Мини шпиц. Как избираме цена, развъдник и порода

Коя цена е добра за мини шпиц. Актуални обяви. От кой развъдник да го вземем. Породи: Немски, джудже. Отглеждане, хранене. Разлика с померан

През последната година цената на малките кученца мини шпиц се покачи с около 25-30%. Когато за първи път ви разказахме за тази порода през лятото на 2019 г. мъниците се продаваха от частни лица срещу 350-400 лв. Днес е трудно да се намери хубаво кученце под 450 лв, а често срещаме и по-скъпи оферти.

Коя цена е добра за мини шпиц

Отворете днес сайтовете за частни обяви и ще видите красиви мъници, предлагани и срещу 380 лв, и срещу 800 лв. Това е ситуацията към октомври 2020 г. Още утре може да се появи и по-скъпо предложение.

Неустоими сладури

При толкова отворена „ножица“ в цените, човек справедливо ще се запита коя цена е наистина добра. Отговорът обаче не касае парите, а качеството на кученцето. Добрата цена е тази, срещу която ще откриете точното джудже, което сте пожелали. Някои го искат съвсем мъничко като възраст, други – като размери. Трети държат на муцунката или на еднотипната окраска.

Ако сте склонни да направите компромис с тези неща, то тогава цената от 400-450 лв към окт. 2020 г. е добра. Любителите на чистата порода и миниатюрните размери ще трябва да се бръкнат по-дълбоко в джоба и в повечето случаи ще си заслужава.

Актуални обяви

Най-скъпите кученца в момента се намират в Чепинци и се предлагат срещу 800 лв. Те са две женски на 3 и на 6 м. Виждаме, че са чисто бели, което е супер. Но по снимката е трудно да определим истинския размер. Дали са наистина миниатюрни? А с какво са заслужили тази цена? За жалост, загадката ще остане, докато не се посети на място продавачът.

Също бяло мъниче, само на 48 дни, се предлага срещу 700 лв. То е пухкава чисто бяла топчица и изглежда много симпатично. Има си първа ваксина. Продавачката анонсира, че кученцето ще достигне максимално тегло от 3 кг (по-малко от котка). Бебето е близо до Пловдив.

Как да избереш?!

Средната цена е 500 лв. Тя е за момиченце в светъл оттенък и само малко кафеникаво около ушичките. Предлага се от развъдник за померани и мини шпицове в Белово. На по-малко от 50 дни, то е обработено срещу паразити и ваксинирано.

Да погледнем и в другата посока – а колко най-евтино бихме си взели кученце и какво ще е то? Определено цената драстично пада при нечистите породи. Едно сладурче, смесено с пекинез, е предложено само за 100 лв.

В Костенец има мини шпицове по 250 лв, доколкото можем да съдим по снимките, също са смесена порода. Шарката им е доста обикновена. Но те също са сладури, мъници на 2 месеца.

Породи

“Демир

Една от древните породи, историята на която се губи в каменната епоха, е немският шпиц. Той е прародител на множество производни породи миниатюрни кучета.

Шпицовете се разделят на подвидове, като грубо те са „големи“ и „мини“. Обединява ги неизтощимата енергия, дружелюбния им нрав и активния жив характер.

Въпреки че породата се има за „диванна“, немският шпиц притежава отличен слух, лае гръмогласно и проявява прекрасни качества на пазач.

Шпиц не е просто порода куче, а цяла група животни според Международната киноложка организация. Вътре в нея има и големи,  и малки, и ловци, и овчарски кучета. Ние разбираме под шпиц само мъниците, а дори Лайката се отнася към тях. Всички те имат за свой предтеча Северния вълк.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Но тук говорим за миниатюрните породи, а те са немски миниатюрен шпиц и джудже. Немският прилича на плюшено мече. Теглото му е 2-3 кг. Джуджето е малко, амбициозно кученце. На ръст достига до 22 см, а теглото му е в рамките на 2-4 кг. И двете породи са декоративни, с цел компания у дома. Необходимо е да се гледат у дома.

За днешния мини шпиц: Мини шпиц е мило джудже от групата на кучетата немски шпиц. Назовават го “пети тип”, най-дребната разновидност на породата. Много специалисти дори са склонни да го определят като самостоятелна миниатюрна порода. Без значение какви разлики има в коментарите – може да се допълни, че въпросните мини шпиц кучета са няколко разновидности: по какво се отличават популярните “меченца”, “лисички” и “играчки”, има ли значение дали мъниците са бели или черни – ето кое е интересното.

Основни особености

на породата мини шпиц

Мини шпиц е млада порода: модифицирана е от померански шпиц в средата на миналия век, но особена популярност придобива през 80-те години. Първоначално е възприемана като кученце за богаташи: много е шик да се носи по изложби, матинета и светски събития от всякакъв вид. Сега мъниците вече са по-достъпни като цена и се радват на всеобщо умиление. Характерно за тях е, че лесно се поддават на обучение – затова все по-често се изявяват като циркови артисти.


Суетни, понякога своенравни; обичат да са в курса на нещата около тях, наблюдават и често изразяват отношенията си с енергичен лай. Не допускат да ги гали непознат.

Мини шпиц е кученце-загадка: каква точно разновидност ще е, мече или лисичка, може да се разбере едва около четвъртия месец след раждането му. То е адаптивно, привързано към стопанина и дома си. Има неголяма глава с клинообразен череп, захапка-ножица, черни кръгли очи, малки изправени уши, прав и къс гръб. Пухкава козина, която в период на линеене трябва да се реши всеки ден, а в друго време два пъти седмично е достатъчно. Къпане – веднъж на два месеца. Всяка сутрин трябва да се изтриват очите на мъника с памучен тампон; редовно да се чистят ушите и зъбите.

Мини шпиц “меченце”

Мини шпиц “меченце” е с широк, загръглен череп и леко сплескана муцунка. Очите са разположени близко; нжослето и брадичката са леко вирнати. Козината на скулите е гъста и плътна, което завършва мечешката визия на кучето джудже. “Меченцето” е най-търсената разновидност на мини шпица.

мини шпиц, тип меченце
Ето как изглежда мечето
Мини шпиц “лисичка”

Тази разновидност е описана според американските стандарти; отличава се с източена муцунка, с тясна долна челюст. Телцето е пропорционално, с дълги лапички и удължена опашка. Ушите са триъгълни, изправени; с малко кръгло носле.

Евелина Лютова
мини шпиц, лисичка
Лисичката е с удължена муцунка
Мини шпиц “играчка”

Този мини тип кученце обикновено се определя като междинен. Въпросната разновидност е дело на японски селекционери, които определено са търсили ефекта на бялата козина. Хората са свършили наистина колосална работа, за да постигнат този ефект. От пръв поглед дори е трудно да кажеш дали това е живо същество или пухена играчка! Кученцето е с плоска муцунка, леко раздалечени и по-високо разположени оченца като копчета.

мини шпиц, външен вид, играчка
Прилича ли ви на пухена играчка?

Особености на еднотипното оцветявяне

Селекционери от различни страни са се впечатлявали от възможността да развъдят мини шпиц с различна окраска на козината. Супер бялото наистина е впечатляващо и японците действително са работили къртовски, за да го постигнат. Много трудно е получено и чисто черно оцветяване. При чифтосване на кучета с еднаква окраска – бяла или черна, впоследствие се губел миниатюрният размер. Проблем се оказало раждането на кученца, които са доста по-едри от ограниченията на микростандарта. Освен това новите поколения често се развивали с влошени качества на козината.

Мини кученцата с черна козина в идеалния случай трябва да са с лъскав, антрацитен косъм, без петна с други отенъци. Белите също следва да отговарят на това есловие. Петната се квалифицират като дефект.

При раждането си черните  кученца имат кафеникаво оцветяване на под-козината и това е нормално. Ако обаче бебето наследява предшественици с друго оцветяване – още при първата смяна на козината цветът ще се промени.

Анкета: А котки обичате ли?

Казват, че кучкарите не обичат котки: това вярно ли е?
Гласувай

Откъде да купим мини шпиц

Единият вариант за покупка на мини шпиц е по обява от интернет; не липсват предложения за тази порода. Скъпите кучета обикновено са представени от зоомагазини с информация за произход, често внесени от други европейски страни; заявени документи за родители и потекло, ваксини и пр. Такива животни могат да надхвърлят като цена 1500 лв.

Другият вариант е да се търсят предложения от развъдници. А ако купувачът иска просто да си има миниатюрен домашен любимец, ако не търси шампион или участник в изложби, нищо лошо да прозвъни множеството обяви в сайтовете.

Развъдници:

Развъдник Perfect Puppy – с. Извор, Софийско. Офертата е за мини шпиц тип “лисичка”, внос от Чехия. По принцип развъдниците не предлагат кученца на възраст под 60 дни; офертите са за ваксинирани, с документи и гарантирано добро здраве, с договори за покупко-продажба. Обикновено офертите от развъдници отбелязват дали кученцето е тип “хоби” – подходящо за домашен любимец, но не е с качества за участие в изложби. Тази група е и с по-ниски цени. Предлагат се и кучета с гарантирано потекло от VIP-група.

Зоомаркет “Хепи догс” от Варна е друг вариант на оферта за мини шпиц, за която може да се получи повече информация на 0888943168 и 0896767476. човекът, който си вземе мини шпиц оттам, има редица отстъпки за имунизации и лечение в маркета и прилежаща ветеринарна лечебница.

Развъдник от Раднево също е на пазара за мини шпиц; за информация може да се пробва на 0888453293, цените са в диапазона 350-450 лв за кученце.

Как да изберем мини шпиц?

Решили сте да си вземете мини шпиц. Преди да го направите – трябва да изясните защо, за какво ви е всъщност. Ако имате намерение да развъждате породата, т.е. за бизнес, трябва да купувате от надежден развъдник. Да имате гаранция за родовата линия на животното, както и информация за възможно чифтосване с екземпляр от същата чиста порода. Такъв избор се прави грамотно, а ако не ви достига подобна грамотност – търсете съдействие от опитен кинолог.

Същото се отнася и за търсенето на животно от т.н. шоу-клас, т.е. потенциален участник в изложби и шампион.

Тези две групи включват кучета на високи цени; в момента могат да се намерят добри оферти за около 800 долара.

 • Ако просто се решили да си имате сладък домашен любимец, няма нужда да харчите толкова много: и с 400 лв ще се справите нелошо. Тук е в сила предупреждението, че миниатюрните кученца не са подходящи за дом, в който има деца на възраст под 12 години, както и хора в напреднала възраст. За обясненията всеки може да се досети сам. Друга тема е отговорността към едно живо същество, което ще бъде изцяло зависимо от стопаните си. При това в много по-голяма степен в сравнение с други породи и габарити!

Независимо с каква цел се взема кученцето, при избора му трябва да се спазват следните правила:

 • Вземете онова мъниче, което първо ви се е набило в очите; внимавайте то да е енергично, да не се крие и да не е агресивно. Здравото кученце е с хубава, чиста и пухкава козина; да няма пърхот, оголени петна по кожата, с чисти и гладки ушни раковини, с бляскави очи – без сълзене и гурели; носледо да е влажно и хладно, без съмнителни течове; устата да е чиста и с хубава миризма, с розови венци; наблюдавайте движенията – мъникът не трябва да се влачи, да куца, да се чеше или да си върти на място.

Разлика между мини шпиц и померан

Померан: Цена и отглеждане, обяви + подаряване. Как да го изберем?

Най-общо казано, основната разлика между мини шпиц и померан е в размера. Първоначално помераните са били предпочитани заради сравнително неголемите си мерки, но след популяризирането на породи от типа на чихуахуа са били игнорирани като недостатъчно малки. Външно мини шпиц е по-скоро умален померан; специалистът би открил някои леки разлики във външността като формата на ушите, пропорции между главата и тялото и пр., но те наистина не са съществени.

По-скоро може да се коментират различията в характерите. Мини шпицът е доста самовлюбено кученце, което обича да слуша собствения си глас и затова често ще го чуете да лае. Освен това то не понася стопанинът му да показва любов към друго куче или към дете; от ревност може да стане зло. Същевременно мъникът много бързо свиква с нова обстановка, ако е в компанията на любимия човек. Към непознати остава незаинтересовано, а понякога недружелюбно.

Анкета: Какво бихте искали да промените в поведението на вашия мини шпиц?

Какво бихте искали да промените в поведението на вашия мини шпиц?
Гласувай

Характер и навици

За някои от характеристиките на милия мини шпиц вече стана дума. Като цяло кученцето е любознателно и весело. Независимо от дребния си ръст, то може да бъде много смело и е готово да се хвърли да защитава стопанина си и хората от фамилията. Породата е активна и енергична, с висок интелект и умение тънко да усеща настроението на стопанина. Характерът на мъника е подходящ за хора, които могат да му посветят много време – за дълги разходки и игри.

Мини шпицът при правилно възпитание свиква да дели дома с други кучета, но предпочита цялата човешка любов да е само за него. Недоверчив е към непознати хора. Сприятелява се с по-големите деца, които не го възприемат като пухена играчка. Зле понася “мачкането” от милост и детска любов,          нерядко е готов да защити достойнството си, не крие че е ядосан. По тази причина е важно малките деца да не бъдат оставяне насаме с мъника: те неволно могат да му причинят болка, а любимецът да ги ухапе.

Отглеждане в дома

След като сте решили да си вземете мини шпиц или дори вече сте го избрали, трябва да приготвите дома си за пристигането на новия “човек”. Припомняме, че такъв мъник не е за всеки дом и че пребиваването му на една и съща територия с малки деца и с хора в напреднала възраст крие немалко рискове.

Безопасност

Това кученце наистина е съвсем малко; затова първата ви работа е да обезопасите всички опасни ъгли, цепнатини и дупки, кабели, кофата за смет, балкона. Всички малки предмети, неустойчиво изправени вещи и чупливи неща трябва да се приберат. Това се отнася и за опаковки с химически опасни вещества.

Превозване на кучето

За да се добере кученцето невредимо до новия си дом, трябва да го транспортирате, държейки го на ръце или в специална чанта. Не очаквайте от него да се придвижва навън само, преди да е станало на половин година.

мини шпиц, отглеждане, транспортиране
Това крехко същество се нуждае от специално внимание
Място за сън

Не е проблем да се избере постоянно местенце за сън на толкова малко кученце. То трябва да му се показва постоянно, докато свикне; да има собствено легълце – в магазините за домашни любимци предлагат подобни артикули. Пригответе му и меко одеалце, което може лесно да се пере и да се поддържа чисто. Местенцето на мъника не трябва да е на течение или твърде близко до отоплителен уред.

Грижи и възпитание

След като определите местенце на новия си приятел, постарайте се да го поддържате чисто – така мъникът ще се чувства комфортно. Той бързо ще свикне с креватчето или кошницата, които сте му избрали Ако пъ к планирате да идете някъде без него – снабдете се с по-широка волиера или кошарка. Иначе във  ваше отсъствие кученцето от мъка ще направи някакви бели. Не го оставяйте самичко задълго: мини шпицът е предана душа и ще страда от самотата.

Необходими предмети

В добре конструираната волиера трябва да има място не само за сън, но и за хранене, за тоалет и за игри. Кученцето трябва да има играчки и те да са безопасни – от мек и здрав латекс, без метални и пластмасови детайли. Случва се мъникът да отхапе парченце от меката играчка и обикновено то се изхвърля по естествен път.

Паничките за вода и храна е най-добре да са метални или керамични и да стоят стабилно на пода.

Малкото кученце ще върши естествените си нужди вкъщи; за целта му пригответе плитко легенче или дълбока табла, която да се постила с пелени за еднократна употреба ли вестници.

Адаптация

Докато кученцето мини шпиц е малко, то се държи като бебе. Върши естествените си нужди където му падне и трябва непрестанно да вървите след него, да чистите и забърсвате. Не му се карайте – бъдете търпеливи, това е преходно.

Тъй като мъникът попада на ново място, отначало трябва да сте непрекъснато край него. Ако видите, че започва да се върти на едно място, бързичко го отнесете до кучешката му тоалетна. Обикновено това се случва след сън и след хранене. Когато любимецът си свърши работата там, където сте му приготвили място – непременно го похвалете, той ще  разбере. Може дори да го наградите с някакво лакомство.

Разходки

Първите разходки с мъника трябва да се направят в спокойно време, без дъжд и вятър, без минусови температури. И задължително – след препоръчаната карантина и плановите ваксинации. Отначало излезте за няколко минути и постепенно удължавайте престоя навън. Накрая можете да прекарвате на открито по два-три часа, стига да имате това време.

Следете кучето да не взема нищо от земята, да не гони котки или други кучета. Дръжте го на каишка; допуска се да си хапва зелена трева от чисто място или да гризе дървесна кора.

Когато кучето се е адаптирало към улицата, започнете да го водите на специализираните площадки: там то ще може да тича на воля и да общува със себеподобни. Това е важно за здравето на вашия любимец.

Преглед всяка седмица

Грижата за мини шпица е въпрос и на поддържане на здравето – и на възпитание. Благодарение на повтарящи се всяка седмица процедури то ще се научи да стои на място, колкото е необходимо; да отваря уста по команда и пр. В рамките на седмица правете по два пъти следното:

 • Проверявайте състоянието на очите за симптоми на възпаление; за профилактика ги почиствайте с тампони, потопени в преварена вода;
 • Внимавайте за състоянието на ушите – ако има събрана ушна кал, почиствайте я с бебешки тампончета;
 • Контролирайте смяната на млечните зъби; ако тя закъснее, потърсете лекарска консултация – има риск от проблеми при израстването на постоянните зъби;
 • Грижете се постоянно за зъбите на кучето, иначе то ще развие зъбен камък. Снабдете се с кучешка четка и паста за зъби;
 • Проверявайте дължината на ноктите и ги режете редовно;
 • Попълнете си домашна аптечка с най-необходимите лекарства от ветеринаря – в случай на спешна потребност.
Грижи за козината

Грижата за кучешката козина е проста: два пъти седмично разресваме със специален гребен с редки зъби и масажна четка. При смяна на козината се използва и специална мека четка за обиране на космите.

Ако сте решили да подстригвате кучето вкъщи, трябва да се снабдите със специална ножица с тъпи върхове. Но по-добре е все пак тази работа да я вършат професионалистите от кучешки салон.

мини шпиц, подстригване
Подстрижката подчертава приликата с мече

Кученцето се къпе не по-често от два пъти месечно, като се използват специални кучешки шампоани и балсами. Междинно може да се използват сухи шампоани. Къпаният мини шпиц трябва да се подсушава със сешоар: естественото съхнене може да създаде условия за поява на гъбички.

Източници и още информация на английски: Разлика между мини шпиц и померан; * Развъдници за немски мини шпиц; * Мини шпиц джудже или померан.

Дрехи за кучета

Миниатюрният шпиц има двойно кожухче, затова не е нужно да го обличате топло в студа. За предпазване от кал и мръсотия в дъждовно време може да се слага гащеризон от синтетична материя. Ако любимецът е момиче, при цикъл е добре да има специални гащички – така ще се предпазят мебелите и килимите от зацапване. Този атрибут обаче на улицата не е нужен.

Дресировка

Въпреки високия интелект на кучето мини шпиц, обучението му си има своите сложности. Възпитанието на кученцето трябва да започне от момента на влизането му в дома. Трябва да се проявява последователност, настойчивост и твърдост при обучението на мъника.

Заниманията трябва да са кратки, уроците – интересни и пълноценни. Добрите резултати се поощряват с лакомства. При дресировката стопанинът определя колко дълго ще е заниманието. Непослушанието и упоритостта трябва решително, но меко да се пресичат.

Анкета: Kaкви кучета предпочитате?

Kaкъв размер кучета предпочитате?
Гласувай

Хранене и режим

По принцип най-добре е кученцето да се храни така, както е свикнало в развъдника или при предишния си стопанин. Нова храна се въвежда постепенно, иначе може да възникнат проблеми със стомаха. Трябва да знаете, че подходящите за мини шпиц храни са същите, които и за децата до 6-годишна възраст.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Ето някои полезни съвети за храненето и режима на мини шпиц:

 • Натурални продукти и суха храна е оптималният вариант за хранене;
 • Не пестете пари при избора на сухата храна; не вземайте най-евтиното;
 • Месото, плодовете и зеленчуците винаги трябва да са пресни;
 • Посъветвайте се с ветеринаря за менюто на любимеца;
 • Не хранете кучето непосредствено преди разходка, след храненето трябва да е мивал поне един час;
 • Не давайте на кучето да преяжда, това ще му се отрази зле;
 • Храната трябва да е със стайна температура;
 • Половин час след хранене прибирайте паничката, дори мъникът да е ял съвсем малко – така ще се приучи на режим.

Наследствени заболявания на породата

Кучетата от порода мини шпиц могат да страдат от някои заболявания, които са им предадени по наследство. Проблеми например може да създава ендокринната система, ако кучето развие хипотиреоза. Симптом на болестта е вялост, бързо нарастване на теглото, дерматит, отит, падане на козината. Възможни са и заболявания на бъбреците.

Друг проблем е епилепсията. Това е мозъчно заболяване; не се лекува и обикновено се проявява към втората година. Пристъпите са видими като гърч, в някои случаи кучето губи съзнание. В такива случаи се препоръчват медикаменти, подобни на човешките – например фенотоин.

Нанизъм – това е блокиране на развитието поради недостиг на хормона на растежа. Заболяването причинява усложнения на нервната система, изпъкване на очите, оплешивяване.

Отворена фонтанела: при това наследствено заболяване костите на черепа не се затварят.

Мъниците могат да получат в наследство също и проблеми с гръбначния стълб и пъпна херния.

За Марта Савова

Прочети още

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия.

Как се слага найлон за оранжерия. Кой е най-здравия? Армиран от Практикер

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия. Кой е най-здравият? Армиран найлон от Практикер …

3 Мнения

 1. Атанас Крушков

  Много напослушни са тези мъници. Сладки, но непослушни. Не знам как ще се оправяме с моя хубостник – пишка, където му падне, разнася ми нещата из къщата и доста щети съм понесъл вече. Но жената не, та не, искам си го. Голяма беля си взехме.

 2. Минитата се възпитават по-трудничко, трябва яка ръка и да се работи. Иначе се разглезват лесно и нататък е ясно.

 3. Каталина Маврева

  Моето куче го купих за 1700 лв, внос от Русия, сребърно. Мисля, че си струваше парите, защото такова не съм виждала. Много е мъничко и сребърно, с остра муцунка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *