Топ добрите добавки за отслабване при менопауза, хапчета. Феминорм или Клименум?

Кои са най-хубавите добавки за отслабване при менопауза? Как да изберем хапчета. Или чай? Феминорм или Клименум? Какво да пия при менопауза?

Теглото на жената започва да се расте през менопаузата. Това е всеизвестно и очаквано. Мотивира се хормоналния срив и разстройство на метаболизма. Много жени се предават пред такова напълняване – излишните килограми вече не се влияят от диети и спорт, както през младостта.

Но отслабване е необходимо и през менопаузата. Въпреки че причините за наднорменото тегло са естествени, то никак не е безобидно. Има капацитета да поражда сериозни заболявания, особено на органите в коремната кухина.

Причината: там се струпват най-много излишни мазнини. Те затрудняват функционирането на органи и системи, влошават общия статус на жената.

otslabvane-menopauza-05
Рис. 2 и 4 – абдоминален тип напълняване (висцерални мазнини). Рис. 1 – хипоидно напълняване, Рис. 4 – подкожно отлагане на мазнини

Външно това изглежда като загуба на талия и образуване на корем. Над 45 г. започва отлагане на запаси около кръста и на корема. Наричат ги висцерални мазнини.

Висцералните отлагания от менопауза се атакуват различно. Редуцирането им до по-здравословно количество се случва по-различно – чрез хормонална корекция. За това помагат стандартните  лекарства за менопауза. Описваме типовете в таблица.

Терапия при менопауза
Лекарства и добавкиКонкретни наименования
Синтетичен естрогенЕстрофем, Трисеквенс, Новофем (естадиол), Ливиал, Лейдибон (тиболон);
Синтетичен прогестеронДуфастон, Оргаметрил, Утрогестан (на капсули), Прогестогел, Кринон, Прогестерон крем (за мазане)
Синтетични естроген + прогестеронНовофем, Паузогест, Клиогест, Климонорм , Активел, Фемостон
Соеви изофлавониКлименум, концентрат на GNC, Соя Витал, Life formula, Фемарел, на Буров, на Абофарма
Растителни хормони – моноЦимицифуга, Витекс, Пуерария мирифика, Ремифемин, Клопогон, Мирифемин, Фемигра, Мабел, Черен кохош, Феминорм дуо, Климадинон
Растителни хормони – комбинираниМеносан, Лейди Хармония, Натрол, Муун баланс, Ременс, Арт Лайф, Концепт уоман, Менодин, Актив Мено, Фемовита, Калмацин

Някои от визираните препарати са регистрирани като лекарства, други като добавки. Почти всички са безрецептурни, но се приемат по лекарско решение. Има и определен период за хормонална атака – това е до 5 г. от първите прояви на менопауза.

Освен това лекарствата не се пият безкрайно – техният срок е от 2 до 5 г., като точната продължителност се преценява на база лабораторни изследвания.

Какво да пия при менопауза?

Функцията на яйчниците постепенно угасва, метаболизмът се забавя, килограмите се натрупват. Мястото на мускулната маса се заема от мастни отлагания.

Някои извеждат напред в този момент силовите тренировки. Те утвърждават, че силните мускули са основа на дълголетието. Силовите тренировки наистина ускоряват обменните процеси и кръвообращението. Но на тази възраст прекалените физически натоварвания са съпроводени с риск за здравето.

През менопаузата нараства риска за отключване на метаболитен синдром, онкология, проблеми с щитовидна и ендокринни жлези. Поради това е противопоказано рязкото минаване на диети, гладуването и крайни режими. Храненето трябва да е балансирано, с малки, но разнообразни порции и на често. В този период диетите не носят резултат или поне не траен такъв.

“Демир

През менопаузата и климакса правилният подход е напълно различен. Без да изключваме активностите и разумното хранене, акцентът пада върху хормоналната терапия. Дали ще се проведе със синтетика, фитохормони или билки – това е въпрос на конкретна ситуация и личен избор. Отслабването не се атакува отделно. То се случва вследствие на третирането на всички последствия от менопаузата като цялост.

Кои са добрите хапчета за отслабване при менопауза?

Когато причина за напълняването е дефицит или излишък от някои хормони, диетите и спортът остават в ролята на допълнение. Борбата с такива килограми е много по-трудна. Обикновено не се минава без препарати за хормонален дисбаланс.

otslabvane-menopauza-04
Вталяването през климакса не е така просто, както е било по-рано

Названията на различните препарати, които се използват за отслабване през климакса, са познати на жените. Такива са им изписвани за лечението на други симптоми на менопауза – горещи вълни, нарушен цикъл, повишена раздразнителност, тревожност и пр. Всички тези симптоми, включително удебелената мастна прослойка, са свързани с нарушена изработка на хормони през климактеричния период.

Задача на препаратите е да компенсират причините за нежеланите симптоми по пътя на нормализиране на хормоналния фон.

За коригиране на хормоналния баланс помагат 2 вида препарати – хормонални, съдържащи синтетични хормони или такива от едър рогат добитък, и нехормонални (в които роля на хормони играят фитоестрогени и такива със специфични компоненти за премахване на симптомите?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

И лекари, и пациенти предпочитат втората група препарати. Те са по-безопасни във всяко отношение. Освен това хормоналните препарати при некоректно назначение могат да усложнят ситуацията като провокират рязко напълняване.

Към натуралните фитопрепарати срещу наднормено тегло при климакса се отнасят Ременс, Климаксбел, Климадинон, Ци-Клим. Сред популярните хормонални препарати, които трябва да се назначават само от специалист, а не по информация от приятелка, интернет или реклама, отделяме  Овестин, Фемостон, Климонорм, Анжелик, препарати с L-тироксин и  др.

Най-разпространената форма на препаратите за отслабване при климакс са капсулите. По-рядко се произвеждат капки, пластири и кремове. Последните действат по-бавно, но затова пък щадят стомаха.

Както се вижда, изборът е огромен. Сложността се състои в това да се вземе най-ефективния препарат за конкретния случай. А това често се случва на база проба/ грешка.

Ще разгледаме няколко наименования.

Първо от продуктите открояваме Оенобиол. Една от неговите разновидности е интересна за разглежданите цели. Тя се концентрира върху метаболизма и специално напълняването по хормонални причини. Използва за корекция витаминен комплекс и екстрахирани растения.

Много продукти се базират на соеви изофлавони. Например Фемарел предлага 3 разновидности за възрастта над 40, над 50 и над 60 г. Съставът варира според конкретиката в дадената възраст. Rejuvenate акцентира върху хормоналната корекция, Recharge е силен срещу менопаузалната симптомакита, а Unstoppable се концентрира върху съхранение на костната плътност. Първите две са по-силни за отслабване, но и Unstoppable е подходящ, доколкото съдържа фитоестрогени.

Фемовита е друго наименование от групата на соевите екстракти. Предлага се в две разновидности, като единият е с различни капсули за деня и за нощта. Разликата е в допълнителните растителни екстракти. В продукта е включен и калций за костна защита.

Ремифемин и Ци-Клим са представители на препаратите от цимицифуга, работи по-силно срещу вегетативната симптотамитака. Борят се с излишните килограми през климакса, регулирайки изработването на хормони. Произвеждат се на таблетки, а Ци-Клим – и на крем. С цел отслабване се препоръчват и двете форми. Таблетките нормализират теглото, а крема отговаря за еластичността на кожата, която може да се наруши вследствие намаляване на мастните депа.

Евелина Лютова
otslabvane-menopauza-03
Препарати с фитоестроген
Феминорм за отслабване

Обикновени капсули и Дуо – те стъпват на изофлавони от червена детелина. Подаваният фитоестроген създава впечатление у организма, че има достатъчно наличен полов хормон. Това успокоява вегетативните изменения и менопаузални смущения. Постига се хормонален баланс, наподобяващ естествения. Отрегулирането на теглото е естествено следствие от това.

Феминорм е насочен към ранните етапи на менопаузата и периода преди нея.

Подобно на Феминорм, и Клименум работи по различни принципи в отрязъците от денонощието. Капсулите за ден и за нощ са различни, отчитат кога дадените вещества ще бъдат усвоени най-добре. Базират се на соеви изофлавони, но включват различен набор от минерали и витамини. Продуктът осигурява 24-часова преса върху симптоматиката и се противопоставя на натрупването на допълнително тегло.

Мирифемин

Този препарат предизвиква интерес с акцентираното си въздействие върху обменните процеси. Разработката стъпва на три разновидности фитоестрогени, извлечени от пуерария мирифика. Има насочено влияние върху метаболизма, включително този на холестерола.

Главната съставка е мироестрол, който е сред най-високоефективните фитоестрогени за менопауза. Той е в пъти по-силен от извлечените вещества от червена детелина и черен кохош. Ето защо е напълно несъвместим с препарати със синтетични естрогени, а се прилага самостоятелно.

Феминорм или Клименум?

Феминорм е с изофлавони от червена детелина (в Дуо е добавена и цимицифуга).

Клименум има комбиниран състав от 8 компонента. Централното действие се осигурява от соя и червена детелина, които дават висока концентрираност на изофлавони. Те повлияват силно вегетативната и нервна с-ми.

Освен това са включени олигозахариди с пробиотичен ефект, които допринасят за по-добро усвояване на храната и съответно за поддържане на тегло. Клименум добавя още калций, вит. D3, магнезий. Екстракт от хмел се грижи за съня, фолиева к-на – за метаболизма на хомоцистеин.

Клименум или Мирифемин?

При тези две наименования е по-трудно да се прецени кое е по-добро. Както вече подчертахме, Клименум е с богат състав, който обхваща всякакви прояви на менопауза, включително храносмилане и чревна функция. Мирифемин пък използва изключително силни фитоестрогени, в пъти по-мощни от тези в Клименум. Приоритет на едината или другата добавка може да се даде само на база личен опит.

Вижте и ТОВА: Рецепти на Ванга за менопауза и топли вълни, които наистина действат!

Добавки за отслабване при менопауза

otslabvane-menopauza-02
Добавки на капсули с джинджифил, куркума, лимон, лют пипер и др. изгарящи мазнините вещества също помагат

Ако през менопаузата и климакса се наблюдава силно натрупване на килограми и затлъстяване, лекуващият специалист може да добави нехормонални препарати като:

 • Редуктил – предназначен за лечение на наднормено тегло при индекс на масата от 30 кг на 1 м2 и възраст до 65 г. Стимулира бързото настъпване на насищане и забележимо притъпява чувството на глад. Активно се бори с апетита, препятства преяждането, ускорява метаболизма и бързото горене на мазнини. Лекарството е силно ефикасно, но приемайте с внимание, защото има маса противопоказания и странични явления;
 • Ксеникал – нехормонален препарат за лечение и профилактика на затлъстяване с по-малко противопоказания спрямо предходния. Разовата доза е 1 капсула. Приема се заедно с храната и се комбинира с диета без мазнини. Нетов минус е прекаленото омазняване на изпражненията – заради извеждане на уловените от храната мазнини.

Тези и други препарати – лекарства и добавки за отслабване, през климакса могат да се приема само по указание на лекар. Не са подходящи при леко напълняване, защото могат да провокират анорексия.

Какво наричаме ново лекарство за менопауза

Фармацевтите не са спирали да търсят нови лекарства за облекчаване на менопаузата при дамите като насоката заместване на хормоналните препарати. Пазарът на такива средства е огромен и гарантиран. Периодично се съобщава за „ново лекарство“.

 • DHED е експериментален препарат, който отменя нуждата от хормоно-заместителна терапия като генерира естроген само в мозъка. Той се разпознава само от мозъка, а за останалите органи е неактивен. Това изключва риска от възникване на онкология.
 • MLE4901 имитира невроналния ефект на естрогена, като по този начин премахва най-тежките вазомоторни симптоми – горещите вълни и нощното потене.
 • Оспемифен също е новооткрито активно в-во. То е насочено подчертано към дистрофията на лигавиците, особено вагиналните.

Още информация и източници на английски: Какво да пия при менопауза? * Народни рецепти за топли вълни * Хапчета за отслабване при менопауза.

Засилване на действието с Фигурин

Жените в менопауза търсят всяка възможност за избягване на приема на хормони. Наред с растителните средства особен интерес има и към билковите комбинации срещу вегетативните прояви през периода.

Най-доброто от този клас на пазара е Фигурин. Откроява се с това, че повлиява на първо място теглото – води до отслабване и профилактира ново отлагане на мазнини.

Продуктът е създаден за вталяване по рецепта на Лидия Ковачева. Базира се на 28 билки, които обхващат пълния набор от процеси, свързани с обмяната. Съдържа и фитоестрогени, с чиято помощ се отстраняват сърцебиене, потене, отслабване на лигавиците и др. Профилактира пикочни и др. инфекции, изчиства съдовете.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Билковите съставки в чая са в редуцирана доза, поради което той не дава странични явления. Фигурин е едно от най-безопасните средства за отслабване през менопаузата. Пациентки споделят, че с него напълно са овладели разнообразните симптоми и са намалили забележимо теглото в рамките на 6-8 кг за една или две опаковки.

 • Ключови ефекти от Фигурин за менопауза: стимулира работата на яйчниците, забавя прогреса на остаряването, при ранно приемане отлага старта на менопаузата, поддържа гладката мускулатура в релаксирано положение, предпазва от загубване на калций. Билките помагат за плавното преустановяване на цикъла.

С помощта на Фигурин се засилва действието на фитоестрогените. Тези две групи препарати се комбинират много добре, без да се намалява безопасността.

Непременно погледнете и ТОВА: Добавки и най-добри хапчета за наистина бързо отслабване при менопауза!

За Ивелина Димитрова

Прочети още

hasan-efraimov_600x380

Д-р Ефраимов: Искат да ни дупчат, за да лапат по 7 млрд.! Отказвам да участвам в това

Хасан Ефраимов няма да участва в призивите за ваксинации и не иска да работи в …

3 Мнения

 1. Нинчето

  Какво да пия при менопауза, след като съм качила дотук 20 кг и абсолютно нищо не ми действа. Помагайте!

 2. Лалева

  Кои са добрите хапчета за отслабване при менопауза, ако ситуацията се утежнява от щитовидна жлеза и диабет? Дайте нещо конкретно.

 3. Лена Костова

  Аз лично пих Феминорм за отслабване и не се получиха нещата. Дръпна ме с цена, но явно ще трябва нещо по-яко. Някой да е пил Ангелика? Насочила съм се към Фигурин и Менопауза есеншъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *