Къртица. Що за вредител е? Борба: методи за прогонване и унищожаване

Полуслепият бозайник живее, за да яде личинки, червеи, голи охлюви, насекоми. И вреден, и полезен е този нашественик в градината

Още в текста: ♦ Анкета: Кой е вашият начин да се справите с къртиците ♦ Мнения на борбени виладжии ♦ Какво е измислил народът, за да се предпази от тази напаст? ♦ Бариери пред риещия бозайник: балатум, мрежи, изкопи с пясък и чакъл ♦ Прогонване на къртиците: плашила, въртележки, вятърна мелница. ♦ Фън шуй от тръстика ♦ Музика ♦ Ултразвук ♦ Капаните нямат милост ♦ Наводнение ♦ Димки и фишеци ♦ Къртица се хваща на въдицата ♦ Неприятните миризми прогонват натрапника ♦ Растения срещу къртици ♦ Отровни примамки ♦ Репелентни био разтвори ♦ Лопати и будилници ♦ Кучета и котки ловят вредителя ♦ Къртица и сляпо куче: прилики и разлики

Причини за появата на къртица

Къртиците, тези подземни бозайници, обичат плодородни почви. Там естествено се развъжда любимата храна на дребничкото (около 15 см), но твърде ящно животинче: ларви, земни червеи, голи охлюви, бръмбари, всякакви буболечки. Живеят под земята, затова и зрението им е закърняло, но пък предните им крайници са като лопатки с по пет яки нокътя.

С тях хищниците лесно прокопават подземните си пътища и лесно се провират през тях с гладката си като велур тъмна козина. Именно „къртовската“ им дейност нанася вреди на растенията, а не апетитът на бозайниците към корените на насажденията. Къртиците са пословично лакоми, затова и копаят, за да си доставят мезетата. Останат ли без храна, загиват за един ден. Иначе, живеят 3 години; женската ражда веднъж годишно по 3-4 къртичета, които бозаейки, много бързо растат.

така изглеждат къртиците.Когато почвата е добре окопана и влажна, къртицата безпрепятствено копае и денем и нощем, стига да не е обезпокоявана. Иначе се крие. Подава носа си навън, на повърхността, само за да докопа някой червей или буболечка или да събере сламки и клечки за родилното гнездо. Тогава рискува да бъде нападната от катерица, лисица, котка или граблива птица.

Работливите хищници много бързо завладяват нови участъци от добре обработени земи. През подземните си тунели се прехвърлят от едно място на друго. Днес са при нас, утре у съседа – по къртичините се познава добре поддържаната градина, с плодородна хумусна земя.

Специалистите смятат къртицата за индикатор на живата почва. Дали ще са тук, или там, зависи както от влажността на почвата, така и от климата. Защото с тези два фактора е свързана прехраната на древния и дребен хищен бозайник. Обилно наторяваните с оборски тор градини или ниви са радост за ненаситния вредител. Както се казва, на тепсия са му поднесли любимите му лакомства. Къртиците избягват каменистите. Не обичат и иглолистните гори.

Как да познаем, че има къртици

Въртележка плашило от бирена бутилка
Въртележка плашило от бирена бутилка.

Лесно е да се разбере, че под ливадата, лехите със зеленчуци или цветя, или под добре обработената нива действа злосторникът. Почвата на голите участъци е сякаш току-що разорана. На тревните площи са се появили почвени кратери. Купчинките пръст от по около 30 сантиметра в диаметър сигнализират: Има къртици! Подобен отпечатък не може да бъде сгрешен. След време къртичините заприличват на плешиво теме. В лехите пък може да се откроят релефни пукнатини. Те са знак, че къртица е прокопала по-повърхностни тунели.

Възможни вреди от къртиците

Макар че къртиците не налитат на кореноплодните и коренищата на насажденията не са жизнено важни за тях, те нанасят сериозна вреда на всичко, което расте над тяхното подземно, прорязано от тунели, обиталище. Упорито ровят, за да се запасят с любимите си червеи, охлюви, личинки и насекоми и съсипват насажденията. Страдат посеви, кореноплодни, надземни зеленчуци, цветя, фиданки. По нивите, когато се извършва сеитба, многото и големи къртичини често повреждат селскостопанските машини. Особено активни са къртиците през есента, когато започват да се запасяват с храна за през зимата.

Мрежа против къртици
Мрежа против къртици. Слага се под тревата.

Вреда, практически косвена, но все пак вреда – такъв е резултатът от подпочвеното разселение на бозайниците дребосъци. Но от гледна точка на растителната защита вредата на къртиците е полезна. Този оксиморон не е случаен. Хранейки се с насекоми, личинки, червеи, голи охлюви и други вредители на растенията, къртиците се превръщат в техен природен приятел. В ранна пролет опитните градинари оставят къртиците да изпълнят защитната си роля. Започват борбата с тях по-късно – когато реколтата зрее. Освен това стопаните с опит са забелязали, че в рано освободените от къртиците дупки се настаняват мишки и други гризачи. В Германия, например, избиването на къртиците е абсолютно забранено. Полуслепите подземни бозайници са сред застрашените от изчезване животни, включени в Червената книга.

Начини за унищожаване на къртици

От древни времена хората по света се опитват да се преборят с полуслепия подземен бозаещ вредител. Натрупаният опит е достоен за Книгата на Гинес. Но още по-достоен за отбелязване е рекордът на къртицата по оцеляване.

Любопитно! Допреди 30-ина години в Англия е имало професия “Ловец на къртици“.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Така, от година на година, от една държава в друга, от градина на градина, от съсед на съсед, а днес – през интернет, са изкристализирали най-често използваните и най-действените начини и средства за борба с досадните „тунелджии“. Те могат да се разделят в две категории. Според целта им: За предпазване и за изтребване. Според произхода им, се класифицират като народни, любителски методи и „купешки“, професионални – специално произведени уреди и препарати. Стопани с голм стаж в неравната борба с къртиците препоръчват най-напред да се използват народни и щадящи средства, а след това да се прилагат по-радикални.

Как да се избавим от къртиците в градината?

Преди да си отговорим на въпроса как да се избавим от къртиците в градината, трябва да уточним какво точно искаме да постигнем. Важно е всеки да избере на-добрия за него начин, за да се справи с градинската напаст.

Кой метод е най-ефикасен и най за предпочитане при избавяне от къртици? (анкета)
Гласувай

Мненията на патили и препатили виладжии и любители градинари могат да ни помогнат какво да предприемем, как да си помогнем сами срещу подземния лаком вредител.

 • Петър Василев: Засаждане на рицин около мястото, което искаме да защитим от набезите на къртиците, е сигурна бариера срещу животните.
 • Георги Манолов: Много съм притеснен, защото половиният декар, който обработвам, заприлича на лунен пейзаж. Спрях да броя къртичините, като минах 100, а сигурно имаше още толкова. Май ще трябва да викам „специални служби“, за да унищожат всички къртици. Нямам милост към тях. Бесен съм.
 • Ана Караджова: На мен къртиците не ми правят много бели. Засега се справям сама и елементарно. Видя къртичина, отъпквам я здраво. Котката ми помага. Голям ловец е. Видях, че една леха с краставици беше буквално прекопана от къртиче. Е, благодаря, защо да я убивам?
 • Пламен Великов: Ние забучихме в градината арматурни железа и завързахме на тях с кенчетата. Дрънкат яко, дори и лек ветрец да задуха. Казват, че звукът и вибрациите ще прогонят къртиците. Ще видим. Засега си играем на криеница. Местим „плашилата“ на различни места.
 • Мая Янчева: Купих и поставих в градината ултразвуков уред. Много полезна вещ. Препоръчвам я. Къртиците наистина изчезнаха от малката ми градинка. Доста се намъчих с тях преди това.
 • Стоян Марков: Ето моя много резултатен метод. Разкопах между две къртичини и в дупката излях разтворени във вода кучешки изпражнения. Изчезнаха, яко дим
 • Александър Попвасилев: Понеже съм страстен рибар, реших да си уловя и къртица. Завързах на много здрава връв тройна метална кука (от най-големия размер). Заложих я в разкопаната къртичина. След време къртицата се хвана.
 • Асен Димитров: При мен действието на купения уред срещу къртици работи с променлив успех. Не съм се отказал, но очаквах по-бърз резултат.
 • Ангел Кирилов: Аз им видях им цаката с бензиновата резачка за дърва. Не, не съм ги рязал. Обгазих ги. Предишната година избягаха само от шума на мотора. Но после пак се появиха. Този път на ауспуха пъхнах гумена тръба. А нея в дупката. Дадох газ. Дали са се задушили, или са избягали, не знам. Оттогава не съм видял къртичини по ливадата. И с бензинова косачка (тример) се действа по същия начин.

(Моля, споделете своя опит в атаката срещу къртиците. Добавете го в коментарите по-долу!)

Народни методи: предпазващи, предупредителни

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Това са хуманни методи за борба с къртиците. С тях подземният неприятел няма да бъде унищожен. Просто ще избяга. Ще се пресели на друго подходящо за него място. За мирното изгнание на вредителя се използват ограждащи територията средства със силни аромати – естествени и химически; затоплящи, собственоръчно направени плашещи и отблъскващи устройства и др. Изобретения от всякакъв вид спускат бариери пред къртиците в градини, вилни участъци, ливади.

Средства от бариерен тип

Те създават техническо препятствие по пътя на къртицата нагоре. След като се знае, че малкият земекопач се разполага на около 20-ина сантиметра дълбочина, където почвата е най-плодородна, по техния път се поставят различни прегради. Като се срещнат с тях, вредителите дават заден и се вкопават надълбоко.

Парчета азбест, ламарина или балатум. С тях се изгражда предпазна стена по пътя на къртицата нагоре. Неудобството е, че материалите трябва да се вкопаят до 70 см в почвата. Този щит трябва да се проверява отвреме навреме и да се укрепва при необходимост.

Изкоп с пясък и чакъл. Покрай насажденията се прави 50-сантиметров ров, в него се насипва пясък и чакъл. Къртиците не обичат сухи и каменисти почви, така че ще си потърсят по-подходящ терен.

Мрежи. Те трябва да са от здрав материал и със ситни дупки. Могат да вършат работа години наред, след като бъдат поставени. Разполагат се върху ниско окосена трева или директно върху пръстта, над дренажа, когато се засаждат цветя, например.

Как да се отървем от къртици с плашила?

Продават се различни плашещи вредителя приспособления. Но сръчният виладжия и опитен градинар може всичко. Сам ще си приготви плашилата срещу къртиците.

Въртележка от пластмасова бутилка

Пластмасова бутилка се изрязва така, че в корпуса й да се отворят „хриле“. Те се извиват навън. Бутилката се нанизва през гърлото на прът. Той се пъха в къртичината. Вятърът върти бутилката, тя издава звук, който е непоносим за досадника.
Друг вариант – на подготвената по първия начин бутилка на дъното се изрязва отвор. В него се пъха метална тръба. Тя се забучва в къртичината. При силен вятър пластмасовата въртележка издава звуци, а и трепти. Те се усилват през тръбата и къртиците напускат укритията си.

Камбанки от тръстика

За това ефикасно съоръжение са нужни тръстикови стъбла. Според терена е и броят им. Поне десетина. По-широки и по-високи (около 2 метра). Вътрешността им се почиства, Получават се тръбички. Те се закопават едно до друго около къртичините, така, че над земята да стърчат не повече от 60 см. Когато задуха вятър, тръстиките издават характерен звук – свистене. Подземните бозайници няма да харесат този „фън шуй“ и ще си намерят ново тихо място.

Евелина Лютова
Вятърна мелница
Схема на въртележка от бутилка.
Схема на въртележка от бутилка против къртици.

С така наречената вятърна мелница се цели да се постигне ефектът на кречетало. Режещият звук се постига от въртенето на 4 (ли 5) прорязани по дължината им пластмасови бутилки. Малко по-сложно е закрепването им – техничарите ще се справят с лекота. Те може да използват куб или диск, към който с подходящи болтове да „свържат“ бутилките (на диска може да се завинтят и 8 бутилки през капачките на гърлото им). Кубът или дискът се нанизват на метална тръба, която се забучва в къртичината. Въртящата се част на „мелницата“ трябва да е хоризонтална на земята.

Музика

Известно е: музиката, когато е нелюбима и с високи децибели, може да не убива, но със сигурност гони слушателите. Този ефект може да се използва и в инвазията срещу подземния нашественик. Изнасяте уредбата си навън, пускате на макс Вагнер или Хеви метъл, например. Предупредете съседите си за музикалния си експеримент, защото може те първи да избягат.

Ултразвукови устройства
Плашило за къртица със звук или ултразвук
Модерен писък е навлизащото у нас плашило за къртица със звук или ултразвук

В магазините се продават най-различни, с най-различна мощност устройства, но с една функция. Те, забити в къртичините, или около тях, пораждат вибриращи звуци, които се предават през тунелите до убежището на къртиците. Обикновено се използват по няколко такива отблъскващи вредителя уреда. Включват се в началото на есента и „трептят“, докато се прибере реколтата.
Стопаните с опит в употребата на електронните устройства препоръчват: Уредите да се монтират по-далече от насажденията. Защото:

 1. В началото къртиците проявяват огромно любопитство към вибратора и около него се появяват купчинки с пръст.
 2. След 2 седмици, ще се отдалечат от електрониката.
 3. След още една ще изчезнат.
Плашило за къртици със слънчеви батерии.
Плашило за къртици със слънчеви батерии.

Електронните „плашила“ са ефективни в по-малки земеделски участъци, най-вече в дворове и вили.

Подходящи модели са:
 • PEST STOP. Действа надеждно в диаметър до 36 метра, тоест, може да предпазва 836 кв. метра площ. Производителят препоръчва уредът да се използва при по-плътна почва. Защо през нея по-добре се предават нискочестотните вибрации.
 • GARDIGO BASIC. Максималният му ефект се усеща 2 седмици след забучването му до или в къртичината. Покрива до 700 квадратни метра площ. С един комплект батерии уредът издържа до 6 месеца.
 • Isotronic Solar Animal Repeller US4 e соларно устройство с ултразвук за прогонване на къртици и други подземни неприятели. Този иновативен уред генерира вибрации през 25 секунди. Обхватът му достига до 700 квадратни метра.

Други плашещи устройства

С будилници
По-стар вариант на ултразвуково плашило за къртици
По-стар вариант на ултразвуково плашило.

Нужни са 2 будилника с батерии. Алармата на единия се наглася за 6 часа сутринта, а на другия за 12 през нощта. Слагат се в буркани и се затварят с капачки. Заравят се на около 30-на сантиметра в двата края на терена. Ще звънят, докато батериите се изтощят. Вибрациите и звукът прогонват къртиците. Този опит трябва да се прилага всеки път, когато се забележат къртичини в двора. Накрая се преселват на по-спокойно място.

Неприятни миризми

Къртиците бягат от острите и задушливи миризми. Като знаят този недостатък на вредителите, градинарите го използват, за да ги прогонят успешно от терените си. Естествено разлагащи се продукти и вещества, растения, разтвори „излъчват“ отблъскващи аромати.

Растения против къртици

Ако бъдат засадени на вилата, в двора или около малката зеленчукова градина, маслодайните, а и някои други видове растения, ще пратят в изгнание къртиците. Това трябва да се направи в ранна пролет. До месец и половина-два действието им ще даде резултат.

Какво да засадим?
 1. Ароматни подправки: копър, джоджен, босилек, целина.
 2. Маслодайни растения, цветя: рицин, лавандула, здравец, турта, млечка, лещарка, офика.
 3. Фасулът и грахът, които цъфтят ароматно, също не са от любимите растения на вредителя.

Да, с растителната инвазия, прогонването на къртиците е по-бавен процес. Но е безвреден за почвата, хората, домашните любимци. Освен това стопаните се радват на красота и аромати.

Отблъскващи разтвори
 • Рицинът е начело в класацията на отблъскващите къртиците разтвори. Концентратът се прави от 200 мл рициново масло и 3 супени лъжици течен сапун (или течен препарат за миене на съдове). Концентратът се разтваря с вода (30 мл в 4 литра вода). Пръска се повърхността на почвата, под която се крият къртиците. Най-добре е това да се направи веднага след напояване или след дъжд.
Други отблъскващи разтвори

Народът е установил ефекта от водни разтвори с: амоняк, бензин или нафта, валериан.
С разтворите се напояват различни предмети или парчета плат. Те се закопават в къртичината. Бозайникът няма да понесе силната миризма и ще избяга.

Наводняване на дупката

Ако организираме потоп на „тунелджиите“, те ще избягат ужасени. Може да обичат влага, но не могат да издържат водната струя на маркуча. Това обливан е добре да се прави напролет, когато вредителят излиза нагоре, за да се нахрани. Възможно е около зеленчуковия участък да се прокопае ров и да се напълни с вода. Тя ще пргони вредителя от обичайното му жилище. Но усилията не са адекватни на резултатите.

Димки и фишеци


Който е използва димки или фишеци, празнува победа над къртиците. Но този метод не е за всяка уста лъжица. Обикновено го прилагат печени ловджии. Те знаят как да си приготвят и как да използват димките и фишеците. Фишекът трябва да се запали и да се хвърли в дупката на къртицата. Сярната димка има същото предназначение. Къртиците остават без въздух в тунелите си.

Газова атака

И това го има: къртиците умират в газова камера. Нещо подобно се получава. Защото в къртичината се пускат изгорели газове. От какво и как? От работещ бензинов тример, например. В малкия му ауспух се вкарва гумена тръба. Другият й край се пъха в дупката. Косачката се задейства, „димът“ задушава неприятеля в тунелите.

Отровни примамки

Капан за къртици с бутилка
Капан за къртици с бутилка. Поставя се над дупката.

Много са препаратите – на химическа или на био основа, които се продават у нас. Важното при използването на отровните примамки е, да се спазват точно инструкциите за приложението им. Предлагат се във вид на гранули, паста, таблетки и гелове.

Ратимор. Парафинови блокчета или паста. Те са с аромат на месо и атрактанти. Едно пакетче блокче или паста (с опаковката) се поставя на входа на къртичината. Животинчето пролазва да подиша чист въздух и да затвори входа, миризмата на Ратимора примамва лакомника. Взема примамката, връща в тунела си, изяжда я на спокойствие и там остава завинаги. 4 дни и край с вредителя. Примамките не бива да се докосват с ръце, иначе не действат!

Ракумин. Същата работа върши и този „антикоаголант“. Като паста или в сашета, препаратът е апетитна храна за вредителя., която буквално раздира гърдите му.

BRUER Go back. Този препарат е ароматен гел, който прогонва къртиците. 3-4 гел кубчета се поставят в началото на тунела, не се заравят, за да може да излъчват аромат, който ще привлече злосторника.

Талпа Раус. Гранули на основата на рицинова зърна. Прогонва натрапника и не уврежда почвата. Дори я обогатява с азот. С препарата се поръсват отворите на къртичината, почвата леко се навлажнява.

Roditor Block. Водоустойчивият гел е безвреден за почвата, защото е разработен от естествени и безвредни съставки. Но пък със сигурност прогонва къртиците.

Репелентни разтвори (смеси)
подземен капан с кофа за къртици
Ето и един подземен капан с кофа за къртици.

С репелентните смеси, които ще си приготвим сами, ще ударим първо по любимите червеи и бубулечки, с които се хранят къртиците. Така, индиректно, ще прогоним ровещия в двора ни неприятел.

 • Лучена репелентна смес. Тя разчита на отблъскващата миризма на лука. В литър вода се нарязват 2-3 глави лук на ситно. Добавя се дървесна пепел. Сместа престоява 2 дни. Разбърква е добре и с нея се полива мястото, изровено от къртиците. Намалената киселинност на почвата убива любимата храна на вредителя.
 • Чеснов репелент. Процедурата и действието на тази смес е същата като с лука. В литър вода се слагат стрити 10 скилидки чесън. Прогонването на къртиците е сигурно.
 • Разтвори от маслодайни растения. Роза, лавандула, рицин… Те са със силни и отблъскващи къртиците аромати. Дребните „тунелджии“ бягат от силните миризми. Разполагаме ли с ароматни маслодайни растения или извлеци от тях – вместо за козметични цели може да ги прежалим за отстраняване на градинския досадник. Особено активен е разтворът с рицин.

Методът на лопатите

Подземен капан с вдигащи се вратички
Подземен капан с вдигащи се вратички е невероятно добър за лов на къртици.

С този метод бозайникът, решил да гостува на полята във вилата, може да бъде хванат. Използват се 3 лопати и кофа с вода. Освен това е нужно огромно търпение, защото къртицата трябва да бъде издебната в подходящия момент. Зарива се къртичината. Когато зверчето реши да ремонтира разрушения му тунел (а това се разбира по разместващата се пръст), с едната лопата се прегражда пътя му назад. И бързо се поставя втората лопата. Изчаква се да се покаже и се реагира скоростно. С третата лопата къртицата се удря здраво и се потапя в кофата с вода.

Капани

Те функционират по различен начин:

 1. с помощта на всякакви пружини,
 2. с кукички,
 3. чрез примки,
 4. на принципа на ножицата или на харпуна.


С капаните се действа радикално срещу вредителя. Тук няма милост. Къртицата няма шанс да оживее, попадне ли в капан. Капани се продават, но подобно на купешките, мераклиите мога да си ги измайсторят.

Куки

Улавянето на къртици с куки наподобява улов на голяма риба. Какво прави „рибарят“, отчаян от набезите на ровещия полусляп злосторник?

 1. Окопава прясна къртичина.
 2. От двете страни на входа й разполага своя капан.
 3. Върху кол или надеждна връв прикрепя тризъби куки.
Лов на къртица с куки.
Куки за лов на къртици. Много гадно!

И ловецът започва да чака. Защото грижещата се за обиталището си къртица ще тръгне нагоре, за да го „проветри“. И тогава „ще клъвне“. Иска се търпение.

Котките и кучетата – ловци на къртици

Известно е, че повечето котки и кучета, които живеят на вилата или в дворовете, са добри ловци. Често те донасят пред входната врата своя улов, за да се похвалят. Тези качества на домашните любимци могат да се използват срещу полуслепия бозайник, който не спира да рови под тревата или насажденията.

Но!
 • Котката или кучето, които по природа са умели ловци, трябва да се използват за атака срещу къртиците, само ако тяхната територия не е третирана с отрови.
  Но ако домашните любимци нямат афинитет към лов, особено на къртици, те могат да бъдат обучени.
 • Стопанинът проверява дали това е възможно. Отвежда котката или кучето до къртичините. Реакцията им ще е знак дали „тунелджията“ ще си намери майстора. Възможно е четириногите изобщо да не проявят интерес към подземните обитатели на градината.

Още през 350-а година от н. е. в Рим бил издаден указ, според който в борбата с къртици и мишки трябва да се използват котки.

Къртица и сляпо куче: разлики

Друг класически капан за къртици
Друг класически капан.

Голяма е разликата между двата вредителя. Свързва ги най-вече подземният им живот. И това че са бозайници. Кучето е напълно сляпо, оттам и името му. Къртицата е полусляпа и кърти почвата с предните си ноктести лапи.

Вградка към: ОЧАКВА СЕ! Материал за сляпото куче!

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Къртиците са дребнички (до 16 см) подземни бозайници с къса, почти черна велурена козинка. Заселват се под плодородни почви, богати на земни червеи, ларви, голи охлюви, бръмбари и други буболечки. Това е тяхната храна. Не се интересуват от растенията, които повреждат, само защото с големите си предни лапи лопатки с нокти прокопават под тях тунели, за да задоволят огромния си апетит. И сляпото куче е бозайник, но вегетарианец.

Този гризач е два пъти по-едър от къртицата (достига до 700 грама). И е напълно сляп. Но пък отлично се справя под земята – със зъбите си прокарва двуетажни тунели. И в тях трупа кореноплодни, любимото му угощение, запасява се. Може да пренесе в подземните си скривалища цяла една картофена реколта от градината. А също и всички луковици на цветя. Опасва всички попаднали му коренища.

Борбата със сляпото куче е много по-трудна и често напълно безрезултатна в сравнение с атаката срещу къртицата.

Попово прасе. Комбинирана борба срещу бронирания тунеядец

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Мини шпиц, кучета

Мини шпиц. Как избираме цена, развъдник и порода

Коя цена е добра за мини шпиц. Актуални обяви. От кой развъдник да го вземем. …

Едно мнение

 1. Къртиците се вадят само с много вода набраздява се цялото място и се пускат краините 3 реда след това се отварят още 10 вади и чакаш да се раздвижи до като стане деневилация на водата и спре да попива и 5 мин след това не излезе нищо отваряш в другия краи на мястото 3 вади после още 10 и по съжия начин до като се съберат двата края прегответе си ръкавици и кофа:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *