през ден, ок. 7-8 пъти.
 • Алтернатива №2: смесва се 1 таблетка Оспамокс с 10 г детски крем и 1 ампула ретинол. След щателно разбъркване кремчето се намазва на пъпките. След 10 мин. се отмива със сапун.

Системното приложение на Осмапокс е ефективно при ред други инфекции на кожа и подкожни тъкани: еризипел, импетиго, вторично инфектирани дерматози.

Лаймска болест (борелиоза)

Оспамокс е показан за ранния стадий на заболяването, веднага след установяване на кърлежовото ухапване. Да се определи дали при ухапването се е случило инфектиране, е сложно и става с изследвания. Те не винаги могат да бъдат проведени веднага или ухапаният късно обръща внимание. Затова инфекционистите понякога приемат решение за антибиотична терапия.

За лечение на ухапани от кърлеж – като превантивна и планова терапия, обичайно се дават доксициклин и амоксицилин.

Качество на амоксицилин е, че не се разрушава в стомашна среда и добре се усвоява. Формите са удобни, а наличието на суспензия позволява даването му и на малки пациенти. Дозирането е според телесната маса.

Като превантивна терапия след ухапване от кърлеж Оспамокс се назначава за 5 дни.

При изразена ярка симптоматика на Лаймска болест приемането на антибиотика варира от 3 до 4 седмици.

Още диагнози ТУК: Оспамокс при бронхит, ларингит, при алергия и гъбички, при разстройство. 

Дозиране на Оспамокс

Таблетките не се раздъвкват. Преглъщат се с вода.

 • Пациенти над 40 кг – 2 или 3 приемания, максимум от 750 до 3000 мг за 24 ч.;
 • Пациенти под 40 кг – 2 или 3 приемания, максимумът е 40 до 90 мг за всеки кг от теглото.
  Оспамокс, антибиотик амоксицилин
  Дозировката на Оспамокс 1000 или 500 и др. зависи от теглото на пациента.

Предозиране на Оспамокс

Ако препаратът е приет в големи дози, пациентът може да изпита гадене, нарушение на изхождането, повръщане като следствие от нарушен баланс на соли и вода в тялото.

Срещу предозиране на Оспамокс няма специфичен антидот.

При предозиране помагат промиване на стомаха, солеви слабителни, ентеросорбенти.

При нарушен баланс на соли и вода се приемат препарати за възстановяване на електролитите.

Активният компонент на Оспамокс се извежда при хемодиализа.

Противопоказания: хиперчувствителност към пеницилин.

При бременност приемането е показано, ако специалист прецени, че ползата превишава потенциалния риск.

При лактация кърменето се преустановява за времето на терапията.

Странични ефекти и вреди

Всички изменения, получени при приема на Оспамокс, са обратими и изчезват с прекратяване на терапията.

По-чести реакции са:

 • стомашен дискомфорт, гадене, загуба на апетит, метеоризъм, сухота в устата, диария, нарушени вкусови възприятия, дисбактериоза. Всички те се изразяват в лека степен и изчезват след терапията;
 • кожни реакции – зачервяване, сърбежи, уртикария. Незабавната поява на уртикария показва непоносимост към амоксицилин и изисква прекратяване на терапията.

Рядко отбелязвани реакции са:

Мнения за Оспамокс

 • Диана: Пишат ни Оспамокс, когато симптомите не минат за 3 дни. Харесвам го, защото не разстройва червата. Много бързо се задейства, от втория ден ни олеква.
 • Маргарита С.: Оспамокс е добър, но напоследък не помага на малкия. Започнаха да ни изписват Амоксиклав. Добре е, няма алергии, обаче явно станахме резистентни.
 • Елена: Сама си назначих пеницилин – Оспамокс, защото имах температура. Въобще не помогна, задържах 37,1-37,3. Докато стигна до УНГ вече наистина ми потрябва антибиотик. Не се самолекувайте, съвет!
 • ИринаВол: Изписаха на мъжа ми за възпалено ухо Оспамокс 1000, по 1 таблетка два пъти. За 6 дни симптомите изчезнаха.
 • jktyrf1982: Винаги като настина и усетя дращене в гърлото, си пия Оспамокс. Не ходя при лекаря, вече съм хванал схемата – по 1 хапче през 12 часа, за 5 дни, и се долекувам със сироп за кашлица. За мен Оспамокс е силен антибиотик и трябва да се пие с пробиотик.

Видове Оспамокс + цена

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
Дайте и вие още ценни мнения за Оспамокс по-долу в коментарите!
Таблетки Оспамокс 1000, 500 и Куиктаб
 • Оспамокс 500 – филмирани таблетки с действащо в-во 500 мг, 24 бр. в кутия, с-ст 7.54 лв;
 • Оспамокс 1000 – филмирани таблетки с действащо в-во 1000 мг, 12 бр. в кутия, с-ст 5.86 лв;
 • Оспамокс QUICKTAB – диспергиращи (Куик) таблетки с действащо в-во 500 мг, по 14 бр.
 • Оспамокс QUICKTAB – диспергиращи (Куик) таблетки с действащо в-во 1000 мг, по 14 бр., с-ст 6.82 лв.
Суспензия Оспамокс, сироп, гранули

Това е течен вариант на антибиотика. Продава се като прах в шишенце, към който преди да започне приемането се добавя вода. По-нататък готовият разтвор се съхранява на Т под 8°, добре затворен. Разтвореният прах се използва в диапазона на 14 дни.

Сандоз произвежда суспензии по 60 и по 100 мл, като една доза от действащото в-во е разчетено към 5 мл от готовия разтвор.

 • Оспамокс суспенсия 250 мг/100 мл, с-ст  3.97 лв;
 • Суспензия 500 мг/100 мл, с-ст 7.38 лв;
 • Суспенсия 250 мг/60 мл, с-ст  2.14 лв;
 • Суспензия 500 мг/60 мл, с-ст 4.13 лв.

Аналози и заместители

Аналози на Оспамокс са антибиотиците със същото действащо в-во – амоксицилин.

Това са:

 • Дуомокс – прозвежда се под формата на диспергиращи се (разтворими) таблетки, като за по-точно дозиране се произвежда по 375, 750, 250, 1000, 500 мг;
 • Амопен – капсули Х 250 и 500 мг, и гранули. Към момента не се предлага;
 • Упсамокс – табл. 500 мг, не се предлага;
 • Раноксил – капсули Х 250 и 500 мг, и суспензия. Сега не се предлага.

Частични аналози на Оспамокс са препаратите, в които амоксицилин се комбинира с клавуланова к-на. Добавката намалява вероятността за възникване на резистентност. Тези лекарства се пазят като резерва, ако пациентът не се повлияе от лекарствата, съдържащи само антибиотик.

 • Таблетки (обичайно дозиране 375 мг, 625 мг, 1 г): Амоксигард, Амоксиклав, Аугментин, Климокс, Неоамоклав;
 • Таблетки с удължено освобождаване: Аугментин SR 1000 мг;
 • Суспензия (обичайно 156,25 мг, 312,5 мг, 457 мг): Амоксиклав, Аугментин, Медоклав.

Действието на Аугментин подробно даваме ТУК!

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Заместители от пеницилиновия ред

 • Тетрациклини – Доксициклин и Вибрамицин;
 • Феноксиметилпеницилин – Оспен.

Други антибиотици

 • Цефалоспорини – Оспексин (Цефалексин), Зинат (Цефуроксим) и др.

Показанията за избор на Зинат точно повтарят показанията за Оспамокс, но той принадлежи на по-усъвършенствани и модерни антибиотици. Действието му описваме ТУК!

 • Макролиди – Сумамед (азитромицин) и др.

Сумамед е уникален антибиотик, който засега няма аналог. Неговата химическа формула е така построена, че препаратът излекува в супер кратък срок от 3 дни, а при някои диагнози – и при еднократен прием. Сумамед удобно се приема през 24 ч.

За уникалния антибиотик разказваме ТУК:

Сумамед. Как точно да ползваме 250, 500, сироп и др.? Опасности

 • Бисептол – на ампули, таблетки и суспензия, това лекарство е комплексно и представлява съчетание на сулфонамид със средно продължително действие и триметоприм. Първо показание за него са уроинфекциите.

Във видеото се демонстрира приготвяне на суспензия Оспамокс:

Източник:

Най-добрите цени за реклама са в "Паралел 42", достигнете до 20 000 читатели на ден ТУК =====>

За Радост Ангелова

Прочети още

Лечение на алопеция ареата с чесън, лекарства, мазила и др. Кое работи против гнездов косопад?

Когато казваме алопеция, най-вече имаме предвид гнездов косопад или пък т.нар оплешивяване на петна по …

3 коментара

 1. Рума Атанасова

  При зачервено гърло на дете хич не бива да се бърза с антибиотика, независимо какво казват лекарите. Тях ако ги питаш, веднага изписват Оспамокс за гърло. Но детето не е торба, която трябва да се тъпче с антибиотици. Пробвайте първо с Хексорал на спрей. Засечете мнението на лекаря, който бърза да ви изпише антибиотик, с второ мнение.

  • Теодора Бакалова

   Да, при червено гърло първо се пробва с чай от лайка, може и с витамин Ц, в крайна сметка става и течен Панадол. Но не може веднага да почнеш с Оспамокс 1000, точно така си е.

 2. Сашка Савова

  Зъболекар ми изписа Оспамокс 1000 по време на напреднала бременност. Много се притесних и питах гинеколога, но той каза да не се стряскам, защото има лекарства, които не може да се избегнат от бременните. Не е най-приятното нещо, но това е положението. После разбрах, че масово на бременни се изписват антибиотици Оспамокс и то за далеч по-невинни ситуации и се успокоих. Почти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *