Попово прасе. Комбинирана борба срещу бронирания тунеядец

♦ По какво ще познаем попово прасе (Gryllotalpa)? ♦ Капани и други народни методи за борба ♦ Защо се появява ♦ Размножение ♦ Препарати ♦ Природни врагове ♦ Специални уреди

Как изглеждат поповите прасета?

Който не е виждал на живо този нахален и тотален враг на градинските насаждения, може да си представи един хибрид между хлебарка и речен рак. И на цвят е като тях: тъмно кафяво е гръбчето на бронираното му тяло, коремът му е малко по-светъл, с кехлибарен блясък. Отблъскващо действа този „бръмбар“, да не кажем гадничко, особено като знаем какви поразии върши. Официалното латинско название на това древно насекомо – Gryllotalpa, означава „скакалец-къртица“. Подобно на скакалеца, поповото прасе привлича самката като издава специфични трели. И в строежа на телата си те имат нещо общо. А с къртицата го свързват предните като трион крачета, с които и двата вредителя рият земята и прокопават тунели.

10- попово прасе борба капаниПоповото прасе, като че ли, е присвоило от всички вредни насекоми по нещо. То бързо се предвижва, скача, лети, плува и рие дупки.

Може да го прави успешно, защото има:

 • едро цилиндрично тяло, от 5 до 7 см дълго; с мустаците и опашката то достига до 12 см;
 • защитна „броня“ не само на гърба, но и на главата и корема;
 • двойка пипалца и дълги мустаци и малки изпъкнали очи на главата;
 • масивни и във вид на лопатки предни лапи с нокти, подобни на трион, с които копае земята, образува тунели и лесно се покрива;
 • две двойки задни крачета – дълги и тънки, за бърз ход на повърхността;
 • две двойки крила, разположени на гърба – първите са триъгълни и къси, вторите са тънки и дълги; с тях насекомото може да се издига до 5 метра над земята.
 • дълга двойна и твърда опашка – щипци.

Защо тази градинска напаст Gryllotalpa у нас се нарича попово прасе, не са известни писмени сведения. (Може би защото е всеядно и лакомо, рови като прасе; а и винаги се намира какво да хапне – като в попска къща?) Но пък са известни много други наименования на вредителя в различни регион на страната. Казват му конощип, конопищица, конощреб, щипоконица – все около щипците на насекомото се въртят тези имена. Пак заради предните му щипци, подобно на рачешките, в петричко наричат поповото прасе рачка.

Причини за появата

Няма по-всеядно и лакомо насекомо от поповото прасе. Веднага се ориентира къде цари изобилие. Разнообразието от зеленчукови насаждение в една градина е мечта за всяка рачка. Няма да прости нито на корените, нито грудките, нито на пресните зелени кълнове.

Какво се получава?
 1. Образцова градина – угоени прасета, само че попови. Колкото по-богата и разнообразна е реколтата, толкова повече радост за поповото прасе. Яде и се размножава. И все повече заплашва добрата бахча.
 2. Рохкава, наторена почва – рай за подземния рак. Добре окопаният, напоен и подхранен терен улеснява щипките на поповото прасе. Без много усилия ще прокопае своите тунели под земята.
 3. Тунеядецът проява капризи единствено към плевелите. Избягва запустелите и необработени места.

Вреди, които нанасят

08- попово прасе борба естествени враговеТози зловреден ненаситник може да унищожи за една нощ 15 растения. Освен това е и хищник – яде червеи, дребни насекоми, личинки на бръмбари и други вредители. Търсейки да замези, поповото прасе рови под земята, като унищожава всеки попаднал по пътя му корен.

Разрушителното действие на поповите прасета е насочено главно към:

 • Зеленчукови лехи с цвекло, картофи, зеле, краставици, пипер, домати, фасул, магданоз, керевиз, моркови (независимо дали са в дворове, градини или оранжерии).
 • Бостани с дини и пъпеши; ягодови насаждения.
 • Посеви с пшеница, просо, овес, слънчоглед, царевица.
 • Участъци с декоративни храсти и цветя.
 • Овощни градини с вишни, череши, круши, ябълки, кайсии, праскови.
 • Гори и паркове с млади дървета: бук, дъб, бреза, бор, ела.

12- попово прасе унищожаванеВ рамките на една година поповото прасе създава едно поколение. Презимува в почвата във вид на ларва нимфа или възрастно насекомо. Когато навън става по-топло, подземният рак тръгва нагоре към повърхността. Пътьом, започва да задоволява нарастващия си през пролетта апетит: яде млади корени, тънки стъбълца, нежни листенца. Захваща се и с тежкия подземен „миньорски“ труд – дълбае до 4 метра надолу и постепенно прегризва всичко попаднало под щипците му – дори и солидни коренища.

Профилактика и предпазване
“Фигурин

Явно е, че насекомо, което е надживяло мамонтите, няма да се предаде без съпротива. Практиката на професионалните и на любителите градинари е натрупала безброй средства и методи за унищожение на устойчивия и изобретателен ровещ, пълзящ и летящ вредител. Известен ефект се постига при добро съчетание на профилактика и активни мерки. При комбинацията на механични, природни и химически действия. Те ще са ефикасни, ако стопаните са наясно как се появява и развива насекомото, на какво налита и от какво се брани. Тоест, да знаят какви са хранителните и поведенческите навици на вредителя.

Как се размножава поповото прасе?

06- попово прасе крила, щурец, размножаванеВ ранна пролет, когато почвата започне да се стопля, поповите прасета изпълзяват от укритията си. Започват да се размножават в края на май, началото на юни. Вечер мъжките прелитат, търсейки своята самка. Една оплодена женска снася в гнездо на 15 см под земята до 700 яйца. Те започват да се излюпват в края на юни. Първоначално ларвите остават в гнездото – майката ги храни с гнила растителност. През юли и август поповите прасета се развихрят.

Като се има предвид всичко това, на война срещу поповите прасета трябва да се тръгне в късна есен. Тогава от градината се събира цялата реколта и всички коренища – и най-непригодните, трябва да се премахнат. За да не се остави храна за зимуващите попови прасета. И тогава, а после още веднъж и напролет, участъкът се прекопава дълбоко, за да се разруши подземното царство на вредителя. През пролетта поповото прасе трябва да бъде атакувано преди да е снесло яйцата си. Пък и в началото на май в градината все още има малко растения. И търсейки храна, подземните рачки ще попаднат в приготвените за тях капани и примамки с отрови.

От какво се страхува поповото прасе?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

04- попово прасе как да го позная, какво е това?

 1. От силен звук и постоянни вибрации.
 2. От натрапчива миризма.

Основни методи за борба с попово прасе

Не е лека борбата с ненаситния, устойчив и приспособим подземен, надземен и хвъркат вредител. Който не си е имал работа с попови прасета, той не е търсил отговор на въпроса: Как да ги унищожим? И почти всеки добавя нещо и от себе си в богатия арсенал от начини и приспособления, един от друг по-изобретателни.

Съществуват:

 • всевъзможни капани,
 • плашещи насекомото приспособления (механични и електронни),
 • народни хитрости: от сапунен разтвор до натрошени яйчени черупки и бира,
 • биологични препарати,
 • химически средства.
Капани за лов на попови прасета

02- попово прасе борба зоологическа рисунка

 1. Сенчести. При тези капани се разчита на навика на поповите прасета да изпълзяват на слънце през топлите пролетни дни. На няколко места в градината се поставят парчета ламарина. Под тях се залагат примамки с отрова, или просто почвата се полива със сапунен разтвор. Ламарината се нагрява от слънцето. Насекомите търсят подобни прикрития и попадат в капана им.
 2. С бира. Кен със 100 милилитра бира върши идеална работа. Закопава се под 45 градуса. Маскира се с рохкава пръст. Ароматът на бирата ще привлече ненаситника. И ще се удави в нея.
 3. От заровени буркани. Между лехите с насаждения се закопават буркани. Прикриват се с по-малко капаче, за да остане отвор около 1.5 см, и се посипват с пръст. Бурканите са пълни 2/3 с вода. Гърлата им са намазани с ароматен мед. Той ще примами вредителя.
 4. От торни купчинки. В късна есен се изкопава дупка – 50 на 50 см. Запълва се с оборски тор. Той привлича с биотоплината си поповите прасета. Там снасят. Изчаква се зимата, защото съдържанието трябва да замръзне. След това от него се оформят купчинки на различни места в градината. Насекомите гинат, както си спят. Напролет, ако в торните капани се видят още яйца от попово прасе, трябва да се запалят.

Народни методи за унищожаване на попово прасе

Този нахален вредител не спира да лази не само по насажденията, но и по нервите на градинарите. Подобно на народните умотворения и народните методи за борба с поповите прасета се предават от уста на уста, от поколение на поколение. Измислят се и нови. Опитът показва, че е нужно изключително търпение и нестихващо постоянство.

11- попово прасе борба капани бутилка бира, кенче
Сапунената вода е много популярен метод за борба с поповото прасе.
 • Сапунен разтвор. Лесен и евтин начин за справяне с подземния рак. В кофа с вода (10 л) се добавя 50 мл течен препарат за пране или течен сапун. Разбива се. Този разтвор се налива в корените на растенията и в дупките, оставени от поповите прасета. Сапунената течност ги гони на повърхността, където трябва да бъдат смазани.
 • Олио и вода. В дупката на хищника се излива малко олио (1 супена лъжица). След това се пуска вода от маркуча. При тази процедура поповите прасета или умират, или бягат навън. Появят ли се, трябва да се смачкат.
 • Капронов чорап. Той се надява върху крехкия корен на младото растение, преди да бъде засадено. Когато започне да расте под земята, чорапът се разтяга, не го уврежда. А поповото прасе е парирано от тази своеобразна „броня“. Този начин, разбира се, е приложим за малко на брой насаждения, в малка домашна градинка. Могат да се използват и други разтегливи материи.
 • Пластмасови пръстени. И този способ се използва, когато растенията в градината се броят на пръсти. От стари пластмасови бутилки се изрязват пръстени. Те се нанизват плътно около стъблото на младото растения 10 см над земята. Ако корените оцелеят, надземната част на насажденията със сигурност ще бъдат предпазни.
 • Черупки от яйца. Този прост метод погубва насекомото и наторява растението. Счукани черупки от яйца се смесват с домашно масло или със зехтин. Тази смес се полага в лехите, където ще се сеят или засаждат растенията. Хищникът няма да подмине този „деликатес“. И лакомията му ще го довърши.

Други народни методи

13- попово прасе премахване ултразвукИма и простички народни начини, които не убиват поповите прасета, но със сигурност ги прогонват.

Отблъскващи аромати
 1. Между зеленчуците се засаждат невен или хризантеми.
 2. Чесънът, босилекът, ментата, здравецът или кориандърът също ще прогонят със силната си миризма поповите прасета.
 3. Прясно отрязани клонки от бор или ела, разстлани в картофените лехи, ще бъдат естествена преграда за нахалното насекомо.
 4. Ходове на поповото прасе в почвата се заливат с настойка от лук и чесън.
 5. 10 литра вода с 20 капки йод е подходящата поливка за лехите, в които се сеят кореноплодни.
 6. 50 мл борово масло се разтварят в 10 л вода и с този разтвор се обработва засятата площ.
 7. Същата работа върши и разтвор от 1 чаена чаша амоняк и 10 литра вода.
 8. С разтворен във вода пилешки тор (той е много силен!) се обработват лехите, преди да се засадят растенията. Поповото прасе няма да доближи мястото.
 9. В лехите със зеленчуци се закопава карантия от риба.
 10. Около парника се прокопава плитък ров, в който се излива нафта.
Механични средства
 1. Натрошени стъкла се посипват около зеленчуковите лехи.
 2. Вибрации и звуци, които прогонват поповите прасета, се предизвикват с поставени край насажденията електронни уреди, висящи метални кутии и въртящи се прорязани пластмасови бутилки.

Всички тези популярни, особено сред виладжиите, средства трябва да се прилагат системно и комбинирано. Резултатите са различни, най-често с променлив успех. Ясно е, поповото прасе не се предава лесно!

Евелина Лютова
Природните врагове на поповото прасе

Хомо сапиенс не е единственият враг на древното, сякаш надарено с вечен живот, вредно насекомо. Има и други негови недоброжелатели – летящи, ходещи и пълзящи твари в природата около нас.

В природата има не са малко съюзници на човека в борбата срещу поповото прасе:

 • Птици: врани, гарги, скорци, щъркели. За тях вредителят – във всичките му стадии, е примамлива храна.
 • Таралежите, гущерите, мравките, стоножките бръмбарите бегачи също не прощават на яйцата и ларвите, както и на възрастните попови прасета.

Препаратите срещу поповото прасе

09- попово прасе борба препарати белем, коломбо, Би-58Отровните препарати за растителна защита обикновено действат поразяващо срещу няколко вида вредители. Когато срещу поповите прасета се прилагат химикали, те унищожават и други подземни неприятели.

Инсектициди
 • Белем 0.8 МГ е препарат, предназначен преди всичко за професионалисти земеделци, а не за любители градинари. Това са микро гранули. Те се използват без предварителна подготовка – не трябва да се разтварят. Хвърлят се в почвата по време на сеитбата.
 • Коломбо. Прилага се след засаждане, в началото на вегетацията на растението. Не се изисква карантинен срок. Доза – 1.2 г/ кв. м.
 • Би 58 (емулсия). Този препарат не е специално насочен срещу поповите прасета. С него се пръска срещу листни въшки. Но може спокойно да се използва за смесване с органични фунгициди, инсектициди, или самостоятелно да се прибавя като надеждна отрова в примамките за подземния рак.
Био препарати срещу попово прасе

07- попово прасе борба препарати талпа раус

Талпа Раус. Този био репелент прогонва поповото прасе. Поръсването му върху влажна почва усилва действието му. За ударно третиране най-напред са нужни три дозатора (те се предлагат в опаковката). Това означава 150-180 г на квадратен метър. След това, профилактично, на всеки 30-40 дни, е необходим 1 пълен дозатор (50-60 г/ кв. м). Репелентът гони вредителя и в същото време подхранва почвата с азот. С еднa oпaĸoвĸa oт 700 г (18 лв.) се обработват от 8 до 24 м² плoщ.

Гранули за попово прасе

03- попово прасе борба препарати мезурол шненкенкорн

  • Мезурол Шнекенкорн 4 Г. Това е гранулирана примамка с много добър ефект. Препоръчва се гранулите да се разпръскват след засяването на семената и преди покриването им с пръст. За 10 квадратни метра стигат 2-5 грама. (Опаковка от 25 г има цена 3.99 лв.).01- попово прасе борба препарати вениш агриметал

 

 • Вениш ( Агриметал БГ). Още един вид ефикасна гранулирана примамка. Използва се в овощни и зеленчукови градини, при земеделски насаждения, в оранжерии и разсадници. Полага се при засаждане и между растенията. Действието му се активира, когато почвата е влажна. Доза: 300 г/дка.
Отровни примамки

Зърно плюс инсектициди. 1 кг зърно (пшеница или царевица) се вари, докато набъбне. Отцежда се и към него се изливат 2 – 3 супени лъжици олио. После се добавят 2 – 3 супени лъжици инсектициди (дурсбан, Би-58 или други препарати за растителна защита). Всичко се разбърква добре. На 1 квадратен метър засята (засадена) площ се хвърлят по 15 – 20 зърна. Заравят се с малко пръст. Тези примамки е добре да се пръснат привечер – известно е, че насекомото се храни през нощта.

Специални уреди

05- попово прасе борба кардигоТези уреди се използват за всички подземни неприятели в градината. Независимо от марката и дали работят с батерии, или са соларни, принципът на действие е един и същ при всички. Разчита се на вибрациите – излъчвани с различна мощност и честота. Те дразнят вредителите и ги прогонват.

 1. Електронният уред GARDIGO излъчва мощни механични вибрации на всеки 18 секунди. Покрива 1250 квадратни метра. Това са стрес сигнали, непоносими от попското прасе. Те пречат на храненето и размножаването му.
 2. Pest stop – PS7500S е соларен уред за вибрационно въздействие. Работи, като се зарежда от слънчевата светлина.
 3. Брос Соник. Излъчва ултравиолетови вълни, които предизвикват вибрации. Както и другите подобни уреди, и Брос Соник се закопава 2/3 в земята. Охранява площ с диаметър 12-13 метра.

Вижте и ТОВА:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Болести по доматите и лечение. Листно завиване, кафяво гниене, бронзовост и др.

линк към: материала за къртиците (ще бъде добавен допълнително)!

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Изключване при Голф 3 и 4, Ауди А4 и Опел. Емулатор за имобилайзер. Цена

Премахване на имобилайзер (ВИДЕО). Какво е и какъв проблем можем да имаме?

Как става премахване на имобилайзер? Какво представлява това и какъв проблем може да създаде. Начини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *