Сироп от касис без варене и със. Сок от касис без захар. Сладко, компот, желе

Сироп от касис без варене. Какво да направим от касис? Рецепта за сок от касис и френско грозде. Как се прави компот и концентрат. Ползи и др.

Касисът е плод, богат на витамини С, B1, P и провитамин А. Когато правилно се приготви и съхрани за зимата, полезните в-ва в преработения продукт не се разрушават в продължение на повече от една година.

Касисът рядко се употребява пресен. Той е доста кисел и се нуждае от стабилно подслаждане. Затова е идеален за сладко, желе, вино от касис и ликьор и др. подобни. Най-любимата форма за преработка е на сироп.

Сиропът от касис има красив цвят, приятен аромат и наситен вкус.

Негово преимущество е, че се приготвя лесно. След това намира приложение в почти всеки десерт. Прекрасен е за гарниране на сладкиши, за поливане на сладолед, както и разреден – като напитка. В някои кухни, където смесването на сладко с кисело и солено е на почит, с касисов сироп заливат меса и месни блюда.

Яркият му цвят и наситен аромат го прави изключително атрактивен – радва окото и подобрява апетита.

Сиропът от касис се прави през лятото. Трябват само три неща – касис, захар и лимонена к-на.

Технология: сироп от касис се прави по два метода:

 1. чрез топлинна обработка
 2. студен – без обработване.

Какъв плод да изберем?

Качеството на домашния сироп зависи от избрания плод. Касисът трябва да е здрав, зрял, с наситен цвят и изразен вкус и аромат.

Необходимо е предварително да се направи строго почистване от всички повредени, недозрели, изсъхнали или нападнати от вредители зърна.

“Фигурин

Забележка: дадените в статията рецепти са предназначени за производството на сироп, от който ще се приготвят десерти и сладки блюда, както и напитки.

Ако възнамерявате да подправяте с касис месни блюда, необходимо е да се редуцира на 25-30% количеството захар (по ваш вкус и предпочитание).

 

сироп от касис, сок от касиссироп от касис, сок от касис

Още в текста: ♠ Защо да консервираме касис ♠ Какъв плод да изберем ♠ Сироп от касис с топлинна обработка ♠ Ползи от сироп от касис ♠ Други начини за преработка на касис ♠ Сок от касис без захар ♠ Сок от касис на пара ♠ Сладко от касис ♠ Желе от касис ♠ Компот от касис

Сироп от касис с топлинна обработка

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Основни съставки за 1 порция

 • Касис – 2 чаши;
 • Захар – 2 чаши;
 • Вода – 1 чаша;
 • Сок от лимон/ лайм.

По дадената рецепта се преработват касис и червено френско грозде.

Сиропът може да бъде направен от двата вида едновременно. Тогава цветът и вкусът стават по-необичайни и интересни.

Касисът може да бъде пресен, а също и замразен.

 • 1 стъпка: измиване на плодовете и почистване от клонки. Започваме процедурата с внимателно изчистване на плодчетата, на всички развалени и недобри зърна. Мием преди и след преглеждането. Вторият път – на течаща вода. Щом се уверим, че касисът е идеално почистен, го подсушаваме със салфетки или върху памучна тъкан.
 • 2 стъпка: водата се измерва и налива в кастрола. Загрява се да кипне и тогава се добавя захарта. Бърка се, докато престанем да забелязваме кристалчета.
 • 3 стъпка: в сиропа се пускат и плодовете касис. Изчакваме да кипне и отмерваме 15 мин. Плодът трябва да придобие мекост. По-бърз и сигурен резултат може да си осигурим, като предварително натиснем зърната с вилица, за да се пукнат и да пуснат сока си.
 • 4 стъпка: сиропът е готов. Вдигаме от котлона и го изчакваме да се охлади. Междувременно подправяме с мъничко сок, изцеден от лайм или обикновен лимон. Количеството е по ваш вкус. Ако не желаете да доминира киселата жилка (самият плод е доста кисел), просто накапете няколко капки.
 • 5 стъпка: отлежаване. Плодовете остават в сиропа по-дълго време, за да отдадат целия си сок и добре да се пропият със захар. В случай че не разполагате със свободно време, може веднага да пристъпите към следващата стъпка.
 • 6 стъпка: леко охладените плодове се прехвърлят в сито и се претриват. Целта е в сиропа да не попаднат семена и люспи.
 • 7 стъпка: сиропът с претрития плод в него се връща в кастролата и обратно на котлона. Трябва само да се кипне и е готов. Ако го правим като подправка към меса и месни блюда, ще се наложи да поварим по-дълго. Такъв сироп е не само по-слаб откъм сладост, но и се сгъстява повече. Изчакваме още вода да изври. Котлонът е съвсем слаб. Бъркаме, докато сиропът се сгъстява.
 • 8 стъпка: при желание да запазим сиропа за дълго време, примерно за цялата зима, го преливаме в стъкло.сироп от касис, сок от касис сироп от касис, сок от касис сироп от касис, сок от касис

Приготвяне на сироп от касис по студен начин

(без варене)

Съставки за рецепта за домашен сок с касис:

 • 0.5 л сок от касис
 • 1 кг захар
 • 5-6 г лимонена к-на

При топлинния метод сиропът се изготвя директно от цял плод, защото сокът се пуска по време на варенето. Ако искаме да избегнем загряването и разрушаването на витамините, тогава трябва сами да извлечем сока и да премахнем грубите части от плода.

 • 1 стъпка: подбира се едър, зрял и сочен касис. Мие се и се прочиства от повредени и недоузрели зърна. Отново се изплаква на течаща вода, да не останат прашинки.
 • 2 стъпка: касисът се пуска в месомелачка или в блендер. Идеята е да се превърне на пюре. От него се отделя сокът, който се прекарва допълнително през марля, за да не останат груби частици. Ако разполагате със сокоизстисквачка, процесът се опростява.
 • 3 стъпка: измерваме добития сок. За 1 доза (т.е. 1 кг захар) е нужен половин литър течност.
 • 4 стъпка: смесваме сока със захарта и бъркаме, докато изчезне всяко кристалче.
 • 5 стъпка: добавяме лимонената к-на.
 • 6 стъпка: разливаме сиропа в бутилки, предварително загрети във фурна. Поставяме капачките и за надеждност на затварянето уплътняваме с топен парафин.

„Студената“ технология има сериозни преимущества – на плодовете се спестява термичната обработка и те запазват свежия си вид. Този сироп е по-ярък, с по-изразен аромат и дори е по-витаминозен от варения.

Все пак студено-приготвените сиропи имат и недостатък – те могат да се съхраняват съвсем кратко. На стайна температура те ферментират след 2 седмици. В хладилник могат да престоят към 5 месеца, не повече от 6.

Евелина Лютова

Ползи от сироп от касис

Сиропът от касис през зимата е прекрасен и сигурен източник на витамини. Той е приятна добавка към десерти и натурална напитка, а в същото време положително въздейства на човешкия организъм.

Какво има в сиропа: минерали, дъбилни в-ва, органични к-ни, разбира се – витамини.

Съставките в сиропа от касис модулират имунната система и я оздравяват. Хубаво е да се консумира след грип или простуда, когато тялото се е изтощило от борбата с болестта.

Сиропът подобрява функционирането на храносмилането. Хубаво е да се консумира при лош апетит, метеоризъм, стомашни проблеми, киселини и др.

Качествата на сиропа произтича от качествата на самия плод. Той е не само радост за езика, но и лекарство. По-подробно за ползите от касиса разказваме ТУК:

Касис: 15+ ползи и рецепти при различни болести

Други начини за преработка на касис

Сок от касис без захар

Има случаи, в които не можем да си позволим рецепти с участието на захар. Затова добавяме вариант за сок с уточнението, че касисът е с изразен кисел вкус.

Сок без захар е високо витаминозен и много полезен, но вкусът му не така приятен, както на подсладения.

Сокът без захар е подходящ за деца, диабетици и страдащи от други заболявания, изискващи ограничаване на захарта и въобще на калориите. Вариант е за хора, които следят за фигурата си.

Съставки:

Касис – 2 кг;

Вода – 120 мл.

 1. 1 стъпка: почистваме касиса от клонки и повредени зърна. Промиваме го в сито или гевгир.
 2. 2 стъпка: смиламе касиса в месомелачка.
 3. 3 стъпка: прехвърляме касисовото пюре в кастрола, заедно с водата. Слагаме на котлон и нагряваме до 70°С. Задържаме тази температура за 15-20 мин.
 4. 4 стъпка: прекарваме касиса през сито, гевгир или използваме преса. Оставаме пюрираната фина смес да се охлажда примерно 2-3 часа. Студена, тя се профилстира през многослойна марля.
 5. 5 стъпка: финият нектар от касис се връща на котлона и почти се довежда до кипване. Постоянно бъркаме и внимаваме сокът да не заври. Той трябва да се загрее максимално, но не и да кипне, защото полезните му съставки ще се разрушат.
 6. 6 стъпка: горещата напитка се разлива в стерилни буркани и се затварят капаците. Бурканите се завиват с дебело одеяло и се оставят там да предстоят, докато сами се охладят.

Сок от касис на пара

Това е друг здравословен вариант на приготвяне, при който се избягва първо захарта, второ – директното варене, трето – досега на плода до металните части на сокоизстисквачката или месомелачката.

При този вариант сокът повече се изпарява, отколкото изстисква от плода.

Съставки: 2 кг касис

 • 1 стъпка: избират се само зрели плодове. Измиват се и се прочистват внимателно. Излишната вода се отстранява и дори плодът леко се подсушава.
 • 2 стъпка: плодът се смачква с дървена лъжица и се прехвърля в пластмасов гевгир. Може и в емайлиран.

Гевгирът се закрепя върху конструкция за готвене на водни пари. Той влиза в малка кастрола, а малката кастрола се поставя в голяма тенджера, на чието дъно са налети 7-8 см. вода. Покриваме отгоре с памучна тъкан (примерно марля), а отгоре слагаме капак.

При така създадената конструкция водата от първата тенджера ще ври и ще се изпарява. Парата ще нагрява плодовете. При загряването ще се отделя сок, който ще се събира в малката кастрола. За да се извлече целият сок, ще са нужни 2 часа.

 • 3 стъпка: сгорещеният сок, който се е отделил, директно се налива в стерилизирани бутилки. Бутилките се затапват не плътно. Нареждат се в голям съд с вода и се пастьоризират за 12-15 мин. Накрая капачките се заварят плътно.

Сладко от касиссироп от касис, сок от касис

Избрахме удобна и лесна рецепта за сладко от касис. С нея плодчетата остават меки, не се набръчкат, нито се превръщат в желе от касис. Те бързо се обваряват в сиропа.

Пропорции:

 • Касис – 4 чаши (700 – 750 г);
 • Захар – 6 чаши (1380 г);
 • Вода – 2 чаши.

Друг вариант за измерване е 1 кг касис към 1.8 – 2 кг захар към 500 мл вода.

 • 1 стъпка: водата с половината захар се кипва и се сипва касисът. Вари се 7 мин., като леко се бърка.
 • 2 стъпка: отпенва се и се добавя останалата захар. Ври още 5 мин.
 • 3 стъпка: сладкото се разлива горещо в стерилизирани (чисти и потопени в кипната вода) буркани. Затваря се със също така стерилизирани капачки, може с винт.
 • 4 стъпка: сладкото се охлажда и се прибира на тъмно и студено. Добре се запазва и на стайна температура.

Рецептата се нарича 5-минутна, защото това е времето за приготвяне след събиране на всички съставки. Всъщност общо отнема 12 минути. При тази бърза технология сладкото не става гъсто – сиропът е повече от плодовете. Като изстине, се превръща в прекрасно желе от касис. В случай че не се желира добре, може плодът да се повари малко по-дълго, за да се изпари излишната вода.

Желе от касис

Пропорции:

Касис – 1 кг;

Захар – 1.5 кг.

 • 1 стъпка: плодът се чисти и мие. Измерва се, за да се уточни захарта. Ако нямате кантарче, измерете със съд като знаете, че 1 л касис е равен на 700 г.
 • 2 стъпка: касисът се сварява във вода, покриваща едва плодовете. Ориентировъчно к-во – ок. 2 чаши на 1 кг плод. Вари се 15 мин. след кипването.
 • 3 стъпка: премахване на пяната.
 • 4 стъпка: добавя се захарта и отново се кипва. Вари се още 15 мин. от кипването, като периодично се бърка и се отстранява образуваната пяна.

Правилно свареното желе от касис в края на варенето започва да се захваща към стените на съда, защото се сгъстява. Може да се съхранява на стайна температура.

Източник: Сироп от касис в снимки; * Домашен сироп от касис.

Компот от касис

Съставки за 3-литров буркан

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Касис – 300-350 г.

Захар – 1 ¼ чаша.

 • 1 стъпка: бурканът се измива и прекарва през кипяща вода.
 • 2 стъпка: изсипват се плодовете, те заемат около ¼ от обема на съда.
 • 3 стъпка: кипва се 3 л вода, за да има запас и бурканът добре да се запълни.
 • 4 стъпка: изчаква се течността леко да се охлади и върху буркана се слага капачка с дупки. През нея течността се излива в чист съд. Касисът остава в буркана.
 • 5 стъпка: течността се кипва. Плодът се посипва със захарта и се залива с кипналия сок.
 • 6 стъпка: Бурканът се затваря с метална капачка. Разклаща се малко, за да се разтвори захарта. Накрая е обръща с дъното нагоре и се завива с дебело одеяло. Щом изстине, може да се пази на стайна температура.

Бързата рецепта за сладко е демонстрирана във видеото:

Все повече хора у нас започват да ценят касиса и проявяват интерес към отглеждането му. Растението е непретенциозно и не иска много внимание. За отглеждане на касис ТУК:

Отглеждане на касис. Как се захваща и какво може да се направи от него?

Заповядайте да прибавите свои рецепти към избраните от нас.
Запишете ги в коментарите.
Благодарим!

За Радост Ангелова

Прочети още

рициново масло за мигли, вежди, за лице

Домашна маска за коса с рициново масло и зехтин и други рецепти

Как точно се прави маска за коса с рициново масло. С добавен зехтин. Как се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *