Видове анемия. Симптоми и първи признаци. Видове

Желязодефицитна анемия, фолиеводефицитна, сърповидно-клетъчна, апластична, хипохромна и др. видове. Симптоми и как се лекува

Съдържание:

Неправилното хранене, диетите, честите възпаления и хроничните патологии могат да провокират дефицит на микроелементи и витамини. Най-често не достига желязо, макар че той е само един от множеството жизненоважни микроелементи. Нерядко хората изпитват липса на В12 или фолиева киселина.

При развитието на някой от видовете анемия у болния възникват различни симптоми. Признаците помагат да се изясни видът на недостига.

Накратко за термина

Анемия не е заболяване, а симптом, съпровождащ множество болести. Лечението на анемия предполага отстраняване на провокатора и излекуване на първоначалната патология.

04 - анемия симптоми
Така се разпознава от един поглед дали имаме подозрения за желязодефицитна анемия

Видове анемии

Анемията като патологичен процес в организма се разпознава по един ключов критерий.

 • За желязодефицитните – недостиг на желязо;
 • За дисхемопоетичните – нарушено кръвотворене в костния мозък;
 • За постхеморагичните – кръвозагуба;
 • За хемолитичните – разрушаване на еритроцитите;
 • В12 и фолиеводефицитните – липса на съответните витамини.

Освен тази класификация се различават още:

 • апластична анемия;
 • таласемия.

Тук ще разгледаме някои от основните видове.

Както споменахме, анемия е състояние на организма. Общото при всички анемии е, че в еритроцитите значително се снижава нивото на хемоглобина. Разновидностите анемия имат специфични симптоми и се развиват по свои причини.

Анемията еднакво засяга деца и възрастни. Може да се съпровожда от други заболявания.

Желязодефицитна анемия
Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Провокатори за нея могат да са бременност, преждевременно раждане, кърмене, храносмилателни патологии, хронични кръвоизливи, недостатъчен прием на желязо и т.н.

Лабораторните изследвания отбелязват ниско ниво на еритроцити, хемоглобин и желязо в плазмата. Зъбите развиват кариеси, роговите образувания влошават състоянието си.

Терапията изисква прием на допълнително желязо.

Фолиеводефицитна анемия

Тук имаме недостиг на В9 – фолиева к-на. Възниква при бременни, недоносени, кърмачки, алкохолици, при онкология и наркомания.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Общи симптоми на тази анемия са слабост, умора, бледна кожа с жълт оттенък, световъртеж.

Терапията представлява прием на В9. Този витамин не се изработва в тялото, а се получава от храната. А при високи температури той се разрушава.

Дефицит на В12

В12-дефицитна анемия се развива при недостиг на В12, който получаваме отвън. Наблюдава се при вегетарианци и често диетуващи. Може да възникне поради нарушено всмукване на витамина в стомаха и червата.

Рискови групи са бременните, възрастните, кърмачките, раковоболните. Лабораторните изследвания показват еритроцити с големи размери.

Симптомите са изтръпване на ръце и крака, влошена чувствителност, възпаление на езика, проблеми с преглъщане на храната, увеличаване на размера на далака и ч. дроб.

Лечението включва прием на животински продукти и препарати с В12.

Сърповидно-клетъчна анемия

Това е наследствена патология на хемоглобина, свързана с неговия строеж. Белтъкът придобива особена кристална структура. Този изменен хемоглобин се нарича S. Еритроцитите, носещи хемоглобин S вместо нормален хемоглобин А, под микроскоп се виждат с характерна сърповидна форма.

Червените телца са крехки, поради което винаги има риск от загуба на съзнание. Болният има слаба издръжливост и може да развие жълтеница (заради прекомерния разпад на хемоглобина). Периодичното запушване на малките капиляри води до широк спектър от симптоми.

Евелина Лютова
Апластична анемия

Рядко се диагностицира, но е крайно тежка патология. При нея намалява активността на клетките на костния мозък, които по-нататък сами престават да се делят и отмират, замествайки се с мастна тъкан.

Апластична анемия се развива на фона на отровни химикали, вирусни инфекции или алкохолизъм, нерядко има наследствена природа.

Бележи се от повишена температура, кървене на венците, обилна менструация, кръв от носа и червата, слабост.

Тази анемия не търпи отлагане на лечението, което се провежда стационарно.

Хипохромна анемия
06 - анемия симптоми
Хипохромна анемия е една от разновидностите на желязодефицитната анемия

Най-разпространеният вид, при който еритроцитите не са способни да пренесат достатъчно кислород. Болестта често зависи от храненето. Жените по-често страдат поради менструация и менопауза. Лечението изисква прием на желязо, В12 и В9.

Хемолитична анемия

Характеризира се с масова гибел на еритроцити, което води до жълтеница (увеличаване на билирубина). Често се наблюдава при новородени при конфликт с резус-фактора на майката. Може да се наследява и  по-често е вродена. Фактори на риска са кръвопреливане, изгаряния, бактериални инфекции, дефицит на вит.Е и др.

Нейни признаци са увеличен далак и ч. дроб, потъмняване на урината, тахикардия, задух, слабост. По-особеното тук е главоболие и силни болки в зоната на червата. Отбелязва се дефицит на В12. Тази анемия грози с развитието на неврологични заболявания, нарушения в паметта и развитието на костния мозък. Често се бърка с хормонални проблеми.

По-надолу ще разберете що е анемия като цяло и по-подробно за симптомите на разновидностите. Лечение и отзиви на хора, които са развили т. нар. малокръвие.

Мнение №1: С билки спрях първите признаци на анемия

Найден, С билки спрях първите признаци на анемия
Найден Минчев от Плевен

Болестта ми се стовари изневиделица. Млад, здрав мъж съм и не съм я очаквал. Въпреки това бързо се ориентирах, още при първите симптоми. Това ми позволи да започна с билки, вместо с тежки лекарства. Обичам естествените неща и първо намерих Демир бозан. Споделиха ми го заради проявите при мен – главно отпадналост и световъртеж. Приемах го по три пъти, както е схемата, за кратко – по четири пъти. Буквално за дни световъртежът отмина, скоро получих и прилив на сили.

След 1 месец направих контролни изследвания и картината беше повече от оптимистична. Лекарят каза, че направо съм спрял анемията в зародиш. Отдавам го на билките, но трябва и да се действа бързо, да не оставяме болестта да се задълбочава и да нанася вреди.

Найден Минчев от Плевен

Анемия – какво означава?

Малокръвие – под това название битува в живота медицинският термин „анемия“. Логично и разбираемо е то, защото появата на това заболяване се обяснява с нарушено кръвоснабдяване на вътрешните органи, които не получават нужното им количество кислород, за да могат да функционират пълноценно.

Анемията – според медицинската дефиниция, е клинично-хематологичен синдром, свързан със занижената концентрация на хемоглобина в кръвта и на броя на еритроцитите (червените кръвни телца).

Първи симптоми на анемия

Осезаеми симптоми в началото на анемията няма. Напълно е възможно човек да се чувства идеално, но в същото време нивата на еритроцитите и хемоглобина му да са със занижени стойности. Диагноза може да бъде поставена единствено на базата на лабораторни изследвания.

Но когато заболяването вече е започнало да се развива, пациентът няма как и сам да не забележи конкретни симптоми.

Най-открояващите се симптоми са:

 • кожата е бледа, много често и доста суха;
 • виене на свят;
 • припадъци;
 • усещане за шум в ушите и „мушици“ пред очите;
 • липса на апетит;
 • задух;
 • сърдечна тахикардия;
 • отпадналост, бърза умора;
 • понижена концентрация на вниманието;
 • спад на познавателните способности;
 • депресия.

Анемия: стадии на заболяването

02 - анемия симптоми
При някои анемии недостигът е на В12

Важно е да се знае нормата за нивото на хемоглобина. Според отклоненията се определят и различните стадии на малокръвието.

Хемоглобинът в кръвта на мъжете трябва да е 120-140 г/л. И при жените и децата може да бъде малко по-ниско. Падне ли под тази норма (под 120 г/л) вече става дума за анемия.

Има 3 стадия на анемия в зависимост от нивото на хемоглобина в кръвта:

Първи стадий (начален). Нивото на хемоглобина е 100-120 г/л. Няма клинично изразени симптоми на заболяването. В този стадий малокръвието лесно се коригира с промяна на режима и начина на хранене.

Втори стадий (среден). Анемията е в този стадий, когато хемоглобинът е между 70-100 г/л. повечето от известните симптоми на заболяването се проявяват при този етап на анемията. Вече е необходимо, освен правилното хранене, да се добавят и нужните – според лекарското предписание – препарати.

Трети стадий (тежък). Хемоглобинът е паднал под 70 г/л. Този тежък стадий на анемията застрашава живота. Необходима е незабавна медицинска намеса.

Мнение №2: Как се отървах от желязодефицитна анемия

Лилия Дочева, желязодефицитна анемия
Лилия Дочева от Димитровград

Имам желязодефицитна анемия. От миналия декември пия по една таблетка Сорбифер на ден, но от хапчетата постоянно получавах световъртеж и имах неприятно замайване. Също така чувствах една постоянна отпадналост. Очевидно това лекарство не беше за мен, но и не биваше да го спирам. Затова потърсих някакви билки против световъртежа, за да го компенсирам.

На лекар си ходех редовно и реших да го питам директно него, за да не ровя в интернет. Докторът каза, че има комбинация на име “Демир бозан”, която хем спира световъртежа, хем и лекува анемията. Но хапчетата да продължа да си ги пия. Също ме предупреди да не купя менте-билки от евтините, защото няма да ми помогнат. Взех от 43-левовите на “Фарма витал” и ги пих всичко на всичко три месеца.

Когато отидох отново през февруари, лекарят каза, че мога да спра и хапчетата, и билките и чак следващата година да отида просто на профилактичен преглед. Изглежда съм се оправила.

Лилия Дочева, Димитровград

Още отзиви на хора, които са лекували или излекували анемия, а също и за лечението с Демир бозан можете да прочетете ТУК:

Изследване за анемия, цена. Билки, билкови хапчета и билкова кръв

Анемията: Какво я причинява?

Най-различни причини могат да предизвикат появата на анемия. Когато те са ясни, се уточнява и клиниката на заболяването, съответно – начинът, по който то ще се лекува.

Медицината е групирала причините за появата на този синдром в 3 групи:

1. Анемия, свързана с пониженото ниво на хемоглобина в кръвта.

В организма не постъпва достатъчно желязо, или то не се усвоява добре. А желязото отговаря за синтеза на хемоглобина. Когато този микроелемент е недостатъчен, нивата на хемоглобина падат, броят на червените кръвни телца намалява и резултатът е: анемия!

За да се поддържа нивото на хемоглобина в нормата, организмът трябва редовно да получава желязо чрез храната.

Има го в:

 • черния дроб
 • червеното месо,
 • яйцата,
 • рибата,
 • орехите,
 • ябълките,
 • сушените плодове.

Тази анемия се провокира от:

 1. неправилно хранене;
 2. бременност и кърмене – организмът на жената захранва плода и детето с желязо и ако
 3. храненето е непълноценно, хемоглобинът пада;
 4. заболяване на вътрешни органи;
 5. изтощителни диети;
 6. непосилни физически натоварвания;
 7. хранително или химическо отравяне.

Нисък хемоглобин. Лекарства за вдигане на хемоглобина. Повишаване с Малтофер

2. Анемия, свързана със загуба на кръв

Еднократната загуба на голямо количество кръв или някакъв постоянен кръвоизлив нарушават хемодинамиката в организма.
Какви са тези кръвотечения? Доста кръв се губи при различни наранявания, кръвоизливи на стомаха, от носа и др. Редовното кръводаряване е друга причина. Обилните менструации при жените – също провокират анемията.

3. Анемия, резултат на други заболявания.

Анемия се появява и вследствие на различни заболявания. Може да бъдат повредени еритроцитите, или пък организмът да не може да усвоява пълноценно желязото и други микроелементи и витамини.

В списъка са:

 1. Онкозаболявания,
 2. Болестта на Крон,
 3. ХИВ инфекция.
 4. Различни генетични заболявания.
 5. Различни автоимунни заболявания.

Класификация на анемията

Класификацията на видовете анемия се извършва по различни признаци. Вродени и придобита са те според начина на възникване. А според протичането им – остри и хронични.
Нарушеният синтез на различни вещества в кръвта също слага своя отпечатък върху синдрома. Много дефицити и увреждания на червените кръвни телца, различните кръвни показатели са в основата на различните видове анемия. Както, например, в резултат на остра кръвозагуба. Има анемии, чиито причини са комбинирани или пък не са изяснени.

Причините за появата на анемията, обособени в 3 групи, подреждат списъка с най-разпространените й видове:

 • Постхеморагични анемии.
 • Б12-дефицитна или мегалобластна анемия.
 • Пернициозна анемия.
 • Желязодефицитна анемия.
 • Апластична анемия.
 • Фолиеводефицитна анемия.
 • Сърповидноклетъчна анемия.
 • Конституционална апластична анемия (Blackfan-Diamond).

Симптоми на анемия

В начален стадий

В първия, начален стадий на анемията, не може да се говори за сериозно заболяване. При анализ на кръвта се вижда, че хемоглобинът е 100-120 г/л. В този случай клинично симптомите не са ярко изразени.

Но типични за анемията в началния й стадий са следните неразположения:

 1. Усещане за слабост още със ставането от сън.
 2. Главоболие.
 3. Замайване.
 4. Шум в ушите.
 5. Бърза умора и при леко физическо натоварване.

Пренебрегването на тези „леки“ симптоми препраща към следващ стадий на анемията.

В тежък стадий

Когато хемоглобинът е под 70 г/л, е настъпил третият, тежък стадий на анемията.

Симптомите се изострят:

 1. Умората е постоянен спътник.
 2. Безсъние.
 3. Затруднена концентрация;
 4. Главоболието и световъртежът причиняват припадъци.
 5. Болка в гърдите и задух.
 6. Сърцебиенето не е инцидентно.
 7. В ушите – шум, пред очите – светкавици.
 8. Липса на апетит.
 9. Всички лигавици и склерата на очите са избледнели.
 10. Суха и бледа кожа или устни.
 11. Сухота в устата и отичане на езика.
 12. Ноктите се деформират и чупят.
 13. Косите изтъняват и започват да окапват, дори побеляват.
 14. Мускулна слабост.
 15. Постоянно усещане за студ.
 16. Кървене.

Този етап на заболяването изисква спешна медицинска намеса. Животът е изложен на риск.

Симптоми на анемия при деца

Стойностите на хемоглобина при бебетата и децата се различават от нормата при възрастните. Най-висок е той веднага след раждането – долната му референтна стойност е 140 г/л. След което започва постепенно да спада през 2-3 месец. Най-ниската му нормална стойност е от 95 г/л. Най-ниската нормална стойност на хемоглобина след 6-ия месец до първата година е 100 г/л. А от 2-рата от до 6-ата година е 110 г/л.

Дали детето има анемия, може лесно да се разпознае по няколко признака:

 • Бледа, сивкава кожа.
 • Обичайно розовите нокти и клепачи изсветляват.
 • Крайчeтата на устните се напукват.
 • Стоматит в устата.
 • Гладък език.
 • Бърза умора – отказва да играе.
 • Повишена чувствителност и нервност
 • Плачливост.

Когато анемията се е задълбочила, при детето се забелязват:

 1. учестено дишане,
 2. задух (сякаш не му достига въздух),
 3. ускорен пулс,
 4. отичане на ръцете и краката.

Когато хемоглобинът на детето е под нормата, то проявява желание да хапва пръст, глина, тебешир.
Кръвното изследване ще покаже точно има ли детето анемия или не. При подходяща терапия, назначена от лекар, детският организъм се справя лесно и бързо с анемията.

Добре балансираният хранителен режим помага на детето да преодолее анемията. При желязодефицитната анемия, например, следва да се спазват някои препоръки:

 • Ако децата не са навършили 1 година, да не пият краве мляко.
 • Когато кърменото бебе започне да се захранва, да му се дават, например, зърнени каши, обогатени с желязо.
 • На по-голямото дете да се включват в менюто богати на желязо храни: жълтък от яйце, червено месо, печени или варени картофи с кожичкатата, стафиди, фрешове.

Важно! И при най-малки съмнения е наложителна консултация с детски хематолог.

Мнение №3: Моите симптоми на анемия и как се справих

Христина, Моите симптоми на анемия и как се справих
Христина Георгиева от Разград

Получих странни симптоми. Не ги схванах, защото бяха разнопосочни. Например станах твърде бледа и косата ми се влоши. После забелязах, че при затичване (дори съвсем кратко) се задъхвам и сърцето ми започва да лупа. Когато получих шум в ушите, алармата ми се включи. Разбрах, че е някаква болест, но не успявах да свържа симптомите.

Докато се чудих за причината, взех чай Демир бозан. Купих ги заради шуменето – казаха ми, че тези билки го премахват бързо и завинаги. Така беше. Честно казано, облекчиха се и другите симптоми.

Междувременно ми намериха рядък вид анемия. Дадоха ми лекарства и указания, които изпълних. Но през цялото време не спрях Демир бозан и бързо получих подобрение. Дължа го на тези билки, които ме подхванаха от самото начало и парираха много от проявите. Те ускориха и лечението ми, това го потвърди самият лекуващ.

Вече съм в норма и дишам свободно. Върнах си цвета и силите.

Христина Георгиева от Разград

Симптоми по видове анемия

Хипохромна анемия при възрастните

Когато тази анемия е в начален стадий, при възрастните не се наблюдават външни клинични изяви. Възможно е кожата да стане по-бледа и при по-големи физически натоварвания да се промени сърдечният ритъм и да се учести дишането. Симптоматиката леко се засилва при средния стадий на анемията. Признаците на заболяването силно се открояват при тежкия стадий на анемията.

Те са:

 1. Перманентна и бърза умора.
 2. Затруднено преглъщане.
 3. Нарушено храносмилане.
 4. Окапване на косите.
 5. Чупливост на ноктите.
 6. Обща слабост.
 7. Виене на свят.
 8. Шум в ушите.
 9. Задух.
Б12-дефицитна пернициозна анемия: симптоми

Витамин В12–дефицитна анемия още се нарича, хиперхромна, мегалобластна анемия. Тя е в резултат на нарушение в обмяната на витамин В12 и в синтеза на нуклеиновите киселини. Тъй като витамин В12 (цианокобаламин) участва в образуването на еритроцитите в кръвта.

Дефицитът му води до патологични състояния. Не става дума за прием на В12 чрез храната, а за липсващ вътрешен фактор за резорбацията му. Пернициозната анемия се причислява към автоимунните заболявания и най често се развива в комбинация с тиреоидит на Хашимото, например, витилиго и др. По-често от този вид анемия страдат жени в средна и напреднала възраст

Този вид анемия не рядко се превръща в злокачествена, при което се поразяват централната нервна система и главният мозък.

Тежък атрофичен гастрит е в основата на заболяването. В неговото протичане има 2 периода:

1. Начален период. Почти незабележимо започва анемията. Ако има някакви симптоми, то те са дискретни: отпадналостта и намалената концентрация, са типични за началните стадии на всички анемии. Но парещите болки по ръба на езика и парастезии (мравучкане) по крайниците са специфични.

2. Разгърнат период. Той е характерен с т. н. Тpиaдa нa Aдиcoн, характеризираща се с 3 ĸлacичecĸи cиндpoмa:

 • Хематологичен синдром. Симптомите са обичайните за всички анемия: умора, отпадналост, главоболие, световъртеж, притъмняване пред очите, шум в ушите. Външните белези – като на повечето анемии в по-напреднал стадий: по кожата, по ноктите, по лигавиците, косата; тахикардия и фебрилитет.
 • Стомашно-чревен синдром. Той е в резултат от атрофичния гастрит и силно повредената стомашна секретна функция. В резултат на това: никакъв апетит, тежест в стомаха, лош вкус в устата, болки и парене в краищата на езика, трудно и болезнено преглъщане, диария. Езикът става силно червен и гладък; може да има стоматит, фарингит, язви и рагади на устната лигавица.
 • Неврологичен синдром. Дефицитът на В12 причинява увреждания на централната нервна система и на главния и гръбначния мозък. Повява се скованост на движенията, залитания при ходене, мускулна слабост, изтръпвания на крайниците, понижена сетивност. Следват парези, парализи на долните крайниците, патологични рефлекси; психозите се засилват, стига се до дълбоки депресии.

Провежда се заместително лечение – с Витамин В12, Първият етап е активен, докато се постигнат нужните нива на витамина в кръвта. Вторият е поддържащ, протича в домашни условия.

Симптоми на желязодефицитна анемия
Симптоми на желязодефицитна анемия
Отляво е вариантът с недостатъчно кръвни телца.

Според статистиката, над 90 на сто от анемиите са свързани с дефицита на желязо в кръвта. Ето защо желязодефицитната анемия се определя като най-често срещащата се. Обикновено се появява при недостиг на желязото в храната. Хроничната загуба на кръв също причинява желязодефицитна анемия.

Симптомите на хроничната желязодефицитна анемия са:

 1. Слабост и умора.
 2. Сърцебиене и задух.
 3. Зачервен, гладък и лъскав език.
 4. Сцепени ъгълчета на устните.

Тази анемия се отключва при силен стрес, когато имунитетът рязко спадне и производството на кръв в организма се повиши. Често желязосъдържащата анемия съпровожда както бременността, така и критическата възраст на жената, а също и бързия растеж при децата. От тази най-разпространена анемия са особено застрашени вегетарианците и веганите, тъй като храненето им изключва основните източници на желязо. Тежки бъбречни и чернодробни заболявания, както и инфекциозни и наследствени болести най-често водят до желязосъдържаща анемия.

Желязодефицитната анемия се лекува според нейния стадий. При по-леко състояние е достатъчно да се повиши приемът на желязо в храната, а също и чрез хранителни добавки. По-тежката анемия изисква специално внимание и лечение на основните нейни причинители. Може да се предприеме кръвопреливане или вливане на желязо.

Постхеморагична анемия. Видове

Това е анемия, предизвикана от загуба на кръв. Има две разновидности на постхеморагичната анемия според характеристиката на кръвозагубата.

 • Остър. Кръвоизливът е голям, но еднократен. В този случай пострадалият е заплашен от хиповолемия (намалено количество кръв). Анемията се овладява бързо.
 • Хроничен. Развива се при хронична загуба на кръв, когато има заболяване на храносмилателния тракт, на половата система при жените и при тумори. Тогава депата на желязо започват да се изчерпват.

Симптомите. Умора, главоболие, виене на свят, задух, учестено сърцебиене, бледи кожа, венци и нокти, болки в гърдите и др. са сред най-често срещаните симптоми и при тази анемия. Специфичните се развиват на основата на различните заболяванията, предизвикали хроничната постхеморагична анемия

Апластична анемия: симптоми

Апластична анемия: симптомиТози вид анемия се развива, когато не се произвеждат достатъчно кръвни клетки поради заболяване на костния мозък. Тази анемия е от редките заболявания. Клиничните симптоми обикновено се откриват със закъснение. Специфичните изменения в кръвта се открояват само при лабораторни изследвания. Биопсия от костите пък показва дали има нарушение на еритрогенезиса на костния мозък.
От апластична анемия може да страдат както жени, така и мъже, независимо на каква възраст са.

Най-честите симптоми

И при апластичната анемия те са както и при останалите видове: постоянна умора, главоболие, виене на свят, болки в гърдите, задух; бледи кожа, венци и нокти.

Специфичните симптоми

В резултат на апластична анемия може да се получи аритмия, увеличаване на сърцето и сърдечна недостатъчност. Апетитът изчезва и теглото рязко намалява. Появяват се кървене (от носа и червата) и инфекции. В устата се образуват язви. Поддържа се висока температура.

Още източници и информация на английски език: Диагностика и лечение на желязодефицитна анемия. * Начини за справяне със сърповидно-клетъчна анемия. * Какво е лечението при фолиеводефицитна анемия?

При близо около 50% от развилите този вид анемия причините остават неизвестни. При другите нейната поява се свързва с различни видове отравяния, облъчвания, инфекциозни болести, наследствени и автоимунни заболявания.

Според причините, предизвикали анемията, се провежда и специфично лечение. То бива медикаментозно. Когато е нужно, се прави и кръвопреливане, както и трансплантация на костномозъчни стволови клетки

Конституционална апластична анемия (Blackfan-Diamond)

Конституционална апластична анемия (Blackfan-Diamond)Медиците наричат тази анемия конгенитална хипопластична анемия. Има фамилен характер, унаследява се. Синдромът на Diamond-Blackfan обикновено се развива по време на неонаталния период. Близо 50 на сто от засегнатите са с различни вродени аномалии. Пациенти със синдром на Diamond-Blackfan често развиват левкемия и други злокачествени заболявания.

Диагностиката се извършва чрез кръвна картина и биопсия на костен мозък. Това се прави в първите две години от живота. Не се ли диагностицира член от семейство с изразена симптоматика, не могат да се открият леко засегнатите от синдрома.

Различават се също така апластична анемия на Fanconi и фамилна хипоапластична анемия на Engman-Cole.

Болните се лекуват в специализирани болнични отделения. За практическата хематология лечението на апластичната анемия е все още сложен проблем. Обикновено тя има неблагоприятен изход.

Фолиеводефицитна анемия

Тази анемия се среща по-рядко от аналогичната й форма, при която има дефицит на витамин В12.
Фолиеводефицитната анемия е най-опасна за бременните, тъй като недостигът на фолиева киселина може да причини вътреутробни нарушения в развитието на плода. Не са изключени и отлепване на плацентата, и преждевременно раждане.

Какво провокира фолиоводефицитната анемия?

Фолиевата киселина, или витамин В9, постъпва в организма най-вече чрез храната. За да не се стигне до дефицит на витамин В9, следва да се консумират балансирано: спанак, бобови растения, други зеленчуци, различни видове меса.
Запасите от фолиева киселина в организма стигат най-много за 4 месеца. От там нататък – дефицитът предизвиква анемия. При специфични условия, като бременност, онкологични и някои кожни заболявания, също се констатира недостиг на витамин В9.

Симптомите на фолиеводефицитна анемия

са директно свързани с различното ниво на понижения хемоглобин. През първи етап още няма рязко изявена клинична картина. Човек се чувства
отпаднал, постоянно уморен. Но през втория етап рязко се появяват всички симптоми на анемията:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 1. Повишена слабост и умора.
 2. Главоболие и световъртежи.
 3. Ускорен пулс и задушаване.
 4. Често кръвното спада.
 5. Кожата става доста бледа.

Анемията се установява чрез кръвни изследвания.

Лечението е свързано с прием на витамин В9. Дозата и продължителността се определят според степента на заболяването и състоянието на болния.
Курсът на лечението обикновено трае от 4 до 6 седмици. А средната доза фолиева киселина варира от 1 до 5 мг.

Сърповидноклетъчна анемия

Смята се, че това патологично състояние се предава по наследство. Когато всичко е нормално в организма, еритроцитите имат двойно вдлъбната форма, приличаща на диск. При патологията по време на пренасянето на кислород от червените кръвни телца те се видоизменят и придобиват сърповидна форма. Тя е дала името на този вид анемия. Тоест, нормалният хемоглобин се заменя с патологичен.

Характеризира се с повишено разрушаване на еритроцитите. Оттук – физическа немощ и загуба на съзнанието. Малките капиляри в отделните части на тялото периодично се запушват в резултат на слепване на сърповидните клетки към епитела на съдовете. Появява се широк спектър от симптоми.

Типични симптоми:

 • Отпадналост.
 • Пръстите на ръцете или на краката отичат, възпаляват се; артрит.
 • Рани по краката.
 • Бактериални инфекции.
 • Тромбоза на кръвта в далака и в черния дроб.
 • Сърдечни и белодробни травми.
 • Асептична некроза.
 • Увреждане на очите.
 • Силни болки – на пристъпи.

Въпреки че симптомите на тази анемия са в широк диапазон, има няколко особености на заболяването, общи за всички пациенти.

 1. Висока температура и черен цвят на урината – при криза, когато рязко пада нивото на хемоглобина.
 2. Променен външен вид: прекалена слабост, висок ръст, удължен труп и череп, изкривяване на гръбначния стълб и на зъбите.

Диагностика на анемията

Според вида на малокръвието се извършва и съответна диагностика. Тя бива обща и конкретна, тясно насочена към определения вид заболяване.

Обща диагностика:

 • Лекарски преглед.
 • Общо изследване на кръвта – с него се определя общото ниво на хематокрита, хемоглобина, ретикулоцитите; обема на еритроцитите, броя на тромбоцитите и левкоцитите.

Специфична диагностика

 • За желязодефицитната анемия следва да се уточни нивото на желязото, наситените трансферини и феритини и как наситените трансферини се свързват. При този вид анемия рядко се прави биопсия на костен мозък.
 • Нивата на витамин В12 и на фолиевата киселина се изследват за съответните анемии.
 • Биопсия на костен мозък.

Важно! Консултацията със специалист е задължителна и при най-малко съмнение.

Лечението на анемиите зависи от техния вид и от общото и специфично състояние на болния. При леките форми на анемия обикновено се назначават съответните перорални медикаменти. Тежката анемия (хемоглобин под 90г/л) налага болнично лечение.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Заден ринит. Лечение на хронична задна хрема

Заден ринит. Лечение на хронична задна хрема при възрастни

Какво е заден ринит. Лечение при възрастни на хронична задна хрема. При деца. Инфлуназал или …

4 Мнения

 1. Радка Иванова Димова

  тази статия ми беше много полезна и необходима.

 2. Анета Събева

  Хемоглобинът ми беше станал 85 от миома – уж малка. Искам второ дете, на 35 г., но при анемия е противопоказано. В параграф 22 съм, защото не мога да лекувам миомата, докато не възстановя хемоглобина.

 3. В духовен смисъл анемия е безсилие, ниска енергия, обсебеност. Иска се лечение на всички нива. Препоръчвам балансиране на чакрите, сигурно има запушени.

 4. Отчаяна

  При мен се започна с апатия, трудно гълтане – пресядаше ми. Правих гастроскопия, изключиха кръвоизливи отвътре и тумори. Ултразвук на щитовидната – добър. Така и не диагностицираха защо е нисък хемоглобин. 1 месец пих Тардиферон и хемогл. се вдигна. Още 1 месец Тардиферон и стигнах нормата. После спрях таблетките, минаха няколко месеца и пак нисък хемогл. Направооооо….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *