Чай от индрише за диабет, кисело мляко с канела и др. рецепти

Правилните рецепти за кисело мляко с канела. Чай от индрише за диабет. Демир бозан като чай за диабетици. Мнения за Екодиаб и цена. Гликоравнин. Диабекан

Канела се отнася към разрешените при диабет храни. Нещо повече – тя нормализира нивото на глюкозата без използване на препарати и инжектиране на инсулин. Специфичните ползи на канела за диабетиците представяме в таблица.

Какво прави канелата при диабет
проблеми на диабетицитекак помага канелата
наднормени килограмисъдържа витамин РР, С, Е и минерали калций, магнезий, желязо, холин, манган. Те оказват антиоксидантно действие, извеждат свободните радикали и токсини, спомагат за вталяване
гликемияканелата има инсулино подобно действие и се ползва като алтернатива на хормона за нормализиране на гликемията без лекарства. Повдига възприемането на инсулин и подобрява усвояването му
скокове в нивата на глюкозатаканела ускорява усвояването на въглехидратите, с оето стабилизира нивото на глюкозата
повишаване на глюкозата след яденепредпазва от този естествен скок с помощта на своите биофлавоноиди
запек, инфекции, гъбички и др.нормализира храносмилането и се противопоставя на типични за заболяването усложнения и инфекции

Диабетиците трябва да купуват само качествена канела, най-добре цейлонска, а не евтиният китайски прахообразен продукт. Вижте по-долу рецепти за оптимално съчетание с кисело мляко.

Чай от индрише за диабет

Индрише (Pelargonium roseum) е подобно на мушкато и здравец растение. Етеричното му масло се отличава с качествата си. Отглеждаме го в саксии с цел подправяне на десерти и компоти. Листата на цветето са целебни при диабет, анемия, нисък имунитет, разнообразни сърдечни проблеми.

diabet-03
Ценното етерично масло се запазва и в чая

За диабетици помага натурално (сдъвкване на листата), на чай и на тинктура. Ползите от спиртен извлек на индрише са признати и от фармацията. Включен е в някои готови продукти за диабетици като тинктурата „Дълголетие“.

 • Рецепта за индрише в спирт: 16 цели листа с дръжките, 500 мл мед. спирт. Накисват се за 15 дни, префилтрира се и се приема по 1 каф. лъжичка;
 • Рецепта с ракия: 20 листа индрише, 20 ореха с черупка (натрошени), 500 мл ракия. Престоява 15 дни на студено и без светлина. Дозата за диабетици е 20 г при ставане;
 • Рецепта на Димков: 20 листа индрише (млени), 20 бадема, 3 лимона с кората, 400 гp мeд. Всичко се смила и обърква с меда, Престоява под капак в хладилника 15 дни. Дозата е по 1 с.л. преди всяко приемане на храна.
Как се приготвя чай от индрише

Съотношението за воден извлек е 2 листа на 200 мл. Съответно преизчислете за по-голяма доза (10 листа – 1 л). Заливаме със студена вода и слагаме да се вари до преполовяване на сложената течност.

 • Схема за редукция на кръвна захар: 3 Х 100 мл, 30 мин. пред храна.
Дъвчене на индрише

На диабетиците се препоръчва да дъвчат директно листата (измити!) – по 2 -3 бр. известно време преди да се пристъпи към хранене.

Ползи от индрише като билка

Пеларгонията, както я наричат ботаниците, има ярко като аромат и съдържание етерично масло. То отпъжда насекомите. За човека е целебно и заради своите органични киселини, калций и др. съставки.

Растението има подчертани целебни качества, които се предоставят чрез всички негови части. Има противомикробно действие, доказано лабораторно. Унищожава дори упоритите стафилококи. Неутрализира змийска отрова. Цветовете борят отоци и апатия, премахват нервно напрежение и стрес. При бременност маслото помага срещу стрии.

Лечебни свойства

Индрише най-често се ползва при простуди и ОРЗ. С отвара от листата правим промиваме уста, гърло и ноздри, лекуваме стоматит. При отит е достатъчно да свием лист от растението и да приложим във възпаленото ухо. Убива микробите и в устата, премахва зъбна болка. Цветовете са прекрасни за нервната система. Лекарствените му масла се прилагат в козметичната индустрия.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Растението е ценно за жените – стабилизира хормоните, изравнява тена, хидратира и ликвидира повреди по кожата.

За нормализиране на налягането стига да завържем едно листо към лявата китка за 30 мин. При невралгии прилагаме свежото листо върху засегнатото място и превързваме с бинт. Листото се сменя през 30 мин.

Още ползи от индрише: размеква сухи мазоли, подобрява състоянието на червата, лекува очни болести, извежда соли от тялото, подобрява съсирването на кръвта, отстранява възпаления. Ефикасно против млечница и сърдечна болка, когато е на тинктура 1:10  (10 г лист на 100 мл водка).

Масло от индрише:

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Смиламе цветове и листа, напълваме бутилка и доливаме с растително масло. Оставяме на слънцето за 15 дни. Премахваме растителните остатъци, а чистото масло прибираме на студено. То е отлично за екземи, обриви, при изгаряния. Обезболява, регулира кръвното, подобрява кръвната микроциркулация.

Може да съхраним за зимата.

Цена и откъде се взема

Съвсем лесно е да отгледаме индрише в саксия на прозореца. Готови растения се продават от разсадници и чрез частни обяви, като цената варира от 5 до 20 лв според размера.

diabet-021
Индрише е непретенциозно и се отглежда лесно

През юни се берат листа и цветове, корените се изваждат в началото на есента. Те могат да се изсушат на 40°С и да ги запазим в хартиен плик до следващата година.

Друг вариант е да купим готов материал. Пакетче с 10 г сушен лист от Био билки струва 1.40 лв. В аптеките има готово масло (24 лв за 10 мл), но то е за външна употреба. Готов продукт за диабетици е спомената тинктура Дълголетие (23.80 лв).

Противопоказания на индришето

Говори се, че индришето е отровно: вярно ли е?

Индришето не съдържа отрова, но е противопоказано за алергици (може да причини пристъп на астма). Не се дава и на мъници под 12 г. Пазете също така домашните животни, защото за тях е отровно.

Други видове чай за диабетици

 • Чай на Цяр – съчетава билки-регулатори на кръвната захар и цинк. Съставът има амбицията да замени приема на инсулин, защото помага за образуването му в организма. Производителят посочва, че миксът е подходящ за леки форми и преддиабетно състояние;
 • С канела на Биопрограма – комбинира камшик, бреза, глухарче, мента, канелени кори, боровинка и бобови обвивки с цел повлияване на кр. захар. Дава се за трикратен прием ежедневно;
 • На Ламбрев (Билек) – за диабетици се препоръчват не смесените състави на Билек, а чаят от черна боровинка, съставен на 100% от ронен лист. Леки ф-ми на диабет са сред показанията за него, описани на кутията;
 • Демир бозан – очиства и оптимизира състава на кръвта, като повлиява всички нейни показатели, вкл. кръвна захар. Показан за всички стадии на диабет.

Демир бозан като чай за диабетици

Билковият микс Демир бозан е показан за диабетици. Той помага в две посоки.

Евелина Лютова

От една страна повлиява състава на кръвта и конкретно глюкозата в нея. Същевременно работи и срещу измененията, свързани с диабета – метаболитен синдром (отрегулира обменните процеси), наднормено тегло, скокове на кръвното, инфектирания и др.

Най-ценно е влиянието на Демир бозан върху обмяната, защото това е пътят за отключване на диабет и други ендокринни патологии. При риск от подобен развой се препоръчва пиенето на чая по схема в течение на 3 месеца. При напреднал диабет Демир бозан съпровожда класическото лечение и може да се пие без прекъсване.

Допълнителен ефект от билките е активизиране на имунитета. Това е особено ценен за диабетиците резултат, защото по този път се профилактират типичните усложнения.

За понижаване и поддържане на кръвната захар са създадени десетки добавки и билкови продукти. Ще разгледаме някои по-търсени.

Още инфо и източници на английски: Кисело мляко с канела; * Чай от индрише за диабет; * Други чайове при диабет.

Екодиаб, цена, мнения

Представлява съчетание от хром и магнезий с патентованият екстракт Abamet. Негов източник е семето на гроздето. Извлечени са компоненти, които повлияват захарта. Екодиаб като хранителна добавка е по-ефикасна за преддиабет. Работи при с-сти 6.0 – 7.0 ммол/л.diabet-01

Какво прави: повлиява сърцето и кръвообращението, укрепва съдовете, отрегулира холестерола и др. показатели на кръвта. Действа като антиоксидант и имунен стимулатор. Магнезият и хромът повлияват различните обменни процеси и подпомагат редуцирането на теглото.

Добавката струва 34 лв за 30 бройки (за 1 месец).

В социалните мрежи и форумите мнозина търсят мнение от първа ръка за Екодиаб – действа ли действително, струва ли си цената от 1 лв на ден за него. За жалост обратна връзка не се дава. Ако вие сте употребявали и имате мнение, помогнете с отзив в коментарите.

Други добавки за понижаване на кръвна захар

В отдела за хранителни добавки, повлияващи диабет и завишена кр. захар, на аптеки Фрамар са заведени 286 продукта. Сред тях има витаминни комплекси за диабетици (Алайв, Алфабетик, Диабейсик), монокомпоненти (алфалипоева к-ва), минерали (хром, цинк), растителни екстракти (ацерола, Антипрес, берберин, гимнема силвестре, горчив пъпеш, черница, канела, сминдух и много др. ) и техни комбинации (Апетит Баланс, Аюбес, Блъд шугър), био сокове и сиропи за диабетици.

Гликоравнин

Този препарат е интересен с комбинирания си състав, който съчетава витамини, растителни извлеци и минерали, необходими за контрол върху захарта в кръвта. От витамините са включени В2, В3 и В6, от минералите – селен и манган. Присъстват още алфа-липоева к-на и извлеци от бобови обвивки, канела, черница и жаблек.

Всеки един от компонентите е лечебен при диабет и дори се продава като отделна добавка, а тук се включва в комбинация с цел по-комплексно и мощно въздействие.

Цена 17.50 лв.

Диабекан

Тук съчетанието е от канела, магнезий и хром. Съставът повлиява не само глюкозата, но и холестерол и триглицериди. Подкрепя рецепторите за разпознаване на инсулина и подобрява работата им. Отрегулира метаболизма. Минералите редуцират слабостта и умората, които чувстват диабетиците.

Цена за 30 бр.  – 17 лв

Оставете и вие своето мнение и вижте отзивите на другите ТУК в нашия форум или директно във формата за коментари!

Мнение: Как се справям с чай и кисело мляко с канела

rosica-ruseva-gabrovo-indrishe-diabet
Росица Русева от Габрово

В аптеките има купища неща за диабетици. Само да имаш пари за даване, това – 20 лв, онова – 50 лв! Бях поначало скептична, а след като опитах няколко, съвсем се убедих. Не отричам, че добавките помагат. То всичко е от някаква полза, но не исках да падам в капана на търговците.

Насочих се към билките – смятам, че там инсинуации не са възможни. Билката си е билка – можеш да прочетеш за нея, има справочници. Сведох възможностите до 3-4 готови сбора за диабетици. Изпих по една опаковка от всички, за да сравня. Най-добър резултат имах от Демир бозан и него избрах.

Комбинирах билките с канела. Всеки ден по 2-3 кафеени лъжички. Смесвам я с кисело мляко и се получава доста вкусничка закуска. Така се справям и съм доволна. Не ми струва много пари, влизам в бюджет от около 20 лв на месец макс.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Росица Русева от Габрово

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Рецепти за кисело мляко с канела

½ ч.л. канела дневно намалява нивото на захар в кръвта при диабет 2. Потвърдено е, че подправката повлиява холестерол и триглицериди. Нейното целебно действие е признато. То се засилва в комбинации с кисело мляко.

 • Основна рецепта за закуска: 200 мл к. мляко, ½ ч.л. канела. Просто смесваме;
 • Млечен коктейл: 200 мл к. мляко, ½ ч.л. канела, по 1 ч.л. чия и ленено семе, зеленчук по желание. Разбиваме в блендер;
 • Зеленчуково смути: 200 мл к. мляко, стиска спанак без дръжките, 1 с.л. ленено семе, 1 ч.л. канела. Разбиваме в блендер;
 • Плодово смути: 200 мл к. мляко, ½ ч.ч. замразени безкостилкови (къпина, ягода, боровинка и или смес от тях), 1 с.л. ленено семе, 1 ч.л. канела. Разбиваме в блендер.

Вижте още ТУК:

Кисело мляко с канела. Ползи от канелата и 20+ рецепти

За Ивелина Димитрова

Прочети още

волейбол храна, спортисти

С каква храна се подкрепят волейболистите преди, по време и след състезания?

Макар и волейболът да няма интензитета на някои други видове спортове, той все пак си …

3 Мнения

 1. Никола Е.

  Харесаха ми вашите препоръки за чай от индрише за диабет. А как да различа от мушкато?

 2. Рашевски

  Кисело мляко с канела е много вкусно, но ми се вижда прекалено слабичко при сериозен диабет. С какво мога да го подкрепя. Сега пия Екодиаб, благодаря.

 3. Стояна

  Демир бозан или Гликоравнин, как мислите? Аз съм за натуралните билки, които не са много обработвани. Някакви отзиви и за Диабекан, ако може.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *