Вечен живот, безсмъртие: 15+ тайни на науката го обещават

Вечен живот – науката се разкъсва от спорове. Академик Бехтерев: Смърт няма! Умните живеят дълго. Биолози, медици, програмисти в атака.

Още в текста: Еликсирът на младостта днес – регенеративната медицина и д-р Обри де Грей. Природният квантов компютър на д-р Хамероф. Да си купиш вечност. Диамандис & Харири и тяхната програма LEV. Още само 20-30 години и ставаме безсмъртни! Прогнозите на Курцвейл: Хората изцяло кибернизирани и вечни. Личното безсмъртие – според Ленард Ор.

Съблазнителната безкрайност

Спира сърцето ни и – край! Какво става зад чертата на физическата смърт? Има ли доказателства за съществуването на душата? Тяло – душа. Мозък – съзнание. Живот след смъртта. Вечен живот. Християнството, а и други религии, отдавна са предложили на последователите си своите отговори. Науката продължава да търси.

За нея съблазнителната безкрайност – вечният живот – си остава неизбродима безкрайност. Въпреки напредъка на технологиите, въпреки откритията на отделните науки. Дали поради вярата си в своя Божи образ и подобие, но човек не спира да се стреми към вечността.

Изводът на френския писател фантаст Бернар Вербер, че докато боговете са били безсмъртни, не е имало смисъл от техния живот, е колкото приземяващ и отрезвяващ, толкова и прогностичен и извисяващ.

Бернар Вербер, вечен живот и безсмъртие, тайните на човешкия мозък
Бернар Вербер е супер популярен у нас френски писател фантаст. Има издадени поне 11 книги.

Учените продължават да надничат в безкрайността. От зората на медицината до наши дни чет нямат изследванията по цял свят за „живота около смъртта“. Неотдавна, дори самата тема, а не резултатите от едно колосално международно проучване, излезе на първите страници на авторитетни европейски издания с бомбастичното заглавие „Животът след смъртта – доказан“. Учените побързаха да се застраховат: още проучват, обсъждат.

вечен живот, безсмъртие 02 клинична смърт видениеКакво е това, което споделят преживелите „клинична смърт“: халюцинации, илюзия или реалност? По този въпрос още нямат единно мнение лекарските екипи, които 4 години са изследвали състоянието „около смъртта“ на 2 хиляди пациенти в болници в САЩ, Великобритания и Австрия (Списание Resuscitation). Академик Наталия Бехтерева смята, че т.н . „клинична смърт“ не е провал, не е временно небитие, в тези минути човек е жив.

Ключът е в тайната на мозъка

Смърт няма. Това може да бъде доказано! И може да се докаже строго логично! – обявява на научна конференция в Петербург още през 1916 година академик Владимир Михайлович Бехтерев. Според учения, разбулването на тайната на безсмъртието е свързано със структурата и функциите на човешкия мозък. На неговото изучаване академикът посвещава целия си живот, проповядвайки тезата: „Безсмъртието на човешката личност е научен проблем!“.

вечен живот, безсмъртие 01 мозъкТой отбелязва, че само 20 процента от хората запазват разума си до края на живота си. „Главното е сърцето да не старее! – предупреждава руският академик. Той категорично се е противопоставял на използването на медицински препарати за стимулиране на мозъка, този „вълшебен храм на човешкото мислене“. Но задължително трябва и е възможно да се борим с възрастовите промени на мозъка.

Ето как:
 1. Да учим нови и нови неща: чужди езици, например. Мозъкът трябва да се натоварва с различни и сложни интелектуални задачи.
 2. Да се движим: Два часа разходка на чист въздух и слънце сред природата всеки ден – това държи разсъдъка здрав.
 3. Да се чете сериозна литература, нови книги, а не да се препрочитат добре познати ни произведения,
 4. Най-доброто „упражнение за мозъка“ е общуването с деца. Тяхното неспирно „защо“ стимулира мозъчната дейност в търсене на интересни отговори.
 5. Всеки ден да се посреща с радост. Да се цени всяка приятна дребна вест и събитие.
 6. Усмивката и смехът са най-добрият нервен стимулатор.

Живото същество в нашето тяло

„Човешкият мозък е живо същество, което се намира в нашето тяло“ – твърди академик Наталия Бехтерева. Според внучката на световноизвестния невропатолог и физиолог акад. Вл. Бехтерев, страшна е не самата смърт, а умирането. Тя, ръководителят на Института за човешкия мозък към Руската академия на науките, се е стремяла да надникне извън предела, там, където никой още не е бил, да разбере какво прави човека човек. Целият творчески път и последният научен труд на академик Бехтерева, озаглавен „Умните живеят дълго“, доказват, че тя е постигнала целта си.

Свидетелства в цитати:

вечен живот, безсмъртие 03 сънищаЕмоциите са най-същественият фактор, който влияе върху мозъка на здравия човек., смята акад. Н. Бехтерева.

 • При емоционални разстройства системните разходки сред природата, разнообразните физически дейности и плуването са целебни.
 • Важно условие за пълна реализация на таланта е балансът между емоциите, разумната гордост и издръжливостта.
 • Мозъкът сам се предпазва да не бъде завладян изцяло от негативни емоции. Когато разбрах това, изпитах чувството, че съм намерила перла.
 • Сънищата са още една тайна на човешкия мозък. Защо спим? Мисля, че мозъкът може така да бъде устроен, че изобщо да не спи. Например, при делфините спят последователно лявото и дясното полукълбо. Как да си обясним сънищата с продължение – влече ни нещо неизживяно, красиво. А пророческите сънища какво са? Получаване на информация отвън, предвиждане на бъдещето или случайни съвпадения? Лично аз две седмици до „събитието“ видях насън смъртта на майка ми с всички подробности.
 • Знаете ли, че в мозъка ви постоянно функционира детектор на грешките. Той ни напомня за нещо, обръща ни внимание за друго и т. н.
 • След сериозни преживявания цялата работа на мозъка на човек се преобразува, даже някои центрове се преместват.
 • Допускам, че мисълта съществува отделно от мозъка; той само я улавя в пространството и я отбелязва. Срещала съм се с Ванга. Тя четеше миналото, виждаше бъдещето. Как ставаше това?
 • Смятам, че при творчески мислещия, при умния човек работят не само от 5 до 7 процента от мозъчните клетки, а почти всичките 100%. Но не едновременно, а последователно, на групи.
 • Без свръхзадача човешкото създание е лишено от смисъл. Ние не умираме, докато имаме цел в живота.
 • Няма старост. Нищо не свършва, докато сами не поискаме това да се случи.
 • Годините отнасят всичко външно; и с възрастта душата на човека постепенно се освобождава от обвивките си и се представя в първичния си вид.

Да върнем часовника назад

вечен живот, безсмъртие 04 обри де грей
Обри де Грей
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Английският геронтолог д-р Обри де Грей, основател на неправителствената организация SENS: „Искаме не само да забавим часовника (амортизирането на организма), но и да го върнем назад, като поправим щетите. Според ексцентричния изследовател, разработваните регенеративни терапии, които трайно отменят лошото здраве, съпътстващо старостта, няма да бъдат скъпи, защото ще спестят много пари на държавата.

Болните възрастни хора, когато се поддържат живи, са много „по-скъпи“, а и не са трудоспособни, обяснява още ученият. Той иска хората да останат възможно най-дълго време млади. Избягва определението „безсмъртни“. Обявява, че не се страхува от смъртта (иска тялото му да бъде замразено с научна цел), защото е твърде зает да търси начини да се избегне главната причина за смъртта – лошото здраве.

Д-р Грей предупреждава, че тялото ни умира, заради:

 • генните мутации на клетките, оттам и рак;
 • загубата на вода на клетъчно ниво;
 • намаляване на еластичността на тъканите;
 • невъзможността на организма ни да регенерира мъртвите си клетки.

Квантов компютър

вечен живот, безсмъртие 05 роджър пенроуз
Роджър Пенроуз

Създателят на квантовата теория за съзнанието проф. Роджър Пенроуз от Оксфордския университет има свой по-актуален и далеч по-смел продължител – д-р Стюарт Хамероф. Професорът по анестезиология и психология в Аризонския университет смята, че човешкият мозък е природен квантов компютър, нашето съзнание е негов софтуер, а душата – информация, натрупана на квантово ниво. След смъртта на тялото тази информация се слива с Вселената, където съществува до безкрай.

вечен живот, безсмъртие 06 стюарт хамероф
Стюарт Хамероф
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

„Тази информация е душата – твърди Хамероф. – Смятам, че съзнанието или това, което го е предшествало, винаги е съществувало във Вселената. Възможно от времената на Големия взрив“. Според тази логика, от гледна точка на науката, феноменът „живот след смъртта“ може лесно да бъде разбран. Д-р Хамероф пояснява: Ако пациентът възкръсне, тогава душата му се връща от Космоса със съответните спомени. И оживелият човек разказва за тунел, ярка светлина и за това как е излязъл от своето тяло.

Златната формула на безсмъртието

Докато двамата руски академици родственици – единият от началото на 20 век, другият от началото на 21 – ни дават безплатни съвети за здрав разум и дълголетие, най-новите, хитови формули ни изстрелват в близкото обозримо бъдеще.

Това вече са формули, резултат на обединените способности и на фантазията на биолози, медици и програмисти в търсене на вечен живот. Златна формула – не само за богати, а за супер богати хора. Златната окраска в случая е не само метафора, тя е буквална. Милиардери спонсорират най-новите технологии, които вещаят вечен живот. Богатите инвестират във вечност, а „мозъците“ създават вечност. Интересите се срещат.

Известните етапи са много, неизвестните още повече:

Генната терапия/проектиране. Тя заменя нездрави или липсващи гени с нови. Лекуват се неизлечими досега заболявания. С тази терапия, обаче, може не само да бъде променен човекът, но и на практика да го направи вечен. Генното проектиране ще е в състояние да създава човеци „по заявка“.

вечен живот, безсмъртие 08 генно инженерство
Генното инженерство навлиза все по-убедително в живота ни.

Нанотехнологиите. Това „конструиране в много малък мащаб“ може да направи живота ни вечен. Не е трудно да си представим как миниатюрно колкото една червена клетка роботче се движи из тялото ни и коригира дефектите му.

Клонирането. Принтирането. След овцата Доли, китайците пък клонираха маймуни. Продължават опитите за клониране на отделни органи на човешкото тяло, както и на лабораторно създаване на тъкани и органи. Вече е възможно отделни части на човешкото тяло да се изработват на 3D принтери. Това дава богата възможност за трансплантацията им и за поддръжката на дълговечността на човешката физика.

Киборгите. Десетки са вече т. н. истински киборги. Най-бързо се развива и прилага засега създаването на електронни очи и крайници импланти. Най-популярен м света е случаят с родения с цветна слепота Нийл Харбисън. Имплантираното му електронно око му позволява не само да вижда, но и да чува цветовете. Много са – и мъже, и жени, и деца – притежателите на бионични крайници.

Евелина Лютова

Замразяването (криониката). И този способ вече напуска фантастиката. Тялото се замразява до момента, в който технологиите ще могат успешно да съживят „заспалия“ човек.

Изкуственият интелект. Технологичната сингулярност означава изкуственият интелект да стане по-мощен от естественият. Когато ще можем да прехвърляме съзнанието си в компютъра, безсмъртието ни е сигурно. Но! Дигиталното безсмъртие!

Компютърната симулация. Тя ни препраща към вечен живот с дигитални средства. Да си представим компютърните игри, но пренесени в личния и в обществения живот на човека. Какво е нужно? Изкуствен интелект – виртуален „Аз“ – компютърна симулация.

Вечният Космос. Е, няма как да има вечен живот без вечността на Космоса.

Вечност, прогнозирана от Рей Курцвейл

вечен живот, безсмъртие 07 рей курцвейл
Рей Курцвейл

Хората ще живеят вечно! Това е една от най-смелите прогнози на визионера футуролог Рей Курцвейл, свързан с компанията „Гугъл“. Информационните технологии са ключът в последната фантастично звучаща визия на учения. А е известно, че е бил прав поне в 86% от прогнозите си.

Компютърният експерт, изобретателят и писател Курцвейл твърди, че:

– Ще изчезнат повечето измъчващи ни болести, защото към 2020 година се очаква невиждан пробив в медицината. Освен това ще ставаме все по-малко биологични.

– Роботи лекари ще могат да включват мозъците ни към електронните облаци… само след 10 години.

Изкуственият интелект ще достигне човешкото ниво на интелигентност (според теста на Алън Тюринг) през 2029 година.

– Ще настъпи сингулярността, тоест изкуственият интелект ще надмине нивото на човешкия – през 2045-а.

– Ще настане пълна кибернизация на хората – чрез нанороботите и компютърните интерфейси ще се променят и физическите тела, и мозъците ни.

– Виртуалната реалност така ще се развие и усъвършенства, че от днешните работни места няма да има смисъл. Те ще бъдат трансформирани, което ще доведе до деурбанизация и децентрализация, както на физическото, така и на психическото.

– Ще имаме чип в тялото вместо смартфон в ръката. Това е следващата стъпка на нашата еволюция – интеграция на технологиите с тялото.

– Ще започне копиране на човешкото съзнание върху електронен носител. След 2030-та, на практика, хората ще живеят вечно, след като човешкият мозък няма да има нищо общо с биологията.

Богатите могат да си купят и вечност

вечен живот, безсмъртие 010 питър диамандис (даамандис)
Питър Диамандис (в Уикипедия го пишат Даамандис)

Идеята за безсмъртие на Питър Диамандис, основател на фондация X PRIZE, и д-р Боб Харири, разчита на две неща. На стволовите клетки, осигуряващи бъдещето на регенеративната медицина, и на милиардери мечтатели, залагащи на бъдещата вечност. „Дълголетие, изпреварващо стареенето“ (свободен превод от Longevity Escape Velocity – LEV)“ е нарекъл проекта си Диамандис.

Той и съмишлениците му вярват, че след 10-15 години най-богатите хора ще могат да изпреварват скоростта на стареенето. Само милиардерите, защото само те ще могат да си платят скъпите услуги на скъпата регенеративна медицина. Дали те ще станат достъпни за други, примерно след 40 – 50 години?

Ако проектът LEV действително бъде осъществен, няма как на земята да не възникнат куп проблеми от демографски и морален характер. Как ли би изглеждало едно общество, в което доминират безсмъртни супер богаташи, а за разкош тук-там се мярка някое нищо не подозиращо хлапе?

Личното безсмъртие по Ленард Ор

вечен живот, безсмъртие 09 ленард ор
Ленард Ор и неговата книга, преведена на български.

За обикновените простосмъртни е книгата „Откажи се от навика да умираш – науката за вечния живот“ от Ленард Ор. Той е създател на техниката рибъртинг (повторно раждане) и един от основателите на движението „Нова епоха“.

Основната теза на гуруто е, че победата над смъртта е достъпна за всеки. И всеки сам избира дали да тръгне към живота и овладяване на тялото и съзнанието, или към поражението и смъртта. На основата на наученото от осем истински безсмъртни йогини, прекарали над 300 години в едно и също тяло, авторът споделя основните идеи и практики за овладяване на тялото и съзнанието и за постигане на добро здраве.

Има ли задгробен живот и живот след смъртта, според църквата. Има ли вечен живот?

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Искат да ни откраднат и физическото тяло!

Има една страшна и много интересна версия на последователите на д-р Рудолф Щайнер, че постепенно до днешна дата са им откраднати духът и душата. Първото се извършва от църквата на известния Константинополски вселенски събор през 4 век. Тогава се забранява на хората да казват, че в тях има нещо божествено-духовно.

вечен живот, безсмъртие 011 трансхуманизъм
Трансхуманизмът може да се окаже заплаха!

Душата е забранена в последните столетия и в днешно време дори психолозите (“психология” означава “наука за душата”) отричат нейното съществуване. Според тях душата е “конструкт”, мозъкът е нещо като калкулатор, а мислите са електричество. На децата още в 3-4 клас се обяснява, че са животни. Висши, но все пак животни.

В бъдеще се очаква да се отнеме и третата страна на човека, единственото, което му е останало – неговото физическо тяло. Във видеото по-долу се загатват някои неща в тази посока. Става дума за така наречения “трансхуманизъм“, който в наши дни придобива голяма популярност. Идеята е да се подмени човекът с машина. Ценни неща по темата ще намерите и в книгата “Срещата със злото” на Сергей О. Прокофиев, която се намира ТУК.

Споделете по-долу в коментарите какво мислите за всичко това!

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Мъж зодия Овен, хороскоп, характер

Зодия Овен, мъж: Съвместимост, характеристика, мнения

Каква съвместимост има мъж Овен с другите зодии? Как да го впечатлим? Как се влюбва? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *