Отглеждане на антуриум. Цена на цветето и откъде? Пресаждане и др.

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум? На каква цена се продава и откъде се взема? Пресаждане, грижи, проблеми

Антуриум Андре е изборът на любителите на ярки, ефектни и елегантни стайни растения. Външният му вид е повече от удивителен, той е уникален. Особеното в него е наличието на едно различно листо точно под всеки цвят – с формата и цвета на сърце.

Ансамбълът от червено листо и жълт цвят печели алтернативно име на цветето – „мъжко щастие“. Оттам тръгва поверието, че увеличава мъжката сила. Вярва се, че носи на стопанина си късмет – привлича парите, отблъсква недоимъка.

Антуриум се предпочита за акцент в интериора, а също и за ефектен подарък. Обаче това растение не е лесно за отглеждане. То е претенциозно и има строги изисквания. Най-общите параметри за грижа даваме в таблица.

Условия за отглеждане
ПараметърИзисквания на Антриум Андреанум
Температура15° – 20° зиме и 20° – 28° лете
Влажност80 %, тропически климат
Осветеностразсеяна и мека светлина
Мястоизточната стена на стаята, близо до прозорец
Поливанелятото през 3 дни, зимата през 7 дни
Торенеот март
Пресажданевсяка година за младо и през 2-3 години за възрастно растение

Антриум се отличава от своите събратя в семейството не само по външни качества и по аромата, но и изискват особена грижа.

Какво е антуриум? Ботаническо описание

Яркият Антриум оживява и най-скучния интериор. Добавя нотка на елегантност и добър вкус,  където не достигат. Предпочита се от художници и фотографи за фон или акцент.

Антуриум Андре-01
Аристократът сред стайните растения Антуриум Андре

Изненадва и със своя аромат, който варира от най-тънък и нежен до остър и зловонен (има над 800 вида).

Антуриум Андре или Андрианум е представител на семейство Змиярникови. Естестеното му обитание са тропическите гори на Еквадор и Колумбия. Родът Антуриум е многочислен със своите над 800 вида. Името му на латински е Anthurium andreanum и идва от „опашка“ заради формата на цвета. Наричат го още цвете-фламинго или восъчно цвете – пак алюзия с цвета и подцветния лист.

В „домашна“ среда антуриум е епифит – живее върху дърветата и се храни с помощта на въздушни корени. Класическите епифити нямат досег с истинска почва, но това растение се е приспособило.

Антуриум Андре е вечнозелено многогодишно растение с късо стебло и блестящи листа с наситен зелен цвят. По едно листо под всеки цвят е червено – розово – виолетово – бордо и с форма на сърце. Зелените листа са продълговати, дълги 30 см и широки 12 см.

anturium-01
Популярни цветове на антуриум

Отглеждане на антуриум

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Грижата за антуриум е голяма отговорност. Той е крайно придирчив към условията и изисква постоянно внимание. Изваден от обичайната си среда, антуриум се е приспособил към живот в почва, без растение – носител, но не преживява на всяка цена.

Препоръчваме да изчетете препоръките по отглеждането на това растение и да изучите неговите особености.

И първата особеност е саксията за антуриум. Без правилна саксия той не би могъл да съществува.

Саксия

Колкото и невероятно да звучи, саксията за антуриум трябва да бъде максимално тясна. Той не обича обширните пространства. В много почва харчи цялата си енергия в разрастване на корените, почвата се подкиселява. При това положение листата оредяват и не се стига до цъфтеж.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Това не важи за дълбочината на саксията – корените обичат да растат на дължина. Стъблата се покриват с гъсти листа.

Почва и субстрат за саксия

Пълним саксията със смес от почва и керамзит. Препоръчваме да сменяте субстрата всяка пролет.  Което е потребно, за да ни цъфти растението – цветовете обичат кислород. Почвата постоянно да е пръхкава.

Може да смесим почвата с торф и мъх, а отстрани на саксията да пробием неголеми отвори. Чрез тях към корените ще постъпва директно кислород (помним, че поначало растението е с  въздушни корени).

В цветарниците е налична точна смеска за антуриуми. Същата се ползва за орхидеи и бромелии.

Антуриум Андре-03
Специалистите препоръчват тесни пространства за корените
Температура

Антуриумът е дете на Тропика, тоест силно топлолюбиво. Целогодишно трябва да поддържаме в неговата стая високи температури, пригодни за неговото съществуване. Лятото трябва да бъде 20 – 28 градуса, но без да се излага на преки слънчеви лъчи (те са пагубни за него). Зимата можем да се задоволим с предела 15 – 20 градуса.

Ако искаме да ускорим цъфтенето, тогава трябва да вдигнем зимната температура до нивото на летния стандарт. Но непременно трябва да изчакаме растението да формира пъпки при 16° – 18°, после вече завишаваме.

Влажност на въздуха

Мъжкото щастие обича не само топлина, но и влажен въздух, какъвто е родното местообитание. Трябва да се грижим за достойно за него овлажняване. Но и тук внимание – да има влага, но не и прекалена. Ако сме твърде усърдни в хидратирането, корените ще загният.

Поставете под саксията съд с овлажнени камъчета. Периодично пръскайте листата с пулверизатор. Може да ги обтривате с влажна кърпа. На съцветията не трябва да попада вода.

Добра идея е да купите овлажнител за въздух, който да регулирате на 80% влажност. Или поставете до цветето съд с вода за изпарения, създавайки ефекта на тропиците.

Евелина Лютова
Осветеност

Цветето обича разсеяната мека светлина. Без нея то може да стане вяло и да откаже да цъфти. Никога не допускайте да бъде огрято пряко от слънцето – ултравиолетовите лъчи ще го изгорят и дори ще го убият изцяло.

Саксията трябва да се слага не на прозорец, а близо до прозорец, който гледа на изток или северозапад. Хубаво ще бъде наличието на полусянка, примерно на 1 м от прозореца. Зимата, когато му трябва светлина, ще го преместим на перваза на южен прозорец.

И докато говорим за разполагане на растението, да кажем и за течението – и то е пагубно за антуриумът. При пластмасова дограма може да стои до прозореца, но при неуплътнена дървена такава рискът е голям.

Впрочем, не слагайте цветето и до електрически прибори, защото излъчването от тях ще го увреди. Да бъде далеч от радиатори и излъчватели на топлина.

Ако банята ви е с прозорец, то това е идеалното място за зимата. Там антуриум ще получава достатъчна влага за съществувание и естествена топлина от изпарението на водата. Лятото може да го преместите в хола или спалнята.

Условия за цъфтене (цъфтеж)

За да ни радва с красиви цветове, антуриум трябва постоянно да се държи в пригодни за съществуването му условия. Плюс да го глезим с добавки и витамини.

Антуриум Андре-02
Специфичната форма на цвета (като копие върху сърце) му печели името “мъжко щастие”

Няколко условия за добър цъфтеж:

 • Да поливаме с отлежала профилтрирана стайна вода, без примеси и без да е застояла;
 • Да покрием почвата със слой торфен мъх, за да не позволим пресъхване в горещините;
 • Зимата да осигуряваме допълнителна изкуствена светлина, например от настолна лампа;
 • Честото местене на растението може да му навреди – правете го 2 пъти годишно, есен и пролет;
 • Щом започне да цъфти, затъмнете мястото, скрийте го от ярка светлина;
 • В периода на цъфтене поливането се увеличава + периодично пръскане на листата и стъблата с пулверизатор.
Поливане и подхранване

Растението обича влагата, но не и прекалената. През летния период се полива на 3-4 дни, но ежедневно се пръска с пулверизатор или му се обтриват листата. Зимата повтаряме през 7 дни. Водата трябва да е престояла три дни.

Просто да се полива правилно, не е достатъчно за антуриума. Необходимо е и подхранване, ако искаме пищни листа и цветове. Започваме подхранването от месец март, като слагаме минерални и органични торове. Нужно е да се тори през 2 седмици, като редуваме двата вида торове.

В цветарските магазини ще ви предложат готови разтвори точно за този вид. На опаковката е дадена честота и количество за едно торене.

Грижи и период на покой

След периода на цъфтене, когато цветовете загубят своята свежест, трябва да ги изрежем. Това се прави внимателно, с добре заточен нож. Цветът се реже точно до основата си. Срезът се посипва с активен въглен.

Може да изчакате цветовете да изсъхнат и внимателно да ги премахнете. Сърцевината сама с времето засъхва и лесно се отделя от листа. Обаче през това време цветето няма да е така ефектно, както обичайно.

В зимния период за 1-2 месеца антуриум влиза в състояние на покой, той си почива. Стопанинът трябва да го прибере в помещение, където термометърът показва примерно 15 – 16°С. Докато си почива, цветето ще събере сили за нови пъпки и ще се заложи основата за бъдещ обилен цъфтеж.

Пресаждане

„Мъжкото щастие“ изисква постоянно пресаждане. Непременно го пресадете, щом го придобиете, като подберете оптимални саксия и състав на почвата.

Младото цвете се прехвърля на 12 месеца, възрастното – през 2-3 години.

Да бъдем крайно внимателни при пресаждането – антуриум е крехък, неговите корени са чувствителни към всякакво докосване и увреди. Ако счупете корен, веднага посипете с активен въглен.

Съвет: при първо пресаждане помолете цветар с опит да присъства, за да изключи възможността за грешки.

Внимателно придържайте растението и засипете със смес от почва, мъх и керамзит. Старайте се минимално да тревожите растението.

След пресаждането трябва обилно поливане, за да се трамбова почвата и да се успокои растението, което със сигурност е преживяло сериозен стрес.

Узнайте повече за пресаждането от това видео.

Цена и откъде се взема в България?

Освен в цветарниците, антуриум се продава и

 • в строителните хипермаркети. 60-сантиметров екземпляр струва около 30 лв, а двойно по-малък – наполовина;
 • На цветните борси можем да открием и по-изгодна оферта – примерно отгледано растение за около 18 – 20 лв;
 • По-евтини предложения ще получите в сайтовете за частни обяви, където млади антуриуми се предлагат по 8-9 лв.

Размножаване

Антуриум се размножава по различни способи – делене на корен, от листо или семена. Деленето та корена е най-лесно, но и създава сериозни рискове.

Посаждане

Антуриумът се посажда в специално подготвена почва. Тъй като е тропическо дете, неговата естествена среда на обитание предлага рохкава, мека, добре обогатена на въздух почва. Обикновената европейска почва изобщо няма да му понесе.

Главното е да осигурим добро постъпление на кислород до корените. Почвата трябва да е слабо кисела. Ако не купите готов субстрат за антуриум, може да смесите субстрат за азалии с мъх, торх, въглен.

Вегетативно
 • Чрез резници. Върхът на стъблото се срязва и вкоренява в отделна саксия с торф или субстрат. Важното е да не преовлажняваме почвата, иначе няма да се получи успешен резултат;
 • Делене на корена. По време на пресаждането можем да отделим някаква част от твърде голям екземпляр. Ще потрябва стерилен нож и активен въглен, с който веднага да посипем срезовете. Важно е с отделения корен да има и няколко стъбла;
 • С лист. Може да посадите в субстрат късче стъбло с лист и въздушен корен. Вкореняването ще стане бързо.
Чрез семена

За да съберете семена, първо трябва да опрашите цветовете в първите дни на цъфтенето.

Опрашване: В природата това правят пчелите, но у дома не можем да очакваме съдействие от тях. Снабдете се с тъничка и съвсем мека четка, изчакайте слънчево време и акуратно пренесете прашец от един цвят върху друг. За предпочитане е да опрашите кръстосано две или повече растения и да извършите процедурата  няколко пъти в разстояние на седмица. Плодът ще узрее след 9 месеца или даже година.

Семената се засяват повърхностно при температура от  25 °C, светлина и свеж въздух. По време на израстването им се правят три пикирания в неголеми съдове, а последното – в пълноценна саксия. Стъбла се появяват след няколко месеца. Цъфтене ще очакваме след 3-4 години.

Вижте и ТОВА: Правилното отглеждане на камбанка (градинска кампанула) в саксия и навън.

Проблеми и решаване

Подмладяване: С времето цветовете губят своя блясък и красота, най-ниските листа опадат, около корените се получават израстъци. Това е процесът на стареене, който се съпровожда с разрастване на малки листа и непълноценни цветове, както и с липсата на пъпки.

Ако сте открили подобни признаци, тогава трябва да извършите подмладяване . Логичният начин е пресаждане на растението. Под листата присъстват въздушни корени. Акуратно изрежете горната им част с листата, както и израстъците над почвата. Тези части се местят в прясна почва, вкореняват се и се поливат.

Повече за подмладяването ще узнаете от видеото:

Изсъхване на листата

Първата хубава новина – това растение боледува съвсем рядко. Ако се случи, то винаги е заради неправилна грижа.

Състоянието на листата е показател за това. Любителите на антуриум Андре могат да се натъкнат на следните проблеми:

 • Пожълтяването и изсъхването им показва, че светлината е в недостиг;
 • Кафяви листа. По-силното потъмняване на листата говори, че на растението му е студено. Погледнете дали има загниване на корените – тогава диагнозата е сигурна;
 • Сгърчване на листата – прекалено много светлина;
 • Черни петна по цветовете – попадане на капки вода върху тях;
 • Гниене на стъблата, гъбична инфекция и тъмни петна по листата – прекалено много вода;
 • Листата пресъхват и стават тънки – сух въздух;
 • Листата се свиват и няма цъфтене – малко светлина или малко торене

Как да реанимираме?

Понякога цветето загива заради проблеми с корените поради твърда почва. Ако не е пресаждано повече от година, трябва непременно да го направим. После дайте торове и витамини.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Болести

Антуриум може да бъде нападнат от въшки, паяжинообразуващи акари, коренова нематода, лъжещитоносни въшки. Срещу тези насекоми помагат народни средства и инсектициди.

Първата мярка при подозрение за нападение е да измием растението под душа с домашен сапун.

Чести грешки в отглеждането на антуриум

 • Прекалена осветеност – някои цветари се стараят да му предоставят максимално светлина. Това е грешка цветето веднага загива;
 • Недостатъчно топлина през зимата. От студа листата получават гнили петна, цветовете отслабват и изглеждат завехнали. Т° да не спада под 15°С;
 • Прекалено поливане – корените загниват.

Още информация и източници на английски: Добър ли е антуриумът за отглеждане в апартамент? * Колко често трябва да поливам своя антуриум? * Как да продължим цъфтежа на антуриумите? * Колко дълго живеят?

Символика и значение

Антуриум не само радва очите, но и изчиства енергетиката на дома, преработва отрицателната в положителна. Растението събира негативите и ги неутрализира. Хората край него винаги се чувстват добре, свежи, отпочинали. Болните се поправят в негова компания.

Има поверие, че мъжкото щастие носи сила и потентност на мъжа в дома, освен това привлича и други белези на силата – пари, успех, придобивки.

Вижте и ТОВА:

Антуриум – красивото цвете на страстта: отглеждане и видове

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици.

Профилактично пръскане на домати и краставици. Схема. Кабрио ТОП и др.

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици. Коя схема е добра? Как се …

3 Мнения

 1. Радославова

  Оказва се твърде специално това отглеждане на антуриум, много го искам, но се боя да не го уморя. Става ли за начинаещи цветари?

 2. Правила съм пресаждане на антуриум, не е чак толкова трудно, само трябва да се пипа леко.

 3. Купих антуриум от обява заради ниска цена беше 7 лева, но не оцеля, почти веднага загина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *