Оспамокс 1000, 500 или Доксициклин? Или Оспексин?

На колко часа се взема Оспамокс 1000 и 500? Как се прилага за зъб? Оспамокс или Доксициклин? Или Оспексин? При възпаление на яйчниците. Зинат

Оспамокс е антибиотик, представител на най-използваното по света активно вещество – амоксицилин (вид пеницилин). Спектърът му на работа е от най-широките.

Лекарства с амоксицилин се произвеждат от множество производители, сред които и водещи, и слабо известни фармацевтични компании. Оспамокс е едно от тях.

На колко часа се взема Оспамокс 1000 и 500?

Стандартно Оспамокс се взима на 12 или на 8 часа, тоест 2 или 3 пъти в денонощието. Броят приеми не зависи от това дали е изписан Оспамокс 1000 или Оспамокс 500, а зависи от необходимата доза за конкретното заболяване.Оспамокс, антибиотик амоксицилин

Стандартната доза е от 750 до 3000 мг в денонощие. Те се делят на 2 или 3 приема според конкретното заболяване. Ще дадем пример с най-честите диагнози, по които се изписва Оспамокс:

 • Тонзилит: 2 пъти по 1000 мг или общо 2000 мг (2 г);
 • Обострен хроничен бронхит: 2 пъти Х 1000 мг;
 • Извънболнична пневмония: 3 пъти Х 1000 мг (на всеки 8 часа);
 • Ранно локализиран стадий на Лаймска болест, свързана с мигрираща еритема (1 стадий): 3 пъти по 500 до 1000 мг ( 14 – 21 денонощия);
 • Ерадикация на Helicobacter pylori: 2 пъти по 1000 мг. Ако се комбинира с кларитромицин, тогава дозата е по-малка.

При изписана доза от 1000 мг на прием пациентът пие 1 таблетка от 1000 мг или две таблетки от 500 мг. Броят приеми не зависи от вида таблетки.

Децата пият таблетки от 12 г. Малки пациенти под 12 г. и с телесна маса под 40 кг приемат суспензия. Денонощната доза е 40-90 мг на денонощие, разделени на 2 или 3 приема. Не се превишава 3 г, независимо от показанията, тежестта на заболяването и чувствителността на причинителя.

Производителят посочва, че в режим на дозиране от 3 пъти на денонощие – през 8 часа, се повишава ефективността на лечението. Затова режим на дозиране от 2 пъти – през 12 часа, се препоръчва, само когато дозата е близо до горната граница на допустимо количество.

Деца с тегло над 40 кг приемат стандартната доза за възрастни, както следва:

 • Тонзилит: 50 мг/ кг, разделени на 2 приема;
 • Лаймска болест 1 стадий: 50 мг/ кг, разделени на 3 приема.

Как се прилага за зъб?

Погрешно се смята, че стоматолозите изписват антибиотици против зъбна болка или симптоми на възпаление. Антибиотиците се борят с причината за проблема – мощната инфекция. Те повлияват болката, зачервяването и отока вторично – като следствие от овладяване на действието на инфекцията.

“Демир

Показание за назначаването на антибиотик е наличието на възпалени венци, възпалителен процес в меките тъкани и/ или гноен процес в корена на зъба. Тези признаци може да са симптоми на гингивит (възпаление на венците), пародонтит (възпаление на меките тъкани около зъба), пулпит (възпаление на пулпата), периодонтит (възпаление в корена) и др. Основна причина за тези патологии е размножаване на патогенната микрофлора. Те отделят токсини, на които организма реагира с възпаление в устата.

Амоксицилин (действащата съставка на Оспамокс) е антибиотик №1 в стоматологията. Той се е доказал като отлично средство при възпаления на венците, пулпити, усложнени пародонтити.

За зъб се взема по-малка доза антибиотик спрямо цитираните по-горе стандарти. Тя зависи от възрастта, но във всички случаи не надвишава 500 мг за 24 ч. Тази концентрация е напълно достатъчна за купиране на раздразнението и възпалението.

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
Някои диагнози в стоматологията изискват антибиотична терапия

Още относно Оспамокс 1000 за зъб ще прочетете по-долу.

Оспамокс или Доксициклин?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Оспамокс и въобще амоксицилин се използва по-широко в клиничната практика, защото е по-малко токсичен и се понася по-лесно от пациентите. Той се назначава предимно за лечение на бронхити, трахеити, пневмонии, ангини, язва. Обаче в последните години той губи ефективността си заради развитие на устойчивост у бактериите.

Доксициклин е по-токсичен и по-често причинява нежелани реакции. Но той има своето преимущество при инфекции на опорно-двигателната система, органите на малкия таз и червата, при хронични огнища на инфекция. Към него бактериите по-рядко имат устойчивост, защото лекарството се използва ограничено през последните няколко десетилетия.

Амоксицирин и Доксицилин са съвместими лекарства. Те се приемат едновременно при хронични инфекции, които не се поддават на лечение с един антибиотик. Двете лекарства прекрасно се допълват и добре се справят с повечето микроорганизми. Минусът е, че съвместният им прием прекалено натоварва бъбреците и черния дроб.

Оспамокс или Оспексин?

Каква е разликата между Оспамокс и Оспексин?

Амоксицилин (Оспамокс) е един от най-известните заместители на цефалексин (Оспексин). И двете лекарства действат идентично и е трудно да се даде приоритет. В много случаи това се преценява за отделния пациент на база изпробване.

И двата антибиотика се отнасят към една група – бета лактами, но са в различни подгрупи. Имат сходни характеристики и се прилагат в широк кръг инфекции. Въпреки голямата прилика, могат да се изтъкнат някои отличия на амоксицилин (Оспамокс).

 1. Той има по-малка токсичност от цефалексин, затова се предпочита за бременни и деца;
 2. По-ефективен е за жлъчен мехур и жлъчни пътища;
 3. Може да се окаже неефективен при микроорганизми, отделящи пеницилиназа.

Следователно при бременни и деца се назначава амоксицилин, а при останалите групи – според показанията и конкретния случай.

Оспамокс или Зинат?

Пряко сравнение на двете лекарства не е представено. Според отзиви на пациенти в интернет, при Зинат по-често се появяват странични реакции. Отбелязва се и фактът, че Зинат е около 3-4 пъти по-скъп от Оспамокс.

Евелина Лютова

Какво е Оспамокс

Оспамокс е полусинтетичен антибиотик за системно използване.

 

Активната му съставка е изобретена през 1972 г. Тя усъвършенства най-доброто към онзи момент – ампицилина, като увеличава скоростта на усвояване.

Подобреното усвояване позволява да се премине от инжектиране (ампицилин) към таблетки (амоксицилин). Новият полусинтетичен препарат става лесен за използване, а терапията се поевтинява. Сериозно се разширява броят на бактериите, към които лекарството е ефективно.

Десетки са търговските наименования на амоксицилина. Теоретично лекарствата с тази съставка би трябвало да притежават еднакви свойства. Но в реалния живот не е така. Действеността на конкретен препарат зависи от технологичния процес и добросъвестността на производителя.

Оспамокс се произвежда от австрийската компания Sandoz. Тя предлага разнообразие от лекарствени форми и различен грамаж на активната съставка. Това позволява гъвкаво и лесно дозиране спрямо нуждите на конкретния пациент.

Какво лекува?

Оспамокс® е показан за перорална терапия на бактериални инфекции, предизвикани от грам-полож. и -отриц. патогени, чувствителни към амоксицилин.

Конкретни инфекциозно-възпалителни патологии:

 • Инфектиране на горни дихат. пътища, включ. на ушите, носа и гърлото: остър среден отит, остър синузит и бактериален фарингит;
 • Инфектиране на долни дихат. пътища: обостряне на хроничен бронхит, извънболнична пневмония;
 • Инфекции стомашно-чревния тракт: бактериален ентерит, инфекции от Н. Pylori;
 • Инфектиране на отделит. система: пиелонефрит, цистит, простатит, епидидимит, уретрит, неусложнена гонорея;
 • Инфекции на кожа и подкожни тъкани;
 • Ендокардит: профилактика на пациенти от групата на риска, напр. при провеждане на стоматологична процедура;
 • Лаймска болест в стартов етап (при кърлежово ухапване).

Как се прилага Оспамокс?

Дихателните инфекции са първо показание за изписването на този антибиотик.

Оспамокс, антибиотик амоксицилин

За гърло: При грип, ОРВИ

(простуда, настинка)

Приемането на антибактериални препарати по време на грип и респираторни инфекции (дори при баналните простуди/ настинки) не се препоръчва или е безсмислено. 90-95% от острите инфекции са вирусни, а антибиотиците работят против бактерии.

Обаче т.нар. ОРВИ могат да се усложнят до бактериални. При такива простуди антибиотикът не само е възможен, но той е просто необходим.

Следователно Оспамокс е показан не при проста простуда, а при усложнена бактериална инфекция.

Как да разпознаем кога се случва усложняване?

ОРВИ започва стандартно: умора, субфебрилна температура (при децата може и втрисане), следват кашлица, хрема, болка в гърлото и т.н. Всичко върви по план, който на всеки е познат (потенциално здравият възрастен може да прихване такава инфекция до 10 пъти в годината).

Но в даден момент може да се излезе от „плана“. Нормално е след седмица пациентът да започне да се поправя. Ако вместо това кашлицата му стане по-дълбока, гърлото боли като в първия ден или по-интензивно, а повишената температура е задържана, то той е чул първия звънец за усложняване на състоянието. Важно е този момент да не се пропуска.

Категорични признаци, които показват усложняване на простудата и грипа, както и необходимостта да се премине към антибиотик:

 1. Рязко влошаване на общото състояние вместо подобряване;
 2. Поява на дълбока мокра кашлица;
 3. Рязък подем на температурата до 38°С и повече.

Ако при простуда 2-3 дни се чувствате относително нормално, но изведнъж състоянието ви се влоши, следва да се започне терапия с антибиотик.

Простуда, преминаваща в…

Пневмония

Усложнената простуда е изключение и се случва при слаба имунна система. Затова има определена рискова група (имуноНЕкомпетентни болни), за които Оспамокс е показан.

Това са:

 • мъници, чиято имунна с-ма е несъвършена. Те по-рано не са се срещали с повечето видове вируси и бактерии, което значи, че нямат придобит имунитет към тях;
 • възрастните хора, тъй като в старческа възраст имунитетът отслабва не по-малко от детския. Причината са ред хронични заболявания, натрупвани с годините. Над 60 г. са характерни внезапни пневмонии, които протичат крайно тежко;
 • пациенти след трансплантация и при други случаи на прием на лекарства, потискащи имунитета;
 • онкопациенти, при които заболяването затормозява работата на имунната с-ма;
 • болни, продължително приемащи кортикостероидни препарати;
 • пациенти с ХИВ.

При останалите хора имунната с-ма би трябвало да работи относително нормално и вероятност от усложняване на респираторната инфекция е минимална. Следователно и простудата минава без антибиотик.

Оспамокс при усложнени респираторни инфекции се приема според лекарската преценка.

 • Стандартно при средна тежест на остра инфекция се назначава трикратен прием Х 500 мг.
 • При тежко протичане и в период на рецидив се назначава три- или четирикратен прием Х 750-1000 мг.

Дозите се приемат през равен бр. часове.

За проблеми с уши, нос, гърло

(болки в гърлото, кашлица, гнойна ангина и др.)

Инфекциите на УНГ-органите са първо показание за изписването на Оспамокс като антибиотик за гърло, синузит, отит и др.

Диагнозите, при които лекарството е най-успешно, са: остър среден отит, остър синузит (достоверно диагностициран) и потвърден тонзилит, причинен от бета-хемолитични стрептококи от група А.

Изписването на антибиотик за гърло се диктува от широката разпространеност на бактериалните инфекции на УНГ-органите, особено в детска възраст, и честото развиване на усложнения.

Бактериалният спектър на причинителите на такива инфектирания отдавна са описани. В 80-95% от случаите възбудителят е β -хемолитичен стрептокок гр.А. Тази бактерия е високочувствителна към пеницилин и съответно амоксицилинът е смята за лекарство от първи избор в терапията.Оспамокс, антибиотик амоксицилин

Оспамокс® показва висока ефикасност при деца с остър тонзилит (ангина) и остър среден отит. Важен довод за избора му е високата безопасност на лечението. Оспамокс се възприема до 95% независимо от приема на храна, не се разрушава в киселата среда на стомаха.

При приема на Оспамокс се отбелязват високи концентрации в кръвта, бронхиалния и други секрети, в тъканите на белите дробове, в течността на средното ухо, в плевралната и перитониалните течности и урината.

Амоксицилин запазва концентрация в кръвната плазма над минималната. Това осигурява максимална ефективност на препарата. В същото време благодарение на високата усвояемост влиянието върху стомаха е минимално.

Оспамокс се дава и на деца с повишено внимание относно дозировката и теглото на детето.

При цистит и възпаление на яйчниците

Оспамокс е лекарство от първи избор и при ред бактериални инфектирания на отделителната с-ма и малкия таз. Конкретни диагнози, при които препаратът показва висока ефикасност, са:

 • Уретрит;
 • Ендометрит;
 • Цистит;
 • Пиелит;
 • Простатит;
 • Пиелонефрит;
 • Цервицит;
 • Салпингит;
 • Оофорит (възпаляване на яйчници);
 • Бактериален вагинит и др.

Лечението на цистит се провежда според симптомите. Обичайно то се заключава в назначаването на курс антибиотик.

Един от разпространените препарати за инфектирания на отделителна с-ма, е Оспамокс. Според ред медицински изследвания, около 25 % от днес циркулиращите щамове чревна пръчица са устойчиви към този антибиотик. Но въпреки това Оспамокс и препаратите с амоксицилин се явяват първа линия лекарствени средства.

Оспамокс се пие на 8/12 ч., според тежестта на инфекцията.

При хеликобактер пилори

Оспамокс е ефикасен при бактериално-причинен ентерит и заболявания, провокирани от хеликобактер пилори.

Н.pylori колонизира повърхността и гънките на стомашната лигавица и значително затруднява антибактериалната терапия. Успешното лечение ляга върху съчетаване на препарати, които предотвратяват възникването на резистентност и стигат до бактериите в различните участъци на стомаха. Терапията трябва да гарантира, че дори и малка популация от микроорганизмите не трябва да остане жизнеспособна.

Амоксицилин (Оспамокс) е стабилен в кисела среда (стомаха). Лекарството инхибира образуването на кл. стена на микроорганизма. То действа и локално, и системно след поемането му от кръвния поток и последващото проникване в стомашната кухина.

Н.pylori демонстрира добра чувствителност към Оспамокс, но за категоричното й ликвидиране трябва комплексна терапия.

При пъпки, акне

Лекуването на гнойни образувания по кожата с амоксицилин (Оспамокс) е сериозно действие и се подчинява на някои правила:

Изисква лекарско назначение поради риска от странични реакции и неправилно подбиране на дозировката;

Необходимо е да се знае конкретният възбудител на възпалителния процес (да се направи диагностика);

Антибиотикът потиска микрофлората и е препоръчително да се комбинира с пре- и пробиотици.

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
При някои ситуации антибиотикът е неизбежен

Правила за прилагане Оспамокс:

 • Вътрешен прием не е необходим, ако заболяването протича в лека форма, с единични пъпки. В такъв случай е достатъчно обработване на повърхността на кожата;
 • При прогресиране на болестта с средна форма и при тежки поражения медикаментът се прилага комплексно – вътрешно и външно.

Прилагане:

 • Ако гнойните образувания са много, Оспамокс се употребява двукратно за деня, сутринта и вечер;
 • При слаби поражения Оспамокс се прилага веднъж, след събуждане.
 • Локална употреба: 1 таблетка се стрива на прах и се разтваря в малко водичка, докато се получи кашица. С памук разреденото лекарство се нанася в/у пъпките и се оставя за 5-10 мин. Отстраняването е с топла вода. 1-2 пъти на седмица.
 • Алтернативна рецепта: 2 таблетки Оспамокс се стриват и се смесват със сок алое. Поставя се точково върху възпалението, държи се 10 мин. и се измива с вода. Процедурата е през ден, ок. 7-8 пъти.
 • Алтернатива №2: смесва се 1 таблетка Оспамокс с 10 г детски крем и 1 ампула ретинол. След щателно разбъркване кремчето се намазва на пъпките. След 10 мин. се отмива със сапун.

Системното приложение на Осмапокс е ефективно при ред други инфекции на кожа и подкожни тъкани: еризипел, импетиго, вторично инфектирани дерматози.

Лаймска болест (борелиоза)

Оспамокс е показан за ранния стадий на заболяването, веднага след установяване на кърлежовото ухапване. Да се определи дали при ухапването се е случило инфектиране, е сложно и става с изследвания. Те не винаги могат да бъдат проведени веднага или ухапаният късно обръща внимание. Затова инфекционистите понякога приемат решение за антибиотична терапия.

За лечение на ухапани от кърлеж – като превантивна и планова терапия, обичайно се дават доксициклин и амоксицилин.

Качество на амоксицилин е, че не се разрушава в стомашна среда и добре се усвоява. Формите са удобни, а наличието на суспензия позволява даването му и на малки пациенти. Дозирането е според телесната маса.

Като превантивна терапия след ухапване от кърлеж Оспамокс се назначава за 5 дни.

При изразена ярка симптоматика на Лаймска болест приемането на антибиотика варира от 3 до 4 седмици.

Още диагнози ТУК: Оспамокс при бронхит, ларингит, при алергия и гъбички, при разстройство. 

Оспамокс за зъб

Оспамокс се изписва, когато проблемът стане достатъчно сериозен. Той ограничава и предотвратява разрастването на възпалителния процес. С него се избягват множество негативни последствия.

Амоксицилин се дава при болезнени усещания, след отстраняване на зъб (и мъдрец), при периостит на венеца, при възпаляване на зъбния корен и др. Друго приложение е риск от разпространяване на инфекциозни процеси по зъбната и костната тъкани.

Пулпит и периодонтит са разни степени на възпаление, които често идват като последствие от дълбоки кариозни процеси и тежки механични травми. И двете заболявания протичат тежко и болезнено. Но антибиотикът при възпаляване на венеца и корена на зъба не се назначава автоматично и веднага.

Показания за използване на силнодействащ антибиотик:

 • Периодонтален абсцес във венеца;
 • Дълбоки пародонтални джобове;
 • Невъзможност за провеждането на качествена обработка на възпаленото място.

Продължителността на курса се изменя според сложността на възпаляването. Обикновено продължава в диапазона 5 – 10 дни и не се препоръчва междувременно прекъсване.

Оспамокс се прилага и в качеството на профилактика на пациенти, рискови за развиване на ендокардит, на които ще се провежда стоматологична процедура.

За профилактика на сърцето Оспамокс се поема 1 час пред манипулация (операцията), като стандартно препоръчителната доза е 2000-3000 мг за възрастен и 50мг/кг за деца.

Дозиране на Оспамокс

Таблетките не се раздъвкват. Преглъщат се с вода.

 • Пациенти над 40 кг – 2 или 3 приемания, максимум от 750 до 3000 мг за 24 ч.;
 • Пациенти под 40 кг – 2 или 3 приемания, максимумът е 40 до 90 мг за всеки кг от теглото.
  Оспамокс, антибиотик амоксицилин
  Дозировката на Оспамокс 1000 или 500 и др. зависи от теглото на пациента.

При терапия на инфекции, провокирани от стрептококи, пациентите приемат антибиотика не под 10 дни. Потребно е лечението да продължи 2-3 дни след изчезването на всички симптоми на заболяването.

Дозирането в диапазона

 • 10-14 г. е 2 Х 500 мг (1 таблетка);
 • 14-18 г. е 3 Х 500 мг;
 • Над 18 г. е 3 Х 500-750-1000 мг според тежестта на конкретната инфекция.

Деца, чието тегло не надвишава 40 кг, могат да изпиват за денонощие максимална доза от 100 мг за всеки свой кг.

Предозиране на Оспамокс

Ако препаратът е приет в големи дози, пациентът може да изпита гадене, нарушение на изхождането, повръщане като следствие от нарушен баланс на соли и вода в тялото.

Срещу предозиране на Оспамокс няма специфичен антидот.

При предозиране помагат промиване на стомаха, солеви слабителни, ентеросорбенти.

При нарушен баланс на соли и вода се приемат препарати за възстановяване на електролитите.

Източници и още информация на английски: Листовка на Оспамокс; Описание, приложения, лекарствени взаимодействия на Оспамокс; * Амоксицилин в борбата с акнето; * Амоксицилин против борелиоза.

Активният компонент на Оспамокс се извежда при хемодиализа.

Противопоказания: хиперчувствителност към пеницилин.

При бременност приемането е показано, ако специалист прецени, че ползата превишава потенциалния риск.

При лактация кърменето се преустановява за времето на терапията.

Странични ефекти и вреди

Всички изменения, получени при приема на Оспамокс, са обратими и изчезват с прекратяване на терапията.

По-чести реакции са:

 • стомашен дискомфорт, гадене, загуба на апетит, метеоризъм, сухота в устата, диария, нарушени вкусови възприятия, дисбактериоза. Всички те се изразяват в лека степен и изчезват след терапията;
 • кожни реакции – зачервяване, сърбежи, уртикария. Незабавната поява на уртикария показва непоносимост към амоксицилин и изисква прекратяване на терапията.

Рядко отбелязвани реакции са:

Мнения за Оспамокс

 • Диана: Пишат ни Оспамокс, когато симптомите не минат за 3 дни. Харесвам го, защото не разстройва червата. Много бързо се задейства, от втория ден ни олеква.
 • Маргарита С.: Оспамокс е добър, но напоследък не помага на малкия. Започнаха да ни изписват Амоксиклав. Добре е, няма алергии, обаче явно станахме резистентни.
 • Елена: Сама си назначих пеницилин – Оспамокс, защото имах температура. Въобще не помогна, задържах 37,1-37,3. Докато стигна до УНГ вече наистина ми потрябва антибиотик. Не се самолекувайте, съвет!
 • ИринаВол: Изписаха на мъжа ми за възпалено ухо Оспамокс 1000, по 1 таблетка два пъти. За 6 дни симптомите изчезнаха.
 • jktyrf1982: Винаги като настина и усетя дращене в гърлото, си пия Оспамокс. Не ходя при лекаря, вече съм хванал схемата – по 1 хапче през 12 часа, за 5 дни, и се долекувам със сироп за кашлица. За мен Оспамокс е силен антибиотик и трябва да се пие с пробиотик.

Видове Оспамокс + цена

Оспамокс, антибиотик амоксицилин
Дайте и вие още ценни мнения за Оспамокс по-долу в коментарите!
Таблетки Оспамокс 1000, 500 и Куиктаб
 • Оспамокс 500 – филмирани таблетки с действащо в-во 500 мг, 24 бр. в кутия, с-ст 7.54 лв;
 • Оспамокс 1000 – филмирани таблетки с действащо в-во 1000 мг, 12 бр. в кутия, с-ст 5.86 лв;
 • Оспамокс QUICKTAB – диспергиращи (Куик) таблетки с действащо в-во 500 мг, по 14 бр.
 • Оспамокс QUICKTAB – диспергиращи (Куик) таблетки с действащо в-во 1000 мг, по 14 бр., с-ст 6.82 лв.
Суспензия Оспамокс, сироп, гранули

Това е течен вариант на антибиотика. Продава се като прах в шишенце, към който преди да започне приемането се добавя вода. По-нататък готовият разтвор се съхранява на Т под 8°, добре затворен. Разтвореният прах се използва в диапазона на 14 дни.

Сандоз произвежда суспензии по 60 и по 100 мл, като една доза от действащото в-во е разчетено към 5 мл от готовия разтвор.

 • Оспамокс суспенсия 250 мг/100 мл, с-ст  3.97 лв;
 • Суспензия 500 мг/100 мл, с-ст 7.38 лв;
 • Суспенсия 250 мг/60 мл, с-ст  2.14 лв;
 • Суспензия 500 мг/60 мл, с-ст 4.13 лв.

Аналози и заместители

Аналози на Оспамокс са антибиотиците със същото действащо в-во – амоксицилин.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Това са:

 • Дуомокс – прозвежда се под формата на диспергиращи се (разтворими) таблетки, като за по-точно дозиране се произвежда по 375, 750, 250, 1000, 500 мг;
 • Амопен – капсули Х 250 и 500 мг, и гранули. Към момента не се предлага;
 • Упсамокс – табл. 500 мг, не се предлага;
 • Раноксил – капсули Х 250 и 500 мг, и суспензия. Сега не се предлага.

Частични аналози на Оспамокс са препаратите, в които амоксицилин се комбинира с клавуланова к-на. Добавката намалява вероятността за възникване на резистентност. Тези лекарства се пазят като резерва, ако пациентът не се повлияе от лекарствата, съдържащи само антибиотик.

 • Таблетки (обичайно дозиране 375 мг, 625 мг, 1 г): Амоксигард, Амоксиклав, Аугментин, Климокс, Неоамоклав;
 • Таблетки с удължено освобождаване: Аугментин SR 1000 мг;
 • Суспензия (обичайно 156,25 мг, 312,5 мг, 457 мг): Амоксиклав, Аугментин, Медоклав.

Действието на Аугментин подробно даваме ТУК!

Заместители от пеницилиновия ред

 • Тетрациклини – Доксициклин и Вибрамицин;
 • Феноксиметилпеницилин – Оспен.

Други антибиотици

 • Цефалоспорини – Оспексин (Цефалексин), Зинат (Цефуроксим) и др.

Показанията за избор на Зинат точно повтарят показанията за Оспамокс, но той принадлежи на по-усъвършенствани и модерни антибиотици. Действието му описваме ТУК!

 • Макролиди – Сумамед (азитромицин) и др.

Сумамед е уникален антибиотик, който засега няма аналог. Неговата химическа формула е така построена, че препаратът излекува в супер кратък срок от 3 дни, а при някои диагнози – и при еднократен прием. Сумамед удобно се приема през 24 ч.

За уникалния антибиотик разказваме ТУК:

Сумамед. Как точно да ползваме 250, 500, сироп и др.? Опасности

 • Бисептол – на ампули, таблетки и суспензия, това лекарство е комплексно и представлява съчетание на сулфонамид със средно продължително действие и триметоприм. Първо показание за него са уроинфекциите.

Във видеото се демонстрира приготвяне на суспензия Оспамокс:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

6 Мнения

 1. Рума Атанасова

  При зачервено гърло на дете хич не бива да се бърза с антибиотика, независимо какво казват лекарите. Тях ако ги питаш, веднага изписват Оспамокс за гърло. Но детето не е торба, която трябва да се тъпче с антибиотици. Пробвайте първо с Хексорал на спрей. Засечете мнението на лекаря, който бърза да ви изпише антибиотик, с второ мнение.

  • Теодора Бакалова

   Да, при червено гърло първо се пробва с чай от лайка, може и с витамин Ц, в крайна сметка става и течен Панадол. Но не може веднага да почнеш с Оспамокс 1000, точно така си е.

 2. Сашка Савова

  Зъболекар ми изписа Оспамокс 1000 по време на напреднала бременност. Много се притесних и питах гинеколога, но той каза да не се стряскам, защото има лекарства, които не може да се избегнат от бременните. Не е най-приятното нещо, но това е положението. После разбрах, че масово на бременни се изписват антибиотици Оспамокс и то за далеч по-невинни ситуации и се успокоих. Почти.

 3. мама Наска

  Оспамокс е 3-4 лв, а има толкова скъпи антибиотици, те с какво са по-добри! За мен е важна цената, защото малкото боледува през месец, по 100 лв се оставят в аптеката и не стигат даже.

 4. Баща ми си купува Оспамокс, като го заболи зъб. Вече и не пита, знае си, пие го и за 4-5 дни му минава.

 5. Ама моля ви се!

  Почнахме сами да си избираме лекарствата, затова вече не действат. Утре ще трябва по-силен антибиотик и няма да има!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *