Отглеждане на ягоди. otglejdane-na-yagodi
Отглеждане на ягоди. Разсад, кога и как се садят в оранжерия и на открито

Отглеждане на ягоди. Разсад, кога и как се садят в оранжерия и на открито

Правила за добро отглеждане на ягоди. Откъде се взема разсад? Идеи за засаждане + видео. Как и кога се садят ягоди? Найлон за ягоди. Отглеждане в гуми и в оранжерия. Бране, торене, разсаждане

Тазгодишният разсад за ягоди засаждаме от късно лято до средата на есента. За съхраняван в хладилник разсад по-подходящото време е краят на зимата до началото на лятото. Възможно най-рано трябва да пресадим растения, презимували на полето.

Откъде се взема разсад?

Главният въпрос е как да си набавим добър посадъчен материал. Качеството на реколтата от ягоди и нейното изобилие зависят от качеството на разсада, който сме закупили. Разсад можем да намерим на няколко места – по частни обяви в интернет, на пазарите, както и от специализиран разсадник.

Третият вариант е оптимален – избораме доказал се разсадник, който винаги предоставя качествен посадъчен материал, и правим поръчка на разсад за ягоди. (от този линк можете да поръчате на добра цена – има и добър избор!)

Ако купувате от малък производител, за по-сигурно погледнете кореновата система. Кореновата шийка трябва да е минимум 6 мм, коренът да е добре разклонен, с дължина от минимално 7 – 8 см. Тези параметри ни показват, че ни продават добре развито растение, чието вкореняване и оцеляване са почти гарантирани.

Кога се садят ягоди?

Първо ще дадем в таблица препоръчителните срокове за размножаване на ягоди от семена.

СРОКОВЕ ЗА ЯГОДА ОТ СЕМЕНА
засяване на семената пресаждане на разсад на 60 – 80 дни срок за беритба
II – IV края на V, нач. на VI от кр. на VII до X
края на V, ср. на VI края на VIII, нач. на IX следващата година

Специалистите у нас отдават приоритет на засаждане на ягоди през късното лято и ранната есен с пресен разсад. Тогава ягодата гарантирано се вкоренява добре, укрепва преди зимата и успешно прекарва времето до пролетта. Още на следващата година тя дава плод, при това не съвсем малко. Няма риск от измръзване поради недостатъчно вкореняване.

Съхраняването на разсад за ранно зимно-пролетно засаждане у нас не се предпочита. Ние имаме горещини и засушавания, което може да потиснат развитието. Ако разсадът е съхраняван, препоръчително е да се засади през април или май. А още по-добре да ползваме тазгодишен разсад, който да засадим през септември до 15 окт. за северните части и до 30 окт. за южните региони.

Идеи за засаждане + видео

При отглеждане на открит терен има няколко варианта за засаждане на ягодите, които имат разни плюсове и минуси. Например при засаждане на туфи растенията не боледуват, плодовете са големи, но ластуните трябва периодично да се премахват. На редове, ягодата плододава 5-6 години на едно място, но гледането е трудоемко. Гнездово се получава изобилна реколта, но отива много разсад. Засаждането под формата на непрекъснат килим е удобно, защото иска по-рядко прекопаване и поливане, но с времето започват да дават по-малки плодове.

Таблица на видове засаждане на ягоди

ВИД ЗАСАЖДАНЕ РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ РАСТЕНИЯТА ОСОБЕНОСТИ НА ОТГЛЕЖДАНЕТО
На туфи 45 – 60 см следи се растенията да не се преплетат
На редове 15 – 20 см м/у корен, 40 см м/у редовете изисква прекопаване и плевене
На гнезда 5 – 8 см м/у растенията в гнездото, 25 – 30 см м/у гнездата в един ред, 35 – 40 см между редовете 1 туфа в средата и 6 около него
Като килим 30 см ластуните не се изрязват
Как се садят ягоди?
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Растенията се садят на 2 см. по-голяма дълбочина, отколкото е бил разсадът. При късно садене е за предпочитане корените да се заровят по-дълбоко. Пъпките винаги остават отгоре.

След пресаждането поливаме с до 1 л вода на растение, постепенно, като пазим пъпката. След десетина дни преглеждаме за неприхванати и ги укрепваме. Ако няма да поливаме редовно, мулчираме около стъблата.

Найлон за ягоди. Как и откъде?

Найлон или фолио се постилат преди да засадим разсада. Покритието намалява плевелите и увеличава добива. Ягодките зреят от по-рано. Въпросното покритие се казва мулчиращо фолио. Обикновено е с ширина от 1.20 или 1.40 м и е с дължина от 5 или 10 м. Цената му зависи от тези параметри и варира от 3 до 12 лв.

Отглеждане на ягоди в гуми

Разполагането на ягоди в гуми или други приспособления за каскадно оформление се предпочита за вилите и градините. Така растенията играят декоративна роля и ни радват с хубавите си плодове. Има и други начини за вертикално разполагане на ягоди, най-простият от които е в закачен полиетиленов чувал.

В оранжерия
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

А това е най-печелившата технология за ягодите, защото ни ги предоставя целогодишно. Можем да берем в почти всички сезони. Реколтата се непрекъсната, а плодовете не се влияят от природните условия.

Торене

Ягодите предпочитат калиеви и азотни торове. Така подхранвани, те се развиват идеално.

Бране на ягоди

Ягодата се смята за узряла, когато е почервеняла напълно (без зелено връхче), добре задържа формата си и още не е омекнала. Когато настъпи сезонът й, тя трябва да се бере регулярно – през ден, а ако редовете са много или времето е горещо – то тогава всеки ден. Ягодата носи плодове съвсем за кратко.

Няколко правила за бране

  1. За да се съхрани за дълго, ягодата се събира с дръжката. Може да се пререже точно до плода, но не е погрешно да се остави и по-дълга опашка.
  2. Ягодата се мачка лесно и затова избягвайте пресортирането й. Още при събирането я поставяйте в различни съдове според нейния размер. Голямата ягода отделяме за ядене, малката и некачествената – за преработка и замразяване.
  3. Складирайте ягодите на максимум 3 слоя. За предпочитане са дървени и картонени щайги, но не и пластмасови. В тях няма вентилация и плодовете бързо изпускат сока си.
  4. И накрая, ягодата лесно се наранява. Полепналият по нея пясък и пръст се премахват с малка четчица или на течаща вода (при незабавна консумация).

Видео: Засаждане на ягоди

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Първоначално публикувано на:05.04.2021 @ 9:33

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Петя Дикова, биография

Петя Дикова, мъж и втора бременност: Биография и книга

Какво се случва с прочулия се мъж на Петя Дикова? Коя е тя? Родители. Петя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *