Кога се прави разсад домати в кофички и как? Тънкости 2021

Тънкости при разсад домати в кофички. Какви форми се ползват през 2021 г.? Кога се преви разсадът? Откъде да вземем качествен прораснал материал? А почва? Засяване и пръскане + видео.

Купувайки готов разсад домати, никога не знаем доколко е качествен и дали е готов за пресаждане на открито. Пищната зелена маса не е гаранция, че растението е израснало здраво и устойчиво.

Личното приготвяне на разсад ни дава увереност, че нещата ще се случат по най-благоприятен начин. Ще сме избрали с точност сорта, ще знаем кога разсадът е идеален за прехвърляне в оранжерия или в градината и кога да чакаме реколта.

Качественият разсад е гаранция за добра реколта. Тук ще видим как правилно се подготвят и засяват семена, как се отглеждат и пикират здрави растения.

Кога се прави?

Ориентировъчно семена домати се засяват 55 – 65 дни преди прехвърлянето на разсада в оранжерия или в почва на открито. Семената поникват доста бързо – за 5 до 10 дни след посева. След това разсадът се отглежда на перваза средно 45 – 60 дни.

Важно е да се определи точно времето, за да не престои прекалено разсада в помещението. Това ще потисне растежа на възрастното растение и ще намали реколтата от него.

Времето за посяване на домати за разсад зависи от сорта, който желаете да отгледате. Купувайки пакетче със семена, обърнете внимание на срока на зреене на доматите – това е времето от поникването до събирането на зрелия плод.

Според времето на зреене доматите са:

СОРТОВЕСРОК ЗА ЗРЕЕНЕ
Ранни90 – 100 дни
Средни110 – 120 дни
Къснидо 140 дни

Ако знаем към коя група се отнася избраният от нас сорт домати, ще можем лесно да пресметнем и времето за засяване на семената.

Първи пример – отглеждане на открито

“Демир

Ако искаме да берем първите домати около 15 юли и сме избрани сорт с ранно зреене, ще трябва да засеем семената 100 дни по-рано. Към това ще прибавим 4 до 7 дни до поникването и 3 до 5 дни за адаптация на разсада след пресаждането му на открито. Ще станат общо между 107 и 112 дни или в случая – от 26 март и най-късно до 31 март.разсад домати тънкости

Втори пример – отглеждане в оранжерия

Ако планиране да засадите разсада в оранжерия или да отгледате доматите на остъклен балкон, то засяването може да бъде направено 2 – 3 седмици по-рано спрямо датата, получена за отглеждане на открито. В нашия случай семената ще се засеят вместо на 26 март, в периода 4 – 11 март.

Обикновено производителите на семената указват на опаковката кога трябва да се засее даденият сорт. Ако не сте уверени в сметките си, сравнете ги с препоръките на специалистите.

Още в текста: Подготовка на семена и почва, покълване. Съдове за разсад, табли и кофички. Поливане и осветеност. Грижи за разсада – торене, температура, първо пръскане, закаляване. Пикиране и разсад без пикиране. Окончателно засаждане. Болести по разсада – сечене, пожълтяване. Цени за 2021 г. Откъде и кога да купим разсад домати? Сортове семена. Видео как се прави разсад

Срокове за ранни домати

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

За ранна беритба на домати разсадът трябва да бъде направен също по-рано. В този случай е възможно единствено използването на оранжерии.

Оптималният срок за прехвърлянето на разсада в оранжериите е:

 • 27 – 31 март за северните райони на страната
 • 1 – 5 април за южните райони.

В такъв случай засяването на семена за разсад трябва да бъде направено:

 • около 15 януари за северните части
 • около 20 януари – за южните.

Срокове за късни домати

Ако желаете да имате домати през есента, тогава и сроковете за отглеждане на разсада се отлагат във времето. Самият разсад може да се отгледа на открит терен, защото вече времето се е стоплило.

Ако засеете семена за разсад в средата на май, ще берете домати до началото на септември. Ако отложите за средата на юни, доматите ще станат за кампанията по консервирането през октомври. Но във втория случай има риск от нисък добив при хладна или дъждовна година.

разсад домати 2021-2022

Според специалистите, оптималният срок за късните сортове на открито е засяването да стане в последните дни на май до първите дни на юни.

Тънкости по отглеждане на разсад домати

в домашни условия

Главно условие за успешно отглеждане на добър разсад е подготовката на семената.

Първа стъпка:

Евелина Лютова

Подготвяне на семената

Независимо от това дали сте купили семена от магазин, производител или сте ги събрали от своята градина, задължително трябва да ги обеззаразите и да унищожите евентуалните възбудители на болести.

Как се прави: загърнете семената в марля – да се получи като торбичка, която потопете в разтвор на калиев перманганат. Концентрацията трябва да е 2.5 г на 200 мл вода, получава се разтвор с тъмно-розов цвят.

Промийте семената на течаща вода и леко ги подсушете.разсад домати в кофички

Втора стъпка:

Покълване

След обеззаразяването на семената се препоръчва да бъдат оставени предварително да покълнат. Това ускорява процеса.

Как се прави: вземете хартиена салфетка, намокрете я и я разстелете на твърда повърхност. Върху единия слой от салфетката разположенете промитите и подсушени семена, а с другия слой ги покрийте. Вижте снимките.

Удобно е да сложите салфетката със семената в чинийка или пластмасова тарелка. Така ще можете да сложите съда на топло място – до радиатор. Не забравяйте постоянно да овлажнявате салфетката, за да не пресъхнат семената.

Кълновете ще се покажат след 3 до 5 дни. Изберете за засяване само покълналите за това време семена. Другите, които не са прораснали, не си струва да се засяват. Те вероятно също се покълнат, но израсналите от тях растения ще са слаби и боледуващи.

Трета стъпка:

Почва

Почвата за отглеждане на разсада може да се вземе готова от магазина. Подходяща е всяка универсална смес за отглеждане на зеленчуков разсад.

Купената смес може да се „разреди“ с градинска почва. Но имайте предвид, че пренесената отвън почва се нуждае от предварителна подготовка.

Как се прави: внесете я в помещението 3 до 5 дни преди посева, за да се загрее. Дезинфекцирайте я, като я полеете с розов р-р на калиев перманганат и я оставете да постои така още 1 – 2 дни.

Смесете купеният субстрат с обеззаразената градинска почва в равни пропорции. И готово – може да насипвате в съдовете.

Четвърта стъпка:

Съдове

Подходящи са два вида съдове:

 • отделни (чашки или кофички)
 • общи – форми с гнезда или обикновени тарелки.форми за разсад домати

Форми с гнезда

(табли за разсад)

Формите с гнезда са удобни. Струват 1-2 лева и са с различен размер – примерно с 20 до 200 гнезда в общ съд. Представляват пластмасова основа с индивидуални гнезда за всяко растение.

Откъде се вземат?

Купуват се от агро магазините – реални и виртуални (сайтове в интернет). Примерна цена 1.40 лв с ДДС.

От големината на съда зависи дали растенията ще се пикират или направо ще се пренесат на открита почва. Разсадът от общите форми трябва да се пикира, докато този от стандартните кофички може направо да се пресади.

Отглеждане в кофички

 1. Съберете пластмасови чашки или кофички;
 2. Прободете дъната им, за да направите дренажни отвори;
 3. Насипете на дъното дренажен слой – малки камъчета, яйчени черупки, топчета керамзит;
 4. Запълнете чашките с почва;
 5. Добре полейте с топла вода;
 6. Направете в почвата недълбоки вдлъбнатини (1-2 см);
 7. Посейте в тях по 2-3 семенца;
 8. Напръскайте посева с пулверизатор;
 9. Закрийте чашката с фолио и я поставете на топло.Разсад домати, отглеждане на домати

Поливане

От посяването на семената до момента, в който поникналите стъбла не укрепнат, поливайте само с пулверизатор. Ако наливате вода, тя ще увлече семената надълбоко и те няма да могат да пробият през дебелия слой почва. Ако използвате лейка, има риск разсадът да „полегне“.кога се прави разсад за домати

Отглеждане в общ съд

 1. Изберете не прекалено голям контейнер;
 2. Във един контейнер слагайте семена само от един сорт;
 3. Запълнете с почва и добре полейте с вода;
 4. На разстояние от 4 см направете няколко реда;
 5. Във всеки ред през 2 см разположете семената;
 6. Не слагайте семена по-гъсто, защото няма да се проветряват добре;
 7. С молив или пластмасова пръчица внимателно въведете семената на дълбочина от 1 см;
 8. Засипете ги с почва;
 9. По-нататъшно поливане не е нужно;
 10. Закрийте съда с фолио;
 11. Разположете до радиатора до покълване (4 до 7 дни);
 12. След прокарване, пренесете контейнера на светло място с температура не повече от 18°С.отглеждане на домати в кофички

Осветеност

За добрия растеж на разсада трябва съдът да се осветява не по-малко от 12 часа на денонощие. Ако не е възможно, използвайте лампа.

Торене

До пикирането на посева не е нужно подхранване. Достатъчно е своевременно почвата да се овлажнява с пулверизатор.

Грижи за разсада

Пикиране

Когато растенията пораснат, трябва да се разредят. Това важи за разсадът в общи съдове, както и за този в индивидуални, ако са били сложени по няколко семена. В чашките трябва да се остави само едно растение – най-силното.

Как се прави: не е необходимо да се изкореняват по-слабите растения, защото може да се увреди коренът на това, което искаме да оставим. Достатъчно е да скъсаме излишното на нивото на почвата.

качествен разсад домати
Прекъсване на излишното стъбло

Разсадът от общи съдове се пикира, когато са израснали по 2 същински листа. Най-напред ще се явят семеделните листенца, а след тях и първите същински. Пикирането се прави след излизане на семеделните и най-добре след излизане и на същинските (втората двойка листенца).

Почвата за пресаждане е същата, но може да се натори.

Подхранване, торене

Подходящо е да се добави минерален тор в доза от 1 с.л. на 5 л почвен субстрат.

Ако отглеждате разсад от различни сортове, не забравяйте да сложите етикетчета на кофичките, за да не ги объркате.

10 дни след пикирането започва образуването на нова коренова система и растежът се ускорява. В появата на третото същинско листо растенията започват остро да се нуждаят от светлина и от правилно подхранване.

Обикновено разсадът домати се тори 2 пъти:

 • 10 дни след пикиране с: 5 г урея, 35 г суперфосфат и 15 г калиев сулфат на 10 л вода;
 • 15 дни след първото торене с: 10 г урея, 60 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат на 10 л вода.

Разсадът може да се подхрани и с готови комплексни торове.

Ако растенията са отгледани правилно, то към момента на засаждането им на постоянното място дебелината на стъблата им достига 1 см, височината – 30 см и има 8 – 9 листенца.

Температура

Благоприятни условия за отглеждането на разсад включват:

 1. Голямо количество светлина – желателно е съдовете да се сложат на подпрозоречен перваз с изглед на юг, без засенчване отвън (от дървета или сгради). При недостиг на естествено осветяване, разсадът се доосветява изкуствено с лампи;
 2. Висока влажност – пръскайте разсада 1 – 2 пъти на ден, използвайте овлажнители за въздух;
 3. Температура – оптималната за разсада е 18 – 25°C, нощем – 12 – 15°C.

Първо пръскане

Разсадът не се пръска срещу вредители – това е в случай, че е направено предварителното обеззаразяване на семената. Но ако то е пропуснато, то се налага едно пръскане преди пресаждането на постоянен терен.

Прави се 5 дни преди пресаждането на разсада. Подходящи са по 10 г (за 10 л вода) от препаратите Топсин М и Проплант.

Разсад от правилно подготвени семена се пръска за първи път 15 дни след засаждане на постоянен терен. ТУК: вижте как се пръска с Ридомил голд – дози, цена и др. подробности.  

Закаляване

Разсадът е отгледан на топло, а предстои да излезе на открито, където температурите са по-ниски. Растенията трябва да бъдат подготвени за тази промяна – да се проведе т.нар. закаляване.

Как се прави: 7 до 10 дни преди пренасянето разсадът се изнася на по-хладно и се оставя там. Подходящи са закрити балкони или неотоплявани, но по-студени стаи. Внимавайте, рязкото охлаждане не е добро.

Кореновата система пък се закалява чрез намаляване на поливането. Количеството на водата остава същото – почвата да не засъхва, но поливането се прави по-нарядко.

Разсад без пикиране

Разсадът се  пикира, за да се осигури на всяко отделно стръкче достатъчно земя, в която да разгърне кореновата си система. За домати средната норма е участък от 8 Х 8 см. Ако предварително семената бъдат засети през 8 см, няма да е необходимо пикиране. Такава процедура е възможна при наличието на повече място, но е неоправдана при производството на много разсад.

От друга страна пикирането е положително за доматите. Те лесно го преживяват, а след това развитието им се стимулира.

Окончателно засаждане

Пресаждането на разсада на постоянно място зависи от региона и климатичните условия. Но винаги най-рано се извършва в поликарбонатни оранжерии, около 20 дни по-късно – на открито, но под найлоново покритие и най-късно – още 20 дни по-късно – в градината на открито.

Как се прави:

 1. Изкарайте растението заедно с почвата от съда и го поставете в изкопана в земята ямка;
 2. Почвата в нея предварително е наторена – напр. със специален тор за домати, и много добре размесена;
 3. Стъблото на разсада трябва да „хлътне“ в дупката с 10-15 см;
 4. Сложете разсада да полегне настани и обилно полейте, на няколко пъти. Водата трябва добре да пропие почвата, тогава тя се увлече корените навътре и ще се формира по-добре развита корен. с-ма;
 5. Засипете ямката с почва. Растението остава полегнало на една страна, което ще попречи на стъблото да влезе навътре в студената почва. След засипването повече не се полива;
 6. Вдигнете стъблото и привържете към колче;
 7. Покрийте периметъра около него с торф, за да не изсъхва.

Остава само да поливате доматите – рядко, но обилно.

А как се засажда и отглежда в оранжерия, вижте във видеото:

Болести по разсада

Съвременните сортове домати са устойчиви към повечето болести. Разсадът е податлив на по-малко болести, отколкото възрастните растения. Но при неправилно отглеждане и той заболява. А всяко заболяване в ранните стадии от растежа би могло да доведе до гибел.

ТУК: Каква е ползата от пръскане с йод и при какви случаи се прави?

Сечене по разсада

Най-разпространена е болестта сечене, която е лъжлива, неинфекциозна, и истинска – инфекциозна, причинявана от бактерии или гъбички в почвата (основно Pythium sp.). Патогените проникват през микропукнатини по корените и долната част на стъблата, а също при пикиране на доматите.прораснал разсад домати

Пожълтяване на разсада

Първи признак на бактериалната форма на сеченето е пожълтяване на първите същински листа. Те скоро опадат, а растението изглежда вяло и безжизнено. В долната част на стъблото се появяват черно-кафяви или тъмнозелени петна.

Лечение: то е възможно при бактериалната форма – растенията се поливат с малиново-червен р-р на калиев перманганат, а има и специални биопрепарати – две обработки през 7 дни.

А при гъбичната форма заболелите растения незабавно се премахват, а здравите в съседство се обработват с калиев перманганат – веднъж и повече не се поливат 1 седмица. След това, ако няма нови поразени растения, доматите се поливат с универсален микробиологичен препарат, напр. Фитоспорин.как се прави разсад за домати

ТУК: Други начини за лечение на сечене – с канела, йод и пр. Пръскане – с какво? 

Други болести

 • Фузарийно увяхване – причинява се от гъбички и засяга листната маса и стъблата;
 • Алтерниоза – причинява тъмни петна, главно кафяви;
 • Брашнеста мана – прахообразни белезникави налепи;
 • Бактерийни петна – заразяването идва със семената;
 • Тютюнева мозайка – вирусно заболяване;
 • Листните въшки – най-вредните паразити за доматите;
 • Върхово гниене – по-разпространено от неинфекциозните болести, засяга плода.

Всички болести по доматите подробно и със снимки ТУК:

Болести по доматите. Вижте как да ги разпознаваме, как да предпазваме растенията и как да ги лекуваме

Разсад цена 2020 г.

Тази година цените на разсада са в диапазона от 5 до 15 ст. за стрък. Пикираният започва от 20 – 25 ст. Върху цената влияе големината на растението. Разсад с височина от порядъка на 30 см. може да стигне до 1 – 1.50 лв според сорта.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Разсадът за чери домати е средно 1 лв на брой.

Откъде и кога да купим разсад?

 • Голямо количество разсад се закупува от производители или може да поръчате да ви бъде произведен по вашите изисквания. Тогава цената се договаря и зависи от количеството.
 • За малки количества е удобно да отидем на пазара, където частни стопани предлагат различни сортове домати. Можем да получим разсада си и с куриер, ако се договорим по някоя от обявите в сайтовете за търговия.

Подходящото време за закупуване е пролетта. Най-добрият разсад е с височина от 20-25 см., с дебело и здраво стъбло и едно, добре оформено съцветие.

Сортове семена за разсад

Желаещите сами да отгледат разсад имат задачата да открият достатъчно качествени семена. От качеството зависи бъдещата реколта. Препоръчваме да купувате само от големи производители с добро име и добри отзиви. Може да се посъветвате със съседи, които имат опит в покупката на семена

Какво да гледаме: сорта, изискванията за отглеждане, какви условия трябват, каква е устойчивостта към болести. Непременно вижте датата на производство и годността. Добри са семена, произведени до 2 години назад.

Харесвани сортове

 • Биволско сърце – гигантски сорт с високи вкусови качества, той много се харесва и търси, а цената на готовата продукция е висока. Пакетче с около 150 семена струва средно 7 лв.;
 • Чери домати – коктейлните домати са разнообразни по вид: черни, оранжеви, червени, с кръгла или продълговата форма. Пакетче със семена струват от 1.50 до 4 лв според сорта и бройките в него;
 • Безколови домати – сортовете са Трапезица, Николина, от ранните – Атилио и Маунтийн Спринг, Миляна и Трой от средните по зреене. Цената варира според сорта, но е средно 1 лв на пакетче;
 • Био домати – био семената се отглеждат по специални изисквания, установени с международен стандарт. Производителите разполагат със сертификат. Обикновено се предлагат такива семена за салатните сортове. Цената е от порядъка на 3-4 лв за пакетче.

Видео как се прави

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

Изключване при Голф 3 и 4, Ауди А4 и Опел. Емулатор за имобилайзер. Цена

Премахване на имобилайзер (ВИДЕО). Какво е и какъв проблем можем да имаме?

Как става премахване на имобилайзер? Какво представлява това и какъв проблем може да създаде. Начини …

6 Мнения

 1. Теодора Миланова

  Здравейте, благодаря за инфото, което е написано като за любители. Аз живея в апартамент, но имам просторен остъклен южен балкон, на който мисля да си гледам малко зеленчук за салатки. Тази година съм решена да почна от доматите. Благодаря още един път!!

 2. Джон Антонов

  Аз предпочитам биволско сърце. Плодът е супер месест, нараства до 250 г средно и е вкусен без конкуренция. Разсадът е лесен, само купувайте сертифицирани семена и сте вие!

 3. Росица Милева

  Искам да предупредя не купувайте разсад по обяви от някакви си производители в интернет. Направих тази грешка и жестоко се набутах – цялата доставка дойде заразена и всичко изхвърлих на боклука.

 4. Христо Николов

  Ами най-хубаво да си отгледаш сам разсада – поне да знаеш какво си правил и как си го направил. Ама гражданите леко ги мързи и предпочитат да купуват пластмасите от хипермаркетите.

 5. Стефка Димитрова

  ПРЕДИ 15 ДНИ ПОСЯХ СЕМЕНАТА ЗА ДОМАТИ В БУТИЛКИ ЗА ВОДА КОИТО ОТРЯЗАХ НА ПОЛОВИНА !В ЕДНА 4 ОТ ДЪНОТО ПОСТАВИХ ПРЪСТ РАЗПРОДЕЛИХ СЕМЕНЦАТА КАТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРЪСТА Я ПОНАТУПАХ ОТГОРЕ И ВЪРХУ СЕМЕНЦАТА ПОСТАВИХ ОКОЛО 3СМ НОВА ПРЪСТ НАПРЪСКАХ С ПУЛВИЛИЗАТОР СЪВСЕМ МАЛКО ХЛАДКА ВОДА !!!ЗАТВОРИХ С ОТРЯЗАКА ОТ БУТИЛКАТА ЗАТВОРИХ С КАПАЧКАТА И ТЪЙ КАТО ВРЕМЕТО БЕШЕ ТОПЛО ОСТАВИХ НА ТЕРАСАТА КОЯТО Е ИЗТОЧНА ? ОТ 3 ДНИ ГИ ПРЕБРАХ В СТАЯТА ПОРАЗБУТА ОТ ЕДИНИЯТ КРАЙ ПРЪСТТА НО НЯМАШЕ НИКАКВА НАДЕЖДА ЗА ПОКАРАНО СЕМЕ А ТО БЕШЕ ТАЯ ГОДИНА КУПЕНО И БЯХА НЯКОЛКО СОРТА СМЯТАМ ЧЕ НЕ БЯХА СТАРИ И ВЗЕТИ ОТ МАГАЗИН ОТ КОЙТО И ДРУГА ГОДИНА СЪМ ВЗЕМАЛА !!!МНОГО ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРНА АКО МИ ОТГОВОРИТЕ И МИ СЪОБЩИТЕ ДАЛИ ДА СЕЯ ОТНОВО И К ЪДЕ Е ГРЕШКАТА МИ !!! ПРПРИ МЕН ПРИ МЕН

 6. Много добре е описан целия процес. Поздравявам ви за старанието. Ако сайта поддържа качване на снимки, може на лято който е успял да отгледа доматите да се похвали 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *