С какво се лекува висок хемоглобин? Причини. Диета

Точно с какво се лекува висок хемоглобин? Причини и симптоми. От кои храни пада хемоглобина? Диета и хранене. Как да го свалим с лекарства? Таблица: Какво е 152, 180 грама на литър кръв?

Хемоглобин е протеин, който „превозва“ кислород между бели дробове и тъкани (клетки). Пак той извозва в обратна посока „отработените газове“ (въглеродният двуокис). Той е част от червените (еритроцити) кръвни клетки.

Много добре знаем какво са понижен хемоглобин и анемия, мнозина сме го изпитали на себе си.

Но чували ли сте за повишен хемоглобин? Висок хемоглобин е по-рядко явление и не винаги означава болест. Но в повечето случаи той свидетелства за дисфункция на вътрешни органи. Съществува вероятност и от усложнения.

С какво се лекува висок хемоглобин?

Стандартният подход при висок хемоглобин е следният:

 • Ограничаване на храненето;
 • Приемане на антиагреганти;
 • Използване на пиявици;
 • Билки;
 • В краен случай – еритроцитофереза.

Щом високият хемоглобин показва обострено заболяване, усилията се насочват към него, а хемоглобинът ще се регулира автоматично.

Ако не се отстрани първопричината, всички останали действия за сваляне на хемоглобина може да се окажат със слаба ефикасност.

Лекарства за повишен хемоглобин

Конкретни лекарства, разработени точно с цел да се повлияе директно върху хемоглобина, не съществуват.

При лечението на състоянието се използват друг вид препарати – такива, които разреждат кръвта и нормализират нейното съсирване.

Обикновено се използват:

 • Аспирин – достатъчна е половин таблетка на ден. Противопоказание са само проблемите със стомашния тракт;
 • Трентал — таблетки с пентоксифилин, които разреждат кръвта и намаляват налягането в съдовете. 20 бр., произведени от Sanofi – Aventis, са на цена от 5.81 лв;
 • Пентоксифилин на Чайка Фарма или на Актавис, таблетки със същото действие като в Трентал и на подобна цена, съответно 5.95 лв и 5.23 лв.
 • Варфарин – понижава съсирването, вид перорален антикоагулант е. Назначава се паралелно с аспирин, но има доста противопоказания.

Цитираните и още много други препарати са

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Антиагреганти или лекарства за разреждане на кръвта

Препаратите се различават по действието си. Едни действат веднага, други – след денонощие.

Важно! Лекарства не се приемат преди да излязат кръвните изследвания. Единствено безопасно е приемането на половин таблетка аспирин на ден. Много възрастни хора го пият профилактично за разреждане на кръвта. Аспиринът подобрява нивото на хемоглобина.

Останалите препарати изискват назначение от специалист.

Еритроцитофереза
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ако нищо не помага, крайна мярка е прилагането на еритроцитофереза. Кръвта се взема от пациента, обработва се за намаляване на количеството формени елементи и се влиза обратно в пациента. Медиците не разглеждат този метод като стандартна практика за повишаване на хемоглобина. Към нея се прибягва като крайна мярка.

повишен хемоглобин, как да свалим хемоглобина
Методът еритроцитофереза представлява преливане на кръв, на която предварително са премахнати еритроцитите – носителите на хемоглобина.

Кое е висок хемоглобин: 152, 180… + таблица

Нормата на Hb зависи от възрастта и пола. За всяка категория има характерни индивидуални показатели. Хемоглобинът се мери в грам на литър кръв.

ТАБЛИЦА

НОРМА ПО ВЪЗРАСТИ:
НОВОРОДЕНИ
115 – 180 г/л
ЖЕНА 12-18 г.
112 – 152 г/л
БЕБЕ 2-6 мес.
96 – 140 г/л
ЖЕНА 18-65 г.
115 – 145 г/л
БЕБЕ до 1 г.
105 – 150 г/л.
ЖЕНА 50-65 г.
120 – 157 г/л
ДЕТЕ до 12 г.
105  – 150 г/л
МЪЖ 18-50 г.
130 – 160 г/л
БРЕМЕННИ
110 – 140 г/л
МЪЖ 50-65 г.
125 – 165 г/л

През бременността обикновено се наблюдава спад в нивото на хемоглобина. Плодът тегли желязо от организма на мама, вследствие на което се разрежда кръвта. В този смисъл ниво от 110 г/л се смята за нормално, макар да е по-ниско от лимита за зрели жени.

В детството хемоглобинът динамично изменя количеството си. Отначало стойността е голяма (до 225 г/л), на няколко месеца пада ниско (до 100 г/л). Впоследствие се повишава. Към 18 г. този показател се нормализира и стабилизира според половата принадлежност.

Висок хемоглобин какво е?

Изменението на концентрацията с повече от 20 единици над пределната норма се възприема като сериозно отклонение. Повишеното количество от този протеин свидетелства за увеличен брой на еритроцитите.

Евелина Лютова

Кръв, съдържаща много еритроцити, се сгъстява. Сгъстената кръв може да причини сериозни разстройства и инциденти като тромбоза, инсулт, белодробна емболия, инфаркт.

По-големият проблем е, че повишаването на хемоглобина не се случва без причина. Обикновено то е вторично явление от някаква болест. В което се опасността.

Две стойности са интересни – хемоглобин 152 при жените и хемоглобин 180 при мъжете.

Хемоглобин 152: хемоглобинът при жените достига 145 г/л, според някои източници до 153 г е нормално. Но всичко над 145 вече се смята за горна граница, висока стойност.

Хемоглобин 152 определено е наднормен някое от следните проблеми:

 • Бременност в ранни срокове;
 • Сърдечни патологии;
 • Хронични болести на белите дробове с дихателна недостатъчност;
 • Предозиране на лекарствени средства със съдържание на желязо или В12 (например назначени при бременност);
 • Продължително повръщане и течни изпражнения в резултат от отравяне или заболявания на стомашния тракт, водещи до обезводняване и повишено ниво на хемоглобин;
 • Заболявания на кръвта, неправилна работа на костен мозък и злокачествени образувания;
 • Злоупотреба с диуретици;
 • Прием на неназначени от лекар антибиотици и др. лекарства, причинили алергичен отговор, който нарушава обмена на веществата и съсирването на кръвта.

Повишен хемоглобин над 145 г/л се свързва с недостатъчно захранване на кръвта с кислород заради неактивен живот или обратното – излишно физическо натоварване.

Хемоглобин 180: някои специалисти смятат, че хемоглобин 173/177 г/л при мъжете не винаги свидетелства за заболяване. Показателят е висок, но се възприема като граничен. Не винаги такива стойности изискват лечение.

Хемоглобин 180 е изключително тревожен, ако се касае за жена. Добре е да се проверят сърцето и белите дробове, както и за чревна непроходимост. Възможен диабет.

Причини за висок хемоглобин

Има случаи, в които хемоглобинът се концентрира като естествена реакция на организма, а не заради болест.

Например на голяма надморска височина въздухът е много разреден и буквално не стига. В резултат в тялото се повишава синтезирането на хемоглобин, за да може той да прихваща възможно най-много молекули кислород. Това е приспособяване към живот във високопланински условия

При мъжете хемоглобинът скача при тежки физически натоварвания, главно при физически труд. Постоянно работещите мускули ползват по-голямо к-во кислород и тялото реагира с увеличаване на молекулите хемоглобин.

С този ефект се сблъскват някои спортисти, но те не получават симптоми, нито дискомфорт.

Още една причина, която лекарите не възприемат като патология, е пушенето. Хемоглобинът се свързва с компоненти от цигарения дим и губи способността да транспортира молекули. Така пак стигаме до нуждата от повече хемоглобин, за да се върши най-важната работа в тялото – снабдяването на тъканите с кислород.

Впрочем същото се случва и на хора, които дълго изпитват недостиг на свеж въздух, например в производствени помещения, мини, шахти и т.н.

Пак такава картина ще получим при прегряване, след обезводняване, при повишено потене и уриниране. Водата излиза от кръвта, а количеството на елементи на литър рязко се вдига. Наричат го лъжливо повишен хемоглобин.

Самият хемоглобин не е повишен, проблемът е другаде, но проблем съществува – може да се стигне до поражения върху черен дроб, до чревни инфекции или отравяне. Така че изследвания са задължителни.висок хемоглобин причини

При жените има две специфични ситуации – бременността и месечните цикли. Те могат да въвлекат организма в естествените механизми за компенсиране на недостига на кислород.

Болести с повишен хемоглобин
 • Сърдечно – съдови – намаляването на обема на транспортираната кръв води до кислороден глад;
 • Патологии на дихателната с-ма – недостатъчно постъпление на въздух;
 • Ракови болести – болните клетки използват повече кислород при растежа си;
 • Дисфункция на костен мозък;
 • Нарушена работа на надбъбречните жлези;
 • Силно изгаряне, чревни инфекции и отравяния – провокират освобождаване на токсини и обезводняване;
 • Захарен диабет – глюкозата се съединява с хемоглобина и го „изхабява“ за главната му функция.
Повишен хемоглобин при деца

В утробата детето не диша с дробовете си, а захваща въздух непосредствено от кръвта на майката. Естествено молекулите кислород не стигат за двама. Затова организмът на плода се приспособява чрез увеличаване на количеството на хемоглобина.

В последните десетилетия по-често се наблюдава утробна хипоксия и плацентарна недостатъчност. Нерядко причината е в прекалено високия хемоглобин у новороденото (до 225 г/л).

По-нататък детето се нормализира само и до втората си година от раждането концентрацията на хемоглобина достига до 100-150 г/л.

При младежите от 13 до 18 г. причините за повишен хемоглобин са същите, както и при възрастните.

Само един фактор излиза извън описаната схема, а на него малко се обръща внимание. В тази възраст младите спортисти употребяват анаболни стероиди, които повишават нивото на хемоглобина.

Още в текста: Признаци и симптоми на висок хемоглобин. Диета и с какво се лекува. Диагностика и как да го понижим? Лекарства за повишен хемоглобин

Симптоми на повишен хемоглобин

Повишаването на хемоглобина в кръвта няма ясно изразени симптоми, по които недвусмислено и ясно да го разпознаем. Повишеният хемоглобин се открива само и единствено при кръвен тест. Кръвна проба се взема от пръст или от вена. Специфична подготовка не се изисква, изследването е стандартно.

Симптомите са общи и типични за повечето болести: вялост, безсъние или сънливост, спад на апетита, скок на кръвното, повишена уморяемост, зачервяване на кожата в отделни зони, главоболие, сърбежи, ставни болки, виене на свят.

С такива симптоми хората живеят години, без да се досетят, че са породени от висок хемоглобин.

Но през цялото време пациентите са в риск. Кръвта им се е сгъстила, а това носи сериозни рискове.

Последствия от сгъстяване на кръвта

Повишеното ниво на хемоглобина и повишената гъстота на кръвта са взаимно свързани понятия. Концентрацията на протеинови тела се е увеличила, значи и кръвта е станала по-гъста. Или недостигът на течности е довел до сгъстяване на кръвта, което пък е причинило повишено насищане с хемоглобинови структури.диета при висок хемоглобин

Тези явления имат ред негативни последствия за организма.

 • Първо, при висока наситеност на кръвта с проитенови тела се увеличава вероятността те да се слепват помежду си. Така се създават тромбите.
 • Второ, гъстата кръв се движи по съдовете, което води до отлагане на холестерол и на други вредности по стените на кръвоносните магистрали. Така се създават плаките и се запушват съдовете.
 • Трето, прекалено гъстата кръв изисква по-големи усилия, за да се придвижва. В резултат рязко нараства натоварването на сърцето и на мрежата от съдове.
 • Четвърто, при по-бавно придвижващата се кръв се влошава храненето на тъканите и газообменът в целия организъм, забавят се процесите на самоочистване. Нарушеното кръвообращение на мозъка е риск за психически разстройства и ред други усложнения.
 • Пето, при продължително високо ниво на хемоглобин при децата се наблюдават нарушения в развитието и ръста.

В обобщение, повишеният хемоглобин причинява застойни явления, инфаркт, сърдечни пристъпи, исхемии, тромбози.

Това са тежки патологии, които е в пъти по-лесно да се предотвратят, отколкото излекуват.

Лечение на висок хемоглобин

Ако показателят е увеличен несъществено, значи явлението е временно. В такъв случай не са необходими някакви особени действия, нито лечение. Хемоглобинът сам ще се нормализира.

 1. Въпросът е да определите има ли болестен фактор, който провокира повишаването. Именно той трябва да се минимизира и премахне.
 2. Ако приемате желязосъдържащи, а също и обикновени комплексни витамини, трябва да ги спрете. Възможно е приемът на витамини и фолиева к-на да помогнат в лечението и да нормализират състоянието, но това вече ще реши специалист.
 3. Обърнете внимание какви лекарства пиете. Някои от тях причиняват повишаване на хемоглобина, главно:
 • Хормонални препарати, вкл. контрацептиви;
 • Успокоителни;
 • За нормализиране на кръвното и за свиване на кр. съдове.

Съобщете при прегледа, ако приемате такива лекарства. Възможно е те да бъдат спрени временно или заменени с други, по-подходящи предвид обстоятелствата.

Хранене: Принципи

Повишените стойности са проблем. Не ги омаловажавайте. Не се и плашете. Хемоглобинът лесно се коригира с диета или диета + лекарства.

Добре е за известно време да се мине на вегетариантски тип хранене. Много помагат соковете, билковите отвари и пречистената вода.

От кои храни пада хемоглобинът?
 • Немазна риба и морски продукти (миди, калмари и др);
 • Пилешко чисто и сухо месо (гърди) без кожа;
 • Оцветена в зелено растителна храна и сокове;
 • Кисело-млечни като сирене, сметана, извара и др.;
 • Бобови;
 • Кисело зеле.
висок хемоглобин, лечение
Хемоглобинът пада от овес (овесена каша), сьомга, зехтин, ленено семе и зеленчуци

Главното е да се избягва употребата на храни, съдържащи желязо и витамин В9. Иначе нивото на хемоглобина ще продължи да се вдига.

висок хемоглобин, лечение
Храни, разреждащи кръвта: Овесени трици, бадеми, соя, цитрусови плодове, други плодове

В менюто не трябва да присъстват храни като:

 • Месо, яйца, хайвер, черен дроб, колбаси;
 • Цвекло и всякакви плодове и зеленчуци в червен и жълто-оранжев цвят (особено противопоказани са нар, червена боровинка, ябълки;
 • Мляко и негови произведения с висока масленост;
 • Сладки произведения, зърнени (особено елда), сладки напитки, алкохол, бира, безалкохолни, какао;
 • Ядки, гъби;
 • Всякакви продукти с изкуствени компоненти, мазни ястия.
Примерна диета при висок хемоглобин
 • Закуска: картофено пюре, варено пилешко, банани, кафе;
 • Обед: оризова супа, зеленчуково ястие, чай;
 • Следобедно: изварена запеканка; боровинков компот;
 • Вечеря: запечена риба, салата краставици и кисело мляко.

Диетата дава резултат за 2 седмици.

Как да свалим хемоглобина с билки

Понижаването на тази стойност представлява предизвикателство не само за класическите медици, но и за фитотерапевтите. Знаят се малко растения, които повлияват висок хемоглобин. С билките при високи стойности трябва да сме внимателни – повечето го повишават, а не понижават.

Например често се сочи мокрицата като сигурно средство за сваряне на хемоглобина. Билката е позната и като врабчови чревца. 1 с.л. се попарва в термос с 200 мл вода. Не запушваме термоса 15 мин., защото билката ще загуби много от лечебните си свойства. После слагаме капачката и след известно време приемаме 4 Х 100 мл.

Тази рецепта не е сигурна, защото някои източници сочат мокрицата като средство за повишаване на хемоглобина. Като по-сигурен се посочва този сбор

Сбор: равни пропорции от върболистен оман, теснолиста върбовка, ленено семе и бухалковиден плаун. Отделя се 1 с.л. от смеската и се запарва 10 часа в стандартните 200 мл вода. Дозата е 3 Х 75 мл, 40 минути преди да се храним.

При това положение по-добре да не работим с билки при висок хемоглобин, а да предприемем друг подход – той се предоставя от комбинацията Демир бозан.

Демир бозан при висок хемоглобин

При висок хемоглобин по-разумни е да се проведе изчистване на черен дроб и кръв. Тази процедура идеално се провежда от 6 билки, събрани в чай Демир бозан. Редовната употреба на чая води до нормализиране на обменните процеси в тялото и то само отрегулира и нивата на хемоглобина. Билките в Демир бозан са регулатори – те свалят или покачват стойността, според това каква е нуждата.

Още народни методи
 • Вода с лимон –  домашната лимонада разрежда кръвта, което помага при висок хемоглобин. Достатъчни са 1 с.л. лимонче на чаша вода – 10 дни на гладно;
 • Лечение с пиявици – медицинските пиявици отвеждат излишната кръв, намаляват гъстотака и концентрацията на хемоглобин. Непременно ползвайте специалист;

хранене при висок хемоглобин, симптоми

 • Хиджама – метод за кровопускане отново с цел извеждане на част от хемоглобина;
 • Мумие – уникално средство с много широк спектър на въздействие. Таблетирано, то се препоръчва на десетдневни курсове, като дозата е Х 1 таблетка (0.2 г) на денонощие. След курса направете малка пауза и повторете.
Източници и още информация на английски (ползвайте Гугъл транслейт, ако не знаете езика, пак ще свърши някаква работа): Причини и лечение на повишен хемоглобин; * С какво е опасен повишения хемоглобин в кръвта; * Възможни усложнения, профилактика и прогнози.

По време на лечението пийте по 3 л течности за денонощие, не пушете, не пийте алкохол и успокоителни лекарства.

Профилактика

 • Пълен отказ от вредни привички като пушенето и алкохола;
 • Правилно, балансирано хранене;
 • Избягване на стреса;
 • Прием на лекарства само по предписание;
 • Използване на защитни средства при досег с химикали и токсини;
 • Прием на достатъчно течности;
 • Периодични прегледи.

Вижте и ТОВА:

Нисък хемоглобин. Лекарства за вдигане на хемоглобина. Повишаване с Малтофер

Хиджама терапията е демонстрирана в следното видео:

Гликиран хемоглобин

Хемоглобинът се свързва с молекули кислород от въздуха в белите дробове. Той създава хемоглобино-кислородни структури – оксихемоглобин.

Хемоглобинът доставя кислорода в тъканите и след като „разтовари“, той отново е свободен да се свързва. Този път той присъединява въглероден двуокис (диоксид) СО2. По този начин хемоглобинът ще върне отпадния продукт обратно до белите дробове. Съединението е карбохемоглобин.

Хемоглобинът прави и трети вид съединение – свързва се с глюкозата в кръвта. Структурата наричаме гликиран хемоглобин.

Окси- и карбо- структурите са обратими – съединението се създава и разпада, молекулата се прихваща и се „пуска“ на местоназначението.

Гликираният хемоглобин е необратимо съединение. Веднъж съчетани глюкоза и хемоглобин, те остават завинаги. Ето защо ние изследваме количеството на гликирания хемоглобин и по него съдим за равнището на кр. захар през изминалите 3 месеца. Това е ключов тест за диабетиците.

с какво се лекува висок хемоглобин
Връзката между желязото, хемоглобина и еритроцитите

Но! Глюкозата „заема“ хемоглобина в кръвта и му пречи да върши гл. си функция – да транспортира кислород. При здравия човек количеството на този вид хемоглобин е много строго ограничено.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

В норма гликираният хемоглобин представлява от 4 до 6 % от цялото количество на хемоглобин в кръвта. Този показател не зависи от пола или възрастта, а само от това колко глюкоза се намира в кръвния поток.

Когато гликираният хемоглобин достигне горната си граница, човекът е в преддиабетно състояние. Ако я мине, вече имаме диабет.

Ръст на дела на гликирания хемоглобин се наблюдава не само при диабетиците. Той показва нарушения в обменните процеси и поради други причини като:

 • Бъбречна недостатъчност;
 • Прекаляване с алкохол;
 • Анемия, вкл. хемолитична;
 • Сгъстена кръв;
 • Неефективна борба с хипергликемията;
 • Вливане на кръв или значителна кръвозагуба.

При висок гликиран хемоглобин болният изпитва слабост, бързо се уморява и е с редуцирана работоспособност.

Пациентът е измъчван от жажда, отслабва му зрението, забележимо губи телесна маса. Забавя се регенерацията.

Диета при висок гликиран хемоглобин | Как да го понижим? Таблица. Норма

Някои дихателни упражнения срещу гъста кръв:

За Радост Ангелова

Прочети още

Заден ринит. Лечение на хронична задна хрема

Заден ринит. Лечение на хронична задна хрема при възрастни

Какво е заден ринит. Лечение при възрастни на хронична задна хрема. При деца. Инфлуназал или …

3 Мнения

 1. Стела Калчева

  При висок хемоглобин не яжте елда и овес, защото в тях има много желязо. Веднага ще дадат повишаване на хемоглобина.

 2. Марин Дойчинов

  Не е точно така, госпожо! Различава се хемово и нехемово желязо. За хемоглобина е важно хемовото – то се съдържа в месото и участва в хемоглобина. Няма го в растенията – елда, овес. Ако трябва да се вдигне желязото – месо, ако трябва да спадне – елда, овес и т.н., без месо. Това е принципът.

 3. Имах хемоглобин 152, точно както пише. Оправих го с неядене – доста неща бяха забранени, и лекарства за разреждане на кръвта. Може и билки за разреждане на кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *