Добър лечител на алопеция. Мазане с чесън за брада при гнездов косопад

Има ли добър лечител на алопеция ареата? Лечение с мазане с чесън за брада. Лекарства за кръгов косопад. За гнездов косопад.

Алопеция ареата известна още като оплешивяване “на места” не е единственият вид на това заболяване. Има също и

 • цикатрициална,
 • досадната дифузна (или разпръсната, проникваща),
 • медикаментозна (лекарствена),
 • травматична (причинена от удар или други нараняващи въздействия),
 • андрогенна
 • и пр.

Така че няма да се опитваме да изчерпим всички видове. Ако не се лекуват, тези петна се разпространяват все повече и повече, като достигат до фазата алопеция тоталис, универсалис или пълно оплешивяване, включително и по всички останали части на тялото.

В тази статия ще разгледаме начините за лечение на алопеция, доколкото то е възможно. Това става с народни средства, мазила и лекарства от аптеката. Ще дадем онези от тях, които наистина вършат чудесна работа. Едно по едно. Но нека първо се спрем на изключително важния въпрос, от който зависи дали ще имате успех или ще се мъчите с години.

Причини за алопеция

Причините за алопеция могат да бъдат стрес, възпалителен процес в устната кухина, гъбички от типа “подстригващ лишей”, намален имунитет и много други. Така че преди да започнете да се лекувате, трябва при всички случаи да установите коя е причината. Това е свързано с посещение при дерматолог. Също не е зле да се отиде и на зъболекар, особено ако имате съмнения за някакъв проблем със зъбите (а кой ли няма!).

Причината може да е свързана с раждане, кожен лупус или менопауза, с анемия, заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни болести, диабет и много, много други. Така че няма как да се избегне срещата с лекар. Ако не знаете причината, няма да можете да се лекувате сами. А ако желаете непременно да се лекувате сами, отидете първо при лекаря, да установи причината, да ви изпише нужните средства и тогава пак се лекувайте както си искате. Но без преглед не бива да предприемате нищо.

Понякога (не чак толкова рядко) дори причина за алопеция може да се окаже струпването на лимфоцитни клетки в основата на корена. Това погрешно се нарича във форумите “събиране на вода”, защото не става въпрос за вода, а за разновидност на лимфата. В такъв случай е абсолютно немислимо да тръгнете да се оправяте сами. Затова имате ли алопеция, особено ако е на петна, на островчета, на гнезда, марш веднага при най-близкия лекар дерматолог!

Той трябва да ви прегледа, но и да ви назначи изследвания, за да се разбере въпросната причина. За лимфоцитния инфилтрат трябва да се направи биопсия, ако има съмнения за него. За лишеи и гъбички – друго изследване. Но някои от изследванията разбира се може да бъдат избегнати, защото определени видове алопеция веднага издават кои са чрез специфичните си симптоми. И ако те бъдат видени от специалист, той ще знае как да се действа, дори и без кой знае колко изследвания.

Лечение на алопеция ареата

Първата цел на лечението е да се премахне причината за алопеция.

Медицината не познава средство, което може да я излекува напълно. Така или иначе най-вероятно тя ще се появява периодично при всеки спад в имунитета, погалване на улична котка, при всеки по-тежък проблем със зъбите или друго, ако причината за нейната поява е друга. Но се предписват лекарства, които унищожават гъбичките, добавки, които ускоряват растежа на косъма, премахват възпалението и тъй нататък. Успоредно с тях можете да използвате и някои народни средства.

Лечение на алопеция ареата с чесън

алопеция ареата лечение с чесънНай-популярното от тях е търкането с чесън. Тук целите са две:

 1. Лютото в чесъна ликвидира микроорганизмите, които “пасат” брадата или косата ви от една страна.
 2. И от друга, която е не по-малко важна, чесънът дразни кожата ви и така стимулира вътрешните ви лечебни сили.
Драскане с топлийки
“Фигурин

Дразненето се подсилва от много хора, които преди да се натъркат с чесън, драскат кожата си с топлийки. Става въпрос за 5-6 топлийки или иглички, вързани една за друга на снопче с помощта на конец. Те образуват нещо като гребенче, с което раздразвате оплешивялото място. Когато се зачерви и стане болезнено, търкате с половин скилидка чесън. После с още една половинка и и още една. Докато започне наистина да боли. Някои изстискват чесъна и това е ок. Но така си спестяват момента с болката. Те използват само химическото действие на чесъна, а механичното пренебрегват.

Демир бозан

Тези билки помагат за трайно справяне с алопеция ареата. Защото другите неща също вършат работа, но са временни. Демир бозан с голям успех се ползва срещу всякакъв вид косопад и оплешивяване. Защото пречиства кръвта и убива причинителите на алопецията. Често пъти това е така нареченият опасващ лишей, който “пасе” косата, докато не го ликвидираш. Спиртът и чесънът убиват този лишей, но неговите “наследници” остават в кръвта. И тук се намесват билките на Демир бозан, които ги ликвидират в самата кръв. Действа безотказно! Мнения и истории от първа ръка може да се видят тук:

Как се излекувах от алопеция ареата с чесън и билки [3 мнения + видео]

Търкане с вълнен плат

Ако петното е на лицето, трябва да сте по-внимателни. Натъркването там може да стане с парченце вълнен плат, което също дразни, вместо с топлийки. Топлийките се ползват, когато петното е на скалпа. Търкате, докато кожата се превъзбуди. Тя може да се зачерви, може да засърби, нещо такова. Ще усетите сами колко е необходимо.

Натапяне в оцет
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Освен това е добра идея преди да се търкате с чесъна, да натопите половинката скилидка в оцет (обаче истински, а не менте!). Прави се вечер. Последната половинка скилидка не я търкате, а само я притискате до мястото, за да може кожата да попие от чесновото масло. То се всмуква в кожата и премахва гъбичките. Излишно е да казваме, че миризмата е зловеща. По-добре я понасят хората, които обичат чесън. Другите да му мислят (виж по-долу лечението с джинджифил).

Избръсването сгъстява и втвърдява космите

Ако правите това зверско търкане някъде по лицето, вероятно на другия ден ще ви бъде зачервено мястото, а на по-другия ще се образува коричка. Когато тя падне и раничката заздравее, избръснете мястото, за да сгъстите и втвърдите постепенно появяващите се косъмчета. Тази процедура може да продължи с месеци, а при много хора отива и на една година. Така че трябват търпение и постоянство.

Търкане с джинджифил, хрян, мазане с йод

Друго ценно народно средство, което донякъде замества чесъна, това е търкането с джинджифил. Начинът е същият. Някои слагат и йод на мястото преди лягане. Боядисва, но е доста ефикасно. Невероятен ефект дава и търкането с хрян при всякакъв вид косопад, включително и този. Всички изброени народни средства дразнят кожата и я възбуждат към мобилизиране на възстановителните ѝ сили. В крайна сметка всеки кожен проблем е израз на някакъв вътрешен, а често пъти и душевен проблем. Така че само да се мажем, няма да помогне. Винаги трябва да търсим причината в душевното си състояние и в начина си на живот, когато става дума за кожни болести.

Маска за косопад с чесън

Много хора предпочитат да си направят маска за косопад с чесън, вместо да търкат със скилидката. Това става като се настърже чесънчето, или пък се смачка със специална щипка (преса) за намачкване на чесъна. После с тази получена кашица се намазва засегнатото място, а може да се залепи там и с лейкопласт. Това обаче не замества изцяло натъркването, защото кожата наистина първо трябва да се раздразни добре. Но без съмнение ефектът е поразителен! Действа безотказно, ако раздразните кожата. И все пак внимавайте да не ви излязат прекалено големи рани.

Примерен порядък за лечението

Даваме ви само един от възможните начини, по които можете да направите самолечението. Следвайте, да кажем, следния порядък:

 1. Избръсване сутринта, вечерта натъркване с чесън до зачервяване и болка. Натискане с чесъна, докато усетите болката сериозно и кожата започне да попива от чесновото масло.
 2. На втория ден не се бръснете, особено ако кожата ви е раздразнена. Ако имате раничка, изчакайте я да заздравее.
 3. След заздравяването на раната избръснете мястото сутринта и вечерта отново натъркайте чесън.
 4. Вечерта преди лягане можете да намажете мястото с Алпикорт (по-долу пишем за него). Това се прави само ако сте сигурни, че сте ликвидирали евентуалните гъбички с чесъна. В противен случай имайте предвид, че Алпикорт може да нахрани гъбичките и да стане още по-зле. Но ако нямате гъбички, алпикортът ще спомогне за по-бързото заздравяване на раната и ускоряване на растежа на косъмчетата.
 5. Междувременно приемайте сутрин на гладно Витамини С, А и Д, както сме ги описали по-долу.
 6. След заздравяването, избръсвате сутринта и вечерта търкате с чесън
 7. На другата сутринт не бръснете и не търкате, само мажете с Алпикорт.
 8. И така правите един цикъл от 3 дни. Алпикортът не бива да се прилага повече от 2-3 седмици, така че разреждайте употребата му.

Лекарства за лечение на алопеция

Алпикорт F

алопеция ареата лечение Алпикорт ФНай-често за засилване на растежа на космите лекарите предписват кортикостероиди. Такова е лекарството Алпикорт F, което се намира по аптеките, но може да питате аптекарката и за някакъв негов аналог, ако случайно го нямат. Не бива да се прави повече от 2-3 седмици на едно място, защото ще си повредите кожата. Попитайте лекаря или фармацевта си за точната дозировка и бъдете много внимателни! Прочетете и листовката!

Цинк

алопеция ареата лечение с цинкВторо, пият се добавки с цинк. Става дума за около 15 милиграма цинк на ден. Не бива да се прекалява, защото има странични ефекти. Но цинкът подхранва косъма и е идеален при такъв вид косопад. Освен това оправя и имунитета, нещо, от което определено имате нужда. Хубав цинк е този на Валмарк. Можете да си вземете шишенце с 30 таблетки, които ще стигнат за месец. Има и по-големи опаковки, но започнете с 30 и не се престаравайте. Ако не ви стигнат, направете си почивка от един месец и после повторете опаковката.

Евелина Лютова

Още информация и източници на английски: Мазане с чесън за брада. * Официално лечение с лекарства на алопеция ареата; * Кръгов и гнездов косопад.

Витамини

Ако причината за алопецията е в намаления имунитет, тогава на помощ ще ви дойдат витамините. Витамин С, Витамин А и Витамин Е са чудесни в такъв случай. Тук ще намерите как се пият някои от тях за хемороиди. По същия начин се пият и при алопеция. Витамин С се взима на ампули по една на ден от 500 милиграма. Също трябва да кажем да не прекалявате, защото можете да предизвикате хипервитаминоза.

Други методи и лечители на алопеция!

Следващият метод е фотохимиотерапията, който е много ефикасен. Можете също да отидете и при хомеопат. Има изключително добра хомеопатия за целта, но тя се изписва категорично индивидуално, според случая и човека. Има и хубава аюрведа. Съществуват и специализирани лечители като например

 • известният Сашо Сергилов от Перник, който маха “вода” от коренчетата на космите. Става дума за същата лимфна течност, за която стана дума по-горе.
 • Много добър е Пламен Димитров от Чирпан. Свържете се с него на телефон 041372594. Живее на ул. “Янко Иванов” 82. Има опашки, затова първо се обадете.
 • Добра е и доктор А. Милева от естетичната клиника в София, кв. Витоша, ул. “Ас. Разцветников” 6. Тел. 089 978 78 58

Мазила, добавки и др. продукти

Много са модерни разни моливи за прикриване на петната от алопеция, като се твърди, че имали и лечебен ефект. Препоръчват и различни “енергитизиращи флуиди”, кремове против косопад, така че животът ви със сигурност ще стане по-интересен, докато се излекувате, поне отчасти.

Изписва се Ревалид в определени случаи, като той главно е насочен да укрепва и възстановява вече покаралата коса или брада. Тоест върши работата на витамините, но има и други, свои си качества. Затова е хубав.

Препоръчват гела (мазило) Себомакс, който възстановява растежа на косата и го ускорява. За целта трябва да имате поне малко покарали косъмчета. Но не забравяйте и редовното бръснене. Това включва и бръснене на главата. Когато е възможно, разбира се. Не е естетично, но помага и е добре да се прави, за да се сгъстят и втвърдят косъмчетата. Ако можете, избръснете се! Ако не можете, има и други варианти за действие, описани в тази публикация.

Има и хубави капсули Анакапс на Дюкре, които също помагат против гнездов косопад, можете да пробвате и тях. Не е лош и лосионът “Ити”, както и другият – “Натуралс Биосин”.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Споделете и вие по-долу в коментарите какви методи за лечение на алопеция ареата и другите видове оплешивяване ползвате. Кои от тях са ви помогнали и кои не вършат работа! Нека да бъдем полезни на читателите всички заедно! Темата е достатъчно чувствителна и събужда интерес не само у директно засегнатите, но и у техните близки. Проблемът е страшно разпростнанен и винаги се коментира оживено. Сполети ли те, тревогата е неописуема. Затова давайте да помагаме! Ако знаете ефикасни начини, не ги пазете за себе си! Също така не пропускайте да споделите този материал във Фейсбук. Нека се знае!

Вижте и ТОВА:

За Ивелина Димитрова

Прочети още

сироп от касис, сок от касис

Сироп от касис без варене и със. Сок от касис без захар. Сладко, компот, желе

Сироп от касис без варене. Какво да направим от касис? Рецепта за сок от касис …

5 Мнения

 1. Нели Панджарова

  Лунни миражи в безумни желания

  Безумно е, но неистово искам
  ръката ми да е в твоята ръка.
  В люляк край пътя разлистен,
  след дъжд да блести дъга,
  под която с теб да преминем.

  Към теб ме теглят лунни лъчи.
  А разумът шепне-хей, миражи
  привиждат сънно твоите очи.
  И утрото пак ще те накаже
  с несбъднатост на нощни мечти.

  Безумно е, неистово да искам
  в очите ти да потъна и миражно.
  Със стон в гърди да притискам
  сърцето си, продажно
  в море от мечти за теб се плиска.

 2. Радка Иванова Димова

  има едно китайско лекарство – Формула 100. Наградено е с Оскар за медицина – в растояние на 3 месеца косата се възвръща. Помогнало е на много хора. За мое съжаление, на мен то не ми помогна, тъй като при мен алопеция тоталис бе причинена от лекарите в най-реномираната болница в Холандия – при операция на счупена ръка, без мое знание и разрешение, те употребяват експериментално радиоактивно метално Т-парче. В резултат: пациентът (т.е. аз) стана един вид “Хирошима”-жертва, алопецията се разпространи върху цялото тяло, всяко косъмче, където и да е било – изчезна… При нормални видове алопеция Формула 100 е отлично лекарство!

 3. Аз нямам лечител на алопеция, но си оправих моята в медицински център Лилия с телефон 0885 744 596. Те се намират в София на ул. Вежен 12А в квартал Лозенец.

 4. Като лекарство за кръгов косопад мога да препоръчам Талиум Металикув 15 СН, но това е хомеопатия и не всеки човек има доверие към нея. Освен това трябва да ви е ясна точната дозировка и ритмичност на подаване, а за да ги разберете, ще ви трябва класически хомеопат.

 5. Венета N.

  На мен са ми изписвали Дермокорт като лекарство при кръгов косопад, но честно казано не ми помогна. Накрая се оправих с чесън и Демир бозан като чай за вътрешно излекуване от алопецията (чесъна трябва да е външно, но може и вътрешно за по-добър ефект)!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *