Препарати против мравки в къщи. Как да се справим с народни методи?

♠ Защо вкъщи се завъждат мравки ♠ Борба с мравките в дома ♠ Ароматерапия ♠ Примамки ♠ Народни средства ♠ Химическа атака ♠ Унищожаване на мравки в градината ♠ Хуманни методи ♠ Преместване на мравуняк ♠ Отблъскване на мравки ♠ Средства за отблъскване

Още в текста: ♠ Засенчване на мравуняка ♠ Преграждане на пътя ♠ Борба с листните въшки ♠ Радикално унищожаване ♠ Попарване ♠ Отровни примамки ♠ Инсектициди ♠ Уреди срещу мравки

Мравките са насекоми, заслужаващи внимание: те са разумни, живеят върху почти цялата планета, общуват чрез феромони, в колониите си имат кастово деление.

Във всяка екосистема на насекоми мравките стоят на върха на хранителната верига. Те нямат естествени врагове. Някои видове преживяват за тяхна сметка, но не са в състояние да произведат забележимо влияние дори върху едно отделното семейство.

Унищожаване на мравки
Малки, но машини

Мравките са хищници-полифаги и само невъзможността да преработват целулоза не им позволява да бъдат всеядни. Изяждайки насекомите, без грам да се интересуват от растенията, мравките носят на фермери и градинари огромна полза.

Но никой не им се радва, когато се появят у дома, в кухнята. Впрочем, селските стопани също унищожават мравките, защото колониите им бързо нарастват и започват да вредят.

Защо вкъщи се завъждат мравки

Ако сте забелязали у дома една мравка, рано е да се безпокоите. Може да сте я внесли вие, след като тя е попаднала върху дрехите или обувките ви.

Но тя може да бъде и разузнавач, който проверява дали домът ви е пригоден за живеене. Скоро тя ще доведе приятелите си, ако е открила достъпна храна като:

 • Отворен пакет с макарони или други храни;
 • Мръсни съдове в мивката;
 • Отпадък в отворена торбичка или кофа.

Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-големи са шансовете да изчистите дома си, преди мравките да са свили гнездо. Ако се стигне до трайно заселване, избавянето вече става много, много по-сложно.

Борба с мравки

Унищожаване на мравки
Летяща женска

Как да премахнем току-що появили се мравки

Ако сте забелязали малко количество мравки – няколко на брой, достатъчно е да вземете профилактични мерки.

Демир бозан билки за бъбреци

Ето няколко идеи

 1. Унищожете разузнавачите чрез механично въздействие, накратко: стъпчете ги;
 2. Забършете възможните им следи с разтвор на оцет или сапун. На литър вода добавете 1 с.л. течен сапун/ оцет или няколко капки цитрусово етер масло. Най-лесно се обработва с пулверизатор;
 3. Нарисувайте бариери. По пътя на мравките начертайте непрекъсната линия, дебела 1 см., с отблъскваща ги субстанция. Възможности: активен въглен на прах, стрит тебешир, черен пипер, куркума, вазелин, ароматизирана бебешка пудра;
 4. Запечатайте ги. Ако мравките са в затворено място, запушете всичките им изходи. На някои места ще може да го направите със силикон, но за други ще свърши работа тиксо.

Как да премахнем колония от мравки

Когато мравките вече са се заселили в дома ни и пътешестват из него в стройни колони, ще ни трябва сериозно заемане със случая. Може би ще се наложи да комбинирате няколко метода. Да подберете методите според местата и според начина, по който реагират насекомите. Експериментирайте смело.

Ароматерапия

Мравките общуват чрез феромони – особени аромати, чрез които те изпращат сигнали до събратята си за наличието на вкусна храна или опасност. По този начин те командват всички жизнени процеси в общността си, дори размножаването.

Ако мравките изведнъж се намерят в среда, изпълнена с остри миризми, те няма да могат да функционират като общност. Използвайте това. Изпълнете дома си с агресивни миризми, които да доминират. Мравките не обичат миризмите, а острите – най-малко.Унищожаване на мравки

Унищожаване на мравки
Мравките идват вкъщи при открита храна
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ето някои идеи

 1. Мента на връзки (свежа или изсушена) завържете на различни места в дома;
 2. Чесън – натрийте със скилидки первазите и вентилационните решетки;
 3. Камфор – където и да е, той напоява въздуха;
 4. Лайка – купете суха от аптеката и я пръснете из жилището.
 5. Дафинов лист – няколко листенца в шкафа с хранителните продукти;
 6. Ароматно масло от карамфил, лимон, портокал.

Обгазяването със силни миризми скоро ще прогони мравките. Те ще се изнесат в търсене на по-чисто място за живот.

Примамки

Мравките обичат сладкото и ние ще използваме това. Всички капани (примамки) се правят на един и същ принцип – в центъра се поставя ароматната и сладка примамка, а периферията обработете с вещество, което насекомите няма да могат да преодолеят.

Няколко примера

 1. В средата на лист или картон сложете сладко или захар, а по края залепете двустранно лепящо тиксо;
 2. Разтворете във вода малко сладко. Изсипете го в дълбока купа, а ръба й намажете с вазелин.

Минус на примамките е, че те ловят само работничките, които търсят храна за колонията. Майката и останалите насекоми ще продължат да живеят и да произвеждат ново потомство.

Народни средства

Най-действеният начин е мравките-работнички да занесат отровна храна в колонията. Така загиват и другите касти – войниците, търтеите и женските. Това значи, че ще престанат да се появяват новородени мравки.

Някои рецепти

 1. Борна киселина + жълтък. Смесете варен жълтък с мед или сладко и 20 г борна киселина. Оформете от сместта топчета и ги разположете на места, където се движат мравките. Обновявайте примамката до пълно унищожаване на колонията;
 2. Борна киселина + мед. Разтворете в няколко супени лъжици вода 1 ч.л. мед и 10 г борна к-на (има я и течна форма). Накапете капки от разтвора на посещавани от мравките места или някъде по-встрани, за да не стъпвате върху тях. Допълвайте с нови капки през известно време;
 3. Боракс + кайма. Смесете двата компонента в произволни пропорции, оформете топчета и разположете из кухнята и килера. Вместо боракс може да сложите отново борна киселина в сух или течен вид.

Химическа атака

Пазарът на инсектициди предлага всевъзможни средства: примамки, гелове, пасти, спрейове, прахове. По-долу даваме някои имена.

Евелина Лютова

Което и средство да изберете, никога не забравяйте за безопасността. Следвайте инструкциите, слагайте защитни ръкавици и пазете от отровата деца и животни.

Още един трик против мравки в кухнята се демонстрира във видеото:

Унищожаване на мравки в градината

До едно време мравките са полезни в селското стопанство. Те аерират почвата, унищожават вредителите, а в същото време не закачат културите. Всичко е прекрасно, докато колонията не се разрасне – нещо, което винаги се случва. Милионите мравки вече се нуждаят от допълнителна храна.

Най-вредно за културите е, когато мравките влязат в симбиоза с листните въшки. Въшките отделят сладка секреция, която за мравките е хранителна. Затова щом намерят листни въшки, мравките ги обграждат и започват да отпъждат естествените им врагове. Създават се своеобразни ферми за въшки, в които въшките са домашните животни на мравките. В такива моменти стопаните нямат друг избор, освен да започнат борба с мравките, превърнали се във вредители.

Още за ползи и вреда от мравките във видеото:


Хуманни методи

Всяко растениевъдно стопанство представлява малка екосистема, в която е установено равновесие. Всички живи същества – растения и животни, са единен организъм. Всеки член участва в множество взаимосвързани процеси. Ако изцяло заличим едно звено от тази верига, екоравновесието се нарушава.

Пълното изтребване на мравките в селското стопанство води до запълване на освободения терен от всевъзможни други вредители. Резултатът ще е в пъти по-лош, отколкото е бил преди да се заемем с унищожаването на мравуняците.

Съществуват няколко метода, чрез които не се унищожават мравките, а само се отблъскват от полезните култури. Санитарите се пренасочват към други източници на храна.

Тези методи не причиняват на мравките вреда, а само ги принуждават да променят собствената си хранителна верига. Но малките бойци са много адаптивни. Те се приспособяват към всякакви условия и прекрасно се справят дори с най-драстичните промени в живота си.

Преместване на мравуняк

Става съвсем лесно – с лопата. Необходимо е да се задълбае на 20-30 см. под мравуняка и да се отдели участък в радиус от 30 см около входа му. Мравунякът се полага в леген и се изнася от нашия участък, нека е по-далеч.

 • Плюс: решението е бързо и просто, не изисква средства, а семейството на мравките се възстановява.
 • Минус: методът е неприложим към големи мравуняци. Те са обемисти и трудно се изнасят, а ако майката остане на старото място, нищо няма да се промени.

Отблъскване на мравкиУнищожаване на мравки Унищожаване на мравки

Ароматните атаки са приложими и в градината. Разликата е, че там можем да засадим отблъскващи растения като магданоз, валериана, мента, лук, чесън, карамфил и др.

Обработваме целенасочено и входа на мравуняка, като го обградим с накъсани стъбла и листа от визираните растения.

Понякога е целесъобразно направо да натрием дървесните стволове с чесън или да ги напръскаме с отвара от посочените отблъскващи растения.

 • Плюс: методът е екологичен и много ефикасен.
 • Минус: с времето мравките се адаптират към отблъскващата миризма и растенията трябва да се сменят периодично.

Специални средства за отблъскване

Някои вещества причиняват дискомфорт на мравките. Ето някои: дървесна пепел, каменна сол, цигарена пепел, червен пипер, канела, костно брашно и др. Те се разхвърлят около мравуняка.

Мравките мразят пушена риба. Стига да се сложи до входа на мравуняка една рибя глава, и мравките ще напуснат своя дом.

Може да сложите върху мравуняка картофени обелки или стъбла и листа от домати. Мравките не обичат миризмата на тези култури.

Не много популярен метод е да се полее мравуняка с урина – човешка или от едър рогат добитък. Но урината потиска ръста на кореновата с-ма на растенията, а мирисът й е неприятен и за хората.

 • Плюс: относително прост и ефикасен метод, голям избор от средства.
 • Минус: средствата оказват отрицателно въздействие върху растенията. Например солите намаляват плодородието на почвата, а саждите са канцерогенни. Освен това този начин е неприложим през влажните лета като сегашното.

Засенчване на мравуняка

Мравките обичат топло. Ако им спрем достъпа до слънчевите лъчи, те непременно ще се преместят на слъчев участък. Достатъчно е да затъмните периметър от 1 метър около мравуняка и той ще бъде премахнат оттам.

 • Плюс: решението е просто.
 • Минус: не е достатъчно надеждно и изпълнението е прекалено дълго във времето.

Преграждане на пътя

Унищожаване на мравки
Защитна пола срещу мравки

Методът описахме за използване в домашни условия. Същият е приложим и в селското стопанство. Пътеките на мравките са добре видими и могат да се прекъснат с ароматни масла, гелове и лепящи вещества.

В градински условия става и друга разновидност: създаването на „полички“ от фолио. Стъблата на дърветата се обвиват, така че пълзящите да не преодолеят острия ръб.

Можем да обвием стъблото и с тиксо. Или да напръскаме с конопено масло или друга гъста и лепкава течност с неприятна миризма.

 • Плюс: широк избор от средства, относително добра ефикасност;
 • Минус: сложна техническа реализация и паричен разход.

Борба с листните въшки

От гледна точка на логиката, най-добре е унищожим листните въшки и да лишим мравките от техния хранителен сок.

Рецепти за разтвори за пръскане

 • 100 г течен сапун + 10 л вода;
 • 300 г дървесна пепел + 50 г сапун + 10 л вода;
 • 200 г млян чесън + 5 л вода, да престоят 4 денонощия;
 • 100 г сух цвят лайка + 1 л вода, да стоят 12 часа. После добавяме 20 г течен сапун + 3 л вода.

Пръскат се поразените части на растенията всеки ден, 7 поредни пъти.

Радикално унищожаване

Ако начините за отпъждане на мравките не проработят, остава само един начин – да бъдат унищожени. Отчитайки организацията им на живот, това е много трудно. Човечеството воюва с насекомите от стотици години и още няма категорична победа.

Попарване на мравки

В домашни условия – в градината, в двора може да опитате следния метод, демонстриран във видеото:

Отровни примамки

Смъртно опасните за мравките вещества са борна киселина, боракс, мая. Ако се накапят върху любима храна на мравките – захар, мед, месо, те ще отнесат отровата в мравуняка и ефектът ще се разпростре върху цялата колония.

Някои рецепти дадохме по-горе.

 • Плюс: ефективен резултат;
 • Минус: отнема време до положителен резултат.

Унищожаване на майката

Главното е да се унищожат майката и яйцата.

Постигаме го чрез заливане на мравуняка с вряла вода или бензин. Може входът да се разтвори и вътре да се изсипят нажежени въглени. Или да се изсипе бензин и да се запали.

 • Плюс: Бързина и ефективност;
 • Минус: може да се замърси почвата. Ниска ефективност при големи мравуняци.

Инсектициди

Мнение на специалистите

Използването на инсектициди трябва да стои накрая в редицата от изпробвани средства и към тях да се премине, само ако други мерки не са дали резултат. Причината е, че мравките имат висока резистентност към тези препарати.

 • Плюс: Най-бързият начин с гарантиран резултат.
 • Минус: унищожават се и много други насекоми, почвата се замърсява с отрови, възможно е да се поразят растения.

Препарати против мравки

Ето някои наименования на отрова за мравки

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • Пента – концентрат за всякакви летящи и пълзящи разновидности. Създава бариера около сгради, хамбари, складове, ферми и др. Едно третиране поддържа чистота за 6 седмици. Повърхностите се обработват с пръскачка. Не дразни и не оставя петна. Остатъчен ефект до 40 дни;
 • Магнум гел – представлява капсула, напълнена с гел. Подходящо средство за борба в дома и извън него. Особено ефикасен за панелни сгради и влажни помещения. Средството съдържа примамка и отровна част. Мравките пренасят гела в колонията и хранят с него ларвите. Остатъчен ефект до 4 месеца;
 • Добол – пудра в малка опаковка, удобна за обработка на малки площи чрез поръсване или на по-големи, като препаратът се разтвори във вода и се напръска с пръскачка. Трети начин е с него да се залее мравуняка;
 • Добол Фумигатор – представлява димка, която се задейства в предварително изпразнени от животни и растения помещения. Отворете шкафове, чекмеджета, кутии за съхранение и задействайте. Излезте и затворете вратата. Димът действа от 4 до 12 часа. После се проветрява 1-2 часа. При останали мравки повторете след 7 дни;
 • Айкън – негов плюс е бързият първоначален ефект, а по-късно дава продължителен остатъчен ефект. Представлява суспензия, защитена от външни условия. Работи на открито и в помещения. При обработка през 14 дни гарантира пълна липса на мравки и др. летящи. Нанася се с пръскачка;
 • Атрацид ДФ (Attracide DF) – използва се ефекта на доминото. Заразено насекомо предава на следващите, с които контактува. Това води до унищожаване на колонии;
 • Цитрол Форте – описват ефекта му като мощен нок-даун. Пръска се с пръскачка. Има провокиращ ефект – извежда насекомите от укритията им;
 • Блатанекс срещу мравки – готов за прилагане, подходящ за дома. Разполагат се т. нар. къщички, в които е изсипан гелът – биоцид. Къщичките се слагат на пътя на мравките или около мравуняка;
 • Брос – спрей срещу мравки в помещения, за непосредствена обработка. Друга форма са лепящите ленти Брос с приложение в градината, за защита на овощни дървета

 • Пудра Снайпер – работи срещу мравки и хлебарки едновременно. Поръсва се върху места, на които са забелязани насекомите. Пудрата полепва по пипалата на мравките и те я отнасят в мравуняка. Действа радикално;
 • Адвион гел – препаратът има хранителна съставка за примамка. Тя привлича мравката, а другата отровна съставка – Indoxacarb, действен инсектицид, я унищожава. Гелът се апликира из дома, по пътя на мравките;
 • Байер Максфорс Куантум гел – внимавайте, защото има отделен продукт за мравки. Представлява хранително в-во и отрова, смесени в гелообразна субстанция. Нанася се в цепнатини, сифони, ъгли и др. места, както е описано при Адвион. Има продължителен ефект 3 месеца;
 • Гел за мравки на капсули – под това име ще намерите няколко десетки препарати, които са подобни на описаните по-горе. Всички те представляват примамка, която мравките отнасят в гнездото и отравят ларвите и майката;
 • Борна киселина – описахме действието й и рецепти, по които се приготвя. Произвежда се от Химакс и ще я намерите в аптеките. 100 г струва 2.96 лв;
 • Уред против мравки – ултразвуковите репеленти създават защита срещу насекомите. Работят и срещу други дразнители в домовете ни като комари и хлебарки. Действащото острие са електрическите вълни, които не влияят на хора и животни. При избор на уред гледайте обхвата му – дава се в квадратни метри;
 • Гардиго – конкретен пример за уредите против насекоми, германско производство. С широк обхващ и комбинирано действие и срещу плъхове.

Списъкът с препарати не може да бъде изчерпателен. На пазара има буквално стотици продукти. Когато избирате, четете етикетите, гледайте обхвата, срока на първия ефект и продължителността на остатъчния ефект.

Някои хора не биха посегнали на мравките. Съществуват вярвания, че мравките носят щастие в дома. За тази страна на проблема ще прочетете ТУК: Вижте какво значи да имаш мравки и хлебарки. И какво – ако ги изтребим. 

Накрая вижте видеото, в което за унищожаване на мравуняк се използва разтопен алуминий, а накрая се получава удивителна скулптура.  

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

факти за парфюмите - 01

20 факта за парфюмите, които може би не знаете

Пръскате, напръсквате и нанасяте ежедневно. Но знаете ли защо парфюмът променя аромата си до обяд? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *