Еритроцити в урината и кръвта. 10+ показателя. Норма и отклонения

♠ Какво са еритроцити в урината? ♠ За какво говорят едни повишени еритроцити  ♠ Норма ♠ Изследване на урина и кръв 

Еритроцити е другото наименование на червените клетки в кръвта. Те са главните превозвачи на кислород. Ако са по-малко от необходимото, се развива кислородна недостатъчност. Следва снижаване на хемоглобина, който свързва кислорода и го осигурява за изхранване на клетките.

В резултатите от кръвните анализи винаги се гледа количеството на еритроцитите. Добре е то да бъде в нормата.

еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
Повечето клетки в кръвта са еритроцити

А какво означават отклоненията – високи/ ниски еритроцити в кръвта? И какво значи откриването им в урината?

Малко понятия

При изследване на кръвта се сблъскваме в няколко понятия. Виждаме ги написани на бланката с резултатите, а и лекарят ги коментира, ако забележи показател извън норма.

Кръвта се състои от плазма (течна среда), в която плуват няколко вида клетки. Казват им формени или клетъчни елементи на кръвта  – тромбоцити, левкоцити и еритроцити.

Еритроцитите са в най-голямо количество – такива са около 96% от всички клетки в кръвта. Формата им е подобна на мекица – дискове с вдлъбнатина в средата. Това огъване увеличава повърхността на клетката и подобрява газообмена.

На 90% сухото в-во в еритроцита е хемоглобин (линк към по-подробен материал за хемоглобина има по-долу). Той придава на клетката червения цвят и оттам идва и името й – червена кръвна клетка.

Левкоцитите не съдържат хемоглобин, поради което остават бели на цвят и съответно са наречени бели кръвни телца/клетки. Те представляват около 3% от обема на кръвта.

Тяхната задача е да защитават тялото от вредоносни агенти и всъщност са част от имунитета. Те се отправят към проблемни локации, за да обезвреждат опасностите на място. Различават се няколко вида левкоцити според това в кой орган се образуват. Повишаването им показва наличие на инфекция или възпалителен процес, но те се влияят и от естествени процеси като храносмилане, активно движение, бременност.

Тромбоцитите имат дял от едва 1 % сред кръвните клетки. Те не са същински клетки, а само техни фрагменти, образувани от костния мозък. Циркулират из кръвта до 10 дни и се заменят с нови.

Демир бозан билки за бъбреци

По роля са близки до левкоцитите –  пазят организма като поглъщат вируси и др. чужди тела. Ако се допрат до място с нарушена цялост, те се разрушават, отделяйки определен ензим, които задейства съсирване на кръвта.

Разновидностите клетки на кръвта имат специфични функции и всички са необходими в проектираното от природата количество. Затова се проследява количеството на всички видове + хематокрит.

Какво е хематокрит и защо се прави?

Броят на еритроцитите в кръвта е важен показател, но недостатъчен за диагностициране на пълния набор от възможни отклонения. Трябва съотношението между еритроцитите и течната компонента – плазмата.

еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
Форма на еритроцита
Защо?

Ето нагледен пример: изследване установява увеличени еритроцити в кръвта. Но това увеличение може да е реално – да са образувани повече на брой клетки (признак за полицитемия), а може да е илюзорно. При дехидратация например количеството на кръвната плазма намалява. Тогава еритроцитите, без да са променили броя си, заемат по-голям дял от общото количество на кръвта.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

В обратния случай се регистрира редукция на еритроцитите само поради задържане на течности и увеличаване на количеството плазма.

В началото на кръвозагуба пък кръвната картина не показва промяна. Пострадалият губи еднакво количество еритроцити и плазма и съотношението между тях остава същото.

Ето защо еритроцитите не се изследват отделно.

Изследване на урина и еритроцити

Лекарите не назначават изолирано изследване на еритроцити. Те искат да видят детайлно състоянието на кръвта и всички нейни елементи – поотделно и в съотношение (индекси). Това наричаме

Пълна кръвна картина (КК)

Пълната КК проверява:

 • Еритроцити – обща стойност, хемоглобин, хематокрит, 4 вида индекси;
 • Левкоцити – обща стойност и по разновидности (диференциална КК);
 • Тромбоцити – обща стойност и два вида индекси.

В отделни случаи изследването може да се допълни с кръвна натривка. Представлява отделяне на капка кръв, която да се разгледа под микроскоп. Така се описва външният вид на клетките – формата, размера, цвета им, както и техният брой.

Индекси при еритроцитите

 • MCV – показва размера на еритроцита. Той е малък при недостиг на желязо и в др. случаи и прекалено едър при мегалобластна анемия;
 • RDW – показва в какви граници варира размерът на еритроцита. Клетките трябва да са еднородни, но ако по някаква причина не са такива, този индекс излиза повишен;
 • MCH – средна концентрация на хемоглобин в 1 еритроцит;
 • MCHC – същото, но във всички еритроцити.

Скорост на утаяване

Това е показател, който касае еритроцитите, но не участва в пълната КК. Назначава се, когато се търси болестен процес. Инфекциите, възпаленията и някои други изменения ускоряват утаяването. Застойни явления в кръвния поток предизвикват обратното – понижено утаяване.

Евелина Лютова

Количество на еритроцитите в кръвта (RBC)

RBC показва колко еритроцита се намират в 1 л. кръв. Това е базисният показател, от който се изхожда за по-нататъшно търсене на причините за отклоненията.

еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
Таблица за референтните стойности

Изменения в количеството

Намалено RBC значи по-малко на брой еритроцити в кръвта. По-малко еритроцити означава по-лошо кислородно хранене на тъканите. Намаленият брой насочва към вероятни причини като анемия или кръвозагуба.

Увеличено RBC съпровожда ред заболявания като ХОББ и полицитемия вера.

Референтни стойности

Броят на еритроцитите не може да се фиксира. Варирането им в определени граници се намира за нормално. Приетите граници са:

 • Женски пол – 4.2 – 5.4
 • Мъжки пол – 4.6 – 6.0
 • Бебе до 3 м. – 2.8 – 4.8
 • 1 – 6 г. – 3.7 – 5.7
 • 6 – 14 г. – 3.8 – 5.8
 • Момчета над 14 г. – 4.5 – 6.2
 • Момичета над 14 г. – 4.1 – 5.5

Виждаме, че нормата на еритроцитите зависи от пола и чувствително се влияе от възрастта. Влияе се и от надморската височина.

Единицата, в която се мери е 10 на 12-а степен.

Болестни отклонения

Има специални наставки в наименованията на болестите, които показват дали те са свързани с повишен или понижен брой на клетките.

 • -цитоза и –филия ни указват, че имаме повече от нужното клетки;
 • -пения показва, че клетките са по-малко.

Иначе недостигът на еритроцити се означава просто като анемия.

Еритроцитоза

Откриването на еритроцити в повече в кр. проба се нарича още полицитемия, еритремия. Отнася се към генетичните аномалии. Възниква при увеличен синтез на хемоглобин и еритроцити в организма.

еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
Хемоглобинът

По-често високи еритроцити се откриват след 50 г., главно при мъжете.

 • Първичната еритроцитоза възниква на фона на хромозомна мутация.
 • Вторичната – на фона на кислородна недостатъчно в областта на бъбреците, далака и черен дроб, при тумори, загуба на течности в тялото (при изгаряния, отравяния, диарии), „изтичане“ на еритроцитите от органите и тъканите при остра кислородна недостатъчно и изразен стрес.

Обикновено проблемът се открива случайно.

Освен еритроцитозата, в пълната КК се отбелязват още повишени хематокрит, хемоглобин, левкоцити, тромбоцити и гъстота на кръвта.

Други симптоми са тежест в главата, шум в ушите, пълнокръвие, проявяващо се със зачервяване на лице, шия, китки и пукане на капиляри, посиняване на мекото небце, сърбежи по кожата, болка и парене в края на пръстите.

Високите еритроцити рязко увеличават риска от поява на тромбоза на коронарните артерии и дълбоките вени, за възникване на инфаркт, исхемичен инсулт и спонтанни кръвоизливи.

При високи еритроцити се назначават още изследвания – на костния мозък, на проби от черен дроб, ултразвук на бъбреци и съдове, анализ на урината.

Анемия

При анемиите еритроцитите в кръвта са понижени (еритропения). Характерно е да спадне и нивото на хемоглобина.

Лекарят поставя диагнозата, когато:

 • Хемоглобинът е под 100 г/л;
 • Желязото в плазмата е под 14,3 мкмол/л;
 • Еритроцитите недостигат нивото 3,5 – 4 х 10*12/л.

За точна диагноза стига присъствието на изменение в един от тези параметри. Но най-главно е да имаме спад на хемоглобина в единица обем на кръвта.

Обикновено анемията е симптом на друго заболяване, на остри или хронични кръвоизливи. Възниква и при нарушения на хемостазата.

Най-честата разновидност е желязодефицитна. Тя се съпровожда с недостатъчно постъпление на желязо и хипоксия на тъканите.

Особено опасно е да спаднат еритроцитите през бременността. Кислородът не достига за плода и той бележи забавяне в развитието и растежа си.

Причини за анемия

Анемията се провокира от най-различни състояния, включително от чревни инфекции и болести, съпроводени с повръщане, диария и вътрешни кръвоизливи.

Как да се усетим, че развиваме анемия?

Това видео ще помогне:

Еритроцити в урината

Появата на повече еритроц. в урината се нарича хематурия или просто: кръв в урината. Състоянието е болестно и се поражда от слаби бъбречни капиляри, които пропускат еритроцити в събиращата се урина. Свидетелства, че способността на бъбреците да филтрират кръвта се е намалила по някаква причина, която следва да се открие.

Друг вариант за поява на хематурия е микротравмиране на лигавицата на пикочния мехур или уретрата.

Всички причини за появата на еритроцити (кръв) в урината се систематизират така:

 • Физиологични – прегряване на плаж, сауна, от слънцето, стрес, физическо натоварване, алкохол, остра/ солена храна;
 • Болести на бъбреците и пикочния мехур – остър или хронифицирал гломерулонефрит, по-рядко пиелонефрит, цистит, камъни, хидронефроза, онкология и травми;
 • Мъжка полова сфера – простатит и аденома на простатата;
 • Гинекологични болести – маточен кръвоизлив, ерозия на шийката на матката;
 • Лекарствени – прием на сулфаниламиди, антикоагуланти, уротропин и вит. С в големи количества;
 • Други болести – хипертония, сърдечна недостатъчност, хемофили, вирусна/ бактериална интоксикация, тромбоцитопения, втрисане.

Норма за еритроцити в урината

При традиционното микроскопско изследване на здрав човек по-скоро не се откриват еритроцити.

 • Максималното им съдържание при жените е не повече от 3 единици в полето на изследване.
 • При мъжете е 1-2 единици.

Превишаване на нормата може да означава:

 • Микрохематурия – цветът на урината е обикновеният и не се открива визуално отклонение (почервяване). Изследването показва 4 до 6 еритроцита в разглежданото поле;
 • Макрохематурия – урината почервенява или придобива кафеникав цвят. Значи повишения брой еритроцити се виждат визуално. Те може да запълнят цялото поле на изследване и да не може да се преброят.

Друг начин за изследване е методът на Нечипоренко. При него се броят еритроцитите в 1 мл урина. Нормата е до 1000 ед. на 1 мл.

Повишени еритроцити в урината при жените

еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
Тук проблемът е видим

Главен провокатор на гинекологичните патологии. Но може пробата да е замърсена при менструация или заради лоша хигиена.

Избягвайте да се изследвате в това състояние, а ако е неизбежно (спешно), повторете след края на цикъла.

Повишени еритроцити в урината при бременните

Такова състояние е тревожно, защото бременните не би трябвало да се отличават в това отношение.

Хематурията след зачеване, особено при по-рано прекарани бъбречни болести, провокира ново обостряне и се отразява негативно върху състоянието на плода.

Ако жената не вземе мерки и не се лекува, може стремително да развие бъбречна недостатъчност поради усилено натоварване на пикочната система, както и да роди преждевременно.

Значение на повишени еритроцити в урината

Хематурия, открита при общо изследване на урина, след това се подлага на допълнителен тристепенен анализ. Означава да се съберат отделно проби от първата струя при уриниране, средната и последното количество.

Ако се открият еритроцити:

 • В първата порция, значи има болест на пикочния канал;
 • В третата порция, значи патологията е в пикочния мехур;
 • И в трите порции – заболявания на бъбреците.

Повишени еритроцити и левкоцити в урината, заедно с белтък, насочват към възпалителен процес или травмиране на лигавиците от камъни или кристални образувания (пясък).

Преди да продължим надолу, погледнете и този свързан текст:

Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Какво да правим при повишени еритроцити в урината?

Не бива да оставяме без внимание дори незначителните увеличения на еритроцитите от 4 -5 единици. Подобни стойности може да се появят поради замърсяване на пробата, обаче за сигурност повторете анализа.

еритроцити в кръвта, еритроцити в урината
Степени на хематурия – различими по цвета

Потвърдената хематурия изисква да се направи ултразвук на пикочния мехур и бъбреците, контрастен рентген на пикочната система и други изследвания. Всички те са необходими, за да се установи източника на отклонението.

Хематурията не се лекува самостоятелно! Специалистът ще се погрижи да предотврати появата на тежки усложнения и хронични бъбречни патологии.

Къде да се изследваме в България?

Изследването на кръв и урина се извършва във всяка лаборатория в страната.

Какво да правим при отклонения в кръвта?

И ниското, и високото количество на еритроцити в кръвта изисква съответстващо лечение. Главното при анемиите е да се отстрани провокаторът на състоянието. Специалистите залагат главно на качеството на хранене.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Препоръките са включване на храни, съдържащи хемово желязо – меса от пиле, теле, говеждо, черен дроб. Усвояването на желязото се подобрява с добавянето на витамин С.

При желязодефицитна анемия диетата се съчетава с прием на лекарствени средства, внасящи допълнително желязо. Изисква се периодичен контрол над показателите на кръвта.

 

Лечение на еритроцитоза

Пускането на кръв е директен начин да се намали количеството на еритроцитите. Премахнатият обем кръв се заменя с физиологичен разтвор или със специални състави.

При висок риск от развитие на съдови и хематологични усложнения се назначават цитостатични препарати и задължително се поставя под контрол основното заболяване.

При нарушени функции на еритроцитите симптомите често са сходни. Не се опитвайте сами да се диагностицирате. При аномалии в кръвните клетки последствията може да са наистина опасни.

Разумният подход е: медицинска помощ не само с цел лечение, но и за предотвратяване на тежки усложнения и рискове за живота. Непременно вижте и ТОВА:

Нисък хемоглобин. Лекарства за вдигане на хемоглобина. Повишаване с Малтофер

За Радост Ангелова

Прочети още

левкоцити в урината стойности

Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Левкоцити в урината: Повишени стойности на левкоцитите при здрави хора; възможни отклонения при деца и …

2 коментара

 1. Антон Ангелов

  Левкоцитите правят борбата! Нормата предотвратява борбата!
  Източнокорейска мъдрост

 2. Валя Ангелова

  Биотехнологичен напредък, клониране, експерименти-без духовен напредък-твърде предсказуемо опасно….Но…нищо ново….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *