3 съвета за здравословно отслабване на спортистите

Хората се нуждаят от определено количество телесни мазнини, за да поддържат основните функции.

По-високият процент на телесните мазнини обаче може да повлияе негативно на работата при спортисти.

Това значи, че спортистите трябва да подхождат внимателно към отслабването. Ако не го направят, това може да повлияе негативно на тренировките и да доведе до загуба на мускулна маса.

Ето 3 научно базирани съвети за отслабване за спортисти.

1. Кога губите мазинини

Много е трудно да намалите телесните мазнини и да постигнете върхова форма. За да губите мазнини, трябва да ядете по-малко калории. Това може да затрудни тренировките и да ви попречи да се представите в най-добрата си форма. Поради тази причина е най-добре да губите мазнини извън сезона, когато не се състезавате. Ако това не е възможно, насочете се към по-малко интензивни периоди на диети. Отслабването с по-бавна скорост намалява вероятността от загуба на мускулна маса и изглежда подкрепя по-добрите спортни показатели. Повечето изследвания са съгласни, че загубата на тегло от 1 килограм (0,5 кг) или по-малко на седмица е идеална.

2. Избягвайте „бързите“ диети

Още здравословно отслабване
Източник: Pixabay

Ако намалите калориите прекалено драстично, приемът на хранителни вещества може да не поддържа правилното обучение и възстановяване. Това може да увеличи риска от нараняване, заболяване и синдром на претрениране.

Диетологът на Роналдо също предупреждава да не се консумират твърде малко калории и така да се достигне опасно нисък процент телесни мазнини, като и двете могат да нарушат репродуктивната функция и да намалят здравето на костите. В момента португалският играч се намира във върховна форма, благодарение на балансираното хранене. Експертите по футболни залагания предполагат, че отборът на Ювентус е с по-добри коефициенти (1.33) срещу коефициентите на Торино (9.00)

Най-ниският безопасен препоръчителен процент телесни мазнини е 5% при мъжете и 12% при жените. Тези нива обаче не са непременно най-добри за всички спортисти, така че обсъдете кое е най-доброто за вас със своя треньор и спортен диетолог.

Намаляването на калориите твърде бързо може също да повлияе негативно на хормоните и метаболизма.

За да намалят телесните мазнини, спортистите трябва да изяждат около 300–500 калории на ден по-малко, но трябва и да избягват да ядат по-малко от 13,5 калории на килограм (30 килокалории на кг) безмаслена маса на ден.

3. Яжте по-малко добавена захар и повече фибри

И пак здравословно отслабване
Източник: Pixabay

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, осигуряващи по-малко от 35–40% от калориите от въглехидрати, изглеждат много ефективни за насърчаване на загубата на мазнини. Ограничаването на въглехидратите обаче, ако е твърде драматично, не винаги е най-доброто за спортистите. Това е така, защото може да повлияе негативно на тренировките и на спортните постижения.

“Фигурин

Стремете се към прием на въглехидрати, който е 40% от дневните ви калории, за да увеличите максимално загубата на мазнини. Все пак консумирайте не по-малко от 1,4–1,8 грама въглехидрати на килограм (3–4 грама на кг) всеки ден.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Загубата на мазнини може да бъде от полза, но спортистите трябва да го правят по начин, който не се отразява негативно на спортните им резултати или здраве. Тези, които искат да намалят нивата на телесните си мазнини, трябва да се стремят да го правят извън сезона.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Атанас Узунов, диета

Атанас Узунов със смайваща диета, вижте я!

Кой e Атанас Узунов? Основни принципи при режим на нисковъглехидратната диета. Какво се яде? Примерно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *