Стивън Хокинг и неговите наследници: Робърт Хокинг, Илейн Мейсън, Джейн Уайлд Хокинг и др.

♠ Родители на Стивън Хокинг, раждане, зодия ♠ Болест ♠ Физика ♠ Научни достижения, видени от 2019 г. ♠ Бъдещето на този свят ♠ Политика и религия ♠ Книги ♠ Бракове и деца ♠ Смърт

Още в текста: ♠ Необикновени факти за необикновен човек ♠ 25-ят велик британец ♠ Цитати и мисли ♠ След Стивън Хокинг

Името му е Стивън Уилям Хокинг. Роден е на 8.I.1942 г. – 300 години след Галилей, както обича сам да изтъква. Родното му място е Оксфорд, Великобритания. Зодия Козирог. Ръст 169 см.

Учен, физик. Създава книги, филми, теории, доклади, прогнози. Събужда интереса на масовата аудитория към Вселената и нейната същност. Към Бог. Към смисъла на съществуванието ни.

Умира на 76-годишна възраст, на 14.III.2018 г.

Биография

Стивън Хокинг, открития, прогнози
“Последният мечтател” преобърна визията ни за Вселената

Физик-теоретик и учен със световна слава, Стивън Уилям Хокинг се ражда в Оксфорд. Там през Втората св. война семейството му е намерило относително спокойствие.

Родителите му са медици. Бащата Франк се занимава с научно-изследователска работа в местно медицинско заведение, а майката Изабел е секретар в същия екип.

Стив расте сред две родни сестри и един осиновен брат – Едуард.

След като завършва средно училище, Хокинг постъпва в Оксфордския университет. Оттам излиза през 1962 г. със степен бакалавър. След 2.5 г., през 1965 г. младият мъж става един от първите доктори по философия на колежа Тринити Хол при Кеймбриджкия университет.

Болест

В ранните си детски години Стивън е бил здраво момченце. Дори и през юношеството той не е обезпокояван от здравословни проблеми.

Но в младежките години нещастието пада изневиделица – откриват, че е болен от амиотрофична латерална склероза, наричана още АЛС или болест на моторните неврони.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Накратко болестта на Стив Хокинг е неврологична. Представлява прогресивно отмиране на моторните неврони в гръбначния и главния мозък. Съответно спира контролът върху двигателната способност и настъпват парализа, а при задълбочаване – и смърт.

При напредване на болестта мускулатурата атрофира, мозъкът спира да я контролира, но самият той не бива засегнат от увреждането. Ето защо Хокинг не само запазва, но и активно използва интелектуалните си способности.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
Хокинг опровергава максимата за здравите дух и тяло

Когато произнасят диагнозата, тя звучи като присъда. Симптомите на заболяването се развиват с огромна скорост. В резултат бъдещият научен гений напълно се парализира.

Много скоро той може да бъде видян или заснет само в инвалиден стол. Но интересно, винаги на лицето му грее усмивка с доброта.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Стивън не само не изостава в умственото си развитие, но и той не променя активния си начин на живот. Те се затваря в дома си, не преустановява работата си. Заема се със самообразование, изучава научна литература, посещава семинари. Всяка минута е активен и гради. Неговият висок дух му помага през 1974 г. да получи постоянно членство в Лондонското кралско общество.

Джейн Уайлд Хокинг
Ретро снимка със съпругата си Джейн Уайлд Хокинг

През 1985 г. Стивън Хокинг прекарва пневмония, която се усложнява и води до невъзможна за избягване операция на ларинкса. Това е пореден удар от съдбата върху него – Стивън загубва и способността да говори.

Отново младият мъж демонстрира висок дух и не се отдръпва в себе си. Той намира начин да продължи активно да контактува с колегите си и с близките. Помага му речеви синтезатор, който разработват негови приятели – инженери от Кеймбриджкия университет. Устройството е направено специално заради Стив и то му позволява да продължи активния си живот и проучванията си.

Известно време Хокинг можел да помръдва десния си показалец. Но с времето и тази способност отмряла. Подвижен останал един единствен мускул – мимически на бузата. Сензор, поставен до този мускул, помагал на Стивън да управлява компютър, чрез който той общувал с околните.

Едва ли можем да си представим по-тежка съдба, по-ограничаваща болест. Стивън Хокинг се превръща в тяло, което няма способността да помръдне, нито да говори. Никаква физическа дейност. Но умът и най-вече духът на Стив са дотолкова силни, че физическите неволи не ти сломяват.

Стивън не вижда в болестта си причина да спре да живее, да спре да мисли и да проучва този интересен свят около себе си. Така Стивън оползотворява живота си, изпълвайки го с научни открития и достижения.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
Хокинг неуморно работи всеки свой ден

Интересното е, че целта на Хокинг не е била да живее „нормално“, като другите, сякаш не е болен. Той винаги си е поставял много по-високи цели. Плановете му без ограничения го отвеждат до истински подвиг. Той се съгласява да изпита върху себе си пребиваването в безвъздушно  пространство, като извършва полет на специално оборудван летателен апарат. Това събития, случило се през 2007 г., напълно променя представите на Хокинг за обкръжаващия ни с вят. Той си поставя целта да покори космоса не по-късно от 2009 г.

Евелина Лютова

Физика

Основната специализация на Стивън Хокинг е космология и квантова гравитация. Той изследва термодинамичните процеси, възникващи в червейните и черните дупки, както в тъмната материя.

Хокинг дава името си на явление, което характеризира „изпаряване“ или „лъчение“ на черните дупки. Има се предвид процес, поради който тяхната маса намалява. Хокинг написва теоретичната обосновка на това явление, което се базира на принципа за запазване на енергията. Това става през 1976 г.

През 1974 г. Стивън и Кип Торн – известен по онова време специалист, спорят за природата на космическия обект Х-1 в Лебед и дали той е черна дупка. Двамата сключват облог, който Хокинг губи. Интересното е, че Хокинг губи, след като оборва собствените си изследвания и обосновава тезата на противника си, а именно, че Х-1 не е черна дупка.

И други случаи в живота на Хокинг показват как той винаги върви напред в името на науката и познанието, без да бъде ограничаван от егото си или изградените свои теории. Като учен – гениален при това, той винаги стъпва на грешката си и надгражда над нея следващо откритие.

Впрочем, жизнеността на Хокинг се демонстрира и в един допълнителен детайл – той сключва абсолютно истински и сериозен облог с колегата си Торн. Залага годишното течение на еротичното списание «Penthouse», а Кип – броевете за 4 години на хумористичния «Private eye».

През 1997 г. Стивън Хокинг пак се хваща на бас – този път заедно с Кип Торн против Джон Прескил. Спорът между тях става отправна точка в революционното изследване на Стивън. Той го съобщава на специална пресконференция през 2004 г.

По мнение на Джон Прескил, във вълните, които се излъчват от черните дупки, има някаква информация, която е невъзможно да се разшифрова.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
В НАСА през 80-е години

Хокинг оспорва тезата, като се опира на проведени през 1975 г. изследвания. Той твърди, че информацията не подлежи на разшифроване, защото попада в паралелна галактика.

По-късно, през 2004 г., в рамките на пресконференция в Дъблин, Стивън Хокинг излага нова теория за природата на черните дупки. Той твърди, че информацията не изчезва безследно, но напуска черната дупка заедно с термичното излъчване.

Научни достижения

За неспециалисти е трудно да осмислят приноса на Хокинг за физиката и разбирането за нашата Вселена. Но и неспециалистите знаят, че работата му е свързана с черните дупки. Той започва проучванията си във време, когато учените се опитват да „стиковат“ две отделни науки, описващи микросвета на елементарните частици и макросвета на галактиките. Тези науки донякъде си противоречат, което е невъзможно.

Хокинг се включва в усилията за изграждане на едно всеобщо знание за Вселената на микро и на макро ниво – т.нар. Теория на всичко. Той нерядко защитава незащитими тези, сам ги оборва и от руините издига нови теории. Негови анализатори казват, че положителното в целия този процес е, че Хокинг изменя мисленето във физиката и начина, по който се гледа на Вселената.

Някои негови тези са възприети повсеместно като лъчението на Хокинг. Физикът премахва представата, че черните дупки поглъщат енергия и доказва, че всъщност те излъчват. Споменахме споровете и облозите му относно информацията, която изчезва в черните дупки – едно твърдение, което противоречи на вижданията, че нищо във Вселената не се губи.

Пишат за Хокинг, че се отличава с гениални идеи и изключително дълбоки и плодоносни хрумки. Но за жалост той не съумява да задълбочи работата си над тях, за да ги доведе до твърдо и неопровержимо доказателство. Затова нерядко изказванията на Хокинг приличат на смели предизвикателства, последвани от провали, облози, загуби и нови тези. Постепенно с напредването на живота си Хокинг се трансформира от учен в анализатор. Особено интересни са неговите прогнози за бъдещето на човечеството.

Бъдещето на този свят

В последните години по-известни и от самия физик и определено по-известни от научните му теории стават неговите визии за бъдещето на света. Първата от тях той изнася през 1998 г., като разглежданият период е хилядолетие напред. Докладът му е представен в правителствената сграда и звучи доста оптимистично.

От 2003 г. тонът се променя. Прогнозите вече не звучат ободряващо. Физикът алармира човечеството за грозящи го опасности като замърсяването и вирусите.

Съветът на астрофизика е човечеството да се погрижи за „изнасяне“ от Земята. За да оживее човешката раса, тя трябва да се пренесе на други планети. Срокът, който поставя Хокинг, е 100 години.

В последните години преди смъртта си Хокинг откроява четири опасности за оцеляването на човека – климатични промени, удар от астероид, пренаселване и мутиращи вируси.

Предвижданията за катаклизми са прекрасни сензационни теми за медиите. Те ги поглъщат жадно и с охота ги мултиплицират. Всяко следващо изказване на Хокинг се чака с още по-голямо настървение. Тази позиция на физика му изиграва лоша шега – неговите колеги започват да изпитват неудовлетворение от това, че недоказани теории се приемат с лекота, а задълбочени изследвания не привличат интереса.

Темите на Хокинг стават все по-атрактивни. Той говори за риска от роботизация – една тема, развивана още от писателя-фантаст Айзък Азимов. Другата му любима теза е за извънземните, които скоро ще се открият пред хората.

7 предстазания на Хокинг за следващите 200 години във видеото:

Политика и религия

Стивън Хокинг отхвърля всякакви теории за съществуването на Бог.

Ученият извежда заключението, че Вселената е всевечна, несъздадена и неунищожима. Тя не се управлява от никой, няма Бог, няма съдба, нито прераждания, нито рай. Човек живее един живот, в който може да се възхити на великата Вселена.

Въпреки че е атеист, той бива благословен от папа Франциск по време на специален симпозиум в папската резиденция.

По политически предпочитания Хокинг се определя като лейбърист.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
С Обама

През 1968 г. заедно общественика Тарик Али и киноактрисата Ванеса Редгрейв той участва в акции срещу войната във Виетнам.

По-късно, през 80-е години, Хокинг поддържа идеите за ядрено разоръжаване, за повсеместно здравеопазване и за нормализиране на глобалния климат на Земята.

Решението на американския президент през 2003 г. да пристъпи към война на територията на Ирак Хокинг определя като престъпление на военните чиновници.

Филми

Стивън Хокинг е автор на няколко документални филма за Вселената.

2015 г. се състои премиера на пълнометражния художествен филм „Теорията на всичко“ („Вселената на Стивън Хокинг“). Ролята на младия учен се изпълнява от холивудския актьор Еди Редмейн. Продуцентите са убедени, че той идеално подхожда за тази роля. С това се съгласява и публиката. Младият актьор получава „Оскар“ за най-добра първостепенна роля. „Теорията“ бива номинирана десетки пъти и взема доста престижни награди. Хората го търсят и през 2019 година, популярността му само се увеличава.

Лентата, режисирана от Джеймс Марш, съдържа автентичната история на Стивън. Разказва се за неговите нелесни отношения с първата му жена Джейн Уайлд.

Джейн Уайлд Хокинг
Джейн Уайлд Хокинг в по-ново време.

Книги

Стивън Хокинг пише няколко книги, които се разпродават по цял свят в огромен тираж. Първата му работа излиза през 1988 г. Представлява художествено-научно произведение под името „Кратка история на Вселената“, която става абсолютен бестселър.

Главната заслуга на книгата, а и на нейния автор, е, че „превежда“ физиката на популярен език и говори за Вселената разбираемо. Стивън успява да напише цял труд, като използва само една формула – тази на Айнщайн. Бил е предупреден, че книга с формули няма да се продава

Впоследствие физикът написва „Черните дупки и младите вселени“ и „Свят в орехова черупка“. През 2005 г. първия му бестселър намира своето продължение в „Още по-кратка история на Вселената“, този път в съавторство с писателя Ленард Млодинов.

Заедно с дъщеря си Стивън пуска книга за деца „Джордж и тайните на Вселената“, която е пусната през 2006 г.

Бракове и деца

През 1965 г. Стивън Хокинг се свързва с Джейн Уайлд. Тя е приятелка на сестра му, двата се запознават на благотворителна вечеря. Страшната диагноза на младежа се разкрива малко преди сватбата, но не я осуетява. От Джейн физикът има двама сина и дъщеря.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
Джейн се омъжва за Хокинг, въпреки поставената диагноза
Стивън Хокинг, открития, прогнози
… и е всеотдайна дълги години.

Връзката между Стивън и Джейн не потръгва. В по-късни интервюта той хвърля вината за това на болестта си. Но става известно и романтично влечение на Джейн към семеен приятел. Увлечението остава платонично, но все пак вероятно е повлияло отношенията между съпрузите. През 1991 г. Стивън се развежда. Официални причини за решението не се оповестяват.

4 години по-късно Стивън сключва втори брак с медицинската сестра, която се грижи за него – Илейн Мейсън. Заедно остават 9 г., след което Стивън се връща при първата си жена, при децата и внуците си.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
С втората си жена Илейн през 1995 г.

Децата на Стивън Хокинг поддържат баща си във всички негови начинания. Освен тях, физикът получава постоянна поддръжка и от близкия си приятел – холивудският комедиен актьор Джим Кери.

Илейн Мейсън
Илейн Мейсън

Смърт

В ранните часове на 14 март 2018 г. Стив умира в дома си. Децата му съобщават скръбната вест, припомняйки негови забележителни думи:

„Вселената не би имала особен смисъл, ако не беше дом за любимите ни хора“.

Той ще ни липсва, заключават те.

Причина за смъртта са увреждания, нанесени от основното му заболяване. Хокинг преживява с него над 50 г., макар че прогнозират да са 2-3.

С живота си, с постиженията си той показва, че човешките възможности далеч надхвърлят разбиранията ни и нашата сила идва от ума и съзнанието. Тази сила е уникална, дори при напълно безпомощно тяло.

Необикновени факти за необикновен човек

Съдбата е безмилостна

Съдбата нанася много безмилостни удари, но два от тях са крайно тежки. Първо той се разболява от неврологичната парализираща болест, а двайсетина години по-късно прекарва тежко възпаление на белите дробове.

След като е загубил възможността да се движи, Стивън губи и възможността да говори поради трахеостомия – отваряне на отвор през кожата към трахеята с цел улесняване на навлизането на въздух към дробовете.

И ето неговият коментар към съдбата: „Прекарах последния половин век с переспективата за ранна смърт. Аз не се боя от смъртта, но и не бързам да умра. Имам много работа“.

… но не пречи на живота

Моите очаквания за живота бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко, което се случи после, беше бонус“.

Тежката болест не попречи на Стивън да работи, да пише книги, да снима филми, да спори с колегите си, да се жени два пъти и да отгледа три деца.

Той дори извършва полет над Атлантика, за да усети безвъздушното пространство. Единствената мечта, която не се сбъдна, бе за полет в Космоса.

 „Семейство Симпсън“ и други филми

Популяризаторът на науката Хокинг участва и в масовата култура. Той озвучава сам себе си в популярните анимационни сериали „Семейство Симпсън“ и „Футурама“.

Снима се в епизод на популярния сериалТеория за Големия взрив“, където той се появява, за да открие доста глупава аритметична грешка. В някои от сериите на този ситком звучи гласа на Хокинг.

Стивън Хокинг, открития, прогнози
Снимките на епизода от “Стар Трек”

Физикът се появява в знаметитото скеч-шоу „Little Britain“ и играе себе си в „Звезден път. Следващото поколение“.

По прост начин за сложното

Аз имам проста цел – напълно да разбера Вселената: защо тя е, каквато е. И защо съществува всичко това“.

„Простите“ цели правят Хокинг абсолютно разбираем и интересен. „Кратка история на Вселената“ се задържа в списъка на Sunday Times на бестселърите рекордните 237 седмици.

Научната литература на Хокинг, написана на прост, „човешки“ език, позволява на широката публика да научи нещо повече за Вселената, за природата на пространството и времето, за черните дупки, за струнната теория и за някои математически проблеми.

За да актуализира знанията на читателите си, Хокинг издава „По-кратка история на Вселената“ – преработена версия, в която се отчита по-новите открития.

25-ят велик британец

През 2002 г. Стив заема 25-о място в списъка на 100-те най-велики британци на ВВС. Той се намества между Елизабет II и Уилям Тиндейл.

Цитати и мисли

Стивън Хокинг, открития, прогнози
Децата на Хокинг – Робърт (1967), Люси (1970) и Тимоти (1979)

Мисли и изказвания на Хокинг са любими на младите британци, активно се разпространяват и от медиите. Някои от тях се превръщат в емблематични изрази, които ни напомнят важните въпроси, пред които се изправя човекът.

За смъртта:Разглеждам мозъка като компютър, спиращ да работи, щом частите му се счупят. За счупените компютри няма рай или живот след смъртта. Те са приказка за хората, които се боят от тъмнината“. (интервю пред The Guardian, май 2011 г.)

Защо съществува Вселената: Ако открием отговор на този въпрос, той ще бъде окончателният триумф на човешкия разум. Или ще сме познали Разума Божий“. (Кратка история на Вселената)

За религията и науката: Съществува принципно различие между религията, базирана на авторитет, и науката, базирана на наблюдения и разум. Науката побеждава, тъй като тя работи“ (интервю пред ABC News, 2010 г.)

робърт хокинг
Робърт Хокинг, син, роден през 1967 година

За несъвършения свят: Без несъвършенството вие и аз не бихме съществували“ (Във вселената на Стивън Хокинг, Discovery Channel, 2010 г.)

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

За евтаназията:Жертвата трябва да има право да прекрати живота, ако го иска. Обаче това би било голяма грешка. Колкото и лош да ти се струва животатъ, винаги можеш да действаш и да постигнеш успех. Докато има живот, има и надежда“. (People’s Daily Online, юни 2006 г.)

След Стивън Хокинг

Стивън Хокинг, открития, прогнози
По време на полета в самолета с нулева гравитация през 2007 г.

Велик и почитан приживе, смъртта превръща Хокинг в легенда.

Няколко месеца след смъртта му инвалидният стол на физика се продава на търг в Christie’s  за 390 000 $. Дисертацията на популярния учен се откупува за 765 000 $.

На същия търг се разпродават и други лични вещи на Стивън, при това за космически суми. Негово лятно сако от документалния сериал „Любимите места на Стивън Хокинг“ се изкупува за 52 000 $.

Екземпляр на книгата „Кратка история на Вселената“, подписана с отпечатък от палеца му, се купува за 90 000 $.

Аукционната къща разпродава вещи за общо 1.6 млн. $.

Неговият добре познат роботизиран глас продължава да звучи. Припомня ни неговата непресъхваща жажда за живот и за развитие. Поставя ни въпроси за нас, за Вселената и за смисъла на всичко, което Е. За Бог и за бъдещето на човека. Хокинг го няма, но темите му са поставени. И осъзнати.

„Докато има живот, има надежда“

Как възниква Вселената със Стивън Хокинг:

За Радост Ангелова

Прочети още

Ангелски послания, Дорийн Върчу

Дорийн Върчу и нейните ангелски числа: Архангел Михаил, Гавраил, Ариел и др.

♠ Коя е Дорийн Върчу ♠ Троен щит ♠ Същност на Ангелската терапия ♠ Как …

Едно мнение

  1. Ина Касапова

    Всъщност и Хокинг, и Докинс ако не пишеха за Бог, книгите им едвали щяха да се продават толкова. Никой не се интересува толкова живо нито от лъчението на черните дупки, нито от себичния ген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *